Baju Ekor & Seluar Petang Bertali Putih (Suit Pakaian)

Imej Pilihan Panduan Tali Putih Pakaian Malam Baju Ekor Tali Putih - Sven Raphael Schneider

Gentleman's Gazette & pengasas Fort Belvedere Sven Raphael Schneider dalam White Tie

Potongan Baju Ekor: Tegakan Badan, Lengan, Skirt, Lapel, et al.

Apa yang dirujuk oleh orang Amerika Utara sebagai baju ekor dengan betul dipanggil an baju ekor petang atau baju kot untuk membezakannya daripada baju ekor hari rasmi. Kot berbeza kerana kot malam ialah model dada dua (pseudo) dengan skirt berpotongan tajam dan lapel muka sutera manakala pagi kot (atau cutaway dalam bahasa Inggeris Amerika) ialah model berdada tunggal, mempunyai skirt yang meruncing secara beransur-ansur dan membawa lapel muka sendiri.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Potongan Baju Ekor: Tegakan Badan, Lengan, Skirt, Lapel, et al.
 2. Fabrik Ekor: Hitam atau Biru Tengah Malam dalam Bulu, Mohair atau Campuran
 3. Menyempurnakan Kemasan Baju Ekor: Lapel, Butang dan Poket
 4. Seluar Pakaian Penuh: Keanggunan dari Bawah
 5. Fakta Formal
Mantel Petang topi atas tali leher putih

Mantel Petang topi atas tali leher putihBaju ekor malam dibezakan lagi kerana ia mesti sesuai dengan batang tubuh walaupun ia dipotong supaya ia tidak boleh ditutup atau dibutang. Ini hanya boleh dicapai dengan membuat kontur ke badan pemakai dengan sempurna. Oleh itu, melainkan jika seorang lelaki mempunyai perkadaran yang hampir sama dengan baju ekor pra-dibuat, dia perlu melabur dalam perbelanjaan yang besar untuk sut pakaian yang dibuat khas untuk fizikalnya.

Adolph Menjou bertali leher putih dengan topi atas

Adolph Menjou bertali leher putih dengan topi atas

Sama ada pra-dibuat atau dibuat-untuk-ukur, kot ekor yang sesuai menawarkan faedah yang ketara kepada pemakainya. Pakaian ini boleh mengubah mana-mana orang menjadi Adonis, kata pengarang Nicholas Antongiavanni, sama ada dia pendek atau kurus, gemuk atau kurus kerana potongannya menonjolkan setiap kebaikan yang berpotensi sambil menekan dengan kejam setiap maksiat yang boleh dibayangkan.

Tom Ford dan Richard Buckley dalam White Tie

Tom Ford dan Richard Buckley dalam White Tie

Badan

Reka bentuk baju ekor pakaian penuh amat cekap untuk menambah kedudukan lelaki yang lebih pendek kerana keupayaannya untuk menaikkan garis pinggang secara visual. Seperti mana-mana jaket yang disesuaikan, garis pinggang baju ekor biasanya mencerminkan garis pinggang semula jadi pemakai tetapi tidak seperti jaket lain bahagian hadapan kot - dan baju pinggang putih sepadan - berakhir sejurus di bawah garis pinggang. Dan kerana garisan pemisah antara baju pinggang putih dan seluar hitam secara visual memecahkan badan kepada bahagian menegak, menaikkan garisan ini dengan sengaja memberikan kesan kaki yang lebih panjang. Hoofer kecil Fred Astaire menggunakan ketinggian pinggang yang dibesar-besarkan untuk memberi kesan yang hebat dalam sut pakaian penuhnya yang disesuaikan dengan sempurna dan ia juga digemari oleh orang Inggeris pada tahun 1930-anuntuk estetika dramatiknya.

1934 London Style White Tie dan Black - potongan penuh dan formal

1934 London Style White Tie dan Black - potongan penuh dan formal

Seperti garis pinggang, butiran pembinaan lain bahagian hadapan kot boleh berbeza-beza mengikut fesyen yang berubah-ubah tetapi amalan yang diterangkan dalam keluaran 1913 Vanity Fair telah menjadi kebiasaan sejak:

Reagan bertali leher putih

Reagan bertali leher putih

Kesan hadapan kot adalah terbaik apabila dibuka dengan baik, mendedahkan baju yang banyak, lapel bergolek sedikit di bawah butang atas kot dari mana garisan menyerong ke tepi yang condong sedikit ke atas dan membulat ke dalam skirt.

White Tie dan Fez

White Tie dan Fez

Bagi bahagian belakang kot, Manual Kesopanan menyatakan pada tahun 1837 bahawa Tidak ada lipatan harus dilihat di belakang atau ekor dan inimasih berlaku. Di samping itu, kolar kot mesti sesuai dengan leher dan naik cukup tinggi untuk menutup bahagian belakang kolar baju dan jalur tali leher sambil membenarkan sebahagian besar warna putih kekal kelihatan.

Fred Astaire bertali leher putih - perhatikan kancing mutiara tunggal, boutonniere carnation besar, butang sutera bersalut anyaman bakul, hujung waiscot bulat dengan butang hiasan

Fred Astaire bertali leher putih – perhatikan kancing mutiara tunggal, boutonniere carnation besar, butang sutera bersalut anyaman bakul, hujung waiscot bulat dengan butang hiasan

lengan baju

Baju ekor Fred Astaire yang terkenal juga menggabungkan lubang lengan tinggi yang diperlukan yang menghalang lengan baju daripada menarikyangbadan tidak kira kedudukan lengannya, ciri yang sama relevan dengan penari rasmi hari ini. Sama seperti kolar, lengan hendaklah dipotong cukup pendek untuk menampakkan hamparan linen putih yang berkilauan pada cuff, antara setengah inci hingga satu inci bergantung pada ketinggian pemakai. Lengan baju ekor juga agak sempit, secara tradisinya hanya cukup lebar untuk membolehkan cuf baju tergelincir.

Jerman 1930-an - Pengantin lelaki sepatutnya memakai ensembel tali leher putih hanya jika ada majlis makan malam perkahwinan sejurus selepas perkahwinan, jika tidak, kot pagi pakaian siang adalah lebih baik.JPG

Jerman 1930-an – Pengantin lelaki sepatutnya memakai ensembel tali leher putih hanya jika ada majlis makan malam perkahwinan sejurus selepas perkahwinan, jika tidak, kot pagi pakaian siang adalah lebih baik.JPG

Skirt (Ekor)

Bolong tengah yang naik ke garis pinggang membahagikan skirt kot kepada dua ekoryang asalnya memberi inspirasinama panggilan kot ekor walet dan baju ekor tukul cakar . Ekor biasanya memanjang ke selekoh lutut dalam garis lurus dengan lengkung lembut di bahagian bawah.

Sut pakaian bertali leher putih oleh Huntsman 1948 dengan kancing gelap dan butang kot pinggang padan

Sut pakaian bertali leher putih oleh Huntsman 1948 dengan kancing gelap dan butang kot pinggang padan

Lapel

Lapel memuncak telah menjadi standard sejak permulaan abad kedua puluh. Ia bukan sahaja gaya lapel sut yang paling formal tetapi garisan pepenjuru ke atasnya juga mencipta kesan badan berbentuk V yang berkuasa.

Muka lapel satin pada kot ekor tali leher putih

Muka lapel satin pada kot ekor tali leher putih dengan segi empat sama poket linen dan boutonniere

Penikmat pakaian formal vintaj bolehsesekaliterjumpa baju ekor berkolar selendang dari tahun-tahun antara perang dan ingin mengamalkan gaya tersebut. Jika ya, mereka harus melihatnya dalam konteks era apabila pakaian penuh dipakai begitu kerap sehingga tuan-tuansecara semula jadimencari alternatif pada klasik.

Melainkan jika kalendar sosial seseorang dipenuhi dengan acara bertali putih, sebaiknya tinggalkan kolar selendangkepadayangsartorialbuku sejarah.

1960-an Shawl Collar bertali leher putih ensemble kot ekor

1960-an Shawl Collar bertali leher putih ensemble kot ekor

Sesetengah pereka moden suka memakai baju ekor ultra-formal dengan lapel takuk tidak formal sut perniagaan itu. Satu-satunya sebab untuk memilih paradoks ini adalah untuk memastikan rakan tetamu anda tahu bahawa pakaian anda disewa.

Winter 1940 White Tie dengan kolar selendang kot DB, tongkat, sarung tangan dan topi atas.JPG

Winter 1940 White Tie dengan kolar selendang kot DB, tongkat, sarung tangan dan topi atas.JPG

Pertimbangan Lain

Kebanyakan aspek lain potongan kot adalah estetik semata-mata dan oleh itu tertakluk kepada perubahan fesyen. Ini termasuk jumlah langsir (kepenuhan di atas dada dan belakang), jumlah pelapik bahu dan saiz serta lengkung lapel. Lihat Asas Gaya untuk garis panduan yang akan membantu membuat saman seabadi mungkin.

Fabrik Ekor: Hitam atau Biru Tengah Malam dalam Bulu, Mohair atau Campuran

Hitam telah menjadi kebiasaan untuk pakaian malam sejak tahun 1850-an dan biru tengah malam telah menjadi alternatif yang betul dan menarik sejak tahun 1920-an. Fabrik yang paling biasa sejak zaman Victoria lewat ialah bulu terburuk dengan kemasan bersahaja seperti barathea yang digemari oleh warga Britain. Campuran mohair dan bulu telah menjadi alternatif yang boleh diterima sejak akhir 1950-an, digemari kerana keupayaan mereka untuk menambah kilauan yang membosankan pada sut itu.

Ciri-ciri bulu biru tengah malam dan bulu buruk dibincangkan secara terperinci dalam penerangan tentang Pakaian Makan Malam Klasik .

Valet Tali Putih

Menyempurnakan Kemasan Baju Ekor: Lapel, Butang dan Poket

Kemasan Lapel

Bahagian muka lapel terbaik diperbuat daripada sutera tulen manakala yang lebih murah mengandungi komponen sintetik. Sutera boleh mengambil bentuk satin licin atau tekstur bergaris-garis kusam dari grosgrain. Walaupun yang pertama adalah lebih biasa di Amerika Utara kerana berkilat, kemasan yang agak teater tidak begitu popular di Britain di mana penampilan grosgrain yang bersahaja sering diutamakan.

Tali leher Hitam tahun 1930-an dengan Topi Homburg, Tali Tali Putih dengan Topi Atas nota kedua-duanya mempunyai tongkat, jalur galon sinle dan muka lapel sutera grosgrain

Tali leher Hitam tahun 1930-an dengan Topi Homburg, Tali Tali Putih dengan Topi Atas nota kedua-duanya mempunyai tongkat, jalur galon sinle dan muka lapel sutera grosgrain

Lapel kiri harus mempunyai lubang butang yang berfungsi untuk boutonniere (dikenali di Britain, ironinya, sebagai lubang butang ). Kot formal yang berkualiti juga akan menyertakan pemegang batang di bahagian belakang lapel. Ini biasanya kord yang sangat kecil yang mengekalkan batang di tempatnya supaya bunga itu tidak jatuh dari labuh seseorang sepanjang malam menari dan menjamu selera.

Astaire bertali leher putih dengan stud baju tunggal dan tiga butang kot

Astaire bertali leher putih dengan stud baju tunggal dan tiga butang kot

Butang

Oleh kerana baju ekor malam dua dada tidak direka bentuk untuk ditutup sejak tahun 1820-an, dua baris butang hadapan telah menjadi hiasan semata-mata.

Butang pada baju ekor adalah hiasan semata-mata

Butang pada baju ekor adalah hiasan semata-mata

Terdapat tiga butang dalam setiap baris pepenjuru dan jaraknya adalah soal gaya. Butang lengan juga hiasan: empat daripadanya hendaklah dijarakkan rapat bermula kira-kira setengah inci dari hujung lengan. Pada usia 20-an dan 30-an, seseorang juga boleh mencari baju ekor dengan hanya 1, 2 atau 3 butang cuff lengan.

Bahagian belakang baju ekor dengan jahitan menegak dan mendatar, bolong tengah hock dan dua butang di belakang, peninggalan semasa bahagian depan kot tunggangan dibutang ke belakang

Bahagian belakang baju ekor dengan jahitan menegak dan mendatar, bolong tengah hock dan dua butang di belakang, peninggalan semasa bahagian depan kot tunggangan dibutang ke belakang

Keunikan pada kot ekor dan kot pagi ialah dua butang yang terdapat di bahagian belakang garis pinggang, bekas ekor kot itu dilipat dan dibutang ke belakang untuk kemudahan semasa menunggang kuda.

Semua butang boleh ditutup dengan muka yang sama dengan lapel kot atau dalam kain tetapi butang hitam ringkas atau yang bertekstur juga boleh diterima.

poket

Dalam syarikat, sesedikit mungkin harus ditanggung dalam poket kot; sesungguhnya, kot pakaian penuh harus dibuat tanpa poket. Alasan di sebalik nasihat penting ini dari manual etika 1837 adalahituberat dan bonjolan poket yang dimuatkan akan menghalang garisan anggun sut pakaian berkontur. Oleh itu, poket pinggul tidak pernah dilihat pada kot ekor dan poket payudara (diperkenalkan pada era Edwardian) dibiarkan kosong oleh tukang rias yang lebih cerewet.

Poket tersembunyi di lapisan ekor

Poket tersembunyi di lapisan ekor

Kekurangan poket ini menimbulkan dilema bagi tuan-tuan abad kesembilan belas yang dijangka menanggalkan sarung tangan pakaian wajib mereka semasa makan. Dalam fesyen Inggeris biasa, Regency dandy Beau Brummell mempunyai poket sorok tukang jahitnya di bahagian dalam lipatan ekor kot dan ini kekal sebagai ciri kot ekor yang lebih baik sehingga hari ini.

Panduan Tali Putih pada tablet

Berminat dengan ebook Panduan White Tie kami? Cari di sini!

Seluar Pakaian Penuh: Keanggunan dari Bawah

Seluar pakaian penuh dibina daripada fabrik yang sama dengan baju ekor. Kerana ia adalah penting bahawa mereka duduk tepat di atas bahagian bawah bahagian depan kot mereka mesti dipotong dengan tinggi (garis pinggang). Dan kerana sama pentingnya mereka kekal di sana sepanjang malam tarian tarian penuh semangat, mereka mesti dipotong, dan ditahan dengan, penggantung ( pendakap gigi di UK).merekaboleh dibina dengan bahagian hadapan yang rata seperti sebelum tahun 1920-an atau dengan lipatan seperti yang popular sejak kemunculan fesyen baggier selepas Perang Dunia Pertama.

Pam Opera Kulit Paten dengan Tunduk Satin, Stokin Sutera Hitam dan jalur galon berganda

Pam Opera Kulit Paten dengan Tunduk Satin, Stokin Sutera Hitam dan jalur galon berganda

Ciri utama pakaian formal ialah penyembunyian kerja dan pengikatnya. Ini dapat dilihat pada butang kot bersalut sutera yang disebutkan di atas, kancing hiasan dalam baju formal dan kemasan yang menutupi jahitan luar seluar formal.

Tali leher Hitam dengan kolar sayap dan jaket DB putih dan tali leher putih dengan galon tunggal - Jerman Musim Panas 1938

Tali leher Hitam dengan kolar sayap dan jaket DB putih dan tali leher putih dengan galon tunggal – Jerman Musim Panas 1938

Kemasan sutera ini, juga dikenali sebagai galon, adalah sama ada satin atau grosgrain untuk dipadankan dengan lapel kot dan terdiri daripada sama ada satu jalur lebar atau dua jalur sempit untuk membezakannya daripada seluar tuksedo. (Nampaknya ini berasal dari amalan ketenteraan menggunakan jalur berganda untuk menunjukkan pangkat yang lebih tinggi.)

Pada masa dahulu, jalinan juga digunakan untuk tujuan ini tetapi hari ini istilah ini sering digunakan secara umum apabila merujuk kepada pemangkasan seluar secara umum. Minimalis sut malam yang diperhalusi dibantu lagi dengan penempatan poket sisi pada jahitan sisi seluar yang menjadikannya hampir tidak kelihatan.

Jack Buchanan dengan stokin sutera bergaris dan kasut derby dalam tali leher putih, Fred Astaire dengan captoe oxford bertali silang kedua-duanya dalam tali leher putih

Jack Buchanan dengan stokin sutera bergaris dan kasut derby dalam tali leher putih, Fred Astaire dengan captoe oxford bertali silang kedua-duanya dalam tali leher putih

Akhirnya, kaki seluar formal sentiasa polos sebagai manset ( giliran di UK) terlalu kasual (mereka berasal sebagai pelindung lumpur) dan akan mengganggu jalinan sisi.

Dress Decorum: Rahsia Duduk

Bahagian belakang baju ekor dengan jahitan menegak dan mendatar, bolong tengah hock dan dua butang di belakang, peninggalan semasa bahagian depan kot tunggangan dibutang ke belakang

Tolak keinginan untuk membahagikan ekor kot ekor anda, mengenai perkara yang mungkin anda lihat dalam kartun vintaj

Apabila duduk dalam kot berekor jangan bahagikan ekor tetapi letakkan ekor dengan berhati-hati di sisi atau belakang kerusi.

Fakta Formal

Sesuai: High Arm Scyes

Astaire menari dalam tali leher putih 1935 dalam Topi Top

Astaire menari dalam tali leher putih 1935 dalam Topi Top

Lengan kot scye ialah lubang di mana lengan bertemu dengan badan. Scyes lengan tinggi membolehkan lengan bergerak secara bebas supaya badan kekal pada tempatnya apabila pemakai menggerakkan lengannya. Akibatnya, ini adalah ciri standard baju ekor yang dibuat khas untuk konduktor orkestra.

(Tidak Begitu) Sesuai: Elakkan Travesties Baju Ekor

Baju ekor lapel takuk dengan jaket hitam dan tali leher hanya boleh didapati di kedai sewa

Baju ekor lapel takuk dengan jaket hitam dan tali leher hanya boleh didapati di kedai sewa

Banyak pengeluar arus perdana menawarkan lapel berlekuk sut perniagaan pada kot ekor mereka, selalunya dengan kemasan mewah. Mereka juga suka memasarkan baju ekor tali leher putih mereka dengan aksesori tali leher hitam. Jauhi pakaian prom sedemikian.

Potong & Pas dalam Mendalam

Baju ekor dalam pembuatan

Baju ekor dalam pembuatan

Sama ada menyewa atau membeli, pastikan anda merujuk kepada Gaya & Fit bahagian untuk maklumat lanjut tentang kesesuaian sut yang sesuai.

Ekor Tuxedo?

Baju ekor bukan lagi tuksedo daripada jam tangan poket adalah jam tangan. Walau bagaimanapun, apabila populariti jaket makan malam mengatasi kot ekor malam dan pagi di AS, orang Amerika mula menganggap tuksedo sebagai sinonim dengan pakaian formal. Daripada cuba menjelaskan perbezaannya, peruncit dan penulis majalah fesyen hanya menggunakan kesilapan itu.

Sesuai:

Selesai Pinggang dengan galon satin sutera rata aka tocang dan poket besom terpancut

Selesai Pinggang dengan galon satin sutera rata aka tocang dan poket besom terpancut

Seluar Dua Tugas

Jika anda memilih baju ekor tersuai, pertimbangkan untuk memesan jaket makan malam juga dan berkongsi sepasang seluar tuksedo di antara mereka. Seluar berjalur tunggal ialah alternatif yang boleh diterima dengan pakaian penuh dan sebenarnya merupakan satu-satunya seluar formal yang boleh dijual oleh Brooks Brothers yang boleh dianggarkan dengan tuksedo dan baju ekor yang berasingan. Sebaliknya, jika anda berusaha untuk membuat ekor, anda juga boleh pergi sepenuhnya, dan dapatkan seluar tali leher dua galon putih juga.

Tambahkan warna pada baju ekor malam anda yang sempurna dengan boutonniere yang berkualiti

Raphael memakai kod berpakaian White Tie.

Etika berpakaian White Tie.

Gambar boutonniere lotus ungu

Kubu Belvedere

Boutonniere Lotus Ungu Magenta Gelap

KEDAI Semburan Gading Rose Boutonniere

Kubu Belvedere

Semburan Gading Rose Boutonniere

KEDAI Gambar Carnation Boutonniere Fort Belvedere Carnation Merah Gelap

Kubu Belvedere

Boutonniere Carnation Merah

KEDAI Green Carnation Boutonniere - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Boutonniere Carnation Hijau Pucat

KEDAI

Terokai bab ini: 10 Panduan Tali Ikat Putih

 1. 10.1 Baju Ekor & Seluar Petang Bertali Putih (Suit Pakaian)
 2. 10.2 Baju Ikat Putih Marcella Piqué Bib
 3. 10.3 Baju Rompi Penuh – Rompi Tali leher Putih
 4. 10.4 Tali leher putih Marcella Piqué Bow Tie
 5. 10.5 Aksesori & Kasut Tali Putih
 6. 10.6 White Tie DOs and DON'Ts
 7. 10.7 Panduan Membeli & Membeli White Tie