Apa yang Diharapkan daripada Cerutu Cuba

apa yang diharapkan daripada cerut cuban

Walaupun berita terkini bahawa hubungan dengan Cuba sekali lagi disekat oleh kerajaan AS, pengembara (yang boleh ke sana) masih boleh membawa balik cerut Cuba dari pulau itu. Ramai rakyat Amerika sedang membuang air liur pada prospek - tetapi adakah mereka berbaloi? Apa yang boleh anda harapkan daripada mereka? Teruskan membaca…

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Embargo Cuba
  2. Apa yang Membuatkan Cerutu Cuba Luar Biasa
  3. Apa yang Diharapkan daripada Cerutu Cuba
  4. Perkara yang Sesuai dengan Cerut Cuba
  5. Kesimpulan

Ingat ujian terkenal Pavlov? Cuba ujian ping-pong ini dengan rakan anda. Jika anda sebut Kereta, ada yang akan menjawab Jerman, beberapa Amerika, beberapa Inggeris dan beberapa Itali, misalnya. Katakan Wine dan maklum balas juga akan disebarkan, dengan Perancis dan Amerika sebagai tindak balas yang berkemungkinan utama. Tetapi katakan cerut , dan saya akan bertaruh bahawa kebanyakannya, jika tidak semua rakan anda, akan bertindak balas dengan orang Kuba.

Embargo Cuba

Apakah yang membuatkan cerut Cuba hampir sebulat suara dalam fikiran pencinta tembakau di seluruh dunia? Sebelum saya cuba menghasilkan jawapan, anekdot tentang Presiden Kennedy boleh membantu kita memahami soalan itu.Fidel Castro bersama negaranya

Fidel Castro dengan produk tandatangan negaranya dan Rolex GMT Masternya

Jika anda masih ingat sejarah abad ke-20 anda, Fidel Castro menjadi diktator Komunis Cuba pada tahun 1959. Pencerobohan Teluk Babi pada tahun 1961 adalah percubaan buruk pentadbiran Kennedy untuk menggulingkan kerajaan mereka, dan sebagai balasan, pada 3 Februari 1962, Presiden menandatangani dekri yang mengharamkan produk Cuba dari A.S. - termasuk cerut.

JFK merokok dalam Black Tie

JFK menghisap cerut masuk tali leher hitam

Ironinya, Kennedy adalah peminat Petit Coronas, cerut kecil dari jenama Cuban H. Upmann tradisional, dan dia tidak bersedia untuk mencuba alternatif dari negara lain. Oleh itu, presiden meminta setiausaha akhbarnya, Pierre Salinger (sendiri pencinta cerut) untuk menjelajah kedai tembakau Washington DC dan mencari seberapa banyak stogies yang boleh ditemuinya.

H. Upmann Petit Crowns

H. Upmann Petit Crowns

Keesokan paginya, Salinger membawa Presiden 1,200 Upmanns - hampir 50 kotak - kepada Kennedy. Hebat!, katanya sambil menarik kertas dari laci dan menandatangani embargo.

Embargo Cuba

Embargo Cuba

Produk yang sama menghubungkan kedua-dua antagonis dalam Perang Dingin: Castro, seorang yang berminatcerutperokok, dan juara kebebasan Amerika, Kennedy. Tetapi mereka tidak bersendirian dalam keghairahan mereka untuk cerut Cuba.

Apa yang Membuatkan Cerutu Cuba Luar Biasa

Jawapan kepada watak luar biasa cerut Cuba terletak pada set keadaan yang sama yang menjadikan Burgundy teratas sebagai salah satu wain terbaik di dunia: terroir .

Komponen terroir

Komponen terroir

Kita boleh meminjam definisi terroir daripadawaindunia di mana ia dibangunkan. Ringkasnya, di rantau tertentu, ia adalah iklim (suhu, rejim hujan), tanah (kaya atau miskin, bekalan air, komposisi), rupa bumi (topografi, ketinggian, kecenderungan), dan flora tempatan.

Jika anda menanam benih tembakau Cuba dalam terroir yang berbeza, anda tidak akan menghasilkan perisa dan aroma yang sama seperti yang berasal dari cerut yang digulung dengan daun yang ditanam daripada benih yang sama di tanah Cuba. Ingatlah bahawa pada tahun 1960, apabila Castro menukar semua kilang cerut kepada perniagaan milik kerajaan, bekas pemilik lari ke negara Amerika Tengah yang lain seperti Republik Dominican, Honduras dan Nicaragua untuk memulakan pengeluaran mereka semula, mengambil kepakaran, jenama dan benih dengan mereka – tetapi cerut yang dibuat di negara tersebut, selepas penghijrahan zaman moden, tidak rasa yang sama.

cerut Davidoff Dom Perignon

cerut Davidoff Dom Perignon

Contoh yang lebih terkini ialah jenama Davidoff. Dihasilkan di Cuba sehingga 1991, mereka memindahkan pengeluaran mereka ke Republik Dominican pada awal 1990-an yang mendakwa masalah kualiti, tetapi perbezaan di antara mereka adalah besar. Bukti kualiti dan ciri-ciri hebat Davidoff Cuba adalah harga yang mereka perolehi dalam lelongan cerut, terutamanya cerut dengan lebih besar. vitolas – jargon untuk lilitan, panjang dan format cerut tertentu.

Dalam jualan November 2012 di C.Gars Ltd, khusus dalam lelongan cerut, kotak dengan 25 Davidoff Dom Perignons dibuat pada tahun 1984 – sebuah Churchill pancaragam , dianggap oleh sesetengah pakar sebagai salah satu cerut Cuba terbaik pernah dibuat – telah dijual pada harga £8,000, lima puluh peratus melebihi harga anggaran tertinggi. Itu adalah £320 ($412) setiap cerut!

Cuba

kawasan tembakau Cuba

Tetapi Cuba juga mempunyai gred tembakau yang berbeza. Lihat peta di atas. Kawasan hijau di sebelah kiri adalah di wilayah Pinar del Rio. Di dalamnya anda akan temui Vuelta Abajo, sebuah wilayah yang, secara ringkasnya, menghasilkan tembakau terbaik di dunia. Anda boleh mengatakan ia setara dengan ladang anggur Romanée-Conti di Burgundy. Pinar del Rio dan Vuelta Abajo, serta dua daerah terpenting di sana, San Juan y Martínez dan San Luis, adalah DOP – dilindungi oleh Denominasi Asal perundangan. Wilayah lain, yang ditunjukkan dalam warna pada peta, juga menghasilkan tembakau tetapi kualitinya tidak setanding dengan daun elit Vuelta Abajo.

Kini, terima kasih kepada kerajaan, pencinta cerut Amerika boleh membawa pulang cerut Cuba. Ramai yang telah mencubanya, tetapi kini perbandingan dengan cerut dari negara lain tidak dapat dielakkan. Jadi, apa yang boleh anda harapkan daripada cerut Cuba?

Apa yang Diharapkan daripada Cerutu Cuba

Perkara pertama yang mungkin anda perhatikan ialah mereka, sebagai peraturan umum, lebih kuat daripada cerut biasa bukan Cuba. Itu tidak bermakna lebih baik , seperti yang disangkakan ramai; ia bermakna kesan nikotin asap di dalam mulut anda lebih kuat. Dalam analogi dunia wain, cuba bayangkan perbezaan tanin antara Beaujolais ringan dan Shiraz Australia yang sengit.

Walaupun cerut Cuba dianggap lebih kuat daripada purata, kekuatan adalah relatif. Yang paling lembut biasanya Jamaica dan Panama, manakala yang paling kuat adalah Cuba. Dikatakan, beberapa Dominican cerut lebih kuat daripada orang Cuba yang lemah lembut, dan beberapa orang Honduras lebih lembut daripada beberapa orang Panama. Terdapat juga dunia perbezaan antara cerut Cuba yang paling lembut dan paling kuat.

Ini bermakna, walaupun di Cuba, tidak semua daun tembakau dicipta sama. Sebenarnya, daun yang ditakdirkan untuk menjadi pembalut (yang melibatkan cerut dan yang merupakan aset persembahan utamanya) biasanya daripada varieti Corojo dan tumbuh di bawah kain tipis untuk mengelakkan bintik-bintik: selepas hujan, titisan air kecil kekal di atas daun, dan matahari menggunakan titisan air sebagai kanta kristal, dengan itu menandakan daun. Untuk mengelakkan matahari langsung dan mengelakkan kesan, petani menutup kawasan pembalut tembakau dengan kain.

Tembakau yang ditanam teduh

Tembakau yang ditanam teduh melindungi daun daripada bintik-bintik

Tembakau yang ditakdirkan untuk digunakan sebagai pengisi (daun tengah yang memberikan rasa dan mudah terbakar pada cerut) dan pengikat (daun yang memegang daun pengisi bersama-sama) biasanya daripada varieti Criollo, serta daripada hibrid yang dibangunkan di Cuba yang menunjukkan lebih tinggi. ketahanan terhadap acuan dan penyakit lain.

Daun tembakau dan peranannya

Daun tembakau dan peranannya

Juga, yang kedudukan daun pada tumbuhan tembakau menentukan penggunaan dan kekuatan relatifnya: daun bawah adalah Diterbangkan , dan ia digunakan untuk kebolehbakarannya; bahagian tengah daun adalah Kering , baik untuk aroma; dan daun atas adalah Cahaya dan Separuh masa , menyumbang kepada rasa dan badan.

Sekarang, untuk memahami pembinaan cerut anda perlu ingat bahawa abunya mesti tumbuh sama rata atau, paling teruk, sebagai kon; jika kaki cerut menunjukkan kawah, ia adalah kerana penggelek tidak melakukan perkara yang betul - dia meletakkan daun yang lebih cepat terbakar ( diterbangkan ) di bahagian dalam pengisi, dan dengan itu format abu yang rosak.

Cerut Rafael Gonzalez Lonsdales yang lebih nipis

Cerut Rafael Gonzalez Lonsdale yang lebih nipis

The format juga merupakan faktor yang perlu dipertimbangkan. Cerutu yang lebih nipis - seperti panatela atau Lonsdale - biasanya terbakar lebih cepat daripada yang lebih tebal, dengan itu rasa lebih pahit. Pergi lebih perlahan pada sedutan anda jika Cohiba Lancero atau Rafael Gonzalez Lonsdale adalah pilihan anda. Sebaliknya, cerut yang lebih tebal, seperti Partagas D4 (Robusto) mengeluarkan rasa penuhnya lebih awal, memuaskan deria anda dari sedutan pertama.

Partagas D4

Partagas D4

Itulah satu lagi perbezaan utama antara cerut Cuba dan bukan Cuba ialah sementara cerut Cuba menghasilkan rasa yang lebih lembut menjelang penghujungnya, orang Cuba pergi ke arah lain dan menjadi lebih kuat semasa anda merokok.

Laman web rasmi syarikat cerut Cuba - www.habanos.com/ms – menunjukkan katalog penuh mereka. Walau bagaimanapun, atas sebab yang terlalu stratosfera untuk pemahaman saya, kadang-kadang mereka mengeluarkan permata berharga daripadanya.

Dermaga D

Quai D'Orsay Imperiales

Begitulah keadaannya bagi Quai d'Orsay Imperiales , Churchill pancaragam daripada jenama yang dicipta pada tahun 1973 untuk syarikat tembakau Perancis SEITA sebagai hadiah diplomatik untuk pentadbiran Giscard d'Estaing. Pembalut Colorado yang cantik masih digunakan pada cerut terakhir yang dibuat dengan jenama ini, Coronas Claro, tetapi aroma indah dan keanggunan estetik Imperiales hilang. Jika anda bernasib baik untuk menemui kotak semasa melancong ke Perancis atau Switzerland - di mana ia kadang-kadang masih boleh ditemui - jangan teragak-agak untuk membelinya. Anda tidak akan menyesal.

Robusto Trinidad Tambahan

Robusto Trinidad Tambahan

Satu lagi dihentikan pancaragam ialah cerut yang mungkin saya hisap sebelum ditembak oleh a platun – yang Robusto Trinidad Tambahan . Lelaki gemuk ini adalah 6 inci panjang dengan tolok cincin 50, menggabungkan gabungan sempurna dengan pembungkus yang sutera, gelap dan seri yang sangat baik. By the way, Trinidad adalah jenama yang digunakan Fidel untuk diberikan kepada pelawat diplomatik dan rakan-rakan selepas Cohiba kehilangan peranan yang sama dan kedudukan prestijnya pada tahun 1982, menjadi jenama komersial biasa.

Rasa, Rasa dan Kekuatan: Pilihan Cerutu

Cerutu Partagas P2

Cerutu Partagas P2

Dari segi kekuatan, cari Partagas dan Bolivar. Jenama ini adalah kuasa besar cerut Cuba dan mesti dirasai selepas anda mencuba cerut yang lebih lembut. Saya menganggap diri saya seorang perokok cerut berpengalaman dan tidak jarang saya pening dengan Lusitanias, Double Corona dari Partagas. Walaupun cerut Bolivar lebih bersahaja, dengan tanda-tanda roti bakar, koko dan kayu, rempah-rempah, lada, haiwan, dan kulit Partagas mendedahkan. Saya akan memilih P2 dari Partagas, Torpedo, dan Belicosos Finos dari Bolivar, Torpedo pendek. Tetapi ingat, mereka berperisa sepenuhnya! Nikmati dengan teliti…

Cohiba Behike 54 cerut

Cohiba Behike 54 cerut

Juga dekat dengan tembakau yang dihembus sepenuhnya dari Cuba ialah Cohiba Behike, barisan premium jenama premium mereka. Cerutu Behike termasuk yang jarang berlaku Separuh masa daun, daun tumbuhan yang paling kuat, tetapi daun ini mengalami proses penapaian tiga kali ganda untuk membulatkannya dan memberikan rasa yang hebat, tetapi satu atau dua takuk berkuasa di bawah Bolivar dan Partagas. Behike 54 ialah Robusto Extra, bermaksud tolok yang bagus (sekiranya anda ingin tahu, 54 bermaksud 54/64 inci) dan panjang yang munasabah, membawa anda ke Syurga dalam masa satu jam atau lebih dengan asap wangi biru. Mereka tidak murah, walaupun; laman web cerut popular menawarkannya dengan harga $125 setiap satu, atau $999 untuk sekotak dengan 10. Mereka perlu dicuba sekurang-kurangnya sekali, memberikan anda rempah ratus, cedar dan nota tanah, selain bau krim. Hebat sahaja.

Ramon Allones Dipilih Khas

Ramon Allones Dipilih Khas

Ramon Allones bukan jenama popular; anda hampir menjadi orang dalam untuk mencari cerut yang dibalut cantik ini, dengan kilauan sutera berminyak yang menarik anda untuk memotong dan menyalakannya. Anda akan menemui lada, kopi dan gambut dalam satu jam asap jika anda mencuba Robusto Pilihan Khas mereka.

Cerutu Montecristo No. 2

Cerutu Montecristo No. 2

Dikelaskan oleh Cuba sebagai cerut kekuatan sederhana penuh , Montecristos dan Vegas Robaina adalah pilihan yang baik jika anda mahukan perisa tetapi bukan tendangan besar. Yang pertama adalah, boleh dikatakan, jenama cerut Cuba yang paling popular di dunia. Dalam No. 2 mereka, Torpedo, anda mempunyai pelbagai jenis aroma, termasuk kopi dan koko, menjadikan minuman ini sangat sesuai untuk satu setengah jam merokok yang baik. Masa merokok yang dicadangkan adalah berdasarkan purata satu cabutan seminit: merokok lebih cepat dan anda akan memanaskan cerut, menjadikannya pahit dan kurang menyeronokkan; asap lebih perlahan dan ia mungkin padam. Jelas sekali, anda mungkin menyalakannya semula, tetapi ini mungkin menyusahkan.

Vegas Robaina Cerutu terkenal

Vegas Robaina Cerutu terkenal

Don Alejandro Robaina - Satu-satunya Petani Tembakau ( saya akan lihat ) dibenarkan untuk mempunyai nama sendiri sebagai jenama cerut, dan dia sememangnya layak mendapatnya. Pembungkus daun dari ladangnya - Cuchillas de Barbacoa - mendapat kelulusan 80% daripada suruhanjaya pertanian, bukannya 35% biasa untuk yang lain. vegueros . Dia meninggal dunia pada 2010, tetapi Famosos (Robustos) miliknya adalah sumber aroma seperti kacang, koko, tanah dan pembayang kayu.

Cerutu Romeo Y Julieta Churchill

Cerutu Romeo Y Julieta Churchill

Julat berbadan sederhana termasuk Trinidad, yang saya nyatakan, serta Romeo y Julieta. Pada tahun 1947, selepas lawatan dari Winston Churchill, mereka menamakan 7 x 47 pancaragam dikenali sebagai Julieta 2 di kilang-kilang sebagai Churchill. Semua jenama Cuba terbaik mempunyai cerut Churchill, yang kini menjadi nama komersial untuk itu pancaragam . Romeo y Julieta menghasilkan Churchill yang paling terkenal, yang bertambah kuat apabila anda mencapai sepertiga terakhir, dengan nota cedar yang menyenangkan.

Cerutu Hoyo Doble Coronas

Cerutu Hoyo Double Coronas

Sesetengah menganggap Hoyo de Monterrey sebagai jenama ringan, yang lain sebagai cerut kekuatan sederhana. Pada pendapat saya, mereka mempunyai salah satu permata mahkota dalam portfolio cerut Cuba, Double Corona. Dengan permulaan berkayu dan kemudian madu, dan koko, ia adalah cerut utama.

Perkara yang Sesuai dengan Cerut Cuba

Sebagai seorang lelaki budiman,brendidan mungkin malt tunggal, tidak ada yang lain, dianggap pasangan ideal untuk cerut. Itu mungkin nasihat standard, tetapi terdapat beberapa kehalusan yang perlu dipertimbangkan.

Cerutu Dan Cognac

Cigar And Cognac – gandingan yang telah lama wujud

Pertama, tidak setiap cognac akan sesuai dengan cerut Cuba. Yang muda - VO dan VSOP - akan menunjukkan terlalu banyak alkohol dan ini akan membahayakan cerut anda. Yang lebih tua (XO dan ke atas) akan lebih banyak semangat yang menarik , dengan nota kacang, madu dan kayu, meningkatkan rasa yang anda akan ambil daripada cerut Cuba anda. Ada yang mengatakan bahawa jenama terbaik untuk digunakan dengan cognac ialah Cohiba, dan saya tidak akan bersetuju.

Jika anda sudah biasa dengan sepupu lama cognac, Armagnac, anda tahu bahawa minuman hebat dari Gascogne ini memberikan aroma yang berbeza. Cuba Saint Luis Rey (mungkin Double Corona daripada mereka) atau Quai d'Orsay dengan Bas-Armagnac yang bagus, yang terbaik daripada tiga wilayah pengeluar di Armagnac.

Graham

Pelabuhan Tawny 10 Tahun Graham

Minuman serba-serbi kegemaran saya dengan hampir setiap cerut ialah Tawny Port, terutamanya yang berumur 10 tahun. Mereka tidak pernah membebankan cerut anda, dan biasanya digabungkan dengan lancar dengan aroma dari stogie Cuba yang baik.

Brut Vintaj Champagne Pol Roger

Brut Vintaj Champagne Pol Roger

Anda mungkin terkejut, tetapi Champagne yang bagus - terutamanya yang vintaj, di atas NV - mungkin menjadi teman yang hebat untuk asap anda, atas tiga sebab: (1) ia diminum sejuk atau sejuk, mengurangkan suhu cerut asap ; (2) ia berbuih, dan gelembung karbon dioksida yang kecil itu membantu membersihkan lelangit anda; dan (3) nota pedas, roti bakar dan brioche yang anda akan dapati dalam sesuatu yang baik Champagne akan sangat sesuai dengan aroma dari cerut anda.

Kesimpulan

Cerut Cuba adalah salah satu kemewahan yang jarang berlaku. Kini, pada masa akan datang anda melancong ke luar negara - terutamanya ke Sepanyol, Perancis dan Switzerland - dapatkan pelbagai jenis cerut Cuba dan nyalakan satu. Kepuasan dijamin…