10 Cara Bergaya Memakai Sweater – Idea Pakaian Lelaki

10 pakaian sweater berskala 3840x2160

Sweater ialah cara yang bagus untuk menambahkan sedikit kerumitan pada penampilan keseluruhan anda, dan apabila kita memasuki musim luruh-musim sejuk, ia sentiasa akan membantu untuk mempunyai beberapa idea pakaian baju sejuk yang hebat di dalam poket belakang anda yang sesuai untuk pelbagai situasi.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Sejarah Singkat Sweater
  2. Jenis-jenis Sweater
  3. Apa yang Menjadikan Sweater Yang Baik?
  4. 10 Idea Pakaian Sweater
  5. Kesimpulan

Sejarah Singkat Sweater

Kita dapat melihat seawal abad ke-15 bahawa nelayan sebenarnya memakai baju sejuk, yang sebenarnya merupakan alat yang sangat membantu dalam membantu melindungi mereka daripada unsur-unsur semasa mereka berada di laut. Sweater menjadi popular pada tahun 1890-an. Pada masa itu, baju sejuk itu sebenarnya adalah pullover yang sangat gelap dan berat yang akan dipakai oleh atlet sebelum dan selepas pertandingan.

Fesyen sweater diiktiraf sebagai sesuatu selain daripada pakaian untuk kekal hangat pada tahun 1920-an.

Fesyen sweater diiktiraf sebagai sesuatu selain daripada pakaian untuk kekal hangat pada tahun 1920-an.Pada tahun 1920-an, kita melihat pereka mewah mula memperkenalkan baju sejuk ke dalam koleksi mereka, dan pada tahun 1921, Prince of Wales yang menjadi penentu trend telah diberikan baju sejuk Fair Isle, yang kemudiannya dipakainya di khalayak ramai dan menjadikannya agak popular. Dalam dekad yang sama, penulis drama muda Noel Coward mempopularkan turtleneck, juga dikenali sebagai sweater leher polo.

Jenis-jenis Sweater

Selain daripada fakta bahawa ia adalah pakaian untuk panaskan kami , sweater juga merupakan peluang yang baik untuk menyuntik beberapa dimensi dan bermusim ke dalam penampilan anda. Kerana kita memakai lapisan , kita boleh dengan mudah menanggalkan lapisan dan kekal sejuk semasa masih kelihatan berpakaian kemas.

Segi empat poket bulu sutera dengan motif haiwan dipadankan dengan jaket tweed dan baju sejuk turtleneck.

Segi empat poket bulu sutera dengan motif haiwan hadapan Fort Belvedere digandingkan dengan jaket tweed dan baju sejuk turtleneck.

Pertama sekali, adalah penting untuk diingat bahawa baju sejuk mungkin tidak selalu dipanggil baju sejuk, bergantung pada tempat asal anda. Kadang-kadang mereka dipanggil jumper atau pullover. Terdapat pelbagai jenis gaya baju sejuk yang berbeza juga, dan tidak semuanya akan berhenti di pangkal leher anda. Contohnya, sesetengahnya akan menutup seluruh atau sebahagian leher anda, seperti a turtleneck .

Terdapat beberapa bahan berbeza yang digunakan untuk membuat baju sejuk, tetapi beberapa bahan yang lebih popular termasuk bulu , alpaca, kasmir , kapas , dan linen . Untuk mendapatkan manfaat terbaik sweater, cuba elakkan gentian poliester atau sintetik. Ia tidak bertahan lama dan ia sebenarnya akan membuatkan anda berasa sedikit terlalu panas kerana bahan ini tidak bernafas juga. Sangat menggoda untuk membeli bahan-bahan ini dalam baju sejuk anda kerana ia tersedia di semua tempat tetapi yang terbaik adalah berpegang pada bahan berkualiti kerana ini akan menawarkan anda jangka hayat yang paling lama.

Poliester dan Sintetik jarang direka untuk bertahan dan selalunya bertujuan untuk dibuang selepas beberapa tahun dipakai.

Poliester dan Sintetik jarang direka untuk bertahan dan selalunya bertujuan untuk dibuang selepas beberapa tahun dipakai.

Terdapat pelbagai gaya baju sejuk yang berbeza disediakan. Ada yang sangat moden dan hampir futuristik dan ada yang sangat klasik. Beberapa gaya yang lebih popular yang mungkin anda temui di banyak kedai termasuk leher krew, leher v, turtleneck, kolar selendang, kardigan , separuh zip, baju sejuk tenis atau komando, yang juga dikenali sebagai penarik bulu.

Adalah penting untuk diingat bahawa mana-mana baju sejuk gaya berzip akan kelihatan lebih cantik moden dan sporty berbanding gaya lain. Ini bukan perkara yang buruk, tetapi penting untuk diingat jika anda cuba memasang pakaian yang lebih klasik sepenuhnya.

Sweater Berkait

Sweater Hijau Botol dengan tali leher V dan jalur coklat oleh Fort Belvedere

Sweater rajut kabel hijau botol dengan a tali leher berjalur coklat oleh Fort Belvedere

Terdapat beberapa pilihan rajutan popular yang disediakan dalam baju sejuk. Baju sejuk berwarna pepejal boleh dikait daripada benang warna tunggal atau daripada pelbagai warna untuk menambahkan sedikit kedalaman. Terdapat juga Fair Isle, yang menggunakan warna berani dan corak Scotland untuk mencipta reka bentuk yang berani dan unik. Jenis lain ialah Aran, iaitu jaring yang menggunakan corak tebal yang lebih luas untuk mencipta rupa yang lebih tiga dimensi dalam warna pepejal. Akhir sekali, mengait kabel ialah corak klasik yang meniru tali dua lembar, dan ia biasanya datang dalam warna pepejal.

Apa yang Menjadikan Sweater Yang Baik?

Sweater yang baik adalah yang berbaloi dengan bahan yang digunakan dalam pembinaan dan juga dalam ketahanan keseluruhannya. Ia akan kekal abadi dan menawarkan kesesuaian yang hebat. Ia tidak sepatutnya mengelupas terlalu banyak, dan ia juga tidak sepatutnya menampilkan logo jenama besar atau apa-apa, jika anda boleh mengelakkannya. komprehensif kami panduan kepada baju sejuk merangkumi lebih banyak ciri-ciri ini juga.

Sweater yang bagus adalah berbaloi dengan harga dari segi kualiti bahan, pembinaan, ketahanan, dan potongan serta corak yang abadi.

Sweater yang bagus adalah berbaloi dengan harga dari segi kualiti bahan, pembinaan, ketahanan, dan potongan serta corak yang abadi.

Kesesuaian yang ideal adalah tidak terlalu longgar atau terlalu ketat dan sepatutnya sesuai untuk jenis badan anda . Ia sepatutnya menutup pinggang anda tanpa melepasi tempat duduk anda. Lengan baju sejuk anda sepatutnya cukup panjang sehingga ia jatuh secara semula jadi di pergelangan tangan anda tetapi tidak terlalu longgar sehingga anda akhirnya terbang. Jahitan bahu harus jatuh tepat di tepi bahu anda. Anda sepatutnya mempunyai ruang yang cukup untuk memakai a baju raya di bawah baju sejuk jika anda memilih.

Terdapat banyak cara lelaki membuat keputusan untuk memasukkan sweater ke dalam pakaian mereka. Selain memakai pakaian yang sesuai, penting juga untuk mengutamakan pemakaian yang betul warna dan corak yang paling masuk akal untuk anda dan almari pakaian anda. Saya telah mendapati bahawa terutamanya melekat pada warna pepejal dan neutral paling sesuai untuk almari pakaian saya. Ini adalah peraturan yang sama bagi mereka yang tidak pasti apa yang hendak dibeli.

Sweater vneck di atas baju dan tali leher adalah pilihan yang bagus untuk bekerja

Sweater harus sesuai dengan anda dengan betul dan apabila ragu-ragu tentang warnanya — jadilah padat atau neutral!

Ini membolehkan almari pakaian anda mengekalkan umur yang lebih panjang lama kelamaan dan bukannya membeli warna yang agak terlalu trendy. Sebaik sahaja anda telah membina beberapa asas dalam koleksi baju sejuk pepejal dan neutral anda, kemudian mula melihat corak atau rajutan tertentu yang mungkin anda nikmati.

10 Idea Pakaian Sweater

1. Sweater Leher Krew & Kot Sukan

Ini adalah pakaian ringkas yang boleh diperibadikan mengikut jenis kot sukan yang anda pakai dan warna atau corak baju yang anda boleh pilih untuk dipakai di bawah sweater anda. Ia sepatutnya, sudah tentu, melengkapkan warna baju sejuk anda. Jika anda tidak pasti warna kot sukan yang hendak dipakai, anda sentiasa boleh memilih warna biru laut. Warna biru laut akan kelihatan hebat pada kebanyakan masa. Anda juga boleh mencuba kot sukan corak dan menyelaraskan kasut dan tali pinggang anda dengan kot itu.

Kyle memakai kot sukan biru laut, baju sejuk krew krew kuning air dan baju cek dengan Wine Red Pocket Square dari Fort Belvedere.

Kyle memakai kot sukan biru laut, baju sejuk krew krew berwarna kuning air dan baju cek dengan Dataran Poket Merah Wain dari Fort Belvedere.

2. Sweater Leher Krew, Seluar Chino & Sneaker Atasan Rendah

Pakaian kasual klasik ini dengan kasut sukan sangat bagus dengan baju sejuk yang sangat bersih dan bukannya baju sejuk yang sangat tebal dan tebal. Namun, kadangkala, saya akan menipu dan memakai pakaian ini dengan sweater rajutan kabel tebal saya. Sebaik-baiknya, baju sejuk berpotongan bersih adalah pilihan terbaik. Sebab mengapa sweater potongan bersih akan menjadi ideal ialah anda biasanya tidak akan memakai lapisan atas di atas baju sejuk anda, jadi gulungan yang berlebihan daripada fabrik tambahan akan mula kelihatan sedikit ceroboh secara keseluruhan dalam pakaian anda.

Gabungan baju sejuk krew-leher putih dan chinos coklat menjadikan penampilan santai; seimbang dengan kasut yang lebih santai.

Gabungan baju sejuk krew-leher putih dan chinos coklat menjadikan penampilan santai; seimbang dengan kasut yang lebih santai.

3. Sweater V-Neck dengan Baju Bercorak

Pastikan bahawa warna dalam baju bercorak melengkapkan warna dalam baju sejuk yang anda pilih untuk dipakai. Ini akan menjadi hebat dengan segala-galanya dari seluar jeans hingga sekata seluar cina . Anda sentiasa boleh cuba menambah a kasut pakaian atau pakaian but untuk menaikkan sedikit pakaian ini.

Sweater v-neck hitam klasik digabungkan dengan kemeja kotak hitam dan putih.

Sweater v-neck hitam klasik digabungkan dengan kemeja kotak hitam dan putih.

4. Sweater & Seluar Turtleneck

Pakaian ini boleh kelihatan agak menyeronokkan dan aneh atau malah agak konservatif, bergantung pada jenisnya warna dan sesuai yang mungkin anda pilih dalam keseluruhan pakaian ini. Bergantung pada acara hari anda, anda juga boleh mempertimbangkan untuk memakai denim pencuci gelap dalam pakaian ini juga. Untuk pandangan yang tajam, pertimbangkan untuk menambah dalam a jaket warna pilihan anda, yang melengkapkan turtleneck anda.

Raphael memakai baju sejuk turtleneck tan, seluar hitam dan kasut kulit suede coklat

Raphael memakai baju sejuk turtleneck tan, seluar hitam dan kasut kulit suede coklat

5. Sweater Turtleneck & Kot Sukan

Pakaian ini pastinya salah satu kegemaran saya untuk digunakan. Ia sangat mudah untuk disatukan kerana ia boleh menjadi sangat berwarna-warni atau juga boleh menjadi sangat gelap dan monokromatik , bergantung pada cara anda mahu sesuatu kelihatan.

Kot sukan berpetak dan baju sejuk turtleneck kelabu dengan poket linen putih segi empat sama dari Fort Belvedere

Kot sukan berpetak dan baju sejuk turtleneck kelabu dengan segi empat sama poket linen putih dari Fort Belvedere

6. Sweater Knit Kabel & Seluar Beige

Pakaian ini boleh dikekalkan secara neutral dan monokromatik dengan mengekalkan sweater dalam tona warna yang rapat dengan seluar yang anda pilih untuk dipakai atau anda boleh memecahkan keadaan dengan memakai sweater warna berani yang akan membezakan seluar. Anda juga boleh menambah warna yang menyeronokkan sepasang stokin untuk melengkapkan pakaian anda.

Sweater rajutan kabel putih pudar yang selesa dipadankan dengan seluar kuning air untuk penampilan yang hangat dan selesa.

Sweater rajutan kabel putih pudar yang selesa dipadankan dengan seluar kuning air untuk penampilan yang hangat dan selesa.

7. Semua Hitam: Seluar, Sweater & But

Ini juga satu lagi kegemaran saya, dan sebabnya, sangat sukar untuk kelihatan buruk dalam pakaian ini. Hampir semua orang boleh menarik perhatian ini. Kemudian pastikan nada kulit hitam yang anda ingin pakai dalam keseluruhan pakaian anda adalah idealnya mempunyai kedalaman yang sama. Anda tidak mahu meninggalkan rumah dan kelihatan seperti anda memakai 18 warna berbeza dengan warna yang sama.

Gabungan baju sejuk hitam, seluar pakaian hitam dan kasut ini menjadikan seorang lelaki kelihatan berkilat dan pintar.

Gabungan baju sejuk hitam, seluar pakaian hitam dan kasut ini menjadikan seorang lelaki kelihatan berkilat dan pintar.

8. Sweater Berwarna Cerah & Kot atau Seluar Bercorak

Di sini, kami mempunyai pakaian yang aneh. Ini akan mempunyai baju sejuk berwarna terang dan banyak lagi corak dan tekstur yang berbeza, mungkin dalam kot sukan anda dan dalam anda Seluar panjang . Pastikan anda memasukkan beberapa stokin yang menyeronokkan dan segi empat sama poket untuk menambah sedikit bakat tambahan pada pakaian ini.

Sweater merah terang, kot sukan dengan kotak tebal dan sepasang seluar dengan cek minimum

Sweater merah terang, kot sukan dengan kotak tebal dan sepasang seluar dengan cek minimum

Pakaian ini benar-benar bergantung kepada sejauh mana keyakinan anda sebagai pemakai dan cara anda menggabungkan corak dan warna serta tekstur yang berbeza. Saya pernah melihat orang yang berpakaian seperti ini yang membuat saya pusing atas dua sebab berbeza: di satu pihak, ada orang yang nampaknya hanya memahaminya dari segi cara mereka menyusun pakaian mereka dan mencampurkan warna dan corak tanpa melampaui batas. , dan kemudian ada mereka yang mungkin tidak begitu banyak dan pergi mungkin sedikit terlalu jauh dengan berapa banyak warna atau berapa banyak corak yang mungkin mereka pakai dalam satu pakaian. Di sinilah agak mengganggu pemandu apabila mereka ini berjalan-jalan di jalan. Ia banyak berlaku.

9. Sweater Zip Penuh dengan Seluar Jeans & But Pakaian

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa ritsleting tidak mengambil sedikit daripada rupa sweater klasik dan lebih bersandar pada kategori moden. Jika ini adalah sesuatu yang akan mengganggu anda, sebaiknya anda melangkau gaya sweater ini dan mungkin menukar ini dengan sesuatu seperti v-neck atau pun kolar selendang.

Gabungan fesyen kasual daripada sweater berzip penuh kelabu, kemeja kotak-kotak, seluar jeans biru laut dan kasut pakaian hitam.

Gabungan fesyen kasual daripada sweater berzip penuh kelabu, kemeja kotak-kotak, seluar jeans biru laut dan kasut pakaian hitam.

10. Sweater The Fair Isle

Dalam pakaian ini, sebaiknya cuba mencari warna asas dan baju sejuk dan memakai seluar dan mungkin juga kot sukan yang boleh melengkapkan segala-galanya di sekeliling baju sejuk itu supaya semuanya kelihatan lebih padu. Dan kerana ini adalah sweater corak yang sangat unik dan berani, adalah penting untuk membiarkan sweater ini menjadi titik perbualan paling kuat dalam pakaian anda.

Kot sukan berwarna coklat dengan vest fair isle dan aksesori Fort Belvedere

Kot sukan coklat dengan baju sejuk fair isle dan Aksesori Fort Belvedere

Petua Bonus: Aksesori!

Ia tidak wajib untuk menambah banyak item tambahan ke dalam pakaian anda, tetapi berbuat demikian adalah cara yang hebat pisahkan diri anda daripada orang lain yang mungkin memakai pakaian yang hampir serupa. Cuba pakai cermin mata hitam , a cincin , a menonton , a Mempunyai apabila sesuai, kancing manset , stokin , atau segi empat sama poket .

Kesimpulan

Adalah penting untuk mengenali fleksibiliti yang boleh ditawarkan oleh baju sejuk kepada anda almari pakaian . Walaupun sweater boleh dilihat sebagai pakaian yang lebih kasual, ia kini boleh dipakai dalam pelbagai tetapan. Sebaik sahaja anda telah menentukan kesesuaian baju sejuk yang anda patut pakai, mula bina koleksi baju sejuk anda dengan pepejal dan warna neutral pertama, kerana ini akan menawarkan anda fleksibiliti yang paling banyak. Jangan ragu untuk mengambil sedikit masa dan mengetahui gaya yang anda suka. Akhir sekali, jangan lupa untuk memperibadikan pakaian anda sedikit - lihat pada Kedai Fort Belvedere untuk segi empat sama poket, manset, stokin dan banyak lagi.

Kyle memakai jaket berdada dua bulu hijau, baju sejuk bulu unta dan but kulit hijau zaitun.

Kyle memakai jaket berdada dua bulu hijau, baju sejuk bulu unta dan but kulit hijau zaitun.

Apakah gaya baju sejuk kegemaran anda dan bagaimana anda suka memakainya? Mari bercakap mengenainya dalam komen!