Cara Fabrik Dibuat – 10 Langkah dengan Vitale Barberis Canonico

Vitale Barberis Canonico

Apabila ditanya tentang aspek paling penting dalam pakaian lelaki, kebanyakan orang akan mengatakan FIT. Walaupun benar bahawa kesesuaian adalah sangat penting, FABRIC diutamakan sebelum fit kerana tanpa kain, tiada kesesuaian.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Mengapa anda perlu mengambil berat tentang fabrik?
 2. Bagaimana Fabrik Dibuat
 3. 1. Biri-biri & Bulu
 4. 2. Mencukur
 5. 3. Menggosok & Menyikat
 6. 4. Gilling
 7. 5. Berpusing
 8. 6. Mewarna
 9. 7. Meleding
 10. 8. Anyaman
 11. 9. Penamat
 12. 10. Memeriksa & Membaiki
 13. Tera VBC

Tetapi apakah sebenarnya kain dan bagaimana ia dibuat? Itulah soalan yang akan kami jawab dalam panduan hari ini.

Kain Herringbone yang Hebat oleh VBC

Kain Herringbone yang Hebat oleh VBCMengapa anda perlu mengambil berat tentang fabrik?

 1. Ia mempunyai impak yang besar terhadap keselesaan anda dari segi rasa, sentuhan dan kebolehnafasan.
 2. Kain yang baik melabuhkan kain dengan lebih baik dan membuatkan anda kelihatan lebih kacak.
 3. Fabrik yang dibuat dengan baik akan bertahan lebih lama daripada kain yang murah dan melindungi pelaburan anda.
Lorong di Vitale Barberis Canonico

Lorong di Vitale Barberis Canonico

Bersedia untuk memahami bagaimana bahan itu dibuat yang membuatkan anda berasa seperti satu juta dolar apabila memakai sut anda? Mari pergi!

Saya berbesar hati untuk melawat kilang Vitale Barberis Canonico, dan saya kagum melihat begitu banyak teknologi tinggi yang mereka masukkan ke dalam pengeluaran fabrik mereka.

Francesco Barberis Canonico

Francesco Barberis Canonico

Bagaimana Fabrik Dibuat

1. Biri-biri & Bulu

Pertama, ia bermula dengan bahan mentah. Bagi pakaian lelaki, bulu sut adalah bahan mentah yang paling penting dan ia berasal dari biri-biri. Kualiti bulu terbaik dan terbaik datang dari Australia dan New Zealand hari ini, dan Vitale Barberis Canonico bukan sahaja pembeli terbesar bulu berkualiti untuk fabrik pakaian lelaki di dunia, tetapi ia juga dilaburkan dalam ladang dan memberi insentif kepada penternak biri-biri untuk menghasilkan lebih halus dan lebih halus. kualiti. Sudah tentu, kasmir atau mohair juga digunakan dalam pakaian lelaki tetapi selalunya sebagai campuran dengan bulu. Prinsip yang sama digunakan apabila membuat bahan halus tersebut menjadi fabrik.

Corak yang cantik dan halus

Corak yang cantik dan halus

Apakah perbezaan antara Fabrik Pakaian Wanita & Pakaian Lelaki?

Walaupun lelaki sering menikmati sut yang diperbuat daripada fabrik halus dalam corak halus selama beberapa dekad, pasaran pakaian wanita didorong oleh reka bentuk bermusim. Oleh itu kebanyakan pakaian wanita , hari ini disesuaikan dengan fabrik yang tidak akan bertahan lebih daripada satu musim. Sebaliknya, fabrik pakaian lelaki perlu bertahan lebih lama dan jadi pil selepas setahun tidak boleh diterima.

Oleh itu, adalah penting untuk menggunakan bulu ruji panjang untuk fabrik pakaian lelaki.

Begitulah cara bulu itu tiba di Vitale Barberis Canonico dari Australia dan New Zealand

Begitulah cara bulu itu tiba di Vitale Barberis Canonico dari Australia dan New Zealand

2. Mencukur

Kambing biri-biri yang dibiakkan untuk bulu sering dirujuk sebagai kawanan. Agar bulu menjadi berkualiti tinggi, penting bagi kawanan domba untuk gembira dan selesa. Bukit-bukit Australia menyediakan iklim yang sesuai dan bekalan rumput hijau yang berterusan, yang membolehkan ternakan menanam bahan terbaik.

Bahan mentah bulu semulajadi

Bahan mentah bulu semulajadi

Apabila cuaca panas, kambing domba dikumpulkan dan dicukur kira-kira sekali setahun. Secara amnya, seekor biri-biri menghasilkan antara 6 hingga 18 paun bulu, walaupun lebih banyak bulu tidak secara automatik sama dengan lebih baik.

Penggredan

Setelah bulu dicukur, ia digredkan, dikumpulkan dan dibungkus ke dalam berkas yang kemudiannya sedia untuk dihantar ke kilang. Menariknya, kualiti paling banyak dipengaruhi oleh baka serta kawasan yang diragut biri-biri. Itulah sebabnya bulu dari Australia dan New Zealand terkenal dengan kualitinya.

Benang disikat di Vitale Barberis Canonico

Benang disikat di Vitale Barberis Canonico

3. Menggosok & Menyikat

Pada peringkat ini, bulu mentah mengandungi kotoran, peluh, lanolin dan kekotoran. Untuk menghilangkan bulu ini, ia mesti dibasuh dengan teliti, dikard dan disikat. Kotoran bersama gentian pendek, dan gris bulu lanolin dibuang, dan produk putih pudar halus dirujuk sebagai sekerat bulu .

Bulu yang telah dibersihkan

Bulu yang telah dibersihkan

4. Gilling

Sebelum bulu boleh dipintal menjadi benang, ia disikat sekali lagi untuk menyelaraskan gentian secara selari. Bulu dalam peringkat ini sering dipanggil bersiar-siar .

Lawatan Kilang Vitale Barberis Canonico 17

Lawatan Kilang Vitale Barberis Canonico 17

5. Berpusing

Selepas itu, roving dipintal menjadi benang. Semasa proses ini, bulu dipintal dan ditarik sekali gus mengurangkan diameter kepada ketebalan yang dikehendaki. Kerana daya ini, bulu mempunyai kecenderungan untuk menggulung, itulah sebabnya benang menjadi stabil dengan stim yang membantu mengekalkannya lurus.

Lawatan Kilang Vitale Barberis Canonico 15

Lawatan Kilang Vitale Barberis Canonico 15

Lawatan Kilang Vitale Barberis Canonico 16

Lawatan Kilang Vitale Barberis Canonico 16

6. Mewarna

Pencelupan sebenarnya boleh berlaku pada peringkat pengeluaran yang berbeza. Selain itu, anda akan menemui tiga teknik pencelupan utama

  Pencelupan Teratas: Atas merujuk kepada gentian bulu yang daripadanya gentian pendek telah dikeluarkan. Proses ini berlaku selepas peringkat gilling tetapi sebelum benang dipintal! Ia merupakan cara paling biasa untuk mewarnakan kain secara besar-besaran. Ia memakan masa, memerlukan pengetahuan khusus dan tempoh pengeringan yang panjang. Dengan mencampurkan lot pewarna atas yang berbeza bersama-sama, fabrik akhir boleh mencapai kesan heather. Daripada mewarnakan segala-galanya dalam warna yang sama, hanya bahagian bulu yang boleh dicetak, yang juga dikenali sebagai proses Vigoureux, yang digunakan untuk kesan marmar yang menakjubkan yang anda ketahui daripada kain flanel bulu .
Warna dicipta menggunakan robot untuk konsistensi di Vitale Barberis Canonico

Warna dicipta menggunakan robot untuk konsistensi di Vitale Barberis Canonico

  Mewarna Benang: Proses pencelupan ini berlaku selepas benang dipintal, tetapi sebelum ditenun menjadi kain. Kaedah ini paling kerap digunakan untuk fabrik berjalur, kotak-kotak atau cek atau digunakan untuk larian sampel kecil atau projek di mana masa adalah penting. Pada asasnya, terdapat banyak bentuk pencelupan benang, tetapi selok-belok proses tersebut boleh tertakluk kepada keseluruhan artikel.Pencelupan Sekeping: Seperti namanya, proses pencelupan ini berlaku selepas kain ditenun, tetapi sebelum ia dijadikan pakaian. Ia boleh berfungsi dengan baik untuk pepejal, tetapi pengetahuan pakar diperlukan untuk mencapai keamatan dan konsistensi warna yang optimum.
 • Benang Vitale Barberis Canonico Dicelup

  Benang Vitale Barberis Canonico Dicelup

 • Bulu Dicelup

  Bulu Dicelup

7. Meleding

Meledingkan merupakan langkah yang sangat penting yang memerlukan perhatian terhadap perincian kerana kesilapan dalam hanya satu daripada 1,000 benang yang dijajar selari boleh menyebabkan fabrik tidak dapat digunakan.

Secara teknikal, meledingkan ialah penggulungan selari hujung meledingkan dari banyak tempat yang berbeza (kon) ke satu tempat, yang dipanggil rasuk meledingkan .

Secara tradisinya proses ini dijalankan satu bahagian pada satu masa, yang menjadikannya agak perlahan. Sebaliknya, kilang moden seperti Vitale Barberis Canonico menggunakan mesin meledingkan berteknologi tinggi yang dilengkapi dengan penderia laser yang memastikan beribu-ribu benang diposisikan dengan tepat di sekeliling rasuk silinder gergasi.

Lorong di Vitale Barberis Canonico

Lorong di Vitale Barberis Canonico

Lawatan Kilang Vitale Barberis Canonico 11

Lawatan Kilang Vitale Barberis Canonico 11

8. Anyaman

Apabila rasuk telah disediakan dengan teliti, ia pergi ke alat tenun untuk ditenun. Benang meledingkan daripada rasuk dinaikkan atau diturunkan mengikut corak yang diingini, manakala benang pakan melepasi pada kelajuan pencahayaan bolak-balik pada sudut 90º. Hari ini, kenaikan dan penurunan ledingan, serta pergerakan weft, semuanya diperiksa secara elektronik. Oleh itu, fabrik boleh ditenun pada kelajuan yang jauh lebih tinggi daripada sebelumnya.

Akhirnya, kain itu ditenun di Vitale Barberis Canonico

Akhirnya, kain itu ditenun di Vitale Barberis Canonico

Seratus tahun yang lalu, alat tenun adalah kurang canggih, dan dengan itu lebih perlahan. Akibatnya, kos sut bergantung pada kos fabrik. Sebaliknya, hari ini, kos sut yang dipesan lebih dahulu biasanya ditentukan oleh kerja tangan atau tukang jahit dan kurang mengikut kos fabrik semata-mata kerana alat tenun telah menjadi begitu canggih dan pantas.

9. Penamat

Apabila kain telah ditenun, tiba masanya untuk proses penamat. Sama seperti alat tenun, proses penamat kini jauh lebih maju berbanding 50 tahun lalu.

Contohnya, fabrik musim sejuk dibasuh dalam air suam dan dikisar mengurangkan saiz fabrik sehingga satu pertiga. Pada masa yang sama, ini menghasilkan fabrik yang lebih penuh dan berat dengan permukaan jirim.

Sebaliknya, fabrik musim panas dirawat haba untuk menghilangkan sebarang bulu permukaan yang memberikan mereka tangan yang segar. Ini hanyalah dua teknik teladan yang benar-benar meningkatkan fabrik untuk tujuan yang diingini.

Proses penamat di bawah api

Proses penamat di bawah api

10. Memeriksa & Membaiki

Setelah kain selesai, pekerja terlatih dengan mata pakar memeriksa fabrik yang bergerak di atas meja besar dan ringan yang mendedahkan setiap ketidakteraturan yang sangat kecil. Sebaik sahaja ralat dikesan, ia ditandakan serta-merta dan apabila bale selesai, ia diserahkan kepada jabatan pembaikan di mana orang mahir dengan kemahiran handy yang baik dan pembesar memastikan untuk membetulkan sebarang ketidaksempurnaan.

Kawalan Kualiti - Membetulkan kesilapan pada kain

Kawalan Kualiti – Membetulkan kesilapan pada kain

Kawalan Kualiti menggunakan pencahayaan sekata untuk mengesan kesilapan menganyam

Kawalan Kualiti menggunakan pencahayaan sekata untuk mengesan kesilapan menganyam

Tera VBC

VBC mengendalikan kemudahan fabrik yang sangat automatik yang disepadukan secara menegak dan menggunakan robot dan mesin di mana mungkin untuk menjamin kualiti tertinggi. Walau bagaimanapun, jabatan pemeriksaan dan pembaikan hanya terdiri daripada ramai orang mahir yang pakar memastikan bahawa produk akhir layak mendapat meterai Vitale Barberis Canonico - Made in Italy.

Vitale Barberis Canonico mempunyai kilang yang sangat moden dengan banyak mesin canggih

Vitale Barberis Canonico mempunyai kilang yang sangat moden dengan banyak mesin canggih

Vitale Barberis Canonico menggunakan robot automatik sepenuhnya

Vitale Barberis Canonico menggunakan robot automatik sepenuhnya

Berbanding dengan penenun lain yang baru menerima bulu, Vitale Barberis Canonico boleh memberi kesan kepada kualiti bahan mentah yang memberikan kelebihan kepada syarikat.

Anda bertemu orang sekali-sekala

Anda bertemu orang sekali-sekala

Apa yang mengejutkan saya ialah bilangan label kain yang berbeza yang saya lihat sedang ditenun di dalam kilang VBC. Mereka termasuk jenama terkenal yang mengiklankan fabrik Made in England dan Made in Italy mereka, namun mereka ditenun di sana di kilang. Jadi, jika anda mencari fabrik pakaian lelaki yang berkualiti, kemungkinan besar anda akan mendapat VBC walaupun label itu menunjukkan sesuatu yang lain, saya rasa pengeluaran label peribadi tidak hanya terhad kepada pakaian siap tetapi juga meluas ke fabrik.