Bila Perlu Memakai Tuksedo atau Ekor – Acara Tali leher Hitam & Tali Putih yang Betul

tuxedo atau ekor berskala 3840x2160

Panduan hari ini akan merangkumi semua situasi dan acara sosial di mana memakai tuksedo atau sememangnya ensembel baju ekor penuh adalah sesuai dan betul.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Sejarah mengenai kod pakaian rasmi
  2. Apakah cara paling pasti untuk mengetahui bila anda patut memakai Tali leher Hitam atau Tali leher Putih?

Sejarah mengenai kod pakaian rasmi

Baju Atasan Petang, Tali leher Hitam dan Tali leher Putih di Jerman Musim Gugur 1929 - perhatikan penutupan baju pinggang DB yang runcing dan kolar sayap yang boleh ditanggalkan tinggi

Mantel Malam, Tali leher Hitam dan Tali leher Putih di Jerman Musim Gugur 1929 – perhatikan penutupan kot pinggang DB yang runcing dan kolar sayap yang boleh ditanggalkan tinggi

Tali leher hitam dan Tali leher putih ialah dua kategori pakaian malam formal lelaki yang direka secara tradisional untuk dipakai pada waktu petang, iaitu selepas jam enam atau selepas matahari terbenam, yang mana dahulu. Tujuan asal pakaian ini adalah untuk menjadi istimewa etika berpakaian yang meninggalkan kekotoran dan kekotoran kerja seharian yang akan menemani pakaian yang dipakai pada siang hari. Dalam erti kata lain, mereka benar-benar diketepikan untuk menjadi unik.Selepas penciptaan kereta dan kemudahan moden yang lain, sudah tentu, pengasingan ketat antara pakaian siang dan pakaian malam agak hilang dari segi praktikal tetapi perbezaannya kekal semata-mata dari segi estetika. Pada era Victoria, tali leher putih dijangka dipakai pada setiap majlis malam di mana wanita akan hadir dan tali leher hitam hanya sesuai untuk urusan rusa jantan yang kurang formal.

Tarian Kelab Tuxedo seperti yang digambarkan dalam Harper

Tarian Kelab Tuxedo seperti yang digambarkan dalam Harper's Weekly pada tahun 1895

Di antara perang dunia, tuksedo sebahagian besarnya menggantikan baju ekor sebagai pakaian malam biasa dan baju ekor kemudiannya diturunkan kepada majlis malam yang sangat formal. Selepas Perang Dunia II, saman perniagaan itu boleh diterima untuk majlis separa rasmi dan juga beberapa majlis rasmi pada waktu malam dan siang. Ini bermakna semua pakaian rasmi menjadi semakin terhad kepada acara yang paling formal sahaja.

Malah pada hari ini, masih diterima umum bahawa tuksedo dan baju ekor tidak boleh dilihat pada siang hari. Oleh kerana perkara ini sukar untuk dielakkan di beberapa bahagian dunia semasa musim panas, bagaimanapun, petang secara alternatif ditakrifkan sebagai sama ada matahari terbenam atau 6:00 ptg, yang mana lebih awal. Walau apa pun keadaannya, melainkan anda seorang lelaki yang bekerja dalam industri perkhidmatan atau hiburan, satu-satunya senario yang boleh diterima untuk dilihat dalam tuksedo atau baju ekor pada siang hari adalah jika anda melancong ke acara di mana kod pakaian ini akan dipakai dan anda juga tidak perlu menukar pakaian. Selain itu, terdapat segelintir fungsi negeri di Eropah di mana tuksedo dipakai pada waktu siang, walaupun ini jarang berlaku. Di United Kingdom, Eropah Barat dan Jepun, pakaian harian formal yang berterusan sebagai kod pakaian yang berdaya maju bermakna tuksedo dan baju ekor masih tidak kelihatan sehingga petang, dalam kebanyakan keadaan. Walau bagaimanapun, di AS, pakaian pagi telah hilang dan kebanyakan orang Amerika kini biasanya menganggap tuksedo sebagai pakaian rasmi serba guna. Anda tidak perlu melihat lebih jauh daripada perkahwinan siang hari untuk ini menjadi jelas.

Hari ini, kebanyakan urusan rasmi di mana hos telah memilih untuk memulakan Black Tie sebagai kod pakaian rasmi akan menyatakan secara eksplisit pada jemputan mereka. Walau bagaimanapun, beberapa acara di mana pakaian malam dijangka atau dialu-alukan masih wujud di luar paradigma jemputan ini, dan itulah yang akan kami bincangkan dalam panduan hari ini.

Mira Sorvino di Opera Ball di Vienna 2013

Mira Sorvino di Opera Ball di Vienna 2013

Acara & Hiburan Awam

Dari segi sejarah, opera telah dianggap paling berprestij daripada semua seni persembahan dan oleh itu, lelaki akan berpakaian sewajarnya apabila hadir. Walaupun zaman wajib berekor untuk menghadiri opera sudah lama berlalu, ia tidak menjadi persoalan, terutamanya di bandar metropolitan utama untuk melihat beberapa lelaki berpakaian kemas menghadiri opera dalam Black Tie atau kadang-kadang Putih. Persembahan perdana balet, simfoni dan teater juga sering dilakukan Tali leher hitam pilihan .

Preston Schlueter - ensembel Black Tie

Preston Schlueter - Ensembel Tali Hitam

DEBUTANTE Bola / Prom

Acara Black Tie Persendirian masih agak popular, namun, ini selalunya tarian makan malam besar atau acara lain yang diberikan oleh syarikat atau organisasi persaudaraan. Dan sebagai kelas pertengahan yang setara dengan bola debutan, prom selalunya akan menampilkan definisi yang lebih longgar tentang apa yang kita panggil pakaian formal. Jadi, walaupun kebanyakan orang mungkin memilih ensembel dengan warna yang kuat dan fabrik yang murah, lelaki muda yang memakai gaya yang betul tuxedo untuk prom beliau akan berdiri kepala dan bahu di atas yang lain.

Seorang gadis Latin

quinceanera

Quinceañera atau perayaan memperingati peningkatan umur seorang gadis Amerika Latin hingga 15 tahun, pada asasnya formatnya serupa dengan pesta 16 tahun yang lebih Amerika, selalunya bersifat Black Tie Optional juga. Berikut adalah nota sampingan, pakaian malam formal biasanya ditujukan untuk majlis dewasa jadi baju ekor dan tuksedo tidak digalakkan untuk dipakai oleh budak lelaki praremaja. Pengecualian di sini adalah majlis perkahwinan, walaupun dalam keadaan khusus ini, sebenarnya hanya pengantar junior yang harus memakai tuksedo yang sama seperti ahli parti perkahwinan yang lain. Berikut ialah cara mudah untuk memikirkan peraturan ini, jika budak lelaki terlalu muda untuk dapat melakukannya dengan betulmengikat tali lehersendiri, maka dia terlalu muda untuk memakainya.

Pengantin lelaki dalam tuksedo

Pengantin lelaki dalam tuksedo

Perkahwinan

Mengenai topik perkahwinan, bagaimanapun, upacara perkahwinan pada umumnya masih diadakan pada piawaian yang lebih formal daripada acara lain dan perkahwinan malam rasmi adalah yang paling hebat dari semua ini. Jika anda dijemput ke aMajlis perkahwinanyang bermula selepas 6:00 p.m., biasanya dengan resepsi yang akan diikuti, kod pakaian Black Tie akan menjadi perkara biasa, jika bukan putih. Urusan sebegini agak jarang berlaku terutamanya di United Kingdom di mana perkahwinan biasanya tidak diadakan pada waktu malam, sebagai peraturan umum. Jenis majlis perkahwinan yang paling formal yang mungkin dihadiri oleh kebanyakan lelaki hanya memerlukan tuksedo dari pengantin lelaki dan biasanya hanya digayakan secara formal. saman untuk setiap lelaki lain.

Majlis makan malam bertali hitam, c. 1952.

Majlis makan malam bertali hitam, c. 1952.

Pelayaran Lautan

Sekarang mari kita masuk ke beberapa situasi yang lebih jarang dan unik bermula dengan waktu malam di laut. Pelayaran lautan selalunya masih memberi peluang kepada lelaki untuk memakai tuxedo. Malah, beberapa laluan pelayaran berbangga dengan perhatian mereka kepada butiran formaliti malah menggalakkan tetamu berpakaian di atas kapal selepas jam 6 petang. Beberapa laluan pelayaran akan menawarkan sewa pakaian rasmi di atas kapal juga untuk penumpang yang tidak membawa ensembel rasmi. Bilangan malam rasmi di laluan pelayaran boleh berbeza-beza bergantung pada laluan dan jadual perjalanan, bagaimanapun, dan sebagai contoh, malam pertama dan terakhir pelayaran secara amnya, tidak pernah formal kerana pada malam tersebut, kebanyakan bagasi penumpang akan dibungkus. Hari di pelabuhan juga tidak formal kerana selalunya tidak memberikan penumpang masa yang cukup untuk menukar sebelum ini makan malam .

Pakai tuxedo anda untuk acara organisasi persaudaraan

Acara Pertubuhan Persaudaraan

Jika seorang lelaki tergolong dalam organisasi persaudaraan, dia mungkin mempunyai lebih sedikit peluang daripada biasa untuk memakai pakaian formal juga. Universiti berprestij seperti Cambridge dan Oxford dan organisasi seperti Mason selalunya akan meminta ahli mereka berpakaian lengkap untuk majlis-majlis khas. Kumpulan ini mungkin mempunyai versi khusus mereka sendiri bagi kod pakaian formal, walau bagaimanapun, yang bermaksud bahawa apa yang dipakai oleh lelaki itu benar-benar lebih seragam daripada pakaian formal sebenar.

Fungsi Diplomatik

Kini, rata-rata lelaki mungkin tidak akan mendapati dirinya dijemput ke terlalu banyak majlis diplomatik tetapi untuk berjaga-jaga, berikut adalah gambaran ringkas. Walaupun perhimpunan White Tie kekal sebagai tradisi di mahkamah diraja Eropah, presiden Amerika hanya mengadakan dua majlis makan malam White Tie sejak 1989. Presiden George W Bush juga menghapuskan adat pemakaian White Tie pada majlis resepsi untuk Kor Diplomatik pada tahun 2001. Lebih kerap daripada itu, fungsi Rumah Putih hari ini biasanya adalah urusan Black Tie.

Tie Hitam Jemputan

Tie Hitam Undangan

Apakah cara paling pasti untuk mengetahui bila anda patut memakai Tali leher Hitam atau Tali leher Putih?

Secara ringkasnya, rujuk sahaja jemputan anda. Sebelum Perang Dunia II, adalah dianggap sebagai kepalsuan untuk menyatakan secara eksplisit kod pakaian pada jemputan kerana pemahaman sejagat tentang pakaian yang hendak dipakai apabila kita sebutkan pada permulaan video. Walau bagaimanapun, hari ini, terutamanya di Amerika Syarikat, begitu sedikit pihak yang benar-benar formal sehingga hos yang prihatin pasti akan memasukkan kod pakaian pada jemputan. Walaupun begitu, dalam beberapa dekad kebelakangan ini, hos telah mula merumitkan sedikit perkara dengan variasi kod pakaian tradisional yang lebih samar-samar. Dan jika kod pakaian tidak dicetak pada jemputan dan anda masih tidak pasti, cuma bercakap dengan hos anda secara terus dan tanya mereka apa yang mereka lebih suka, anda akan gembira anda melakukannya!

Oleh itu, setelah anda mengetahui masa di mana memakai Tali leher Hitam dan Tali leher Putih adalah sesuai dan lebih diutamakan, anda seharusnya dapat mencarinya jika anda mahu dan kelihatan terbaik semasa anda berada di sana.