Bagaimana Untuk Menjadi Tetamu Rumah atau Hos yang Baik

Bagaimana untuk menjadi tetamu rumah atau tuan rumah yang baik

Dijemput untuk tinggal di rumah seseorang, dan juga menawarkan jemputan seperti itu, boleh membingungkan semua pihak yang terlibat. Dengan medan ranjau etika untuk mengemudi, dalam panduan ini, kita akan membincangkan cara menjadi tetamu rumah yang baik dan hos yang hebat.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Pra-Ketibaan
 2. Ketibaan
 3. Hadiah Tuan Rumah
 4. Etika
 5. Di Luar Rumah
 6. Pemergian
 7. Tindakan Susulan
 8. Bacaan yang Dicadangkan
 9. Kesimpulan

Adab adalah cara untuk menunjukkan kepada orang lain bahawa kita mengambil berat tentang mereka.

Perry Como

Keseluruhan konsep adab, adab, dan kesantunan adalah untuk membuat orang di sekeliling kita berasa selesa. Sebagai hos dan tetamu rumah, objektif utama adalah untuk menjadikan orang yang tinggal bersama kami berasa selesa dan selesa.Rumah yang bersih dan kemas sentiasa lebih selesa apabila menerima tetamu

Rumah yang bersih dan kemas sentiasa lebih selesa apabila menerima tetamu

Pra-Ketibaan

Peringkat pra-ketibaan membawa kepada penginapan sebenar. Ia bermula apabila tuan rumah menjemput tetamu untuk tinggal di rumah mereka buat sementara waktu. Sekiranya jemputan anda tidak diterima, jangan ambil secara peribadi; tidak semua orang berasa selesa tinggal di rumah orang lain, dan mungkin terdapat faktor lain seperti alahan haiwan peliharaan atau isu pemakanan Selepas menerima jemputan dengan penuh penghargaan, terdapat beberapa langkah yang patut dilakukan untuk menjadikan penginapan itu selesa untuk kedua-dua pihak yang mungkin.

Pengacara itu

Sebagai hos, menjadi peranan anda untuk memudahkan penginapan dan persediaan untuk ketibaan. Sebaik sahaja jemputan anda telah diterima oleh tetamu, anda perlu mula merancang seminggu atau lebih awal.

Mulakan dengan menelefon atau menghantar e-mel kepada tetamu untuk memberitahu mereka betapa gembiranya anda kerana mereka telah memutuskan untuk tinggal bersama anda. Di dalamnya, minta maklumat daripada mereka seperti mana-mana mesyuarat yang dijadualkan atau tempat yang perlu mereka pergi. Dengan melakukan ini, anda boleh membantu untuk memastikan rancangan anda tidak menghalang penginapan mereka dan anda boleh membantu menyelesaikan jadual mereka. Ini amat berguna jika mereka tinggal bersama anda semasa dalam perjalanan untuk pekerjaan atau acara seperti perkahwinan atau pengebumian .

Bilik peribadi untuk tetamu adalah ideal apabila boleh

Bilik peribadi untuk tetamu adalah ideal apabila boleh

LAKUKAN dan JANGAN Sebelum Ketibaan:

 • Tanyakan sama ada mereka mempunyai alahan yang perlu anda ketahui
 • DO minta senarai beberapa makanan atau minuman kegemaran mereka
 • DO meminta maklumat ketibaan mereka dan menyelaraskan perjalanan dari tempat ketibaan ke rumah anda
 • DO kongsi jadual dan ketersediaan anda, supaya tetamu boleh bersedia untuk menyibukkan diri jika perlu
 • DO kongsi rancangan untuk makan, seperti masa, memasak dan makan di luar
 • JANGAN membanjiri mereka dengan maklumat; pastikan butiran pada tahap tinggi
 • JANGAN berikan senarai panjang peraturan atau jangkaan; jika anda tidak boleh fleksibel dengan tetamu tentang banyak perkara di rumah anda, maka pengehosan mungkin bukan untuk anda.

Ingat, satu-satunya tujuan untuk menyampaikan pra-ketibaan adalah untuk memastikan anda boleh bersedia sebaik mungkin untuk penginapan mereka.

Beberapa hari sebelum ketibaan mereka, anda perlu menyelesaikan tugasan berikut:

 • Rancang makanan dan pergi membeli-belah runcit dan pastikan anda mengambil apa-apa makanan atau minuman yang mereka sebutkan mereka suka. Selain itu, dapatkan seberapa banyak barangan runcit yang anda boleh untuk sebarang makanan yang anda akan buat semasa penginapan mereka. Dengan melakukan ini, anda memastikan mereka tidak perlu dibebani dengan kedai runcit pertengahan penginapan di mana mereka mungkin berasa bertanggungjawab untuk membantu membayar barangan runcit.
 • Bersihkan dan bersihkan bilik tempat mereka menginap. Pastikan anda meletakkan cadar baru di atas katil, tuala bersih untuk mereka gunakan, dan sebarang peralatan tidur atau peralatan mandian lain yang mereka perlukan.
 • Ia adalah idea yang sangat baik untuk meletakkan abuku tetamu kecil atau nota alu-aluanyang mengandungi maklumat berkaitan seperti kata laluan wifi, kedai dan restoran berdekatan, nombor telefon kepada syarikat teksi, maklumat hubungan mudah alih anda dan sebarang item lain seperti kod penggera untuk kegunaannya.
 • Pertimbangkan untuk meletakkan bakul alu-aluan kecil di dalam bilik mereka. Ia boleh mengandungi pelbagai barangan seperti air botol, berus gigi baharu, peralatan mandian bersaiz perjalanan seperti syampu dan perapi. Item lain boleh termasuk beberapa makanan ringan, peta kawasan atau buah-buahan segar.
 • Pastikan anda menyimpan semula mana-mana barang di bilik mandi yang akan mereka gunakan. Pastikan terdapat beberapa gulung kertas tandas, satu atau dua kotak tisu dan sabun tangan.
 • Bersihkan seluruh rumah; tetamu anda akan melihat semuanya!

Pada hari ketibaan:

 • Sebelum ketibaan mereka, sahkan bahawa pesawat mereka tidak lewat dan ingatkan mereka tempat anda akan mengambilnya.
 • Dapatkan cucian kereta dan perincian
 • Mulakan makan malam jika anda bercadang untuk memasak petang itu;
Pastikan anda meninggalkan tuala tetamu untuk kegunaan mereka

Pastikan anda meninggalkan tuala tetamu untuk kegunaan mereka

Tetamu

Sebagai tetamu, peranan anda adalah untuk bersikap sopan dan sentiasa ingat bahawa anda telah dijemput untuk tinggal di rumah orang lain. Oleh itu, walaupun anda mempunyai agenda berjadual anda, menjadi kewajipan anda untuk tidak mengganggu gaya hidup hos anda dan jadual mereka.

Jika anda akan tinggal bersama hos kerana anda berada di bandar untuk mesyuarat, persidangan atau acara, adalah idea yang baik untuk memberikan hos anda salinan jadual perjalanan anda supaya mereka boleh merancang untuk memenuhi jadual anda. Idea lain yang bagus ialah membeli hadiah hos untuk hos anda sebelum anda meninggalkan rumah. Dengan cara ini anda boleh menjadikan hadiah itu lebih bermakna dengan memberi mereka sesuatu yang mungkin tidak dapat mereka temui di rantau mereka, atau sesuatu yang peribadi dan mewakili anda atau tempat anda tinggal.

Semasa ketibaan, tawarkan tetamu sesuatu untuk snek dan minuman

Semasa ketibaan, tawarkan tetamu sesuatu untuk snek dan minuman

Ketibaan

Pengacara itu

Apabila tetamu anda tiba, tanya sama ada mereka ingin minum dan berikan mereka lawatan ke rumah anda jika mereka belum pernah ke sana. Tunjukkan kepada mereka bilik yang mereka akan tinggal, di mana bilik mandi berada, dan apa-apa maklumat yang mereka perlukan seperti peti sejuk dengan tawaran untuk membantu diri mereka sendiri, cara mengendalikan pad kekunci penggera dan di mana kuncinya jika anda akan meminjamkan mereka kereta semasa penginapan mereka.

Selepas lawatan itu, jemput mereka duduk dan berehat. Tawarkan mereka minuman dan bawa keluar sepinggan berisipembuka selera atau makanan ringanjika ia antara waktu makan. Jika anda akan makan malam semasa ketibaan mereka, beritahu mereka dan tanya jika mereka memerlukan sedikit masa untuk menukar pakaian sebelum makan malam.

Satu petua besar adalah untuk mengelakkan membuat rancangan dengan rakan lain sepanjang tempoh penginapan mereka jika jangka pendek (seminggu atau kurang). Pada hari ketibaan mereka, pastikan jadual anda jelas supaya anda boleh mengalu-alukan mereka masuk ke rumah anda dan mereka tidak akan berasa seperti mereka menghalang anda.

Jika mereka telah mengembara dari zon waktu lain, kemungkinan besar mereka mungkin mengalami jet lag. Jika ini berlaku, jemput mereka untuk tidur pada masa lapang mereka atau tidur sebentar jika terlalu awal untuk bersara untuk malam itu.

Papan tanda wifi ialah cara terbaik untuk membuat tetamu berasa selesa

Papan tanda wifi ialah cara terbaik untuk membuat tetamu berasa selesa

Tetamu

Apabila anda tiba dan bertemu dengan hos anda, letakkan beg anda dengan segera dan kemas di dalam bilik yang anda akan tinggal. Jika mereka sedang menyediakan makanan, tawarkan bantuan, tetapi jangan menolak jika mereka berkata tidak. Anda sentiasa boleh membantu kemudian dengan cara seperti membersihkan pinggan mangkuk dari meja atau menyumbang dengan memuatkan mesin basuh pinggan mangkuk.

Seboleh-bolehnya, cuba patuhi jadual mereka pada hari pertama melainkan anda mempunyai komitmen terdahulu yang anda tidak boleh keluar daripadanya. Jika itu yang berlaku, pastikan anda memberitahu mereka lebih awal supaya mereka boleh membuat perancangan dan tidak dibiarkan begitu sahaja.

Sebelum tidur, tanya mereka tentang sebarang rutin dan pukul berapa mereka biasanya bangun supaya anda boleh menetapkan penggera.

Menjelang penghujung malam pertama, berikan mereka hadiah tuan rumah.

Panduan Tetamu Rumah

Panduan Tetamu Rumah

Hadiah Tuan Rumah

Secara tradisinya, hadiah tuan rumah adalah cara mengucapkan terima kasih. Dalam banyak kes, ia mungkin dalam bentuk bunga, gula-gula atau menawarkan untuk membawanya untuk makan malam. Walau bagaimanapun, kami berpendapat bahawa hadiah terbaik adalah yang paling peribadi. Jika anda dari luar bandar, cuba dapatkan item yang mereka tidak boleh dapatkan secara tempatan atau produk yang eksklusif atau popular di bandar anda. Jika anda memerlukan sesuatu yang lebih generik, pertimbangkan a buku meja kopi atau sebotol wain atau pencernaan kegemaran mereka.

Pelbagai wain dari kelab wain yang berbeza

Wain adalah hadiah hos klasik, jika mereka menggemarinya

Etika

Perbezaan antara lelaki dan boor lebih jelas dicatatkan di meja daripada di tempat lain.

W.R. Houghton

Etiket adalah tindakan yang sopan dan menggunakan adab. Berikut adalah beberapa petua:

Pengacara itu

Sebagai tuan rumah, adalah penting untuk membuat tetamu anda berasa dialu-alukan. Sentiasa ingatkan mereka untuk menganggap rumah anda sebagai milik mereka dan bantu diri mereka untuk mendapatkan apa sahaja yang mereka suka seperti makanan ringan atau minuman. Tetamu rumah yang baik masih akan mengelak daripada membuka almari atau peti sejuk anda, jadi adalah satu rancangan yang baik untuk terus menawarkan makanan atau minuman kepada mereka jika anda rasa mereka mungkin kelaparan atau kepanasan.

Berikut ialah beberapa petua untuk membuat tetamu anda berasa selesa:

 • Elakkan masuk ke dalam bilik yang mereka akan tinggal. Buat masa ini, itu adalah bilik mereka. Ketuk jika anda memerlukan sesuatu.
 • Sediakan hidangan mengikut kesukaan mereka. Tanya sebelum memasak jika mereka menikmati hidangan yang anda bercadang untuk membuat dan pastikan anda membiarkan mereka berehat, walaupun mereka menawarkan bantuan.
 • Elakkan sebarang perselisihan keluarga, peribadi atau profesional di hadapan mereka. Tiada apa-apa yang akan membuat seseorang lebih tidak selesa daripada terpaksa menyaksikan atau mendengar konflik.
 • Apabila meninggalkan rumah sama ada untuk bekerja atau pergi ke kedai, tanya jika mereka memerlukan apa-apa dan tawarkan untuk mengambilnya. Jika anda pergi untuk tempoh yang lama (lebih daripada satu jam), tunjukkan kepada mereka cara mengendalikan televisyen atau tanya sama ada mereka mahukan apa-apa untuk menghiburkan mereka atau - jika boleh - jika mereka berminat untuk menyertai anda atau mahu menaiki kereta ke suatu tempat.
 • Semasa berada di hadapan tetamu anda, kurangkan masa skrin anda. Jangan biarkan TV dihidupkan sebagai bunyi ambien di latar belakang, kerana ia adalah gangguan visual. Tumpuan harus diberikan kepada tetamu, dan anda akan mempunyai banyak masa apabila mereka tiada untuk menyemak e-mel atau membalas teks dan mesej Facebook.
 • Pastikan anda tidak menyiarkan apa-apa yang tidak menarik tentang tetamu anda media sosial .

Tetamu

Etika adalah sangat penting untuk tetamu rumah. Ini bukan rumah anda, jadi rancangan yang baik untuk sentiasa berfikir dari perspektif hos anda.

Berikut adalah beberapa petua:

Futon boleh menjadi hebat tetapi sebagai tetamu sentiasa lipat semula pada waktu pagi

Futon boleh menjadi hebat tetapi sebagai tetamu sentiasa lipat semula pada waktu pagi

 • Jangan harap hos anda melayani anda, menghiburkan anda atau mengubah gaya hidup mereka untuk anda. Sesuaikan dengan rutin mereka sebanyak mungkin,
 • Hormati harta mereka. Tanggalkan kasut jika mereka tidak memakainya di dalam rumah; jangan buka almari atau laci tanpa jemputan terlebih dahulu; jangan mengintip atau mencuri dengar secara peribadi perbualan ; jangan bantu diri anda untuk apa-apa selain air atau kopi pagi tanpa bertanya terlebih dahulu, walaupun mereka menyuruh anda membuat sendiri di rumah.
 • Pastikan bilik anda sentiasa kemas dan kemas. Kemas katil setiap pagi; buang apa-apa pakaian yang kotor atau bersih, dan simpan barang peribadi anda terkurung.
 • Jika anda tidur di atas katil sementara seperti futon atau sorok katil, pastikan anda melipatnya setiap pagi dalam keadaan duduk jika ia menghalang.
 • Pastikan anda membersihkan bilik air selepas setiap penggunaan. Bilas pancuran mandian atau tab mandi selepas digunakan, lap kaunter basah dan simpan peralatan mandian anda di dalam bilik anda jika anda berkongsi bilik mandi.
 • Apabila makanan sedang disediakan, pinggan mangkuk sedang dibersihkan, atau rumah diberi sekali lagi, tanya jika anda boleh membantu. Walaupun tuan rumah berkata tidak, anda masih boleh membawa hidangan anda ke kaunter dan membantu membersihkan barang makan malam. Pastikan anda menyemak panduan kami adab meja dan kami video tentang etika makan .
 • Ingat bahawa hos anda mempunyai kehidupan mereka sendiri, jadi jika mereka kelihatan sibuk, ambil majalah atau berjalan-jalan.
 • Untuk menenangkan hos, melainkan ada sebab untuk berjaga seperti parti atau acara, pastikan anda bersara ke bilik anda selewat-lewatnya jam 11:00 malam atau apabila mereka tidur, yang mana lebih awal. Walaupun anda tidak tidur, anda boleh menonton beberapa Netflix pada telefon andafon kepalaatau baca dengan tenang. Dengan cara ini anda tidak mengganggu hos anda sekiranya mereka memerlukan sedikit masa sahaja.
Pastikan telefon anda dalam keadaan senyap untuk memberi perhatian kepada hos atau tetamu anda supaya mereka tidak berasa diketepikan

Pastikan telefon anda dalam keadaan senyap untuk memberi perhatian kepada hos atau tetamu anda

 • Sentiasa memakai baju tidur yang sesuai di kawasan awam di rumah. Jika anda tidak memakai pakaian tidur yang sesuai semasa penginapan anda, kemaskan jubah untuk melemparkan apa yang anda ada. Pada bila-bila masa anda meninggalkan bilik anda - walaupun di tengah malam untuk menggunakan bilik mandi - tutup diri anda dengan gaun persalinan yang sesuai jika anda membawanya. Pakai stokin atau selipar bukannya berkaki ayam
 • Walaupun hos anda berkata untuk membuat diri anda berasa seperti di rumah, mereka mungkin tidak bermaksud tidur sebentar di katil mereka atau memakai jubah mandi mereka. Maksudnya ialah jangan ragu untuk menuangkan segelas air sendiri atau gunakan bilik mandi jika perlu. Ini bermakna tidak membantu diri sendiri untuk apa-apa. Jangan ambil cerut, jangan nyalakan rokok, dan jangan pergi ke bilik lain yang tidak dijemput masuk. Ini juga bermakna tidak menuang minuman dari bar mereka, memasak tanpa kebenaran, meletakkan kaki anda di atas perabot atau tidur sebentar di sofa ruang tamu.
 • Sentiasa ingat untuk memastikan telefon bimbit anda bergetar atau senyap apabila berada di rumah orang lain.
 • Pastikan anda tidak menyiarkan apa-apa yang tidak menarik tentang hos anda, rumah mereka atau apa-apa tentang penginapan anda bersama mereka ke media sosial. Jika anda tidak mempunyai apa-apa yang baik untuk dikatakan, jangan katakan apa-apa sama sekali.
 • Jangan jemput orang ke rumah hos anda. Jika anda ingin berjumpa dengan rakan lama, lakukan di tempat awam atau kunjungi rumah mereka.
 • Pastikan sentiasa mematuhi rancangan yang dijadualkan. Jika anda memberitahu hos anda bahawa anda akan pulang pada masa tertentu atau kembali untuk makan, jangan biarkan mereka menunggu. Ingat; 15 minit adalah awal, 5 minit adalah tepat pada masanya dan tepat pada masanya lewat.
Jangan ambil alih sofa untuk tidur, sebaliknya minta diri ke bilik tidur

Jangan ambil alih sofa untuk tidur siang; sebaliknya minta maaf ke bilik tidur

Di Luar Rumah

Pastikan anda membersihkan rumah anda dengan baik sebelum tetamu tiba

Pastikan anda membersihkan rumah anda dengan baik sebelum tetamu tiba

Pengacara itu

Jika anda perlu meninggalkan rumah untuk pergi bekerja, tunjukkan tetamu anda tempat untuk mencari barangan seperti makanan, minuman, alat kawalan jauh, dsb. Berikan mereka nombor telefon atau tempat kerja anda untuk menghubungi anda jika mereka memerlukan apa-apa dan tanya sama ada mereka mahu anda untuk mengambil apa-apa dalam perjalanan pulang. Jika anda melancong di luar rumah untuk tujuan bukan berkaitan kerja, tanya tetamu anda jika mereka ingin menyertai anda, tetapi jangan buat mereka berasa bertanggungjawab untuk melakukannya.

Pelan terbaik ialah mengehadkan sebarang aktiviti sosial lain atau aktiviti tidak penting semasa anda mengehos tetamu. Seboleh-bolehnya, anda ingin membuat tetamu berasa penting, dan ini boleh menyebabkan tetamu anda berasa tidak diterima jika anda meninggalkan mereka di rumah untuk berjumpa rakan lain tanpa menyertakan mereka.

Satu petua ialah bertanya kepada tetamu anda setiap pagi jika ada tempat yang mereka ingin pergi. Tawarkan untuk menunjukkan kepada mereka, berikan beberapa idea untuk aktiviti yang boleh anda lakukan bersama, atau beri mereka tumpangan jika perlu.

Gaun Persalinan Derek Rose

Kemaskan Gaun Persalinan Derek Rose untuk mengemas baju tidur anda

Tetamu

Sebagai tetamu, anda ingin membuat hos anda berasa seperti anda berbesar hati berada di rumah mereka. Memang sesetengah urusan mungkin berlaku apabila anda perlu pergi sendiri untuk mesyuarat, pengebumian, perkahwinan atau acara yang anda berada di bandar. Walau bagaimanapun, anda tidak mahu melayan hos anda seperti sebuah hotel dengan keluar selama berjam-jam, keluar sendiri dan hanya menghabiskan sebahagian kecil masa anda bersama mereka untuk tidur. Jika anda menghadiri acara yang menarik perhatian anda, mungkin lebih baik untuk tinggal di hotel.

Apabila anda keluar sendiri, pastikan anda memberikan butiran kepada hos anda. Rancang untuk kembali pada jam yang munasabah. Jika anda akan meneroka atau membeli-belah, jemput hos anda untuk menyertai anda, tetapi jangan buat mereka berasa bertanggungjawab.

Apabila keluar dengan hos anda untuk makan, tawarkan untuk membayar. Tidak kira apa yang mereka katakan, ia penting untuk ditawarkan, kerana pengehosan anda memerlukan masa dan wang, dan seterusnya menjimatkan wang anda sebagai tetamu. Jika mereka membenarkan anda membayar, ikuti. Jangan tawarkan dengan jangkaan mereka berkata tidak. Tawaran dengan jangkaan benar-benar membayar.

Satu petua ialah meminta mereka untuk menyertai anda untuk makan malam dan berkeras untuk membawa mereka keluar sebagai tanda terima kasih kerana melayan anda di rumah mereka.

Pemergian

Pada hari terakhir lawatan, hos harus bertanya sama ada terdapat apa-apa yang tetamu perlukan seperti perjalanan ke lapangan terbang, bantuan mengemas atau makanan ringan untuk perjalanan pulang.

Sebagai tetamu, anda ingin meluangkan sedikit masa yang penting untuk memastikan segala-galanya dibiarkan seperti yang anda temui. Kemas katil, bersihkan sebarang kucar-kacir anda dan tinggalkan bilik yang anda tinggali sekemas mungkin. Jika anda mempunyai tuala dan linen yang anda gunakan semasa penginapan anda, walaupun ia tidak bersih, lipat dengan kemas dalam longgokan.

Jika hos menawarkan untuk membantu anda berlepas, beritahu mereka bahawa anda berbesar hati untuk mengatur pengangkutan pulang anda jika ia menyusahkan mereka. Sebelum pergi, pastikan anda mengucapkan terima kasih kepada semua orang dalam keluarga kerana membenarkan anda tinggal bersama mereka, termasuk mana-mana kanak-kanak dan kakitangan rumah.

Jika hos anda membawa anda ke lapangan terbang atau stesen kereta api, ucapkan terima kasih kepada mereka sekali lagi sebelum berlepas.

Kad ucapan terima kasih tulisan tangan pada set alat tulis OTR

Kad ucapan terima kasih tulisan tangan pada set alat tulis OTR

Tindakan Susulan

Tetamu

Jika anda tetamu rumah, tindakan susulan terpulang kepada anda.

Sebaik sahaja anda tiba di rumah, tulisan tangan kad ucapan terima kasih yang menyatakan rasa terima kasih anda. Ia tidak semestinya surat yang panjang, malah hanya sekeping kad. E-mel, Facebook dan menghantar mesej bagus untuk banyak perkara, tetapi bukan kad terima kasih. Pastikan anda menghantarnya secepat mungkin, jadi terdapat kelewatan minimum untuk mereka menerimanya.

Untuk ucapan terima kasih segera, hubungi penjual bunga dan hantar sejambak kepada hos anda dengan kad terima kasih.

Buku yang disyorkan untuk dikunjungi

Buku yang disyorkan untuk dikunjungi

Buku Disyorkanharga
Buku Etiket Lengkap Amy Vanderbilt, Edisi Ulang Tahun Ke-50 $
Adab & Adab Moden Debrett $
Etika Emily Post $
Buku Etiket dan Manual Kesopanan The Gentleman $
Adab Penting untuk Lelaki $
Manual Etiket Routledge: Buku Etiket Lengkap $
The Butler Speaks: Kembali kepada Etika yang Betul, Menghibur Bergaya, dan Seni Pengemasan yang Baik $
Panduan Butler untuk Adab Meja $
Panduan Debrett untuk Etika Menghiburkan $

Terdapat beberapa buku hebat yang patut dibaca sebelum menjadi tuan rumah atau menjadi tetamu di rumah orang lain. Berikut ialah beberapa yang kami cadangkan untuk memberi anda maklumat yang anda perlukan untuk menjadi hos atau tetamu yang terbaik. Ambil perhatian bahawa sesetengah daripada ini boleh menjadi agak kuno, dan walaupun ia adalah bacaan yang menarik, banyak petua harus diambil dengan sebutir garam.

Berikut ialah buku etika klasik yang dipenuhi dengan maklumat berguna termasuk bahagian khusus untuk melawat:

Buku Etiket Lengkap Amy Vanderbilt

Adab & Adab Moden Debrett

Etika Emily Post

Manual Etiket Routledge

Adab Penting Emily Post untuk Lelaki

Buku Etiket dan Manual Kesopanan The Gentleman

Berikut adalah buku lain yang menawarkan maklumat khusus:

Butler Bercakap

Ditulis untuk butler, buku ini menyediakan kandungan berharga untuk mana-mana hos untuk memastikan rumah mereka bergaya dan disusun dengan baik.

Panduan Butler untuk Adab Meja

Jika anda akan melawat kediaman rasmi, buku ini membimbing anda melalui semua yang anda perlu tahu tentang etika meja.

Panduan Debrett untuk Etika Menghiburkan

Buku yang sesuai untuk hos, jika anda baru berhibur atau mahir, anda pasti akan menemui maklumat berguna untuk semua jenis senario.

Kesimpulan

Kami berharap buku asas ini tentang cara menjadi hos dan tetamu rumah yang baik akan membantu anda pada lawatan seterusnya. Apakah petua yang anda ada untuk melayan tetamu atau melawat rumah seseorang?