Cara Berkawan Sebagai Dewasa: Panduan untuk Bersosial & Bertemu Orang Baru

bagaimana untuk berkawan sebagai orang dewasa berskala 3840x2160

Secara umum, manusia adalah makhluk sosial; manakala sesetengah orang lebih introvert dan yang lain lebih ekstrovert, semua orang mendapat manfaat daripada mempunyai rangkaian hubungan interpersonal untuk disambung semula apabila diperlukan. Keluarga ialah rangkaian perhubungan semula jadi, sudah tentu, dan ramai orang juga mempunyai rakan sekerja untuk dihubungi tetapi dalam era digital yang semakin hari ini, kajian menunjukkan bahawa persahabatan sejati lebih sukar diperolehi. Kami akan menyemak semula data khusus ini kemudian tetapi jika anda tertanya-tanya bagaimana untuk menjalin lebih banyak persahabatan yang akan bertahan dan berkembang maju, artikel ini adalah untuk anda.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Sejarah Persahabatan Lelaki
  2. Persahabatan Dewasa
  3. Apakah Cara Berkesan Menjalin Persahabatan Sebagai Orang Dewasa?
  4. Bagaimana Anda Mengekalkan Persahabatan Anda?
  5. Kesimpulan
  6. Rundown Pakaian

Sejarah Persahabatan Lelaki

Pada zaman dahulu, lelaki melihat persahabatan lelaki sebagai hubungan yang paling memuaskan yang boleh dimiliki seseorang. Menurut ahli falsafah, termasuk Aristotle, hubungan platonik, mempunyai hubungan emosi tanpa keintiman seksual adalah yang ideal. Melangkah pantas ke abad ke-19 di mana persahabatan lelaki sering ditandai dengan ikatan yang sangat sentimental, mereka menggemakan persahabatan yang dipanggil heroik dunia purba dengan penekanan pada emosi yang biasa berlaku pada Zaman Romantik.

Aristotle

AristotleLelaki pada masa ini boleh menggunakan bahasa berbunga-bunga antara satu sama lain surat dan tidak takut malah menjadi lebih penyayang secara fizikal. Mereka tidak akan berfikir dua kali untuk memeluk rakan atau kadang-kadang berpegangan tangan. kenapa ni? Pada masa itu, perasaan sayang tidak dilabelkan sebagai seksual atau platonik. Selain itu, struktur sosial keseluruhan masyarakat pada masa ini membantu memupuk ikatan emosi yang sengit itu.

Nota tulisan tangan lebih bermakna apabila ditulis dengan tangan dengan pen air pancut yang bagus

Nota tulisan tangan lebih bermakna apabila ditulis dengan tangan dengan pen air pancut yang bagus

Dalam cara bercakap, lelaki dan wanita hampir hidup dalam dunia sosial yang berasingan sehingga mereka berkahwin. Selain itu, pertubuhan persaudaraan seperti Freemason dan The Odd Fellows berada di puncaknya pada masa ini dalam sejarah Amerika. Pada akhir abad ke-19, hampir satu daripada tiga lelaki Amerika adalah ahli salah satu organisasi ini, jika tidak lebih.

Walaupun pada abad ke-20, persahabatan lelaki mengalami beberapa perubahan yang serius. Revolusi perindustrian, ekonomi pasaran, dan idea, seperti Darwinisme sosial, semuanya menyumbang kepada peralihan pemikiran. Daripada melihat lelaki lain sebagai rakan berpotensi, pemikiran lalai adalah bahawa lelaki lain adalah persaingan. Selain itu, dengan peningkatan masa lapang yang kini boleh berlaku kerana perindustrian, lelaki beralih kepada lebih banyak bermain sukan dan meneruskan lebih banyak aktiviti luar pada masa lapang mereka.

Persahabatan sesama lelaki pada zaman dahulu

Persahabatan sesama lelaki pada zaman dahulu

Oleh itu, daripada mendasarkan persahabatan mereka berdasarkan ikatan emosi, lelaki abad ke-20 lebih cenderung untuk mendasarkan persahabatan mereka dengan orang lain berdasarkan jenis pengejaran ini. Perkara yang menonjol di sini ialah di mana lebih banyak persahabatan emosi gaya klasik wujud adalah dalam tentera di mana sifat latihan dan pertempuran menjadikan ikatan rapat ini penting. Ini masih berlaku dalam era moden tetapi di luar tentera, lelaki abad ke-21 nampaknya mempunyai sedikit pilihan untuk membentuk persahabatan emosi yang rapat ini. kenapa ni? Sebahagiannya, ia boleh disebabkan oleh peningkatan tanggungjawab kehidupan dewasa moden.

Persahabatan Dewasa

Jika anda berada di tempat temu janji, tanggungjawab anda sebagai orang dewasa boleh mengambil sebahagian besar masa anda. Sebagai contoh, atau jika anda sudah berkahwin, anda, sudah tentu, mempunyai tanggungjawab pasangan. Jika anda mempunyai kanak-kanak , mereka masing-masing mempunyai keperluan, aktiviti dan kehidupan sosial mereka sendiri dan anda juga mungkin berada pada tahap di mana anda perlu menjaga ibu bapa anda juga dan sudah tentu, itu tidak termasuk kerja, tidur dan aktiviti lain. Terdapat 168 jam dalam seminggu dan purata orang akan menghabiskan kira-kira 40 daripada ini bekerja dan 50 lagi tidur. Masukkan perkara seperti kerja rumah dan projek, serta semua perkara lain yang kami nyatakan di atas dan anda mungkin mempunyai kurang daripada separuh minggu anda percuma.

Raphael bersama anak perempuannya

Raphael bersama anak perempuannya

Di samping itu, jika anda tertanya-tanya, mengapa lebih mudah bagi saya untuk berkawan pada zaman kanak-kanak? Nah, sebahagiannya, ini kerana sebagai seorang kanak-kanak, anda mungkin mempunyai lebih sedikit tanggungjawab langsung kepada orang lain dan juga, kerana sekolah adalah persekitaran yang sesuai untuk berkawan. Jika anda tinggal di daerah sekolah yang sama untuk kebanyakan kerjaya persekolahan anda, anda sebahagian besarnya dikelilingi oleh orang yang sama yang berumur kira-kira sama dan terlibat dalam jenis bahan kursus yang sama seperti anda. Anda akan menghabiskan 7 atau 8 jam sehari dengan orang ini selama bertahun-tahun pada satu masa. Sebaik sahaja anda tamat sekolah, persekitaran sosial yang tersusun tinggi ini akan runtuh dan anda tiba-tiba dikelilingi dalam kehidupan dewasa dengan orang baharu dari semua peringkat umur, latar belakang dan minat yang berbeza. Persahabatan masih boleh dibentuk, sudah tentu, tetapi mereka sering tidak datang secara semula jadi dan penyelidikan menunjukkan bahawa kita menderita akibatnya.

Sebagai kanak-kanak, sekolah adalah persekitaran yang ideal untuk berkawan

Sebagai kanak-kanak, sekolah adalah persekitaran yang ideal untuk berkawan

Menurut kajian oleh AARP, sebagai contoh, kira-kira 48 juta orang yang berumur 45 tahun ke atas kini mengalami kesunyian kronik dan sementara media sosial boleh menghubungkan kita secara meluas, ini selalunya hanya pada tahap permukaan. Untuk mengatakan apa-apa, sudah tentu, negatif yang terdapat dalam beberapa bahagian komen internet. Sebaliknya, laporan 2010 dalam Journal of Health and Social Behavior mendapati bahawa mempunyai hubungan sosial yang kuat boleh meningkatkan sistem imun, mengurangkan risiko penyakit jantung dan tekanan darah tinggi dan mengurangkan kesan tekanan dan kesakitan kronik.

Apakah Cara Berkesan Menjalin Persahabatan Sebagai Orang Dewasa?

Bekerja Dengan Rangkaian Sedia Ada Anda

Walaupun anda tidak mempunyai ramai atau mana-mana rakan yang anda kerap bercakap hari ini, kemungkinan besar anda masih mempunyai beberapa hubungan lama yang anda tidak bercakap dengannya selama ini. Oleh itu, jangan takut untuk menghubungi mereka, hubungi mereka atau hantar mesej melalui teks atau media sosial. Jika mereka tidak menjawab anda, anda tidak lebih teruk daripada sebelum cuba menghubungi anda dan jika mereka melakukannya, anda mempunyai peluang baharu untuk berhubung. Mengikut perkara yang sama, jika anda mempunyai pasangan atau orang penting, tanya sama ada mereka mempunyai rakan lama yang boleh anda hubungi bersama.

Don

Jangan takut untuk menjangkau

Pertimbangkan Mencuba Sesuatu yang Lebih Tersusun dalam Alam Semulajadi

Dalam kajian baru-baru ini, ahli sosiologi mengumpul data dari 91 negara yang mewakili 2/3 daripada populasi dunia, mereka membuat kesimpulan bahawa Denmark adalah rumah kepada orang yang paling gembira di dunia. kenapa ni? Ia mungkin ada kaitan dengan fakta bahawa 92% orang Denmark adalah ahli sejenis kumpulan yang terdiri daripada minat sukan hingga budaya. Untuk mengelakkan kesunyian, kita perlu mencari kehidupan sosial yang aktif, mengekalkan persahabatan, dan menikmati hubungan yang stabil. Dengan mengambil kira perkara ini, anda boleh menyertai kelas dewasa untuk mencuba mempelajari sesuatu yang anda tidak pernah sempat melakukannya sebelum ini.

Orang Denmark adalah orang paling gembira di dunia menurut kajian baru-baru ini

Orang Denmark adalah orang paling gembira di dunia menurut kajian baru-baru ini

Anda boleh mendaftar untuk kelas memasak dan kemudian memulakan a perbualan dengan seseorang di stesen kerja anda. Anda boleh mencari kursus yang tersedia berhampiran anda dalam talian atau melawat kolej komuniti atau pusat rekreasi untuk mencari siaran mengenai kursus yang tersedia dan sudah tentu, jika anda lebih bersukan, anda boleh menyertai pasukan sukan rekreasi, apa-apa sahaja daripada pasukan bola keranjang pikap kepada liga boling akan meletakkan anda dalam persekitaran yang anda boleh bersosial dengan yang lain. Memandangkan orang ini juga perlu mendaftar untuk pasukan, itu memberi anda persamaan yang boleh anda bincangkan dan sebagai rakan sepasukan, anda akan mempunyai matlamat yang sama untuk diusahakan yang boleh memupuk hubungan yang lebih erat. Jika anda lebih berfikiran akademik, anda boleh melawat perpustakaan atau menyertai kelab buku. Jika anda pemilik haiwan peliharaan, anda boleh membawa anjing anda ke taman untuk bercakap dengan pemilik anjing lain. Sekali lagi, ini akan menjadi sesuatu yang anda mempunyai persamaan.

Berkawan dengan orang yang berfikiran sama

Berkawan dengan orang yang berfikiran sama

Aktiviti lain boleh termasuk perkara seperti kumpulan agama, organisasi persaudaraan tradisional atau sesuatu seperti Toastmasters. Dan jika anda tidak menemui sebarang aktiviti atau kumpulan berstruktur yang menarik minat anda, anda boleh melakukan langkah tambahan dan memulakannya sendiri. Contohnya, makan tengah hari mingguan atau malam filem bulanan. Rakan-rakan akan membawa rakan-rakan mereka sendiri dan tidak lama lagi, kumpulan itu boleh menjadi agak besar dan siapa yang semua orang perlu berterima kasih untuk ini? Penganjur, awak.Selain itu, jika anda menjemput orang ke acara atau aktiviti, mereka akan ingat walaupun mereka tidak dapat hadir dalam kejadian khusus itu. Mereka akan lebih berkemungkinan untuk membalas dan menjemput anda kepada perkara pada masa hadapan. Selaras dengan ini, jika anda mempunyai anak, tampil dengan aktiviti berstruktur untuk mereka dan rakan mereka akan membolehkan anda bertemu dengan beberapa ibu bapa rakan mereka. Anda juga mungkin menemui beberapa yang anda ingin bincangkan dengan lebih lanjut.

Cara Lain Untuk Berkawan

Raphael dan Teresa dalam perjalanan di Amsterdam, Belanda

Raphael dan Teresa dalam perjalanan di Amsterdam, Belanda

Beberapa pilihan lain yang terakhir ialah mengambil peluang untuk mengembara, menjadi sukarelawan atau menggunakan perkhidmatan seperti apl dan tapak web, Meetup. Ya, kebanyakan cadangan ini kelihatan seperti banyak usaha, dan memang begitu, tetapi inilah perkaranya, mempunyai rangkaian rakan baik yang besar dan mantap menjadikan kerja dan kejanggalan sekali-sekala bertemu orang baharu berbaloi.

Bagaimana Anda Mengekalkan Persahabatan Anda?

Berbuat baik

Perkara pertama adalah perkara yang kelihatan jelas tetapi patut disebut. Tiada siapa yang suka orang yang kejam. Bergaung dengan orang lain adalah kurang tentang anda dan lebih banyak tentang memberi tumpuan kepada mereka. Dalam erti kata lain, jangan cuba untuk menjadi menarik, cuba untuk berminat. Menjadi disenangi boleh semudah mendengar orang dan meminta mereka memberitahu anda lebih lanjut. Jika mereka menyebut sesuatu yang anda mempunyai persamaan, pastikan anda mengemukakannya.

Pastikan anda menunjukkan minat dan mendengar orang lain

Pastikan anda menunjukkan minat dan mendengar orang lain

Dalam perbualan, berikan pujian kepada orang lain dan buat mereka berasa dialu-alukan dan baik tentang diri mereka sendiri. Sarkasme dan negatif bukanlah ciri keperibadian dan daripada hanya cuba bersikap dingin, lebih bersemangat tentang minat anda sendiri dan minat orang lain. Juga, pertimbangkan untuk memberi hadiah yang bermakna kepada orang yang anda sayangi dan melakukan perbuatan baik rawak untuk menunjukkan bahawa anda bertimbang rasa. Tidak mementingkan diri dalam cuba memberi lebih daripada yang anda terima tanpa, sudah tentu, membakar diri anda.

Mempunyai Beberapa Kerentanan

Ini harus dilakukan tanpa melampaui batas, seperti berkongsi seluruh kisah hidup anda sekaligus. Cuba untuk membuka diri kepada orang lain, tiada persahabatan yang kukuh pernah diasaskan dengan hanya bercakap tentang cuaca. Ya, walaupun di sini di Minnesota di manaWarta Lelakiibu pejabat terletak. Dengan kata lain, kawan rapat boleh membawa kepada perbincangan peribadi tetapi perbincangan peribadi juga boleh membawa kepada kawan rapat. Membenarkan diri anda terdedah membantu orang lain mempercayai anda kerana mereka dapat melihat bahawa anda meletakkan diri anda pada risiko emosi, psikologi atau fizikal. Orang lain akan cenderung untuk bertindak balas dengan bersikap lebih terbuka dan terdedah kepada diri mereka sendiri dan apabila lebih daripada satu orang melepaskan kawalan mereka dalam sesuatu situasi, ini boleh membawa kepada ikatan emosi yang lebih erat dari semasa ke semasa.

Kerentanan membantu orang lain mempercayai anda

Kerentanan membantu orang lain mempercayai anda

Jadi diri sendiri, jujur ​​tentang siapa anda, terdedah dengan emosi anda tanpa dramatik, dan jangan malu dengan kepentingan anda sendiri. Anda mesti suka diri anda dan yakin dalam diri anda terlebih dahulu atau anda akan menayangkan tenaga negatif kepada orang lain. Pada masa yang sama, jangan cuba mendominasi perbualan atau sentiasa menjadikan diri anda tumpuan. A perbualan harus mempunyai keseimbangan perspektif yang sihat antara pihak. Ambil minat dalam kehidupan orang lain, ikuti perkara yang anda pernah dengar sebelum ini dan jangan lupa untuk bertanya soalan yang baik.

Tunjukkan Anda Boleh Dipercayai

Dengan kata lain, luangkan masa untuk orang lain. Menghabiskan masa dengan orang lain adalah tanda pasti bahawa anda menghargai mereka dan sudah tentu, tiada siapa yang suka berasa kurang nilai, oleh itu, adalah penting untuk terus berhubung dengan rangkaian anda. Lagipun, jika anda tidak terus berhubung dengan orang lain, mungkin itulah sebabnya anda mendapati bahawa kalangan rakan anda semakin kecil. Ini boleh semudah mesej teks sekali-sekala atau terlibat sebagai a surat tulisan tangan tetapi walaupun anda hanya menghubungi sekali-sekala hanya untuk mengejar dan menyentuh pangkalan, mengekalkan sambungan ini adalah penting.

Tangkapan ringkas dengan rakan menunjukkan bahawa anda boleh dipercayai

Tangkapan ringkas dengan rakan menunjukkan bahawa anda boleh dipercayai

Manset Cakar Helang dengan Bebola Carnelian - Bersalut Platinum Perak 925 Sterling

Kubu Belvedere

Manset Cakar Helang dengan Bebola Carnelian – Bersalut Platinum Perak 925 Sterling

Beli Di Sini Tali Bertali dalam Sutera Kelabu Perak Berbintik-bintik

Kubu Belvedere

Tali Bertali dalam Sutera Kelabu Perak Berbintik-bintik

Tengoklah Persegi Poket Linen Putih dengan Bintik Polka Dots Sulaman Tangan Biru

Kubu Belvedere

Persegi Poket Linen Putih dengan Bintik Polka Dots Sulaman Tangan Biru

Beli Di Sini

Kami menyebut perancangan acara sendiri lebih awal tetapi apabila orang lain merancang acara dan menjemput anda, cuba katakan ya dengan lebih kerap. Sudah tentu, kita semua sibuk hari ini tetapi jika anda sering merasakan keinginan untuk menolak rancangan orang lain semata-mata untuk tidak melakukan apa-apa sebaliknya, cuba lebih selesa dengan meletakkan diri anda di sana. Dan apabila anda benar-benar berkata ya kepada acara, masukkannya pada kalendar anda supaya dengan cara itu, anda akan lebih cenderung untuk mengekalkan kata-kata anda dan benar-benar muncul.

Kesimpulan

Jika anda hanya mempunyai satu perkara penting daripada artikel hari ini, jadikan ini, dengan semangat menjadi seorang lelaki yang budiman, nilai orang lain dan jadikan diri anda seorang yang patut dihargai.

Rundown Pakaian

Preston dalam pakaian kasual

Preston dalam pakaian kasual

Saya memakai pakaian yang agak kasual yang mungkin sesuai untuk keluar bertemu orang baharu yang akhirnya boleh menjadi rakan berpotensi. Saya memakai baju Glen berwarna biru dan kuning dengan latar belakang putih di bawah baju sejuk kardigan dengan ton biru dan kelabu. Seluar saya berwarna coklat sederhana sederhana dan loafer saya memakai suede coklat gelap.

Stokin Bergaris Tentera Laut dan Yellow Shadow Stripe dari Fort Belvedere

Stokin Berusuk Jalur Bayangan Tentera Laut dan Kuning dari Fort Belvedere

Stokin saya hari ini adalah dari Fort Belvedere. Ia adalah model berjalur bayang dalam warna navy dan kuning untuk diselaraskan dengan warna dalam baju saya serta sweater saya.

Bagaimana anda berkawan dan menjaga mereka? Kongsi dengan kami dalam komen!