Alain Delon – Gentleman of Style

Alain Delon

Ahli perniagaan dan pelakon terkenal Perancis, Alain Delon dilahirkan di Sceaux, Seine, Île-de-France pada 8 November 1935. Pada usia empat tahun, kedua-dua ibu bapanya telah bercerai dan berkahwin semula dengan memberikan Delon seorang adik perempuan dan dua saudara lelaki tiri. . Dibesarkan di pinggir bandar Paris, Delon menghadiri banyak sekolah berasrama penuh untuk sebahagian besar tahun-tahun awalnya, terpaksa bertukar kerana dia dibuang sekolah dan kemudian yang lain kerana kelakuannya yang tidak sesuai. Pada usia empat belas tahun, dia sudah cukup dan berhenti sekolah untuk bekerja di kedai daging bapa tirinya. Pada masa dia berumur 17 tahun, dia mendaftar dalam Tentera Laut Perancis dan berkhidmat sebagai marin yang lebih fusili semasa Perang Indochina Pertama. Masa lalunya yang tidak terkawal dari sekolah berasrama terus menghantuinya, dan dia menghabiskan masa setahun penuh dalam penjara kerana dianggap tidak berdisiplin oleh Tentera Laut. Pada tahun 1956, beliau telah diberhentikan secara tidak hormat dari Tentera Laut dan kembali ke Perancis. Dalam tempoh beberapa tahun akan datang, beliau mengambil banyak pekerjaan sampingan bekerja sebagai pelayan, kuli dan juga dalam jualan dan sebagai setiausaha.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Pintu Masuk ke Ketenaran
  2. Gaya Alain Delon
  3. Lelaki Perniagaan
  4. Kesimpulan
Delon dalam Burberry Trench Coat

Delon dalam Burberry Kot seragam

Pintu Masuk ke Ketenaran

Semasa dia bekerja secara ganjil, dia bertemu pelakon Brigitte Auber dan menemaninya ke Festival Filem Cannes yang terkenal di mana dia dilihat oleh pencari bakat untuk David Selznick yang menawarkan kontrak pertamanya dengan syarat dia belajar bercakap bahasa Inggeris yang fasih. . Delon bersetuju dan kembali ke Paris dengan niat untuk belajar bagaimana bercakap bahasa itu. Bagaimanapun, setibanya dia bertemu Yves Allégret, seorang pengarah Perancis yang meyakinkannya bahawa dia boleh menjadi sama terkenal jika dia tinggal di Perancis. Anehnya, Selznick bersetuju untuk membenarkan Delon membatalkan kontraknya, dan Allégret memberinya peranan dalam 'Quand la femme s'en mêle'. Persembahannya berjaya, dan dia ditawarkan peranan kedua dalam filem 'Women are Weak' yang memperkenalkan wajahnya kepada penonton filem Amerika.Ia adalah pukulan segera, dan dia hampir serta-merta menjadi terkenal. Pada usia 23 tahun, dia dibandingkan dengan legenda Perancis seperti Jean Marais dan bintang Amerika James Dean.

Pada tahun 1958, Delon membintangi filem Christine di mana dia bertemu Romy Schneider dan kemudiannya jatuh cinta dengan dia bertunang pada Mac 1959.

1970. Jean-Paul Belmondo dan Alain Delon di Borsalino

1970. Jean-Paul Belmondo dan Alain Delon di Borsalino

Ketika tahun 1960-an bermula, Delon membuat dua lagi filem hit apabila dia muncul dalam 'Purple Noon' berdasarkan The Talented Mr. Ripley diikuti oleh 'Rocco and His Brothers'. Kedua-dua peranan itu memberinya ulasan positif oleh beberapa pengkritik filem yang sangat arif. Delon mengambil peluang ini untuk memasuki pentas langsung dan bermain bersama pasangannya Romy Schneider dalam drama 'Tis Pity She's a Whore' yang memecahkan rekod box office di Paris.

Semasa pertunangan dengan Schneider, Delon menjalinkan hubungan sulit dengan model, penyanyi dan pelakon Jerman bernama Nico, yang mengakibatkan kehamilan. Pada Ogos 1962, Nico melahirkan anak lelaki Delon, Christian yang menyerahkan tanggungjawab kepada ibu bapanya untuk menjaga kanak-kanak itu.

Relxaed Delon dengan kardigan

Relxaed Delon dengan kardigan

Memandangkan perselingkuhan itu terlalu sukar untuk dilalui, Schneider memutuskan pertunangan pada penghujung tahun 1963. Hanya beberapa bulan kemudian, Delon berkahwin dengan Nathalie Barthélemy dan sebulan kemudian mempunyai seorang anak lelaki bernama Anthony.

Delon pada masa ini secara rasmi menjadi tiket terhangat Perancis, dan Delon telah dipertimbangkan untuk peranan utama dalam 'Lawrence of Arabia' tetapi tewas kepada Peter O'Toole. Walau bagaimanapun, kerana dia sangat dipertimbangkan untuk peranan itu, Seven Arts menawarkannya kontrak empat gambar yang termasuk 'The King of Paris' dan 'Marco Polo'. Walaupun dijanjikan, kedua-dua filem itu tidak akan diterbitkan sehingga Delon mengambil satu lagi peranan Perancis dalam 'Any Number Can Play' diikuti oleh satu lagi filem Visconti dalam 'Il Gattopardo'.

Alain - Samurai

Alain - Samurai

Pada masa ini, Delon telah mengembangkan minat untuk menjadi pengeluar dan berunding untuk dibayar dalam hak pengedaran atas gaji untuk 'Any Number Can Play'. Dengan kejayaan filem itu, Delon membuka Delbeau Productions dan menghasilkan filem pertamanya berjudul 'L'insoumis'.

Delon telah membuat nama sedemikian untuk dirinya sendiri sehingga semua studio Hollywood bercakap tentang pelakon Perancis yang menarik dan berpakaian kemas yang merebut Amerika. Delon mendengar khabar angin tentang perkara ini dan mencari pemain besar di California mencari peranan. Memandangkan ‘Any Number Can Play’ diedarkan oleh MGM di Amerika Syarikat, Delon memilih untuk menandatangani kontrak dengan mereka untuk kontrak lima gambar. Dibintangi bersama Jane Fonda, Delon merakam filem MGM pertamanya 'Joy House' di negara asalnya. Dengan kejayaan itu, dia segera memulakan penggambaran untuk 'The Yellow Rolls Royce' dan 'Once a Thief'. Delon kemudian memutuskan dia memerlukan lebih banyak wang dan menandatangani perjanjian lain dengan Columbia untuk tiga filem. Dengan eksekutif studio menyedari rayuannya dalam tindakan, dia telah dilakonkan dalam 'Lost Command'. Universal melihat ini dan menyewanya untuk orang Barat yang mereka buat dengan Dean Martin yang dipanggil 'Texas Across the River'. Dia kemudian diminta oleh Seven Arts yang ingin menggunakannya dalam 'Harta Ini Dikutuk' dan 'Malam Iguana'. Walaupun tidak mengambil mana-mana peranan, dia menemui peluang yang lebih baik dalam 'Is Paris Burning' dengan Seven Arts yang menjadi sensasi besar di Perancis tetapi gagal di Amerika Syarikat. Ini nampaknya setanding dengan kursus itu dengan kebanyakan filemnya yang dibiayai Hollywood menyaksikan kegagalan domestik tetapi berjaya di box office Perancis dan luar negara. Di banyak negara, termasuk Jepun, Delon berada di kedudukan teratas sebagai salah seorang pelakon ketiga paling diidamkan berkongsi ruang dengan Sean Connery dan Steve McQueen. Walaupun studio-studio di Hollywood mempercayai kemahiran dan ketenarannya, entah bagaimana dia tidak pernah dapat membuat persembahan di bumi AS sebagai penghibur ternama. Memandangkan hampir kesemua enam filem Hollywoodnya tumbang di AS, Delon kembali ke Perancis untuk membuat 'The Last Adventure' dan 'Le Samourai' yang mendapat sambutan segera.

Perhatikan perut lapel

Perhatikan perut lapel

Menjelang 1967, hubungan dengan Nathalie telah berakhir tetapi pasangan itu memilih untuk terus tinggal bersama. Delon memutuskan dia perlu kembali ke dalam produksi untuk menjana wang dan memperbadankan sebuah syarikat baru bernama Adel di mana dia menghasilkan dan membintangi filem pertamanya, 'Jeff' di mana dia bertemu dengan seorang lagi pelakon dari Perancis bernama Mireille Darc yang dia mula berkencan walaupun masih hidup dan berkahwin dengan isterinya.

‘Jeff’ merupakan satu lagi kejayaan besar dan dia menyusulinya dengan sebuah lagi filem berjudul ‘Borsalino’ yang masih, sehingga ke hari ini, dianggap sebagai salah satu filem dengan kutipan tertinggi sepanjang zaman di Perancis.

Alain Delon dalam Borsalino & Co 1974

Alain Delon dalam Borsalino & Co 1974

Kemudian, lewat tahun 1968, di sebuah kampung di pinggir Paris, mayat seorang lelaki bernama Stevan Markovic ditemui di tempat pembuangan oleh polis. Pada masa kehilangannya, Markovic adalah pengawal peribadi kepada Delon dan semasa siasatan, Delon dan seorang samseng bernama Francois Marcantoni menjadi suspek utama dalam pembunuhannya. Polis mengesyaki Delon terima kasih kepada surat yang dihantar Markovic kepada abangnya yang mengatakan Jika saya terbunuh, itu 100% kesalahan Alain Delon dan bapa baptisnya Francois Marcantoni. Siasatan meluas dengan pantas malah mula meletakkan Perdana Menteri Perancis Georges Pompidou dalam barisan penguatkuasa undang-undang. Khabar angin bertiup kencang dan ramai yang mengesyaki bahawa Delon dan Pompidou terlibat dalam kumpulan seks yang tertumpu pada deflasi isteri Pompidou. Pompidou melaporkan kepada akhbar dan segera menuduh dua antagonis menggunakan agensi pengintip Perancis SDECE untuk menubuhkannya. Semasa penyiasatan dia menjadi Presiden Republik dan bertujuan untuk memperbaharui SDECE di mana seorang ejen rahsia telah dipecat kerana apa yang dia dakwa sebagai penubuhan ini.

1970. Jean-Paul Belmondo dan Alain Delon di Borsalino

1970. Jean-Paul Belmondo dan Alain Delon di Borsalino

Dengan dakwaan di belakangnya dan keyakinannya dibina semula, Delon memutuskan untuk mencuba kedua di Amerika Syarikat dan membuat 'Red Sun' yang kemudiannya gagal dalam box office AS tetapi melonjak di Perancis. Delon menyedari bahawa kerjayanya sebagai pelakon berpotensi untuk jangka pendek, terutamanya kerana dia kelihatan tidak mampu untuk berjaya secara konsisten di box office AS. Dia mengambil sebahagian besar daripada pendapatannya dan melabur semula ke dalam pelbagai perniagaan yang terlibat dalam segala-galanya daripada perlumbaan kuda, tinju, penerbangan dan pembuatan. Meneruskan lakonan dan memenuhi minatnya, dia membintangi filem 1975 filem Perancis 'Zorro' dan setahun kemudian, dalam 'Monsieur Klein, yang mana dia memenangi anugerah César untuk persembahannya. Delon terus berjaya di box office di seluruh Eropah, terutamanya di Rusia.

Kemasyhurannya di seluruh Perancis akhirnya menghasilkan reputasi sebagai pelakon yang cukup ego yang menganggap dirinya sendiri, dan sering merujuk dirinya, sebagai superstar. Semasa temu bual, dia pernah menyatakan The simple truth is that I am a great star over the world. Saya suka itu kerana ia membolehkan saya hidup dengan baik.

Delon dengan Kolar Selendang

Delon dengan Kolar Selendang

Masih mahu berjaya di Amerika, Delon mengupah ejen Hollywood Sue Mengers yang membawanya menjadi watak utama dalam 'The Concodre… Airport '79' yang juga gagal di Amerika. Walaupun dia tidak mampu untuk menjayakan bahagian negeri, setiap filem lain yang dia lakukan di Perancis adalah kejayaan besar yang memberikannya satu lagi anugerah César untuk pelakon terbaik untuk persembahannya dalam 'Notre Histoire'. Menjelang 1982 hubungannya dengan Darc berakhir selepas lima belas tahun bersama.

Ketika penghujung 1980-an bermula, Delon memulakan hubungan lain selepas bertemu dengan model Belanda bernama Rosalie van Breemen pada set video muzik untuk lagunya 'Comme au Cinema'. Walaupun dia mempunyai cinta baru ini, tuah Delon nampaknya pudar, walaupun di tanah airnya. Sepanjang dekad berikutnya hampir setiap filem yang dibuatnya adalah kegagalan besar dengan pengecualian tunggal 'Nouvelle Vague'. Van Breemen dan Delon mempunyai dua orang anak pada masa ini, seorang anak perempuan bernama Anouschka dan seorang anak lelaki, Alain-Fabien. Menyedari kerjayanya hampir tamat, Delon memutuskan untuk membuat satu lagi filem yang akan digunakannya untuk menentukan sama ada dia boleh terus berjaya atau sama ada masanya sebagai pelakon sudah tamat. Dia membintangi filem 1998 'Une Chance Sur Deux' yang serta-merta gagal dan dia mengumumkan persaraannya daripada berlakon, walaupun dia terus mengambil peranan sekali-sekala apabila ia jatuh ke pangkuannya.

Delon berjaket makan malam dan Belmondo bertali leher hitam

Delon berjaket makan malam dan Belmondo bertali leher hitam

Gaya Alain Delon

oleh Sven Raphael Schneider

Alain Delon sememangnya seorang yang bergaya, bukan sahaja dalam filemnya tetapi juga secara langsung dan jika dia berjaya bertutur dalam bahasa Inggeris dengan fasih, dia pasti lebih dikenali daripada sekarang. Gayanya adalah pelbagai tetapi sentiasa mengikut trend, mungkin kerana ia sentiasa mempunyai unsur kesat yang membuatkan dia menyerlah, tidak kira sama ada dia memakai sut tiga helai atau baju linen yang tidak berbutang.

Dia suka tali lehernya nipis, dan kolarnya tidak lebih daripada regangan sederhana. Lapel pada sutnya berbeza-beza lebar, walaupun kebanyakannya nipis.

Apabila memakai Tali leher hitam , dia menggemari butang tunggal, jaket lapel memuncak dengan lapel sederhana hingga langsing. Kemeja tuksedonya berwarna putih, berlipat, dengan kolar turndown atau sayap, manset berkembar dan dua stud bukannya 4 atau 5 yang biasa anda lihat hari ini.

Kadang-kadang, dia juga akan memakai baju depan kaku marcella bib dengan satu stud baju yang boleh dilihat, cuff kaku tunggal dan kolar sayap yang boleh ditanggalkan. Walaupun fesyen dari tahun 1930-an apabila tuksedo dinaik taraf dari segi baju depan kaku bib dengan satu stud baju yang boleh dilihat, cuff kaku tunggal dan kolar sayap boleh tanggal. Walaupun fesyen dari tahun 1930-an apabila tuksedo dinaik taraf dari segi dengan menggabungkannya dengan baju bertali leher putih, Delon berjaya memastikan ia kelihatan abadi dan elegan ketika memakainya.

Alain Delon dalam tuksedo dengan Annabelle

Alain Delon dalam tuksedo dengan Annabelle

Walaupun dia kelihatan cantik dengan topi Borsalino, dia jarang memakai topi itu secara peribadi.

Untuk ensembel kasualnya, dia selalu menggemari penampilan yang tidak peduli yang sering dirujuk sebagai dia sentiasa menggemari pandangan acuh tak acuh yang sering disebut sebagai pada masa kini.

Kadang-kadang dia akan memakai boutonnires di lapelnya dan memotong susuk tubuh yang cantik.

Hari ini, sutnya tidak mempunyai keanggunan zaman dahulu, simpulan tali lehernya sering ceroboh dan mempunyai jurang antara baju terbuka dan simpulannya. Walaupun dia adalah ikon gaya sebenar dari Lelaki Gila era, dia tidak berjaya kekal bergaya seperti bintang filem berpengalaman lain seperti Fred Astaire .

Untuk pemahaman yang lebih baik tentang gayanya, tonton video di bawah dan untuk lebih banyak gambar Delon, anda harus melihatnya di sini .

Lelaki Perniagaan

Tidak seperti kebanyakan pelakon di seluruh dunia, Delon bijak menggunakan wangnya dan tahu dia memerlukan sokongan sekiranya filem mengecewakannya. Selain kerjayanya sebagai pelakon, Delon juga seorang usahawan yang sangat berjaya. Beliau telah mengeluarkan beberapa produk termasuk jam tangan, cermin mata hitam , rokok, minyak wangi dan pakaian.

  • Alain Delon merokok di Rom 1969

    Alain Delon merokok di Rom 1969

  • Alain Delon dengan bahagian tengah, satu stuf baju di hadapan dan pautan manset hitam dengan kolar sayap

    Alain Delon dengan bahagian tengah, satu stuf baju di hadapan dan pautan manset hitam dengan kolar sayap

Kesimpulan

Hari ini, Alain Delon, terima kasih kepada dua kewarganegaraan yang diterimanya pada akhir 1990-an, tinggal di Chêne-Bougeries dekat Geneva, Switzerland bersama dua anak bongsunya di mana dia kekal dalam separuh persaraan, menguruskan perniagaannya dan kadang-kadang membuat penampilan umum. Dia, sejak awal kariernya, dianggap sebagai simbol gaya Perancis dengan gaya peribadinya digembar-gemburkan oleh peminat di seluruh dunia. Walaupun banyak kekecewaannya, Delon telah berjaya memperoleh reputasi sebagai salah seorang yang paling bijak berpakaian. tuan-tuan di seluruh Perancis.