Anatomi Kasut Pakaian

anatomi kasut pakaian berskala 3840x2160

Kasut pakaian, secara struktur, mungkin merupakan perkara paling kompleks yang anda pakai setiap hari. Dalam artikel ini, kami akan memecahkan bahagian komponen sepasang kasut supaya anda boleh membeli-belah kasut seperti pakar.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Anatomi Kasut Pakaian

Baru-baru ini di The Gentleman's Gazette, kami telah membincangkan ciri gaya yang membentuk saman dan sepasang seluar . Bersambung lebih jauh dari kepala ke kaki, kami berakhir dengan kasut. Apabila kita membelinya, kita biasanya memilihnya terlebih dahulu untuk gaya dan kesesuaian, tetapi jarang untuk pembinaan individu mereka.

Ia patut dilihat pada bahagian individu a kasut pakaian supaya anda boleh menjadi pembeli yang bijak.Ace Marks - Asas 4 Kasut

Empat gaya kasut pakaian asas untuk lelaki

Anatomi Kasut Pakaian

Dua Bahagian Utama Kasut--Atas dan Tapak

Dalam erti kata yang luas, kasut dibahagikan kepada dua bahagian utama, bahagian atas, iaitu segala-galanya di atas kaki anda ditambah dengan lapisan, dan tapak, yang membentuk bahagian bawah. Mari kita mulakan dengan melihat bahagian atas, bahagian kasut yang lebih kelihatan, bergerak dari depan ke belakang.

Menunggu berkekalan

Bahagian atas kasut yang menanti kekal

Jari Kaki

Bahagian atas dibuat dengan meregangkan kulit di atas yang terakhir, bentuk ukiran yang biasanya diperbuat daripada kayu, dan meninggalkannya di sana untuk beberapa lama supaya ia membentuk bentuknya.

Dipesan lebih dahulu tahan lama dan kasut percubaan

Dipesan lebih dahulu tahan lama dan kasut percubaan

Ia akhirnya diikat pada tapaknya dengan sama ada gam atau paku. Di bahagian paling hadapan bahagian atas, kami mempunyai jari kaki, yang boleh sama ada ringkas atau dihiasi, mungkin dengan medali.

Patina yang cantik dan medallion dan strap tersuai pada kasut tali biarawan yang ditempah khas oleh Ugolini

Patina yang cantik dan medallion dan strap tersuai pada kasut tali biarawan yang ditempah khas oleh Ugolini

Ini adalah corak yang terdiri daripada tebuk pada kulit, yang menjadikannya lebih kasual, jari kaki yang tidak berhias lebih formal daripada yang berhias. Bentuk jari kaki pada kasut boleh berbeza-beza, dan sama ada ia bulat, berbentuk badam, atau dipahat, memainkan peranan penting dalam penampilan dan kesan visual kasut serta betapa selesanya ia sesuai.

The Vamp

Tepat di belakang jari kaki adalah vamp. Ini adalah kawasan yang melentur apabila anda berjalan dan dengan itu tertakluk kepada kedutan. Anda tidak sekali-kali mahu menyapu pengilat, terutamanya pengilat lilin, pada vamp, kerana ia akan kering di sana dan retak apabila kasut berkedut, menghasilkan penampilan yang keruh dan berlapis.

Walaupun beberapa kedutan pada vamp tidak dapat dielakkan hanya berdasarkan cara kaki anda melentur, ia boleh diminimumkan dengan membeli kasut yang diperbuat daripada kulit berkualiti dan kemudian dengan menyimpannya dengan pokok kasut untuk memastikan vamp terbentang.

Vamp ialah kawasan yang paling berkedut kasut

Vamp ialah kawasan yang paling berkedut kasut

The Quarters

Selepas ini datang kuarters. Kuarters termasuk segala-galanya di bahagian atas, termasuk tempat talinya sehingga ke tempat kulit melilit bahagian belakang tumit; pada dasarnya, suku adalah sisi dan belakang kasut. Sifat kuarters itulah yang menentukan perbezaan antara derby dan oxford kasut bertali.

Sebuah oxford dan derby, jika dibandingkan, menunjukkan dua jenis pembinaan kuarters yang berbeza

n oxford dan derby, jika dibandingkan, tunjukkan dua jenis pembinaan kuarters yang berbeza

Pada bekas, kuarters dijahit di atas vamp, mewujudkan dua kepak yang kemudiannya diikat bersama dengan tali; pada yang kedua, anda mempunyai sebaliknya, dengan vamp dijahit di atas kuarters. Ini menjadikan penampilan yang lebih bersih, dan oleh itu lebih formal, kerana tiada sebarang kepak atas kulit. Apabila mengikat derby, akan sentiasa ada sedikit jurang antara kepak, yang dirujuk sebagai sistem tali terbuka.

Tali Kasut Coklat Muda Kapas Lilin Bulat - Dibuat di Itali oleh Fort Belvedere secara dekat

Sistem tali terbuka yang menampilkan tali kasut coklat muda oleh Fort Belvedere

Sebaliknya, jurang pada oxford adalah minimum, itulah sebabnya ia dirujuk sebagai mempunyai sistem lacing tertutup.

Tutup Tali Kasut Merah Kapas Lilin Bulat - Dibuat di Itali oleh Fort Belvedere

Sistem lacing tertutup menampilkan tali kasut merah oleh Fort Belvedere

The tali sendiri diikat melalui lubang mata, biasanya lima pasang, kadang-kadang empat, yang ditebuk melalui kawasan yang dikenali sebagai muka kasut. Di bawah bahagian hadapan, anda akan menemui lidah, sekeping kulit yang kelihatan seperti nama anatominya. Kami biasanya tidak memikirkan lidah mempunyai tujuan tertentu–ia hanya ada–tetapi ia sebenarnya direka untuk melindungi bahagian atas kaki anda daripada tekanan tali.

Sudut Depan Tali But Bulat Fort Belvedere dalam Warna Hijau Tua, Biru Diraja dan Merah - Buatan Itali

Lidah direka untuk memberikan anda rasa yang licin di bawah sistem tali, yang amat penting pada but

Di bahagian belakang kasut ialah garis atas, iaitu tepi atas lubang tempat anda meletakkan kaki anda. Pada bahagian tumit, garis atas disokong secara dalaman oleh tetulang kulit tambahan yang dikenali sebagai kaunter tumit.

Tanduk kasut perjalanan dengan ukiran Logo Fort Belvedere

A tanduk kasut adalah penting untuk melindungi integriti struktur kasut anda

Melindungi kaunter tumit ialah sebab mengapa anda perlu sentiasa menggunakan hon kasut semasa memakai dan menanggalkan kasut pakaian: menyekat tumit anda pada garisan atas apabila anda memaksa kaki anda ke dalam kasut akan menyebabkan kulit di situ tergelincir dan runtuh. Ini boleh meninggalkan kedutan kekal atau mengubah bentuk kawasan tersebut, merosakkan kesesuaian.

Pengerjaan Keghairahan Kasut

Garis atas di belakang sepasang kasut Shoepassion: di bawah kulit tumit ialah kaunter tumit untuk menambah struktur

Insole

Di dalam kasut anda mempunyai insole, yang dalam kasut pakaian harus diperbuat daripada kulit lembut. Bahagian dalam menyediakan padding yang selesa dan licin untuk kaki anda berehat.

Insole dan Lapik Hitam

Insole dan Lapik Hitam

Alas kaki ini membezakan tapak luar yang keras–bahagian paling bawah kasut–yang menyentuh tanah. Antara tapak dalam dan tapak luar ialah tapak tengah, yang boleh terdiri daripada gabus, untuk kusyen.

Komponen Kasut Pakaian

Juga di bawah punggung kaki anda, pengilang boleh meletakkan shank–jalur logam, kayu atau gentian kaca segi empat tepat nipis–yang membantu menyokong kaki. Pilihan bahan shank, dan sama ada untuk menggunakannya sama sekali, bergantung pada jenama. Sebagai contoh, menurut a Tinjauan Reddit , Crockett & Jones menggunakan kayu, Meermin menggunakan keluli, dan Allen Edmonds tidak menggunakan apa-apa langsung.

The Welt

Membentuk peralihan antara bahagian atas dan tapak luar adalah welt. Ini ialah jalur kulit nipis yang menonjol di sekeliling tepi tapak luar yang dipasang pada bahagian atas.

Memecahkan tapak kulit untuk but chukka welted tahun yang baik

Insole dan Lapik Hitam

Pakar kasut akan tahu bahawa dua cara untuk melakukan ini adalah dengan a Goodyear welt atau jahitan Blake . Kasut Goodyear dilas , dinamakan untuk mesin yang asalnya dikeluarkan oleh Goodyear, adalah lebih mahal kerana cara tapak luar dilekatkan pada bahagian atas, yang melibatkan pendekatan jahitan dwi yang lebih kompleks. Oleh kerana itu, ia boleh diselesaikan dengan agak mudah oleh tukang kasut.

Pembinaan Goodyear Welt

Kaedah Blake pula melibatkan kaedah jahitan yang lebih ringkas di mana bahagian dalam, bahagian atas dan tapak luar dicantumkan bersama-sama dengan satu jahitan yang, manakala mudah dibuat sukar untuk dibaiki.

Ace Marks - Kasut Jahit Blake dengan Patina Terbakar Tangan

Kasut Jahit Blake dengan Patina Terbakar Tangan

Kerana ia dibuat sepenuhnya di dalam struktur kasut dengan mesin, mengasah kasut adalah sukar jika tukang kasut anda tidak memiliki mesin tersebut. Dan, walaupun begitu, ia adalah proses yang lebih susah payah dan berpotensi lebih mahal. Atas sebab ini, dan kerana kerumitan pengelasan Goodyear juga dipadankan dengan ciri lain yang berkualiti tinggi, kasut yang dilas Goodyear biasanya bernilai pelaburan.

Pembinaan Blake

Tunggal

Tapak luar adalah bahagian paling bawah kasut dan harus memenuhi permintaan berganda iaitu menyokong berat penuh pemakai dan berdiri tegak menghadapi geseran berjalan di atas tanah. Dalam kasut pakaian, tapak luar biasanya diperbuat daripada kulit, yang paling elegan, tetapi Dainite (getah) juga merupakan pilihan popular bagi mereka yang mahukan cengkaman yang lebih dan lebih besar. rintangan air . Ketebalan kulit boleh berbeza-beza, dengan beberapa lapisan tapak luar muncul dalam kasut derby negara yang lebih chunkier seperti yang dibuat oleh Tricker's atau Church's di UK. Ini boleh dirujuk sebagai tapak kulit berganda.

muslihat

Kasut Keswick Tricker yang chunky dengan tapak dua kulit

Dengan tapak luar yang diperbuat daripada kulit terdapat lebih banyak peluang untuk pelbagai butiran struktur yang menambah keanggunan dan ketukangannya. Satu contoh ialah pinggang serong atau fiddleback.

G&G

A Gaziano & Girling tapak dengan pinggang fiddleback serong

Ini digunakan untuk dilihat hanya pada dipesan lebih dahulu kasut, tetapi teknologi yang lebih baharu telah menjadikannya boleh diakses dalam model sedia untuk dipakai. Pinggang adalah bahagian tapak kaki yang paling sempit, terletak di antara tumit dan bola kaki, betul-betul di bawah gerbang kaki anda, sama seperti pinggang adalah bahagian paling sempit batang tubuh dalam fizikal yang ideal. Pinggang yang serong mencukur kulit di sana dan memberikan rupa pahat yang tajam. Pinggang fiddlehead berlaku apabila pinggang serong dipanjangkan menjadi bentuk V ke arah jari kaki.

Kasut EG mempunyai tumit terpaku yang tersendiri. Ini menunggu penamat.

Kasut EG mempunyai tumit terpaku yang tersendiri. Ini menunggu penamat.

Akhirnya, kami mempunyai tumit di bahagian bawah belakang kasut. Seperti tapak luar, tumit boleh dibina dengan lapisan kulit atau getah individu, dan kadangkala gabungan kedua-duanya. Getah biasanya dikhaskan untuk tepi belakang tumit, seperti yang ditunjukkan dalam imej Gaziano & Girling di atas untuk memberikan ukuran cengkaman.

Kasut pakaian berkualiti tinggi biasanya akan menyambung getah ke kulit dengan sambungan dovetailed. Sentuhan tambahan yang mungkin anda temui pada tumit dikenali sebagai takuk lelaki atau penjuru lelaki.

Tuan-tuan

Takik lelaki di sudut dalam tumit

Ini adalah takuk yang dihiris dari sudut hadapan bahagian dalam tumit yang pada asalnya direka untuk mengelakkan labuh seluar pemakai daripada melekat pada tumit semasa menaikkan dan menurunkan kakinya semasa berjalan. Ini benar-benar hanya berlaku dengan seluar berkaki lebar yang lebih biasa semasa Zaman Keemasan pakaian lelaki, jadi ia benar-benar tinggalan masa lalu daripada sesuatu yang mempunyai tujuan sebenar sekarang; walau bagaimanapun, ia adalah satu tradisi dan tanda perhatian terhadap perincian.

Kesimpulan

Kasut digambarkan sebagai dibina, dan sesuai dengan istilah itu, ia benar-benar dibina daripada banyak bahagian komponen yang disatukan untuk membuat keseluruhan yang koheren. Biasanya, kami memilih kasut berdasarkan penampilannya dan cara ia sesuai, yang merupakan pertimbangan penting, bukannya untuk ciri struktur individu. Walau bagaimanapun, membangunkan mata untuk semua perkara yang berkaitan dengan kasut membantu anda menilai kualiti dan mutu kerja.

Apakah bahagian kasut yang paling penting bagi anda? Beritahu kami dalam ulasan.