Alat Teknologi Untuk Pengurusan Almari Pakaian

alat teknologi untuk pengurusan almari pakaian

Dalam kehidupan kami yang semakin sibuk dengan kerja berbilang tugas dan waktu kerja yang dilanjutkan, menonton Netflix dan menyulap akaun media sosial, sukar untuk menjejaki dan mengingati kombinasi pakaian kegemaran kami. Nasib baik, teknologi yang sama yang menambah otak kita boleh membantu kita menguruskan almari pakaian kita.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Mengapa Anda Memerlukan Pengurusan Almari Pakaian
  2. Alat Teknologi #1: Excel
  3. Alat Teknologi #2: Gambarajah Web
  4. Alat Teknologi #3: Aplikasi Almari
  5. Pengurusan Almari Pakaian Masa Depan (Dekat): Almari Pintar dan Pandangan Amazon Echo
  6. Kesimpulan

Apa yang penting bukanlah kuantiti kanvas yang telah dicipta, tetapi organisasi otak, susunan yang ditetapkan dalam minda - Henri Matisse

Walaupun Matisse bercakap tentang lukisan, kata-katanya relevan dengan almari pakaian lelaki itu, bukan dalam erti kata mengatur ruang almari seseorang —walaupun itu penting juga—tetapi dalam mengekalkan akaun mental gabungan boleh pakai dalam koleksi seseorang, kanvas terdiri daripada segi empat sama poket tertentu yang berpasangan dengan baik dengan tali leher tertentu yang menyelaraskan cantik dengan kot sukan tertentu; ini adalah warna yang melukis kanvas anda.Sebuah almari yang teratur

Almari pakaian yang bersih dan kemas.

Mengapa Anda Memerlukan Pengurusan Almari Pakaian

kot sukan cermin tingkap dengan tali leher bersatu dan Poket Dataran Sutera-Wol Ivory dengan Motif Memburu - Fort Belvedere

Bukan mudah untuk mengingati kombinasi hebat seperti baju sukan cermin tingkap ini dengan tali leher bersatu dan segi empat sama poket motif memburu.

Tali Kait dalam Sutera Oren Karat Pepejal - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Bersatu dalam Sutera Oren Karat Pepejal

Tengoklah Dataran Poket Sutera-Wol Gading dengan Motif Memburu

Kubu Belvedere

Dataran Poket Sutera-Wol Gading dengan Motif Memburu

Terokai sekarang

1. Menjejaki Almari Pakaian yang Berkembang

Gabungan boleh pakai dalam barang keperluan atau almari pakaian kapsul apabila anda mula-mula mula membeli pakaian lelaki yang disesuaikan adalah mudah untuk dikesan: anda mempunyai sut tentera laut dan sut kelabu, tali leher berjalur burgundy dan a grenadine biru , baju biru dan putih. Terdapat kemungkinan terhad, memuaskan buat masa ini dan cukup mudah untuk diingati. Walau bagaimanapun, sebaik sahaja anda terpesona dengan kemungkinan gaya lelaki dan mewujudkan koleksi lima puluh tali leher, baju dan kot sukan, kuantiti kanvas penting, menjadikannya sukar untuk mengekalkan organisasi otak. Tiada yang lebih mengecewakan daripada menyusun gabungan yang hebat hanya untuk berjuang untuk mengingatinya kemudian. Jadi, anda memerlukan beberapa cara untuk mencatat bagaimana anda tali leher berbelang oren dan coklat dipadankan dengan cantik dengan kot sukan Donegal biru langit, seluar flanel coklat dan segi empat sama poket paisley biru diraja.

Stokin Coklat Muda & Biru dengan Kasut Suede dalam Warna Coklat

Kasut mewakili sebahagian besar daripada pelaburan almari pakaian anda

Tali kasut hijau gelap dipakai pada kasut kulit gelap

Kubu Belvedere

Tali Kasut Hijau Tua Bulat Mewah Kapas Berlilin Tali Kasut

Bawa mereka ke sini Stokin Berusuk Jalur Bayangan Coklat Muda dan Fil Biru d

Kubu Belvedere

Stokin Berusuk Jalur Bayangan Coklat Muda dan Kapas Fil d'Ecosse Biru

Ya, sudah tiba masanya untuk stokin baharu!

2. Kebanggaan dan Melindungi Pelaburan Anda

Apabila anda menjadi seorang pengumpul, anda pasti akan mengembangkan dorongan untuk mengkatalogkan apa yang anda ada dalam koleksi anda, sama ada setem, syiling, seni halus atau pakaian. Terdapat rasa bangga dan kepuasan apabila mengetahui perkara yang anda miliki, dan pengetahuan ini boleh membantu anda menjangka perkara yang anda inginkan pada masa hadapan sambil mengelakkan pembelian pendua. Sudah tentu, mendokumenkan pelaburan anda dalam ikatan gulung tangan , MTM berkualiti baju raya , dan saman yang ditempah lebih dahulu masuk akal kewangan yang baik untuk melindungi diri anda sekiranya rumah anda terbakar dan anda perlu membuat tuntutan insurans. Mengapa tidak melakukannya dengan cara yang turut membantu mengekalkan gaya anda?

Sven Raphael Schneider dalam fedora, sut Caraceni coklat vintaj, jaket, baju winchester, palang kolar dan penonton

Sven Raphael Schneider dalam fedora, sut Caraceni coklat vintaj, jaket, baju Winchester, palang kolar dan penonton

3. Penjimatan Masa

Sebagai satu lagi pertimbangan praktikal, mempunyai rekod kombinasi pakaian anda membantu apabila anda terdesak masa, tergesa-gesa untuk berpakaian untuk bekerja pada waktu pagi dan perlu memilih artikel pakaian. Semasa berpakaian perlahan–berhati-hati mempertimbangkan gabungan anda, meletakkan pakaian pada malam sebelumnya–dengan cara Bruno Cucinelli mungkin sesuai untuk lelaki budiman atau cantik, secara realistik, adalah berbaloi untuk mempunyai helaian tipu, nota katil bayi atau carta untuk berunding untuk mengingatkan anda sama ada anda pernah mencuba sesuatu sebelum ini dan, yang paling penting, sama ada ia berjaya. Anda boleh mencari sehelai tertentu dengan cepat dan melihat apa yang perlu dipakai dengannya.

Kolaj gabungan pakaian

Jimat masa dengan mengkatalogkan almari pakaian anda untuk rujukan pantas

4. Keseronokan

Saya, secara peribadi, adalah pembuat senarai, dan saya suka meneroka kombinasi dan pilih atur, jadi merakam almari pakaian saya adalah satu keseronokan. Saya suka berfikir tentang sesuatu dan bermain-main. Anda mungkin seronok melakukan sesuatu yang serupa seperti menggandingkan wain yang berbeza dengan hidangan tertentu atau merancang laluan persiaran yang berbeza apabila melawat bandar baharu. Prinsipnya adalah sama apabila mencarta pakaian anda: ia adalah aktiviti mental yang merangsang dengan sentuhan hedonisme yang menghasilkan faedah konkrit.

Sesuatu seperti

Sesuatu seperti Membuat senarai kombinasi almari pakaian adalah serupa dengan menggandingkan wain dengan hidangan yang berbeza.

Alat Teknologi #1: Excel

Seperti banyak perkara hari ini, teknologi menyediakan alat pengurusan almari pakaian yang paling mesra pengguna. Sudah tentu, anda hanya boleh menulis kumpulan almari pakaian anda pada sekeping kertas atau menaipnya ke dalam dokumen, tetapi alat tanpa tambahan yang sesuai untuk ini ialah hamparan Excel yang ringkas.

Kebanyakan semua orang menggunakan Excel pada tahap tertentu, dan pengetahuan teknologi yang diperlukan untuk buku kerja pengurusan almari pakaian adalah minimum. Selepas membina almari pakaian saya selama beberapa tahun, saya mencipta dua helaian, satu untuk kombinasi cuaca panas dan satu lagi untuk cuaca sejuk. Untuk tajuk lajur, saya menggunakan Jaket, Baju, Seluar, Tali leher, Waistcoat, Pocket Square, Kasut dan Tali Pinggang, dalam susunan itu. Saya mengekalkan stoking saya secara asas, jadi saya tidak mempunyai lajur untuk stoking itu, tetapi jika anda mempunyai permainan stoking yang kuat, anda boleh menambah satu. Saya menganggap jaket sebagai asas untuk seluruh pakaian saya, jadi saya mempunyainya, mengikut abjad, dalam lajur pertama saya. Kemudian, saya boleh memilih jaket ganjil untuk hari itu dan melihat semua kemungkinan kombinasi baju, seluar dan tali leher yang saya miliki yang sesuai dengannya, berdasarkan pengalaman saya.

Excel

Kelebihan Excel ialah senarai itu mudah dicari. Anda tidak perlu bermula dengan pilihan jaket. Anda boleh mengutamakan carian anda dengan mudah dengan tali leher atau apa-apa sahaja. Jika anda tertanya-tanya tentang kemungkinan baju gingham biru anda pada hari musim panas, anda menaipnya dalam kotak carian dan boleh melihat semua yang anda pakai dan suka dengan baju ini. Ia juga agak mudah untuk menambah baris apabila anda memperoleh pakaian baharu dan menanggalkannya sambil anda memutarkan barang yang telah usang atau yang anda tidak suka lagi. Autolengkap membuat kerja cepat kemasukan data.

Alat Teknologi #2: Gambarajah Web

Sebagai seorang profesor universiti yang mengajar menulis, saya sering menggunakan rajah web, yang dikenali sebagai carta gelembung, peta minda atau rajah web, untuk mengajar sumbang saran dan membantu pelajar menjejaki idea untuk esei yang mereka rancang untuk tulis. Apl dalam talian percuma Text2Mindmap ialah cara terbaik untuk melakukan perkara yang sama dengan kombinasi almari pakaian anda. Anda memasukkan item individu dalam lajur dan apl menjana carta berbilang warna dengan cawangan menunjukkan pakaian individu yang boleh disimpan sebagai .pdf atau .jpg.

Gambar rajah web

Peta minda boleh disimpan dengan menyediakan akaun percuma di tapak dan perubahan boleh dibuat dengan mudah. Carta yang terhasil adalah lebih kompleks untuk dikesan, tetapi mereka yang lebih suka elemen visual gambar rajah daripada teks biasa hamparan Excel akan mendapati peta minda menarik.

Alat Teknologi #3: Aplikasi Almari

Aplikasi telefon almari

Sesetengah apl membolehkan anda mendokumenkan dan mengurus almari pakaian anda

Mereka yang menggemari pengalaman visual yang lebih visual, ditambah dengan akses telefon pintar, akan menemui apl Apple dan Android percuma yang direka untuk membolehkan anda mendokumenkan dan mengurus almari pakaian anda. Ramai daripada mereka ini menumpukan perhatian kepada fesyen wanita, dengan andaian, salah atau betul, bahawa kebanyakan lelaki tidak mengambil berat tentang gaya peribadi; namun, ada yang suka Almari Anda dan Almari Lelaki, menggabungkan pakaian lelaki. Ini biasanya menampilkan keupayaan untuk mencipta buku lihat atau kolaj berdasarkan gambar item individu.

Apl ini membolehkan pautan ke beli-belah dan imej pakaian, tetapi ini biasanya datang daripada jenama fesyen pantas arus perdana dan gedung serbaneka besar, pada asasnya apa yang tersedia di Gaya kedai . Pakaian yang disesuaikan kekurangan bekalan; atelier dan kedai-kedai kecil yang digemari oleh penggemar pakaian lelaki klasik tidak dapat ditemui. Jadi, kegunaan apl ini terletak terutamanya pada mendokumentasikan foto item anda. Anda perlu mengambil gambar pakaian anda sendiri, menggunakan pengalih keluar latar belakang satu klik dan memuat naik imej anda, yang boleh menjadi proses yang memakan masa. Sebaik sahaja anda melakukan ini, anda boleh mengkategorikannya (mengikut warna atau musim, contohnya), mencipta kombinasi dan menyimpannya, dengan hasil yang menarik. Selalunya terdapat ciri kalendar yang membolehkan anda merancang masa untuk memakai pakaian tertentu atau merekodkan apabila anda memakainya terakhir. Jika anda berdedikasi untuk menghabiskan hujung minggu mengambil gambar dan memuat naik almari pakaian anda, ciri ini boleh menarik. Walaupun anda tidak berminat untuk berkongsi imej diri anda di Instagram atau Styleforum, mempunyai gambar pakaian anda adalah bantuan ingatan yang paling berkesan, manakala tetulang visual adalah peringatan tentang hasil yang berbaloi dengan usaha, kerana Lelaki Paris memerhati.

Pengurusan Almari Pakaian Masa Depan (Dekat): Almari Pintar dan Pandangan Amazon Echo

Almari pintar

Cari beberapa idea pakaian melalui internet

Dengan pengurusan almari pakaian yang berkait rapat dengan teknologi, tidak dapat dielakkan bahawa kita akan melihat inovasi berterusan dalam bidang ini. Satu trend dalam nasihat gaya diperibadikan kerana algoritma canggih menilai pakaian yang kami muat naik dan menawarkan cadangan berdasarkan cuaca, perkara yang kami suka dan maklum balas penggaya. Berikutan kejayaan Echo mereka, Amazon membangunkan Pandangan Gema , yang melakukan banyak tugas rumah pintar yang disediakan oleh pembantu maya mereka Alexa walaupun dengan tambahan kamera panjang penuh. Sama seperti aplikasi almari, Echo Look membolehkan anda membuat buku tinjauan berdasarkan almari pakaian anda walaupun bukan oleh item individu. Perbezaannya ialah fungsi Semak Gaya Amazon yang disebut-sebut, yang membolehkan anda membandingkan dua pakaian dari segi mana yang lebih baik dan untuk menyemak gaya keseluruhan pilihan anda. Ia melakukannya dengan kaedah proprietari yang merangkumi pengetahuan penggaya profesional. Laporan dalam talian mencadangkan Pemeriksaan Gaya adalah agak tepat, dengan pakaian yang sesuai biasanya mendapat persetujuan. Mungkin ada gangguan, tetapi bagi mereka yang baru berpakaian kemas, fungsi ini mungkin menjadi alat yang berguna untuk membina pengetahuan dan keyakinan. Sebagai sekeping perkakasan, Echo Look bukanlah percuma, berharga $199.99 pada masa artikel ini.

Kelihatan Gema

Masih dalam peringkat beta adalah sesuatu yang dipanggil tukang jahit, sistem yang termasuk TailorTags elektronik, penderia kecil yang sebenarnya anda terapkan dalam pakaian anda yang kononnya tidak tahan untuk dicuci dan dijemur. Penderia ini mengesan apa yang anda miliki dan pakai, menawarkan cadangan berdasarkan keutamaan dan keadaan cuaca anda, semuanya tanpa memerlukan sebarang input pengguna walaupun mengambil gambar almari pakaian anda nampaknya masih perlu pada permulaan. Pada asasnya, ia adalah aplikasi almari dengan automasi. Ia belum tersedia lagi tetapi memberikan gambaran yang menarik tentang arah tuju pengurusan almari pakaian dalam masa terdekat.

Tukang jahit: Almari pintar

Kesimpulan

Dalam dunia kita yang didorong oleh teknologi, tidak menghairankan untuk mendapati bahawa pelbagai alat teknologi wujud untuk membantu menguruskan almari pakaian anda. Ini berbeza-beza dari segi kesederhanaan atau kecanggihannya, tetapi terdapat banyak pilihan bergantung pada visual yang anda inginkan sistem anda dan berapa banyak masa yang anda ingin laburkan dalam projek itu. Kesemuanya menawarkan sesuatu yang berguna, dan terdapat banyak sebab yang baik untuk memilih satu. Adakah anda tahu atau menggunakan sistem pengurusan almari pakaian yang lain? Kongsikan di bahagian Komen di bawah.