15 Buku Perniagaan Setiap Lelaki Patut Baca

15 Buku Perniagaan Yang Perlu Anda Baca

Buku perniagaan adalah seperti pendidikan percuma. Ia seperti menghadiri penglibatan bercakap di Harvard yang anda tidak perlu membayar tuisyen.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Cara Memenangi Rakan dan Mempengaruhi Orang oleh Dale Carnegie
 2. Baik hingga Hebat oleh Jim Collins
 3. Ayah Kaya Ayah Miskin oleh Robert Kiyosaki
 4. Mean Business oleh Albert J. Dunlap
 5. Kerja semula oleh Jason Fried
 6. Hancurkan Ia! oleh Gary Vaynerchuk
 7. Awaken the Giant Within oleh Tony Robbins
 8. The 4-Jour Workweek oleh Timothy Ferriss
 9. Seni Peperangan oleh Sun Tzu
 10. Berunding dengan Giants oleh Peter D. Johnston
 11. Outliers oleh Malcolm Gladwell
 12. Think and Grow Rich oleh Napoleon Hill
 13. Who Moved My Cheese oleh Spencer Johnson
 14. Lembu Ungu oleh Seth Godin
 15. Losing My Virginity oleh Richard Branson
 16. Kesimpulan

Satu perkara yang hampir setiap usahawan berjaya mempunyai persamaan ialah mereka menyelami kecemerlangan minda lain. Buku perniagaan ialah cara yang unik dan berkesan untuk mempelajari petua dan helah daripada taikun yang berjaya, tetapi juga untuk belajar daripada kesilapan mereka, jadi anda tidak perlu mengulanginya sendiri.

Sama ada pembangunan strategik, amalan terbaik atau menghapuskan persaingan; mempunyai perpustakaan nasihat daripada pakar terkemuka ialah cara yang tidak ternilai untuk memastikan anda berada di puncak permainan anda dan dengan pengetahuan serta pengetahuan untuk berjaya.Berikut ialah 15 buku perniagaan yang jika anda belum membacanya, berbaloi untuk diambil pada perjalanan seterusnya ke kedai buku atau perpustakaan.

Bagaimana untuk memenangi kawan dan mempengaruhi orang

Bagaimana untuk memenangi kawan dan mempengaruhi orang

Cara Memenangi Rakan dan Mempengaruhi Orang oleh Dale Carnegie

Anda mungkin mengingati dengan baik buku ini daripada senarai kami 30 Buku Teratas Setiap Lelaki Patut Baca . Sememangnya, apabila bercakap tentang perniagaan, buku ini dikatakan tidak ternilai. Panduan nasihat daripada Dale Carnegie, ia menggariskan enam cara untuk menjadikan orang seperti anda, sembilan cara untuk mengubah orang tanpa mereka membenci anda kerananya dan dua belas cara tambahan untuk membuat orang berfikir seperti anda. Tidak perlu dikatakan bahawa nasihat jenis ini boleh menjadi tidak ternilai untuk eksekutif dan usahawan atau sesiapa sahaja yang mendaki tangga kejayaan. Jika anda akan membeli hanya satu buku perniagaan, ini adalah yang perlu anda dapatkan. Klik di sini untuk membeli salinan.

Baik hingga Hebat - salah satu buku perniagaan terbaik sepanjang masa

Baik hingga Hebat – salah satu buku perniagaan terbaik sepanjang masa

Baik hingga Hebat oleh Jim Collins

Majikan isteri saya memberikan salinan buku ini kepada setiap pekerja baharu apabila mereka mula bekerja. Mereka memanggilnya pelan tindakan untuk kejayaan, dan jika ia mempunyai sebahagian kecil kaitan dengan pertumbuhan firmanya, ia berbaloi dengan beratnya dalam emas. Berfokus pada menjelaskan sebab sesetengah syarikat mengambil lonjakan dan yang lain tidak, Collins memfokuskan pada pendekatan yang dinamik lagi mudah untuk membawa pelabur ke arah yang betul. Dengan mengumpulkan satu pasukan penyelidik untuk menyiasat beribu-ribu syarikat yang berjaya dan tidak berjaya; Collins mendapati bahawa tidak semestinya eksekutif yang berkuasa, teknologi terkini atau alatan yang betul yang menjadikan syarikat hebat. Ia sebenarnya adalah budaya organisasi dan perasaan pekerja apabila mereka datang bekerja setiap hari. Klik di sini untuk mendapatkan salinan anda.

Ayah Kaya Ayah Miskin oleh Robert Kiyosaki

Berdasarkan kehidupan pengarang, Kiyosaki mengajar mengapa penting untuk menjadi pelabur dan bukan sekadar pekerja. Memfokuskan untuk mendidik orang ramai untuk membeli aset bernilai tinggi yang menghasilkan aliran tunai, buku ini membincangkan kebaikan dan keburukan melabur dalam hartanah, perniagaan baharu dan menjadi usahawan bersiri. Buku ini telah menerima pujian kritikal dan ramai eksekutif tertinggi mengkreditkannya sebagai salah satu buku perniagaan terbaik yang pernah ditulis. Buku ini dibaca secara berbeza daripada kebanyakan buku perniagaan yang menonjolkan dua lelaki - ayah kaya dan ayah miskin - dan sikap berbeza mereka terhadap wang, kerja dan kehidupan di rumah. Klik di sini untuk membeli salinan.

Mean Business oleh Al Dunlap

Mean Business oleh Al Dunlap

Mean Business oleh Albert J. Dunlap

Ini adalah salah satu buku tidak masuk akal yang memfokuskan untuk mengubah perniagaan yang tidak berjaya menjadi kuasa korporat. Albert Dunlap ialah salah seorang ejen perubahan terkemuka Amerika yang dibawa oleh perniagaan besar untuk mengalihkan budaya korporat. Dalam buku Dunlap, dia menyerlahkan mengapa penting untuk menjadi orang jahat dan mengapa bos perlu bertindak keras semasa masa sukar. Dunlap yang telah digelar Chainsaw Al dan Rambo dalam Pinstripes, bercakap tentang strateginya yang telah diuji dalam pertempuran untuk menyelamatkan syarikat yang sakit dan menjadikan syarikat yang baik hebat. Bagi mereka yang memerlukan pemulihan, ini mungkin buku yang anda cari. Klik di sini untuk salinan.

Kerja semula oleh Jason Fried

Buku yang lurus ke hadapan, Rework bercakap tentang mengapa penting untuk berhenti merancang dan mula bekerja. Menjelaskan mengapa rancangan dan strategi perniagaan boleh menjadi lebih berbahaya daripada kebaikan, buku ini juga menerangkan sebab anda tidak memerlukan pelabur luar, mengapa anda perlu mengabaikan persaingan anda daripada bersaing dengan mereka dan mengapa mesyuarat adalah membuang masa sepenuhnya.

Buku ini adalah mengenai produktiviti, dan walaupun agak tidak konvensional, ia secara konsisten disenaraikan sebagai salah satu buku perniagaan terbaik pernah ditulis. Klik di sini untuk membeli buku ini.

Kenapa sekarang masa untuk menghancurkannya

Kenapa sekarang masa untuk menghancurkannya

Hancurkan Ia! oleh Gary Vaynerchuk

Satu lagi bacaan yang menarik, buku ini memberi tumpuan kepada mengapa anda perlu bersemangat tentang apa yang anda lakukan. Di dalamnya, pengarang bercakap tentang mengapa anda perlu mengubah hobi dan minat anda menjadi kerjaya yang menjana wang dan bagaimana untuk memastikan diri anda terinspirasi. Dianggap sebagai pakar media sosial, Vaynerchuk bercakap tentang pengalamannya dan bagaimana dia menjadikan kedai wain kecil menjadi peneraju pasaran negara. Tumpuan teras buku ini ialah tentang memanfaatkan Internet untuk melonjakkan perniagaan anda kepada kejayaan. Jika anda tidak dapat mengetahui apakah faedah pengiklanan internet boleh lakukan untuk perniagaan anda, buku ini akan memberikan peta jalan menuju kejayaan. Klik di sini untuk salinan buku ini.

Awaken the Giant Within oleh Tony Robbins

Boleh dikatakan penceramah motivasi paling ikonik di dunia, Tony Robbins memberikan pelan induknya untuk berjaya dalam buku ini yang memfokuskan pada bangun tidur dan mengawal hidup anda. Robbins menerangkan psikologi perubahan dan cara anda sentiasa berada pada prestasi puncak anda dalam perniagaan dan kehidupan. Ramai yang memanggil buku ini mengubah hidup, dan anda mungkin bersetuju. Klik di sini untuk salinan.

minggu kerja 4 jam

minggu kerja 4 jam

The 4-Jour Workweek oleh Timothy Ferriss

Selepas menghabiskan lebih daripada empat tahun sebagai buku Terlaris New York Times, buku perniagaan ini telah terjual lebih daripada 1.3 juta salinan dalam 35 bahasa di seluruh dunia. Berfokus pada menjauhkan diri dari minggu kerja yang melelahkan, Ferriss bercakap tentang sebab reka bentuk gaya hidup dan kurang bekerja sebenarnya boleh menjadikan anda lebih berjaya. Ferriss bercakap tentang strateginya menyemak e-mel hanya sekali sehari dan menyumber luar citarasa kecil kepada pembantu maya. Kaedah beliau telah berkesan untuk ramai orang, dan bukan rahsia lagi bahawa seluruh negara seperti Jerman telah menggunakan banyak strategi ini dan melihat perubahan positif. Malah, di Gentleman's Gazette, kami mempunyai pasukan pembantu maya yang beberapa tugas yang lebih kecil disumber luar untuk membebaskan masa untuk kakitangan editorial dan pengurusan menguruskan tugasan yang sepatutnya mereka lakukan. Klik di sini untuk salinan anda.

Seni Peperangan oleh Sun Tzu

Salah satu buku strategi kegemaran saya, Art of War ialah buku lain yang dipaparkan dalam senarai kami 30 buku teratas yang perlu dibaca oleh setiap lelaki .

Buku ini bukan sahaja merupakan panduan strategi yang luar biasa untuk perniagaan, tetapi semua orang daripada pemimpin dunia hingga ahli tentera telah mengkreditkan buku ini sebagai peta jalan untuk hasil yang berjaya. Ini adalah buku yang perlu dimiliki oleh setiap orang; tidak kira sama ada dia CEO atau janitor. Dapatkan salinan anda dengan klik di sini.

Berunding dengan gergasi

Berunding dengan Giants

Berunding dengan Giants oleh Peter D. Johnston

Semasa saya duduk di pejabat saya menulis artikel ini, saya dapat melihat Berunding dengan Giants hanya di luar jangkauan tangan di salah satu daripada dua rak buku saya. Buku ini telah membantu mengubah cara saya menjalankan perniagaan, dan buku ini sering saya cadangkan kepada orang lain. Memfokuskan untuk menang melawan kemungkinan, buku ini adalah mengenai seni perjanjian. Menjawab segala-galanya daripada rundingan kecil dengan pasangan atau anak-anak anda kepada rundingan kepentingan tinggi apabila anda seorang lelaki kecil yang cuba mendapatkan produk anda di rak di Wal-Mart. Buku ini merupakan sumber inspirasi dan petua yang hebat untuk memberi anda kelebihan apabila anda berjuang untuk menang di meja. Klik di sini untuk mendapatkan salinan anda.

Outliers oleh Malcolm Gladwell

Secara harfiahnya adalah cetakan biru potensi manusia, Gladwell tidak menumpukan pada cita-cita dan kecerdasan tetapi sfera pengaruh yang mengelilingi orang yang paling berjaya. Daripada perhubungan mereka dengan rakan dan keluarga ke tempat lahir dan tarikh lahir mereka, Gladwell membuat hujah yang baik bahawa kemahiran dan intelek boleh mempunyai sedikit kaitan dengan kejayaan astronomi seseorang. Klik di sini untuk mendapatkan salinan anda hari ini.

Think and Grow Rich oleh Napoleon Hill

Asalnya ditulis pada tahun 1937, ini adalah salah satu buku bantu diri terlaris yang pernah diterbitkan. Hill, semasa kemuncak Kemelesetan Besar, menyedari bahawa keadaan akhirnya akan menjadi lebih baik semula dan mula membangunkan teknik dan teori untuk membantu memanfaatkan ekonomi yang lemah. Strategi yang dibincangkan dalam buku ini adalah berguna dan sah pada hari ini seperti yang berlaku pada tahun 30-an yang merupakan salah satu sebab bahawa buku ini dianggap oleh banyak raksasa korporat sebagai pengaruh besar terhadap perniagaan moden dan pengurusan kekayaan. Klik di sini untuk mendapatkan salinan anda.

Buku tentang cara untuk berjaya menangani perubahan

Buku tentang cara untuk berjaya menangani perubahan

Who Moved My Cheese oleh Spencer Johnson

Tidak kira sama ada anda suka atau tidak, perubahan adalah sebahagian daripada kehidupan kita. Ia berlaku, kadangkala dengan amaran dan masa lain tanpa dan buku ini adalah mengenai cara mengendalikan perubahan dengan berkesan apabila ia boleh memberi kesan yang paling besar kepada anda. Johnson bercakap tentang ketakutan yang ramai di antara kita apabila berubah dalam kehidupan kita dan bagaimana perubahan sikap yang mudah boleh mengubah bencana yang paling negatif kepada peluang yang positif. Klik di sini untuk salinan anda.

Lembu Ungu oleh Seth Godin

Apakah persamaan syarikat terbesar dunia? Mengapakah sesetengah organisasi mampu menentang pengkritik dan mencapai hasil yang luar biasa serta pertumbuhan berterusan walaupun semasa kemelesetan? Lembu Ungu menerangkan apa yang diperlukan untuk menjadi luar biasa dan bukannya tidak kelihatan. Fokus keseluruhan buku ini ialah anda perlu menjadi Lembu Ungu. Selepas anda melihat sepuluh atau lima belas lembu, anda bosan dengannya. Tidak ada yang luar biasa tentang melihat seekor lembu yang sedang meragut di ladang. Namun, bagaimana jika lembu itu berwarna ungu? Itu akan menjadi luar biasa untuk dilihat. Menggunakan analogi ini, Godin menerangkan bagaimana syarikat perlu memisahkan diri mereka daripada pek dan bagaimana anda boleh menjadi lembu ungu di lapangan. Klik di sini untuk salinan.

Sir Richard Branson

Sir Richard Branson

Losing My Virginity oleh Richard Branson

Richard Branson ialah salah seorang usahawan bersiri yang paling dihormati dan berjaya di dunia. Selama bertahun-tahun, perniagaan besar telah cuba menyalin tekniknya untuk berjaya, dan buku ini bercakap tentang apa yang dia ambil untuk sampai ke tempat yang dia tuju. Daripada syarikat penerbangannya ke peruncitan, muzik, komunikasi dan juga penerokaan angkasa lepas, panduan ini adalah falsafah di sebalik lelaki itu. Terkenal kerana membuka syarikat dalam menghadapi persaingan yang berakar umbi, Branson kekal sebagai peneraju dalam keadaan buruk. Memandangkan Googling Kehilangan Keperawanan Saya akan membawa anda ke arah keseluruhan NSFW yang lain (ambil kata saya untuk itu); klik di sini untuk mendapatkan salinan buku beliau.

Kesimpulan

Terdapat beribu-ribu buku bantuan diri di pasaran yang bagus untuk perniagaan. Walau bagaimanapun, ini adalah beberapa pilihan yang saya percaya benar-benar layak untuk perhatian anda. Pembaca yang berterusan, saya sentiasa mencari buku baharu untuk ditambahkan pada pustaka saya, jadi sila beritahu kami beberapa buku perniagaan kegemaran anda di bahagian ulasan di bawah.