10 Baju Pakaian Pertama Yang Patut Dimiliki Lelaki

10 Baju Pakaian Pertama Yang Patut Dimiliki Lelaki

Kemeja pakaian adalah salah satu asas gaya yang paling penting dalam anda almari pakaian dan kebanyakan lelaki ada baju baju tetapi selalunya, mereka tidak begitu bekerja dengan seluruh almari pakaian mereka dan oleh itu selama bertahun-tahun, saya telah mempunyai beratus-ratus baju dan saya belajar satu atau dua perkara, jadi jika saya perlu melakukannya sekali lagi, ini adalah baju baju pertama yang saya akan mulakan.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. 1. Baju Pakaian Padat Putih Tenunan Biasa
 2. 2. Kemeja Pakaian Putih Tenunan Fancy
 3. 3. Baju Baju Biru Muda
 4. 4. Satu Lagi Warna Biru Muda
 5. 5. Baju Baju Gading
 6. 6. Baju Belang Biru Berlatar Belakang Putih
 7. 7. Baju Belang Putih Berlatar Belakang Biru
 8. 8. Baju Baju Berpetak
 9. 9. Baju Butang Ke Bawah Kain Oxford
 10. 10. Baju Baju Denim Dicuci Lembut
 11. Rundown Pakaian

Manakala baju kemeja membentuk asas a almari pakaian lelaki klasik , mereka sering diabaikan memihak kepada saman , kasut , atau aksesori, walau bagaimanapun, jika anda salah membuat baju pakaian pertama anda, adalah lebih sukar untuk menggabungkannya dengan perkara lain dan anda mungkin tidak akan memakainya. Dengan baju pakaian ini, anda pada asasnya akan dilengkapi untuk semua pakaian gaya lelaki klasik tetapi anda benar-benar meliputi perkara asas sahaja supaya anda tidak membelanjakan lebih banyak wang daripada yang anda perlu. Pada asasnya, sentiasa ada tiga pertimbangan utama; perincian warna, kain dan baju.

Baju kemeja putih polos - ringkas dan kemas

Baju kemeja putih polos – ringkas dan kemas1. Baju Pakaian Padat Putih Tenunan Biasa

Saya cadangkan pergi dengan penyebaran sederhana kolar, serta cuffs tong kerana ia membolehkan anda memakainya dalam suasana yang lebih formal dan kurang formal. Ia juga sesuatu yang boleh anda gandingkan seluar jeans atau denim , serta dengan sangat formal saman perniagaan . Pilih berat sederhanakainkerana ia adalah sesuatu yang anda boleh pakai sepanjang tahun. Jika ia terlalu nipis, ia hanya sesuai untuk musim panas . Jika ia terlalu tebal, anda hanya boleh memakainya pada bulan-bulan yang lebih sejuk dalam setahun dan secara keseluruhan, anda mahukan sesuatu yang serba boleh yang mungkin semasa anda baru bermula.

Secara peribadi, saya peminat tegar kancing manset dan untuk itu, anda memerlukan double cuff atau French cuff, namun, saya cadangkan untuk tidak memilih baju pertama anda kerana ia adalah perbelanjaan tambahan dan anda baru bermula, lebih baik anda melabur wang dalam baju pertama.

Perbandingan saku rok

Perbandingan saku rok

Tali Leher dalam Sutera Madder Kuno Lembut dengan Corak Mikro Macclesfield Neats Merah

Kubu Belvedere

Tali Leher dalam Sutera Madder Kuno Lembut dengan Corak Mikro Macclesfield Neats Merah

berbelanja di sini Foto Sutera Bunga Boutonniere Blue Cornflower Boutonniere

Kubu Belvedere

Blue Cornflower Boutonniere Sutera Bunga Lubang Butang

berbelanja di sini Burgundy Silk Pocket Square dengan sedikit Motif Paisley

Kubu Belvedere

Burgundy Silk Pocket Square dengan sedikit Motif Paisley

berbelanja di sini

Untuk plaket tradisional, saya cadangkan anda mendapatkan gaya Perancis yang bermaksud tiada sehelai kain tambahan; ia dijahit di bawah butang , ia hanya jahitan yang sangat kemas. Selain itu, saya cadangkan anda melangkau poket semata-mata kerana poket baju sebenarnya tidak dimaksudkan untuk digunakan. Yang dikatakan, banyak baju luar yang disertakan dengan poket baju. Saya mempunyai beberapa baju dalam almari pakaian saya yang saya beli vintaj atau terpakai yang mempunyai poket baju tetapi jika saya menggunakan pakaian tersuai dan saya mempunyai pilihan, saya sentiasa melangkau poket.

Kemeja pakaian anyaman mewah berwarna putih

Kemeja pakaian anyaman mewah berwarna putih

Tali Sutera Madder dalam Botol Hijau Macclesfield Corak Oren Biru Kemas - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Ikatan Sutera Madder dalam Corak Oren Biru Botol Hijau Macclesfield Kemas

berbelanja di sini Silk Pocket Square dalam coklat dengan Corak Paisley Besar Biru, Hijau, Merah- Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Silk Pocket Square dalam coklat dengan Corak Paisley Besar Biru, Hijau, Merah

berbelanja di sini

2. Kemeja Pakaian Putih Tenunan Fancy

Sebaik-baiknya dengan manset berganda atau manset Perancis. Kemeja dengan anyaman corak wafel yang halus menjadikannya sedikit berbeza berbanding dengan anyaman biasa dalam erti kata bahawa jika anda melihatnya dengan teliti dan cahaya bersinar ke arah tertentu, anda boleh melihat ia mempunyai corak, namun, dari beberapa kaki atau beberapa meter jauhnya, anda fikir ia adalah baju yang padat dengan kedalaman warna yang bagus. Sekali lagi, langkau poket dan jika anda menggunakan saku rok Perancis sebelum ini, gunakan saku rok baju pada masa ini supaya anda mempunyai pelbagai perkara yang berbeza dalam almari pakaian anda.

corak wafel halus

corak wafel halus

Jika anda tidak menggemari corak wafel, anda boleh menggunakan corak herringbone

Jika anda tidak menggemari corak wafel, anda boleh menggunakan corak herringbone

Ia hanya mencipta rupa yang lebih simetri terutamanya apabila anda memakai a tali leher busur . Jika anda memakai a tali leher , tidak mengapa kerana plaket baju anda masih ditutup. Jika anda tidak mahu tenunan wafel, corak yang sangat popular ialah tenunan corak tulang herring kecil. Cari tenunan yang sangat halus kerana itu adalah sesuatu yang akan bertahan dalam ujian masa. Sekali lagi, untuk kolar, saya akan menggunakan kolar hamparan sederhana klasik kerana ia sesuai untuk setiap bentuk muka , ia berfungsi dengan simpulan ikatan , tali leher, atau sebagai kolar terbuka.

Pilihan baju baju biru muda dalam warna yang berbeza

Pilihan baju baju biru muda dalam warna yang berbeza

3. Baju Baju Biru Muda

Ia harus diperbuat daripada kain sederhana, idealnya, tenunan biasa. Sekali lagi, manset tong, tiada poket dan saku rok Perancis. Jika saya katakan biru muda, anda mungkin akan menemui 500 rona cahaya yang berbeza biru dan apa yang anda pilih akhirnya terpulang kepada anda dan citarasa anda. Saya dapati warna biru muda yang lebih terang yang lebih pastel dalam warna adalah lebih serba boleh, terutamanya pada mulanya.

Baju baju biru muda

Kemeja pakaian biru muda (Pocket Square: Wain Merah, Kuning, Biru, Hijau, Oren Sutera Bulu Medallion Poket Square – Fort Belvedere )

4. Satu Lagi Warna Biru Muda

Anda boleh menjadi lebih gelap, anda boleh menjadi lebih terang, cuma pastikan ia berbeza. Untuk fabrik itu sendiri, saya cadangkan mendapatkan sesuatu dalam tenunan kepar kerana ia adalah corak tenunan kecil baharu yang belum anda miliki dan ia adalah perkara yang sangat klasik, ia sukar dipakai, dan ia sangat bagus dalam fabrik yang sedikit lebih berat untuk musim sejuk kerana anda ingin mempunyai pelbagai baju dalam almari pakaian anda. Sudah tentu, jika anda tinggal di tempat yang sentiasa sejuk, anda harus mendapatkan baju yang lebih berat.

Anda juga boleh memilih tenunan kepar

Anda juga boleh memilih tenunan kepar

Jika anda tinggal dalam iklim tropika, hanya dapatkan baju yang lebih ringan beratnya. Saya akan cadangkan menggunakan manset berganda dan jika anda ingin bereksperimen dengan kolar di sini, anda boleh berbuat demikian. Mungkin anda mendapat kolar yang lebih besar sedikit, bukan kolar kecil, dan pastikan secara keseluruhan, ia hanya sesuatu yang sesuai untuk anda. Jika baju biru muda anda yang lain mempunyai manset tong atau manset butang, pilih manset Perancis hanya untuk memberikan anda lebih serba boleh.

Kemeja gading sesuai untuk jaket tona coklat

Kemeja gading sesuai untuk jaket tona coklat

Houndstooth Silk Bourette Bow Tie Burgundy Cream - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Houndstooth Silk Bourette Bow Tie Burgundy Cream

berbelanja di sini Edelweiss Boutonniere pada latar belakang putih

Kubu Belvedere

Lubang Butang Edelweiss Boutonniere

berbelanja di sini

5. Baju Baju Gading

Ia sepatutnya berbeza dengan putih jika anda memegangnya bersebelahan antara satu sama lain, namun, ia begitu hampir dengan putih dengan sendirinya sehingga kebanyakan orang tidak akan menyedari bahawa anda tidak memakai baju putih biasa. Putih biasa berfungsi dengan baik dengan warna gelap; ia boleh menjadi gelap hijau , biru tua, gelap arang , atau hitam , bagaimanapun, apabila anda memasangkannya dengan warna yang lebih hangat seperti coklat, tiba-tiba, putih kelihatan salah.

Ini benar terutamanya jika anda memadankan baju pakaian putih tweed , kontrasnya terlalu jelas dan ia tidak berfungsi juga. Ini adalah apabila baju gading benar-benar bersinar, ia sangat serba boleh kerana anda boleh memakainya dengan sut perniagaan dalam arang atau navy tetapi anda juga boleh memakainya dengan tona yang lebih hangat atau pakaian musim panas dan ia akan sentiasa kelihatan lebih sesuai daripada baju putih biasa.

Dari segi perincian, pilihan di sini terpulang kepada anda. Jika anda memakai lebih banyak manset, gunakan manset Perancis. Jika anda tidak mempunyai kancing manset, gunakan manset tong. Jika anda sudah mendapat yang asas, baju gading hanya baju yang saya akan bawa apabila saya melancong dan kerana itu, saya mungkin akan mendapatkannya dalam cuff tong kerana itu akan membolehkan saya memakainya dengan pakaian yang lebih kasual, serta sut perniagaan formal.

Jalur biru muda pada latar belakang putih

Jalur biru muda pada latar belakang putih

6. Baju Belang Biru Berlatar Belakang Putih

Saiz jalur biru terpulang kepada anda. Saya akan menjauhkan diri daripada yang sangat halus atau yang sangat berani, pergi dengan sesuatu di tengah-tengah ke bawah kerana itu akan berfungsi dengan baik dengan semua jenis sut padat. Ia menambah corak lain dan kemudian anda boleh menggunakan tali leher yang kukuh atau mempunyai tali leher bercorak juga. Sesuatu yang berfungsi dengan baik ialah corak mikro kecil Macclesfield kemas.

Beberapa daripada Sven Raphael

Beberapa baju Sven Raphael berjalur

7. Baju Belang Putih Berlatar Belakang Biru

Sebaik-baiknya, jalur harus berbeza daripada jalur yang anda miliki, jadi saya cadangkan menggunakan jalur yang lebih halus dan bukannya jalur yang lebih berani kerana anda mahu jalur tersebut menjadi sangat serba boleh. Sekali lagi, jalur yang lebih halus akan kelihatan lebih seperti pepejal dari jauh tetapi ia akan menambah kedalaman warna yang berbeza; ia berfungsi dengan baik dari jarak dekat kerana walaupun anda mempunyai corak, katakan jalur dan tali leher, jalur itu sangat halus sehingga ia berfungsi dengan baik bersama-sama.

Baju kemeja kotak hitam, biru dan putih

Baju kemeja kotak hitam, biru dan putih

8. Baju Baju Berpetak

Ia boleh menjadi biru muda semak pada latar belakang putih atau anda mungkin boleh menggunakan tanda merah dan biru pada latar belakang putih. Ia hanya menambah warna tambahan pada almari baju anda ditambah merah dan biru adalah staples dalam almari pakaian lelaki klasik supaya anda sentiasa boleh memakainya, ia tidak pernah kelihatan tidak kena pada tempatnya, dan ia akan kelihatan bagus dengan blazer . Jika anda memakainya dengan lebih kasual, sekali lagi, gunakan kolar berbutang kerana ia sesuai dengan baju berkotak. Saya juga akan memilih manset butang kerana anda mungkin akan lebih memakai baju jenis ini dalam persekitaran kasual.

OCBD yang cantik oleh Turnbull dan Asser

OCBD yang indah oleh Turnbull dan Asser

9. Baju Butang Ke Bawah Kain Oxford

Ia adalah ruji Amerika, ia adalah kain yang sangat keras dipakai. Saya akan mendapatkannya dalam warna biru muda kerana Kain Oxford mempunyai helai warna yang berbeza dalam warna putih dan biru supaya ia memberikan kesan warna yang bagus dalam cahaya tetapi anda juga boleh memakainya dengan atau tanpa sut semasa anda bekerja. Ia hanya baju yang akan kekal di dalam almari pakaian anda untuk masa yang lama.

Kemeja denim boleh kelihatan hebat jika digabungkan dengan betul

Kemeja denim boleh kelihatan hebat jika digabungkan dengan betul [Kredit Imej: Pinterest ]

10. Baju Baju Denim Dicuci Lembut

Sepuluh-lima belas tahun yang lalu, ia bukanlah sesuatu yang sebenarnya akan dipakai oleh lelaki. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ia telah menjadi begitu popular sehingga lelaki menyimpan banyak daripadanya. Secara umum, lembut dibasuh denim baju pakaian benar-benar menyegarkan apa-apa jenis pakaian formal yang anda miliki. Jadi jika anda hanya berada dalam persekitaran kolar putih, ia mungkin bukan perkara yang sesuai untuk bekerja tetapi ia pasti sesuatu yang anda boleh keluar dari kerja. Anda sentiasa boleh mengecilkan sut anda atau pada asasnya apa-apa jenis pakaian dengan jenis pakaian yang dibasuh lembut ini baju denim . Saya tahu seseorang boleh berhujah bahawa ia adalah ciptaan yang agak baru-baru ini dan ia mungkin tidak tahan dalam ujian masa dan walaupun anda betul tentang itu, dengan penyesaian umum almari pakaian lelaki, saya agak pasti ia masih akan wujud dalam masa 10 tahun. , kita akan lihat.

Rundown Pakaian

Saya memakai tenunan mewah putih klasik baju raya dengan corak wafel kecil. Ia mempunyai plaket baju dengan manset Perancis dan kolar renggang sederhana serta ibu butang mutiara. Kancing manset saya adalah kancing manset penumbuk monyet emas. Ia sangat abadi dan klasik dan jika anda melabur dalam 10 baju pakaian pertama anda, ini akan menjadi pautan manset yang akan saya pakai kerana anda sentiasa boleh memakainya. Jika ada sepasang lagi, saya akan mendapat satu dalam perak kerana anda benar-benar boleh memakainya untuk acara malam yang sangat formal atau tidak begitu formal mesyuarat lembaga atau bahkan ke pejabat. Ia hanya kancing manset yang anda tidak akan menyesal telah membeli. Jaket saya berwarna hijau dan ia adalah sebahagian daripada sut. Ia berdada tunggal, ia adalah kain yang lebih berat sedikit dengan kedalaman warna yang sangat bagus. Saya menggabungkannya dengan tali leher sutera madder hijau gelap. Terdapat cukup kontras di sana terutamanya kerana baju putih dan saya menggabungkannya dengan segi empat sama poket yang mengambil warna hijau dan hanya mengikat semuanya bersama-sama.

Sven memakai jaket hijau, seluar houndstooth coklat, baju putih dan aksesori Fort Belvedere.

Sven memakai jaket hijau, seluar houndstooth coklat, kemeja putih dan aksesori Fort Belvedere.

Tali Sutera Madder dalam Botol Hijau Macclesfield Corak Oren Biru Kemas - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Ikatan Sutera Madder dalam Corak Oren Biru Botol Hijau Macclesfield Kemas

berbelanja di sini Silk Pocket Square dalam coklat dengan Corak Paisley Besar Biru, Hijau, Merah- Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Silk Pocket Square dalam coklat dengan Corak Paisley Besar Biru, Hijau, Merah

berbelanja di sini Stokin Berusuk Jalur Bayangan Coklat dan Hijau Pertengahan Fil d

Kubu Belvedere

Stokin Fil d'Ecosse Stripe Bayang-Bayang Pertengahan Coklat dan Hijau

berbelanja di sini Manset Simpul Penumbuk Monyet - Vermeil Sterling Perak Bersalut Emas Kuning

Kubu Belvedere

Manset Simpul Penumbuk Monyet – Vermeil Sterling Perak Bersalut Emas Kuning

berbelanja di sini

Seluar slack saya juga adalah sebahagian daripada sut. Ia adalah sejenis flanel houndstooth coklat dan putih pudar dan ia sangat kontras dengan tekstur jaket saya tetapi kerana warna-warnanya sangat lembut dan hangat, semuanya berfungsi bersama. Kasut saya adalah loafer suede suede hijau tua yang mengambil warna coklat seluar saya serta warna hijau jaket saya dan mengikatnya sekali gus mengikat semuanya. Stokin yang saya pakai ialah sarung kaki jalur bayang-bayang coklat dan hijau, mengambil rona coklat dan rona hijau sekali lagi sekali gus mencipta pakaian yang harmoni.

Adakah anda mempunyai semua baju pakaian ini di dalam almari anda? Jika tidak, apakah keperluan baju baju anda?