11 Peraturan Gaya Lelaki Jahat untuk Diabaikan

peraturan gaya buruk untuk mengabaikan berskala 3840x2160

Berikut ialah beberapa peraturan gaya yang sepatutnya atau nasihat yang mungkin anda pernah dengar sebelum ini yang kami rasa tidak semestinya anda perlu ikut sepanjang masa atau dalam sesetengah kes sama sekali.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. 1. Pakai Sut Dan Kelihatan Hebat
 2. 2. Lebih Banyak Pakaian, Lebih Baik / Jika Dijual, Belilah
 3. 3. Mahal = Kualiti Tinggi / Beli Barangan Jenama Nama Sahaja
 4. 4. Ikuti Trend Semasa
 5. 5. Pakaian Hendaklah Padan / Hitam Dan Coklat Jangan Bersama
 6. 6. Nasihat Mengenai Fit
 7. 7. Berangan Lama Mengenai Apa yang Tidak Boleh Dipakai
 8. 8. Seluar Dengan Gelung Tali Pinggang Memerlukan Tali Pinggang
 9. 9. Kulit Dan Logam Mesti Padan
 10. 10. Sentiasa Padankan Stokin Anda Dengan Seluar Atau Kasut Anda
 11. 11. Ikuti Nasihat Tapak Gaya Kegemaran Anda
 12. KESIMPULAN

Misi utama kami di Gentleman's Gazette adalah untuk mendidik penonton kami tentang apa ertinya menjadi Gentleman . Dan sebahagian besar daripada itu ada kaitan dengan sejarah dan tradisi pakaian lelaki klasik. Selalunya apabila lelaki membincangkan perkara ini tradisi pakaian lelaki perbualan mereka boleh dirangka dari segi peraturan gaya yang mesti diikuti dalam semua kos. Walaupun kami pastinya percaya bahawa terdapat banyak nasihat yang berakar umbi dalam logik yang kukuh dan prinsip estetika, sentiasa berfikir dari segi peraturan kuku besi yang perlu diikuti adalah mudah dan bertele-tele serta mengehadkan pilihan anda dari segi perkara yang anda lakukan. boleh pakai bergaya. Dalam erti kata lain, anda tidak perlu menganggap beberapa perkara ini sebagai peraturan yang perlu dipatuhi seratus peratus masa dan beberapa perkara yang akan kami sebutkan hari ini boleh dibuang sama sekali.

Tahu peraturan

Dengan itu, berikut adalah beberapa peraturan atau nasihat yang kami fikir boleh dibengkokkan, dilanggar atau diketepikan begitu sahaja. Ini tidak semestinya mengikut urutan kepentingan tertentu tetapi kami telah menomborkannya hari ini hanya untuk memastikan perkara itu konsisten.Fit itu penting

Fit itu penting

1. Pakai Sut Dan Kelihatan Hebat

Nasihat nombor satu, hanya pakai sut dan anda akan kelihatan hebat secara automatik. Walaupun nasihat ini menyokong untuk berpakaian yang sudah tentu kami sokong, ia agak terlalu ringkas sifatnya. Seperti yang telah kami katakan berkali-kali sebelum ini dalam saluran, sesuai adalah faktor terpenting apabila memakai sebarang pakaian. Anda mungkin mempunyai sut yang dibina daripada bahan paling mewah yang ada tetapi jika ia tidak sesuai dengan bingkai anda dengan betul ia masih akan kelihatan ceroboh.

Kuantiti tidak sama dengan Kualiti

Kuantiti tidak sama dengan Kualiti

2. Lebih Banyak Pakaian, Lebih Baik / Jika Dijual, Belilah

Dua petua yang berkait rapat, lebih banyak pakaian anda ada di dalam almari anda lebih baik dan jika ia dijual di kedai, belilah. Inilah perkara tentang dua nasihat yang berkaitan ini. Akhirnya, kuantiti tidak sama dengan kualiti. Anda tidak perlu mempunyai sepasang seluar dalam setiap warna di bawah matahari atau jaket untuk setiap hari dalam sebulan di dalam almari anda. Tidak ada yang salah dengan mempunyai pilihan, sudah tentu, tetapi mempunyai almari bersaiz sederhana yang penuh dengan pakaian yang anda pakai dengan kerap dan yang kelihatan baik pada anda akhirnya akan melayani anda dengan baik jika tidak lebih baik daripada mempunyai lebihan pilihan. Ini sesuai dengan petua lain jangan beli sesuatu yang anda tidak akan pakai. Walaupun anda melihat tawaran di kedai dan ia mendapat potongan 90%, jika anda rasa pakaian yang dipersoalkan itu tidak sesuai untuk anda atau pakaian yang tidak akan selaras dengan bahagian lain dalam almari pakaian anda, jangan' t membelinya. Simpan wang anda walau bagaimanapun kecil jumlahnya untuk sesuatu yang anda akan pakai secara tetap.

3. Mahal = Kualiti Tinggi / Beli Barangan Jenama Nama Sahaja

Dua lagi petua yang berkait rapat, jika sesuatu itu mahal ia mestilah berkualiti tinggi dan anda hanya perlu membeli barangan jenama nama. Ini adalah sejenis petua terbalik tentang item yang sedang dijual. Hanya kerana sesuatu itu sangat mahal atau mempunyai nama jenama yang dikaitkan dengannya tidak semestinya ia berkualiti tinggi. Selalunya anda benar-benar hanya akan membayar wang tambahan untuk nama jenama itu sendiri. Setiap kali anda membeli mana-mana pakaian, tumpuan utama anda haruslah tertumpu pada kualiti pembinaan, bahan yang digunakan dan sama ada pakaian berkenaan akan berfungsi dengan baik dengan bahagian lain dalam almari pakaian anda.

Trend adalah trend atas sebab tertentu

Trend adalah trend atas sebab tertentu

Cara mudah untuk bermula dengan berpakaian lebih baik adalah dengan mengikuti beberapa trend semasa yang sedang berlaku. Bukan perkara yang buruk untuk meningkatkan gaya peribadi anda melainkan anda hanya melakukannya untuk alasan yang cetek atau untuk memancing pujian. Jika anda keluar dan membeli sekumpulan item pakaian yang bergaya pada masa ini, kemungkinan besar ia akan menjadi ketinggalan dalam masa setahun atau mungkin kurang masa. Lagipun, trend adalah trend atas sebab tertentu. Sebaliknya hanya melabur dalam pakaian berkualiti yang mengikut prinsip estetik yang kukuh ini: sesuai, berfungsi, teori warna dan sebagainya. Jika anda melakukan ini, pujian orang tentang gaya anda yang bertambah baik adalah tulen dan juga rasa hormat mereka.

5. Pakaian Hendaklah Padan / Hitam Dan Coklat Jangan Bersama

Petua umum dan petua yang lebih khusus, segala-galanya dalam pakaian anda harus sepadan dan lebih khusus lagi bahawa anda tidak boleh memakai hitam dan coklat bersama-sama. Orang ramai selalunya menyokong rupa monokromatik kerana ia adalah cara yang agak selamat untuk kelihatan disatukan selepas semua anda tidak akan mempunyai sebarang warna yang sangat bertembung jika anda memakai semua warna yang sama. Begitu juga, orang mengatakan bahawa hitam dan coklat terlalu asasnya berbeza dari segi formaliti untuk digabungkan bersama kedua-dua petua ini memerlukan sedikit nuansa untuk membantu.

Pertama sekali, tidak setiap artikel pakaian dalam pakaian anda mesti sepadan dengan tepat. Perkara yang perlu anda rakam adalah agar semua pakaian anda diselaraskan dengan cara yang menyenangkan dari segi estetika. Sebagai contoh, anda mungkin memakai pakaian serba hitam tetapi perlu diingat bahawa terdapat variasi halus dalam rona hitam antara pakaian yang berbeza dari fabrik yang berbeza dan dengan pewarna yang berbeza dan sebagainya. Dan jika sebahagian daripada ini kulit hitam dalam pakaian anda kelihatan hampir sama tetapi tidak cukup ini boleh mengganggu mata. Dan mungkin keputusan yang lebih baik untuk memakai sesuatu dalam warna yang berbeza yang selaras dengan baik. Begitu juga, hitam dan coklat benar-benar boleh dipakai bersama jika pakaian yang dimaksudkan selaras dari segi intensiti dan formaliti .

6. Nasihat Mengenai Fit

Nasihat tentang kesesuaian. Perkara seperti anda harus memakai semua pakaian yang sesuai jika anda mahu melihat lebih nipis atau lebih besar lelaki hanya perlu memakai pakaian yang lebih lapang. Intinya dengan apa-apa nasihat dari segi kesesuaian adalah ini. Pakaian yang dipasang dengan betul adalah pakaian yang berkadar dengan bingkai individu anda dan dengan itu menyanjung anda dengan baik. Sebagai contoh, jika seorang lelaki yang lebih besar memakai pakaian langsing untuk kelihatan lebih kurus tetapi pakaian itu sebenarnya terlalu ketat padanya, semua kedutan dan tarikan di tempat yang berbeza di sekeliling pakaian itu hanya akan membuatkan dia kelihatan terlalu besar untuk pakaiannya. Sebaliknya, seorang lelaki besar yang mempunyai terlalu banyak kain pada bingkainya hanya akan kelihatan seperti khemah. Mana-mana artikel pakaian yang sesuai pada anda hendaklah cukup longgar supaya selesa dan membolehkan anda bergerak tetapi masih cukup dipasang supaya ia tidak berkepul, kendur, menyeret atau sebagainya.

Raphael memakai pakaian musim luruh

7. Berangan Lama Mengenai Apa yang Tidak Boleh Dipakai

Beberapa buah berangan lama tentang apa yang perlu dipakai-bila. Seperti tidak memakai pakaian putih selepas Hari Pekerja, tidak memakai pakaian putih sebelum Hari Peringatan atau tidak memakai coklat di bandar. Semua peraturan yang sepatutnya ini adalah kuno sepenuhnya hari ini. Mereka bermula pada abad ke-19 sebagai satu cara untuk golongan bangsawan wang lama dengan mudah memisahkan diri mereka secara sosial daripada golongan wang baharu atau kaya raya serta golongan bawahan. Pepatah lama ini hanya berakar umbi dalam kelasisme dan stratifikasi sosial dan oleh itu, mereka benar-benar tidak mempunyai tempat di abad ke-21. Walaupun memang benar bahawa sesetengah sut coklat yang digayakan secara tidak formal atau ensembel coklat lain tidak sesuai sepenuhnya untuk tetapan perniagaan kolar putih tradisional malah ini mula berubah sedikit sebanyak.

Walau bagaimanapun, dalam pukulan luas untuk semua petua ini, ingatlah bahawa jika ia kelihatan baik pada anda, anda boleh memakainya pada bila-bila masa.

Memakai tali leher sebagai tali pinggang

Memakai tali leher sebagai tali pinggang

8. Seluar Dengan Gelung Tali Pinggang Memerlukan Tali Pinggang

Jika seluar anda mempunyai gelung tali pinggang, anda perlu memakai tali pinggang. Petua ini datang dari fakta bahawa di atas semua, kebanyakan pakaian lelaki benar-benar berakar pada tujuan dan kegunaan. Gelung tali pinggang adalah satu lagi ciri utilitarian yang serupa. Lagipun, tali pinggang direka untuk menahan seluar anda tetapi ia juga digunakan secara historis untuk membawa barang untuk lelaki yang sedang bekerja. Oleh kerana penggunaan tali pinggang ini benar-benar terhad kepada beberapa industri atau aplikasi hari ini, anda tidak akan melihat tali pinggang dalam banyak situasi. Dan fikirkan dengan cara ini, jika seluar anda benar-benar sesuai, anda tidak perlu mempunyai tali pinggang untuk menahannya. Oleh itu, anda mempunyai pelbagai pilihan untuk mengekalkan seluar anda sama ada mempunyai gelung tali pinggang atau tidak. Anda boleh memakai ampaian jika seluar anda juga mempunyai butang ampaian. Anda boleh menggunakan pelaras sisi jika seluar anda mempunyai kedua-dua gelung dan pelaras. Anda boleh menggunakan tali leher lama sebagai tali pinggang jika anda mahu kelihatan sangat kasual atau ya anda boleh pergi tanpa tali pinggang. Akhirnya, anda hanya perlu mengingati tahap formaliti pakaian yang anda cuba sediakan.

Jam tangan perak dengan Eagle Claw Cufflinks dengan Tiger

Jam tangan perak dengan Manset Cakar Helang dengan Bebola Mata Harimau oleh Fort Belvedere

9. Kulit Dan Logam Mesti Padan

Anda sentiasa perlu memadankan kulit dan logam dalam pakaian anda. Garis panduan ini direka untuk membantu lelaki yang baru bermula dengan prinsip gaya klasik untuk memasang pakaian yang lebih harmoni. Dan walaupun ia tidak akan kelihatan buruk jika anda memadankan logam atau kulit dalam pakaian anda, anda juga boleh berseronok untuk membengkokkan peraturan ini. Sebagai contoh, anda boleh memakai emas kancing manset dan a menonton dengan sarung perak yang halus dan menarik atau anda boleh memakai tali pinggang coklat yang lebih gelap dengan kasut coklat yang lebih terang. Dalam kedua-dua kes ini, tiada siapa yang akan menangkap anda jika anda cuba memakai item ini bersama-sama. Perkara utama dengan menggandingkan mana-mana artikel pakaian adalah untuk memastikan bahawa tiada satu pun elemen pakaian anda terlalu berkuasa. Selagi semuanya berfungsi dalam harmoni bersama-sama dan elemen anda menarik, anda boleh teruskan dan memakai logam atau kulit yang sedikit berbeza dalam pakaian yang sama. Dengan itu, terdapat rona metalik dan warna kulit tertentu yang lebih harmoni dengan yang spesifik tona kulit .

Stokin Bergaris Shadow Stripe Biru Laut Tua & Biru Diraja dengan Kasut Pakaian Burgundy Derby

Stokin Berusuk Jalur Bayangan Biru Laut Tua & Biru Diraja dengan Kasut Pakaian Burgundy Derby

10. Sentiasa Padankan Stokin Anda Dengan Seluar Atau Kasut Anda

Anda harus sentiasa padan dengan stokin anda sama ada seluar atau kasut anda. Yang ini mempunyai akar dan estetika pada dasarnya pemikirannya ialah jika anda memadankan warna stoking anda dengan warna kasut anda, garisan kaki anda akan terputus apabila anda duduk atau apabila stoking anda terdedah. Begitu juga, jika anda memadankan warna stoking anda dengan warna seluar anda, garis kaki anda akan sentiasa kelihatan lebih panjang. Dan walaupun kedua-dua peraturan asas ini adalah benar dan kukuh, itu tidak bermakna anda perlu sentiasa merasakan stoking anda sepadan dengan seluar anda secara langsung. Lagipun, terdapat trend yang berterusan sejak beberapa dekad yang lalu untuk lebih banyak lagi stokin gila dan berwarna-warni . Dan walaupun kami tidak semestinya menyokong stoking yang benar-benar ada di luar sana, anda boleh berasa bebas untuk memakainya jika anda fikir ia sesuai dengan pakaian kasual anda. Jika tidak, untuk pakaian yang lebih formal, jangan ragu untuk memadankan stoking anda dengan baju, tali leher anda atau elemen lain pada pakaian anda. Sekali lagi kunci di sini adalah keharmonian. Ia sentiasa akan menjadi paling selamat dan paling konservatif jika anda memadankan stokin anda dengan seluar anda tetapi anda tidak perlu melakukannya 100% sepanjang masa.

11. Ikuti Nasihat Tapak Gaya Kegemaran Anda

Dan akhirnya, ikut sahaja semua nasihat Youtuber atau pengarang gaya kegemaran anda dan anda tidak boleh tersilap. Jelas sekali, kami di Gentleman's Gazette berpendapat bahawa kami memberikan nasihat terbaik kepada semua lelaki yang ingin meningkatkan gaya mereka. Dan sementara kami berharap anda akan mengikut garis panduan yang kami keluarkan. Perlu diingat bahawa ia hanyalah garis panduan itu. Jika anda ingin mencuba sedikit sebanyak untuk mencari gaya dan ekspresi peribadi anda sendiri, teruskan dan lakukan! Lagipun, pada penghujung hari, anda adalah anda dan anda boleh menyatakan keperibadian anda mengikut apa yang anda pilih.

KESIMPULAN

Adalah berguna untuk menganggap prinsip pakaian lelaki klasik lebih sebagai garis panduan dan pagar daripada peraturan yang keras dan pantas. Sebahagian daripadanya boleh dibengkokkan sebahagian daripadanya boleh dipecahkan dari semasa ke semasa dan sebahagian daripadanya boleh dibuang sepenuhnya. Jika anda baru memulakan perjalanan pakaian lelaki anda, anda boleh mengikuti beberapa nasihat ini dengan lebih dekat supaya anda tidak membuat kesilapan besar. Walau bagaimanapun, apabila anda menjadi lebih berpengalaman dengan mengetahui lebih banyak garis panduan ini, anda akan dapat memecahkannya dengan menarik.

Apakah pendapat anda tentang senarai kami? Adakah terdapat mana-mana yang anda fikir kami salah dalam nasihat kami? Adakah anda fikir beberapa peraturan ini masih perlu dipatuhi atau adakah anda mempunyai perspektif yang berbeza? Walau apa pun keadaannya, kongsi dengan kami dalam komen di bawah.