Buatan Tersuai, Buatan Tangan & Buatan Bangku – Terminologi Diterangkan

Buatan Tangan Tersuai dan Buatan Bangku

Pada minggu yang lain, saya membincangkan perbezaan antara Bespoke, MTM dan RTW tetapi selain itu, anda sering membaca penerangan seperti Custom Made, Handmade atau Bench Made tetapi jarang sekali dibuat mesin. Dalam panduan ini, saya membincangkan perbezaan antara istilah ini supaya anda boleh melihat iklan palsu dengan lebih mudah dan mendapatkan nilai yang lebih baik untuk wang anda.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. CUSTOM / CUSTOM-MADE
  2. Bertanya soalan!
  3. BUATAN TANGAN
  4. MESIN DIBUAT
  5. GRED BANGKU/GRED BANGKU/GRED TANGAN
  6. KESIMPULAN

Saya amat mengesyorkan menonton video untuk mendapatkan definisi bergambar istilah ini. Sila kongsi, suka dan komen di youtube jika anda rasa ia membantu.

CUSTOM / CUSTOM-MADE

Istilah tersuai membayangkan bahawa sesuatu disesuaikan mengikut citarasa anda. Malangnya, ia bukan istilah yang dilindungi supaya boleh bermakna apa-apa daripada memilih panjang baju anda untuk menentukan apa sahaja yang anda inginkan dalam pakaian anda. Ia tidak memberitahu anda sama ada sesuatu itu buatan mesin atau buatan tangan, atau sejauh mana ia buatan tangan, atau berapa jam ia digunakan. Ia hanya membayangkan terdapat beberapa tahap penyesuaian. Oleh itu, ia adalah istilah umum yang digunakan oleh semua jenis perniagaan dan biasanya, matlamatnya adalah untuk membuat anda membelanjakan lebih banyak wang. Oleh itu, ingatlah itu apabila seseorang mengiklankannya sebagai adat.Setiap kali anda bertemu dengan pembuat baju tersuai, tukang jahit tersuai atau pembuat kasut tersuai, anda harus sentiasa bertanya dengan tepat apa yang mereka lakukan. Ia penting kerana istilah itu tidak akan memberitahu anda dan boleh jadi apa-apa daripadanya dibuat mengikut pesanan, dibuat untuk mengukur, atau benar dipesan lebih dahulu . Jika anda tidak tahu maksud istilah ini, sila semak istilah kami yang lain video di mana saya membincangkan perbezaan antara istilah tersebut dan menerangkan dengan tepat apa itu dan apa yang bukan.

Corak buatan tangan untuk sut yang dipesan lebih dahulu

Corak buatan tangan untuk sut yang dipesan lebih dahulu

Bertanya soalan!

Adalah penting untuk bertanya soalan, supaya anda tidak membayar lebih untuk sesuatu yang dijual sebagai satu perkara tetapi sebenarnya lain. Anda perlu berhati-hati dan berhati-hati apabila seseorang menggelarkan diri mereka sebagai tukang pakaian tersuai kerana itu boleh jadi sesiapa sahaja yang baru menjalani latihan seminggu atau tiga hari tentang cara mengukur seseorang untuk menjual baju atau ia boleh menjadi pengalaman dua puluh lima tahun haberdasher yang benar-benar mengambil berat tentang apa yang anda lakukan. Sekali lagi, adalah penting untuk bertanya dengan tepat mengapa mereka memanggil diri mereka sedemikian dan apakah proses yang perlu dilalui oleh pakaian itu.

Apabila seseorang memberitahu anda, mereka adalah pembuat baju tersuai, tetapi apa yang mereka lakukan hanyalah mengukur anda dan kemudian menghantar ukuran tersebut ke kilang yang membuat baju itu, mereka hanyalah seorang jurujual yang boleh menggunakan pita pengukur. Selain itu, jika seseorang adalah tukang jahit tersuai, mereka tidak akan menggelarkan diri mereka sebagai tukang jahit tersuai kerana seorang tukang jahit adalah lebih daripada seorang tukang kain dan mereka ingin memberitahu anda bahawa itulah mereka dan bahawa mereka mempunyai latihan. Jadi cuba cari tahu di mana mereka mempelajari kraf itu.

Seorang tukang jahit tersuai sejati telah mempelajari krafnya selama bertahun-tahun, dia boleh membuat corak, dia juga boleh mencipta sut dari awal tanpa mesin sama sekali. Kini, tukang jahit perubahan anda juga mungkin menggelarkan diri mereka sebagai tukang jahit tersuai kerana mereka boleh menjahit pakaian tetapi pada penghujung hari, tanpa latihan dan kemahiran, anda bukan tukang jahit tersuai yang sebenar. Sekali lagi, istilah ini tidak dilindungi, dan orang akan sentiasa menggunakannya untuk kelebihan mereka. Lihat di luar perkataan dan cuba fahami proses yang digunakan supaya anda boleh mencapai kesimpulan anda sendiri.

Buatan tangan dengan tangan

Buatan tangan dengan tangan

BUATAN TANGAN

Ter buatan tangan membayangkan bahawa buruh tangan terlibat di suatu tempat di sepanjang jalan. Melakukan sesuatu dengan tangan biasanya mengambil masa lebih lama daripada melakukannya dengan mesin dan oleh itu, kosnya lebih tinggi. Secara keseluruhan, buatan tangan tidak bermakna lebih baik kerana anda mungkin mempunyai kerja tangan yang buruk dan kerja mesin yang baik. walau bagaimanapun, apabila bercakap tentang pakaian, buatan tangan biasanya bermaksud jahitan tangan dan itu adalah jahitan yang lebih fleksibel daripada jahitan mesin, dan ia kelihatan lebih cantik dan, oleh itu, lebih mahal dan lebih diingini. Juga, fikirkan tentang kolar baju, jika ia dijahit dengan tangan, anda boleh menjahitnya di sekeliling yang merupakan bentuk yang sebenarnya anda miliki. Jika anda menjahitnya menggunakan mesin, ia dijahit rata, dan itu bukan bentuk yang sebenarnya ada pada leher anda. Jadi, kolar baju buatan tangan jelas lebih unggul daripada yang dijahit mesin.

Walau bagaimanapun, apabila bercakap tentang pakaian lelaki klasik, buatan tangan biasanya bermaksud jahitan tangan dan itu adalah jahitan yang lebih fleksibel daripada jahitan mesin. Bukan sahaja ia kelihatan lebih cantik tetapi fleksibiliti menjadikan anda lebih selesa, dan oleh itu lebih diingini. Pada masa yang sama, ia juga lebih mahal.

Sekarang, fikirkan tentang kolar baju sebentar, jika ia dijahit dengan tangan, anda boleh menjahitnya dalam bentuk bulat yang merupakan bentuk kolar apabila ia dipakai pada leher anda: bulat. Jika anda menjahit kolar menggunakan mesin, ia dijahit rata, dan itu bukan bentuk yang sebenarnya ada pada leher anda. Jadi, kolar baju yang dijahit tangan jelas lebih unggul daripada yang dijahit mesin kerana ia lebih sesuai dengan badan anda.

Produk buatan tangan menggunakan mesin jahit

Produk buatan tangan menggunakan mesin jahit

Perkara yang sama berlaku untuk kolar jaket; kolar jahitan tangan sentiasa unggul.

Walau bagaimanapun, buatan tangan adalah salah satu istilah yang paling mengelirukan kerana orang tidak benar-benar menentukan apa itu. Kadangkala, ia digunakan untuk menggambarkan seseorang yang menjahit sesuatu dengan mesin jahit. Orang lain hanya menggunakannya untuk menerangkan jahitan jahitan setiap jahitan dengan tangan. Sekali lagi, anda perlu bertanya apakah maksud buatan tangan untuk memahami apa yang anda dapat untuk wang anda.

Contohnya, untuk a tali leher . Kadang-kadang, orang memanggilnya buatan tangan kerana seseorang mengambil tali leher, memasukkannya ke dalam mesin yang kemudian menjahitnya bersama-sama. Orang lain hanya menganggap ikatan buatan tangan jika ia dipotong tangan dan dijahit tangan. Jadi, hanya kerana anda membeli tali leher buatan tangan tidak bermakna satu tali leher buatan tangan adalah sama dengan tali leher buatan tangan yang lain.

Jahit tangan, semuanya dengan tangan

Jahit tangan, semuanya dengan tangan

Perniagaan yang jujur ​​akan sentiasa memberitahu anda apa sebenarnya yang berlaku semasa anda bertanya. Apabila orang memberitahu anda, ia buatan tangan, tetapi mereka tidak tahu apa yang berlaku, elakkan daripada mereka. Apabila anda menyebut istilah buatan tangan, perlu diingat, ia adalah kegemaran pasukan pemasaran dan ia hanya digunakan untuk mendapatkan lebih banyak wang daripada anda.

Oleh itu, sangat penting untuk memahami apa itu dan apa yang tidak.

Mesin Liba Untuk Ikatan

Mesin Liba Untuk Ikatan

MESIN DIBUAT

Setiap kali anda membeli pakaian, orang tidak pernah mengiklankan pakaian mereka sebagai buatan mesin semata-mata kerana kebanyakan orang tidak mengaitkan kualiti yang lebih tinggi dengannya. Walaupun begitu, anda boleh mencipta pakaian berkualiti tinggi dengan jumlah kerja mesin tertentu. Ia digunakan dalam pakaian kerana ia lebih murah, lebih pantas, dan jahitan lebih konsisten. Jadi, jika anda tahu sesuatu itu buatan mesin, anda tahu anda harus membayar lebih sedikit untuk itu berbanding jika semuanya buatan tangan.

Alat pembuat kasut

Alat pembuat kasut

GRED BANGKU/GRED BANGKU/GRED TANGAN

Pada asasnya, ia adalah sesuatu yang antara buatan mesin dan buatan tangan, tetapi sempadan tidak benar-benar ditakrifkan. Lebih kerap daripada tidak, ia adalah istilah pemasaran yang digunakan untuk menjual produk buatan mesin kepada anda dengan harga yang lebih tinggi. Oleh itu, adalah penting untuk bertanya kepada jurujual apa sebenarnya maksudnya. Mengikut takrifan, bangku menunjukkan bahawa seseorang duduk di sana dan menggunakan beberapa alat dan mesin untuk mencipta kasut atau pakaian itu. Pada masa itu, mungkin benar-benar bermakna bahawa seseorang di atas bangku bekerja pada produk yang satu ini, dan ia bukan pengeluaran barisan pemasangan tetapi hari ini, anda langsung tidak tahu apa sebenarnya yang berlaku. Tanya mengenainya, minta gambar pengeluaran dan jika orang benar-benar bermaksud sesuatu itu dibuat bangku, mesti ada seorang yang mengerjakannya pada masa itu.

Bangku Dibuat - bermaksud dibuat di bangku kerja

Bangku Dibuat – bermaksud dibuat di bangku kerja

KESIMPULAN

Pada penghujung hari, dengan semua istilah tersebut, maksudnya untuk anda ialah, pembeli berhati-hati! Fahami apa yang anda mahu, apa yang anda mampu, dan apa yang dijual kepada anda. Ikuti langkah-langkah tersebut dan anda akan mendapat nilai yang lebih baik untuk pakaian anda, dan anda juga mempunyai penghayatan yang lebih baik tentang apa yang dimasukkan ke dalam pakaian dan membuat anda bangga apabila anda memakainya, dan ia kelihatan!