12 Cara Kekal Sejuk Semasa Memakai Pakaian Lelaki Klasik

12 cara untuk kekal sejuk memakai pakaian lelaki klasik

Terdapat jenis lelaki tertentu–dan saya termasuk diri saya dalam kumpulan ini–yang melihatnya sebagai satu prinsip untuk memakai pakaian yang disesuaikan tidak kira apa cuaca. Kami adalah jenis yang tidak pernah memakai seluar pendek kecuali di pantai dan berasa telanjang tanpa a jaket .

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. 12 Cara Kekal Sejuk Memakai Pakaian Lelaki Klasik dalam Panas
  2. Kesimpulan

Jadi, walaupun ia menolak 90 darjah, kami masih memakai saman atau kot sukan dan berulang kali ditanya soalan Adakah anda tidak panas?. Walaupun kami mungkin menganggap soalan itu sebagai satu kenyataan dan mengucapkan Terima kasih untuk pujian ! hakikatnya kita mungkin memang mengorbankan keselesaan dan berpeluh demi keanggunan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang boleh kita lakukan untuk kekal sejuk (secara literal!) sebagai lelaki yang suka memakai pakaian yang disesuaikan pada musim panas.

12 Cara Kekal Sejuk Memakai Pakaian Lelaki Klasik dalam Panas

Carrera dengan Fresco, Boutonniere & Knit Tie

Blazer Fresco dipadankan dengan Boutonniere & Knit TieTali Knit dalam Kelabu Gelap - Tulang Herring Bulu Tentera Laut

Kubu Belvedere

Tali Knit dalam Kelabu Gelap – Tulang Herring Bulu Tentera Laut

berbelanja di sini Foto Sutera Bunga Boutonniere Blue Cornflower Boutonniere

Kubu Belvedere

Blue Cornflower Boutonniere Buttonniere Flower Silk Fort Belvedere

berbelanja di sini Poket linen putih polos pada latar belakang putih

Kubu Belvedere

Dataran Poket Linen Putih dengan Tepi Handrolled buatan Itali – Fort Belvedere

berbelanja di sini

1. Pilih Kain Musim Panas yang Tepat untuk Jahitan Anda

Manakala a bulu buruk sut kadangkala dipasarkan sebagai pakaian sepanjang tahun, hakikatnya ia sesuai untuk tiga musim sahaja dalam kebanyakan kes, dan musim yang dikecualikan ialah musim panas . Jika anda mesti memakai a sesuai untuk kerja, dalam alam bulu tulen, anda boleh memakai sejuk , yang kelihatan cukup dekat untuk teruk walaupun dengan anyaman terbuka yang membolehkan pengudaraan.

Kemeja Putih dengan sut seersucker poket tampal, dan segi empat sama poket oren dan biru, tali leher dan boutonniere oleh Fort Belvedere

Kemeja Putih dengan sut seersucker poket tampal, dan segi empat sama poket oren dan biru, tali leher dan boutonniere oleh Fort Belvedere

Persegi Poket Sutera Jingga Terbakar dengan Motif Bertitik dan Paisley

Kubu Belvedere

Dataran Poket Sutera Jingga Terbakar dengan Motif Bertitik dan Paisley – Fort Belvedere

berbelanja di sini Foto Sutera Bunga Boutonniere Blue Cornflower Boutonniere

Kubu Belvedere

Blue Cornflower Boutonniere Sutera Bunga Lubang Butang

berbelanja di sini

Seersucker juga merupakan pilihan suaian yang popular, walaupun berani, untuk mengekalkan kesejukan kerana teksturnya yang berkerut, disebabkan oleh cara fabrik ditenun, menjauhkannya daripada anda kulit dan membolehkan peredaran udara. Anda juga boleh memilih sut linen tulen, yang mungkin merupakan fabrik yang paling sesuai dipakai, tetapi kedutan boleh menjadi masalah untuk tetapan profesional: jika anda duduk lama, ia akan menjadikan bahagian belakang lutut anda kelihatan seperti akordion. apabila anda bangun.

Kedutan Kain Campuran Kapas dan Linen

Kedutan Kain Campuran Kapas dan Linen

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai kebebasan untuk memakai kot sukan, maka linen pastinya sedang dimainkan. Jika anda terhad kepada saman (dan untuk kot sukan yang kurang berkedut) cari campuran linen, seperti a kapas -kombinasi linen atau bulu-linen-sutera.

2. Hilang Lapisan

Jaket musim panas daripada Gagliardi yang berkemungkinan bergaris suku, dengan boleh dilihat

Jaket musim panas daripada Gagliardi yang berkemungkinan bergaris suku, dengan lapisan rama-rama yang boleh dilihat di bahagian atas belakang sahaja. [Kredit Imej: Gagliardi ]

Syukurlah, tukang jahit dan pengeluar pakaian lelaki jaket dan sut luar rak memahami bahawa musim panas adalah panas dan biasanya menjadikan mereka bermusim. menjahit tersedia tidak bergaris atau dengan lapisan minimum: sama ada separuh bergaris, bermakna lengan baju , bahagian atas dan sisi jaket tetapi bukan bahagian bawah belakang; atau bergaris suku, bermakna hanya bahagian lengan dan bahagian atas belakang.

Yang terakhir kadang-kadang dipanggil lapisan rama-rama kerana lapisan bertindih kelihatan seperti sayap terbuka rama-rama. Sesetengah jaket mungkin tidak berlapik sama sekali dan dengan itu seperti baju, walaupun bahagian dalam lengan biasanya masih berlapik untuk membantunya terletak dengan kemas pada lengan anda. Lapik lengan juga membolehkan anda memakai jaket anda dan menanggalkannya dengan lebih mudah. Walau bagaimanapun, anda mungkin menemui jaket daripada koleksi musim bunga/musim panas yang mempunyai lapisan penuh; ini sesuai untuk musim bunga tetapi berhati-hati elakkannya dalam cuaca yang benar-benar panas. Jaket musim panas muktamad adalah jaket yang juga tidak mempunyai kanvas dan dengan itu tidak dibina. Walaupun canvassing membantu jaket menyesuaikan diri dengan badan anda dari semasa ke semasa, ia menambah satu lagi lapisan bahan kepada pakaian.

3. Biarkan Jaket Anda Tidak Berbutang

Pedro Mendes berjaket biru terbuka dengan segi empat sama poket berbunga merah jambu, kemeja putih berbutang, chinos biru langit dan oxford tan

Peter Mendes dalam jaket biru terbuka dengan segi empat sama poket berbunga merah jambu, kemeja putih berbutang, chinos biru langit dan oxford tan [Kredit Imej: Perdana Pada Kepakaran ]

Peraturan gaya bahawa anda mesti menyimpan jaket sut anda berbutang setiap kali anda berdiri tidak mengambil kira situasi apabila suhu terik. Jika anda berada di pejabat berhawa dingin, anda tidak apa-apa, tetapi jika anda berjalan-jalan dalam keadaan panas, buka butang itu. Ia adalah musim panas dan membiarkannya terbuka dengan sewajarnya mencerminkan suasana santai musim ini sambil menyuntik sedikit sprezzatura ke dalam rupa anda.

4. Pakai Baju Summerweight

Kain baju tenunan terbuka

Kain baju tenunan terbuka

Tidak seperti a blazer atau sut, baju yang anda pakai di bawah jaket anda tidak mempunyai banyak sekatan, kerana sebahagiannya tersembunyi. Jadi, kedutan linen tidak begitu ketara, walaupun baju campuran linen kapas memberikan keseimbangan kesejukan dan penampilan yang segar. lawatan Inggeris , juga dikenali sebagai Airtex , adalah pilihan kedua. Ia pada asasnya ditenun kapas dengan anyaman terbuka, yang membolehkan udara beredar melaluinya. Baju ini agak lutsinar apabila dipakai sendiri, tetapi anda tidak perlu risau untuk mendedahkan puting anda jika anda memakai jaket.

5. Pakai Baju Polo

Dengan sut dan kot sukan, baju lengan panjang biasanya dengan tegas , tetapi lengan pendek tiang adalah kemungkinan jika jaket anda lebih tidak berstruktur. Lebih tidak formal dan seperti baju jaket anda, semakin kurang luar biasa ia kelihatan tidak mempunyai sebarang manset yang menonjol dari bawah lengan jaket anda. Jika anda tidak menyukai idea itu atau mempunyai jaket yang lebih berstruktur, terdapat polos lengan panjang yang dibuat dengan jersi kapas, yang sangat ringan, atau pique kapas, yang mempunyai tenunan yang lebih terbuka.

Kemeja polo lengan panjang yang diperbuat daripada material lisle kapas Jersey semata-mata.

Kemeja polo lengan panjang yang diperbuat daripada material lisle kapas Jersey semata-mata.

6. Langkau Baju Dalam

Ini kelihatan seperti tidak perlu, tetapi sesetengah lelaki, terutamanya di AS, bersumpah dengan itu baju dalam , terutamanya sebagai cara melindungi baju pakaian daripada peluh. Walaupun anda mungkin akan lebih berpeluh dalam cuaca panas, memakai lapisan pakaian tambahan hanya memburukkan lagi masalah, dan anda mungkin akan berpeluh melalui baju dalam anda. Hanya basuh baju anda dengan kerap. Jika anda sudah bersedia untuk memakai seluar dalam, terdapat versi ultra-ringan yang tersedia yang akan meminimumkan berat tambahan. Ini lebih dimaksudkan untuk tidak kelihatan walaupun daripada khusus untuk mengalahkan haba.

t-shirt sebagai baju dalam

Walaupun anda tidak sepatutnya menunjukkan baju dalam anda dalam apa jua keadaan, anda boleh melangkau memakai sama sekali dalam cuaca panas.

7. Langkau Tali leher sepenuhnya, atau Pakai Tali leher

Blazer tentera laut yang unik boleh berfungsi untuk memberi anda jaket kedua tanpa kelihatan serupa dengan jaket sut anda

Tentera laut yang unik blazer boleh bekerja untuk memberi anda jaket kedua tanpa kelihatan serupa dengan jaket sut anda [Kredit Imej: Majalah ]

Sekiranya tali leher tidak diperlukan, biarkan di rumah semasa kemuncak musim panas dan buka kolar anda. Saya mengakui bahawa saya mempunyai koleksi tali leher musim panas yang saya suka dan tidak suka melepaskan peluang untuk menggunakannya. Tetapi lebih 85 darjah F, seri perlu menunggu hari lain. Ini lebih merupakan kemungkinan dengan kot sukan dan seluar kombinasi daripada dengan sut penuh, kerana sesetengah orang mendapati sut tanpa tali leher kelihatan tidak sedap dipandang. Walau bagaimanapun, jika sut anda adalah linen atau kasual, anda pastinya boleh menariknya lebih baik daripada pakaian yang buruk saman perniagaan . Apabila anda tidak bertali leher, beri pampasan dengan memilih baju yang mempunyai corak, mungkin jalur atau a grid . Kesopanan dan citarasa yang baik menuntut anda membuka apa-apa yang lebih rendah daripada butang kedua pada baju anda, walau bagaimanapun, melainkan anda berada di pantai.

Jaket Gagliardi, Vintaj Ray Ban Wayfarers, Boutonniere & Bow Tie dari Fort Belvedere

Jaket Gagliardi, Vintaj Ray Ban Wayfarers, Boutonniere & Bow Tie dari Fort Belvedere

Tali Tali Busur Challis Bulu dalam Merah Burgundy dengan Titik Polka Kuning dan Hujung Runcing

Kubu Belvedere

Tali Tali Busur Challis Wool dalam Merah Burgundy dengan Titik Polka Kuning dan Hujung Runcing – Fort Belvedere

berbelanja di sini Edelweiss Boutonniere pada latar belakang putih

Kubu Belvedere

Edelweiss Boutonniere Bunga Lubang Butang Kota Belvedere

berbelanja di sini

Atau pilih sahaja a tali leher busur sebaliknya; kekurangan kain yang diletakkan di dada anda akan terasa lebih sejuk.

8. Buka Butang Manset Lengan Anda

Membiarkan manset baju anda tidak berbutang adalah benar sprezzatura bergerak, mencerminkan sikap tidak peduli atau ketidakpedulian peribadi. Orang Itali melakukannya dengan manset Perancis, membiarkannya terbuka, tanpa kancing manset , dan juga terbentang. Tetapi anda boleh melakukan perkara yang sama dengan manset tong, kerana ia membolehkan udara beredar dengan lebih baik ke atas lengan anda daripada mempunyai lengan berbutang yang diikat rapat pada pergelangan tangan anda. Berkaitan dengan ini, anda juga boleh membuka butang kecil di lengan baju anda juga.

Lino mempamerkan versi sprezzaturanya dengan manset baju terbuka

Lino memaparkan versi sprezzaturanya dengan manset baju terbuka [Kredit Imej: Pinterest ]

9. Pakai Putih

Sut putih 3 helai, baju winchester hijau pastel, topi Panama dan tali leher tali leher

Sut 3 helai putih pudar, baju Winchester hijau pastel, topi Panama dan tali leher tali leher sendiri [Kredit Imej: Pinterest ]

Letakkan pakaian gelap anda, yang berfungsi untuk menyerap haba, memihak kepada warna yang lebih cerah, tetapi terutamanya putih . Terdapat sebab mengapa orang yang tinggal di negara khatulistiwa memakai banyak warna putih—mereka mengenali sifat reflektifnya.

Pedro melanggar peraturan di sini memakai oxford tan dengan stokin padan dan seluar putih kontras

Pedro Mendes melanggar peraturan dengan memakai oxford tan dengan stokin padan dan seluar putih kontras [Kredit Imej: Pinterest ]

Untuk tujuan praktikal menyejukkan badan, cuba seluar putih atau kot sukan putih, tetapi tidak pada masa yang sama melainkan anda membayangkan hantu Tom Wolfe. Terdapat keadaan apabila sut putih kelihatan bagus, tetapi ia boleh menjadi sukar untuk dicapai dengan jayanya. Untuk lebih lanjut mengenai subjek, lihat artikel kami di cara memakai putih .

10. Pilih Looser Fits

Fit langsing (dan sangat langsing) telah popular sejak beberapa tahun kebelakangan ini, terutamanya dalam kalangan lelaki yang lebih muda (dan peserta Pitti Uomo). Pada musim panas, tinggalkan kain berpaut baju dan seluar langsing dan pilih kaki yang lebih lebar seluar dan lengan yang lebih longgar pada baju untuk meningkatkan aliran udara.

Sut linen biru langit ini mempunyai padanan yang lebih longgar yang masih segar dan menyanjung

Sut linen biru langit ini mempunyai padanan yang lebih longgar yang masih segar dan menyanjung [Kredit Imej: Sekolah St Xaviers Jaipur ]

Seluar linen secara semula jadi menggunakan prinsip yang sama seperti kekakuan gentian rami menghalangnya daripada kulit anda. Mereka cenderung untuk beg sedikit, jadi campuran kapas-linen sekali lagi adalah kompromi yang ideal. Sudah tentu, anda tidak mahu kaki anda terlalu lebar sehingga kelihatan seperti bendera yang berkibar ditiup angin.

11. Pakai Loafers dengan Stokin Halimunan

Seluar jeans bergulung dengan seluar jumbai

Semat digulung seluar jeans dengan loafers jumbai [Kredit Imej: mensxp ]

Cuaca panas adalah masa untuk loafers, tetapi lebih kerana ia menimbulkan suasana relaksasi daripada sifatnya yang menghilangkan haba. Untuk itu, anda boleh meninggalkan stoking yang lebih panjang dan memilih stoking yang tidak hadir atau tidak kelihatan (socklets?) dan loafers. Kesan penyejukan buku lali, yang juga memindahkan kaki anda, tidak boleh dipandang remeh. Bagi mereka yang benar-benar enggan berputus asa memakai sarung kaki yang boleh dilihat, ini mungkin merupakan kesempatan untuk sarung kaki linen atau yang hanya naik ke pertengahan betis. Sesetengah lelaki bersumpah bahawa mereka tidak akan memakai apa-apa selain atas-the-betis (OTC), dan saya adalah salah seorang daripada mereka, tetapi hanya apabila cuaca cukup sejuk untuknya. Percayalah, apabila 100 di bawah naungan, anda akan menyesal kerana 50% lagi bahagian kaki anda dibalut dengan kain.

12. Pakai topi Panama

Dr. Andre Churchwell dengan topi Panama, dan pakaian berjalur aksesori lain

Dr. Andre Churchwell dengan topi Panama, dan pakaian berjalur aksesori lain [Kredit Imej: Twitter ]

Selalunya dikatakan bahawa kepala anda adalah perkara pertama yang anda perlukan untuk kekal sejuk pada musim panas (dan hangat pada musim sejuk) untuk mengawal suhu badan anda. Ini masuk akal kerana kepala anda adalah titik tertinggi pada badan anda dan boleh dibakar jika matahari berada tepat di atas anda. Penyelesaiannya ialah a Topi Panama : bergaya, ringan dalam warna dan berat, dengan tenunan bernafas dan tepi yang juga melindungi mata anda daripada silau. Baca kami panduan topi musim panas untuk kemungkinan lain, termasuk bot jerami.

13. Dapatkan Pembuka selera!

Nikmati Pimm klasik

Nikmati Pimm's Cup klasik dalam keadaan panas [Kredit Imej: Pemakan ]

Berikut adalah petua bonus untuk sedozen tukang roti. Bawa diri anda yang disesuaikan dengan cahaya yang malap bar , idealnya di destinasi Mediterranean seperti Itali atau Sepanyol. Jika tidak, terima secawan Pimm atau G&T di UK, di mana cuaca (biasanya) tidak menjadi terlalu panas pada musim panas.

Kesimpulan

Dalam dunia di mana gelombang panas dan hari terpanas dalam rekod berlaku walaupun bukan musim panas, mengekalkan kesejukan adalah lebih penting bagi sesiapa yang ingin berpakaian lebih baik daripada memakai t-shirt dan seluar pendek. Apabila suhu 90 darjah, dan saya tidak berada di pantai, saya kadang-kadang melakukannya, dan dengan berat hati, memakai hanya baju polo atau baju jersi lengan panjang dengan seluar ringan. Walau bagaimanapun, saya juga mendapati bahawa menutup diri dengan kain boleh menjadi lebih baik daripada mendedahkan kulit anda kepada matahari terik.

Pada tahap tertentu, selalu ada kemungkinan kita perlu berkompromi dengan kita almari pakaian pilihan, tetapi kita juga perlu bersedia, supaya kita boleh terus memakai jahitan yang kita suka. Akhirnya, prinsip di sebalik semua petua untuk kekal tenang adalah1) mengurangkan lapisan dan ketebalan pakaian yang anda pakaidan2) mengelakkan sentuhan kain ke kulit sebanyak mungkin, yang kemudiannya membenarkan lebih banyak udara beredar.

Gunakan prinsip ini untuk kekal sejuk pada musim panas setakat mana yang anda suka, bergantung pada gaya individu anda–bagaimana santai atau formal anda–dan sejauh mana anda boleh tahan panas.

Apa yang anda lakukan apabila merkuri meningkat? Kongsi pendekatan anda di bahagian komen di bawah.