Adakah ia berbaloi? – Pen Mont Blanc

pratonton.3000 3 berskala

Mont Blanc hari ini adalah simbol status; ia adalah jenama mewah yang dikenali dan oleh itu kami bertanya, adakah ia berbaloi dengan wang anda atau tidak?

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Apa yang Istimewa Mengenai Pen Ini?
  2. Mengapa saya mempunyai tiga pen mata air dengan model yang sama, anda mungkin tertanya-tanya?
  3. Adakah Pen Fountain Mont Blanc Meisterstuck 149 Berbaloi dengan Wangnya?
  4. Jadi Pada Penghujung Hari, Adakah 149 Berbaloi?
  5. Bagaimana dengan pen Mont Blanc yang Lain?
  6. Siri Starwalker

Mari kita mendalami selok-belok dan perbezaan antara jenis pen seperti a pen air pancut , bola roda , & Pen mata bola, tetapi juga edisi terhad, Star Walker dan Edisi Meisterstuck.

Adakah ia berbaloi? The Burberry Trench Coat

Semasa saya remaja, saya mula mengumpul pen mata air, terutamanya pen mata air Mont Blanc. Pada satu ketika, saya mempunyai lebih seratus daripadanya dalam koleksi saya. Walaupun kebanyakannya vintaj, saya belajar banyak tentang jenama, sejarah, bahan, mata mata, dan segala-galanya yang berkaitan dengan membuat pen mata air. Lama kelamaan, saya hilang minat untuk mengumpul dan saya menjual sebahagian besar daripadanya, namun, saya menyimpan beberapa daripadanya semata-mata kerana saya sangat menyukainya dan terdapat kepingan abadi yang sangat berbaloi untuk saya.Putin menandatangani undang-undang yang melengkapkan pengilhakan crimea dengan Montblanc Meisterstück

Putin menandatangani undang-undang yang melengkapkan pengilhakan crimea dengan Montblanc Meisterstück

Apa yang Istimewa Mengenai Pen Ini?

Rekaan Abadi & Klasik

Ia mempunyai bentuk torpedo dan ia mula diperkenalkan ke pasaran pada tahun 1951. Saya juga sangat menyukainya kerana ia merupakan pen terbesar dalam rangkaian pen pancutan Mont Blanc, dan ia sangat tebal dengan kira-kira 13 milimeter pada cengkaman. Saya dapati ia adalah pen pancutan yang bagus untuk mencatat nota dan terutamanya untuk tandatangan kerana anda boleh membuka lilitannya dengan hanya satu putaran dan menandatanganinya dengan cepat, dan jika anda mempunyai mata pena dengan lebar tertentu, anda akan mendapat rupa yang sangat berciri yang sangat sukar untuk dilakukan. palsu atau salinan. Dalam kombinasi dengan dakwat hijau yang saya gunakan dengan pen air pancut saya, menjadi sangat sukar untuk meniru tandatangan saya. Oleh kerana air pancut itu sangat besar, ia selalunya tidak sesuai dalam kes biasa. Jadi jika anda mencari satu, pastikan ia sesuai dan uji sebelum anda membeli.

Nib Emas Besar

Saya sangat suka 149 kerana mata emasnya yang besar. Mont Blanc mempunyai nibs yang sangat baik yang mempunyai jumlah keanggunan yang betul tanpa terlalu membosankan, sangat selesa menulis , dan kerana ia diperbuat daripada emas, ia akan mudah menyesuaikan diri dengan tangan anda dan tulisan anda dan ia akan kekal seperti itu untuk tahun-tahun akan datang.

Mata pen mata air

Mengapa saya mempunyai tiga pen pancutan tepat model yang sama, anda mungkin tertanya-tanya?

Ini kerana lebar mata mata. Saya mempunyai model vintaj dari tahun 50-an yang mana EF nib yang bermaksud extra fine dan ia mempunyai rupa yang sangat berbeza daripada nib lebar yang biasanya saya gunakan untuk menulisdan ambil nota setiap hari; dan itu lebih tipis daripada mata O3B yang sangat lebar yang bermaksud ia adalah tiga kali lebih luas daripada yang biasa, dan ia hanya rupa yang sangat luas dan saya menggunakannya hanya untuk tandatangan.

Nama 149 bukan sahaja dibuat tetapi pada zaman dahulu, Mont Blanc mempunyai a sistem di mana satu menandakan karya agung yang merupakan kategori tertinggi pen mata air yang anda boleh dapatkan untuk mereka, mereka juga mempunyai gred kedua, dan peringkat ketiga, bagaimanapun, mereka telah menghentikannya hari ini.

Mekanisme pengisi empat omboh yang bermakna anda tidak melakukannyagunakan kartrij tetapi tuil yang anda akan putar di belakang. Ia adalah sama hari ini, anda tidak menggunakan kartrij, anda hanya memegang pena ke dalam lubang dakwat dan kemudian memutar tombol belakang. 9 adalah penamat saiz dan skala daripada satu yang terkecil dan sembilan yang terbesar. Nib yang lebih besar mempunyai lebih fleksibiliti, keanjalan yang lebih bagus, dan secara amnya, apabila ia berkaitan dengan pen mata air, mata yang lebih besar adalah bselepas.

Mata Pen Fountain Mont Blanc

Mata Pen Fountain Mont Blanc

Sesuatu yang dimiliki oleh semua pen Mont Blanc sejak hampir awal ialah bentuk putih heksagon di atas latar belakang hitam. Ia sepatutnya menyerupai salji di atas gunung Mont Blanc di Perancis yang merupakan gunung tertinggi, dan mereka memilihnya kerana kononnya merekamahu mewakili kualiti tinggi dan pen Montblanc sepatutnya menjadi yang terbaik dalam kelas. Seperti yang anda mungkin perhatikan, semua mata Mont Blanc mempunyai 4810 di atasnya yang sebenarnya adalah ketinggian dalam meter gunung Mont Blanc.

Sekarang jika anda suka reka bentuk Meisterstuck 149 tetapi anda mempunyai tangan yang lebih kecil, saya cadangkan untuk melihat ke dalam 146 yang bermaksud ia mempunyai mata yang lebih kecil tetapi juga badan yang lebih kecil; atau jika anda mempunyai tangan yang sangat kecil atau jika anda seorang wanita yang mempunyai tangan yang agak kecil, mungkin 144 sesuai untuk anda. Pada asalnya, anda boleh menemui 149 hanya dalam saduran emas kuning pada klip dan pada band. Hari ini, anda juga boleh menemuinya dalam platinum atau rose-gold. Reka bentuk nib telah berubah dari semasa ke semasa, kadangkala ia adalah emas 14 karat, kadangkala 18 karat, kadangkala ia mempunyai emas kuning, emas putih, dan emas kuning kadangkala, ia hanya emas kuning di hujung dan kemudian semua platinum, atau emas putih. Walau apa pun, ia sentiasa mempunyai hujung iridium yang merupakan bahan yang sangat keras yang menghalang mata anda daripada memakai tanpa mengorbankan keselesaan menulis dengannya. Walaupun nama Montblanc terdengar seperti Perancis, syarikat itu sebenarnya adalah Jerman yang diasaskan di Hamburg.

Klik Di Sini Untuk Melihat Pen Mont Blanc Mont-Blanc 149

Mont-Blanc 149

Adakah Pen Fountain Mont Blanc Meisterstuck 149 Berbaloi dengan Wangnya?

Apabila saya membeli Meisterstuck 149 10 hingga 15 tahun yang lalu, saya membayar kira-kira satu perempat daripada jumlah yang perlu saya bayar hari ini. Jadi pada saya, itu pelaburan yang bagus walaupun jika anda mempertimbangkan inflasi. Selain itu, Mont Blanc 149 ialah alat tulis yang sangat dikenali, ia digunakan oleh beberapa ketua negara di seluruh dunia untuk menandatangani perkara tertentu, ia diperbuat daripada resin pada masa kini yang sangat tahan calar dan bagus untuk disentuh. Oleh itu, jika anda mempunyai tangan yang besar dan anda menyukai reka bentuk klasik yang tahan ujian masa yang akan mempunyai nilai yang meningkat dari semasa ke semasa walaupun anda menggunakan pen, maka ia pasti berbaloi.

Apabila saya mula mengumpul pen mata air, harga runcit untuk 149 adalah kira-kira $400, hari ini, ia adalah 935. Jika anda tidak mahu mengeluarkan wang sebanyak itu tetapi masih mahu menggunakan pen jenis itu, anda boleh pergi ke yang terpakai pasaran, terdapat banyak 149 yang tersedia tetapi terdapat juga banyak tiruan di luar sana jadi daripada hanya pergi ke eBay dan membeli mana-mana pen rawak, saya cadangkan anda pergi dengan penjual yang dipercayai untuk pen terpakai yang tiada siapa yang menjual yang mempunyai reputasi untuk menegakkan kerana kemudian anda mendapat pen yang lebih baik. Ia juga berbaloi untuk melihat butiran seperti klip dan melihat asal, lihat cara ia dibuat. Yang asal telah disiapkan dengan sangat baik, ia disalut dengan sangat berat, jadi ia tidak akan muncul begitu sahaja, dan ia sentiasa mempunyai nombor siri bercetak laser yang selalunya versi yang lebih murah tidak.

Sven Raphael Schneider

Dakwat hijau tandatangan Sven Raphael Schneider

Kini apabila anda membeli pen mata air, penting untuk diingat bahawa ia perlu ditulis dan apabila anda menulis dalam pen mata air anda, ia menjadi lebih baik dari semasa ke semasa. Sekarang jika anda menyerahkannya kepada orang lain untuk menulisnya, ia akan mengubah ciri dan akan mengambil sedikit masa untuk menulis semula ke tangan anda sekali lagi, oleh itu, pen mata air hanya perlu ditulis oleh anda dan jika anda membeli pen terpakai, perlu diingat bahawa ia perlu ditulis dan ia akan mengambil sedikit masa.

Jadi Pada Penghujung Hari, Adakah 149 Berbaloi?

Saya fikir, ya, benar-benar! Jika anda mempunyai wang dan jika anda mampu. Jika awakmahukan juga alat tulis berkualiti besar tanpa temboloknya, mungkin a burung pelikan m-1000 sesuai untuk anda. Pada pendapat saya, reka bentuknya tidak begitu elegan, ia biasanya datang dalam tong hijau gelap, saya rasa anda juga boleh mendapatkannya dengan yang hitam, nibnya bagus, ia berfungsi dengan baik, tetapi ia pasti tidak mempunyai simbol status Mont Blanc 149.

Saiz Pelikan M Series

Saiz Pelikan M SeriesJika anda sukakan estetika yang lebih moden pada pen mata air yang lebih besar, saya cadangkan anda melihat ke dalam Omas 360. Ia telah diiktiraf oleh MoMA di New York, ia mempunyai reka bentuk unik yang luar biasa dan seperti reka bentuk klasik, tetapi saya masih fikir tidak klasik dan abadi seperti 149.

Miliki 360

Miliki 360

Bagaimana dengan pen Mont Blanc yang Lain?

Tidak kira apa item Mont Blanc yang anda miliki, ia akan sentiasa menjadi simbol status yang boleh dikenali. Jika itu terlalu mencolok untuk anda, ia mungkin bukan jenama yang sesuai untuk anda. Selain itu, model Mont Blanc yang lain telah datang dan pergi dari semasa ke semasa, tetapi satu konsep yang sentiasa ada dalam barisan mereka ialah 149.

Secara peribadi, saya bukan peminat tegar pen mata bola kerana saya mengaitkannya dengan pen yang sangat murah yang tidak mudah digulung, ada yang sangat selesa untuk ditulis, dan kadangkala ia bocor dan meninggalkan kesan buruk di dalam anda. sesuai poket. Jadi jika anda mahukan campuran, saya cadangkan untuk sentiasa menggunakan rollerball kerana ia menggunakan dakwat dan ia mempunyai bola seperti pen mata bola tetapi ia bergolek dengan lebih lancar dan lebih selesa untuk menulis.

Secara peribadi, saya sentiasa menggunakan pen mata air walaupun saya melakukan perjalanan dengan kapal terbang kerana saya fikir rupa saya tulisan tangan adalah jauh lebih unggul dan ia mempunyai watak yang sangat berbeza daripada jika saya menggunakan pen mata bola yang ketebalannya sentiasa sama.

PEN PANCUT SIRI PENULIS MONT BLANC HEMINGWAY

PEN PANCUT SIRI PENULIS MONT BLANC HEMINGWAY

Keutamaan peribadi saya diketepikan, jika anda melihat kepada pembangunan nilai pen bola danrollerballs, pen air pancut sentiasa lebih tinggidan lebih menghargai, oleh itu, saya fikir bola penggelek dan mata bola tidak begitu berbaloi melainkan anda benar-benar membenci pen mata air atau anda mengembara dengan kapal terbang banyak.

Untuk tujuan pengumpulan, siri Meisterstuck biasa tidak dihadkan dengan apa-apa cara dan oleh itu, anda hanya mempunyai tahap penghargaan tertentu dari semasa ke semasa, namun, jika anda menggunakan edisi terhad dari Mont Blanc, anda boleh melihatnya sebagai pelaburan sama seperti mungkin seni, alat muzik atau saham.

Hari ini, Mont Blanc mempunyai banyak edisi terhad yang berbeza; ada yang berharga sangat tinggi, yang lain berharga sangat rendah, tetapi jika anda melihat beberapa edisi awal seperti pen Ernest Hemingway 1992, yang merupakan sebahagian daripada edisi penulis dan ia berdasarkan 149 tetapi ia kelihatan lebih seperti pendahulunya 139, ia mempunyai tong oren karang dengan unsur coklat gelap dan hari ini, jika anda mahukan versi yang tidak digunakan, anda perlu membayar mana-mana antara tiga-tiga setengah hingga empat ribu dolar.

Pada masa ia dilancarkan, kosnya hanya 10% daripada itu dan dalam tempoh masa yang sama, mungkin pen mata air biasa hanya meningkat dua kali ganda, tiga kali ganda atau empat kali ganda harga jadi melabur dalam edisi terhad tersebut pastinya berbaloi dari semasa ke semasa jika anda tahu apa yang anda lakukan. Juga jika anda melihat pen sebagai pelaburan, anda tidak boleh menulisnya dan biarkan sahaja di dalam kotak asal dengan kertas asal dan simpan sahaja di dalam peti besi.

Sekarang secara peribadi, saya tidak begitu menyukainya. Saya suka menggunakan barangan berkualiti yang saya miliki. Selain itu, Montblanc juga menghasilkan edisi terhad yang sangat kecil, kadangkala dibuat dengan emas pepejal dan ia sangat mahal apabila anda membelinya tetapi di kalangan pengumpul, biasanya harganya naik sedikit.

Siri Pejalan Bintang Mont Blanc

Siri Pejalan Bintang Mont Blanc

Siri Starwalker

Ia adalah pen yang lebih moden, ia adalah reka bentuk yang lebih diperkemas, ia selalunya bercakap kepada golongan muda dengan estetika yang lebih bersih atau mereka yang menyukai barangan moden abad pertengahan. Secara peribadi, saya tidak terlalu menggemari reka bentuk dan sayafikir ia akan keluar dari gaya dalam 10 atau 20 tahun. Kami mempunyai siri Mont Blanc yang lain dan mereka kehabisan sokongan. Sekarang bagi pengumpul, itu boleh menjadi perkara yang baik kerana mereka tidak ada lagi dan itulah harganya meningkat, sebaliknya, ia juga boleh bermakna tiada permintaan untuknya dan orang ramai tidak menyukainya lagi.

Pada penghujung hari, apabila ia datang kepada pen, anda sentiasa mahu mempunyai mata yang sangat indah yang menyerlahkan watak andatulisan tangan kerana itulah yang membuat ia unik dan istimewa. Dengan siri Star Walker, saya rasa anda lebih berkemungkinan untuk mendapatkan produk palsu sebagai pasaran terpakai jadi beri perhatian yang sangat teliti pada tempat anda membeli, jika tidak, anda membayar beberapa ratus dolar untuk sesuatu yang tidak bernilai apa-apa.

Kami ingin mendengar daripada anda! Beritahu kami item lain yang anda mahu disemak oleh Gentleman's Gazette. Masukkan komen anda di bawah!