Apa Salah Lelaki Gila (Pakar Gaya Menyemak Pakaian)

pratonton.3000 4 berskala

Mad Men ialah antara rancangan TV paling bergaya yang disiarkan, dan kerana ia ditetapkan pada tahun 1960-an, kami fikir adalah bagus untuk melawat Madison Avenue untuk melihat apa yang betul oleh siri hit televisyen Mad Men dan apa yang mereka silap dari segi fesyen lelaki pada masa itu.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Ulasan Gaya Lelaki Gila
 2. Lelaki Lelaki Gila dan Pakaian Mereka – Don Draper (Protagonis)
 3. Roger Sterling: Terbaik dengan Butiran Berani
 4. Pete Campbell: Klasik dengan Siluet Ivy/Prep
 5. Lane Pryce: Keselesaan dengan Sentuhan British
 6. Bert Cooper: Menggariskan Kuasa dengan Melanggar Peraturan
 7. Ken Cosgrove: Gaya Muda dan Dinamik
 8. Paul Kinsey: Jenis Kreatif yang Tidak Konvensional
 9. Salvatore Romano: Pengaruh Itali yang Berat
 10. Harry Crane: Masih Mempelajari Tali Gaya
 11. Adakah Pakaian Lelaki Mad Tepat Dari segi Sejarah?
 12. Rundown Pakaian

Ulasan Gaya Lelaki Gila

Apabila sebuah pertunjukan dimulakan pada tahun 2007, Lelaki Gila AMC menunggang gelombang populariti. Pertunjukan itu mengikuti Don Draper, seorang eksekutif pengiklanan Amerika yang memujuk, meminum minuman keras, dan membohongi jalannya melalui dunia gila Mad Men.

Mad Men merujuk kepada pekerja kolar putih Madison Avenue, yang merupakan istilah yang dicipta oleh James Kelly dalam novel pulpanya pada tahun 1958 The Insider. Perhatikan pakaian pada penutup. Itulah yang anda dapat dalam rancangan TV Mad Men.Don Draper dalam jaket sut coklat gelap, tali leher bercorak jalur dalam warna gelap, baju berkolar sayap putih dan segi empat sama poket putih dalam lipatan TV.

Rancangan ini mengikuti kehidupan Don Draper, seorang eksekutif pengiklanan Amerika dalam dunia gila Mad Men. [Kredit Imej: Televisyen Lionsgate]

Berlatarkan tahun 1960-an, pertunjukan itu menggambarkan titik perubahan dalam klasikfesyen lelakidengan perubahan yang halus tetapi penting. Mantra zaman itu nampaknya kurang lebih kerana tahun 60-an pastinya melangsingkan saman itu, yang dipotong lebih banyak sebelum ini. Sudah tentu, ia juga bermakna lebar sempit lapel dicerminkan dalam ikatan sempit.

Siri pereka pakaian Janie Bryant mahukan perhatian terhadap perincian dan keaslian sambil membenarkan lesen artistik dan kreatif.

Pada pandangan pertama, semua pakaian kelihatan bersesuaian dengan tempoh, tetapi mereka membenarkan perwatakan individu. Mad Men memenangi beberapa anugerah sepanjang tujuh musimnya, termasuk satu daripada Persatuan Pereka Kostum untuk Reka Bentuk Kostum Cemerlang pada tahun 2009. Ia juga mendapat lima pencalonan Emmy untuk Kostum Cemerlang untuk Siri.

Persatuan Pereka Kostum Lelaki Mad untuk rujukan Rekaan Kostum Cemerlang pada tahun 2009

Pertunjukan ini memenangi anugerah daripada Persatuan Pereka Kostum untuk Reka Bentuk Kostum Cemerlang pada tahun 2009

Pada tahun 2010, apabila kami baru sahaja memulakan Gentleman's Gazette, kami mendedikasikan beberapa jawatan untuk pertunjukan itu tetapi, hari ini, mari kita gali lebih mendalam dan menganalisis sama ada mereka mendapat fesyen lelaki 60-an betul atau salah dan jika ya, apakah butiran kecil itu. yang dimatikan.

Lelaki Lelaki Gila dan Pakaian Mereka –Don Draper (Protagonis)

Sut Perniagaan: Biasa, Tidak Hebat

Mari kita mulakan dengan wajah persembahan, Don Draper yang dimainkan oleh Jon Hamm memakai sut perniagaan dalam episod pertama musim pertama. Walaupun Don adalah pusat cerita, sut dan pakaiannya bermula sebagai agak konvensional. Walaupun ia mungkin kelihatan berlawanan dengan intuisi pada mulanya, ia masuk akal apabila anda menyedari kemudian dalam rancangan itu bahawa Don Draper mempunyai rahsia untuk disembunyikan.

Yang dikatakan, klasik saman perniagaan adalah bukti asas kepada gaya lelaki tahun 1960-an. Ia juga pakaian seragam perniagaan kolar putih orang biasa. Dan, di sini, anda boleh melihat Don Draper dengan takuksut lapel, dua butang dan poket rata – tiada yang menakjubkan.

Don Draper dalam sut perniagaan klasik dengan lapel bertakuk. Dia

Don Draper dalam sut perniagaan klasik dengan lapel bertakuk. [Kredit Imej: Televisyen Lionsgate]

Walaupun lapelnya agak kurus dan mungkin setanding dengan apa yang anda boleh dapatkan pada tahun 2021, seluar dipotong lebih lebar. Semasa persembahan berlangsung, Draper dilihat lebih kerap memakai jaket tiga-gulung-dua yang lebih bergaya. Saya tidak akan memanggilnya lapels super kurus tetapi ia pasti sampai ke sana.

Walaupun pada mulanya, Draper tidak memakai a segi empat sama poket , yang mungkin agak biasa, anda kemudian boleh melihat dia memakai poket segi empat putih agak kerap.

Don Draper dalam sut kelabu muda, kemeja putih berkolar mata, dan tali leher bercorak jalur.

Don Draper boleh dilihat tanpa segi empat sama poket semasa episod awal rancangan itu. [Kredit Imej: Televisyen Lionsgate]

Tidak seperti zaman moden, sut ketika itu masih mempunyai sedikit pelapik bahu. Ideanya adalah untuk memberikan rupa yang lebih besar dan lebih maskulin yang diilhamkan sedikit oleh pakaian seragam tentera. Poket sisi rata adalah perincian tipikal untuk sut zaman itu. Tiga butang cuff yang tidak berfungsi, sebaliknya, tidak berfungsi. Mereka akan menjadi tipikal pada sut luar biasa, tetapi seorang eksekutif dalam kedudukan Don Draper mungkin mempunyai sut yang lebih mahal dengan manset yang berfungsi.

Apabila ia datang kepada panjang lengan , puan-puan yang berpakaian kemas biasanya lebih suka menunjukkan mana-mana dari suku hingga setengah inci manset baju. Walaupun itu juga berlaku pada tahun 1960-an, ia bukan perkara biasa jaket sut di A.S. untuk dipakai begitu lama sehingga tiada manset baju kelihatan. Dan, secara amnya, dalam rancangan itu, apabila Draper hanya berdiri, anda tidak pernah melihat manset bajunya.

Don Draper dan Peter Campbell sedang berbual; Kedua-duanya memakai sut perniagaan.

Selalunya, manset Don Draper tidak dapat dilihat apabila dia berdiri. (Kredit Imej: Televisyen Lionsgate)

Semasa kita bercakap tentang lengan, lihat dengan lebih dekat pada mereka. Selalunya, ia tidak terawat dan berkedut, yang menunjukkan bahawa ia bukan pakaian tersuai untuk Draper; ia adalah produk luar biasa, dan dia mungkin akan mendapat sesuatu dalam fabrik yang lebih berat yang akan kelihatan bersih dan kemas di bahagian lengan. Apabila dia duduk, kedutan menjadi sangat teruk dan sementara kebanyakan sut akan berkedut apabila anda duduk, ia tidak sepatutnya kedut cukup banyak.

Pada pendapat saya, salah satu kekecewaan terbesar pakaian dalam Mad Men ialah fakta bahawa mereka menggunakan fabrik ringan yang lebih moden dan bukan sut tempoh sebenar. Saya tidak pernah melihat sut itu secara langsung, tetapi saya mengatakannya kerana cara sut itu dilabuhkan dan berkedut adalah ciri yang pasti bagi pakaian yang lebih ringan.kaindan bukan sesuatu yang lebih berat, lebih besar yang anda akan dapati pada masa itu.

Don Draper duduk; dia

Kedutan pada lengan baju Don Draper memberitahu anda bahawa sut itu bukan dibuat khas untuknya. (Kredit Imej: Televisyen Lionsgate)

Kadangkala, jaketnya sedikit celah, yang juga bukan sesuatu yang anda akan lihat pada pakaian mewah, tetapi ia pasti berlaku dengan barangan di luar rak. miliknya baju baju ialah baju putih klasik dari zaman itu. Ia mempunyai poket dada. Ia dipotong agak lapang, walaupun ia tidak seluas baju 30-an atau 40-an tetapi tidak sekurus sesuatu yang boleh anda temui pada tahun 2021.

Tali lehernya nipis menampilkan pepenjuru tebal belang dan, secara keseluruhan, hubungan dalam rancangan itu adalah sangat 60-an. Mereka langsing, mereka mempunyai corak yang lebih berani, dan sering kali agak kuat. Sama seperti lapel, mereka tidak terlalu kurus, tetapi mereka sampai ke sana. Walaupun manset tong menjadi lebih popular, walaupun untuk pakaian pejabat, pada masa itu, a manset Perancis atau double cuff masih menjadi standard

Don Draper memakai manset Perancis dan manset gunmetal. Dia

Don Draper memakai manset Perancis dan manset gunmetal. (Kredit Imej: Televisyen Lionsgate)

Don Draper dilihat memakai logam senjata apinya kancing manset . Jam tangannya mempunyai jalur kulit hitam dengan wajah yang kontras dan sangat tipikal pada zaman itu.

Dari segi seluar, ia adalah bahagian hadapan yang rata, sama seperti lelaki pada tahun 60-an dan bertentangan dengan dekad awal di mana lipatan digemari. The seluar juga diikat atau mereka mempunyai giliran seperti yang dikatakan oleh British. Dari segi seluar panjang, anda boleh melihat sedikit rehat yang biasa pada awal 60-an. Kemudian, seluar akan menjadi sedikit lebih pendek dengan manset yang lebih besar dan, selalunya, tiada putus.

Don Draper dan Peter Campbell berjalan di sepanjang lorong. Kedua-duanya memakai sut perniagaan.

Seluar watak-watak itu diborgol dan mempunyai rehat, yang biasa pada tahun 60-an. [Kredit Imej: Televisyen Lionsgate]

Secara generasi, Draper berada di suatu tempat di antara pengawal lama dan lelaki muda , tetapi dia sentiasa memilih untuk memakai tali pinggang kulit yang nipis, yang lebih menjadi ciri lelaki yang lebih muda pada tahun 60-an. Dia juga memakai stokin hitam dengan kasut pakaian hitam dan biasanya menggemari kasut Derby.

Kumpulan itu Don Draper yang dipakai adalah sangat tipikal pada masa itu, dan sut yang biasanya dipamerkan oleh persembahan adalah biru dan kelabu; sangat banyak warna seperti perniagaan dan tiada yang menakjubkan.

Pakaian Kasual: Sesuai Tempoh

Apabila dia jauh dari pejabat, dia menggunakan rupa yang lebih kasual. Sebagai contoh, di sini, dia memakai baju sukan bernada tanah, berjalur menegak dengan lengan pendek dan kuning air seluar slack. Potret ini sangat popular pada tahun 60-an, mungkin serupa dengan baju polo hari ini. Cetakan tebal dan reka bentuk agak biasa. Jadi, walaupun ia kelihatan seperti baju sukan yang berani, pada masa itu, ia bukanlah sesuatu yang luar biasa.

Jika anda melihat dengan lebih dekat, baju sukan itu mempunyai kolar yang melebar, yang merupakan tipikal untuk tempoh tersebut. Butang kain memberikan baju rasa hangat dan kasual dan poket payudara adalah baik untuknya penerbang , yang boleh anda lihat berkali-kali sepanjang rancangan itu. Apabila diteliti dengan lebih dekat, anda juga boleh melihat ekor cetek, yang dimaksudkan untuk dipakai tidak diikat. Dan, pada masa itu, keseluruhan fesyen memakai baju yang tidak berseluar menjadi lebih kasual, menjadi lebih popular.

Don Draper berkelah bersama keluarganya. Dia

Don Draper dalam pakaian kasual. [Kredit Imej: Televisyen Lionsgate]

Jam tangan emas yang dipakainya dengan jalur kulit coklat kelihatan lebih seperti emas terbalik . Seluar itu sesuai dan tidak mempunyai rehat dan adalah tipikal untuk gaya kasual pada masa itu. Tali pinggang kulit coklat gelap mempunyai perkakasan perak. Kasut adalah loafers dengan jahitan yang menonjol, yang menggariskan watak kasual. Stokin mempunyai corak linear kepada mereka.

Secara keseluruhannya, ia adalah kasut kasual yang bagus dan pakaian tulen yang bagus untuk masa itu.

Kot Sukan: Biasa pada 1960-an

Don juga memakai sesuatu di antara sut perniagaan dan baju sukan, iaitu a kot sukan . Dia memakainya terutamanya untuk kerja yang lebih santai. Anda boleh melihat kot sukan berinspirasikan jaket houndstooth dan Prince-of-Wales dengan overplaid merah tebal.

Don Draper duduk dengan segelas wain di tangannya. Dia kini memakai kot sukan houndstooth, tali leher langsing merah gelap, dan baju putih dengan kolar runcing.

Don Draper memakai gigi anjingdan kot sukan berinspirasikan jaket Prince-of-Wales dengan overplaid merah tebal. [Kredit Imej: Televisyen Lionsgate]

Ia tidak begitu kuat seperti jaket Madras, tetapi ia masih agak berani, dan ia adalah sesuatu yang dipakai oleh lelaki pada masa itu.

Jaket Makan Malam Putih & Tuksedo: Tepat Untuk Masa

Dalam satu adegan anda juga boleh melihat dia memakai a jaket makan malam putih dengan kolar selendang yang sangat sempit. Tali leher hitam pada tahun 60-an masih lebih berleluasa berbanding hari ini. Yang ini adalah jaket butang tunggal dengan kolar selendang dan, menariknya, ia mempunyai poket rata, yang bukan sesuatu yang jaket makan malam sepatutnya pernah ada.

Secara peribadi, saya lebih suka kolar yang lebih lebar, tetapi ia adalah tempoh yang tepat. Di AS, jaket makan malam biasanya dikhaskan untuk negeri Selatan. Tetapi untuk pakaian resort atau berlayar, ia pasti sesuatu yang dipakai. Di New York atau di Hamptons, anda akan melihat jaket makan malam berwarna putih, terutamanya semasa bulan-bulan yang lebih panas dalam setahun.

Don Draper memakai jaket makan malam putih butang tunggal dengan kolar selendang yang sangat sempit dengan poket rata.

Don Draper memakai jaket makan malam putih dengan poket rata, yang bukan sesuatu yang sepatutnya ada pada jaket makan malam. [Kredit Imej: Televisyen Lionsgate]

Dalam jarak dekat, anda boleh melihat dia mempunyai bahagian depan baju berlipat yang tradisional dengan stud baju emas, yang juga tradisional. Hari ini, jaket makan malam yang kurus mungkin akan dipakai dengan baju tuxedo hadapan fly. Tetapi, cara yang betul ialah mempunyai stud baju.

Jika anda melihat padatali leher busur, anda boleh lihat ia agak nipis dan ia hampir kelihatan seperti bar. Setelah diperiksa dengan teliti, anda dapat melihat bahawa simpulan itu sedikit lebih langsing. Ia dipanggil gaya batwing, dan yang langsing hanya popular pada tahun 60-an. Hari ini, batwing lebih lebar sedikit.

Renungan di cermin menunjukkan Don Draper memakai seluar hitam dan kasut hitam dengan jaket makan malamnya.

Ensembel makan malamnya dilengkapkan dengan sepasang seluar hitam dan sepasang kasut hitam. [Kredit Imej: Televisyen Lionsgate]

Penampilan itu dilengkapkan dengan kasut hitam dan seluar hitam. Tetapi, secara tradisinya, seluar tuksedo yang dipakai dengan jaket makan malam mempunyai jalur gelen di sisi, yang tidak ada pada ensemble ini. Dia juga tidak memakai segi empat sama poket, yang agak biasa.

Dan kadangkala pada tahun 60-an, anda juga boleh melihat lelaki, seperti Stanley Baker, dengan segi empat sama poket yang berbeza dan tali leher kontinental, yang juga merupakan trend pendek pada tahun 60-an untuk jaket makan malam.

Topi: Jarang Dipakai

Tidak seperti Roger Sterling atau watak lama lain dalam rancangan itu, Don Draper tidak memakai a secara konsisten Mempunyai , tetapi dia melakukannya sekali-sekala. Apabila dia melakukannya, dia menyukai kain bertepi sempit fedora , yang popular pada masa itu.

Don Draper berdiri di tepi kolam renang memakai topi fedora kelabu dengan jalur hitam, sut kelabu dan baju putih.

Draper kadang-kadang boleh dilihat memakai fedora. [Kredit Imej: Televisyen Lionsgate]

Secara keseluruhan, pakaian Don Draper nampaknya tepat tempoh pada mulanya, tetapi sebaik sahaja anda melihat kedua dan fokus pada butiran, anda akan melihat semua kelemahan. Selain itu, jika anda melihat di luar pakaian dan mengasah aksesori, anda akan, sebagai contoh, melihat bahawa dia memakai jam tangan Sapphire Crystal Explorer 1 daripada Rolex , yang, pada masa itu, baru sahaja muncul. Model khusus ini tidak diperkenalkan sehingga tahun 90-an. Jadi, jelas sekali, silap.

Roger Sterling: Terbaik dengan Butiran Berani

Seterusnya, mari lihat Roger Sterling, yang dimainkan oleh John Slattery . Keturunan agensi pengiklanan,Kekayaan Roger Sterling menjadikannya seorang yang mempunyai keistimewaan yang pada tahap tertentu, menyapu, yang terpancar dalam pakaiannya.

Roger Sterling memakai sut arang tiga helai, poket putih segi empat sama, kemeja putih dan tali leher tentera laut.

Roger Sterling suka memakai sut tiga helai. [Kredit Imej: Televisyen Lionsgate]

Dia lebih tua daripada Don Draper dan, kerana itu, gayanya selalunya lebih tua sedikit tetapi, bagaimanapun, dia seorang yang memberi perhatian kepada pakaiannya.

Sut Tiga Keping: Sesuai Umur dan Tempoh

Dia suka memakai sut tiga helai. Dia juga mengeluarkan sut berdada dua, yang lebih luar biasa pada tahun 60-an, tetapi selaras dengan pakaian lelaki yang lebih tua pada masa itu. Dia dilihat memakai batu tulis biru, sut dua dada dengan jalur halus dalam kelabu pucat dan oren.

Lapel tidak terlalu lebar tetapi masih lebih lebar daripada yang dipakai oleh Don Draper. Dia memakai butang bawah saman itu dibatalkan, yang merupakan gaya yang sering anda lihat hari ini, dan ia dipengaruhi oleh gaya kasual sprezzatura . Tetapi, pada tahun 60-an, lelaki akan memakai sut berdada dua berbutang pada kedua-dua butang. Ia akan menjadi cara yang betul untuk melakukannya, terutamanya dalam persekitaran perniagaan di Madison Avenue.

Roger Sterling memakai sut berdada dua berwarna biru batu tulis dengan jalur halus berwarna kelabu pucat dan oren dengan butang bawah dibuka.

Sterling memakai sut DB dengan lapel yang lebih lebar daripada yang biasanya dipakai oleh Draper.

Poket dipancutkan, yang lebih formal dan selaras dengan siluet double-breasted yang lebih formal. Sterling juga suka memakai poket segi empat sama.

Dia pasti menyukai kelabnya kolar dan palang kolar atau pin kolar . Kolar juga mempunyai lubang untuk bar kolar, yang membezakannya dengan jelas sebagai ditempah kerana ia bukan sesuatu yang biasanya anda temui di luar rak. Pada masa itu, palang kolar mungkin agak lama, dan pin atau klip kolar telah menjadi lebih popular.

Roger Sterling memakai sut berdada dua berwarna biru batu tulis dengan jalur halus berwarna kelabu pucat dan oren, bar kolar perak, tali leher berwarna perak, biru pucat dengan perincian medallion debu dongeng, baju putih dengan manset Perancis dan manset perak. Dia juga memegang sebatang rokok di tangan kirinya.

Sterling selalunya boleh dilihat memakai palang kolar atau pin kolar dan manset tebal. [Kredit Imej: Televisyen Lionsgate]

Bajunya juga mempunyai manset Perancis, dan dia memakainya dengan manset logam yang lebih besar. Tali lehernya lebih bergaya. Ia mempunyai perak, biru pucat dengan perincian medallion debu dongeng, yang sangat mentakrifkan tahun 60-an. Mereka hanya mempunyai hubungan yang lebih rendah, yang lebih berani dan lebih unik. Walaupun ia diimbangi oleh yang lain formaliti pakaian, tali leher benar-benar tarikh pakaian ini dengan cepat.

Dia juga kelihatan dalam pakaian dengan sedikit celah di bahagian atas simpulan ikatan , yang kelihatan sangat buruk jika digabungkan dengan palang kolar kerana perhatian penonton tertarik kepadanya. Jadi, jika anda memakainya, pastikan simpulan anda kelihatan kemas dan diikat dengan kemas.

Aksesori: Paling Berani Dalam Siri

Jam tangannya bulat, lebih konservatif dengan jalur gelap. Dan sukar untuk mengetahui dengan tepat apa itu. Walaupun kita tidak dapat melihatnya dalam pakaian ini, Sterling selalunya suka memakai sut tiga helainya dengan tali pinggang, yang bukan idea yang baik kerana ia tidak menjadikan jaket anda rata. Kuda pakaian seperti Sterling pasti tahu itu pada masa itu, dan dia akan memakai suspender dengannya. Jadi, sekali lagi, butiran yang mereka tidak betul.

Don Draper berdiri di sebelah Roger Sterling yang sedang duduk. Kedua-duanya memakai sut perniagaan

Aksesori Roger Sterling walaupun biasa pada masa itu, juga boleh dilihat sebagai tanda kekayaannya. [Kredit Imej: Televisyen Lionsgate]

Secara umum, Sterling mungkin yang paling berani dengan aksesorinya. Dia mempunyai jam tangan emas yang besar ini dengan gelang emas tebal dan a cincin merah jambu , dan palang kolar dan kancing manset. Walaupun semua ini tersedia pada masa itu dan popular, mereka biasanya lebih merupakan tanda penggunaan dan kekayaan yang ketara.

Pete Campbell: Klasik dengan Siluet Ivy/Prep

Mari kita lihat Peter Campbell yang dimainkan oleh Vincent Kartheiser . Go-getter muda, Pete Campbell adalah kerajang kepada Don Draper. Dia mahu melihat bahagian ahli perniagaan muda yang berjaya. Kadang-kadang, dia meniru Draper dan, pada masa lain, dia mahu menjadi berbeza.

Pete Campbell mengadakan perbualan dengan rakan sekerja; dia memakai sut yang lebih ringan daripada navy dan tali leher bergaris.

Campbell, salah seorang watak muda Mad Men, membawa pengaruh Ivy/Prep ke persembahan itu. [Kredit Imej: Televisyen Lionsgate]

Seseorang boleh berhujah bahawa ada pasti pengaruh persediaan dalam pakaiannya.

Sut Perniagaan: Moden dalam Siluet

Kami mula-mula melihatnya dalam sut biru muda yang lebih terang daripada biru laut dengan dua butang dan lapel kurus dengan gaung yang agak tinggi. Tiada lubang butang lapel , tetapi ia adalah perkara biasa pada lapel yang lebih kurus pada masa itu.

Tidak seperti Roger Sterling yang biasanya memakai a segi empat sama poket , Pete Campbell jarang memakainya. Mungkin mereka sepatutnya menunjukkan dia sebagai orang yang lebih muda dan dinamik, yang melangkau topi dan segi empat sama poket.

Pete Pete Campbell dalam sut biru lebih terang daripada biru laut dengan dua butang dan lapel kurus dengan gaung yang agak tinggi. Dia kini berdiri dan bercakap di telefon.

Pete Campbell dalam sut biru lebih terang daripada biru tua dengan dua butang dan lapel kurus. [Kredit Imej: Televisyen Lionsgate]

Walaupun bahu jaket kelihatan lebih semula jadi daripada Don Draper, ia adalah sebahagian daripada rupa. Ia dipotong sedikit lebih langsing, sedikit lebih bergaya, dan poket berpancutan menjadikannya lebih kemas. Dia juga hanya mempunyai dua butang cuff, yang tidak berfungsi dan merupakan sesuatu yang sering dikaitkan dengan Gaya Liga Ivy pada masa itu.

Sama seperti sut Draper, dia mempunyai manset palsu dan saya rasa Campbell akan memakai manset pakar bedah pada jaketnya. Bajunya mempunyai kolar renggang sedikit, yang berfungsi dengan baik untuk rangka kurusnya. Tali lehernya menampilkan jalur pepenjuru moden nada bumi dan biru, yang merupakan palet warna yang sangat popular dalam estetika tali leher pertengahan abad. Bar tali lehernya berwarna krom dan begitu juga mansetnya - sekali lagi, sesuatu yang agak popular pada masa itu.

Pete Campbell memakai sut biru pertengahan, baju putih dengan kolar renggang dan tali leher berjalur.

Sut Campbell memberikan rasa moden dan mencerminkan usianya yang lebih muda. [Kredit Imej: Televisyen Lionsgate]

Seluar berpotongan langsing, bergaya, dan hampir tidak ada rehat sama sekali. Secara keseluruhannya, sut Campbell agak moden, dan ia menggambarkan usianya yang lebih muda dalam persembahan dengan baik. Warna biru sederhana yang lebih terang juga merupakan penyimpangan yang ketara daripada warna saman tentera laut klasik . Ia menyerupai sut yang dipakai oleh Alain Delon dalam filem Plein Soleil tahun 1960-an.

Jaket Madras: Sedikit Gaya Persediaan

Sebagai seorang yang lebih muda, Campbell tidak takut untuk memakai jaket yang lebih berani seperti jaket Madras ini untuk acara perayaan. Madras mula popular pada tahun 1930-an di AS tetapi mengalami kebangkitan semula pada tahun 50-an dan 60-an.

Ia juga merupakan fabrik yang berkait rapat dengan rupa persediaan dan skema warna oren turut diambil dalam tali lehernya. Dia tidak memakai segi empat sama poket tetapi, dengan kot sukan yang berani, anda tidak memerlukannya.

Pete Campbell berjalan melintasi bilik dengan minuman di kedua-dua tangannya. Dia

Campbell memakai jaket madras di sebuah parti. [Kredit Imej: Televisyen Lionsgate]

Jika anda melihat dengan lebih dekat, corak lengan tidak sepadan dengan corak badan, yang pada masa itu, kebanyakan jaket bahagian atas akan memberi perhatian, kerana padanan corak adalah ciri mutu kerja yang berkualiti.

Lane Pryce: Keselesaan dengan Sentuhan British

Jika anda membandingkan saman Campbell dengan saman Lane Pryce (dimainkan oleh Jared Harris ) anda boleh lihat perbezaan yang jelas. Lane ialah rakan kongsi kanan yang lebih tua di firma itu, yang berasal dari Britain. Dan kerana itu, gayanya lebih banyak dipengaruhi olehInggeris. Jadi, anda boleh melihat dia memakai tweed atau glen shag atau jaket moleskin yang berbeza.

Pada masa itu, tweed masih lebih dikaitkan dengan penampilan negara berbanding pakaian pejabat. Hari ini, jika anda memakai jaket tweed ke pejabat, anda mungkin berpakaian lebih baik daripada 95 orang lain di sana.

Dua foto Lane Pryce memakai ensembel berbeza seperti tweed atau glen shag atau jaket kulit moleskin yang berbeza.

Lane Pryce dalam ensembel yang berbeza. [Kredit Imej: Televisyen Lionsgate]

Anda boleh lihat dia memakai tali leher kemerah-merahan dengan kemeja putih, sut arang dan jaket kelabu yang kontras. Jenis ensembel ganjil ini agak popular di kalangan British. Secara peribadi, saya suka jaket kontras dengan sut atau kombinasi. Mereka benar-benar menjadikannya sangat mudah untuk menukar rupa sepenuhnya tanpa perlu merombak sut anda.

Kot pinggang terletak di antara warna kelabu dan kuning air dengan corak berbatu tertentu dan ini mencerminkan Butang Ibu Mutiara mewujudkan minat visual. Jika anda perhatikan dengan teliti, lapelnya agak tipis dan gaungnya agak tinggi, yang lebih kepada potongan moden. Memandangkan mereka mahu menggunakan gaya yang lebih lama, saya menjangkakan lapel yang lebih lebar dan gaung yang lebih rendah.

Lane Pryce memakai tali leher kemerahan dengan kemeja putih, sut arang dan rompi kelabu kontras

Lane Pryce memakai tali leher merah dengan kemeja putih, sut arang, jaket kelabu kontras dan jam poket. [Kredit Imej: Televisyen Lionsgate]

Lane juga menyukai aksesorinya tetapi bukannya jam tangan, dia menggunakan jam poket sekolah lama dan pin lapel . Dia juga suka pin kayu pengikat, yang kami panduan mengikat aksesori meliputi lebih banyak.

Apabila anda melihat lebih dekat pada seluarnya, anda juga boleh melihat masalah biasa dalam semua pakaian Lelaki Gila. Ia adalah ketinggian kenaikan seluar. Secara tradisinya pada tahun 1960-an, lelaki akan memakai seluar bertingkat tinggi yang terletak lebih dekat dengan pinggang semula jadi. Dalam Mad Men, anda boleh melihat ini semua adalah seluar bertingkat rendah, yang membawa kepada banyak masalah. Sebagai contoh, dengan Roger Sterling, anda melihatnya gesper tali pinggang malah untuk Lane Pryce, anda boleh melihat baju pakaiannya tersembul keluar pada masa-masa ketika dia sedang duduk.

Bert Cooper: Menggariskan Kuasa dengan Melanggar Peraturan

Pakaian Bertram Cooper, yang dipersonifikasikan oleh Robert Morse , juga agak menarik sebagai rakan kongsi kanan firma itu. Bertram menikmati beberapa keistimewaan. Dia tidak muncul begitu kerap, tetapi apabila dia muncul, anda boleh tahu dia sipi kerana dia sering berjalan di sekitar pejabatnya hanya dengan stokingnya.

Dia dilihat dalam sut berwarna kelabu tua dengan elemen kontras. Dia memakai biru dan ungu baju gingham, yang tidak semestinya sesuai untuk pejabat pada masa itu. Dia juga memakai tali leher berwarna navy berbintik-bintik atau kebiruan dan segi empat sama poket biru.

Bertram Cooper dalam sut berwarna taupe dengan unsur kontras. Dia memakai baju gingham biru dan ungu, yang pada masa itu tidak sesuai untuk pejabat. Dia juga memakai tali leher berwarna navy berbintik-bintik atau kebiruan dan segi empat sama poket biru.

Bertram Cooper dalam sut berwarna kelabu tua dengan elemen kontras. [Kredit Imej: Televisyen Lionsgate]

Cooper peminat lipatan empat puncak dan dia memakai jam tangan keluli dengan gelang kulit. Dia pasti melanggar peraturan gaya di sana sini, tetapi saya benar-benar dapat melihat bagaimana pereka pakaian mahu menekankan kedudukannya dan saya tidak peduli tentang apa yang anda fikirkan tentang saya kerana saya berada di atas kamu dan saya boleh berpakaian cara yang saya mahu. Seseorang juga boleh berhujah bahawa ia adalah sejenis permainan kuasa di pihaknya, walaupun dia nampaknya terlalu baik untuk itu.

Ken Cosgrove: Gaya Muda dan Dinamik

Pelakon pembantu yang lebih muda ialah Aaron Staton yang memainkan watak Ken Cosgrove. Kira-kira sebaya dengan Campbell, dia masih muda dan bercita-cita tinggi dan mahu meninggalkan jejaknya. Dia memakai gaya terkini, tali leher yang lebih nipis, dan ia menggariskan dinamik mudanya.

Ken Cosgrove memakai sut coklat pertengahan dengan tali leher berjalur, dan kemeja putih dengan kolar belang. Dia juga memakai palang tali leher pada tali lehernya.

Ken Cosgrove, seorang lagi pelakon muda, sering dilihat memakai gaya terkini. [Kredit Imej: Televisyen Lionsgate]

Dalam pakaian ini, dia baju berbutang kolar, digandingkan dengan sut kelabu tua dan tali leher oren, merah dan biru pucat, bergaris-garis pepenjuru yang agak kurus, menyerlahkan palet warna pertengahan abad itu. Warna butang ke bawah pada asalnya dipopularkan oleh pemain polo dan kemudian, Brooks Brothers mengambilnya dan menjadikannya sebagai baju khas mereka.

Paul Kinsey: Jenis Kreatif yang Tidak Konvensional

Watak Paul Kinsey, seperti yang dimainkan oleh Michael Gladys , menarik kerana beberapa sebab. Mula-mula, dia memakai a janggut , yang sangat luar biasa pada tahun 60-an, dan kemudian, pilihan pakaiannya juga berbeza daripada Mad Men yang lain.

Contohnya, dia memakai kot sukan berkotak ini dengan baju kuning pucat dan tali leher berjalur oren dengan seluar coklat. Secara amnya, ini bukan gabungan yang anda akan pakai sebagai penulis salinan di firma berprestij seperti Sterling Cooper pada tahun 60-an.

Harry Crane, Peter Campbell, dan Paul Kinsey. Kren memakai sut coklat pertengahan dengan baju biru pucat dan tali leher bercorak, Campbell memakai tali leher berjalur, baju putih dan sut biru tua, dan Kinsey memakai kot sukan berkotak dengan baju kuning pucat dan tali leher berjalur oren.

Paul Kinsey, (kanan sekali) memakai kot sukan berkotak dengan kemeja kuning pucat dan tali leher berjalur oren. [Kredit Imej: Televisyen Lionsgate]

Walau bagaimanapun, dia sebagai seorang individu, selalunya, lebih alternatif dan berfikir secara berbeza daripada orang di firma itu, jadi, saya fikir pereka pakaian mahu menggariskan pemikirannya yang berbeza dengan memakai pakaian yang berbeza.

Salvatore Romano: Pengaruh Itali yang Berat

Secara peribadi, saya dapati gaya Salvatore Romano, yang dimainkan oleh Brian Batt , agak menarik, terutamanya gaya kontinental dengan pengaruh Itali yang berat. Sebagai seorang Itali yang merupakan seorang lelaki gay yang tertutup, dia mempersonifikasikan sikap bergaya seperti itu pada sesuatu.

Anda boleh melihatnya dengan a coklat jaket berjalur, seluar batu tulis, dan kot pinggang grafit. Secara keseluruhan, dia menyukai fabrik yang mewah dan mewah dengan potongan trim yang sentiasa kelihatan sangat kemas. Dia juga suka memakai kasut yang lebih berani dalam warna karat dan coklat yang lebih menonjol daripada kasut hitam yang dipakai Don Draper.

baju, tali leher bercorak hijau zaitun dan kot grafit

Salvatore Romano membawa pengaruh Itali yang berat kepada persembahan itu. [Kredit Imej: Televisyen Lionsgate]

Kemungkinan pereka pakaian mahu menekankan warisan Italinya dan hakikat bahawa dia adalah seorang pengarah artistik. Secara peribadi, saya fikir mereka melampaui batas, dan, mungkin, seorang lelaki dalam kedudukannya tidak akan berpakaian seperti itu pada tahun 1960-an. Mungkin sedikit lebih tenang, tetapi tidak begitu menyukainya. Namun begitu, faham mengapa mereka melakukannya dan saya fikir mereka telah melakukan kerja yang baik; tidak semestinya dari segi ketepatan tempoh, tetapi dari pandangan holistik.

Harry Crane: Masih Mempelajari Tali Gaya

Seterusnya ialah Harry Crane seperti yang dimainkan oleh musim panas yang kaya . Harry Crane dengan muka bertompok-tompok, miliknya cermin mata , dan rambutnya yang licin, jaket yang agak besar, memburukkan jisimnya dan tidak menjadikannya kelihatan menarik. Harry cuba mencontohi Ken dan Pete dan mahu menjadi seperti mereka, tetapi dia jelas tidak. Dan mesej itu juga disampaikan oleh pakaiannya, dengan pilihan dan kesesuaiannya.

Harry Crane duduk di mejanya dan melihat sepucuk surat. Dia memakai jaket sut yang tidak berbutang, tali leher bercorak dan kemeja

Tidak seperti rakan sekerjanya, nampaknya Harry Crane mempunyai banyak perkara untuk dipelajari dalam gaya lelaki klasik. [Kredit Imej: Televisyen Lionsgate]

Sebagai contoh, manset jaketnya mempunyai dua butang , tetapi dia tidak kelihatan bersedia. Kadang-kadang, anda juga boleh melihat dia memakai baju lengan pendek di bawah jaketnya, dan ia hanya menunjukkan bahawa dia tidak begitu mengetahui peraturan dan dia kelihatan seperti budak kecil dalam bidang lelaki. Dari segi fesyen lelaki, Crane perlu banyak belajar dan memalukan Gentleman's Gazette tiada untuknya ketika dia amat memerlukannya.

Adakah Pakaian Lelaki Mad Tepat Dari segi Sejarah?

Saya fikir mereka melakukan kerja yang baik dalam mewujudkan keseluruhan suasana yang berbunyi seperti tahun 1960-an. Terdapat sedikit sahaja yang meraung sartorial atau jelas kesilapan , dan mereka secara amnya menyelesaikan segala-galanya.

Kebanyakan trend fesyen tahun 60-an dipersembahkan dalam satu cara atau yang lain, dan mereka memberi perhatian kepada lapel dan tali leher dan jaket dan jam tangan dan sebagainya. Walau bagaimanapun, fesyen lelaki, secara amnya, dan dalam dekad ini, khususnya, sangat bergantung pada perincian, dan di sinilah Mad Men, sering kali, menunjukkan bahawa ia tidak memberi perhatian sepenuhnya kepada perkara kecil itu.

Don Draper dalam sut kelabu muda, tali leher berjalur dan kemeja putih

Don Draper dalam sut kelabu muda, tali leher berjalur dan baju putih berkolar runcing. [Kredit Imej: Televisyen Lionsgate]

Seperti yang saya katakan sebelum ini, mungkin kekecewaan terbesar adalah fabrik ringan moden. Mereka hanya tidak menutupi cara fabrik tahun 1960-an. Seluar panjang dipotong secara konsisten terlalu rendah dan bukan dengan pinggang yang lebih tinggi yang akan menjadi tipikal untuk tempoh tersebut.

Begitu juga, mereka gagal menunjukkan perbezaan status dan kedudukan pada pakaian mereka. Sebagai contoh, kedua-dua Roger Sterling dan Harry Crane mempunyai jaket tanpa manset lengan yang berfungsi. Pada hakikatnya, Roger Sterling akan mempunyai manset yang merupakan manset pakar bedah dan anda boleh membuka berbanding Harry akan mendapat yang lebih murah di luar rak jaket.

Kedua-dua Roger Sterling dan Harry Crane boleh dilihat memakai jaket tanpa manset lengan yang berfungsi.

Kedua-dua Roger Sterling dan Harry Crane boleh dilihat memakai jaket tanpa manset lengan yang berfungsi. [Kredit Imej: Televisyen Lionsgate]

Saya fikir mereka hanya terlepas peluang untuk menunjukkan perbezaan dalam status, dan itu bukan sesuatu yang mereka mungkin diberi perhatian atau mungkin ia bukan sebahagian daripada belanjawan. saya tidak tahu.

Walaupun anda bukan lelaki jam tangan, hakikat bahawa Don Draper memakai a Penjelajah Rolex Kristal Nilam 1 yang keluar dari tahun 90-an apabila Mad Men ditetapkan pada tahun 60-an dan kemudian 70-an, adalah jelas salah dan tidak boleh dimaafkan.

Draper memakai Sapphire Crystal Rolex Explorer 1. Dia juga memakai sut 2 helai hitam dan tali leher bergaris.

Sapphire Crystal Rolex Explorer 1 yang dipakai oleh Don Draper sebenarnya keluar pada tahun 90-an namun, pertunjukan itu berlatarkan tahun 60-an dan 70-an. [Kredit Imej: Televisyen Lionsgate]

Saya ingin melihat watak yang lebih tua melihat lebih banyak penggantung dan hanya yang lebih muda memakai tali pinggang untuk menyerlahkan pergerakan generasi itu dan membahagikan antara lebih tua generasi dan yang lebih muda. Saya fikir mereka melakukannya dengan sangat baik dengan topi, contohnya, di mana Sterling memakai topi, Pete Campbell tidak, dan Don Draper memakainya sekali-sekala, dan mereka terlepas pada penggantungan.

Kadang-kadang, saya juga dapat melihat cara mereka menggunakan kostum untuk menggariskan watak mereka secara kreatif, jadi, mereka mungkin sengaja memilih pakaian bukan berkala untuk sekadar menyatakan pendapat.

Imej Raphael tertumpu pada suspender merahnya yang melekat pada seluar berlipat navynya

Alangkah baiknya melihat watak-watak lama dalam rancangan itu memakai penggantung.

Jadi, akhirnya, Mad Men melakukan kerja yang hebat dalam menggambarkan fesyen lelaki tahun 1960-an secara dangkal, tetapi mungkin, sama seperti watak utamanya, jangan melihat terlalu dekat pada butiran; anda mungkin tidak menyukai apa yang anda temui.

Pada pendapat anda, apakah yang dibuat oleh Mad Men betul atau salah tentang gaya 1960-an? Kongsi pendapat anda dalam komen!

Rundown Pakaian

Raphael memakai sut perniagaan gelap butang tunggal yang mempunyai pelbagai jalur oren dan merah.

Raphael memakai sut perniagaan gelap butang tunggal yang mempunyai pelbagai jalur oren dan merah.

Manset Simpul Penumbuk Monyet - Vermeil Sterling Perak Bersalut Emas Kuning - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Manset Simpul Penumbuk Monyet – Vermeil Sterling Perak Bersalut Emas Kuning – Fort Belvedere

Beli Di Sini Midnight Blue dan Burgundy Two Tone Solid Oxford Stoking Fil d

Kubu Belvedere

Midnight Blue dan Burgundy Two Tone Solid Oxford Stoking Fil d'Ecosse Cotton – Fort Belvedere

Beli Di Sini

Sut itu ialah sut butang tunggal dengan lapel puncak yang sedikit lebih lebar daripada apa yang anda akan temui pada tahun 60-an. Corak kain adalah sangat 60-an walaupun. Ia berjalur, ia adalah sut perniagaan gelap dengan pelbagai jalur oren dan merah ini.

Fabriknya agak terlalu ringan untuk apa yang anda akan temui di sana tetapi, secara keseluruhan, rupanya sangat serupa dengan persembahan Mad Men. Saya memakainya dengan kemeja putih klasik yang mempunyai poket dada dan manset Perancis. Dalam pujian kepada Roger Sterling, saya menambahkan klip kolar yang menahan simpulan tali leher saya, dan tali leher saya ialah tali leher vintaj asli 60-an yang juga langsing dan menyerlahkan rona merah sut saya. Kancing manset saya ialah kancing manset simpul penumbuk monyet emas yang boleh dipakai ketika itu.

Oleh kerana paha yang lebih besar, saya memakai seluar berlipat dengan manset, tetapi isipadu seluar itu adalah kira-kira apa yang anda akan dapati pada tahun 60-an. Saya juga memakai suspender kerana itulah sebabnya seluar saya dipotong. Untuk pandangan Lelaki Gila, saya akan pergi dengan tali pinggang. Kasut saya adalah Oxfords cap-toe hitam, yang merupakan staples perniagaan klasik yang akan dipakai oleh lelaki pada tahun 1960-an.

Stokin saya adalah stokin dua warna burgundy dari Fort Belvedere. Anda boleh mendapatkannya di kedai kami. Dan mereka mengikat bersama-sama sut dan kasut dengan memberikan beberapa kontras visual yang menarik, dan mengambil pada warna tali leher. Akhir sekali, saya mempunyai cincin merah jambu emas dengan batu onyx hitam yang sesuai dengan sut itu, dan kasut, dan ia hanya pujian kepada Roger.