Bentuk Kaki Kasut dan Perincian Diterangkan

bentuk kaki kasut berskala 3840x2160

Jari kaki kasut ialah unjuran badan anda yang paling hadapan, jadi ia benar-benar mendahului anda yang lain. Oleh itu, ini adalah pertimbangan gaya penting yang kemungkinan besar akan menjadi tumpuan reka bentuk pembelian kasut anda.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Bentuk Kasut Bermula dengan Yang Terakhir
  2. Bentuk Kaki Kasut Klasik
  3. Hiasan Kaki Kasut
  4. Variasi Warna Jari Kaki
  5. Kesimpulan

Bentuk dan hiasan jari kaki anda kasut hampir pasti akan diperhatikan terlebih dahulu. Dalam artikel ini, kami akan meneroka pelbagai bentuk dan hiasan yang mungkin pada jari kaki kasut dan cara ia boleh menjejaskan penampilan dan keselesaan.

Loafers Rumbai Penonton

Loafers jumbai penonton pasti akan diperhatikan [Kredit imej: Ramai daripada Ramai ]Bentuk Kasut Bermula dengan Yang Terakhir

Bentuk keseluruhan kasut dicipta oleh yang terakhir, iaitu nama untuk bentuk tradisional yang diperbuat daripada kayu dan diukir tangan oleh pembuat kasut. Hari-hari terakhir juga dibuat mesin atau dicetak 3D daripada plastik.

halus berkekalan

Kasut ukiran kayu tahan lama

Yang terakhir kemudiannya berfungsi sebagai acuan untuk bahagian atas kasut, dengan itu memberikannya bentuk. Kulit diregangkan pada bentuk dan dibenarkan duduk di sana untuk beberapa lama (selalunya beberapa minggu) sehingga bahagian atas kasut memegang bentuk yang diingini. Pembuat kasut akan menamakan atau nombor terakhir mereka untuk membezakan mereka untuk diri mereka sendiri dan pelanggan mereka. Bentuk yang terakhir menentukan kesesuaian dan bentuk kasut secara keseluruhan, dan ini paling banyak dipengaruhi oleh bentuk jari kaki.

Menunggu berkekalan

Kasut yang menanti kekal

Bentuk Kaki Kasut Klasik

Walaupun terdapat banyak variasi halus dalam bentuk jari kaki, ini boleh direbus kepada beberapa bentuk asas, iaitu bulat, badam, segi empat sama dan runcing.

Jari Kaki Bulat

Bentuk kasut yang paling asas dan tradisional ialah jari kaki bulat. Ini boleh menjadi agak luas dan oleh itu sangat selesa, terutamanya jika anda mempunyai kaki yang lebar atau lebar. Oleh kerana bentuknya ringkas, ia cenderung tidak berbahaya pada kebanyakan kasut–tiada yang menyinggung tetapi mungkin juga tiada yang menarik.

muslihat

Tricker's Stow Boot ini lebih chunkier dan oleh itu sangat sesuai untuk bentuk kaki bulat

Walaupun asas, jari kaki yang benar-benar bulat cenderung kelihatan terbaik pada kasut yang lebih berstruktur dan lebih berat, daripada but ke negara gemuk derbies (Tricker's, Church's, Grenson) kepada jurulatih atau kasut, tetapi teruskan loafers , yang sudah lebih kecil dan lebih rapat berbanding jenis kasut lain, jari kaki bulat boleh membuatkan kaki anda kelihatan lebih pendek.

Kasut berujung bulat

Loafers berujung bulat boleh menjadikan kaki anda kelihatan lebih kecil [Kredit Imej: Pinterest ]

Ini kerana bentuk separuh bulatan jari kaki tidak memanjangkan kaki secara visual tetapi memberikan penampilan yang snubbed. Untuk mengimbangi ini, jisim tambahan atau sebahagian besar kasut yang lebih berat adalah perlu. Anda boleh melihat ini pada varian kasut kaki bulat yang dipanggil Budapester, dinamakan berdasarkan asal-usulnya dalam tradisi pembuatan kasut Hungary. True Budapesters mempunyai kotak jari kaki yang luas dengan ketinggian tertentu. Anda boleh melihat tawaran sebenar di Kasut Vass dari Hungary, tetapi versinya boleh didapati di Crockett & Jones dan di tempat lain.

Kasut Budapest

Singkatnya jari kaki bulat kelihatan terbaik pada but dan kasut chunky seperti ketiga-tiga budapester ini kerana jisimnya mengimbangi pendeknya jari kaki.

Kasut yang mungkin anda anggap bujur di hujung kaki juga jatuh di bawah payung bulat dalam banyak kes. Ini terdapat pada kasut pakaian tradisional British, terutamanya oxford. Bentuknya klasik dan tidak menonjol.

Crockett dan Jones Connaught oxford hitam

Crockett dan Jones Connaught oxford hitam pada kaki bulat 236 terakhir [Kredit Imej: Crockett dan Jones ]

Jari Badam

Jari kaki badam pada asasnya ialah versi yang lebih memanjang daripada jari kaki bulat, berbentuk seperti hujung yang lebih sempit daripada kacang yang dinamakan sempena namanya. Anda boleh menganggapnya sebagai bujur tirus. Pada pandangan saya, badam lebih menyanjung dan elegan daripada jari kaki bulat yang ringkas. Ia juga lebih kontemporari dengan kelebihan gaya yang menarik. Anda mungkin mengatakan bahawa jari kaki badam wujud di Zon Goldilocks kasut: antara bentuk jari kaki, ia adalah tepat. Ia memberikan sedikit pemanjangan kaki tetapi tidak melampau sama sekali. Dalam beberapa versi yang lebih dibesar-besarkan, anda benar-benar boleh mengenal pasti bentuk badam dengan cara kasut melebar dengan ketara pada bebola kaki (pangkal jari kaki).

Tali biarawan kaki badam dari Ace Marks

Kasut kaki badam, seperti tali biarawan ini Ace Marks mempunyai bentuk yang elegan [Kredit Imej: Lelaki Sejati Gaya Sebenar ]

Beberapa jari kaki berbentuk badam boleh dipahat. Ini bermakna bahawa daripada mempunyai tepi melengkung yang licin di sepanjang bahagian luar jari kaki, anda mempunyai potongan lurus atau sisi bersudut. Ini paling ketara jika anda menghalakan mata anda ke sisi atau bawah tapak kaki kerana kelembutan bahagian atas boleh menjadikannya kurang jelas. Contoh yang baik dari jari kaki badam yang dipahat berasal dari pembuat kasut British Gaziano & Girling yang terkenal dengannya. Bentuknya tidak mungkin dengan jari kaki bulat, jadi pahat benar-benar bermula dengan bentuk badam yang lebih panjang.

Gaziano & Girling

Jari kaki pahat khas Gaziano & Girling, jelas dalam tiga tepi bersudutnya [Kredit Imej: Gaziano & Girling ]

Jari Kaki Segiempat

Peraturan am ialah elakkan memakai kasut kaki segi empat tepat . Jari kaki jenis ini biasanya ditemui pada kasut yang murah, dan, terus terang, ia boleh digambarkan sebagai tumpul dan hodoh. Anda akan tahu kasut hidung mancung ini apabila anda melihatnya kerana ia kelihatan mengerikan dan murah.

kasut berkaki empat

kasut berujung empat segi [Kredit Imej: Tanga]

Crockett dan Jones Square Toes

Crockett & Jones Last 337 (segi empat lembut) dan 348 (square toe) [Kredit Imej: Crockett & Jones ]

Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa jenama tertentu boleh memanggil jari kaki yang dipahat sebagai jari kaki persegi. Ini biasanya akan menjadi jari kaki badam dengan kelebihan utama yang agak lurus di hadapan.

Crockett & Jones Last 348 (kaki persegi) dan 337 (dipanggil soft square)Salah satu contoh ialah Crockett & Jones' Last No. 348, yang dipakai oleh James Bond dalam filem SPECTER dan Skyfall dan merupakan bentuk yang paling banyak digunakan dalam filem mereka. koleksi. Syarikat memanggilnya sebagai kaki persegi, tetapi tiada siapa yang akan mengira ia sebagai kasut kaki persegi yang ditunjukkan di atas.

Sebaliknya, kami boleh memanggilnya sebagai kaki pahat atau kaki lurus, kerana tiada keperluan penamaan standard merentas jenama yang berbeza. Oleh itu, gunakan pertimbangan anda dan percayai mata anda apabila menilai kasut yang dilabel sebagai mempunyai jari kaki persegi.

Jari kaki runcing atau memanjang

Kasut runcing pernah menjadi kemarahan di Eropah abad ke-15 di mana ia dipanggil sama ada crackows atau poulaines.

Kasut Crackow

Kasut crakow atau poulaine kaki runcing adalah kemarahan sekitar 1470 [Kredit Imej: Wikipedia ]

Ini pergi ke keterlaluan yang tidak masuk akal sebagai tanda kejantanan (kaki yang lebih panjang menunjukkan alat kelamin yang lebih besar) dan ada juga yang mempunyai loceng di hujungnya.

Winklepickers

Winklepickers sangat melampau

Mereka membuat kemunculan semula dalam winklepickers adegan rock British 1950-an dan bertahan hari ini dalam but rock-n-roll yang serupa (bayangkan kulit buaya) dan dalam beberapa but koboi. Syukurlah, kasut yang benar-benar runcing sukar ditemui dalam kasut pakaian yang boleh dipakai dengan pakaian lelaki klasik.

Kasut hijau zaitun dengan seluar navy

Kasut hijau zaitun dengan hujung yang memanjang (Stoking: Stokin Fil d’Ecosse Cotton Fil d’Ecosse Stripe Shadow Stripe Navy dan Kuning – Fort Belvedere )

Jadi, daripada bercakap tentang jari kaki runcing, apabila bercakap tentang kasut pakaian, lebih berguna untuk bercakap tentang pemanjangan. Kami telah menyebut bahawa kasut almond-toe sebagai memanjang, bermakna kawasan jari kaki kasut dipanjangkan. Kasut yang tidak memanjang biasanya mempunyai sedikit ruang di luar hujung jari kaki anda, tetapi yang memanjang mempunyai lebih banyak.

Bestetti jari kaki memanjang

Terakhir memanjang dengan jari kaki bulat

Terakhir yang sangat memanjang (dengan jari kaki bulat): Kasut Boston Riccardo Freccia BestettiIni terutama berlaku pada jari kaki yang dipahat atau sebaliknya menyempit di hadapan; Jelas sekali, anda tidak boleh menjejalkan jari kaki anda ke kawasan yang tirus, jadi kasut itu harus lebih panjang untuk menampung bentuk yang terakhir.

Crockett dan Jones 348Last

Crockett dan Jones 348Last

Satu contoh yang baik ialah Crockett & Jones's 348 terakhir, dipanggil Lowndes. Seperti yang mereka katakan, Pemakai mungkin mempunyai sekurang-kurangnya satu inci ruang di hadapan kotak jari kaki, yang tidak akan menjejaskan pemasangan tumit ke bola kerana ia lebih untuk estetika.

Pemanjangan Lowndes agak halus, tetapi, menurut Donika di kedai utama Crockett dan Jones pada Jalan Jermyn , ramai lelaki menjadi cemas apabila mereka memakai salah satu model mereka yang memanjang dan memandang ke bawah pada kaki mereka. Dia mengesyorkan melihat kasut yang memanjang di cermin, bukannya hanya dengan melihat ke bawah pada kaki anda untuk mengukur sama ada perkadarannya betul.

Jika anda mempunyai kaki yang lebih kecil atau sama seperti gaya kasut yang lebih panjang, cubalah, tetapi, seperti biasa, kesederhanaan adalah kuncinya. Anda tidak mahu kelihatan seperti anda memakai kasut badut bersaiz besar, tetapi kasut berkualiti tinggi daripada jenama yang mantap tidak akan melampau, jadi anda akan selamat bersama mereka.

Hiasan Kaki Kasut

Sami Berganda Captoe Coklat Merah

Sami Berganda Captoe Coklat Merah

Captoe Serbaguna

Selain bentuk sebenar, hujung kaki kasut juga menyumbang kepada penampilan keseluruhan kasut melalui hiasan atau kekurangannya. Jari kaki yang paling ringkas tidak berhias sepenuhnya, diikuti dengan hujung kaki, di mana kawasan jari kaki kasut dipisahkan dengan garis jahitan lurus, ditunjukkan sebelah menyebelah dalam imej terakhir Crockett & Jones 337 dan 348 di atas. Oleh kerana kesederhanaan reka bentuk menjadikan artikel pakaian lelaki lebih banyak rasmi , oxford polos atau cap toe sesuai untuk keperluan pakaian pagi dan tali leher hitam , dan juga untuk saman perniagaan .

Butiran Kasual Pintar: Wingtips dan Broguing

Meermin Austerity Brogue - Dibuat di China dengan lapisan merah pada standard kualiti yang tinggi

Meermin Austerity Brogue – Perhatikan kesederhanaan jahitan yang membentuk sayap pada jari kaki [Kredit Imej: ikan duyung ]

Seterusnya dari segi memperbanyakkan perhiasan ialah penjimatan brogue , yang merupakan bentuk hujung sayap yang paling mudah. Ini terdiri daripada jahitan dalam bentuk W (secara teknikalnya, titik memanjang ke belakang dan sisi melengkung) untuk memisahkan jari kaki dari seluruh kasut. Nama itu berasal daripada langkah penjimatan yang dikenakan ke atas pembuat kasut British semasa Perang Dunia II. Memandangkan mereka tidak dapat menggunakan jumlah kulit yang sama seperti yang diperlukan oleh brogue biasa, mereka memudahkan reka bentuk.

Kasut derby penonton hujung sayap dengan Stokin Pertengahan Brown dengan Jam Hijau dan Krim oleh fort belvedere dengan seluar coklat

Stokin Pertengahan Coklat dengan Jam Hijau dan Krim dalam Kapas – Fort Belvedere

A penonton hujung sayap jelas menunjukkan reka bentuk terperinci kotak kaki di hujung sayap biasa, bentuk sayap terdiri daripada corak tebuk yang menyerupai lacework, tetapi anda juga boleh menemui ini sebagai jalur lurus membentuk captoe. Ini ialah broguing, yang pada asalnya direka untuk membolehkan air mengalir keluar dalam kasut desa yang dipakai dalam keadaan basah dan berlumpur.

Antik Cognac Hujung Sayap

Hujung sayap dalam kulit cognac antik

Pingat Formal

Jenis broguing terakhir yang berkaitan dengan jari kaki kasut ialah medallion. Ini adalah corak tebuk geometri atau bunga yang menghiasi penutup kaki. Anda boleh menemui ini bersama butiran brogue lain, tetapi kadangkala ia adalah satu-satunya hiasan pada kasut yang agak biasa. Yang terakhir tidak akan seformal seperti cap toe biasa, tetapi medallion masih boleh digunakan kasut oxford .

Medallion yang cantik dengan tali 12 lubang

Medallion yang cantik dengan tali 12 lubang

Jari Kaki Terbelah Santai

Kembali kepada kasut yang lebih kasual, terdapat satu lagi jenis ciri jari kaki yang patut disebut, dan itu ialah kaki belah Norway yang terkenal, ditemui pada derbi bertali dan, kadangkala, sen. loafers . Seperti namanya, terdapat jahitan menegak betul-betul di tengah-tengah jari kaki. Disebabkan jahitan berat yang kelihatan, kasut ini cenderung ke arah kasual, untuk dipakai seperti mana-mana derby lain.

seluar seluar sut dalam warna coklat pertengahan dengan derby kaki belah

Sepasang derbi Norwegian-toed vintaj yang dibuat oleh Mannina of Florence dengan belah kaki (Stoking: Stokin Bergaris Shadow Stripe Arang dan Kapas Fil d'Ecosse Jingga - Fort Belvedere )

Variasi Warna Jari Kaki

Akhir sekali, perlu dinyatakan bahawa kasut juga boleh menampilkan jari kaki dalam warna atau bahan yang berbeza daripada bahagian atas yang lain, seperti suede krim pada vamp dan kulit anak lembu coklat di bahagian kaki. Ini adalah penonton, sama ada captoes atau hujung sayap. Tetapi, bagi mereka yang menganggap penonton terlalu menonjol dan inginkan kelainan yang lebih halus, ramai yang berwarna coklat kasut pakaian tersedia di luar rak dengan variasi warna dalam patina, biasanya ton coklat yang lebih gelap, di hujungnya.

Half Brogue tanpa Medallion & two tone Ghillie brogue shoe by Ugolini

Kasut brogue Ghillie dua tona oleh Ugolini di sebelah kanan

Kesimpulan

Seperti butiran gaya lain–bentuk kolar baju, kenaikan pada sepasang seluar, atau lebar lapel pada sut–pilihan bentuk jari kaki harus dikawal oleh perkara yang kelihatan terbaik dengan ciri fizikal anda. Sama seperti lelaki dengan muka bulat tidak boleh memakai kolar baju yang lebar kerana ia meningkatkan kesan lebar, jika anda mempunyai kaki yang lebih kecil, anda mungkin harus mengelakkan jari kaki bulat dan cuba yang terakhir yang memanjang. Pilihan boleh mengimbangi perkadaran anda.

Ia juga penting untuk menyedari bahawa bentuk jari kaki ini juga sering muncul dalam kombinasi, jadi anda mungkin mempunyai kasut yang memanjang dengan sisi yang dipahat dan kaki persegi, tetapi apabila anda mengetahui jenisnya, anda sepatutnya dapat mengenal pastinya apabila anda memeriksa sepasang kasut. Kemudian pilih bentuk dan jumlah perhiasan yang paling sesuai dengan personaliti anda.