Cara Berpakaian Seperti James Dean (Gaya dari Pemberontak Hollywood)

berpakaian seperti James Dean berskala 3840x2160

James Dean ialah budak jahat Hollywood yang terkenal pada tahun 1950-an. Tetapi siapakah pemuda di sebalik legasi itu, apakah pengajaran gaya yang boleh kita pelajari daripadanya, dan bagaimana anda boleh mencontohi penampilan kasual dan kerennya yang sentiasa ikonik?

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Kehidupan Awal - Dari Indiana Farm Boy kepada Aspiring Actor
  2. Kerjaya Filem & Televisyen – Rancangan Permainan, TV dan Bintang Hollywood
  3. Legasi & Kesan
  4. Gaya Tandatangan James Dean
  5. Cara Berpakaian Seperti James Dean
  6. Kesimpulan
  7. Rundown Pakaian

Paling diingati kerana gilirannya yang membuat bintang sebagai Jim Stark yang tidak berpuas hati dalam filem 1955, Memberontak tanpa sebab , dan untuk kehidupannya yang penuh badai yang dipendekkan pada usia hanya 24 tahun, gaya kasual James Dean masih menonjol di atas kesedaran popular.

Dengan mengambil kira perkara ini, terdapat beberapa pengajaran gaya yang boleh dipelajari daripada budak jahat layar perak ini–dan walaupun berada di luar acuan biasa untuk entri dalam siri ini, kami percaya dia masih boleh dianggap sebagai seorangLelaki Bergaya.James Dean dalam ensembel ikoniknya dari filem 1955, Rebel Without a Cause.

James Dean dalam ensembel ikoniknya dari filem 1955, Memberontak tanpa sebab .

Kehidupan Awal - Dari Indiana Farm Boy kepada Aspiring Actor

James Byron Dean dilahirkan pada 8 Februari 1931, di Marion, Indiana, anak tunggal Winton Dean, seorang petani, dan Mildred Marie Wilson. Enam tahun selepas bapanya meninggalkan pertanian untuk menjadi juruteknik pergigian, Dean berpindah bersama keluarganya ke Santa Monica, California.

Keluarga itu menghabiskan beberapa tahun di sana, dan dalam semua akaun, Dean sangat rapat dengan ibunya; dia sangat sedih apabila dia meninggal dunia akibat kanser rahim ketika Dean berumur sembilan tahun. Tidak dapat menjaga anaknya, bapa Dean menghantarnya untuk tinggal bersama ibu saudara dan bapa saudaranya di Fairmount, Indiana.

Dua gambar James Dean semasa kecil.

Dua gambar James Dean semasa kecil.

Di sekolah, Dean ialah seorang pelajar yang baik dan disenangi secara sosial, bermain besbol dan bola keranjang universiti, belajar drama, dan bersaing dalam pengucapan awam . Selepas menamatkan pengajian dari Fairmount High School pada tahun 1949, dia berpindah kembali ke California untuk tinggal bersama bapa dan ibu tirinya.

Dia mendaftar di Kolej Santa Monica, dalam jurusan pra-undang , tetapi kemudiannya berpindah ke UCLA dan menukar jurusannya kepada drama, yang mengakibatkan pengasingan daripada bapanya. Semasa di UCLA, Dean telah dipilih daripada sekumpulan 350 pelakon untuk menggambarkan Malcolm dalam Macbeth dan menyertai bengkel lakonan di kampus. Pada Januari 1951, dia keluar dari UCLA untuk meneruskan kerjaya sepenuh masa sebagai pelakon.

James Dean muda (kanan) sebagai Malcolm di Macbeth

James Dean muda (kanan) sebagai Malcolm di Macbeth

Kerjaya Filem & Televisyen – Rancangan Permainan, TV dan Bintang Hollywood

Penampilan televisyen pertama Dean adalah dalam a Pepsi-Cola komersial, dan peranan pembicara pertamanya ialah sebagai Rasul Yohanes, dalam siaran khas televisyen Paskah yang mendramatisir Kebangkitan Yesus. Dean kemudiannya memperoleh peranan walk-on kecil dan tidak dikreditkan dalam lima filem antara 1951 dan 1953.

Semasa bergelut untuk mendapatkan pekerjaan Hollywood , Dean juga bekerja sebagai atendan tempat letak kereta di CBS Studios, pada masa itu dia bertemu Rogers Brackett, seorang eksekutif pengiklanan radio, yang menawarkan bimbingan profesional kepadanya.

James Dean bekerja sebagai penguji lagak ngeri di Beat the Clock.

James Dean bekerja sebagai penguji lagak ngeri di Beat the Clock.

Pada Oktober 1951, berikutan galakan Brackett, Dean berpindah ke Bandar New York , di mana dia pertama kali bekerja sebagai penguji lagak ngeri untuk pertunjukan permainan itu Pukul Jam . Dia juga muncul dalam episod beberapa siri televisyen CBS, seperti Studio Satu dan Teater Video Lux , sebelum mendapat kemasukan ke The Actors Studio untuk mempelajari kaedah lakonan di bawah Lee Strasberg.

Berbangga dengan pencapaian ini, Dean merujuk kepada The Studio Pelakon dalam surat 1952 kepada keluarganya sebagai sekolah teater terhebat. Ia menempatkan orang hebat seperti Marlon Brando …Sangat sedikit yang terlibat…Ia adalah perkara terbaik yang boleh berlaku kepada seorang pelakon. Saya antara yang paling muda untuk dimiliki.

Dekan

Surat Dean kepada keluarganya untuk menjadi sebahagian daripada The Actors Studio.

Kerjaya Dean meningkat, dan dia membuat persembahan dalam episod selanjutnya rancangan televisyen sebagai Teater Televisyen Kraft . Satu peranan awal, untuk siri CBS Kepada semua , melihat Dean menggambarkan jenis belia yang tidak berpuas hati yang kemudiannya akan menjadi terkenal.

Ia mungkin kelihatan sukar untuk dipercayai memandangkan imej yang sangat kuat ini masih hari ini, tetapi James Dean sebenarnya hanya bermula dalam tiga filem sebelum kematiannya.

Gambar publisiti awal Dean, dari 1953.

Gambar publisiti awal Dean, dari 1953.

Timur Eden – Terobosan Filem Utama Dekan

Pada tahun 1953, pengarah Elia Kazan sedang mencari seorang pelakon untuk memainkan watak Cal Trask, seorang lelaki muda yang kompleks emosinya yang terganggu oleh misteri ibunya yang dikatakan telah mati, dalam adaptasi filem John Steinbeck novel 1952 Timur Eden . Kazan berkata bahawa dia mahukan Brando untuk peranan itu, dan penulis skrip mencadangkan Dean.

Steinbeck, yang bertemu dengan Dean, tidak menyukainya secara peribadi tetapi menganggap dia sempurna untuk bahagian itu. Dean telah dilakonkan dalam peranan itu dan pada 8 April 1954, meninggalkan New York City dan menuju ke Los Angeles untuk memulakan penggambaran.

Julie Harris dan James Dean di East of Eden, dari 1955.

Julie Harris dan James Dean masuk Timur Eden , dari tahun 1955.

Kebanyakan persembahan Dean dalam filem itu sebenarnya tidak berskrip; improvisasinya yang paling terkenal berlaku semasa detik panas antara Cal dan bapanya. Daripada melarikan diri seperti yang diminta skrip, Dean secara naluriah beralih kepada pelakon Raymond Massey, menerjang ke hadapan, dan memeluknya dalam pelukan penuh, sambil menangis.

Sebagai mengiktiraf prestasi beliau dalam Timur Eden , Dean telah dicalonkan secara anumerta untuk Anugerah Akademi 1956 sebagai Pelakon Lelaki Terbaik dalam Peranan Utama, pencalonan lakonan selepas kematian rasmi pertama dalam sejarah Anugerah Akademi. Timur Eden adalah satu-satunya filem yang dibintangi oleh Dean yang akan ditayangkannya sepanjang hayatnya.

James Dean dan Raymond Massey, dalam adegan klimaks dari

James Dean dan Raymond Massey, dalam adegan klimaks dari Timur Eden .

Pakaian Dean dalam filem ini terdiri daripada pakaian kerja hingga pakaian kasual dengan baju sejuk, serta kombinasi kot dan sut sukan.

Memberontak tanpa sebab – Persembahan Dekan Yang Sangat Penting

Filem Dean seterusnya, Memberontak tanpa sebab (1955), akan menjadi sangat popular di kalangan remaja, sebahagian besarnya untuk menggambarkan kebimbangan remaja. Sebagai Jim Stark, Dean memberikan persembahan sebenar seorang remaja yang gelisah, bersembunyi di sebalik topeng sikap acuh tak acuh sambil mendambakan cinta, tujuan dan pengiktirafan.

Dalam adegan pembukaan filem itu, Jim yang mabuk membongkok di tepi jalan, memegang seekor monyet mainan. The saman tan konservatif dia memakai tanda dia sebagai orang dewasa, tetapi pergerakannya adalah seperti kanak-kanak yang ketakutan.

Dekan dalam publisiti ikonik daripada Rebel Without a Cause, memakai jaket Harrington merah tandatangannya.

Dekan dalam publisiti ikonik masih dari Memberontak tanpa sebab , memakai jaket Harrington merah tandatangannya.

Jim menderita secara emosi kerana kelemahan bapanya dan bertekad untuk tidak menjadi seperti dia. Dia mencari satu demi satu cabaran daredevil, jatuh cinta dengan Judy ( Natalie Wood ), dan bersama-sama dengan dia dan Plato yang dibuang sosial ( Sal Mineo ), mendapati dirinya terlibat dalam malam keganasan kumpulan dan pembunuhan.

Walaupun beberapa pakaian dalam filem itu lebih formal, pakaian utama Dean adalah pakaian merah Jaket Harrington , kemeja-T, seluar jeans biru dan but.

gergasi - Filem Akhir Dekan

Berikutan kejayaan daripada Eden dan Pemberontak , Dean mahu mengelak daripada menjadi taip sebagai remaja yang memberontak, dan oleh itu mengambil peranan sebagai Jett Rink, sebuah ladang Texas, dalam gergasi (1956). Filem ini menggambarkan beberapa dekad dalam kehidupan Bick Benedict, seorang penternak Texas, yang dimainkan oleh Rock Hudson ; isterinya, Leslie, dimainkan oleh Elizabeth Taylor ; dan Gelanggang.

Dekan dalam pakaian barat sebagai Jett Rink dalam Giant.

Dekan dalam pakaian barat sebagai Jett Rink dalam Giant.

Untuk menggambarkan versi lama wataknya dalam adegan kemudian filem itu, Dean mewarnakan rambutnya dengan kelabu dan mencukur sebahagian daripadanya untuk memberikan garis rambut yang semakin surut.

Dean menerima pencalonan Anugerah Akademi Pelakon Terbaik selepas kematiannya yang kedua untuk peranannya dalam gergasi . Pada masa kematiannya, dia ditetapkan untuk membintangi Rocky Graziano dalam Seseorang Di Atas Sana Suka Saya (1956). Filem itu terus memperoleh kejayaan komersial dan kritikal, memenangi dua Oscar, dengan Paul Newman memainkan peranan sebagai Graziano.

Dean sebagai Jett yang berumur di Giant, memakai ensembel tali leher putih.

Dean sebagai Jett yang berumur di Giant, memakai ensembel tali leher putih.

Kematian James Dean - Seorang Pelumba Melintasi Lebuhraya

Malangnya, kehidupan dan kerjaya Dean terputus dengan kematiannya pada usia 24 tahun.Seorang peminatperlumbaan keretasejak kecil, Dean mula berminat untuk mengembangkan kerjaya perlumbaan. Bermula pada tahun 1954, dia membeli pelbagai kenderaan selepas penggambaran untuk Eden telah membuat kesimpulan, termasuk sebuah motosikal Triumph Tiger T110 dan sebuah Porsche 356.

Sejurus sebelum penggambaran bermula Pemberontak , dia bertanding dalam acara profesional pertamanya di Palm Springs, California, memenangi tempat pertama dalam kelas novis dan tempat kedua di acara utama. Perlumbaannya diteruskan di Bakersfield sebulan kemudian, di mana dia mendapat tempat pertama dalam kelasnya dan ketiga keseluruhannya.

Dia memenangi dua anugerah pada acara perlumbaan di Palm Springs.

Dia memenangi dua anugerah pada acara perlumbaan di Palm Springs.

Dean berharap untuk bersaing di Indianapolis 500, tetapi jadualnya yang sibuk menjadikannya mustahil. Perlumbaan terakhir Dean berlaku di Santa Barbara, California, pada Mei 1955. Dia tidak dapat menamatkan pertandingan kerana omboh yang ditiup.

Berikutan itu, Studio Warner Bros menghalangnya daripada semua perlumbaan semasa pengeluaran gergasi . Dean telah selesai merakam adegannya, dan filem itu dalam pasca produksi apabila dia memutuskan untuk berlumba lagi.

James Dean menaiki motosikal.

James Dean menaiki motosikal.

Dean dijadualkan bertanding di acara perlumbaan di Salinas, California pada 30 September 1955. Mengiringi pelakon itu ke majlis itu ialah penyelaras lagak ngeri Bill Hickman, Collier jurugambar majalah Sanford Roth, dan Rolf Wütherich, mekanik Jerman dari kilang Porsche yang menyelenggara Porsche 550 Spyder Dean, yang Dean rujuk sebagai Little Bastardnya.

Wütherich, yang telah menggalakkan Dean memandu kereta dari Los Angeles ke Salinas untuk memecah masuk, menemani Dean menaiki Porsche. Pada jam 3:30 petang, Dean telah diberi tiket kerana memandu laju, dan kemudian meneruskan perjalanan di sepanjang Laluan 466 A.S.

James Dean & Rolf Wutherlich dalam Dekan

James Dean (kanan) & RolfWütherichdalam Porsche Dean, bergambar tentang perjalanan terakhir Dean.

Pada kira-kira jam 5:45 petang, sebuah kereta sedang melalui persimpangan semasa membelok, di hadapan Porsche. Tidak dapat berhenti tepat pada masanya, Porsche Dean merempuh bahagian pemandu kereta yang membelok, melantun melintasi turapan ke tepi lebuh raya.

Wütherich tercampak dari Porsche, manakala Dean terperangkap di dalam, mengalami banyak kecederaan maut termasuk patah leher. Manakala seorang lagi pemandu hanya cedera ringan.

Dekan

Kereta Dean selepas kemalangan maut itu.

Kemalangan itu disaksikan oleh beberapa orang yang lalu lalang yang berhenti untuk membantu; walaupun demikian, Dean disahkan meninggal dunia sejurus tiba dengan ambulans di Hospital Memorial Perang Paso Robles pada 6:20 petang. Dianggarkan 600 orang yang berkabung menghadiri pengebumiannya, manakala 2,400 lagi peminat berkumpul di luar bangunan semasa perarakan.

Hari ini, tapak nahas telah ditetapkan sebagai Persimpangan Memorial James Dean. Walaupun kematiannya yang tragis, legasi dan impak Dean terus berkembang.

Tapak James Dean

Tapak kemalangan maut James Dean, kini dinamakan James Dean Memorial Junction.

Legasi & Kesan

Remaja Amerika pada pertengahan 1950-an, ketika jurusan Dean filem telah dibuat, dikenal pasti dengan Dean dan peranan yang dimainkannya, terutamanya peranan Jim Stark Memberontak tanpa sebab . Filem ini menggambarkan dilema seorang remaja biasa pada masa itu, yang merasakan tiada sesiapa, walaupun rakan sebayanya, dapat memahaminya.

Humphrey Bogart mengulas selepas kematian Dean tentang imej awam dan warisannya: Dean meninggal dunia pada masa yang tepat. Dia meninggalkan legenda. Jika dia hidup, dia tidak akan pernah dapat memenuhi publisitinya.

Jim Stark (Dekan) dan Buzz Gunderson (Corey Allen) dalam pertarungan pisau dalam Rebel Without a Cause.

Jim Stark (Dekan) dan Buzz Gunderson (Corey Allen) dalam pertempuran pisau masuk Memberontak tanpa sebab .

Selain itu, banyak pengulas telah menegaskan bahawa Dean mempunyai pengaruh yang ketara ke atas pembangunan muzik rock dan roll . Persona yang ditunjukkan oleh Dekan dalam filemnya, terutamanya Pemberontak , mempengaruhi ramai perintis rock awal, terutamanya Elvis Presley , yang berkata dalam temu bual 1956 untuk Perarakan majalah:

Saya telah membuat kajian tentang Marlon Brando…dari Jimmy Dean yang malang…[dan] diri saya sendiri, dan saya tahu mengapa perempuan…pergi untuk kami. Kami merajuk, kami merenung, kami adalah sesuatu yang mengancam...Saya tidak tahu apa-apa tentang Hollywood, tetapi saya tahu anda tidak boleh menjadi seksi jika anda tersenyum. Anda tidak boleh menjadi pemberontak jika anda menyeringai.

Bahagian luar yang yakin menutupi bahagian dalam sensitif yang dibawa oleh Dean kepada Rebel Without a Cause akan mempengaruhi pemuzik seperti Elvis Presley.

Bahagian luar yang yakin menutupi bahagian dalam sensitif yang dibawa oleh Dean Memberontak tanpa sebab akan mempengaruhi pemuzik seperti Elvis Presley.

Dalam buku mereka, Hidup Cepat, Mati Muda: Perjalanan Liar Membuat Pemberontak Tanpa Sebab , pengarang Lawrence Frascella dan Al Weisel menulis, Ironinya, walaupun Rebel tidak mempunyai muzik rock pada runut bunyinya, kepekaan filem itu-dan terutamanya sikap menentang dan kerenah James Dean yang tidak berdaya-akan memberi impak yang besar pada rock...Majalah perdagangan industri Sambungan Muzik malah pergi lebih jauh untuk memanggil Dean 'bintang rock pertama.'

Gaya Tandatangan James Dean

Dean adalah seorang pelakon kaedah yang rajin dan mahir, tetapi mungkin lebih daripada bakatnya, ia adalah karisma semula jadinya, sebagai avatar untuk remaja yang memberontak, yang bersinar hari ini. Dia tidak mematuhi piawaian Hollywood pada masa itu, lebih suka hidup mengikut peraturannya sendiri.

Ramai bintang filem lelaki terbesar pada tahun 1950-an, seperti Humphrey Bogart, Gary Cooper , atau Cary Grant , adalah generasi terdahulu dan mewakili Hollywood lama dengan mereka gaya rambut belah sisi dan sut yang disesuaikan . Sementara itu, Dean mengambil pendekatan yang lebih santai untuk berpakaian.

Dekan hiper kasual, memakai pakaian kerja lusuh (kiri) dan berkaki ayam (kanan).

Dekan hiper kasual, memakai pakaian kerja lusuh (kiri) dan berkaki ayam (kanan).

He akan muncul pada pemutus awalnya tanpa alas kaki dengan pin keselamatan memegang seluar koyaknya, dan tiba pada tarikh makan tengah hari tanpa berbaju dan memakai lama seluar jeans . Penampilannya yang kusut-masai digabungkan dengan persembahan skrinnya yang mudah terjejas dari segi emosi banyak menentukan era baru kelelakian, yang dicirikan oleh gabungan kejantanan dan sensitiviti yang lasak.

Gaya peribadi Dean sememangnya kasual, dan kemungkinan tahun yang dia habiskan di ladang Indiana mempengaruhi almari pakaiannya yang kebanyakannya berfungsi.

James Dean memakai pakaian kerja kasual dan mengutamakan fungsi.

James Dean memakai pakaian kerja kasual dan mengutamakan fungsi.

Blouson merah terang masuk Pemberontak akan selama-lamanya menjadi rupa tandatangannya. Dean juga memakai beberapa pakaian ringan yang lain jaket lebih serba boleh, termasuk jaket suede tan, dan jaket biker kulit dengan kolar bulu yang diilhamkan oleh wiranya, Marlon Brando yang membantu mempopularkan jaket kulit sebagai ruji almari pakaian.

Sebelum tahun 50-an, the T-shirt dianggap sebagai pakaian dalam, tetapi Brando menukarnya Sebuah trem bernama Desire (1951), dan Dean meneruskan trend dalam filemnya sendiri. Dia mungkin menggemari kemeja-T kerana mudah dan ringkas, memadankannya dengan denim, but atau sen loafers , dan arokok.

Marlon Brando dalam A Streetcar Named Desire dalam T-Shirt bukan putih

Marlon Brando masuk Sebuah trem bernama Desire dalam T-Shirt; Brando (dan rupa ini) akan menjadi pengaruh besar pada Dean.

Hari ini, pakaian yang terdiri daripada seluar jeans dan a T-shirt adalah kebiasaan bagi kebanyakan lelaki, tetapi pada zaman Dean, ia adalah tindakan menentang, mengambil keberanian untuk dipakai.

Apabila berpakaian lebih konvensional, fesyen Dean masih kekal dengan kredo kesederhanaan dan fungsinya. Dia boleh memakai sut standard (seperti dalam adegan pembukaan Pemberontak ), atau pergi untuk a ensembel separuh formal : Sukan kot atau blazer dalam warna seperti coklat atau navy, a baju berbutang , baju khaki , dan loafers.

James Dean dalam Rebel Without a Cause, memakai kot sukan, seluar ganjil dan baju berkolar.

James Dean masuk Memberontak tanpa sebab , memakai kot sukan, seluar ganjil dan baju berkolar.

Dia sering memberontak dalam pilihan pakaiannya tetapi sentiasa menonjolkan imej yang ringkas dan maskulin. Ringkasnya, James Dean adalah seorang individu.

Cara Berpakaian Seperti James Dean

Harrington Windbreaker

Seperti yang dinyatakan di atas, tiada sehelai pakaian tunggal yang lebih dikaitkan dengan James Dean daripada pakaian itu windbreaker Harrington merah dia pakai masuk Pemberontak . The Harrington dinamakan kerana kaitannya dengan watak Rodney Harrington pada siri TV 1960-an Tempat Peyton .

Asecara alternatif dipanggil blouson, iaialah sehelai pakaian luar yang ringan dan separas pinggang lapisan agak baik, terutamanya pada musim sejuk.

James Dean dalam Rebel Without a Cause, memakai ensembel ikoniknya iaitu jaket Harrington merah, kemeja-T putih, seluar jeans dan but.

James Dean dalam Rebel Without a Cause, memakai ensembel ikoniknya iaitu jaket Harrington merah, kemeja-T putih, seluar jeans dan but.

Anda boleh menyalurkan Dean terus dengan mendapatkan satu dalam warna merah terang, tetapi warna lain suka kuning air , burgundy atau navy akan menjadi lebih serba boleh. Begitu juga, memakainya dengan kemeja-T, seluar jeans dan but akan memberikan anda suasana '50-an yang jelas.

Harrington boleh dilapisi sama rata dengan baju berbutang seperti kain flanel , seluar ganjil dan kasut derby atau loafers. Sebagai alternatif, anda boleh mencuba pakaian luar yang berkaitan, seperti suede jaket pengebom –dipasangkan dengan denim, untuk penampilan yang lebih lasak.

Jaket Harrington moden dalam burgundy.

Jaket Harrington moden dalam burgundy.

seluar jeans

Seperti baju-T, seluar jeans biru denim telah menjadi bahagian teras almari pakaian Amerika moden sejak 1950-an , dan prestasi Dekan dalam Pemberontak melakukan banyak perkara untuk menetapkan mereka sedemikian. Dia memakai potongan lurus (tidak terlalu longgar atau terlalu ketat di seluruh kaki) dengan tiang tinggi, dan dalam basuhan biru sederhana

Itugaya klasik jeans masih dihasilkan oleh banyak jenama hari ini, seperti Levi's dan American Apparel. Khususnya, Gaya Levi dikenali sebagai 501 telah dipakai oleh Dean dan boleh didapati hari ini, dan boleh didapati dalam pelbagai jenis warna yang berbeza, termasuk biru, nila,dan pencucian gelap.

James Dean menunjukkan kesesuaian seluar jeans birunya dalam Rebel Without a Cause.

James Dean menunjukkan kesesuaian seluar jeans birunya Memberontak tanpa sebab .

Memandangkan tempoh masa di mana dia tinggal, Dean Seluar panjang mempunyai potongan yang lebih penuh dan peningkatan yang lebih tinggi pada batang tubuh daripada yang biasa hari ini. Anda boleh memilih pasangan bertingkat tinggi untuk meniru terus estetika tahun 50-an dan menggabungkannya dengan loafer klasik dan tali pinggang berjalin.

Untuk pengambilan yang lebih moden, pilih sepasang dengan kenaikan kontemporari, dalam warna gelap dan tirus lebih dekat ke buku lali.

Kyle memakai seluar jeans gelap yang rapat dengan but hitam.

Kyle memakai seluar jeans gelap yang rapat dengan but hitam.

Dalam kedua-dua kes, seluar jeans anda harus menonjolkan kejantanan lelaki bekerja yang mudah. Lapiskan pakaian anda dengan jaket kulit, dan selesaikan dengan beberapa kulit but untuk ensemble yang layak untuk Dean dan Marlon Brando. Akhir sekali, manset atau sematkan seluar jeans anda untuk menunjukkan kasut anda dan menambah bakat tambahan.

T-Shirt

Bersama Marlon Brando, James Dean mengubah warna putih T-shirt daripada sehelai seluar dalam utilitarian kepada peranan semasa sebagai tulang belakang pakaian hiper-kasual. Kami tidak selalunya menganjurkan agar baju-T itu dipakai sendiri, tetapi jika anda mahukan rupa yang simplistik, memberontak, maskulin yang Dean buat terkenal, baju-T adalah barang penting.

James Dean dalam rupa 1950-an, dengan kemeja-T putih dan rokok.

James Dean dalam rupa 1950-an, dengan kemeja-T putih dan rokok.

Namun, seperti mana-mana jenis pakaian lain, kesesuaian adalah kunci. Dean memakai baju-T yang dipasang dengan baik melalui dada , dengan lubang lengan yang menonjolkan lengannya tanpa memeluknya. Jika anda merancang untuk pakai baju raya nampaknya, jangan gunakan jenis yang sama baju dalam yang anda akan dapat dalam pek berbilang di Target atau Wal-Mart.

Sebaliknya, belanjakan beberapa dolar lagi untuk mendapatkan sesuatu yang akan menyanjung bentuk anda dan tahan terhadap pelbagai pencucian. Untuk menyalurkan Dean terus, gandingkan tee dengan seluar jeans biru tradisional dan but. Untuk penampilan yang lebih kontemporari, denim gelap dengan a lebih langsing (tetapi tidak kurus) cergas akan menjadi pilihan yang baik.

but

Dalam Memberontak tanpa sebab , Dean melengkapkan kombinasi ikonik Harrington, kemeja-T dan seluar jeans dengan sepasang but jurutera kulit .

Sama ada anda sengaja mencuba rupa sedemikian atau tidak, but kulit harus menjadi ruji bagi mana-mana lelaki. koleksi kasut , kerana ia serba boleh dari segi formaliti. Mereka sangat selesa dan sangat tahan lama. Sepasang yang berkualiti, diselenggara dengan baik, boleh bertahan beberapa dekad.

Dekan

Kasut Dean dalam Rebel ialah variasi but jodhpur, kadangkala dipanggil but jurutera.

Salah satu gaya but kulit yang paling popular hari ini ialah but Chelsea , yang dipadankan dengan baik dengan seluar pakaian, seluar separa formal dan denim. Mengambil sepasang but Chelsea atau gaya lain yang berkaitan dalam kedua-dua hitam dan coklat akan menyediakan almari pakaian anda dengan bilangan kombinasi tambahan yang mengejutkan.

Ingatlah, kasut berkualiti adalah satu pelaburan, dan but tidak terkecuali. Mengambil mana-mana pasangan rawak yang anda lihat pada jualan hanya akan menjamin bahawa anda perlu membeli pasangan baharu yang lain dalam masa beberapa bulan atau tahun sahaja. Sebaliknya, beli daripada sumber ternama yang menggunakan bahan berkualiti tinggi , dan anda akan menjimatkan wang dalam jangka masa panjang, selain untuk kelihatan terbaik.

Kasut Chelsea, Kasut George & Kasut Jodhpur

Kasut Chelsea, Kasut George & Kasut Jodhpur

Baju polo

Apabila tidak memakai baju-T yang ringkas, Dean sering dilihat memakai adik beradiknya yang lebih berpakaian, polo itu , mengamalkan rupa preppy yang menentukan generasinya. Penampilan sedemikian adalah sangat mudah untuk dicapai, dan ia benar-benar abadi. Warna gelap dan pepejal adalah pilihan paling selamat dan serba boleh serta boleh dipakai terselit atau tidak terselit , bergantung pada tahap formaliti pakaian keseluruhan anda.

Dekan berbaju polo dan berseluar kasual.

Dekan berbaju polo dan berseluar kasual.

Kemeja polo boleh dipadankan dengan mudah dengan kedua-dua seluar kapas, sama ada flanel, khaki atau cina , serta dengan denim; serba boleh mereka adalah apa yang menjadikan mereka ruji gaya sebenar. Polos yang dipasang dengan betul diperbuat daripada tenunan ringan boleh dipakai dengan seluar jeans gelap dan kasut kulit atau suede untuk penampilan kasual.

Sebagai alternatif, lapiskan polo di bawah a kot sukan atau baju sejuk, dan padankan dengan seluar dan loafer yang ganjil, untuk ensembel yang lebih separa formal yang masih santai.

Sven Raphael memakai Sarung Tangan Memandu Fort Belvedere dan baju polo hijau.

Sven Raphael Schneider memakai Sarung Tangan Memandu Fort Belvedere dan hijau baju polo .

Sweater

Dari peranan pertamanya dibintangi dalam Timur Eden ke penggambaran ikoniknya pada tahun 1954 untuk KEHIDUPAN majalah bertajuk Torn Sweater, Dean juga kerap dilihat pakaian rajut . Dalam kes yang pertama, dia memakai leher V berwarna buff di atas putih baju baju , berpasangan dengan baju khaki . Untuk yang terakhir, seperti yang dicadangkan oleh tajuk, hitam yang usang dan lusuh mock-turtleneck adalah bahagian tengah pakaian itu.

Dekan di East of Eden memakai baju sejuk berwarna buff dengan seluar ringan.

Dekan di East of Eden memakai baju sejuk berwarna buff dengan seluar ringan.

Setiap gaya baju sejuk ini, walaupun sangat berbeza dari segi sikap, masih serba boleh. Oleh itu, lelaki yang ingin mencuba pakaian rajut yang diilhamkan oleh Dean boleh memilih tona neutral sweater dengan sama ada V-neck atau crew-neck, dipadankan dengan mana-mana warna khaki, chino, mahupun denim.

Secara bergantian, turtleneck hitam atau serupa gelap boleh dipadankan dengan beberapa seluar ganjil hitam atau denim gelap untuk pakaian yang ditempah, rupa monokromatik .

Dekan

Penggambaran Dean's Torn Sweater untuk majalah LIFE.

Anda akan lebih selamat dengan pakaian rajut apabila mengelakkan warna yang lebih mewah, dan sebaliknya berpegang pada palet warna kelabu , hitam, coklat, biru dan sayur-sayuran . Warna sedemikian agak universal dengan seluar dan but yang ganjil, memastikan pelbagai kombinasi yang bergaya.

Baju Breton

Berasal dari wilayah Brittany di Perancis, lelaran pertama baju Breton direka dengan bulu yang dirajut rapat, bersumberkan tempatan untuk melindungi nelayan daripada angin dan air yang menggigit, dan akhirnya berkembang menjadi biru-putih. baju berjalur . Kelasi telah memakai rupa sejak permulaan abad ke-19, dan pada tahun 1858, pakaian itu secara rasmi diterima pakai sebagai sebahagian daripada pakaian seragam tentera laut Perancis.

Coco Chanel mula-mula membawa baju Breton ke dalam bidang fesyen popular, dan dari situ, ia diterima pakai oleh ikon seperti Audrey Hepburn , John Wayne , dan, sudah tentu, James Dean.

James Dean berkemeja Breton biru-putih berkolar.

James Dean berkemeja Breton biru-putih berkolar.

Belang dianggap oleh sesetengah lelaki sebagai sukar untuk ditarik balik, tetapi ini tidak semestinya berlaku. Bagi mereka yang baru mula menyepadukan corak ke dalam almari pakaian mereka , memilih pakaian dengan jalur sempit dan kombinasi warna yang ringkas boleh menjadi langkah pertama yang hebat, dan kita boleh melihat kepada James Dean dan kegemarannya terhadap baju Breton sebagai contoh.

Kemeja lengan panjang yang diilhamkan oleh gaya asli Breton akan menjadi cara mudah untuk memasukkan jalur ke dalam almari pakaian anda.

Kemeja lengan panjang yang diilhamkan oleh gaya asli Breton akan menjadi cara mudah untuk memasukkan jalur ke dalam almari pakaian anda.

Cermin mata hitam & Cermin mata

Setiap kali anda menghabiskan masa di bawah sinar matahari, terutamanya semasa musim panas, cermin mata hitam kedua-duanya berfungsi dan bergaya, melindungi mata anda dan menambahkan unsur kesejukan yang jelas. Dean tahu perkara ini, dan dia sering memakai sepasang cermin mata hitam bulat berwarna dengan bingkai logam nipis.

Walaupun gaya sedemikian kekal popular dan sangat pintar hari ini, anda boleh bebas memilih mana-mana jenis cermin mata hitam yang anda suka–selagi ia sesuai dengan anda. bentuk muka dan warna kulit baiklah.

Dean sering menggemari cermin mata hitam dengan rim dawai.

Dean sering menggemari cermin mata hitam dengan rim wayar.

Selain memakai cermin mata hitam ketika berada di luar rumah, Dean juga memakai sepasang kulit kura-kura yang bulat. cermin mata di dalam rumah, terutamanya ketika membaca. Bahawa dia boleh memasangkan gaya cermin mata yang agak tradisional dengan penampilannya yang kasual adalah bukti rasa gaya yang wujud.

Dalam kedua-dua kes, anda boleh cuba memasangkan cermin mata anda dengan baju kasual, seperti kemeja-T, polo atau Breton.

Lebih-lebih lagi ketika membaca, Dean memakai cermin mata tempurung kura-kura.

Lebih-lebih lagi ketika membaca, Dean memakai cermin mata tempurung kura-kura.

Terutama apabila berada di luar rumah dan memakai cermin mata hitam pada musim panas, memakai a kain yang lebih ringan , seperti linen ialah cara terbaik untuk kekal sejuk dan mengekalkan estetika pintar. Dalam kes terakhir ini, pertimbangkan sepasang seluar jeans biru muda, kerana warnanya yang lebih cerah akan selaras dengan suasana musim panas penampilan anda.

Gaya rambut

Walaupun mungkin tidak setaraf dengan pakaiannya, Dean sememangnya terkenal dengan rambutnya. Dia kusut masai, seperti quiff pompadour mempamerkan suasana syaitan, selaras dengan pilihan pakaiannya yang lain. Sebelum Dean, quiff bukanlah gaya yang popular; ia akan dianggap terlalu tidak profesional untuk kebanyakan lelaki.

Pernah menempa laluannya sendiri, Dean menjadikan gaya itu sendiri, dan sejak itu ia menjadi pilihan popular ramai, terutamanya populariti yang meledak dalam tempoh 10-15 tahun yang lalu.

James Dean

Gaya rambut khas James Dean.

Jika anda memutuskan untuk menukar gaya rambut anda menjadi lebih seperti Dean, pergi ke stylist mahir yang boleh potong rambut awak dengan panjang yang betul, dengan poni di suatu tempat di antara kening dan bahagian bawah mata anda, dan bahagian belakang dan sisi dipotong gunting dan agak panjang, untuk mencipta rupa bulat dari hadapan.

Selepas memotong dan mandi, ambil sedikit sahaja pomade dan sapukan ke tangan anda untuk menghangatkan pomade. Sapukan pomade pada rambut anda secara sekata, pastikan semua rambut mempunyai beberapa produk di dalamnya. Kemudian, ambil pengering rambut dan sikat atau berus, dan dengan api perlahan, keringkan rambut anda dan gayakannya seperti yang dikehendaki. Sedikit penyembur rambut untuk ditahan, dan penampilan James Dean adalah milik anda.

James Dean dan Corey Allen memakai gaya rambut quiff/pompadour dalam Rebel Without a Cause.

James Dean dan Corey Allen memakai gaya rambut quiff dan pompadour dalam Rebel Without a Cause.

Kesimpulan

Walaupun perkataan ikon telah digunakan secara berlebihan dalam beberapa dekad kebelakangan ini, tidak dapat dinafikan bahawa istilah itu sesuai dengan James Dean, sama ada kerana bakatnya yang tulen sebagai seorang pelakon, atau hakikat bahawa kematiannya pada usia 24 tahun menyebabkan dia terpaku pada masanya dalam fikiran orang ramai. tayangan filem secara umum.

James Dean, jaket Harrington, seluar jeans biru denim, kemeja-T putih, baju pol;o, baju Breton, baju sejuk V-leher, baju sejuk turtleneck mock, but jurutera, cermin mata hitam, cermin mata, pomade

Gabungan wataknya yang memberontak dan gaya kasualnya adalah ribut yang sempurna untuk inspirasi. Gayanya mempunyai sebahagian besar kualiti abadi, menampilkan kepingan ringkas yang berakar umbi dalam fungsinya dan serba boleh . Tonton mana-mana filemnya atau teliti beberapa foto, dan anda akan melihatnya berkeyakinan dan sejuk bersinar melalui.

Rundown Pakaian

Kyle dalam pakaian yang diilhamkan oleh James Dean.

Kyle dalam pakaian yang diilhamkan oleh James Dean.

Stokin Berusuk Jalur Bayangan Coklat Gelap dan Beige Fil d

Kubu Belvedere

Stokin Berusuk Jalur Bayangan Coklat Gelap dan Kapas Fil d'Ecosse Beige – Fort Belvedere

beli kat sini

Saya memakai turtleneck berwarna navy gelap dengan seluar jeans basuh gelap dan but kulit coklat gelap. Dan, sudah tentu, menyelesaikan pakaian dengan sepasang Stokin Fort Belvedere .

Adakah anda mempunyai persembahan James Dean kegemaran atau item almari pakaian? Kongsi dengan kami dalam komen.