Baju Belang Mendatar

baju jalur melintang

Walaupun ramai lelaki memakai pakaian belangbaju raya, saya jarang jumpa secara mendatar baju berjalur di jalanan. Memandangkan tidak banyak maklumat yang tersedia tentang jenis orientasi corak ini, hari ini kami akan berkongsi artikel terperinci tentang baju jalur melintang .

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Sejarah Baju Belang Mendatar
 2. Cara Memakai Baju Belang Mendatar
 3. Kolar Kontras dan Jalur Mendatar
 4. Lengan & Kolar Berjalur
 5. Jalur Mendatar Tebal
 6. Garisan Mendatar Halus
 7. Aksesori
 8. Tempat Beli Baju Belang Mendatar
Baju Belang Mendatar

Warta LelakiLLC – Hak Cipta Terpelihara.

Sejarah Baju Belang Mendatar

Baju Depan Bib dengan Belang Mendatar 1936

Baju Depan Bib dengan Belang Mendatar 1936Jika sama sekali, kebanyakan orang akan memikirkan Gordon Gekko apabila bercakap mengenai baju berjalur mendatar. Dan sementara penjelmaan Michael Douglas sebagai jerung pelabur memang memakai beberapa baju berjalur jenis itu, dia sama sekali bukan orang pertama yang berbuat demikian.

Walaupun tidak jelas berapa awal baju berjalur mendatar dipakai, tahun 1930-an ialah tempoh pertama lelaki kelihatan memakai baju jalur melintang secara konsisten. Walau bagaimanapun, mereka tidak benar-benar berbelang sepanjang jalan, sebaliknya jalur melintang terhad kepada bib dengan badan fabrik putih dan kolar tanggal berkanji putih. Apabila dipakai dengan ajaketdan jaket atau kot pagi, anda akan sentiasa menganggap bahawa baju itu berjalur sepanjang jalan, tetapi sebenarnya tidak. Memandangkan tiada lelaki yang akan menanggalkan kotnya di khalayak ramai, tiada siapa yang tahu rupa baju itu sebenarnya.

Sudah tentu, sentiasa ada variasi. Sebagai contoh, di sini anda boleh melihat baju berjalur mendatar dengan bib dan kolar berjalur boleh tanggal. Baju ini adalah dari tahun 1936 dan mempunyai jalur kolar putih yang berasingan.

mengikut Baron of Eelking , baju berpakaian dengan jalur mendatar allover - bukan hanya pada bib- telah diperkenalkan oleh Monsieur Filipseco di Paris pada tahun 1950 semasa beliau mengetuai Duta Sélection, sebuah jawatankuasa Perancis untuk fesyen lelaki. Oleh itu, majalah perdagangan Perancis memanggil baju jalur mendatar Duta Besar.

Hari ini, terdapat beberapa variasi jalur mendatar tetapi versi bib tidak lagi tersedia, melainkan anda cukup berminat untuk membuat tempahan.

Cara Memakai Baju Belang Mendatar

Gordon Gekko dalam Baju Belang Mendatar

Gordon Gekko dalam Baju Belang Mendatar

Seperti yang saya nyatakan di atas, ramai orang mengaitkan rupa Gordon Gekko dengan jalur mendatar dan ini benar terutamanya jika anda menggabungkannya dengan kolar putih dan penggantung yang berbeza. Saya tidak fikir meniru gaya tokoh filem mempunyai kaitan dengan keanggunan, walaupun saya boleh menulis keseluruhan artikel tentang topik itu.

Jika anda ingin kelihatan kacak dan menikmati menambah sentuhan unik pada almari pakaian anda, sedikit lebih halus adalah dinasihatkan. Juga, perlu diingat bahawa jalur menegak secara amnya akan menjadikan anda kelihatan lebih nipis dan garisan mendatar lebih lebar daripada anda sebenarnya.

Sebagai contoh, padankan sut biru laut polos dengan baju dengan garis mendatar halus berwarna biru muda, dan beberapa orang akan perasan bahawa jalur itu berbeza. Penggemar pakaian akan mengenali keperibadian dan kebijaksanaan anda.

Sebaik-baiknya, padankan dengan sut 3 helai atau double breasted supaya hanya sebahagian kecil bahagian depan baju anda terdedah.

Jika anda ingin lebih menyerlah, pilih warna yang lebih terang dan jalur yang lebih berani.

Sekiranya anda ingin mencuba jalur baju yang lebih gelap, pastikan anda hanya memakainya dengan sut gelap yang serupa. Memandangkan baju itu tebal, sut itu hendaklah polos atau mempunyai corak yang sangat halus, seperti kepala jarum atau mata pin.

Pada penghujung hari, anda perlu berasa selesa dengan pakaian anda.

Kolar Kontras dan Jalur Mendatar

Banyak baju berjalur mendatar menampilkan kolar kontras putih boleh tanggal yang lembut berbanding kolar berkanji dan sangat digilap pada zaman dahulu.

Pada pendapat saya, kolar putih membuat penampilan yang agak formal dan akibatnya, saya hanya akan memakainya dengan sut. Sudah tentu, lebar jalur dan warna jalur juga sangat penting. Selain itu, ia meningkatkan faktor Gordon Gekko – jadi pilih gaya ini dengan bijak dan padankan dengan aksesori halus.

Lengan & Kolar Berjalur

Seperti yang anda boleh bayangkan, terdapat banyak peluang untuk menukar campuran jalur pada lengan dan kolar. Tidak seperti baju berjalur biasa, lengan boleh berjalur mendatar, dan kolar menegak. Atau boleh anda mempunyai lengan dan kolar yang disesuaikan seperti baju berjalur biasa. Terima kasih kepada pembaca kami Richard Brown dan Steve Highbarger, kami mempunyai beberapa gambar baju jalur mendatar mereka. Ini membantu untuk menggambarkan pelbagai pilihan yang ada.

Walau bagaimanapun, lebih banyak pilihan gaya tidak semestinya menjadikan penampilan lebih elegan. Gordon Gekko memakai baju jalur mendatar dengan manset dan kolar berjalur tidak teratur. Butiran ini menjerit meminta perhatian dan kebanyakan orang akan menyedarinya. Hanya sedar tentang kesan ini apabila memilih gaya ini untuk mengelakkan kejutan apabila berada di khalayak ramai.

Baju Belang Mendatar Lengan Biasa

Baju Belang Mendatar Lengan Biasa oleh Baju RJW

Melalui percubaan dan kesilapan, saya percaya bahawa kombinasi terbaik untuk saya ialah: lengan dan badan dengan mempunyai jalur mendatar, dan kolar dan manset dengan jalur klasik atau putih kontras. Oleh itu, saya mencipta rupa unik yang elegan tetapi tidak mencolok.

Jalur Mendatar Tebal

Secara tradisinya, jalur mendatar tebal adalah sinonim dengan jumpsuit penjara. Syukurlah, kebanyakan bajukainpilihan hari ini mengelakkan persatuan terang-terangan itu.

Semua baju dengan jalur mendatar tebal yang saya lihat mempunyai jalur klasik berwarna biru, hitam atau merah pada latar belakang putih biasa. Gabungan biru dan kuning agak berani, memandangkan beberapa lelaki memakai jalur mendatar sama sekali. Secara amnya, lebih berani jalur, semakin kurang formal pakaian itu. Untuk baju sedemikian, saya akan mengesyorkan melangkau kolar kontras.

Secara peribadi, saya lebih suka jalur yang lebih halus dan oleh itu saya belum menambah baju berjalur mendatar yang berani pada almari pakaian saya. Berikut adalah beberapa makanan untuk difikirkan daripada Etutee.

 • Baju Belang Mendatar Berani oleh Etutee

  Baju Belang Mendatar Berani oleh Etutee

 • Perincian Cuff pada Baju Berjalur Mendatar

  Butiran Cuff pada Baju Berjalur Mendatar oleh Richard Brown

 • Baju Belang Mendatar Tenunan Terbuka

  Baju Belang Mendatar Tenunan Terbuka

Garisan Mendatar Halus

Jalur yang lebih halus mempunyai kelebihan kerana ia kelihatan pepejal dari jauh dan berjalur dalam jarak yang dekat. Saya pasti lebih suka jalur jenis ini berbanding variasi yang lebih berani untuk sebab yang tepat. Sudah tentu, terdapat banyak variasi.

Baju Belang Mendatar Deoveritas

Baju Belang Mendatar

Sebagai contoh, yang ini diperbuat daripada fabrik Thomas Mason dengan berbilang jalur biru pada latar belakang putih.

Sebaliknya, saya mempunyai baju musim panas berjalur sangat halus berwarna biru muda dari Siniscalchi. Garisan melintang adalah hasil tenunan fabrik terbuka dan warna putih. Dalam kes ini, jalur itu bukan sekadar hiasan tetapi juga memakai sejuk dan lapang.

Untuk pakaian musim panas, saya fikir ini adalah penyelesaian yang hebat: halus, berfungsi dan elegan. Malangnya, fabrik jenis ini biasanya tidak tersedia untuk sedia untuk dipakai atau baju yang dibuat untuk ukuran , jadi anda perlu sama ada mendapatkan sendiri fabrik itu atau mencari pembuat baju tersuai mahir yang boleh melakukannya untuk anda.

Aksesori

Dengan baju berjalur mendatar, pilihan aksesori yang betul menjadi sedikit lebih penting. Seperti yang saya nyatakan di atas, penggantung pastinya boleh mempunyai kesan Gordon Gekko tetapi jika anda terus menggunakannyajaket, tiada siapa yang akan melihat mereka. Walau bagaimanapun, semua orang akan melihat baju anda dan tali leher gabungan. Etutee menggunakan perbandingan gambar yang hebat untuk menggambarkan kepentingan gabungan tali leher/baju yang betul:

Burgundy tali leher , stipe biru, jalur pin sesuai. Ini adalah ensemble yang agak kuat yang menarik perhatian anda:

Tali leher Burgundy dengan Kolar Kontras

Burgundy Tali leher dengan Kolar Kontras

Tali leher biru muda digabungkan dengan biru muda, jalur mendatar - pakaian yang halus:

Tali leher Biru Muda dengan Baju Candy Stripe

Tali leher Biru Muda dengan Baju Candy Stripe

Tempat Beli Baju Belang Mendatar

Padanan Corak Deovertias

Padanan Corak

Secara amnya, tidak banyak jenama RTW yang menawarkan gaya ini. Pada masa ini, nampaknya Paul Frederick adalah salah seorang daripada mereka, tetapi dengan harga $40 anda mendapat kapas yang lebih rendah yang tidak akan bertahan lama. Juga, saya sangat tidak menyukai jalinan kaku mereka. Pilihan mahal termasuk Robert Talbott dan Turnbull & Asser.

Dengan beberapa dolar kurang anda boleh mencari pembekal baju MTM, di mana anda boleh memilih jalur anda dan membincangkan semua pilihan gaya dengan mereka. Mereka juga akan menggunakan ukuran anda, dan fabriknya berasal dari Thomas Mason atau Tessitura Monti dan harus tahan lama untuk anda selama bertahun-tahun.

Akhir sekali, setiap pembuat baju harus dapat mencipta jalur mendatar untuk spesifikasi anda. Sudah tentu, anda akhirnya akan membayar sekurang-kurangnya dua kali lebih banyak berbanding dengan pembuat baju MTM, tetapi anda mungkin akan mendapat perkhidmatan peribadi yang hebat di samping mempelajari banyak perkara tentang butiran halus baju.

Apakah pendapat anda tentang baju berjalur melintang? Adakah anda memakainya, adakah anda akan memakainya? Beritahu kami!