Bahagian III v- Tradisi, Saman Dan Generasi Baru

A. Caraceni Andreacchio 540

Dalam siri Caraceni kami, kami telah meneroka asal usul pakaian Domenico Caraceni , serta Augusto dan Mario dari A. Caraceni . Hari ini, kita akan memberi tumpuan kepada generasi ke-4 dan ke-5

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Tradisi Caraceni
  2. Rita Maria Caraceni & Carlo Andreacchio
  3. Massimiliano Andreacchio Caraceni
  4. Sut A. Caraceni
  5. A. Butiran Pakaian Caraceni

Dinasti Caraceni Menjelaskan

daripada A. Caraceni, tradisi rumah jahitan ini sebagai tambahan kepada perincian pakaian halus mereka.Tradisi Caraceni

Apabila ditanya tentang ciri penting tukang jahit, Mario berkata kesopanan. Sebagai contoh, seorang pelanggan menghampirinya pada suatu hari bertanya, Tukang jahit saya sekarang ialah Tizio, apa pendapat anda tentang pakaian saya? Mario memberitahunya ia disesuaikan dengan baik, menunjukkan perkara yang baik tentang saman itu dan bukannya kelemahan. Klien kemudian menjawab, Kerana jawapan anda, saya akan menjadi pelanggan anda. Dan nampaknya, dia kekal sebagai pelanggan sehingga kematiannya.

A. Kain Caraceni

A. Kain Caraceni

Selain kesopanan, terdapat beberapa tradisi lain yang dipatuhi dengan ketat oleh kakitangan A. Caraceni. Sebagai contoh, apabila memotong pakaian, corak sentiasa disimpan di tempatnya oleh ladam. Di kedai, setiap daripada tiga dozen tukang jahit mesti memakai ajaketdibuat oleh tangan mereka sendiri. Di samping itu, ahli keluarga yang terlibat dalam perniagaan, dengan beberapa pengecualian, menjalani perantisan jahitan untuk mempelajari perniagaan, walaupun kedudukan mereka tidak semestinya melibatkan jahitan. Jelas sekali, kebanggaan dalam kraf mereka masih berjalan sangat kukuh dalam perniagaan Caraceni.

Rita Maria Caraceni & Carlo Andreacchio

Selepas menerajui A. Caraceni dengan jayanya selama 26 tahun, Mario yang berusia 73 tahun secara rasmi menyerahkan perniagaan itu kepada anak perempuannya, Rita Maria Caraceni, dan suaminya, Carlo Andreacchio, salah seorang pemotong kepala. Mario Caraceni, walaupun pada pertengahan lapan puluhan, melawat atelier secara tetap.

Massimiliano Andreacchio Caraceni

Pada tahun 2004, cucu Mario, Massimiliano, memutuskan untuk mengikuti jejak nenek moyangnya dan menjadi tukang jahit. Tahun lepas, dia menamatkan perantisannya sebagai master tailor. Menjadi kidal, agak mencabar baginya pada mulanya menjahit menggunakan tangan kanan. Hari ini, dia boleh melakukannya dengan sempurna dan dia kebanyakannya memotong sut, sama seperti bapanya Carlo. Dia adalah 5kegenerasi Caraceni, dan memandangkan dia baru berusia 27 tahun dan mereka kini mempunyai 40 pekerja yang mengeluarkan sekitar 700 sut setahun, nampaknya A. Caraceni mempunyai masa depan yang cerah!

3 generasi tukang jahit di A. CARACENI

Sut A. Caraceni

Nasib baik, saya memiliki beberapa sut A. Caraceni, dan walaupun semuanya berbeza sedikit, ia mempunyai siluet biasa. Bahu mempunyai sedikit pelapik tetapi biasanya sangat lembut.

A. Lapik Lengan Caraceni.jpg

A. Lapik Lengan Caraceni.jpg

Sut saya mempunyai cekung Bahu pagoda dengan sedikit rullino. Pakaian dengan lapel memuncak agak lebar dan mempunyai sedikit perut, tetapi gaungnya tidak terlalu tinggi. Semua pakaian A. Caraceni yang saya miliki adalah sangat selesa dan mudah untuk bergerak. Seluar itu didatangkan dengan gelung tali pinggang dan manset yang besar secara lalai, tetapi, sudah tentu, keinginan pelanggan tetap berlaku.

Lubang butang dibuat dengan indah dengan benang sutera, dan butang biasanya diperbuat daripada corozo. Lapisannya, secara lalai, diperbuat daripada sutera tulen dan sepadan dengan fabrik luar melainkan pelanggan memerlukan sesuatu yang istimewa. Menariknya, semua pakaian A. Caraceni yang pernah saya lihat menampilkan lapik lengan khas dalam gading dengan jalur hijau yang lebih lebar di tengah disertai dua jalur coklat di kedua-dua sisi. Jika anda pernah melihat corak ini pada lapik lengan, kemungkinan besar ia adalah A. Caraceni. Untuk memastikan, anda juga boleh melihat poket dada dalam di sebelah kanan, yang sepatutnya mempunyai label A. Caraceni, bersama-sama dengan nama pelanggan dan tarikh siap.

Berkenaan dengan gaya, sut A. Caraceni agak halus dan elegan secara klasik.

Pada masa lalu, kami membentangkan kepada anda a sut fresco daripada A. Caraceni dan kami juga menunjukkan kemudahan pergerakan di dalamnya. Memandangkan anda telah mempelajari lebih lanjut tentang pembuat sut ini, lihat sekali lagi!

A. Butiran Pakaian Caraceni

A. Lubang Butang Caraceni

A. Lubang Butang Caraceni

Pakaian dari A. Caraceni semuanya menampilkan sejumlah besar kerja tangan, terutamanya dari luar. Jeffrey D. membedah saman daripada penyumbang kami,Herbert Stricker, tidak lama dahulu, dan menemui lapel berlapik mesin. Nampaknya A. Caraceni menawarkan kedua-duanya - kanvas berlapik tangan serta berlapik mesin. Walau bagaimanapun, ia adalah satu kejutan besar untuk melihat begitu banyak kerja mesin, terutamanya apabila mempertimbangkan jahitan pick terperinci, lubang butang dan sudut bulat.

Corak pelanggan tidak digubal pada kertas biasa, tetapi lebih kepada beberapa jenis bahan kanvas. A. Caraceni menyimpang dalam hal itu daripada kebanyakan tukang jahit, kerana lebih mudah untuk menukar corak kanvas jika pelanggan bertambah berat: kanvas tambahan hanya dijahit.

Harga di A. Caraceni sentiasa tinggi. Sebagai contoh, saman dua helai biasa akan dikenakan bayaran sekitar 4800€ ($6,500) dankotdiperbuat daripada Vicuna akan memberikan anda pulangan sebanyak 25,000€ ($34,000). Walau bagaimanapun, memandangkan saman A. Caraceni harus bertahan sekurang-kurangnya 20 tahun, 240€ setahun nampaknya lebih berpatutan… iaitu, jika anda boleh membayarnya terlebih dahulu!

Sehingga baru-baru ini, A. Caraceni tidak mempunyai tapak web mahupun alamat e-mel. Tidak lama dahulu, kami melaporkan tentang pelancaran laman web A. Caraceni tetapi nampaknya ia sudah pun melalui proses baik pulih.

Lain kali, Galliano Caraceni dan anak lelakinya Tommy & Giulio akan dipaparkan, dan selepas itu, kami akan fokus pada Ferdinando & Nicoletta Caraceni – Caraceni ketiga di Milan.

A. CARACENI snc
Melalui Fatebenefratelli 16
Milan, Itali
Tel. + 39 (0)26551972
a-caraceni.it
Ph-otocredit 3 generasi: Carlo Furgeri Gilbert; Carlo dan anak lelaki: LeTemps