Apa Ertinya Menjadi Seorang Lelaki Hari Ini

Apa ertinya menjadi seorang yang budiman

Anda mendengarnya di mana-mana pada hari ini: istilah lelaki atau lelaki telah menjadi biasa di majalah lelaki, blog dan perbualan . Video dialu-alukan tuan-tuan dan semua orang nampaknya menggunakan perkataan itu untuk pelbagai jenis lelaki.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Lelaki Asal
 2. Definisi Lelaki Moden
 3. Cabaran Menjadi Lelaki Dalam Kehidupan Seharian

Seorang pembaca baru-baru ini mengambil tindakan dengan mengatakan bahawa apa-apa selain takrif tradisional seorang lelaki adalah mengecewakan. Seorang lagi mendakwa bahawa seorang lelaki mesti mempunyai kakitangan dan tidak akan memasak untuk dirinya sendiri.

Kami tidak boleh tidak bersetuju lagi - takrif lelaki budiman telah berubah dan menjadi lebih baik. Putera Phillip, seorang lelaki yang kaya dan berjawatan dalam buku teks, juga terkenal dengan mulut keciknya dan sifat perkaumannya. Adakah ini perangai gentleman? Sudah tentu tidak.Memandangkan takrif lelaki budiman adalah sangat asas kepada Warta Gentleman, kami fikir sudah tiba masanya untuk menggariskan cara kami melihat lelaki budiman itu hari ini.

Tuan-tuan Negara pada tahun 1875

Tuan-tuan Negara pada tahun 1875

Lelaki Asal

Seratus tahun dahulu, seorang lelaki budiman adalah seorang yang mempunyai kedudukan sosial dan kekayaan yang tinggi. Malah pada hari ini kamus masih mengekalkan definisi ini, serta beberapa yang lain:

 1. Seorang yang berbudi bahasa, berbudi bahasa, atau terhormat.
 2. Cara yang sopan atau formal merujuk kepada seorang lelaki.
 3. Seorang lelaki keturunan bangsawan yang terikat dengan keluarga diraja
 4. Seorang lelaki yang mempunyai kedudukan sosial yang baik, terutamanya yang mempunyai kekayaan dan masa lapang
 5. Gelaran yang berbudi bahasa untuk seorang ahli lelaki Dewan Rakyat atau Dewan Rakyat
Tuan-tuan dalam Frock Coat pada tahun 1913

Tuan-tuan dalam Frock Coat pada tahun 1913

Jadi apakah maksudnya sebenarnya? Terdapat lebih banyak lagi untuk menjadi seorang lelaki daripada budi bahasa semata-mata; tindakan tradisional kesatria boleh dianggap sebagai merendahkan, dan penghormatan adalah konsep yang sangat relatif.

Hari ini, gelaran lelaki tidak lagi relevan sebagai petunjuk kehalusan dan perwatakan seseorang, kerana ia pernah diandaikan untuk orang kaya dan bergelar yang tidak perlu bekerja untuk mencari nafkah.

Pada pendapat kami, istilah ini jauh lebih egalitarian, dan hari ini, untuk mengatakan anda seorang lelaki bermakna anda perlu memperolehnya. Kekayaan dan kuasa tidak lagi mencukupi, dan sebenarnya, mereka bukan bahagian yang relevan dalam definisi moden. Wang dan kedudukan tidak boleh membelikan anda kelas atau penghormatan.

Tuan-tuan dengan Hat pada tahun 1934

Tuan-tuan dengan Hat pada tahun 1934

Definisi Lelaki Moden

Istilah ini jauh lebih rumit, dan kami fikir adalah penting untuk menjelaskan sebab dan cara kami menggunakannya, dan mengapa takrifan lelaki moden itu penting.

Kami sangat percaya mana-mana lelaki boleh menjadi seorang lelaki jika dia mahu, tetapi ia bukan usaha kecil. Ia adalah perjalanan, sesuatu yang sentiasa diusahakan oleh seorang lelaki, bukannya destinasi. Seorang lelaki adalah:

Apakah Maksud Menjadi Lelaki Moden?

Apakah Maksud Menjadi Lelaki Moden?

 1. Seorang Lelaki Tidak Sempurna. Ini mungkin ciri yang paling penting dalam senarai. Istilah lelaki budiman tidak dimaksudkan untuk menjadi cita-cita yang tidak dapat dicapai; ia mengambil kira sifat asas manusia, di mana kita semua membuat kesilapan, pilihan, dan pertimbangan setiap hari. Perbezaannya terletak pada seorang lelaki yang tidak percaya dirinya sempurna, sebaliknya mengambil pemilikan dan tanggungjawab untuk perkara yang dia boleh kawal: tindakan, pengetahuan dan pendekatannya kepada dunia.
 2. Seorang Lelaki Mempunyai Standard Tinggi. Standard yang tinggi mendorong orang untuk melakukan yang terbaik yang mereka boleh, dan tuan-tuan menetapkannya untuk diri mereka sendiri. Seorang lelaki menjangkakan standard kualiti, nilai dan kefungsian yang tinggi daripada perkara yang dia beli kepada perkara yang dia lakukan. Dia mengharapkan dirinya sendiri seperti yang dia harapkan kepada orang lain.
 3. Seorang Lelaki Berpakaian Baik : Yang ini tidak sepatutnya mengejutkan. Seorang lelaki yang berpakaian kemas berpakaian sesuai berdasarkan musim, acara dan gayanya sendiri. Berpakaian yang baik bukanlah soal wang bagi seorang lelaki, tetapi lebih kepada penyusunan pakaian dan aksesori yang teliti berdasarkan kemampuan, acara dan citarasanya. Pakaiannya menunjukkan bahawa dia mengiktiraf kuasa pakaian yang mereka buat, dan peranan yang mereka mainkan dalam masyarakat. Pakaian digunakan untuk menyampaikan rasa hormat seorang lelaki kepada tuan rumahnya, pejabatnya, atau untuk tuan rumah sesuatu peristiwa, tetapi bukan untuk mengejutkan, menimbulkan cemburu, atau menunjuk-nunjuk. Berpakaian yang baik adalah satu kebanggaan bagi seorang lelaki kerana ia menunjukkan keperibadian dan citarasanya.
 4. Seorang Lelaki Mempunyai Adab Yang Baik : Di sini, kami bersetuju dengan kamus. Seorang lelaki berbudi bahasa, sopan, dan hormat. Dia berkata tolong dan terima kasih, menunggu gilirannya dalam barisan, dan melayan orang lain sebagaimana mereka mahu dilayan. Dia seorang yang adil rakan perbualan dan paparan adab meja yang baik dan adab makan .
 5. Seorang Lelaki Berfikiran Terbuka : Seorang lelaki tidak percaya bahawa pendapat dan pengetahuannya adalah lengkap dan tidak boleh dipertikaikan. Dia berusaha untuk belajar, terbuka kepada idea baharu, menerima kritikan yang membina, dan mengalu-alukan kegagalan sebagai laluan kepada pertumbuhan dan kesedaran diri. Seorang lelaki tidak berhujah semata-mata untuk kesenangan menjadi betul tetapi memberi tumpuan kepada dapat meletakkan dirinya di dalam orang lain. kasut untuk tujuan memahami perspektif alternatif daripada perspektifnya sendiri.
 6. Seorang Lelaki Menarik dan Bermaklumat : Hari ini mudah tersesat dalam kitaran sleep-work-netflix-repeat yang menghalang orang ramai daripada apa-apa yang menarik untuk diperkatakan. Seorang lelaki yang menarik boleh berjaya membawa perbualan tentang beberapa subjek, berminat dengan dunia di sekelilingnya dan cara ia berfungsi, dan secara aktif berusaha untuk mengembangkan pengetahuannya untuk pembinaan dan keseronokan wataknya sendiri. Hobi dan minat peribadi mendedahkan minatnya dan penglibatannya dengan aktiviti yang bermakna baginya.
 7. Tindakan Seorang Lelaki Sesuai dengan Kata-katanya . Secara ringkasnya, seorang lelaki budiman membuat janji yang dia berhasrat untuk menunaikannya.
 8. Seorang Lelaki Melayan Orang dengan Hormat : Apabila kami menyebut orang, kami maksudkan semua orang – wanita, rakan sekerja, pegawai atasan, pelayan dan kakitangan perkhidmatan pelanggan. Ini mencerminkan kepercayaan seorang lelaki bahawa semua orang dicipta sama; dia tidak mendakwa mempunyai lebih atau kurang hak daripada orang-orang di sekelilingnya. Dia berbelas kasihan dengan mereka yang kurang bernasib baik daripada dirinya. Dia tidak percaya bahawa dunia adalah permainan sifar, dan dia juga tidak percaya bahawa menjatuhkan orang lain akan menaikkannya.
 9. Seorang Lelaki Menyedari Perbezaan Antara Sombong dan Keyakinan.Kalau lelaki sombongyang percaya dirinya menjadi daripada lebih tinggi kepentingan bergantung pada pendapatnya tentang dirinya berbanding orang lain. Seorang lelaki percaya pada dirinya dan kebolehannya secara bebas daripada orang lain. Seorang lelaki yang sombong mesti sentiasa menang untuk berasa disahkan manakala seorang lelaki yang budiman mengesahkan diri dari dalam.Seorang Lelaki Berkuasa Dengan Sengaja.Walaupun terdapat banyak sumber yang berpotensi untuk kenyataan dengan kuasa besar datang tanggungjawab yang besar, terdapat kebenaran yang wujud di dalamnya untuk seorang lelaki yang budiman. Jika dia berada dalam kedudukan yang berkuasa, dia menggabungkan semua sifat di atas untuk menggunakan kuasa itu dengan sengaja dan tidak mementingkan diri sendiri. Bukan untuk membalas dendam, bukan untuk kepentingan peribadinya, dan bukan dengan cara yang menginjak-injak hak orang lain.Seorang Lelaki Memberi Orang Ramai Manfaat Keraguan.Walaupun ia boleh menjadi satu cabaran untuk mengelakkan sikap sinis dalam dunia yang sukar, seorang lelaki yang budiman memilih untuk memberi orang ramai faedah daripada keraguan. Orang yang memotong anda di lebuh raya mungkin telah menerima berita buruk; rakan mungkin tidak menjawab panggilan anda kerana mereka berada di belakang di tempat kerja - seorang lelaki cuba untuk tidak membuat kesimpulan negatif tentang orang lain.

Jadi mengapa ini semua penting? Ia penting kerana menjadi seorang lelaki menetapkan bar yang tinggi untuk lelaki, termasuk kami, untuk bekerja secara aktif setiap hari. Daripada menjadi destinasi, ia adalah aspirasi yang datang daripada usaha sepanjang hayat untuk peningkatan peribadi, kesedaran diri dan motivasi.

Pencapaian tertinggi adalah untuk diiktiraf sebagai seorang lelaki di sekeliling anda, kerana pada dasarnya ia adalah penghormatan yang hanya diberikan oleh orang lain.Kami menggunakan istilah lelaki dengan kerap, dan kami fikir ia sepatutnya bermakna. Ia bukan hanya satu cara untuk menangani lelaki lain; ia adalah kenyataan tentang siapa kita dan siapa kita mahu menjadi.

Tuan-tuan bertali leher putih pada tahun 1931

Tuan-tuan bertali leher putih pada tahun 1931

Cabaran Menjadi Lelaki Dalam Kehidupan Seharian

Walaupun semua ini kelihatan mengagumkan, memenuhi cita-cita tersebut setiap hari boleh menjadi agak mencabar pada masa-masa tertentu. Apabila seorang lelaki berada dalam mood yang tidak baik, tertekan atau letih, dia mungkin berkata atau melakukan perkara yang di luar tabiat . Dalam situasi tersebut adalah penting untuk meminta maaf kepada orang lain dan jika ia ikhlas orang akan menerimanya. Saya tahu apa yang saya maksudkan kerana saya pastinya pernah mengalami kegagalan yang tidak sopan.

Perjuangan harian peribadi saya yang lembut berlaku dengan e-mel, ulasan artikel dan ulasan YouTube. Saya memulakan Gentleman's Gazette kerana saya ingin berkongsi minat saya terhadap gaya klasik untuk membantu lelaki berpakaian lebih baik melalui maklumat yang lebih baik. Pada mulanya, saya tidak sabar-sabar membalas setiap e-mel, komen atau permintaan secara peribadi seperti yang dilakukan oleh seorang lelaki. Dari masa ke masa, semakin ramai orang menemui jalan ke tapak kami, dan tidak lagi boleh membalas setiap komen dan e-mel secara peribadi. Sudah tentu, kadang-kadang mereka kecewa dengan kita jika kita tidak meluangkan masa untuk mereka yang mereka fikir seorang lelaki akan melakukannya. Dalam kes tersebut, rasanya amat sukar untuk tidak membalas kerana saya mahu, tetapi tanpa disiplin itu, adalah mustahil untuk mengekalkan Gentleman's Gazette menghasilkan artikel, video, produk dan e-mel yang semua orang sukai. Di samping itu, saya cuba memberi orang ramai keraguan bahawa mereka akan faham jika mereka tahu.

Apakah cabaran anda tentang tingkah laku budiman dalam kehidupan seharian? Sila kongsi dengan kami dalam komen.

Tuan-tuan yang berpakaian kemas pada tahun 1930-an

Tuan-tuan yang berpakaian kemas pada tahun 1930-an