10 Cologne Hacks untuk Lelaki – Cara Membuat Wangian Tahan Lama

cologne menggodam berskala 3840x2160

Pemakaian wangian telah wujud selama beribu-ribu tahun dan diamalkan oleh lelaki dan wanita. Ia boleh membawa kepada kesan pertama yang lebih baik dan meningkatkan keyakinan anda–maka dengan mengambil kira perkara itu, berikut ialah 10 teknik hebat untuk menjadikan bau anda kekal sepanjang hari.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Cara Menjadikan Cologne Tahan Lama
 2. 1. Semak Tahap Kepekatan
 3. 2. Sapu Sejurus Selepas Mandi
 4. 3. Melembapkan Kulit Anda
 5. 4. Harmonikan Cologne dengan Bau Lain
 6. 5. Sapukan Pada Mata Nadi
 7. 6. Jangan Gosok Kulit Anda
 8. 7. Berhemah Memohon Semula Apabila Perlu
 9. 8. Gariskan Laci Pakaian Anda dengan Cologne
 10. 9. Simpan Wangian Anda dengan Betul
 11. 10. Simpan Wangian dalam Botol Asalnya
 12. Kesimpulan
 13. Rundown Pakaian

Menurut buku itu, Neurobiologi Sensasi dan Ganjaran, memakai wangian boleh meningkatkan status sosial dan daya tarikan seseorang, dan mungkin juga menimbulkan persatuan dan tindak balas yang sangat emosional. Wangian juga boleh meningkatkan kepercayaan seseorang dan juga boleh membuatkan pemakai berasa lebih yakin juga.Kami telah mengalami sendiri manfaat ini!

Cara Menjadikan Cologne Tahan Lama

Bagi kebanyakan lelaki, cara cepat untuk menyelesaikan rutin dandanan pagi adalah dengan merapikan diri mereka dengan wangian kegemaran mereka sebelum mereka keluar dari pintu dan walaupun ini mungkin kelihatan seperti cara yang bagus untuk menjadikan wangian itu tahan lebih lama, ia selalunya tidak tahan lama. pada masa anda telah sampai ke destinasi anda. Matlamat di sini adalah untuk memastikan wangian kami yang dipilih dengan teliti akan bertahan sepanjang hari, jadi lihat penggodam cologne mudah ini.Raphael menyembur beberapa cologne pada lehernya

Raphael menyembur beberapa cologne pada lehernya

1. Semak Tahap Kepekatan

Adalah penting untuk mengetahui bahawa terdapat pelbagai jenis cologne dan pemahaman umum tentang kepekatan dan tahap ketulenannya akan memberi anda gambaran tentang berapa lama wangian itu boleh bertahan. Sebagai contoh, minyak wangi mempunyai tahap kepekatan tertinggi antara kira-kira 15 hingga 40 peratus. Ini memastikan bahawa bau akan bertahan selama sekitar 8 jam. Ia bagus untuk mencari bau yang mempunyai tahap kepekatan yang lebih kuat yang anda benar-benar gemar memakainya.

Tahap kepekatan cologne berbeza mengikut jenis cologne.

Sentiasa periksa tahap kepekatan cologne anda.

Ngomong-ngomong, kami telah membincangkan tahap kepekatan dan istilah teknikal yang berbeza untuk bau (seperti haruman , Cologne , cologne, dan banyak lagi) dalam panduan mendalam kami di sini . Selain itu, jika anda masih belum menemui bau yang membezakan anda, lihat cadangan kami tentang wangian lelaki klasik di sini .

2. Sapu Sejurus Selepas Mandi

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, menggunakan wangian anda sejurus sebelum anda keluar dari pintu kelihatan logik tetapi sebenarnya, lebih baik untuk menggunakan wangian anda sejurus selepas anda mandi . Tetapi adakah ia tidak akan hilang semasa saya menjalani seluruh rejimen dandanan saya, anda mungkin bertanya. Sebenarnya tidak. Ini kerana apabila anda melangkah keluar dari bilik mandi pori-pori anda masih terbuka; inilah masa yang sesuai untuk badan anda dapat menyerap cologne dan mengunci aroma itu.

Menggunakan cologne anda apabila anda

Menggunakan cologne anda apabila anda berpakaian lengkap boleh menyebabkan kesan pada kain anda akibat minyak dan alkohol.

Tali Bertali Dua Nada dalam Tentera Laut dan Sutera Berubah Biru Muda - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Kait Dua Nada dalam Tentera Laut dan Sutera Berubah Biru Muda

Beli Di Sini Persegi Poket Linen Biru Muda dengan Jahitan X Handrolled Kuning - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Segi Poket Linen Biru Muda dengan Jahitan X Handrolled Kuning

Tengoklah

Dengan cara itu, kami mula mencapai matlamat kami untuk menjadikan bauan bertahan lebih lama. Ini adalah lebih baik daripada cuba menyembur pada diri sendiri apabila anda berpakaian lengkap. Ini kerana cologne kemudiannya akan melekat pada kain dan akhirnya, hilang dengan lebih cepat, dan selalunya, ia berisiko untuk dapat mengotorkan pakaian anda bukannya daripada minyak atau kandungan alkohol.

3. Melembapkan Kulit Anda

Untuk kulit mengunci bau cologne, ia harus terlebih dahulu dihidratkan jadi sapukan losyen atau krim di bawahnya tetapi perlu diingat bau pelembap anda tidak seharusnya mengatasi cologne anda. Memastikan bahawa wangian anda adalah bau yang mendominasi di sini, akan memberikan anda aroma peningkatan keyakinan dan membantu orang lain melihat anda dengan baik buat kali pertama. Berjalan ke tempat kerja atau perhimpunan santai dengan awan 12 bau boleh dilihat sebagai mengelirukan dan mungkin menjengkelkan orang lain. Bau harum wangian anda seharusnya membantu meningkatkan kehadiran anda kepada orang lain; tidak memaksa mereka pergi.

Lembapkan kulit anda

Lembapkan kulit anda.

Petua tambahan di sini ialah sapukan jeli petroleum pada titik nadi anda. Ini membantu memastikan anda mempunyai halangan tambahan antara anda kulit dan cologne, membantu menghalang penyerapan sepenuhnya supaya cologne akan bertahan lebih lama.

4. Harmonikan Cologne dengan Bau Lain

Jika anda tidak boleh mendapatkan losyen tanpa wangian, pastikan bau itu sendiri gaul sebati dengan cologne anda . Sesetengah jenama akan menawarkan losyen atau krim yang sepadan walaupun pencuci badan. Ini akan membantu memastikan anda mencapai bauan yang harmoni itu. Walaupun begitu, ia juga sangat penting untuk memastikan bahawa kita selepas bercukur tidak bersaing dengan aroma produk kami yang lain dalam repertoir dandanan.

Losyen Pelembap Harian Aveeno

Aveeno Daily Moisturizing Lotion, selain menghidrat dengan baik, juga bebas pewangi.

5. Sapukan Pada Mata Nadi

Satu lagi peraturan penting dalam menyapu pewangi supaya tahan lebih lama ialah sapukan pada titik nadi pada bahagian panas badan anda. Panas di kawasan-kawasan ini akan mengekalkan perkara ini sepanjang hari. Titik nadi adalah leher dada anda, rahang bawah, lengan bawah, bahagian dalam siku anda, dan di belakang lutut anda. Ini adalah banyak kawasan, jadi jika anda baru bermula, cuba dua atau tiga kawasan dahulu–dan apabila anda selesa memakai lebih banyak wangian, maka anda boleh mula menyembur pada lebih banyak kawasan hangat ini.

Jadikan wangian tahan lebih lama dengan menyapunya ke kawasan hangat pada badan anda: dada, leher, rahang bawah, lengan bawah, bahagian dalam siku dan belakang lutut anda

Jadikan wangian tahan lebih lama dengan menyapunya ke kawasan hangat pada badan anda.

Perlu diingat adalah penting untuk meletakkan muncung tiga hingga enam inci dari kulit anda dan hanya menyembur diri anda kira-kira dua kali setiap kawasan jika cologne anda mempunyai intensiti biasa supaya anda tidak terlalu kuat apabila anda memasuki bilik.

6. Jangan Gosok Kulit Anda

Walaupun menggosok pergelangan tangan anda selepas pertama kali menggunakan wangian mungkin kelihatan seperti perkara yang wajar untuk dilakukan, ia sebenarnya bukan idea yang bagus. Ini akan membunuh nota dan ia tidak akan membenarkan wangian menyerap ke dalam kulit anda. Geseran gosokan sebenarnya memecahkan molekul-molekul bau, menjadikan bauan hilang dengan lebih cepat. Saya sendiri telah melakukan kesilapan ini berkali-kali; ia adalah sesuatu yang kita lihat ramai orang lakukan dan kita semua kebetulan mengulanginya.

Don

Jangan gosok kulit anda semasa menggunakan wangian!

7. Berhemah Memohon Semula Apabila Perlu

Jika anda memerlukan rangsangan tengah hari untuk bau anda, masuk akal untuk menggunakan semula wangian anda. Walau bagaimanapun, membawa seluruh botol wangian bukan sahaja menyusahkan malah cuba menyembur di tempat awam juga tidak gentleman dan mungkin menyusahkan orang lain dan ada juga yang alergik.

Sapu kapas wangi boleh digunakan untuk memohon semula cologne dengan cara yang bijak.

Sapu kapas boleh digunakan untuk memohon semula cologne dengan cara yang bijak.

Teknik yang hebat adalah menyembur cologne anda pada swab kapas dan kemudian memasukkannya ke dalam beg sandwic plastik untuk memastikan kelembapan tidak keluar. Ia mudah dibawa sepanjang hari dan apabila anda memerlukan sentuhan, anda hanya boleh memohon semula dengan menyapunya pada titik nadi anda. Pertimbangkan untuk melangkah ke tandas atau tempat peribadi untuk memohon semula.

8. Gariskan Laci Pakaian Anda dengan Cologne

Walaupun kami tidak mengesyorkan menyembur pakaian anda secara terus, anda boleh memastikan bau khas anda akan melekat pada pakaian anda dengan cara yang betul dengan melapisi anda. laci pakaian dengan kertas tisu yang telah disembur dengan bau kegemaran anda. Ini membantu anda mengekalkan aroma anda sepanjang hari walaupun dengan bau.

Lapik laci pakaian anda dengan kertas tisu yang telah disembur dengan bau kegemaran anda.

Lapik laci pakaian anda dengan kertas tisu yang telah disembur dengan bau kegemaran anda.

9. Simpan Wangian Anda dengan Betul

Untuk memastikan cologne anda mengekalkan bau dan kualitinya selama mungkin, adalah penting untuk memahami tempat kita harus menyimpan wangian di dalam rumah kita.

 • Jangan simpan di dalam bilik mandi anda. Ini kerana solekan kimia boleh menjadi kucar-kacir sepenuhnya oleh perubahan suhu dan kelembapan dari semasa anda mandi.
 • Simpan cologne anda di tempat yang sejuk dan kering. Mungkin laci bilik tidur anda atau almari anda membantu memastikan kualitinya.
 • Elakkan daripada mendedahkan wangian anda kepada cahaya matahari. Ini akan memecahkan bahan kimia dan potensi wangian anda dan pastinya akan membuat cologne anda luput lebih cepat.
Simpan cologne anda di tempat yang sejuk dan kering.

Simpan cologne anda di tempat yang sejuk dan kering.

Ia juga sangat penting untuk menyemak tarikh tamat tempoh untuk memastikan anda wangian kepekatan adalah utuh dan ini akan membantu memastikan ia akan bertahan selama mungkin. Anda akan menemui maklumat ini di bahagian bawah botol anda atau pada label. Sesetengah syarikat menyenaraikan tempoh selepas dibuka yang memberi anda maklumat tentang berapa bulan cologne boleh bertahan sebelum ia tamat tempoh. Lazimnya, wangian boleh bertahan sehingga tiga tahun apabila dikendalikan dengan betul.

Semak tarikh luput wangian anda. Ia

Semak tarikh luput di bahagian bawah botol anda.

10. Simpan Wangian dalam Botol Asalnya

Akhir sekali di sini, untuk memastikan cologne anda tahan lebih lama, penting untuk diingat untuk menyimpannya di dalam botol asal tempat anda membelinya. Terdapat botol yang sangat mewah di pasaran hari ini tetapi mendedahkan wangian anda ke udara dan menjadikannya sejat bukanlah idea yang bagus. Ini akan mengganggu wangian itu sendiri, potensinya, dan solek kimia.

Mendedahkan wangian anda ke udara dan menjadikannya sejat bukanlah idea yang bagus.

Mendedahkan wangian anda ke udara dan menjadikannya sejat bukanlah idea yang bagus.

Kesimpulan

Adalah penting untuk diingat bahawa wangian meningkatkan keseluruhan lelaki tahap keyakinan tapi ingat, sedikit tetapi lebih dari cukup . Amalkan tindakan wangi ini bersama-sama dengan himpunan dandanan yang betul supaya anda boleh berbau harum dan segar sepanjang hari, dan tidak melakukan kesalahan bau. Untuk menyelamatkan diri daripada kesilapan dandanan yang lebih biasa yang dilakukan oleh ramai lelaki, lihat video kami di sini .

Adakah anda mengamalkan mana-mana peretasan wangian ini? Berapa lama anda boleh mengekalkan cologne anda? Kongsi dengan kami dalam komen!

Rundown Pakaian

Kyle memakai pakaian kasual perniagaan dengan aksen aksesori Fort Belvedere

Kyle memakai pakaian kasual perniagaan dengan aksen aksesori Fort Belvedere

Segi Poket Bulu Sutera Biru Tentera Laut dengan pingat geometri bercetak dalam warna hijau, biru dan oren dengan tepi kontras putih pudar - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Segi Poket Bulu Sutera Biru Tentera Laut dengan pingat geometri bercetak dalam warna hijau, biru dan oren dengan tepi kontras putih pudar

Beli Di Sini Stokin Bergaris Garis Tengah Malam Biru dan Burgundy Shadow Fil d

Kubu Belvedere

Stokin Fil d'Ecosse Stripe Shadow Stripe Midnight Blue dan Burgundy Stoking Fil d'Ecosse Cotton

Tengoklah

Saya memakai kot sukan berwarna burgundy dan kelabu muda dengan baju kemeja biru muda dan segi empat sama poket yang sangat unik dari Fort Belvedere. Saya memadankannya dengan tali pinggang coklat gelap, seluar khaki, kasut pakaian berwarna coklat gelap, dan saya menyerlahkannya dengan stokin jalur bayangan biru laut dan burgundy juga dari Fort Belvedere. Jika anda ingin mencari aksesori hebat seperti ini, lihat kedai Fort Belvedere.