9 Cara Dandanan untuk Lelaki Pengembara (+Petua TSA!)

pratonton.3000 14 berskala

Menentukan produk dandanan penting boleh menjadi sangat sukar apabila perjalanan memasuki persamaan; anda mahu mempunyai semua produk yang anda biasa gunakan, tetapi anda tidak semestinya mahu mengemas seluruh bilik mandi anda! Hari ini, kami akan berkongsi sembilan petua utama kami untuk memastikan anda mengemas barang-barang dandanan yang diperlukan sambil menjimatkan ruang, dan tanpa menjejaskan rejimen anda.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Hacks Dandanan untuk Lelaki Pengembara
 2. 1. Rancang Hadapan
 3. 2. Ingat Perkara-perkara Penting
 4. 3. Decanting Boleh Memikat
 5. 4. Gunakan Produk Pelbagai Fungsi
 6. 5. Gunakan Produk Pepejal Apabila Boleh
 7. 6. Dapatkan Hadiah Percuma Di Mana Anda Boleh
 8. 7. Mengelakkan Kebocoran dan Tumpahan
 9. 8. Dopps Adalah Puncak
 10. 9. Jangan Risau, Mereka Juga Ada Kedai di Luar Negara
 11. Rundown Pakaian

Selain produk dandanan, kami telah membuat beberapa panduan lain yang juga berkaitan dengan perjalanan, yang mungkin membantu anda.

 1. Cara Mengemas Beg Beg Bawa Untuk Perjalanan Perniagaan Singkat
 2. Cara Membungkus Beg Daftar Masuk Seperti Pro Untuk Perjalanan
 3. Barangan Penting yang Perlu Anda Bungkus Untuk Perjalanan Perniagaan Singkat
 4. Bagaimana TIDAK Berpakaian Seperti Pelancong (Perjalanan Nampak Perlu Dielakkan)
Globetrotting adalah menyeronokkan, sehingga anda perlu mengemas dengan had bagasi!

Globetrotting adalah menyeronokkan sehingga anda perlu mempertimbangkan had bagasi semasa mengemas!Hacks Dandanan untuk Lelaki Pengembara

Apabila anda mengemas untuk perjalanan, anda sering tertanya-tanya, Adakah saya memerlukan ini? Ia cukup sukar untuk pakaian, tetapi sekatan seperti peruntukan berat dan larangan pada produk tertentu apabila melancong melalui udara boleh merumitkan lagi perkara dengan produk dandanan.Jalankan rutin dandanan biasa anda semasa dalam perjalanan dengan beberapa godaman!

1. Rancang Hadapan

Petua pertama kami ialah mempunyai matlamat yang realistik untuk perkara yang anda perlukan dalam perjalanan ini dan merancang lebih awal. Semua keperluan yang anda perlukan, tetapi tiada lebihan yang hanya akan melambatkan anda.

Banyak panduan pembungkusan akan menggalakkan anda mengemas sesedikit mungkin item. Tetapi, jika anda pergi pada yang penting perjalanan perniagaan atau mengambil percutian yang sangat diperlukan, anda mesti mempunyai akses kepada apa sahaja yang anda perlukan untuk membantu anda berasa selesa dan menikmati diri anda. Jadi, daripada fokus pada pembungkusan sesedikit mungkin item, cuba fokus pada pembungkusan dengan tepat apa yang anda perlukan.

Tentukan dan kemas barang keperluan anda sahaja.

Tentukan dan kemas barang keperluan anda sahaja.

Fikirkan tentang rejimen dandanan harian anda. Letakkan item melebihi keperluan penting seperti ubat gigi atau sabun yang sebenarnya anda gunakan. Sebagai contoh, adakah jenis rambut anda memerlukan atau adakah anda lebih suka jenis perapi atau syampu rambut tertentu? Atau adakah anda meninggalkan syampu sepenuhnya? Atau bolehkah anda melakukan apa yang tersedia secara percuma di hotel?

Dalam kebanyakan kes, anda boleh mengetepikan barangan kualiti hidup semasa melancong. Kebergunaan yang berpotensi tidak mengatasi masalah perlu membungkusnya. Jadi, sehebat penyental belakang atau pengukus pori daripada kami panduan produk kebersihan yang lebih baik mungkin berada di rumah, anda mungkin tidak memerlukannya bersama anda semasa melancong.

Kyle menggunakan pengukus pori ke mukanya

Pengukus liang sangat bagus, tetapi mungkin tidak penting semasa melancong!

Ingat bahawa apa sahaja yang anda memutuskan untuk dibawa atau ditinggalkan di rumah, tidak ada jawapan yang salah. Ia semua bergantung pada apa rambut anda dan kulit jenis yang diperlukan dan perkara yang anda perlukan untuk berasa sihat dan disatukan.

Apabila membuat pilihan ini, pastikan anda mempertimbangkan tempoh perjalanan anda. Tempoh perjalanan mungkin merupakan salah satu perkara terbesar yang perlu dipertimbangkan semasa menyediakan keperluan dandanan anda. Jika anda hanya akan pergi pada hujung minggu, anda mungkin tidak perlu membungkus syampu atau perapi.

Kit peralatan mandian

Kit peralatan mandian

Anda boleh melakukan ini dengan menetapkan masa anda penjagaan rambut rutin dengan melakukan segala-galanya sebelum dan bukan semasa perjalanan anda. Tetapi, untuk perjalanan yang lebih jauh, anda mungkin memerlukan lebih banyak bekalan supaya anda boleh mengikuti rutin anda.

2. Ingat Perkara-perkara Penting

Walaupun terdapat banyak kelonggaran dalam hal beberapa alat dandanan, yang lain adalah penting untuk keselesaan anda dan untuk keselesaan orang di sekeliling anda.

Pelbagai Jenis Deodoran dan Antipeluh

Pelbagai Jenis Deodoran dan Antipeluh

Itulah sebabnya kami sangat mengesyorkan anda mempunyai akses kepada yang berikut: ubat gigi, berus gigi dan flos. Ambil berus gigi konvensional, bukan berus gigi elektrik. Juga, bungkus deodoran atau antipeluh . Pertimbangkan kayu seperti yang anda boleh masukkan ke dalam barang bawaan anda, dan anda boleh memohon semula mengikut keperluan.

Perkara penting seterusnya ialah mencuci badan. Sabun bar adalah pilihan terbaik anda, terutamanya apabila disimpan dalam kotak sabun. Hanya pastikan anda mengalirkan sebarang air sebelum anda terbang. Tetapi, beberapa reka bentuk yang lebih baru adalah kalis bocor.

Sabun bar dalam kotak sabun mengurangkan keadaan kucar-kacir semasa dalam perjalanan.

Sabun bar dalam kotak sabun mengurangkan kekacauan semasa perjalanan.

Sudah tentu, anda memerlukan penjagaan rambut dan produk penggayaan . Sikat logam akan mempunyai utiliti terbesar. Juga, mempunyai pencukur elektrik . Cuma pastikan anda membawa penukar soket yang betul jika perlu. Jika tidak, hasilnya mungkin agak mengejutkan.

Untuk pelembap, cuba cari sesuatu dengan SPF sekurang-kurangnya 30. Atau anda mungkin mahu sekurang-kurangnya membawa pelindung matahari juga. Jika anda tidak mahu kulit kering, anda pasti tidak mahu bibir kering, jadi pastikan anda membawa balsem bibir.Untuk memastikan kering dan mengurangkan bau dengan mudah, bawa serbuk talkum. Dan, sudah tentu, anda juga memerlukan pembersih.

Set manikur Fort Belvedere

Kit Perjalanan Set Manicure dalam Kulit dan Keluli Tahan Karat oleh Fort Belvedere

Jangan lupa bawa set manicure. Menurut Undang-undang Murphy, anda lebih cenderung mengalami kuku retak atau serpihan apabila anda tidak mempunyai akses kepada fail kuku atau pinset. Cuma pastikan ia diluluskan untuk kegunaan syarikat penerbangan seperti set kami dari Fort Belvedere .

Klip pengikat juga akan membantu mengelakkan kesan pencukur yang tidak diingini apabila mencapai beg basuh anda. Beg ziploc bagus untuk mengasingkan pakaian yang kotor atau daripada barang basah dan tumpah daripada terkena pada benda yang anda tidak mahu basah atau tertumpah. Kami mengesyorkan mendapatkan berbilang pek dengan saiz yang berubah-ubah.

Klip pengikat berguna untuk menutup pisau cukur yang terdedah.

Klip pengikat berguna untuk menutup pisau cukur yang terdedah.

3. Decanting Boleh Memikat

Dengan apa yang perlu dibungkus, penggodaman seterusnya adalah tentang cara terbaik untuk mengemasnya. Mengurangkan saiz kontena adalah mudah untuk semua perjalanan, dan biasanya wajib untuk perjalanan udara.Salah satu cara untuk melakukan ini ialah dengan menyimbah kandungan bekas yang lebih besar ke dalam bekas yang lebih kecil.

Jika anda cuba membungkus botol bersaiz penuh produk dandanan anda, anda akan kehabisan ruang dengan cepat. Dan jika anda terbang, mereka hanya akan berakhir di tong sampah lapangan terbang ihsan daripada TSA .Banyak produk popular seperti syampu, gel rambut atau losyen dijual dalam bekas bersaiz perjalanan. Walau bagaimanapun, bekas bersaiz perjalanan ini selalunya agak mahal, berharga dua, tiga, atau bahkan empat kali ganda.

Produk dandanan selalunya datang dalam saiz perjalanan.

Produk dandanan selalunya datang dalam saiz perjalanan.

Jika anda melancong agak kerap dan wang bukan objek, anda mungkin melabur dalam versi bersaiz perjalanan pelbagai produk ini. Tetapi, dengan hanya sedikit masa yang dilaburkan, anda boleh menjimatkan sejumlah besar wang dan ruang dalam beg anda dengan membuang produk ini sendiri.

Anda boleh membeli botol bersaiz perjalanan generik dan mengisinya di rumah. Cuma pastikan anda membeli bekas berkualiti dengan bahan tahan retak dan bahagian atas dengan alur ketat pada penutupnya. Ini akan membantu anda mengelakkan kebocoran dan tumpahan. Anda mungkin mempunyai botol yang sesuai di sekitar rumah anda. Hanya pastikan mereka mematuhi peraturan perjalanan udara tempatan.

Botol Bersaiz Perjalanan

Botol Bersaiz Perjalanan

Untuk TSA , semua cecair, gel, krim atau pes mestilah dalam botol 3.4 auns atau 100 mililiter atau lebih kecil semasa dalam perjalanan.Apabila membuang, anda perlu menggunakan corong mini, dan anda boleh membelinya dengan harga beberapa dolar. Ia akan menjadikan proses lebih mudah, dan ia pasti bernilai pelaburan. Anda juga boleh mendapatkan set di Amazon yang mengandungi kedua-dua botol mini dan corong mini .

Cecair kelikatan rendah dan sederhana seperti syampu, perapi, serum, pembersih, gel rambut, pelembap atau ubat kumur semuanya boleh dengan mudah disudahkan ke dalam botol yang lebih kecil. Menggunakan botol yang lebih kecil tidak akan menjejaskan fungsinya.

Sesetengah perkara sukar atau mustahil untuk dibuang, seperti deodoran kayu.

Sesetengah perkara sukar atau mustahil untuk dibuang, seperti deodoran kayu.

Produk seperti ubat gigi, cologne, penyelesaian kanta sentuh dan deodoran semuanya hampir mustahil untuk dibuang. Mereka hanya lebih sukar untuk digunakan tanpa aplikator yang betul.

Jika anda kerap melakukan perjalanan atau ke luar angkasa adalah premium, pelaburan untuk mendapatkan berbilang pek untuk perkara seperti deodoran atau ubat gigi bersaiz perjalanan mungkin berbaloi. Tetapi, jika anda tidak kerap melakukan perjalanan dan ruang angkasa tidak menjadi masalah, versi bersaiz penuh adalah baik.

Sampel Wangian

Sampel Wangian

Untuk produk dengan aplikator semburan atau titisan seperti larutan cologne atau kanta sentuh, terdapat kos tambahan untuk membeli item bersaiz perjalanan yang lebih kecil hanya untuk mewajarkan kemudahan penggunaan. Jadi, sama ada beli bersaiz perjalanan atau bawa saiz penuh jika dibenarkan oleh garis panduan perjalanan udara anda.

Dan rasa apa? Itu bukan satu-satunya cara untuk menjimatkan ruang. Anda juga boleh cuba membawa beberapa daripadanya wangian sampel yang anda ada tergeletak.

4. Gunakan Produk Pelbagai Fungsi

Cara terbaik untuk mengelak daripada membawa berbilang produk adalah dengan membawa satu produk yang melakukan pelbagai perkara seperti pisau dandanan Tentera Swiss. Tetapi, tolong jangan bawa Pisau Tentera Swiss ke dalam kapal terbang. Produk seperti ini tidak sesuai untuk kegunaan harian, tetapi ia menjimatkan banyak ruang semasa melakukan perjalanan.

Vaseline adalah balsem bibir yang hebat untuk mengatasi udara syarikat penerbangan yang dikitar semula. Atau, sapukan lapisan nipis di tempat anda menyembur cologne , dan ia akan membantu mengekalkan aroma lebih lama. Kami biasanya mengelak daripada gabungan syampu-pencuci-badan-perapi, tetapi ia akan membantu mengurangkan jumlah item yang anda perlukan. Anda mungkin ingin melihat tawaran terlaris daripada American Crew.

Syampu Harian The American Crew

Syampu Harian American Crew

Banyak sabun muka dan perapi juga berganda dengan baik sabun cukur . Pertimbangkan sabun pelembab zaitun dan tangerine daripada Nesti Dante . Dan untuk sabun berbilang guna yang muktamad, ada bar utiliti daripada Beardbrand . Jack-of-all-trades ini boleh digunakan sebagai pencuci badan, pencuci muka, syampu, sabun pencukur dan pencuci janggut.

Jika anda memutuskan untuk membawa kosmetik lelaki untuk meratakan kulit atau menutup cela, anda boleh membawa bedak asas, concealer atau bedak. Atau kita boleh menggunakan produk yang melakukan semua perkara ini, seperti balm mencantikkan daripada Lab Series atau pelembap berwarna daripada SRYX.

Pelembap Berwarna SRYX

Pelembap Berwarna SRYX

5. Gunakan Produk Pepejal Apabila Boleh

Anda boleh mengelak daripada mengurus sekatan produk cecair dengan memfokuskan pada produk kering dan pepejal. Seperti yang dinyatakan, sabun bar adalah lebih mudah untuk dibungkus daripada mencuci badan.

Terdapat beberapa produk yang mungkin anda ingin pertimbangkan dalam bentuk pepejalnya. Syampu kering, misalnya, sangat popular kerana ia mudah dibungkus, dan anda boleh menggunakannya semasa dalam perjalanan. Amika menawarkan variasi semburan yang terdapat dalam saiz perjalanan, manakala versi dari Redken datang dalam bentuk serbuk.

Syampu Kering Amika

Syampu Kering Amika

Begitu juga, serbuk penggayaan volumizing adalah lebih mudah untuk dibungkus daripada gel rambut. Persembahan daripada Billie Floof datang dalam pelbagai jenis rambut terang dan gelap. Dan helaian blotting akan membolehkan anda membersihkan muka anda dengan cepat, malah anda tidak memerlukan akses kepada sumber air untuk melakukannya. Anda juga boleh menggunakan tisu basah untuk muka dan badan anda secara amnya.

6. Dapatkan Hadiah Percuma Di Mana Anda Boleh

Sudah tentu, melabur dalam semua alternatif perjalanan ini boleh menjadi agak mahal. Jadi, apabila boleh, manfaatkan apa sahaja yang anda boleh dapatkan secara percuma.

Menggunakan peralatan mandian percuma dari hotel menjimatkan ruang bagasi dan wang anda.

Menggunakan peralatan mandian percuma dari hotel menjimatkan ruang bagasi dan wang anda.

Kebanyakan hotel dan penginapan sewa menawarkan beberapa item percuma. Biasanya, semua yang anda perlukan untuk mandi dan ubat gigi juga. Syarikat penerbangan, jika anda terbang pertama atau kelas perniagaan, menawarkan kit peralatan mandian lengkap. Jika anda berpuas hati menggunakan produk ini dan anda tahu ia akan tersedia, jangan ragu untuk tidak membawa produk anda sendiri dan sebaliknya gunakan produk mereka.

Kebanyakan hotel akan memberikan anda lebih banyak lagi jika anda kehabisan. Jika anda sangat menyukai produk, pertimbangkan untuk meminta beberapa produk dan gunakannya sebagai sebahagian daripada kit dandanan perjalanan anda.

Selalunya, ubat gigi dan berus gigi percuma juga ditawarkan.

Selalunya, ubat gigi dan berus gigi percuma juga ditawarkan.

Oleh itu, apabila anda mendapat versi miniatur produk, terutamanya sebagai sampel, pertimbangkan untuk menyimpannya untuk perjalanan anda. Sebagai contoh, semasa lawatan pergigian biasa, anda mungkin mendapat berus gigi, ubat gigi, flos gigi dan pencuci mulut . Ia adalah saiz yang sempurna untuk perjalanan.

Saiz sampel adalah tambahan yang bagus untuk kit perjalanan anda.

Saiz sampel adalah tambahan yang bagus untuk kit perjalanan anda.

Di pusat membeli-belah atau kedai wangian, anda mungkin boleh menerima sampel wangian secara tetap, malah mungkin untuk menerima sampel khusus cologne kegemaran anda jika anda memintanya.Anda juga boleh mendapatkan saiz sampel percuma produk tertentu seperti pencuci badan, perapi dan penyelesaian kanta sentuh di gedung serbaneka atau peruncit lain.

7. Mengelakkan Kebocoran dan Tumpahan

Sebaik sahaja anda mengemas produk anda, anda ingin memastikan ia dipisahkan dan tidak bocor pada item anda yang lain.

Apabila anda terbang, perubahan tekanan udara boleh menyebabkan udara dalam botol mengembang. Ini boleh memaksa cecair dalam botol keluar. Oleh itu, apabila mengisi bekas anda, isikannya sebanyak mungkin. Gunakan semua produk sebelum pulang ke rumah dan isi semula mana-mana botol yang separa terpakai sebelum melancong lagi.

Membungkus botol anda

Membungkus mulut botol anda dengan plastik mengelakkan kebocoran.

Anda juga boleh menambah lapisan perlindungan tambahan. Tutup mulut bekas dengan bungkus plastik dan kemudian skru bahagian atasnya semula untuk mengelakkan kebocoran. Dan pertimbangkan untuk membungkus sebarang produk yang mungkin bocor dalam beg plastik untuk berjaga-jaga.

8. Dopps Adalah Puncak

Untuk perlindungan dan organisasi, kami mengesyorkan agar anda menyimpan sebahagian besar daripada anda produk dandanan dalam beg Dip.Dicipta oleh dan dinamakan sempena pengrajin Jerman-Amerika Charles Doppelt, yang Beg celup akan membantu memastikan anda teratur. Beg Dopp sering juga dipanggil kit peralatan mandian.

Kit dopp daripada Polo Ralph Lauren

Kit dopp daripada Polo Ralph Lauren

Ia menyediakan penghalang antara barang dandanan anda dan bagasi anda yang lain sekiranya berlaku tumpahan. Sebagai alat organisasi, beg Dopp memastikan anda berada di landasan yang betul apabila ia datang kepada pembungkusan yang ketat. Ia sepatutnya boleh dimuatkan ke dalam beg berdaftar biasa anda dengan mudah.

Anda juga mahu ia menjadi ringan untuk kemudahalihan maksimum. Gunakan fabrik yang tahan lasak dan ringan seperti nilon atau kanvas. kulit mungkin kelihatan lebih baik, tetapi ia juga lebih berat.

Beg Dopp boleh disertakan dengan berbilang poket dan pembahagi.

Beg Dopp boleh disertakan dengan berbilang poket dan pembahagi.

Beg Dopp membolehkan anda mengatur. Ia mempunyai poket, pembahagi dan bahagian yang menjadikannya lebih mudah untuk dibungkus semasa dalam perjalanan. Dan kerana anda akan mengetahui dengan tepat di mana segala-galanya, ia sangat mengurangkan kerumitan penerbangan.

Bergantung pada saiznya, kit Dopp boleh memuatkan beberapa produk atau peralatan mandian lain.

Bergantung pada saiznya, kit Dopp boleh memuatkan beberapa produk atau peralatan mandian lain.

Anda juga mahukan beg Dopp yang sesuai dengan keperluan anda. Lihat sama ada anda boleh memuatkan semua keperluan dandanan anda dalam beg itu. Jika ia tidak sesuai, anda sama ada perlu mengurangkan perkara atau lebih banyak ruang. Anda juga boleh menggunakan semula beg yang telah anda miliki sebagai beg Dopp.

Raphael menggunakan beg guna semula sebagai alternatif kit Dopp

Raphael menggunakan beg guna semula sebagai alternatif kit Dopp

Akhir sekali, jika anda melakukan perjalanan agak kerap, mungkin masuk akal untuk menyediakan beg Dopp yang berstok tetap. Jadi, apabila mengemas untuk perjalanan, beg anda sudah sedia untuk digunakan, menjimatkan masa anda daripada perlu mengemas dan membongkarnya setiap kali. Fikirkan ia seperti beg pergi-to dandanan anda.

9. Jangan Risau, Mereka Juga Ada Kedai di Luar Negara

Secara umumnya, mungkin lebih menjimatkan kos untuk mengemas keperluan dandanan, dan bukannya membelinya apabila anda sampai destinasi . Walau bagaimanapun, jika anda bimbang tentang berat dan ruang, mungkin lebih mudah untuk membeli item tertentu sebaik sahaja anda tiba, terutamanya murah peralatan mandian utilitarian seperti sabun bar, ubat gigi, flos, pencuci mulut, syampu generik dan deodoran.

Anda juga boleh mempertimbangkan untuk hanya membeli barangan yang membawa sekatan yang dilarang di dalam pesawat. Fikir tentang bilah untuk pisau cukur anda , jika anda lebih suka menggunakan satu. Jika anda merancang untuk melakukan ini, pastikan anda menjadualkan masa untuk perjalanan anda ke kedai semasa ketibaan.

Bilah biasa anda untuk bercukur mungkin tidak dibenarkan semasa terbang.

Bilah biasa anda untuk bercukur mungkin tidak dibenarkan semasa terbang.

Petua ini juga terpakai kepada apa sahaja yang anda terlupa untuk dibungkus. Melainkan anda mendaki Gunung Andes atau merancang untuk mendaki di Gurun Gobi, kemungkinan besar, jika sebuah bandar mempunyai lapangan terbang , ia juga mempunyai kedai tempat anda boleh membeli ubat gigi, deodoran dan syampu. Seperti kedai serbaneka, kedai kotak besar dan kedai runcit. Dan bergantung pada tempat anda berada, anda juga boleh membeli lebih banyak produk khusus.

Tetapi, anda juga mahu mengelak daripada mendapat apa-apa mahal melainkan anda bercadang untuk membawanya kembali bersama anda. Selain itu, penting untuk mengambil kira ke mana anda pergi. Produk tertentu, seperti bekalan penjagaan rambut tertentu, mungkin tidak tersedia di pasaran asing.

Sesetengah produk tertentu mungkin tidak tersedia di tempat anda

Sesetengah produk tertentu mungkin tidak tersedia di tempat yang anda ingin pergi–pastikan anda mengemasnya jika anda benar-benar memerlukannya!

Jika ada apa-apa yang anda ada yang anda tahu anda tidak boleh hidup tanpanya, semak semula sebelum berlepas untuk memastikan anda telah membungkusnya. Tetapi, untuk memastikan anda tidak lupa apa-apa, kami mempunyai senarai barang dandanan kegemaran kami untuk membantu anda. Jangan ragu untuk menambah atau menolaknya jika perlu.

Satu Petua Bonus

Lakukan pembungkusan anda di atas katil anda, di atas meja besar atau permukaan rata di mana anda boleh terus teratur dan melihat apa yang berlaku. Dan dengan itu, anda sudah bersedia untuk perjalanan besar anda yang seterusnya!

Rundown Pakaian

Saya memakai polo ungu daripada Hugo Boss, seluar khaki, tali pinggang coklat dan kasut pakaian coklat. Dan menamatkannya dengan stokin berjalur bayang-bayang coklat Fort Belvedere saya. Lihat kedai Fort Belvedere untuk stoking seperti ini.

Kyle

Penampilan keseluruhan Kyle dengan stokin belang bayangan Fort Belvedere.

Stokin Berusuk Jalur Bayangan Coklat Gelap dan Beige Fil d

Kubu Belvedere

Stokin Berusuk Jalur Bayangan Coklat Gelap dan Kapas Fil d'Ecosse Beige – Fort Belvedere

Beli Di Sini

Apakah godam dandanan kegemaran anda untuk perjalanan? Adakah anda mempunyai sebarang teknik yang ingin anda kongsikan dengan komuniti? Sila kongsi mereka dalam komen!