Berpakaian dalam Dominion: Etika Bersejarah Kanada

Makan malam rasmi 1907 di King Edward Hotel Toronto.

Kekurangan sejarah panduan etika tulen Kanada pada asalnya menyebabkan saya tertanya-tanya sejauh mana rasa kepatutan nenek moyang saya dipengaruhi oleh pengaruh budaya kita yang paling utama: pengasas British dan jiran Amerika kita.

Isi kandunganKembangkanRuntuh

Jika kandungan koleksi Perpustakaan Rujukan Toronto adalah sebarang petunjuk, penerbitan A.S. jelas menjadi pilihan pilihan sama ada sebagai import langsung atau sebagai edisi Kanada (yang kedua hanya berbeza dalam kandungan pengiklanannya). Walau bagaimanapun, mukadimah kepada penerbitan asli bona fide yang jarang berlaku, 1932's Etiquette in Canada, mencadangkan sebaliknya:

Makan malam rasmi 1907 di King Edward Hotel, Toronto

Makan malam rasmi 1907 di King Edward Hotel, TorontoBuku-buku [mengenai etiket] yang telah tersedia tidak sesuai sepenuhnya kerana ia adalah oleh penulis Amerika. Walaupun etika Amerika sudah tentu diasaskan pada peraturan asas pembiakan baik tertentu, ia berbeza dalam banyak keadaan daripada penggunaan sosial di Kanada - negara ini lebih cenderung kepada cara Inggeris. Seperti yang dikatakan oleh Basil King: Kanada adalah konservatif dan mengikut tradisi British, manakala Amerika Syarikat memulakan dan mencipta presedennya sendiri. Tetapi, mungkin ditanya, jika pihak berkuasa Amerika tidak sepenuhnya memenuhi keperluan kita, mengapa tidak menggunakan karya Inggeris mengenai etika? Untuk ini, jawapannya ialah mereka terlalu umum dalam rawatan. Mereka mengabaikan sepenuhnya banyak butiran kecil yang selalunya lebih membingungkan daripada yang besar, penting, kerana mereka menganggap bahawa pengetahuan tersebut sudah dimiliki oleh pembaca.

Bab kemudian menunjukkan satu pengecualian yang sangat ketara kepada keutamaan tradisi Inggeris: Terdapat perbezaan yang agak ketara antara perkahwinan yang berlangsung di England dan yang diraikan di Kanada, kerana sebahagian besar adat yang berlaku di Amerika Syarikat telah diterima pakai di sini.

Menariknya, mukadimah itu juga menjelaskan bahawa filem (mungkin Amerika) adalah satu lagi pengaruh negatif terhadap tingkah laku yang betul: Peraturan yang dipatuhi oleh orang yang mempunyai pembiakan yang baik dalam hubungan sosial mereka ditetapkan oleh papan dalam filem, di bawah keperluan kamera. Namun tidak dinafikan kebanyakan daripada enam juta rakyat Kanada yang setiap minggu menyaksikan gambar sedemikian pasti mempunyai idea mereka tentang masyarakat agak diputarbelitkan oleh mereka.

Iklan sewa pakaian rasmi dari buku telefon Toronto 1937.

Pada nota yang berkaitan, terminologi yang digunakan oleh orang Kanada pada masa lalu nampaknya mencerminkan penggunaan Amerika di mana peruncit pakaian lelaki lebih suka tuksedo manakala pihak berkuasa etika bersandar pada jaket makan malam.