5 Rawatan Rambut Gugur Terbaik untuk Lelaki

5 rawatan rambut gugur teratas berskala 3840x2160

Baru-baru ini, semasa melihat cermin, saya perasan Wow, ia kelihatan lebih kurus sedikit di sini jadi saya sebenarnya menonton video kami dari 2015 dan sudah pasti, saya mengalami keguguran rambut.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Siapa yang Mengalami Rambut Gugur?
  2. Bagaimana Untuk Mengetahui Jika Anda Mengalami Keguguran Rambut
  3. Mitos Rambut Gugur: Disahkan
  4. Kebenaran Rambut Gugur: Merokok Menyumbang Kepada Kebotakan
  5. Rawatan Untuk Rambut Gugur
  6. KESIMPULAN

Keguguran rambut adalah perkara biasa bagi kebanyakan lelaki dan ia berlaku kepada kita apabila usia meningkat. Terus terang, saya tidak tahu mana-mana lelaki termasuk saya yang gembira kehilangan rambut mereka. Jadi persoalan besar ialah bagaimana anda merawat atau membalikkan keguguran rambut?

Rambut gugur mungkin datang dengan usia

Rambut gugur mungkin datang dengan usiaSiapa yang Mengalami Rambut Gugur?

Secara statistik, 66% lelaki Amerika mengalami keguguran rambut pada usia 35 tahun. Lebih teruk lagi, 85% daripada semua lelaki akan mengalami penipisan rambut yang ketara. rambut apabila mereka berumur 50 tahun. Keguguran rambut boleh berlaku atas pelbagai sebab termasuk keadaan perubatan atau ubat-ubatan.

Hari ini, kita hanya akan bercakap tentang keguguran rambut corak lelaki yang merupakan sifat keturunan dan tidak terikat dengan sebarang ubat atau penyakit. Saya bukan doktor perubatan dan semua yang saya katakan di sini adalah berdasarkan pengalaman dan pendapat saya.

Syampu kedai ubat boleh meningkatkan keguguran rambut yang kebanyakan lelaki bimbang

Satu kes rambut menipis

Bagaimana Untuk Mengetahui Jika Anda Mengalami Keguguran Rambut

Oleh itu, tempat pertama untuk bermula apabila anda melihat beberapa keguguran rambut ialah doktor anda. Bercakap dengan mereka untuk mengetahui sama ada terdapat apa-apa yang salah supaya anda boleh memahami perkara itu. Jadi sudah tentu persoalan besar ialah bagaimana anda boleh merawat keguguran rambut atau mungkin juga membalikkannya? Nah, untuk menjawabnya, mari kita lihat apa yang menyebabkan keguguran rambut corak lelaki di tempat pertama. Keguguran rambut corak lelaki, juga dikenali sebagai Androgenetic Alopecia, adalah hasil daripada peningkatan DHT dalam badan anda. DHT ialah hormon yang tahapnya meningkat apabila umur lelaki dan apabila tahap DHT anda meningkat, saiz folikel rambut anda berkurangan dan mengecut sehingga ia tidak lagi dapat menumbuhkan sebarang rambut. Ini bermakna rambut anda menipis dan memendek sehingga semuanya hilang.

Seperti mana-mana kebimbangan perubatan lain yang mungkin anda alami, tindakan terbaik mengenai soalan mengenai deodoran dan antipeluh adalah dengan berunding dengan doktor anda.

Rujuk doktor anda untuk sebarang nasihat perubatan profesional.

Kerana kebotakan corak lelaki adalah keturunan, ia membayar untuk melihat saudara-mara anda. Selagi anda telah menolak sebab perubatan lain, ini juga bermakna anda perlu bermain dengan kad yang diberikan kepada anda. Dalam kes saya, datuk sebelah bapa saya mempunyai rambut penuh yang hebat. Di sebelah ibu saya, datuk saya agak botak. Ayah saya, sebaliknya, juga agak botak dan walaupun dia selalu rambut sangat nipis, rambut saya sangat lebat dan lebih seperti ayah ayah saya jadi saya berharap yang terbaik. Walaupun begitu, nampaknya lebih mudah untuk merawat keguguran rambut semasa anda masih mempunyai rambut daripada sekali semuanya hilang.

Mitos Rambut Gugur: Disahkan

Mitos #1: Dandanan & Pemakaian Topi Menyumbang kepada Keguguran Rambut

Sesetengah orang berpendapat bahawa keguguran rambut ada kaitan dengan jenis Mempunyai anda pakai atau yang dandanan anda lakukan tetapi itu tidak berlaku. Menyikat rambut anda atau memakai topi besbol adalah baik dan tidak akan memberi kesan. Sudah tentu, anda tidak seharusnya hanya merobek rambut anda dan cuba merobeknya, itu mungkin memberi kesan tetapi singkatnya, dandanan umum dan pemakaian kepala tidak akan memberi kesan. Jadi bagaimana dengan semua rambut yang anda lihat apabila anda mandi atau mandi? Nah, Persatuan Pakar Dermatologi Amerika mengatakan adalah perkara biasa untuk kehilangan kira-kira 50 hingga seratus rambut di kepala anda sehari.

Jeeves memakai topi bowler

Jeeves memakai a bowler mempunyai (bukan punca rambut gugur!)

Mitos #2: Vitamin Rambut Berkesan

Sebenarnya tidak ada perkara seperti a rambut vitamin melainkan punca keguguran rambut anda adalah kekurangan nutrisi. Tidak ada rekod prestasi yang terbukti tentang mana-mana vitamin rambut membalikkan atau merawat atau melambatkan sebarang bentuk keguguran rambut, juga tidak ada satu kajian di luar sana yang telah membuktikan bahawa vitamin rambut Biotin mempunyai sebarang kesan terhadap keguguran rambut. Ia sering dijumpai dalam syampu dan walaupun ia tidak terbukti membantu, ia mungkin juga tidak rugi untuk memilikinya supaya anda masih boleh menggunakan syampu anda walaupun ia mengandungi Biotin.

Biotin dipercayai dapat mencegah keguguran rambut

Biotin dipercayai dapat mencegah keguguran rambut

Mitos #3: Punca Lain (Tekanan, Cahaya Matahari, dll.)

Keguguran rambut juga tidak disebabkan oleh sebarang tekanan, kekurangan peredaran, atau matahari bersinar di kepala anda.

Yours Truly dengan cermin mata hitam asetat kulit kura-kura pada hari kedua

Cahaya matahari langsung bukanlah punca keguguran rambut yang terbukti

Mitos #4: Lebih Banyak Testosteron Bermakna Rambut Gugur

Tidak benar apabila mereka mengatakan lelaki yang botak mempunyai lebih banyak testosteron dan peningkatan testosteron ada kaitan dengan kekurangan rambut di kepala anda, tidak benar! Kajian telah menunjukkan bahawa lelaki yang botak mempunyai tahap testosteron yang sama dengan lelaki yang tidak botak.

Kebenaran Rambut Gugur: Merokok Menyumbang Kepada Kebotakan

Merokok menjadikan kebotakan anda lebih teruk dan ia adalah sesuatu yang perlu diingat pada kali seterusnya anda menghisapnya rokok . Jadi tanpa berlengah lagi, berikut ialah lima rawatan keguguran rambut terbaik yang dipesan daripada yang paling mudah kepada mungkin yang paling sukar tetapi sekali lagi, berbincang dengan doktor anda mengenainya untuk memastikan ia sesuai untuk anda!

Zino Davidoff Menghisap Cerutu

Zino Davidoff Menghisap Cerutu

Rawatan Untuk Rambut Gugur

1. Finasteride

Nampaknya, perkara paling mudah untuk merawat keguguran rambut ialah ubat yang dipanggil Finasteride. Ia adalah ubat preskripsi yang juga dikenali di bawah jenama Propecia. Ia telah berada di pasaran sejak 1997 dan anda hanya mengambilnya secara lisan dalam bentuk pil setiap hari. Ia merawat keguguran rambut pada mahkota anda dan bahagian tengah kulit kepala anda tetapi tidak pada bahagian lain badan anda. Jadi bagaimana sebenarnya ia berfungsi? Ia menyekat hormon DHT anda sebanyak kira-kira 70% sekali gus memperlahankan pengecutan dan pemendekan rambut anda dan oleh itu, anda mengekalkan rambut anda lebih lama.

Kajian menunjukkan bahawa Finasteride perlu diambil secara konsisten untuk melihat kesannya. Keputusan boleh dilihat pertama kali selepas tiga bulan tetapi anda perlu terus mengambilnya, jika tidak, apa sahaja yang anda lakukan pada masa lalu akan hilang selepas 12 bulan tidak menggunakannya. Kajian telah menunjukkan bahawa 80% lelaki yang mengambil Finasteride mengekalkan kiraan folikel rambut mereka yang agak menjanjikan. 64% lelaki malah mengalami beberapa pertumbuhan semula selepas dua tahun yang menakjubkan

Finasteride

Finasteride

Kajian tambahan telah menunjukkan bahawa selepas lima tahun, seratus peratus lelaki yang menggunakan plasebo mengalami keguguran folikel rambut manakala hanya 35% lelaki yang akan mengambil Finasteride secara kerap mengalami keguguran rambut, itu adalah perbezaan yang agak ketara. Jadi bagaimana anda mendapatkannya? Nah, anda perlu berbincang dan berunding dengan doktor anda. Ia adalah ubat preskripsi dan oleh itu ia satu-satunya cara. Pastikan anda membincangkan kemungkinan kesan sampingan.

Apabila saya melakukan penyelidikan saya, saya terjumpa tapak yang dipanggil Yayasan PFS yang bermaksud Yayasan Sindrom Post Finasteride dan terdapat ramai lelaki yang berkongsi pengalaman tentang Finasteride dan kesan sampingan yang mereka alami yang boleh termasuk kemurungan atau mati pucuk atau kesan sampingan lain yang lebih teruk. Malah kelihatan seperti banyak doktor dari Eropah termasuk Perancis, Jerman, dan Itali berhujah keras menentang penggunaan Finasteride untuk rawatan keguguran rambut berbanding di AS, ia nampaknya kurang diteliti.

Yayasan Sindrom Post Finasteride

Yayasan Sindrom Post Finasteride

Pada penghujung hari, pilihannya, sudah tentu, milik anda tetapi dalam apa jua keadaan, berbincang dengan doktor anda dan saya sentiasa mendapati mengetahui lebih lanjut mengenainya membantu saya membuat keputusan yang lebih baik. Anda mungkin juga pernah mendengar tentang ubat Dutasteride yang hampir sama dengan Finasteride dalam erti kata ia menyekat DHT walaupun ia lebih berkesan dalam erti kata ia boleh menyekat sehingga 90% DHT berbanding Finasteride hanya menyekat sehingga kira-kira 70% daripada hormon DHT. Jadi jelas sekali, ia lebih berkesan tetapi ia tidak diluluskan oleh FDA di AS untuk rawatan rambut gugur.

2. Minoxidil

Ia juga dikenali sebagai nama jenama Rogaine . Ia adalah ubat tanpa kaunter dan diluluskan oleh FDA di AS untuk rawatan rambut gugur. Menariknya, ia sepatutnya digunakan di sekeliling mahkota anda kulit kepala sahaja dan tiada tempat lain. Ia pada asasnya adalah buih yang anda perlu sapukan pada mahkota anda dua kali sehari untuk menjadi berkesan. Dalam buku saya, itu adalah komitmen yang serius. Selain itu, tiub ini yang bertahan selama sebulan kononnya, berharga $34 jadi lebih daripada satu dolar sehari.

Rogaine

Rogaine

Berita baiknya ialah Rogaine atau Minoxidil telah menunjukkan dapat mengurangkan keguguran rambut pada lelaki. Dalam kajian satu tahun, 62% daripada peserta lelaki mengatakan bahawa mereka mengalami pengurangan keguguran rambut apabila mereka menggunakannya. 84% daripada lelaki mendapati ia adalah sederhana berkesan untuk pertumbuhan semula rambut. Keburukan tentang Rogaine adalah jika anda berhenti menggunakannya, semuanya akan menurun semula. Jadi jika anda mula menggunakannya, anda perlu terus menggunakannya dua kali sehari yang merupakan komitmen yang terlalu tinggi bagi saya. Kesan sampingan termasuk kulit kepala dan kerengsaan kulit. Sekali lagi, berbincang dengan doktor anda tentang butiran.

3. Pemindahan Rambut

Ini bukan ubat tetapi ia berfungsi sebenarnya dengan memindahkan folikel rambut dari kawasan yang anda mempunyai banyak rambut ke kawasan yang anda tidak mempunyai banyak rambut. rambut . Ya, kedengarannya seperti banyak kerja dan ia adalah kerana setiap folikel dari belakang atau dari sisi kulit kepala anda perlu dipindahkan. Kerana itu, ia mengambil banyak masa, oleh itu sangat mahal, dan juga boleh menyebabkan banyak kesakitan. Sudah tentu, terdapat risiko yang berkaitan dengan pembedahan seperti pendarahan atau parut. Selain itu, kebanyakan lelaki mempunyai mana-mana antara dua dan empat rawatan pemindahan rambut jadi ia bukan hanya satu dan selesai jenis perjanjian.

Pemindahan Rambut

Pemindahan Rambut

Sekarang, bagaimana rupanya? Secara jujur, pemindahan rambut telah berjalan jauh. Pada masa awal, ia kelihatan lebih seperti ladang jagung dengan barisan yang berbeza. Hari ini, ia kelihatan sangat sangat semula jadi jika dilakukan dengan betul. Ramai lelaki yang menjalani pemindahan rambut mengambil Rogaine atau Minoxidil selepas itu untuk terus mengurangkan keguguran rambut mereka. Terdapat ramai lelaki terkenal di luar sana termasuk Elon Musk dan Kevin Costner yang telah menggunakannya. Di England, terdapat juga Wayne Rooney dan apabila dia melakukannya, dia memulakan sesuatu yang dipanggil kesan Rumi. Oleh itu, walaupun ramai pemain bola sepak lain melakukan pemindahan rambut dan jika anda melihat sebelum dan selepas, ia menjadi sangat jelas tetapi ia juga kelihatan lebih baik.

4. Terapi Laser

Ia juga dikenali sebagai terapi cahaya rendah atau terapi laser sejuk dan ia berfungsi dengan cara foton disinari ke kulit kepala anda sekali gus membantu meningkatkan peredaran pada kulit kepala anda. Ideanya ialah foton merangsang peredaran di kulit kepala anda dan oleh itu, membantu pertumbuhan rambut anda. Walaupun lebih banyak peredaran adalah perkara yang baik untuk rambut anda, aliran darah sahaja boleh membalikkan pengecutan rambut anda. Untuk melihat hasil, rawatan laser rambut klinikal perlu dilakukan beberapa kali seminggu, terutamanya pada permulaan.

Terapi Rambut Laser

Terapi Rambut Laser

Dari masa ke masa, ia akan menjadi kurang tetapi ia masih mempunyai komitmen masa yang agak lama dan ia juga sangat mahal. Biasanya, anda membelanjakan beberapa ribu ringgit setahun. Pada masa ini, tidak ada data yang mencukupi yang boleh menunjukkan bahawa terapi laser dalam jangka panjang adalah sangat berkesan mencegah keguguran rambut . Walaupun terdapat beberapa hasil yang memberangsangkan, data paling baik tidak konsisten. Tambahan pula, keselamatan dan keberkesanan jangka panjang masih belum diwujudkan.

5. Mikropigmentasi Kulit Kepala

Sekarang, ini benar-benar tidak merawat keguguran rambut, ia lebih kepada prosedur kosmetik, fikirkan anda mencatu titik kecil di kepala anda supaya kelihatan seperti anda mempunyai buzz potong itu disengajakan dan tidak dipaksa kerana anda akan menjadi botak. Kosnya antara $1000-$4000 bergantung pada jumlah titik rambut yang perlu ditatu pada kulit kepala anda. Ia adalah prosedur yang agak baru dan ia tidak mengembalikan rambut anda, ia hanya membuatkan ia kelihatan seperti ada rambut yang boleh tumbuh dan anda hanya memutuskan anda tidak mahu melakukannya.

Mikropigmentasi Kulit Kepala

Mikropigmentasi Kulit Kepala

Sesetengah syarikat juga mengiklankan serbuk rambut yang sepatutnya membantu rambut anda dengan serta-merta. Pada penghujung hari, ia hanyalah satu perkara kosmetik dan ia tidak ada kaitan dengan pertumbuhan rambut atau rawatan rambut. Jadi, walaupun ia sangat murah, ia mengandungi ammonium klorida yang merupakan sesuatu yang anda akan dapati dalam pewarna rambut tetapi secara keseluruhannya, ia hanya satu perkara kosmetik dan saya tidak fikir ia harus disenaraikan di bawah rawatan keguguran rambut.

KESIMPULAN

Jadi apa yang perlu anda ambil? Sejujurnya, itu adalah keputusan yang perlu anda buat. Hanya perlu diingat bahawa tidak mengapa untuk tidak meneruskan mana-mana rawatan tersebut dan hanya yakin tentangnya. Fikirkan sahaja tentang Vin Diesel atau Jason Statham, kekurangan rambut mereka tidak menjejaskan keperibadian mereka, watak mereka, keyakinan diri , atau pun kejantanan mereka. Malah, mereka telah menjadikan botak sebagai bahagian penting dalam diri mereka. Berbangga dengan apa yang anda miliki harus sentiasa menjadi matlamat kerana keyakinan adalah rupa yang sentiasa kelihatan hebat.

Jason Statham kelihatan yakin walaupun tanpa rambut yang penuh

Jason Statham kelihatan yakin walaupun tanpa rambut yang penuh

Secara peribadi, apabila saya memulakan penyelidikan, saya fikir Finasteride adalah perkara yang sangat munasabah untuk saya lakukan kerana ia hanya satu pil sehari yang tidak terlalu mahal. Sekarang, apabila saya melihat kesan sampingan dan saya terjumpa laman web yayasan PFS dan membaca lebih lanjut mengenainya, saya menyedari mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang serius dan ya, walaupun ia mungkin hanya sebilangan kecil orang yang terjejas, tahap keterukannya. dan jangka hayat kesan sampingan benar-benar membuatkan saya berhati-hati dengannya dan saya mungkin tidak akan mengambilnya kerana saya tidak mahu mengambil risiko mengalami kemurungan atau mati pucuk atau apa-apa jenis itu. Biasanya, anda fikir jika terdapat sebarang masalah, saya hanya berhenti mengambil ubat dan semuanya kembali baik tetapi nampaknya, itu tidak berlaku untuk semua orang yang mengambil Finasteride dan mengalami kesan sampingan tersebut. Jadi itu hanya sesuatu yang perlu diingat.

Memerhati rambut di cermin

Memerhati rambut di cermin

Pada ketika ini, saya tidak mempunyai sebarang masalah dengan mahkota saya, ia penuh dengan rambut tetapi walaupun saya mempunyai masalah dengan mahkota yang menipis, saya mungkin tidak akan pernah mengambil minoxidil atau Rogaine dua kali sehari, ia hanya banyak kerja, ia tidak murah, dan ia sangat tidak praktikal untuk gaya hidup saya. Antara serbuk rambut dan mikropigmentasi, laser rambut atau pemindahan rambut, saya fikir pemindahan itu adalah sesuatu yang saya berkemungkinan besar akan lakukan. Ya, ia adalah pembedahan tetapi tiada penyekat hormon yang terlibat, ia hanya memindahkan folikel di kepala saya ke kedudukan yang berbeza jadi ia pada asasnya pembedahan kosmetik atau pembedahan plastik dan dengan itu sangat mahal, mungkin saya melakukannya pada masa tertentu tetapi pada ketika ini, saya tidak bercadang untuk melakukannya.

Infografik panduan Rambut Gugur

Klik maklumat grafik untuk melihat lebih besar

Adakah anda mengalami keguguran rambut, dan/atau menerima rawatan? Jika ya, apakah pengalaman anda? Sila kongsi dengan kami dalam komen di bawah.