Adakah Berbaloi: Jaket Moncler

sepanduk jaket moncler berskala

Moncler telah membuat jaket bengkak sejak tahun 1950-an dan ia telah wujud untuk seketika dan ia telah menjadi agak ikonik. Versi klasik jaket puffy down dijual di mana-mana dari $1100 hingga $1500 yang merupakan pelaburan yang cukup untuk menentukan sama ada ia berbaloi atau tidak.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Sejarah Moncler
  2. Penyelenggaraan & Penjagaan
  3. Adakah Jaket Moncler Puffy Down Berbaloi?
  4. Pilihan Alternatif untuk Moncler
  5. Rundown Pakaian

Sejarah Moncler

Moncler disebut demikian kerana ia berasal daripada nama sebuah bandar, Monestier-de-Clermont. Jika anda ingin mengetahui cara menyebut nama jenama mewah yang lain dengan betul, sila lihat video ini di sini .

Monestier-de-Clermont

Monestier-de-Clermont [Kredit Imej: Wikipedia ]Pada asalnya, Moncler telah ditubuhkan sebagai pembuat beg tidur berkuitif pada tahun 1952. Walaupun mereka paling terkenal dengan jaket bawah mereka yang gebu, mereka tidak menciptanya, penghormatan itu sebenarnya diberikan kepada Eddie Bauer yang mencipta idea dalam 1936. Sejak penubuhannya, Moncler mengeluarkan produk tetapi ia lebih utilitarian dan ditujukan untuk pekerja yang berada di atas gunung. Akhirnya, seorang Pendaki Gunung Perancis bernama Lionel Terray mendekati Moncler dan bertanya sama ada mereka boleh membuat jaket untuk ekspedisinya. Mereka menerima cabaran itu dan sejak itu, mereka adalah penyedia peralatan pameran untuk banyak kumpulan pendaki gunung.

Logo Moncler di dalam jaket

Tag Moncler

Sebagai contoh pada tahun 1954, Moncler melengkapkan krew pertama yang berjaya mendaki K2 . Menjelang tahun 1968, Moncler telah menjadi begitu popular dan terkenal sehingga mereka dinamakan sebagai pembekal rasmi Pasukan Ski Kebangsaan Perancis. Dengan tumpuan kepada syarikat itu, Moncler memutuskan untuk menukar logo mereka daripada Gunung Eguit kepada ayam sabung yang masih menjadi logo Moncler hari ini. Jaket kedutan Moncler yang ikonik, seperti yang kita ketahui hari ini, muncul pada tahun 1980-an. Lelaki muda Itali digelar sebagai paninari mula memakai pakaian kerja seperti jaket bengkak berwarna cerah dari Moncler serta timberland but sebagai sebahagian daripada subbudaya mereka.

Krew pertama yang berjaya mendaki K2 yang dilengkapi oleh Moncler

Krew pertama yang berjaya menaiki K2 yang dilengkapi oleh Moncler [Kredit Imej: Blog Mark Horrell ]

Moncler bertindak balas terhadap trend itu dengan menambahkan kemasan berkilat pada jaket mereka serta hiasan bulu. Pada tahun 2003, Moncler telah dibeli oleh usahawan Itali, Remo Ruffini dan dia memindahkan ibu pejabat mereka ke Milan yang kekal hari ini. Di bawah arahan baharu, Moncler memutuskan untuk menumpukan lebih pada bahagian fesyen berbanding segmen kualiti berasaskan ekspedisi. Kerana itu, mereka menghasilkan koleksi Gamme Rouge.

Jaket Moncler vintaj

Jaket Moncler vintaj [Kredit Imej: Bulu Dalam ]

Pada masa yang sama, Giambattista Valli mula mereka bentuk untuk Moncler. Hari ini, Moncler benar-benar jenama fesyen yang meletakkan harga produk mereka dalam julat mewah. Disebabkan itu, jaket Moncler tidak lagi disasarkan kepada orang luar atau ekspedisi yang sporty. Sebaliknya, mereka muncul di Minggu Fesyen dan itulah dunia sekarang.

Menariknya, mereka mendakwa bahawa mereka masih menumpukan pada peralatan ekspedisi, atas sebab tertentu, ia bukan untuk dijual. Walau bagaimanapun, jaket Moncler yang bengkak telah menjadi simbol status sebenar daripada ramai di luar sana dan akibatnya, ia banyak dipalsukan. Jadi jelas sekali, Moncler mempunyai sejarahnya walaupun mereka kini lebih tertumpu pada bahagian fesyen.

Tangkapan skrin laman web Moncler

laman web Moncler

Ciri-ciri Kualiti Moncler

Jadi mari kita lihat jaket itu, kami membeli dua gaya mereka yang lebih ikonik iaitu pendek dan panjang pinggul bengkak dengan kemasan seperti satin berkilat. Satu merah, satu lagi biru yang juga merupakan warna jenama mereka. Dengan kemasan dan warna, Moncler sengaja berani di kawasan yang biasanya berwarna biru laut dan pepejal hitam menguasai landskap. Jaket Moncler terkenal dengan isian bawahnya yang sangat gebu dan sangat penebat dan hangat. Di laman web mereka, mereka mendakwa mempunyai kepakaran unggul dalam alam bawah.

Teg diperakui DIST pada bahagian dalam jaket bawah

Teg diperakui DIST pada bahagian dalam jaket bawah

DIST Diperakui

Semua tukang pasang bawah menggunakan jaket mereka diperakui DIST, itu adalah protokol yang mendakwa dapat mengesan kualiti kebolehkesanan dan asal turun. Menariknya, pasaran perdagangan DIST sebenarnya dimiliki oleh Moncler jadi ia bukan agensi bebas tetapi ia adalah meterai kawalan kualiti mereka sendiri, oleh itu, tuntutan kualiti turun sebenarnya diperakui oleh anak syarikat Moncler dan bukan oleh pihak ketiga luar.

Moncler

Tuntutan Kluster Bawah Moncler

710 Isi Kuasa

Mereka mendakwa menggunakan penurunan yang lebih tinggi tetapi mereka menggunakan beberapa nombor yang mengejutkan untuk menyokong tuntutan tersebut. Mereka mendakwa bahawa kandungan kelompok bawah mereka adalah sekurang-kurangnya 90% dengan 10% adalah bulu lain. Kini, lebih tinggi kandungan turun tulen, lebih banyak penebat jaket dan lebih tinggi kualiti jaket itu. Untuk mengukur kualiti komposisi jaket bawah yang berbeza, terdapat sesuatu yang dipanggil kuasa isian.

Kuasa isi bermaksud sebanyak jumlah yang diduduki oleh bulu ke bawah. Objek dengan kuasa isian yang lebih tinggi mengambil lebih banyak ruang bermakna lebih banyak udara terperangkap dan oleh itu, jaket lebih penebat. Pada asasnya, ini bermakna anda mendapat lebih banyak kehangatan sambil mengekalkan berat badan yang sama. Kuasa isian jaket bawah Moncler ialah 710 yang bermaksud ia mengambil masa sehingga 710 inci padu untuk 30 gram turun iaitu kira-kira 1 auns. Bulu biasa mempunyai kuasa isian hanya 300 berbanding kualiti bawah terbaik mempunyai kuasa isian sebanyak 900. Seperti yang saya katakan, menggunakan unggas air ke bawah akan membolehkan anda mendapatkan nombor kuasa isian yang lebih tinggi tetapi ia tidak berbaloi secara komersial. Jadi pada penghujung hari, 710 adalah nombor isian yang baik terutamanya jika anda menganggap bahawa ke bawah kononnya dipetik hanya dari haiwan mati.

Bawah bulu dekat

Bulu ke bawah dari dekat [Kredit Imej: Turun ]

Bawah Diterangkan

Itu adalah bulu burung yang sangat kecil dan halus dan fleksibel dan kerana itu, apabila disatukan, ia mewujudkan ruang udara yang melindungi kedua-dua arah. Di satu pihak, mereka melindungi dari udara sejuk dari luar; sebaliknya, mereka mengekalkan haba badan yang sangat baik untuk haiwan. Biasanya, bulu angsa adalah bulu ke bawah kualiti yang paling terkenal.

Terdapat yang lain seperti unggas air tetapi ia biasanya tidak digunakan secara komersial kerana lebih baik lagi, ia lebih mahal. Juga, bulu ke bawah kualiti tertinggi melalui angsa perlu dipetik daripada haiwan hidup. Mencabut kemudian adalah lebih baik kerana bulu ke bawah lebih halus daripada yang sebelumnya dan oleh itu, ia lebih melindungi. Walau bagaimanapun, mencabut bulu ke bawah dari angsa hidup bermakna mereka mengalami kesakitan dan tekanan yang melampau yang hanya kekejaman terhadap haiwan.

Jika anda mengikuti saluran kami, anda tahu bahawa kami sentiasa mencari yang terbaik dan berkualiti, namun, dalam kes ini, kami akan berpendapat bahawa anda harus melindungi haiwan dan pergi dengan bulu ke bawah yang dipetik daripada angsa mati kerana mereka masih sangat hangat dan sangat berfungsi dan anda tidak melayan haiwan dengan cara yang kejam.

Moncler

Jaket bawah merah ikonik Moncler

Cangkang Nilon

Salah satu perkara ikonik Moncler, ia adalah nilon yang sangat padat yang sangat ringan dan hanya mempunyai berat 33 gram setiap meter persegi. Ia juga ditenun dengan cara yang sangat halus supaya anda tidak mengalami bulu-bulu atau menusuk ke dalam cangkerang. Nilon lacquer berketumpatan tinggi yang berkilat ini adalah sesuatu yang cukup unik untuk Moncler dan tidak banyak jenama lain menggunakannya.

Jadi, jika anda mahukannya, ini adalah alasan kukuh untuk melabur dalam jaket Moncler. Jika anda melihat kemasan jaket seperti butang snap, zip dan semua bahagian logam, saya tidak terlalu kagum. Mereka seolah-olah diperbuat daripada Zamak yang merupakan aloi daripada zink, aluminium, magnesium, dan tembaga. Walaupun sangat popular dalam industri, ia benar-benar murah dan tembaga pepejal, pada pendapat saya, jauh lebih baik. Jika anda melihat pada zip, ia adalah plastik acuan suntikan dan takal zip adalah Zamak sekali lagi tetapi secara keseluruhan, zip daripada bahan berkualiti tinggi akan dimesin daripada logam dengan gigi logam, akan menjadi lebih licin, dan akan lebih tinggi dalam kualiti.

Perincian jaket Moncler berzip berkembar

Perincian jaket Moncler berzip berkembar

Secara keseluruhannya, saya rasa hiasan itu tidak terasa murah tetapi pastinya ia bukan kualiti tertinggi, ia lebih sederhana. Saya perlu katakan, binaan jaket itu benar-benar kemas, jahitannya lurus, tidak ada benang yang longgar, tidak ada yang mencucuk ke bawah, dan nampaknya ia adalah produk yang berkualiti keluar dari kotak. Ia juga dilengkapi dengan sisipan anjal, manset yang boleh diketatkan, serta penyelaras di bahagian bawah supaya anda boleh memastikan tiada angin sejuk masuk.

Sven Raphael Schneider memakai jaket Moncler biru

Sven Raphael Schneider memakai jaket Moncler biru

Sesuai Berkotak & Mudah

Ia membuatkan anda kelihatan seperti Lelaki Michelin. Saiznya agak pelik, mereka menggunakan sistem penomboran dan jaket yang saya pakai di sini adalah saiz 5 walaupun ia sepadan dengan lebih-lebih-besar, saya akan mengatakan ia lebih seperti besar kepada lebih besar dalam jenama lain. Jadi jika anda mahu jaket Moncler, besarkan! Walaupun saiznya lebih besar dalam barisan mereka, the lengan baju agak pendek yang merupakan sesuatu yang saya tidak suka kerana di situlah anda berakhir dengan udara sejuk.

Kod bar Moncler

Kod bar Moncler

Kod Bar Pada Jaket Dalam

Disebabkan jaket Moncler sangat mahal, jaket Moncler dipalsukan di seluruh tempat dan untuk mengesahkan bahawa anda mempunyai produk tulen, jaket Moncler mempunyai kod bar di bahagian dalam jaket. Anda hanya boleh mengimbasnya dengan aplikasi pengimbas yang membawa anda ke tapak web dan sebaik sahaja anda mendaftar, ia akan memberitahu anda nama jaket yang sepatutnya dan gaya apa dan jika ia adalah gaya yang berbeza, anda tahu ia telah disalin dan ia adalah palsu atau jika nombor itu salah, ia hanya akan memberitahu anda untuk berhubung dengan sokongan dan anda tahu apa yang salah atau palsu juga.

Ringan

Dari segi berat, ia tidak memberitahu anda betapa beratnya tetapi jaket kami sangat ringan, lihat sahaja. Jadi jika ia ringan, adakah ia membuatkan anda hangat? Ya, sama sekali. Seperti yang kita pelajari sebelum ini, dengan kuasa pengisi di mana udara terperangkap, ia pasti membuatkan anda tetap hangat.

Sven Raphael Schneider memakai jaket Moncler merah

SRS memakai jaket Moncler merah

Penyelenggaraan & Penjagaan

Saya belum membasuh saya tetapi arahannya kelihatan agak jelas, ia dibuat untuk dicuci tetapi saya dapat melihat bagaimana akhirnya, cangkang nilon yang sangat nipis akan menderita dan musnah hanya kerana ia nilon, ia bukan kevlar atau sesuatu seperti itu dan ia kurus sahaja.

Adakah Jaket Moncler Puffy Down Berbaloi?

Nah, saya fikir tidak dapat dinafikan untuk jaket bawah yang bengkak, mereka mempunyai ciri yang sangat istimewa seperti kemasan berkilat, mereka mempunyai kuasa isi yang baik, menggunakan kualiti yang rendah, dan anda tidak akan mendapat produk yang murah. Kemasannya bagus, hiasannya sederhana tetapi secara peribadi, isu besar saya ialah nilainya. Anda membayar banyak wang untuk sesuatu yang anda boleh dapatkan dengan harga yang lebih murah daripada syarikat lain, sekurang-kurangnya dari segi kefungsian. Jika anda membeli jaket Moncler, anda pasti membayar lebih untuk jenama itu.

Alternatif jaket bawah patagonia hijau

Alternatif jaket bawah Patagonia [Kredit Imej: Orang dalam ]

Navy North Face Down Jaket alternatif

Alternatif Jaket Bawah Wajah Utara [Kredit Imej: Pinterest ]

Pilihan Alternatif untuk Moncler

Sebagai contoh, North Face mempunyai jaket dengan kuasa isian 700 dan cangkerang nilon yang lebih berat sedikit, 54 gram satu meter persegi berbanding 33 gram Moncler tetapi ia hanya dijual pada harga 249. Sebaliknya, jaket Fitz Rroy Patagonia mempunyai 800 mengisi kuasa dan jaminan seumur hidup dan kos kira-kira $450. Jadi adakah berbaloi jika anda membeli terutamanya untuk prestasi? Saya akan berkata tidak, mengapa?

Anda boleh menemui banyak jenama lain dengan sama ada kuasa isian yang sama atau lebih tinggi untuk kos yang lebih rendah dan penurunannya diperakui oleh pihak ketiga, bukan oleh mereka sendiri supaya anda boleh lebih mempercayai apa yang anda perolehi.

Sebaliknya, jika anda membeli terutamanya untuk status, gaya, warna yang kuat dan kemasan berkilat, dan anda suka menjadi ke hadapan fesyen dan anda tidak keberatan dengan tanda harga, maka ya, dengan segala cara, melabur dalam jaket Moncler. Seperti yang saya katakan, jenama lain jarang melakukan kemasan satin itu jika itu yang anda suka, lakukannya.

Pengambilan Peribadi Saya Mengenai Jaket Moncler: Tidak Berbaloi

Ia tidak berbaloi kerana saya tidak nampak nilainya. Saya juga bukan peminat tegar kemasan berkilat dan pada penghujung hari, ia masih membuatkan saya kelihatan seperti Lelaki Michelin yang tidak begitu menyanjung langsung. Jika anda ingin bergaya, sebaliknya melabur dalam kot untuk harga yang sama, anda hampir boleh pergi adat , anda boleh mendapatkan sesuatu yang benar-benar hangat dan kelihatan lebih baik daripada jaket Moncler.

Rundown Pakaian

Jaket merah Moncler bengkak dengan tudung.

Jaket merah Moncler bengkak dengan tudung.

Stokin Berjalur Bergaris Karamel dan Burgundy Gelap Fil d

Kubu Belvedere

Karamel dan Dark Burgundy Shadow Stripe Stoking Fil d'Ecosse Cotton

berbelanja di sini

Saya jelas memakai jaket Moncler yang bengkak dengan tudung berwarna merah dan ia dijual pada harga 1175. Saya memadankannya dengan seluar jeans dan sepasang but Chelsea berwarna coklat gelap dengan sisipan biru. Secara keseluruhan, ia adalah jenis rupa yang biasanya dimiliki oleh orang yang membeli jaket ini. Mungkin mereka akan melabur dalam kasut mewah tetapi saya tidak memilikinya
jadi saya tidak boleh memakainya.

Apakah pendapat anda tentang Jaket Moncler? Jangan ragu untuk meninggalkan komen di bawah!