Belang dalam Pakaian Lelaki: Pelbagai Jenis dan Cara Memakainya

jalur dalam pakaian lelaki berskala 3840x2160

Apabila ia datang kepada corak klasik pakaian lelaki , yang berdasarkan garis mudah–iaitu, jalur–kekal sama popular hari ini seperti yang telah berabad-abad lamanya. Dalam buku asas ini, kita akan membincangkan pelbagai jenis corak berjalur pakaian yang disesuaikan dan tunjukkan kepada anda cara untuk selaras dengan memakainya dengan baik.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Apakah Stripes?
 2. Jenis Belang: Seimbang
 3. Jenis Belang: Tidak seimbang
 4. Bagaimana Anda Memakai Belang?
 5. Kesimpulan
 6. Bagaimana anda suka memakai corak berjalur? Beritahu kami di bahagian Komen.
Sut Berjalur - Empayar Boardwalk

Matt Letscher (kiri) sebagai Joe Kennedy dan Steve Buscemi sebagai Nucky Thompson dalam pegun dari Boardwalk Empire

Kerana lelaki biasanya ingin menunjukkan yang serius, sikap berniaga apabila memakai pakaian yang disesuaikan, dua gaya corak yang paling popular tidak terlalu berhias, tetapi berdasarkan geometri garisan yang ringkas: salah satu gaya ini ialah semak (yang menjadi topik artikel sebelum ini ) dan jalur lain. Kedua-dua corak asas ini boleh menimbulkan minat yang lebih besar daripada sekadar memakai pakaian padat sambil tetap kelihatan tenang dan formal, walaupun sentiasa ada peluang (atau risiko!) untuk menjadikannya agak berani.Sut kotak-kotak dan tingkap (dengan jalur kapur di antaranya) dari tahun 1936

Sut kotak-kotak dan tingkap (dengan jalur kapur di antaranya) dari tahun 1936

Apakah Stripes?

Belang ialah satu siri garisan selari yang tidak bersilang antara satu sama lain. Mereka ditemui dalam pelbagai orientasi dalam pakaian lelaki; biasanya, saman dan baju raya mempunyai jalur menegak, walaupun pakaian berjalur mendatar wujud juga. Selain itu, baju leher dan aksesori (seperti segi empat sama poket atau band topi ) mungkin menampilkan jalur dalam pelbagai orientasi. Disebabkan kekurangan interaksi antara garisan, corak berjalur adalah lebih ringkas daripada semakan, yang juga bermakna ia cenderung lebih terpelihara, dan oleh itu lebih formal. Gabungan warna sering digunakan untuk mencipta corak yang dinamakan berbeza, yang akan kita bincangkan di bawah.

Stripes 101: Terminologi Luas

Sebelum kita menyelam terlebih dahulu ke dalam jajaran gaya jalur tertentu yang wujud, adalah penting untuk kita meneliti beberapa istilah. Istilah berikut boleh dianggap sebagai kategori luas yang digunakan untuk berbilang corak jalur; anda akan menemui takrifan untuk setiap contoh yang disenaraikan di bawah dalam artikel.

 • Jalur Diri

Jalur diri adalah penting kepadamenganyam , bukannya dicetak atau ditambah kemudian. Seersucker ialah contoh kain berjalur sendiri.

 • Jalur Meledingkan

Jalur menegak dicipta dengan menukar warna atau menambah bilangan benang meledingkan (menegak) dalam pakaian. Kebanyakan jalur pakaian lelaki - termasuk jalur pin, jalur kapur dan jalur gula-gula, antara lain - adalah contohnya.

 • Jalur Pakan

Jalur mendatar dicipta dengan menukar benang pakan (mendatar) dalam pakaian. Ini adalah kurang biasa daripada jalur meledingkan.

Jenis Belang Biasa dalam Pakaian Lelaki

Jenis jalur biasa dalam pakaian lelaki; kami akan memaparkan setiap daripada mereka di bawah.

 • Jalur Seimbang

Bercorak simetri, menunjukkan bahawa latar belakang dan jalur adalah sama lebar. Biasanya merujuk kepada kain baju . Belang Bengal adalah contohnya.

 • Jalur Tidak Seimbang

Bercorak tidak simetri, menunjukkan bahawa lebar jalur sama ada lebih sempit atau lebih lebar daripada latar belakang dan/atau jalur tidak dijarakkan sama rata. Pinstripes adalah contohnya.

 • Jalur Fancy

Jargon industri untuk tenunan atau corak yang tidak sepadan dengan definisi khusus lain; ia mungkin masih merupakan jalur yang seimbang, dalam beberapa kes.

 • Jermyn Stripes (dan jalur jalan lain)

Daripada jenis jalur tertentu, ini adalah rujukan luas kepada gaya fabrik baju berjalur terang dan berani yang digemari oleh pembuat baju tersuai yang terletak di atau sekitar Jalan Jermyn di London. Oleh itu, Jermyn Stripes mungkin menggambarkan jalur Bengal, jalur gula-gula atau sebarang gaya jalur tradisional yang lain. Sesetengah corak juga boleh merujuk kepada jalan runcit terkenal lain di London, seperti Bond Street.

Catatan: Dua istilah dalam senarai di atas yang saling eksklusif ialah jalur meledingkan dan jalur pakan. Diungkapkan dengan cara lain: semua jalur diri adalah sama ada jalur meledingkan atau pakan, tetapi bukan kedua-duanya. Jika jalur diperkenalkan pada kedua-dua benang meledingkan dan benang pakan pakaian, corak semak kemudian akan dibuat.

Belang dalam Sut dan Baju - 1936

Ilustrasi fesyen vintaj dari tahun 1936 – ambil perhatian bahawa jalur adalah corak yang menarik untuk kedua-dua sut dan baju.

Jenis Belang: Seimbang

Jalur Dua Nada Mudah (Paling Sempit hingga Terluas)

 • Jalur Benggala

Corak menegak dua warna, dengan latar belakang dan jalur mempunyai lebar yang sama. Jalur Bengal lebih lebar daripada jalur kapur dan lebih sempit daripada jalur gula-gula. Biasa dilakukan dalam warna putih dan satu warna lain. Contoh jalur seimbang. Kain itu pada asalnya dihantar ke pasaran dunia dari Bengal (Calcutta), India. Istilah ini digunakan untuk menggambarkan fabrik baju, tetapi tidak pernah sesuai dengan fabrik.

Contoh Benggala Belang dalam warna biru dan goldenrod.

Contoh jalur Bengal dalam goldenrod.

 • Jalur Gula-gula

Jalur yang sama lebar warna dan putih pada fabrik yang digunakan untuk baju dan pakaian sukan. Jalur gula-gula adalah lebih luas daripada jalur Bengal, biasanya dibuat dalam warna putih dan satu warna lain, dan mengingatkan ramai orang tentang sebatang gula-gula.

Contoh jalur gula-gula berwarna biru.

Contoh jalur gula-gula berwarna biru.

 • Jalur sandwic

Nama panggilan untuk gaya jalur menegak tebal, biasanya kira-kira 0.5″ lebar. Digunakan untuk menerangkan jaket sukan, seluar , dan pakaian luar, tetapi tidak pernah memakai baju.

Jaket Belang Sandwic

Ilustrasi fesyen vintaj daripada Esquire, April 1942 – Jaket ini menampilkan jalur sandwic dalam warna coklat berselang-seli dan semula jadi (putih pudar) dan dipasangkan dengan seluar slack flanel dalam batu coklat (tenunan campuran coklat dan kelabu).

 • Regency Stripes

Jalur Menegak dengan lebar yang sama, paling kerap dikaitkan dalam konteks sejarah dengan Regency England. Seperti jalur Bengal, jalur Regency selalunya berwarna putih berselang-seli dengan warna lain, berjalan secara menegak dan bukannya mendatar, dan biasanya boleh diklasifikasikan sebagai jalur seimbang. Tidak seperti jalur baju kontemporari, bagaimanapun, jalur Regency selalunya agak besar dan boleh setebal satu inci (atau lebih).

Contoh jalur regency dalam warna kuning muda.

Contoh jalur regency dalam warna kuning muda.

 • Awning Stripes atau Cabana Stripes

Jalur berani, menegak, seimbang yang kelihatan seperti bahan yang digunakan untuk awning dan perabot luar, dan juga biasa ditemui dalam pakaian sukan. Tidak pernah digunakan untuk menggambarkan jalur baju.

Contoh jalur awning dalam hutan hijau.

Contoh jalur awning dalam hutan hijau.

 • Belang Sabit kesalahan atau Belang Penjara

Lebih lebar, hitam dan putih, jalur mendatar. Corak itu pada asalnya direka pada pertengahan abad ke-18, dengan idea untuk menjadikan banduan yang melarikan diri mudah dikenal pasti. Penggunaannya berkurangan pada pertengahan abad ke-20, di mana ia sebahagian besarnya digantikan oleh pakaian warna pepejal dalam oren atau warna yang serupa.

Sekumpulan banduan di Penjara Utah, 1880-an.

Sekumpulan banduan di Penjara Utah, 1880-an.

Berbilang warna dan/atau Jalur Bertekstur

 • Jalur Ragbi

Jalur mendatar, sama lebar dengan awning atau jalur penjara. Lazimnya terdapat pada baju yang lebih tidak formal, terutamanya yang dipakai secara tradisional oleh pemain ragbi (dalam kes ini warna pasukan selalunya dipaparkan). Biasa dalam satu warna dan putih, atau dalam dua warna berselang-seli. Juga ditemui sebagai corak pada mengikat tali leher (masih dalam orientasi mendatar).Versi dua warna kadangkala beraksen dengan jalur putih yang lebih langsing sebagai garis besar, dengan itu secara teknikal menjadikannya tidak seimbang dalam kes sedemikian.

Contoh jalur ragbi berwarna navy dan putih.

Contoh jalur ragbi berwarna navy dan putih.

 • Jalur Trek, Jalur Bergantian atau Jalur Beranekaragam

Corak di mana warna latar belakang kekal sama, tetapi warna jalur tidak. Kerap digunakan dalam baju. Kadang-kadang beraksen dengan utas tunggal warna lain (cth. hitam) sebagai semacam garis besar, jadi secara teknikal menjadikannya tidak seimbang dalam kes sedemikian.

Contoh jalur berselang-seli dalam warna biru dan oren (dengan garis hitam).

Contoh jalur berselang-seli dalam warna biru dan oren (dengan garis hitam).

 • Seersucker (kain)

Kain berjalur menegak di mana beberapa jalur berkerut, kesan yang dicipta dalam proses tenunan. Dalam pembinaan, benang meledingkan (menegak) yang dipilih ditarik ketat, manakala yang lain dibiarkan longgar, mencipta seersucker's tekstur yang tersendiri. Selalunya diperbuat daripada kapas , ia mudah dicuci, tidak perlu digosok, dan menutup kedutan, menjadikannya sesuai untuk pakaian musim panas. Fabrik lain, plissé, mencapai tekstur berkedut yang serupa melalui salutan kimia.

Seersucker

Kain seersucker berwarna hijau, menggambarkan tenunan cirinya.

 • Jalur HickoryatauJalur Kereta Api (kain)

Pada akhir abad ke-19, sejenis seersucker biru tua kelas berat yang dikenali sebagai jalur hickory telah digunakan untuk membuat pakaian, jaket dan topi jurutera kereta api dan pekerja kereta api. Fabrik kapas ini tahan lama seperti denim dan bernafas seperti seersucker standard. Malah pada hari ini, beberapa syarikat kereta api memasukkan jalur ini ke dalam pakaian seragam mereka.

Kain jalur kereta api, dengan sen disertakan untuk menunjukkan saiz tenunan.

Kain jalur kereta api, dengan satu sen disertakan untuk menunjukkan saiz tenunan.

Jenis Belang: Tidak seimbang

Jalur Dua Nada Mudah (Paling Sempit hingga Terluas)

 • Jalur Rambut

Jalur yang sangat sempit (kira-kira lebar rambut), dibuat dengan menganyam benang tunggal dalam warna untuk kontras dengan latar belakang. Ia digunakan terutamanya dalam fabrik untuk baju lelaki, pakaian leher, dan pakaian lain. Istilah ini digunakan terutamanya untuk menggambarkan fabrik baju, dan lebih jarang, sesuai kain.

Contoh jalur garis rambut berwarna hijau.

Contoh jalur garis rambut berwarna hijau.

 • Pinstripe atau Banker's Stripes

Jalur selebar pin (biasanya kurang daripada 1/16″ lebar). Istilah ini digunakan untuk menggambarkan kedua-dua fabrik baju dan sut, di mana corak itu kerap digunakan.

Contoh garis-garis berwarna merah.

Contoh garis-garis berwarna merah.

 • Jalur Pensel atau Jalur Pakaian

Jalur-jalur halus dalam fabrik sut lelaki, lebar dua atau tiga ledingan, dalam warna untuk digabungkan atau kontras dengan latar belakang. Belang-belang itu adalah kira-kira lebar tanda pensel tukang kayu (kira-kira 1/16″ inci). Lebih lebar daripada jalur pin, tetapi lebih sempit daripada jalur kapur. Istilah ini biasanya merujuk kepada fabrik baju, dan jarang menerangkan fabrik sut.

Contoh jalur pensel berwarna hitam.

Contoh jalur pensel berwarna hitam.

 • Jalur Kapur

Belang masuk sut lelaki fabrik yang menyerupai garisan kapur tukang jahit. Walaupun sebelum ini digunakan untuk menggambarkan corak jalur putih atau putih pudar pada tanah gelap kain yang digunakan untuk sut, istilah itu kini digunakan untuk merujuk kepada saiz dan gaya jalur secara umum. Jalur kapur kini boleh menjadi apa-apa warna, tetapi ia lebih lebar daripada jalur pin dan jalur pensel. Istilah ini tidak pernah digunakan untuk menggambarkan jalur baju.

Contoh jalur kapur dalam warna ungu.

Contoh jalur kapur dalam warna ungu.

 • Jalur Tali

Ambil perhatian bahawa kadangkala anda mungkin melihat istilah jalur tali untuk merujuk kepada jalur kapur yang lebih luas yang menyerupai tali; takrifan ini terlalu subjektif untuk dianggap standard.

Contoh apa yang boleh dipanggil a

Contoh apa yang boleh dipanggil jalur tali, dalam warna teal.

 • Belang Berganda, Belang Babat, dsb.

Corak berbilang jalur pin, jalur pensel atau jalur sempit lain yang berdekatan. Biasanya merujuk kepada kain baju.

Contoh jalur berganda; putih pada latar belakang biru.

Contoh jalur berganda; putih pada latar belakang biru.

 • Jalur Multitrack

Corak mencampur jalur trek yang berbeza, atau jarak. Istilah ini biasanya merujuk kepada fabrik baju, dan jarang digunakan untuk menggambarkan fabrik sut.

Contoh jalur berbilang trek, dalam pelbagai warna biru dan kelabu.

Contoh jalur berbilang trek, dalam pelbagai warna biru dan kelabu.

Jalur Pelbagai Warna

 • Belang Blazer

Jalur menegak yang lebar, seperti yang digunakan pada blazer sekolah dan pasukan lama di England. Tidak pernah digunakan untuk menggambarkan jalur baju.

Mendayung Vlll Pertama Dekat blazer berjalur hitam & merah dengan paip emas & The King

Mendayung Vll Pertama Dekat blazer berjalur hitam & merah dengan paip emas & The King's School, Chester - Kagum VIII Pertama Lelaki

 • Jalur Bayangan

Jalur menegak, biasanya sempit, kurungan atau dibayangi oleh jalur yang lebih ringan atau lebih kecil pada satu atau kedua-dua belah. Jalur bayang klasik menampilkan bayang yang merupakan variasi pada warna jalur utama, tetapi tawaran kontemporari menampilkan bayang dalam warna yang berbeza. Takrifan ini biasanya digunakan pada fabrik baju. Istilah yang sama secara bergantian merujuk kepada kain berjalur sendiri, di mana bayang-bayang dicipta oleh benang berpusing ke arah yang bertentangan dengan jalur utama dan dengan itu hanya kelihatan dalam cahaya tertentu; takrifan ini lazimnya digunakan pada kaus kaki dan aksesori.

Kasut Oxblood Derby dengan seluar navy dan Shadow Stripe Ribbed Socks Navy Blue dan Red Fil d

Kasut Oxblood Derby dengan seluar navy dan Shadow Stripe Ribbed Socks Navy Blue dan Red Fil d’Ecosse Cotton – Fort Belvedere

Stokin Berusuk Jalur Bayangan Biru Laut dan Merah Fil d

Kubu Belvedere

Stokin Berusuk Jalur Bayangan Biru Laut dan Kapas Fil d'Ecosse Merah

Beli Di Sini
 • Jalur Bar

Sejenis jalur bayang-bayang di mana jalur-jalur kecil yang berbeza secara simetri mengapit kedua-dua belah jalur utama.

Contoh jalur bar, dalam warna biru dan oren berselang-seli, pada latar belakang kelabu.

Contoh jalur bar, dalam warna biru dan oren berselang-seli, pada latar belakang kelabu.

 • Jalur Halo

Corak kadangkala digunakan dalam fabrik sut, yang kelihatan seolah-olah bahagian tengah jalur adalah warna yang sama dengan latar belakang tetapi dikelilingi dengan warna lain dalam kesan halo atau gerhana.

Contoh jalur halo. dalam nila.

Contoh jalur halo. dalam nila.

 • Jalur Rejimen atau Jalur Batalion

Belang dalam warna dikenal pasti dengan pelbagai rejimen tentera Inggeris dan digunakan dalam tali leher yang dipakai oleh pegawai mereka dalam pakaian awam. Jalur berjulat dari 0.33″ hingga 1.5″ lebar. Selain jalur rejimen tulen, warna dan susunan yang serupa digunakan dalam pakaian leher di England dan Amerika Syarikat. Istilah ini paling sesuai digunakan hanya bersama dengan tali leher. Orang Inggeris memakai tali leher supaya jalur itu condong dari bahu kiri ke bawah ke kanan; Orang Amerika pergi ke arah yang bertentangan. Corak ini menjadi popular di England selepas Perang Dunia I dan kemudian merebak ke Amerika tidak lama selepas itu, terutamanya selepas itu Edward VIII melawat AS pada tahun 1919.

pelbagai ikatan repp

Pelbagai ikatan dengan jalur rejimen.

 • Jalur Kolej dan Jalur Kelab

Jalur kontras warna terang dan gelap, selalunya dalam kombinasi kelabu-kuning-merah atau kelabu-hijau-biru. Corak itu popular dalam baju kolej pada akhir 1950-an dan juga dipakai untuk mengenal pasti kelab negara/sosial.

Contoh jalur kolej, berwarna merah dan kelabu.

Contoh jalur kolej, berwarna merah dan kelabu.

 • Belang Yunani

Jalur bergambar yang menggabungkan fret Yunani atau reka bentuk serupa, dijarakkan dengan baik. Digunakan sebagai corak pakaian leher.

Contoh jalur Yunani berwarna kelabu.

Contoh jalur Yunani berwarna kelabu.

 • Jalur Rom atau Jalur Pelangi

Jalur terang dalam kumpulan warna yang berbeza, biasanya berjalan dalam arah meledingkan (memanjang).

Contoh jalur Rom, dalam pelbagai warna.

Contoh jalur Rom, dalam pelbagai warna.

 • Jalur Ombré

Jalur yang menggabungkan kesan ombré (dengan kata lain, kecerunan berlorek), biasanya dalam jalur itu sendiri, berbanding dengan latar belakang.

Contoh jalur ombré; kecerunan hijau pada latar belakang hitam.

Contoh jalur ombré; kecerunan hijau pada latar belakang hitam.

Jalur Bertekstur

 • Belang Patah

Corak, biasanya untuk fabrik sut, yang nampaknya terdiri daripada jalur pepejal jenis kapur dari jauh, tetapi apabila diperiksa dengan lebih dekat, menyerupai satu siri sengkang yang dijajarkan.

Contoh jalur patah berwarna biru.

Contoh jalur patah berwarna biru.

 • Jalur Manik

Subset jalur patah yang mana jalurnya menyerupai titik dan bukannya sempang.

Contoh jalur manik; kelabu pada latar belakang arang gelap.

Contoh jalur manik; kelabu pada latar belakang arang gelap.

 • Jalur Satin

Corak jalur berkilat dan matte berselang-seli yang dihasilkan oleh tenunan fabrik. Popular untuk baju pakaian yang diperbuat daripada kapas halus, jalur satin mungkin menggambarkan sebarang lebar atau warna jalur, tetapi biasanya menampilkan warna pepejal dengan anyaman yang kontras.

Jalur satin berwarna putih, dipersembahkan pada sudut untuk menunjukkan cara cahaya mempengaruhi reka bentuk.

Jalur satin berwarna putih, dipersembahkan pada sudut untuk menunjukkan cara cahaya mempengaruhi reka bentuk.

 • Jalur Pagi, Jalur Kasmir atau Beg Sponge

Walaupun terdapat banyak variasi seluar berjalur untuk pakaian harian formal (atau pakaian pagi), pilihan utama ialah jalur kasmir. Seluar kadang-kadang dipanggil spongebag apabila memaparkan corak ini; ini kerana coraknya mempunyai persamaan yang sangat hampir dengan spongebag tradisional, atau kit dopp. Perhatikan bahawa tukang jahit memanggil corak jalur kasmir ini walaupun seluar itu tidak diperbuat daripada kasmir sama sekali!

Pemandangan dekat jalur pagi klasik.

Pemandangan dekat jalur pagi klasik.

 • Belang Berdetik

Mana-mana daripada beberapa corak jalur menegak yang ringkas, biasanya biru dan putih atau hitam dan putih, yang menyerupai tilam berdetik. Corak sedemikian popular untuk fabrik baju, serta denim dan kanvas.

Contoh jalur berdetik dalam warna hitam.

Contoh jalur berdetik dalam warna hitam.

Sebutan Yang Berhormat

 • Jalur Madras

Walaupun fabrik yang dikenali sebagai madras secara lebih holistik menampilkan corak kotak-kotak, berkotak-kotak atau geometri, sesetengah pakaian akan menampilkan bahagian berjalur juga. Dalam kes ini, jalur tersebut (biasanya jalur lebar gaya cabana yang berwarna cerah dan tidak semestinya seimbang) boleh dirujuk sebagai jalur madras.

Contoh apa yang boleh dipanggil

Contoh yang mungkin dipanggil jalur madras, berwarna kelabu.

 • Cetakan Kertas Dinding

Gaya cetakan yang mempunyai penekanan menegak (sama ada jalur yang digayakan atau sekadar corak tersusun menegak) dan hiasan yang indah atau berbunga mengikut cara kertas dinding lama. Digunakan untuk menggambarkan baju.

Contoh cetakan kertas dinding yang menggabungkan jalur ke dalam reka bentuknya.

Contoh cetakan kertas dinding yang menggabungkan jalur ke dalam reka bentuknya. Kemungkinan besar digunakan sebagai kertas dinding sebenar dan bukan untuk baju - mudah-mudahan!

 • Mille Stripe (Fabrik)

Kain berjalur halus yang kelihatan seperti pepejal dari jarak yang dekat, kerana fabrik itu berjalur hampir benang demi benang (sebenarnya, jalur biasanya dibentuk oleh kumpulan dua atau tiga benang, dan jalur benang demi benang yang benar diketahui sebagai hujung ke hujung). Istilah itu merujuk kepada kain baju, tidak pernah sesuai dengan kain.

Contoh jalur mille berwarna merah.

Contoh jalur mille berwarna merah.

 • Hujung ke hujung (Fabrik)

Sejenis fabrik, yang paling kerap digunakan untuk baju, dibina supaya benang meledingkan (menegak) bertukar warna. Biasanya bergantian antara benang biru dan putih, memberikan penampilan berjalur atau bertekstur samar pada fabrik akhir.

Contoh anyaman hujung ke hujung, dengan pelbagai jalur digabungkan.

Contoh tenunan hujung ke hujung, dengan jalur sebenar turut disertakan dalam kes ini.

Bagaimana Anda Memakai Belang?

Dalam dunia pakaian yang disesuaikan, jalur boleh dipakai dalam pelbagai cara, tetapi pilihan bergantung pada keperibadian anda dan sejauh mana anda menyukai corak yang kuat dan berani dalam almari pakaian .

Baju

berjalur baju raya biasanya merupakan pilihan yang selamat. Jika anda mahukan sesuatu yang terkawal yang dipasangkan dengan mudah dengan tali leher, jalur dua warna standard, seperti jalur Bengal, ialah pilihan yang baik. Lebih selamat ialah jalur pensel atau jalur rambut, kerana jalur dalam skala yang sangat kecil ini boleh dibaca sebagai pepejal dari jauh. Bergerak ke arah kasual pintar atau kasual perniagaan , cuba jalur gula-gula dengan lebih lembut dan padat tali leher . Untuk penampilan yang benar-benar kasual dan tidak terikat, pilih jalur gula-gula atau jalur Regency cuaca panas dan jalur berbilang trek untuk musim sejuk .

Bernhard Roetzel memakai baju berjalur, tali leher rajut yang disenyapkan dan sut cermin tingkap kelabu

Bernhard Roetzel memakai baju berjalur Bengal, tali leher rajut yang disenyapkan dan sut cermin tingkap kelabu

Sebaliknya, jika anda ingin melupakan bermain dengan selamat, pilih baju berjalur dengan berjalur jaket . Adalah penting untuk diingat dalam kes ini bahawa saiz jalur pada setiap pakaian harus sangat berbeza (contohnya, baju berjalur pensil dengan jaket berjalur sandwic). Jika ketumpatan corak terlalu serupa, ia tidak akan kelihatan harmoni pada mata. Begitu juga, pertimbangkan betapa menonjolnya corak baju anda apabila memilih tali leher. Ikatan warna pepejal ialah pilihan yang selamat, tetapi anda juga boleh mencuba tali leher yang mempunyai jalur skala berbeza (jalur rejimen, contohnya), atau menampilkan jenis corak yang berbeza sama sekali.

Esquire Mei 1938 - Jalur Berganda Berpasangan

Ilustrasi fesyen vintaj daripada Esquire, Mei 1938 – Perhatikan corak berjalur dalam tali leher, baju dan sut.

Jaket

Belang pada jaket kadangkala boleh menjadi kenyataan yang berani, walaupun tidak selalu; secara amnya, lebih luas jalur, lebih berani kesannya. Contohnya, jika jaket mempunyai sandwic berwarna terang, awning atau blazer jalur, ia akan menemui jauh lebih agresif daripada yang terdiri daripada jalur pin yang diredamkan. Ingat perkara ini semasa memilih jaket, dan ingat: cuba beberapa pilihan untuk membandingkan kesannya pada bingkai anda. Sebagai contoh, jalur putih halus pada jaket sut tentera laut kekal konservatif, tetapi kot sukan musim panas berjalur cabana atau berjalur Rom akan menjadi agak kuat. Sekiranya terdapat warna terang atau banyak warna, jaket itu jelas menjadi lebih berani. Jalur garis rambut tentera laut pada jaket kelabu mudah dipakai, tetapi jalur pensel memerlukan pertimbangan yang lebih teliti.

blazer mendayung vintaj kanvas penuh buatan England dengan tali leher merah oleh Fort Belvedere

Blazer mendayung vintaj kanvas penuh buatan England dengan tali leher merah oleh Fort Belvedere

Tali Kait dalam Sutera Merah Pepejal

Kubu Belvedere

Tali Kait dalam Sutera Merah Pepejal

Tengoklah

Walau apa pun yang anda pilih, satu perkara yang anda akan perhatikan dengan jaket berjalur ialah bagaimana ia menghasilkan kesan badan yang lebih panjang. Pakaian lelaki yang disesuaikan sentiasa berusaha untuk menyanjung bentuk lelaki melalui cadangan visual tambahan; garis menegak di atas dada menarik pandangan ke atas. Sebagai amalan umum, pasangkan jaket bercorak anda (jika ia bukan sebahagian daripada sut) dengan pepejal Seluar panjang , untuk mengelakkan corak bertembung. Mengenai pilihan seri anda, anda boleh mengikuti dua pilihan melapis dan sama ada memakai tali leher yang kukuh atau menggunakan corak mengikut corak, yang memerlukan lebih kemahiran.

Blazer Mendayung di Henley Royal Regatta, England

Blazer mendayung (dengan jalur blazer) dipakai dengan seluar biasa – Henley Royal Regatta, England

Sut

Belang tidak begitu berani seperti cek, dan boleh dipakai dengan latitud yang lebih besar dalam sut (seperti yang dibuktikan oleh sejarah yang kaya dengan jalur pin dan jalur kapur dalam profesion kolar putih). Oleh itu, penerimaan mereka bergantung pada kod pakaian pejabat anda dan berapa banyak yang anda ingin diperhatikan. Sut dengan jalur kapur yang lebih luas (atau jalur tali) adalah lebih berisiko, kerana corak yang kuat dengan mudah boleh menjadikan pakaian anda kelihatan seperti pakaian.gaya Italicenderung lebih berani dalam menggunakan sut berjalur, terutamanya yang mempunyai corak jarak yang kerap, tetapi ia masih sukar untuk dibawa keluar.

Sut jalur kapur dengan tali leher tentera laut dan Poket Pembingkai Kontras Bersulam Linen Ireland Putih

Sut jalur kapur dengan tali leher tentera laut dan Poket Pembingkai Kontras Bersulam Linen Ireland Putih

Baju atasan

Dikatakan bahawa perkara yang anda tidak boleh lari dengan jaket, seperti lapel puncak yang besar dan tekstur yang agresif, boleh diterima dengan kot . Begitu juga dengan jalur. Walaupun begitu, bagaimanapun, jalur tebal dan lebar pada kot harus dielakkan, kerana apabila digabungkan dengan kot panjang berbutang, anda akan kelihatan kepada penonton sebagai satu jisim gergasi jalur besar. Sebaliknya, pilih jalur yang lebih terpelihara, sama seperti yang terdapat pada sut yang dibuat dengan baik. Walaupun sentiasa menjadi kenyataan, kot berjalur halus, dipakai dengan pakaian yang dikhaskan, berkemungkinan mendapat lebih banyak pujian gaya daripada pakaian lain yang akan dianggap kuat.

Overcoat Double Breasted tanpa selendang dan kolar meletus - trend yang sangat biasa di Pitti

Kot berjalur, berdada dua, kolar timbul, dipakai hanya dengan baju - trend yang sangat biasa di Pitti Uomo.

Seluar

Seperti yang dinyatakan di atas, seluar berjalur yang dipakai dengan jaket biasa (sama ada kot berpotongan atau kot lounge) adalah asas pakaian pagi yang sesuai. Di luar pakaian harian formal, walau bagaimanapun, seluar berjalur agak kurang biasa sebagai pakaian tersendiri berbanding saudara mereka yang bertanda (atau bercorak berbeza). Oleh itu, pasangan yang wujud selalunya menampilkan corak yang lebih luas dalam warna-warna cerah, dan sebaiknya dicirikan dalam kes sedemikian sebagai sejenis seluar go-to-hell dan dipakai dengan cara yang sama, sebagai kenyataan.

Duke & Duchess of Windsor pada hari perkahwinan mereka dalam pakaian pagi

Duke of Windsor dalam seluar rasmi dengan jalur pagi pada hari perkahwinannya, 1937.

Kot pinggang

Pilihan yang bagus untuk memakai jalur dalam jahitan ialah abaju pinggang. Kot pinggang secara tradisinya menjadi cara memperkenalkan warna atau corak yang berani, menambah keperibadian dan rasa keseronokan di bawah sut yang lebih konservatif. Walaupun seluar tebal adalah menentang konvensyen di muka anda, kot pinggang tebal hampir dijangka dan anda boleh memadankan warna dalam corak dengan jaket anda.

Baju Pinggang Berjalur Halus

Kot pinggang dengan jalur yang sangat halus, dipakai dengan tali leher paisley yang lebih berani dan baju dengan corak yang sedikit.

Aksesori

Seperti yang biasa berlaku dengan mana-mana warna atau corak yang berani, aksesori ialah tempat yang baik untuk bermula dengan jalur kerana ia mewakili dos corak yang agak kecil dan boleh menyepadukan sedikit minat tanpa menjadi menarik secara visual. Jalur yang paling biasa diwakili pada tali leher ialah jalur garis rambut, jalur bayangan berwarna dan jalur rejimen (semuanya selalunya pada pepenjuru, walaupun dua yang pertama kadangkala boleh menegak atau mendatar). Jalur berbilang trek boleh menjadi pilihan yang baik untuk ikatan kasual, dan ikatan musim sejuk yang berbulu mendapat minat yang halus daripada jalur bayangan gaya fabrik.

JFK dengan bapa dan abang memakai gelap pada jalur kapur terang dengan tali leher rajut berjalur dan pin kolar

Joseph Kennedy, Sr. (tengah), bersama anak lelaki John dan Joseph, Jr. Young JFK memakai tali leher berjalur mendatar (dan sut jalur kapur), manakala tali leher bapanya menampilkan jalur kelab yang lebar.

Dalam menjemukan musim sejuk cuaca, selendang berjalur juga boleh menjadi pilihan yang hebat, memberikan minat dan keseronokan apabila warna lebih diredam. Sementara itu, dalam musim panas , memakai topi straw dengan jalur berjalur boleh menaikkan sprezzatura sporty anda.

Selendang bulu sutera dua belah oleh Fort Belvedere - bahagian ini menampilkan jalur bar biru dan kuning pada latar belakang hijau.

Selendang bulu sutera dua belah oleh Fort Belvedere - bahagian ini menampilkan jalur bar biru dan kuning pada latar belakang hijau.

Selendang Boleh Balik dalam Paisley dan Jalur Bulu Sutera Hijau dan Biru

Kubu Belvedere

Selendang Boleh Balik dalam Paisley dan Jalur Bulu Sutera Hijau dan Biru

Beli Di Sini Foto Sutera Bunga Boutonniere Blue Cornflower Boutonniere

Kubu Belvedere

Blue Cornflower Boutonniere Sutera Bunga Lubang Butang

Tengoklah Topi Boater untuk musim panas

Pilihan bot jerami, masing-masing dengan jalur berjalur pelbagai warna.

Kesimpulan

Mudah-mudahan, artikel ini telah menjelaskan perbezaan antara pelbagai bentuk fabrik berjalur yang terdapat dalam pakaian lelaki. Dengan maklumat ini dan sedikit latihan, anda seharusnya boleh menamakan gaya jalur pada penglihatan dan juga mengenal pasti gabungan hibrid yang menggabungkan ciri lebih daripada satu jenis jalur (contohnya, corak hujung-ke-hujung berselang-seli). Belang ialah gaya corak serba boleh yang boleh sama ada cenderung ke arah kasual dan membangkitkan warisan sukan, atau berada di rumah dalam suasana yang lebih formal–ditampilkan dalam almari pakaian semua orang daripada pengunjung resort hingga jurubank. Pelbagai kemungkinan ini menggambarkan fleksibiliti jalur dalam almari pakaian anda, kerana ia boleh dipakai untuk berpakaian atas atau bawah. Secara keseluruhan, satu perkara yang pasti-jika anda membuat kerja rumah anda, tidak sukar untuk mendapatkan jalur anda.

Bagaimana anda suka memakai corak berjalur? Beritahu kami di bahagian Komen.