Bolehkah Saya Masih Memakainya? Kehausan yang Boleh Diterima pada Pakaian Lelaki

pratonton.3000 berskala

Jika anda membeli pakaian dengan bijak dan mempertimbangkannya kos setiap pemakaian , anda akan menikmati kualiti yang baik dan keupayaan untuk mendapatkan lebih banyak haus daripadanya. Tetapi, seperti kata pepatah, semua perkara yang baik mesti berakhir, dan lama-kelamaan, walaupun pakaian anda yang paling berharga akan mencapai tahap di mana ia agak buruk untuk dipakai. Jadi, berapa lama anda boleh terus memakainya? Kami ada jawapannya!

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Peraturan Am: Pertimbangkan Formaliti Pakaian
  2. Kategori 1: Pakai Seadanya
  3. Kategori 2: Baiki, Kemudian Pakai
  4. Kategori 3: Masa Untuk Bersara – Jangan Pakai Di Khalayak ramai!
  5. Kesimpulan
  6. Rundown Pakaian

Dengan ungkapan lain, soalan kami untuk hari ini ialah: Bilakah masa yang sesuai untuk menghentikan sesuatu item, dan bilakah ia boleh diterima untuk melanjutkan hayat boleh pakainya lebih jauh, mungkin dengan memberikannya sedikit CPR sartorial? Seperti yang selalu berlaku, mencegah lebih baik daripada mengubati.

Oleh itu, adalah berbaloi untuk menjaga pakaian anda dengan cara yang proaktif. Secara harfiah di sini, jahitan dalam masa menjimatkan sembilan. Tambahan pula, betul dobi , penjagaan pakaian, dan penyelenggaraan pakaian akan menyediakan anda untuk menjaga pakaian anda dengan cara yang terbaik. Tetapi hari ini, kami akan menjawab secara khusus soalan mengenai jumlah haus dan lusuh yang boleh diterima untuk pakaian lelaki klasik anda.Preston dengan 2 jaket

Pertimbangkan haus dan lusuh yang boleh diterima untuk pakaian lelaki klasik anda.

Blue Cornflower Boutonniere Buttonniere Flower Silk Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Blue Cornflower Boutonniere Buttonniere Flower Silk Fort Belvedere

Beli Di Sini Tali leher Sutera Madder Kuno dalam Corak Berlian Kuning, Merah Biru dan Oren - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali leher Sutera Madder Purba dalam Corak Berlian Kuning, Merah Biru dan Oren – Fort Belvedere

Beli Di Sini Tali leher Grenadine Bulu Kasmir dalam Ungu, Biru Petrol, Jalur Kelabu Muda - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali leher Grenadine Bulu Kasmir dalam Ungu, Biru Petrol, Jalur Kelabu Muda – Fort Belvedere

Beli Di Sini Tali Bertali Belang Merah Jingga Cri De La Soie Silk Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Bertali Belang Merah Jingga Cri De La Soie Silk Fort Belvedere

Beli Di Sini

Peraturan Am: Pertimbangkan Formaliti Pakaian

Namun, sebelum kita membahas perkara ini, mari kita bincangkan garis panduan umum yang akan membantu anda membuat keputusan bila yang terbaik untuk memakai, membaiki atau menamatkan pakaian anda. Soalan penting untuk ditanya kepada diri sendiri di sini ialah betapa formalnya item pakaian yang dipersoalkan, kerana semakin formal sesuatu item, semakin kurang boleh diterima jika ia dalam keadaan rosak yang boleh dilihat.

Raphael seluar sukan petang.

Raphael seluar sukan petang.

Sebagai contoh, mari kita pertimbangkan sepasang seluar malam daripada a tuxedo . Ia akan menjadi lebih ketara jika ini lebih teruk untuk dipakai kerana ia direka bentuk untuk menjadi pintar, bersih dan memberikan anda penampilan yang terbaik.

Dalam kes ini, lubang rama-rama besar atau noda yang tidak akan berganjak akan menyebabkan seluar ini sukar, jika tidak mustahil, dipakai dengan baik.

besar-lubang rama-rama

Lubang Pelanduk Besar

Noda coklat pada baju putih.

Noda degil pada baju putih.

Sebaliknya, sepasang seluar jeans denim yang telah dipengaruhi oleh lubang atau noda yang serupa, walaupun kemungkinan besar lubang kecil atau noda yang kurang ketara, akan lebih mudah dipakai. Lagipun, seluar jeans adalah pakaian yang lebih kasual, jadi sedikit pakaian yang boleh dilihat akan lebih diterima.

Dengan mengambil kira peraturan am itu, anda sepatutnya boleh membuat keputusan yang lebih baik sepintas lalu, dan tidak menghabiskan banyak masa untuk menekankan anda. almari pakaian . Pakaian sepatutnya menyeronokkan, selepas semua. Tetapi untuk masa yang lebih khusus apabila anda tidak pasti sama ada pakaian harus dipakai atau disarakan, mari kita mula mengkategorikannya.

Denim Koyak

Denim Koyak

Jeans denim bernoda.

Jeans denim bernoda.

Kategori 1: Pakai Seadanya

Kategori utama kami melihat bila anda boleh terus memakai item dengan sedikit kebimbangan, walaupun ia tidak semurni hari anda membelinya

(Agak) Warna Pudar

Anda tidak perlu risau tentang memakai sesuatu yang kurang daripada yang baharu jika ia hanya kehilangan sedikit warnanya dari semasa ke semasa. Lagipun, ini agak semula jadi untuk banyak helai pakaian, terutamanya yang mempunyai kuat atau warna berani , sebagai permulaan.

Sebagai contoh, pertimbangkan baju polo. Lama kelamaan dan selepas banyak cucian, warna dalam sehelai pakaian menjadi pudar sedikit, tidak kira apa jenis pakaian yang menjanjikan pakaian anda. bahan pencuci membuat. Dalam kes ini, pakaian itu tidak memerlukan penjagaan atau perhatian khusus, dan anda boleh terus memakainya seperti yang telah anda lakukan.

a-rak-pelbagai-warna-baju-polo

Rak baju polo pelbagai warna.

Malah, beberapa tahun kebelakangan ini telah menyaksikan peningkatan dalam selera makan pakaian vintaj , yang sudah tentu, kami peminat tegar, dan rupa vintaj pra-pudar malah semakin menjadi-jadi dalam bidang fesyen hari ini. Ia digunakan pada item baharu daripada pengeluar yang berbeza, dengan jenama seperti RL berganda menjadi contoh yang baik.

Jadi, tiada masa yang lebih baik daripada hari ini untuk memakai pakaian anda yang sedikit pudar.

Kumpulan model memakai pakaian pudar

Model Ralph Lauren memakai pakaian vintaj pudar.

Lubang Kecil

Lubang kecil pada pakaian juga boleh diterima, bergantung, tentu saja, pada pakaian itu dan di mana lubang atau lubang itu berada. Sudah tentu, kita boleh menghabiskan sepanjang hari membahaskan sama ada idea yang baik untuk dipakai atau tidak stokin atau seluar dalam yang berlubang. Lagipun, kita semua telah ditangkap pendek pada hari dobi.

Lubang pada pakaian hitam.

Lubang pada pakaian hitam.

Tetapi di sini hari ini, kita bercakap tentang lubang pada item pakaian yang sebenarnya akan dilihat oleh kebanyakan orang lain. Contoh terbaik untuk lubang yang boleh diterima dalam pakaian boleh didapati pada perkara seperti jaket tweed atau mana-mana pakaian tahan lasak lain yang pada asalnya direka sebagai pakaian luar untuk aktiviti luar.

Dengan sifatnya, tweed direka bentuk untuk berdiri dengan banyak, dan sebenarnya, jaket tweed yang baik akan kelihatan dan berasa lebih baik selepas penggunaan yang banyak. Tetapi semakin anda mengembara melalui semak duri, semakin anda kadang-kadang akan menemui lubang di bahagian kegemaran anda. pakaian desa .

Rak jaket tweed.

Rak jaket tweed.

Ini akan menambah daya tarikan keseluruhannya, walaupun, dan jika pakaian itu mempunyai corak, terdapat peluang yang lebih baik bahawa lubang itu mungkin tidak kelihatan pada mulanya.

Denim Berjumbai

Sama seperti lubang-lubang kecil pada jaket tweed, denim lusuh adalah satu lagi item haus yang masih boleh dipakai tanpa sebarang kebimbangan. Dan tidak, kita tidak bercakap tentang seluar jeans potongan but dari tahun 2000-an. Seluar jeans yang bagus, sama seperti jaket tweed yang bagus, sebenarnya akan menjadi lebih baik dengan usia, lebih sesuai dengan badan anda dan berasa lebih selesa.

Jeans denim yang sangat sesuai.

Seluar jeans denim yang lebih sesuai selepas beberapa tahun digunakan.

Kawasan penggunaan tinggi seperti poket , terbang di hadapan, dan labuh akan menunjukkan sedikit kerutan dari semasa ke semasa, tetapi ini hanya menambah daya tarikan hidup denim yang tahan lasak. Sudah tentu, jika anda ingin memakai denim anda lebih banyak lagi kasual pintar tetapan, anda mungkin mahu mengetepikan sepasang, terutamanya jika ia gelap, untuk mengurangkan kerutan dari semasa ke semasa.

Untuk seluar jeans harian anda, walaupun, berjumbai pasti boleh diterima.

Poket seluar jeans denim

Poket seluar jeans denim.

Jeans denim terbang ke hadapan.

Jeans denim terbang ke hadapan.

Kelim jeans denim.

Kelim jeans denim.

Tiada Butang (atau Dua!)

Akhir sekali, jika anda mempunyai jaket , baju, atau apa-apa item lain yang mengambil butang , kehilangan satu atau dua butang daripada pakaian itu tidak bermakna tamat hayat pakaian itu. Sudah tentu, ia akan bergantung di sini pada butang pada pakaian anda yang tiada, tetapi sebagai contoh, jika ia adalah bahagian bawah jaket atau butang lengan anda, atau bahagian atas butang cuff pada baju anda, maka ia tidak sepatutnya menjejaskan keseluruhan kebolehpakaian ini. pakaian, dan ia juga boleh menambah sentuhan sprezzatura kepada rupa anda.

Pakaian dengan butang yang hilang.

Pakaian dengan butang yang hilang masih boleh dipakai!

Untuk semua cadangan pemakaian kami seperti hari ini, cuma ingat bahawa ini adalah mengenai keselesaan anda semasa memakai pakaian itu.

Kategori 2: Baiki, Kemudian Pakai

Untuk bahagian seterusnya hari ini, kami akan meneroka apabila pakaian boleh diberi nafas baharu melalui sedikit pembaikan. Itu kemudian menimbulkan persoalan Apa yang boleh dibaiki?

Butang

Mari kita lihat bahagian sebelumnya dan bincangkan tentang butang, yang merupakan salah satu bahagian paling biasa pada pakaian yang memerlukan pembaikan, tetapi juga salah satu kerja pembaikan yang paling mudah untuk dicapai. Jika anda mempunyai butang dan beberapa jarum dan benang, maka anda hanya perlu melihat panduan kami cara menjahit butang , dan anda sepatutnya bersedia untuk pergi.

Sudah tentu, item seperti a baju baju akan memerlukan anda menggunakan butang asal atau butang yang sedekat mungkin dengannya. Jika tidak, kesan menggelegar akan terhasil.

Kemeja pakaian dengan butang yang diganti.

Gunakan butang yang hampir sama dengan butang asal.

Untuk sesuatu seperti jaket tweed kasual, seperti yang telah kita bincangkan sebelum ini, anda mempunyai lebih banyak kebebasan kreatif apabila melibatkan kemungkinan memilih gaya butang yang berbeza, asalkan saiznya lebih kurang sama, sudah tentu, untuk menampung lubang butang.

Jahitan Dibatalkan

Dari semasa ke semasa, anda juga mungkin mendapati bahawa salah satu pakaian kegemaran anda mula dibuka pada salah satu jahitannya. Ini boleh mengecewakan dan tidak selalunya hanya tanda makan tengah hari yang baik. Berita baiknya, bagaimanapun, ialah ini adalah satu lagi pembaikan yang agak mudah kerana anda hanya perlu menjejaki semula garisan jahitan asal dengan sekeping benang baharu.

Pakaian dengan jahitan yang tidak dibuka

Jahitan terbatal.

Jika anda perasan bahawa pakaian anda mengalami jahitan terbelah, sebaiknya tanggalkan item itu secepat mungkin, supaya tidak memburukkan lagi masalah. Satu atau dua pin keselamatan sepatutnya membuatkan anda lebih tenang jika anda tidak dapat menangani koyak dengan segera, atau jika ia adalah pakaian yang anda tidak boleh tanggalkan untuk sepanjang hari.

Pin keselamatan digunakan untuk mengikat jahitan terbuka.

Gunakan pin keselamatan untuk memastikan jahitan terbuka dengan segera.

Tetapi secara keseluruhan, ingat bahawa koyak jahitan seperti ini harus dirawat secara kasar seperti noda. Lebih cepat anda boleh melihat untuk membetulkannya, lebih baik.

Siku Dipakai pada Jaket

Berbalik kepada contoh jaket tweed kegemaran kami sekali lagi, mari kita bincangkan seterusnya tentang siku telanjang hasil daripada banyak detik yang dihabiskan dengan mendalam, atau mungkin hanya menopang pub atau bar tempatan, siku pada jaket yang hangat akan memerlukan sedikit perhatian dari semasa ke semasa.

Jaket dengan tampalan siku.

Tampalan siku memberi jaket nafas baru untuk kehidupan.

Dengan menambahkan tampalan pada siku, anda akan memanjangkan hayat boleh pakai jaket anda (dan kelihatan lebih rajin). Perlu dinyatakan bahawa pembaikan khusus ini berfungsi dengan lebih baik pada fabrik yang lebih berat, itulah sebabnya jaket tweed, sekali lagi, contoh utama kami di sini, tetapi perkara lain seperti kapas gerudi, korduroi , dan moleskin adalah semua contoh fabrik berat yang mengambil tompok siku dengan baik.

Jaket bulu yang teruk.

Jaket bulu yang teruk. Tali leher Sutera Cetakan Madder berwarna Biru dengan tali leher Corak Merah dan Buff dari Fort Belvedere

Walaupun secara teorinya mungkin, anda tidak disyorkan untuk menambah tampalan siku pada jaket anda yang lebih formal yang diperbuat daripada kain flanel , bulu buruk , atau kasmir , sebagai pertembungan dalam formaliti akan menjadi terlalu hebat di sini. Jika anda mempunyai sebarang item yang diperbuat daripada fabrik ini yang memerlukan perhatian, anda lebih baik menggunakan tindakan kami yang disyorkan seterusnya.

Mending Halimunan

Khususnya berkaitan dengan air mata atau lubang kecil yang kami nyatakan sebelum ini, adalah mungkin untuk seorang yang berbakat tukang jahit atau tukang jahit untuk melakukan pembaikan yang tidak kelihatan pada pakaian, yang biasanya melibatkan menganyam semula fabrik bersama-sama tempat koyak atau lubang berlaku.

Contoh pembaikan yang tidak kelihatan yang dilakukan pada poket kepak.

Contoh pembaikan halimunan yang dilakukan pada poket kepak.

Sememangnya, kemahiran ini memerlukan banyak masa dan kesabaran untuk disiapkan, jadi ia mungkin berada di bahagian operasi jahitan yang lebih mahal, tetapi hasilnya akan berbaloi, kerana pakaian anda akan diberi nafas baru dalam kehidupan.

Penggantian Poket

Poket pakaian kegemaran anda juga boleh ditukar dengan mudah apabila tiba masanya. Amalan ini biasanya dikhaskan untuk pakaian yang lebih berat seperti seluar jeans, baju atasan , dan apa-apa lagi yang tahan lasak yang mungkin bertahan lebih lama daripada poket individunya, tetapi penggantian poket secara teorinya boleh dilakukan pada mana-mana pakaian yang mempunyai poket.

Jaket dengan poket persegi bercetak.

Penggantian poket biasanya dikhaskan untuk pakaian tugas berat.

Tempatan anda pengubahsuaian sepatutnya boleh menilai sebarang kerosakan pada poket sedia ada, dan sama ada ia boleh diganti atau tidak. Anda juga mungkin boleh memikirkan semula situasi poket anda pada pakaian apabila berada dalam keadaan ini.

Contohnya, jika anda mendapati anda kehilangan wang ganti melalui lubang pada salah satu poket anda, anda juga boleh memasang poket syiling yang berasingan apabila menukar poket asal. Idea penggantian poket juga meluas kepada pakaian yang mempunyai poket tampal, seperti baju dan beberapa lagi jaket .

Poket syiling.

Poket syiling.

Perlu diingat bahawa melainkan anda memiliki lebih banyak fabrik asli, anda perlu memilih yang baru.kainuntuk memakai poket tampalan baharu ini. Jika anda menyukai penampilan baharu dan unik yang terhasil, ini boleh menjadi pilihan yang baik untuk anda. Kami cuma mencadangkan anda memilih warna dan/atau fabrik pelengkap untuk hasil yang terbaik.

Kemeja dengan poket tampal hitam dan bercetak.

Fabrik baharu untuk poket tampalan anda memberikan pakaian anda rupa baharu dan unik.

Kolar dan Cuff Baju

Beralih secara lebih khusus kepada baju untuk seketika, kawasan yang biasanya akan menunjukkan kehausan paling banyak dari semasa ke semasa ialah kolar dan juga manset . Ini adalah kawasan yang akan menghabiskan masa yang paling banyak ditekan pada kulit anda, mengambil benda seperti kotoran dan minyak badan.

Kemeja bertali biru dan putih

Kolar baju biasanya lebih cepat haus dari semasa ke semasa.

Cuff berjalur krim dengan manset emas.

Cuff baju juga mengumpulkan peluh dan kotoran lebih banyak daripada bahagian baju lain.

Sama ada, daripada merebut atau bekerja dengan sesuatu, berjabat tangan atau apa-apa lagi, manset, khususnya, mungkin akan melihat jumlah pemakaian yang cukup sepanjang hayat baju. Walau bagaimanapun, selagi badan baju kekal dalam keadaan baik, kolar dan manset boleh diganti dengan mudah, memanjangkan hayat baju yang boleh dipakai.

Sama seperti menggantikan poket tampalan, walaupun, melainkan anda mempunyai fabrik asal, penggantian kolar dan manset mungkin tidak akan kelihatan semula jadi, walaupun anda mempunyai fabrik asli. Oleh itu, kami cadangkan anda menggantikannya dengan kolar dan manset berwarna putih polos untuk bukan sahaja memberi baju anda nafas baru tetapi berakhir dengan Baju Winchester dalam proses.

Lengan baju putih

Cuff putih untuk penggantian.

Raphael memakai baju winchester, dengan tali leher oren dan ampaian

Penggantian kolar putih menghasilkan baju Winchester!

Kasut

Akhir sekali, kasut sudah pasti item lain yang termasuk dalam kategori pembaikan, kemudian pakai. Ini benar terutamanya apabila ia berkaitan dengan kasut berkualiti tinggi dengan tapak jahitan, tetapi kasut berkualiti rendah dengan tapak bersimen boleh dibaiki.

Kasut Burgundy dengan tapak yang usang.

Penggantian tapak adalah sesuatu yang boleh dilakukan beberapa kali untuk memanjangkan kebolehpakaian kasut.

Apabila membincangkan pembaikan kasut, maka, kita boleh menyebut tentang penggantian Matahari , operasi yang boleh dilakukan beberapa kali sepanjang tahun, jika tidak berdekad, calar yang boleh dipulihkan dalam beberapa cara–pertama, dengan krim kasut dan pengilat, malah terdapat operasi khas yang direka untuk mengisi calar yang lebih dalam dan lebih ketara.

Kasut coklat yang sedang digilap.

Menggilap biasa adalah salah satu ubat pembaikan kasut terbaik.

Tali Sutera Berjalur Shantung Hijau, Ungu dan Krim - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Sutera Berjalur Shantung Hijau, Ungu dan Krim – Fort Belvedere

Beli Di Sini Manset Cakar Helang dengan Bola Malachite - Bersalut Platinum Perak 925 Sterling

Kubu Belvedere

Manset Cakar Helang dengan Bola Malachite – Bersalut Platinum Perak 925 Sterling – Fort Belvedere

Beli Di Sini

Seterusnya ialah kotoran garam dan air, yang boleh dikeluarkan dengan ubat rumah yang berbeza menggunakan bahan seperti air dan cuka. Akhir sekali, pembaikan kasut aktif yang paling mudah dan mudah yang ada, iaitu penggilap biasa. Ini menyuburkan kulit dan memastikan ia lembut, yang akan memanjangkan hayat boleh pakai kasut anda.

Kategori 3: Masa Untuk Bersara – Jangan Pakai Di Khalayak ramai!

Akhir sekali, kini kita telah sampai ke masa apabila pakaian benar-benar melepasi tahap kegemilangannya, dan lebih baik untuk menghentikannya. Akhirnya, sudah tentu, terpulang sepenuhnya kepada anda berapa lama anda akan memakai pakaian, tetapi jika perkara berikut berlaku, kami cadangkan anda meletakkan pakaian dalam kategori jangan pakai dalam kategori awam.

Walaupun begitu, anda mungkin masih dapat menggunakan pakaian ini dalam aplikasi seperti berkebun, memasak atau sebagai penebat paip .

Raphael membuang pakaian ke tong sampah.

Pakaian akhirnya akan melepasi haus dan lusuh yang boleh diterima, tetapi terpulang kepada anda untuk mengundurkannya!

Koyak atau Koyak Yang Ketara

Kami telah menutup jahitan yang pecah dan koyak atau lubang kecil, yang boleh dibaiki dengan mudah. Tetapi koyakan besar atau ketara pada pakaian anda mungkin bermakna sudah tiba masanya untuk menutupnya, terutamanya apabila koyakan itu berlaku bukan pada jahitan, tetapi pada badan kain itu sendiri.

Sebarang percubaan untuk membaiki kerosakan jenis ini akan menjadi sangat ketara, dan secara keseluruhannya, kami mencadangkan bahawa rupa orang-orangan sawah yang ditampal adalah tidak bagus.

Koyak jahitan besar pada seluar hitam.

Sesetengah koyak atau lubang tidak dapat dibaiki.

Ia mungkin boleh diterima untuk menampal dan terus memakai elemen pakaian kerja, kerana ini hanya akan menjadi pakaian praktikal. Tetapi apa-apa sahaja formal yang telah menerima kerosakan serius seperti ini, seperti baju, saman , jaket dan seluar ganjil, kot, dan alas kaki harus dianggap telah bersara dan dikeluarkan dari almari pakaian biasa anda sebaik sahaja kerosakan telah disedari.

Tampalan kain yang dijahit pada kerosakan untuk dibaiki

Menambal kerosakan adalah pembaikan yang boleh diterima.

Noda Besar

Seperti yang kami nyatakan sebelum ini, tindakan terbaik apabila anda melihat a noda adalah untuk memulakan rawatan pemulihan secepat mungkin. Walaupun begitu, akan ada situasi di mana penjagaan seperti ini tidak dapat dilakukan pada masa ini, atau anda mungkin hanya berhadapan dengan noda degil yang tidak akan berganjak tidak kira seberapa keras anda mencuba.

Noda kain sedang dibersihkan di bawah air yang mengalir

Sesetengah noda yang telah lama ditetapkan tidak akan berganjak.

Ini sememangnya satu peristiwa yang malang, tetapi ia boleh berlaku. Dan apabila ia berlaku, mungkin lebih baik untuk mengeluarkan item itu daripada pusingan almari pakaian biasa anda. Sudah tentu, bergantung pada pakaian yang dimaksudkan, anda mungkin tidak bernasib baik. Contohnya, jika anda mempunyai noda yang terhad kepada satu bahagian sut sahaja, anda mungkin masih boleh memakai bahagian lain sebagai sebahagian daripada sut yang patah. rosak gaya.

Kami tidak semestinya mengesyorkan melakukan ini dengan sut berjalur, walau bagaimanapun, sebagai belang-belang dalam pakaian yatim boleh cenderung kelihatan tidak pada tempatnya. Dan anda mungkin boleh menjadi kreatif dalam keadaan lain, mengambil contoh yang panjang secara tradisional kot seragam .

Kemeja biru dan putih dengan tali leher merah

Patah gaya tidak semestinya disyorkan dengan sut berjalur. Knit Tie dalam Solid Burgundy Red Silk dari Fort Belvedere

Jika ia mendapat kesan di bahagian paling bawahnya, sesuatu yang mungkin berlaku berdasarkan penggunaannya, anda boleh mempertimbangkan untuk memotong bahagian bawah untuk kot parit yang lebih pendek dan lebih dipotong, yang merupakan gaya moden , jika itu sesuatu yang anda minati. By the way, parit yang lebih pendek seperti ini juga boleh berfungsi dengan baik untuk lapisan dalam musim peralihan apabila suhu berubah-ubah.

Kyle memakai kot parit coklat dua payudara

Noda pada kot parit yang lebih panjang boleh diperbaiki dengan memotongnya untuk gaya yang lebih pendek dan dipotong.

Perubahan warna

Item terakhir pada senarai masa kami untuk bersara ialah susulan rapat kepada kesan, iaitu item yang berubah warna. Walaupun noda berlaku apabila bahan asing meninggalkan kesan yang kekal pada pakaian anda, perubahan warna adalah proses yang berlaku dari semasa ke semasa.

Paling biasa dilihat pada baju baju , ia boleh dilihat sebagai sesuatu yang bertentangan dengan pudar kerana bahagian-bahagian baju yang berbeza sebenarnya akan menjadi lebih gelap dari semasa ke semasa. Ini biasanya berlaku pada bahagian baju yang sentiasa bersentuhan dengan badan, sekali lagi menampilkan kawasan seperti leher, cuff dan ketiak.

Kolar dan cuff baju berubah warna

Kolar dan cuff baju berubah warna

Baju yang berubah warna di bahagian arm pitt

Baju berubah warna di bahagian ketiak.

Perubahan warna ini adalah hasil daripada kotoran terbina yang terkumpul pada pakaian dari semasa ke semasa, walaupun dengan pencucian biasa. Jadi, ia biasanya bukan tanda seseorang itu najis, cuma mereka telah memakai pakaian tertentu itu dengan banyak.

Kotoran ketiak adalah haiwan yang sukar, terutamanya kerana ia selalunya merupakan gabungan mendapan semula jadi seperti sel kulit dan minyak badan, digabungkan dengan aluminium atau bahan lain dalam antipeluh .

Preston menunjukkan sedikit peluh di bahagian ketiak bajunya

Peluh adalah contoh minyak semulajadi badan kita.

Antipeluh rempah lama merah

Minyak badan semulajadi digabungkan dengan antipeluh boleh meninggalkan kesan buruk pada baju anda.

Apabila pakaian menjadi berubah warna seperti ini, anda juga akan melihat perubahan dalam tekstur fabrik. Ia biasanya akan menjadi lebih licin, mengingatkan kertas. Oleh itu, tangan lembut asal fabrik itu akan hilang, dan lama-kelamaan, ia tidak akan selesa untuk dipakai lagi.

Baju dalam putih dengan jaket coklat

Perubahan warna yang tidak kelihatan pada baju dalam tidak mengapa.

Sebaik sahaja anda melihat jenis perubahan warna ini, ia mungkin akan menjadi pelaburan yang lebih penting untuk cuba menghidupkan semula pakaian itu daripada hanya menggantikannya dengan yang baharu. Jika anda baju dalam , tidak kelihatan oleh kebanyakan orang, mempunyai sedikit perubahan warna, ini mungkin tidak mengapa. Tetapi jika baju yang akan dilihat oleh orang lain lebih berubah warna, mungkin sudah tiba masanya untuk memesarakannya.

Kesimpulan

Dengan semua maklumat ini sedia ada, mudah-mudahan, anda akan berasa lebih yakin dalam membuat keputusan tentang masa untuk memanjangkan hayat boleh pakai pakaian anda, dan bila untuk menamatkannya. Anda mungkin menukar fikiran anda tentang sesuatu yang telah anda fikirkan untuk dibuang.

Kami berharap ini akan menjadi satu lagi peringatan bahawa setiap kali anda menambah pakaian baharu atau, sekurang-kurangnya, pakaian baharu kepada anda pada almari pakaian anda, ia berbaloi untuk melabur dalam kualiti.

Rundown Pakaian

Dalam video hari ini, saya memakai beberapa item berbeza daripada almari pakaian saya sendiri, yang menunjukkan usia mereka dengan cara yang berbeza, tetapi saya cukup suka sehingga saya terus memakainya.

Preston memakai kot sukan rambut unta, mikrogrid biru muda dan hijau pada baju latar belakang putih.

Preston memakai kot sukan rambut unta, mikrogrid biru muda dan hijau pada baju latar belakang putih.

Stokin Bergaris Belang Coklat dan Hijau Bayangan Pertengahan Fil d

Kubu Belvedere

Stokin Fil d'Ecosse Cotton Garisan Bayangan Pertengahan Coklat dan Hijau – Fort Belvedere

Beli Di Sini Olive Green Pocket Square Art Deco Corak Scarab Mesir dalam oren terbakar, kuning bunga matahari, biru mohair dengan tepi kontras oren terbakar oleh Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Olive Green Pocket Square Art Deco Corak Scarab Mesir dalam oren terbakar, kuning bunga matahari, biru mohair dengan tepi kontras oren terbakar oleh Fort Belvedere

Beli Di Sini Biru Muda Veronica Persica Boutonniere Bunga Lubang Butang Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Biru Muda Veronica Persica Boutonniere Bunga Lubang Butang Fort Belvedere

Beli Di Sini Manset Cakar Helang dengan Bola Malachite - Bersalut Platinum Perak 925 Sterling

Kubu Belvedere

Manset Cakar Helang dengan Bola Malachite – Bersalut Platinum Perak 925 Sterling – Fort Belvedere

Beli Di Sini

Antara yang paling penting ialah kot sukan rambut unta vintaj saya, yang saya dapatkan terpakai, dan yang menunjukkan kehausan yang ketara pada butang bola sepak dan di hujung lengan baju. Butang penutup atas juga perlu dijahit semula pada satu ketika, walaupun ini agak mudah kerana jaket itu mempunyai butang gaya shank.

Di bawah jaket itu, saya memakai salah satu daripada banyak baju Charles Tyrwhitt bergari Perancis, yang ini memaparkan mikrogrid biru muda dan hijau di atas tanah putih, dan sekali lagi, manset dan kolar baju ini menunjukkan sedikit kerutan. Seluar bulu arang yang saya pakai, yang asalnya merupakan sebahagian daripada sut, menunjukkan sedikit kebuluran di sekeliling tempat duduk, tetapi secara keseluruhan, ia masih boleh dipakai.

Dan kasut saya, yang merupakan loafer suede coklat tembakau dari Scarosso, adalah salah satu daripada pasangan kegemaran saya, dan kerana saya sering memakainya, ia sudah menunjukkan kehausan.

Dan seperti yang anda mungkin telah meneka, elemen lain dalam almari pakaian saya hari ini adalah aksesori dari Fort Belvedere. Kami akan bermula di sini dengan stokin berjalur bayangan dua tona dalam warna coklat dan hijau untuk mengambil jalur hijau dalam baju saya, serta coklat di tempat lain dalam pakaian saya.

Kancing manset saya ialah reka bentuk kuku helang perak sterling platinum kami, menampilkan malachite hijau sebagai batu, sekali lagi, untuk mengambil warna hijau. Petak poket saya ialah campuran sutera bulu dengan corak scarab Mesir art deco kami dalam warna hijau zaitun, kuning bunga matahari oren hangus dan biru mohair, serta turut menampilkan tepi kontras oren terbakar, walaupun anda tidak dapat melihatnya dengan sedutan lipat yang saya pakai hari ini. Boutonniere saya ialah Veronica persica biru muda kecil untuk dipilih pada ton dalam baju saya, dan tali leher rajut saya ialah reka bentuk yang agak baharu untuk kedai kami dalam warna coklat tetapi menampilkan jalur mendatar halus dalam warna biru muda. Dan untuk semua aksesori Fort Belvedere yang saya pakai dalam video hari ini, anda boleh merujuk kedai Fort Belvedere.

Adakah anda mempunyai item kegemaran yang anda suka pakai berulang kali, tetapi itu menunjukkan haus dan lusuh? Ia tergolong dalam kategori yang manakah? Kongsi dengan kami dalam komen!