4 Komplikasi Tontonan yang Anda Perlu Tahu (Tambahan Bonus!)

4 Jam Tangan Komplikasi berskala 3840x2160

Dunia jam tangan boleh menjadi sangat mengelirukan, daripada kod produk yang sangat panjang kepada varian yang berbeza dan satu tan maklumat teknikal. Sangat mudah untuk menjenamakan mereka yang suka menonton sebagai kutu buku jam tangan. Sebahagian besar daripada perkara yang menarik orang ke dunia jam tangan yang kompleks ini ialah komplikasi jam tangan. Hari ini, kita akan mendalami komplikasi ini, supaya anda boleh memahami dengan lebih baik perkara yang berlaku.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Apakah Komplikasi Jam Tangan?
 2. Komplikasi #1: Tarikh
 3. Komplikasi #2: Zon Masa Dwi
 4. Komplikasi #3: Chronograph
 5. Komplikasi #4: Moonphase
 6. Komplikasi Bonus: Tourbillon
 7. Kesimpulan
 8. Rundown Pakaian

Nota: Banyak jam tangan yang ditunjukkan dalam siaran ini dihantar oleh Federico di delraywatch.com . Jawatan ini tidak ditaja.

Jadi, sama ada anda seorang profesional yang berpengalaman dalam permainan jam tangan atau anda hanya mencelupkan jari kaki anda ke dalam air, semoga panduan ini dapat membantu anda mempelajari lebih lanjut dan mempunyai pemahaman yang lebih baik, jadi apabila anda membeli jam tangan dengan komplikasi, anda tahu apa yang mereka lakukan. Dan pada masa yang sama, kami berharap kami dapat mengetepikan sebarang kekeliruan apabila melibatkan komplikasi.

Jika anda seorang pembaca lama, anda sudah tahu bahawa kami telah membuat siaran tentang pergerakan jam tangan suatu ketika dahulu; anda boleh menyemaknya, kerana ia adalah teman yang sempurna untuk panduan hari ini.Pergerakan Tonton Dijelaskan

Baca PANDUAN

Apakah perbezaan antara komplikasi dan pergerakan? Secara harfiah, pergerakan itulah yang membuatkan jam tangan anda berdetik, sama seperti enjin yang memacu dan menghidupkan kereta anda. Dan jika kita berpegang pada metafora automotif, komplikasi pada jam tangan adalah seperti isyarat belok anda atau pengelap cermin depan anda. Ia adalah sesuatu yang dimiliki oleh jam tangan atau kereta yang berfungsi untuk fungsi dan tujuan. Jadi, mari kita mendalami perkara itu.

Nathan

Jam tangan Omega Speedmaster Nathan

Apakah Komplikasi Jam Tangan?

Pembuatan jam tangan sememangnya rumit. Sebelum manusia dapat memberitahu masa di pergelangan tangan mereka, masa biasanya dipaparkan secara terbuka di dataran bandar atau pada jam yang besar. Paparan masa awam ini masuk akal kerana jam itu dijalankan dengan pemberat dan pemberat pengimbang, yang anda tidak boleh simpan di pergelangan tangan atau dalam poket anda.

Ini semua berubah pada tahun 1510 apabila pencipta Jerman Peter Henlein mencipta sistem mata air bergelung dan gear yang membolehkan masa memberitahu dikecilkan. Ciptaan ini secara meluas dianggap sebagai kelahiran sumber utama jam tangan, enjin yang menggerakkan jantung mekanikal jam tangan.

Roda gigi, roda dan spring di belakang jam tangan JLC

Roda gigi, roda dan spring di belakang jam tangan JLC

Pada masa ini, mengambil kuasa dari satu sumber utama itu ke dalam jam, minit dan tangan kedua jam tangan akan memerlukan satu tan kejuruteraan. Jadi, kelakar untuk berfikir bahawa asas jam tangan hari ini akan dianggap sebagai komplikasi pada masa itu. Ia masih sangat penting untuk disebutkan, walaupun, kerana walaupun dalam pembuatan jam tangan hari ini, apabila ciri dan komplikasi baharu ditambah, mereka masih perlu mengatasi pergerakan asal yang boleh kita lihat pada masa lalu dan ia diteruskan hari ini.

Pembuatan jam tangan telah berjalan jauh sejak tahun 1510, dan selama ini, kami telah melihat harta karun komplikasi datang dalam pelbagai jam tangan dan jam tangan poket, dengan mahkota jam tangan yang paling rumit pergi ke Vacheron Constantin 57260, yang mempunyai 57 komplikasi yang mengejutkan. Dan mengikut saiznya, ia mungkin tidak begitu mesra pengguna. Tidak dinafikan, ini adalah paparan kemahiran pembuatan jam yang luar biasa, tetapi anda perlu bertanya pada diri sendiri, adakah anda benar-benar memerlukan banyak komplikasi… atau adakah ia menjadikan hidup lebih rumit?

Jam tangan Vacheron Constantin 57260 [Kredit Imej: Hodinkee]

Jam tangan Vacheron Constantin 57260 [Kredit Imej: Jam ]

Memang, Vacheron Constantin ini tidak direka untuk menjadi karya harian, jadi mari lihat beberapa komplikasi yang anda akan gunakan dan perlu tahu.

Komplikasi #1: Tarikh

Pertama sekali ialah komplikasi yang paling diiktiraf secara universal, iaitu tarikh. Jenis komplikasi ini mengambil pelbagai bentuk dan konfigurasi.

 • Tetingkap tarikh ialah ciri yang sangat terkenal pada Jam tangan rolex , diserlahkan oleh kanta pembesar yang ditetapkan ke dalam kristal.
 • Paparan hari-tarikh ialah evolusi seterusnya, yang, seperti namanya, memberikan anda kedua-dua hari dalam minggu dan juga tarikh.
Tetingkap tarikh seperti yang ditunjukkan pada jam tangan Rolex

Tetingkap tarikh seperti yang ditunjukkan pada jam tangan Rolex

Contoh paparan jam tangan tarikh hari

Contoh paparan jam tangan tarikh hari

 • Anda juga boleh mencari jam tangan tarikh penunjuk, di mana tangan penunjuk menyerlahkan tarikh mengikut penanda di sekeliling dail.
 • Tarikh subdail ialah versi serupa bagi jam tangan tarikh penunjuk dan bahkan boleh digunakan dalam konfigurasi ini untuk menunjukkan bulan dalam setahun.
 • Komplikasi kalendar, yang pada asasnya adalah komplikasi tarikh yang mempamerkan tahap butiran kalendar yang lebih tinggi, seperti hari, tarikh, bulan dan juga tahun.
Tarikh penunjuk pada jam tangan Oris [Kredit Imej: Oris]

Tarikh penunjuk pada jam tangan Oris [Kredit Imej: Oris ]

Tarikh subdail pada jam tangan Patek Philippe

Tarikh subdail pada jam tangan Patek Philippe

Butiran kalendar tambahan juga boleh disertakan pada jam tangan, seperti model dari Jaeger-LeCoultre ini.

Butiran kalendar tambahan juga boleh disertakan pada jam tangan, seperti model dari Jaeger-LeCoultre ini.

Jadi, walau bagaimanapun ia dipaparkan, saya pasti anda pernah melihat komplikasi tarikh sebelum ini. Lagipun, mereka tidak eksklusif untuk jam tangan mewah . Anda boleh menemuinya walaupun dalam Casio kecil ini di sini. Mempunyai tarikh yang kelihatan pada jam tangan anda boleh memberi manfaat yang besar. Sama ada untuk mengisi tarikh pada cek, atau memastikan anda mengambil ubat yang betul, ia sangat berguna.

Ya, kami mempunyai maklumat ini dengan lebih mudah berbanding sebelum ini; hanya buka kunci telefon anda, dan anda mempunyai akses kepada hari dan tarikh. Ini, sudah tentu, usia teknologi pintar dan tidak dapat dinafikan bahawa terdapat pengurangan keperluan untuk jam tangan sekarang, tetapi jika anda memakainya, ia adalah kerana anda ingin memakainya. Selain itu, anda juga akan dilindungi apabila teknologi anda pasti kehabisan bateri.

Daripada perlu memasukkan poket anda untuk telefon anda, lebih mudah untuk menunjukkan tarikh pada pergelangan tangan anda.

Daripada perlu memasukkan poket anda untuk telefon anda, lebih mudah untuk menunjukkan tarikh pada pergelangan tangan anda.

Mengikut pengalaman saya, lebih mudah untuk mempunyai tarikh yang tersedia di pergelangan tangan anda daripada mencari telefon anda melalui poket anda. Juga, itu boleh menjadi sebab mengapa jam poket jatuh dari nikmat.

Perlu diingat bahawa walaupun komplikasi tarikh sangat berguna, mempunyai reka bentuk itu kadangkala boleh menjadikan jam tangan itu kurang bergaya, tetapi tidak dalam semua keadaan. Terdapat beberapa tingkap tarikh yang sangat bagus di luar sana. Perkara utama ialah mencari komplikasi tarikh yang tidak terlalu mencolok, kuat atau mengambil terlalu banyak dail. Jadi, mungkin, tinggalkan komplikasi tarikh hari itu untuk jam tangan yang lebih kasual.

Komplikasi #2: Zon Masa Dwi

Komplikasi seterusnya ialah zon waktu dwi. Ini dicirikan oleh penunjuk jam kedua. Ia membezakan masa semasa dan zon waktu kedua. Apa yang biasa dikenali sebagai jam tangan GMT ialah komplikasi dwi masa. GMT bermaksud Masa Purata Greenwich , selepas zon waktu itu sendiri. Dan terdapat beberapa variasi dalam jam tangan dwi masa.

Anda boleh menemui jam tangan komplikasi dwi masa yang dikuasakan oleh pergerakan yang sama. Komplikasi zon waktu dunia mempunyai 24 zon waktu bandar utama dunia pada bezel berputar dalaman, dan terdapat variasi komplikasi GMT dengan penunjuk jam tetap atau bebas.

Penunjuk jam kedua pada jam tangan Rolex

Penunjuk jam kedua pada jam tangan Rolex

Jadi, untuk apa zon waktu dwi-waktu? Jenis komplikasi ini sangat sesuai untuk mereka melancong secara berterusan dan siapa jet set terbang di seluruh negara dan dunia, sama ada untuk masa lapang atau perniagaan. Atau ia berguna untuk ahli perniagaan yang menjalankan perniagaan di luar negara, semasa berpangkalan di negara asal mereka sendiri. Jadi, jika anda seperti Raphael dan saya, yang mempunyai vendor di luar negara yang kami bekerjasama setiap hari, ini adalah komplikasi yang sangat berguna.

Panduan Menonton Perjalanan

Baca Artikel

Satu perkara yang perlu diingat tentang jam tangan dwi zon waktu ialah ia boleh menjadi sangat sukar berdandan , terutamanya jika mereka mempunyai bezel berputar. Lagipun, sebab di sebalik komplikasi ini adalah praktikal sepenuhnya. Dan walaupun anda mengelakkan GMT yang lebih sporty, cuma perlu diingat bahawa versi bergaya masih boleh kelihatan agak rumit pada dail, jadi ia bukanlah klasik yang benar dan sempurna jam tangan pakaian .

Komplikasi #3: Chronograph

Seterusnya ialah titan daripada jam tangan sukan komplikasi, kronograf. Ia paling tertumpu pada mengukur masa. Dail subsidiari berbilang bagi kronograf ada untuk mengukur masa berlalu dengan ketepatan yang tinggi. Atas sebab ini, terdapat banyak lelaran jam tangan kronograf yang terkenal.

TAG Heuer mempunyai kedua-dua jam tangan kronograf Monaco dan Carrera dalam koleksi mereka, dengan ikon gaya antarabangsa Steve McQueen mempamerkan Monaco dalam filem Le Mans. Rolex Daytona menawarkan masa menunggu yang lama untuk pembelian, serta titik harga tambah enam angka yang mengagumkan pada lelongan; mungkin ada kaitan dengan dikenali sebagai jam tangan Paul Newman. Dan, sudah tentu, ada Omega Speedmaster , mungkin kronograf paling ikonik dalam sejarah, dalam buku saya.

Jam tangan chronograph Omega Speedmaster ialah Nathan

Jam tangan chronograph Omega Speedmaster adalah kegemaran Nathan

Sama seperti tiada satu set cara untuk memaparkan tetingkap tarikh, terdapat cara yang berbeza untuk memaparkan kronograf pada jam tangan. Tetapi selamat untuk mengatakan anda mungkin menemui dua atau tiga sub-dail. Sub-dail ini boleh mengukur pelbagai unit masa yang berbeza.

Jam tangan Chronograph juga boleh menampilkan komplikasi lain, seperti tetingkap tarikh atau zon masa dwi, ​​dan ini, semuanya, menjadikannya jam tangan yang sangat praktikal.

Satu lagi ciri yang biasa dilihat pada kronograf ialah skala tachymeter. Ini mengukur unit biasanya dalam batu sejam atau kilometer sejam, dan ia boleh ditemui pada bezel dalam atau luar jam tangan. Pada Omega Speedmaster, ia berada pada bezel luar, kerana Speedmaster pada asalnya bermula sebagai a jam tangan lumba . Oleh itu, mempunyai jam tangan yang menjangkau batu sejam sangat masuk akal.

Skala tachymeter pada jam tangan Omega Speedmaster diletakkan pada bezel luar

Skala tachymeter pada jam tangan Omega Speedmaster diletakkan pada bezel luar

Disebabkan sifat fungsinya, ia berfungsi dengan sangat baik sebagai jam tangan sukan, walaupun jika anda melihat beberapa rujukan yang sangat elegan daripada Patek Philippe atau Jaeger-LeCoultre , mereka boleh bekerja dengan sangat baik jam tangan pakaian . Perlu diingat, seperti yang telah kami katakan berkali-kali sebelum ini, jika anda menambahkan kronograf pada jam tangan pakaian, ia boleh menjadikan dail kelihatan lebih rumit dan sedikit kurang elegan.

Secara keseluruhan, chronograph adalah komplikasi yang hebat untuk digunakan pada jam tangan sukan atau jam tangan yang lebih cantik. Jadi, saya sangat mengesyorkan anda menambah satu pada koleksi anda.

Chronograph – Komplikasi Jam Tangan Dijelaskan

Baca PANDUAN

Komplikasi #4: Moonphase

Mungkin, komplikasi yang paling estetik daripada kesemuanya ialah fasa bulan. Komplikasi ini pada asalnya digunakan oleh pelayar untuk menjejaki perubahan pasang surut lautan, tetapi pada asasnya, komplikasi fasa bulan menunjukkan pelbagai kitaran laluan bulan.

Selagi manusia menjejaki masa, kita sentiasa memerlukan sesuatu untuk menjejakinya. Dan agak luar biasa untuk berfikir bahawa walaupun semua teknologi yang mengawal hari kita, hari kita benar-benar bermula dan berakhir dengan matahari dan bulan. Oleh itu, adalah selamat untuk mengatakan bahawa ketepatan masa dan bulan telah dikaitkan sejak awal lagi, itulah sebabnya ia adalah wajar untuk melihat komplikasi ini pada jam tangan.

Pemandangan fasa bulan pada jam tangan JLC dari dekat

Pemandangan fasa bulan pada jam tangan JLC dari dekat

Ciri fasa bulan pada jam tangan menambah sentuhan unik pada pakaian

Ciri fasa bulan pada jam tangan menambah sentuhan unik pada pakaian

Ramai di antara kita mungkin melihat komplikasi ini sebagai tidak berguna atau tidak merasakan keperluan, tetapi mengalami komplikasi fasa bulan membezakan anda dalam dunia yang semakin santai. Ia juga sama-sama jarang untuk melihat fasa bulan dengan sendirinya. Biasanya, ia disertai dengan pelbagai komplikasi lain, biasanya dipaparkan di sepanjang zon waktu dwi, ​​kronograf atau subsaat. Ini bermakna bahawa komplikasi fasa bulan cenderung berada di bahagian yang lebih mahal. Lagipun, menambah lebih banyak komplikasi adalah lebih banyak kerja yang perlu dilakukan oleh pembuat jam, yang meningkatkan masa dan kosnya.

Jika anda melabur dalam reka bentuk dan ketukangan yang elegan serta menghargai kerumitan fasa bulan, boleh dikatakan anda mempunyai rakan di sini di Gentleman's Gazette.

Komplikasi Bonus: Tourbillon

Akhirnya, hari ini, kami sampai kepada komplikasi bonus kami, iaitu tourbillon. Seperti yang telah saya nyatakan sebelum ini, jam tangan terdiri daripada beratus-ratus bahagian mekanikal yang kecil. Dan untuk kebanyakan sejarah pembuatan jam, jam tangan mempunyai beberapa jenis toleransi ketepatan; perkara seperti kedudukan jam tangan boleh menjejaskan ketepatannya, kerana graviti akan memainkan kesan pada gear kecil dan roda di dalamnya.

Untuk beberapa konteks, pembangunan jam tangan tourbillon bermula pada tahun 1795. Dan tourbillon pertama telah dipatenkan oleh Abraham Louis Breguet pada tahun 1801. Ini adalah usia jam tangan poket , jadi ia sama ada disimpan tegak atau diletakkan di atas permukaan yang rata. Apa yang dilakukan oleh tourbillon ialah mengambil komponen pengawal selia tersebut, termasuk imbangan, spring pengimbang dan pelarian, dan menempatkannya di dalam sangkar. Sangkar ini mempunyai keupayaan untuk berputar secara berasingan daripada pergerakan. Oleh itu, graviti mempengaruhi sangkar dan bukan komponen di dalamnya.

Gambar dekat turbillon dalam jam tangan Audemars Piguet [Kredit Imej: Audemars Piguet]

Gambar dekat tourbillon dalam jam tangan Audemars Piguet [Kredit Imej: Audemars Piguet ]

Terdapat banyak perdebatan hangat dalam komuniti jam tangan tentang turbillon dan sama ada ia banyak menjejaskan ketepatan jam tangan atau tidak. Dan untuk merumitkan lagi, terdapat perdebatan tentang sama ada ia harus diklasifikasikan sebagai komplikasi atau tidak. Dan kerana ia tidak benar-benar menambahkan apa-apa yang berfungsi pada dail, kami menambahkan ini sebagai item bonus kami.

Apapun, tourbillon bukanlah pemandangan biasa dalam pembuatan jam kerana ia memerlukan masa dan perincian yang luar biasa untuk dibina. Atas sebab ini, jam tangan dengan turbillon biasanya mahal, itulah sebabnya anda akan melihatnya dipaparkan sebagai sebahagian daripada reka bentuk jam tangan.

Jadi, walaupun memiliki jam tangan dengan komplikasi tourbillon adalah untuk ahli yang serius, kita semua boleh menonton dan mengagumi kepakaran pembuatan jam dan mekanikal.

Kesimpulan

Pada penghujung hari, sama ada jam tangan anda mempunyai beberapa komplikasi atau tiada, cuma ketahui bahawa terdapat pelbagai jenis di luar sana, dan pasti ada komplikasi untuk anda. Lihat, itu tidak begitu rumit!

Raphael menyarungkan jam tangan vintaj JLC Reversonya (Gambar: Monkey Fist Knot Cufflinks - Platinum Perak 925 Sterling Bersalut dari Fort Belvedere)

Raphael memakainya vintaj JLC Songsang menonton (Gambar: Manset Simpul Penumbuk Monyet – Bersalut Platinum Perak 925 Sterling dari Fort Belvedere)

Apakah komplikasi jam tangan kegemaran anda dan mengapa? Kongsi pendapat anda dalam komen!

Rundown Pakaian

Hari ini, saya memakai pakaian yang agak kasual. Keluarga saya baru berpindah rumah dan ini yang saya jumpa dalam kotak, jadi inilah yang saya pakai. Ini adalah usaha terakhir saya untuk mendapatkan beberapa kepingan musim luruh-musim sejuk saya, kerana ia mula panas di sini di Minneapolis. Saya memakai coklat tweed baju lebih daripada Spier dan Mackay , kemeja-T kelabu ringkas, biru tua seluar jeans denim , dan sepasang kasut coklat atau warna bumi daripada SuitSupply yang diikat dengan warna coklat baju berlebihan itu.

Nathan dalam pakaian santai

Nathan dalam pakaian santai

Stokin Berusuk Jalur Bayangan Arang dan Fil Kelabu Muda d

Kubu Belvedere

Stokin Berusuk Jalur Bayangan Arang dan Kapas Fil d'Ecosse Kelabu Muda

Beli Di Sini

Saya juga memakai sepasang stokin Fort Belvedere dalam warna kelabu ini kerana ia gelap dan padan dengan seluar jeans saya. Semak Kedai Fort Belvedere untuk lebih stokin dan aksesori lelaki lain.