Cara Memadankan Kelabu & Merah dalam Pakaian Lelaki

menggandingkan kelabu merah berskala 3840x2160

Apabila bercakap tentang gandingan warna dalam pakaian lelaki, mungkin hanya sedikit yang digunakan oleh presiden, ahli perniagaan, bintang Hollywood, dan orang biasa seperti kelabu dan merah. Kedua-dua warna ini bermain sangat baik antara satu sama lain, kerana kelabu neutral memberikan asas yang kukuh, dan warna utama yang lebih berani, merah, boleh menarik lebih banyak perhatian. Teruskan membaca untuk petua teratas kami!

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Idea Pakaian Pintar dengan Kelabu & Merah
  2. Perbuatan dan Larangan Berpasangan Kelabu & Merah
  3. Pakaian Kelabu & Merah untuk Bulan yang Lebih Sejuk
  4. Kasut untuk Pakaian Kelabu & Merah
  5. Kesimpulan

Merah dan kelabu menyajikan campuran yang menarik dan berwibawa yang berlaku sekurang-kurangnya setakat Zaman Pertengahan, di mana arkitek akan menggunakan kedua-dua warna ini bersama-sama antara satu sama lain untuk membina tempat ibadat dan bangunan lain yang penting. Dalam konteks pakaian moden, kelabu dan merah bukan sahaja berfungsi dengan baik dalam tetapan formal tetapi ia juga boleh membolehkan pemakai menonjol sedikit jika dikehendaki dalam tetapan kasual.

Idea Pakaian Pintar dengan Kelabu & Merah

1. Suit & Tali leher

Mungkin cara paling mudah untuk memasangkan kedua-dua ini warna bersama-sama adalah melalui penggunaan sut dan tali leher. Kami akan bermula di sini dengan contoh sut kelabu arang yang dipasangkan dengan tali leher merah. Seperti yang telah kita lalui beberapa kali sebelum ini, kedua-duanya adalah arang warna untuk suaian tetapi juga sangat serba boleh dan apabila digandingkan dengan seri merah yang lebih berani yang boleh menarik lebih perhatian pada wajah, gandingan itu berfungsi dengan baik.Memandangkan kajian menunjukkan merah ialah warna yang membantu membangkitkan keseronokan dan kebolehpercayaan, memakai warna merah dalam tali leher anda mungkin merupakan pilihan yang berkesan untuk pembentangan . Sudah tentu, anda mempunyai pelbagai pilihan apabila ia datang kepada ikatan merah kedua-duanya dalam rona daripada merah yang lebih berani hingga merah burgundy dan dalam rupa tali leher, sama ada ia mempunyai corak kecil seperti cetakan geometri atau mungkin paisley; sama ada a mengikat tali leher dan sebagainya.

Sut kelabu arang dengan tali leher sutera rMadder dalam Merah Ruby Gelap dan kombinasi segi empat sama poket putih.

Sut kelabu arang dengan a Tali Tali Sutera Madder dalam Merah Delima Gelap dan kombinasi segi empat sama poket putih.

Bekerja dalam acuan pakaian asas yang sama seperti yang terakhir tetapi kurang formal, anda boleh menukar sut kelabu arang dengan satu dalam kelabu sederhana atau kelabu muda dan jika anda ingin menambah elemen gaya tambahan, anda juga boleh mempertimbangkan sut yang menggabungkan kedua-dua warna. Contohnya, a glen semak saman yang menampilkan overplaid merah. Ini akan diserikan lagi dengan memakai tali leher merah untuk pakaian kontras yang lebih rendah dan terutamanya bagus untuk sut kelabu yang mempunyai ton lebih sejuk, anda juga boleh mempertimbangkan tali leher merah bercorak yang menggabungkan beberapa warna biru.

Seperti yang mungkin anda kumpulkan sekarang, sut kelabu boleh dipadankan dengan mudah dengan pelbagai jenis tali leher yang berbeza dan sememangnya warna baju, yang dibincangkan lebih lanjut dalam panduan kami tentang Cara Memadankan Baju & Tali leher dengan Sut Kelabu . Dan untuk sentuhan tambahan dan terutamanya unik, anda boleh mempertimbangkan untuk menambah kot pinggang yang kontras atau ganjil pada pakaian, sesuatu dalam warna merah marun atau merah burgundy akan kekal dalam palet warna yang ditetapkan tetapi juga kelihatan agak pintar dan sekali lagi, unik.

Sut kelabu dipadankan dengan tali leher pin merah, baju berkolar putih, segi empat sama poket putih dan segi empat sama poket putih.

Sut kelabu dipadankan dengan a Tali Sutera dalam Jacquard Burgundy Merah dengan Titik Polka Putih , kemeja berkolar putih, boutonniere putih dan poket segi empat sama putih.

2. Kot Sukan & Seluar Ganjil

Mari beralih sekarang daripada sut kepada kombinasi yang lebih kasual kot sukan dan seluar ganjil. Contoh utama di sini yang amat sesuai untuk musim luruh dan musim sejuk yang lebih sejuk ialah kot sukan burgundy yang dipasangkan dengan kelabu kain flanel seluar. Kot sukan burgundy sentiasa akan menjadi agak menarik perhatian sudah tentu, walaupun pastinya kurang daripada warna merah sebenar yang lebih berani tetapi sekali lagi, seluar flanel kelabu akan membantu untuk mengisar dan meneutralkan pakaian itu supaya ia tidak kelihatan terlalu berani secara keseluruhan.

Kot sukan Burgundy dan seluar flanel

Kot sukan Burgundy dan seluar flanel

Selagi anda sudah bekerja dalam masa yang lebih kasual perniagaan kepada kasual pintar kod pakaian, anda mungkin mempertimbangkan untuk memasukkan beberapa corak ke dalam baju anda mungkin dalam warna kelabu dengan gingham atau jalur kecil. Untuk menterjemahkan penampilan musim luruh dan musim sejuk ini kepada rasa musim bunga dan musim panas yang lebih, anda boleh menggunakan warna pastel yang lebih cerah dan mungkin lebih pastel. linen jaket berwarna merah dan kemudian padankan dengan sama ada seluar kelabu atau kelabu baju polo dan seluar kontras dalam warna lain yang masih berfungsi dalam pakaian.

Sama ada memakai sut atau kombinasi yang menampilkan kot sukan dan seluar ganjil, anda sudah tentu boleh meningkatkan lagi gandingan warna dengan menggunakan aksesori dan kasut anda. Pertimbangkan mungkin kasut oxblood dan aksesori merah seperti a carnation boutonniere dan segi empat sama poket dengan beberapa ton warna merah. Dan jika anda berasa sangat berani, sesuatu seperti baju Winchester yang memaparkan warna merah dan putih belang sesuai dengan bil untuk jenis pakaian ini.

Anda boleh menggandingkan sut kelabu anda dengan aksesori merah seperti tali leher merah dan segi empat sama poket dengan rona merah di dalamnya.

Anda boleh meningkatkan lagi gandingan warna dengan kasut dan aksesori anda. Contoh yang baik ialah a boutonniere carnation merah dan a poket persegi dengan ton merah .

3. Sweater & Seluar Ganjil

Kembali ke pakaian musim luruh dan musim sejuk seketika, tetapi lebih kasual, anda boleh menggantikan kot sukan dengan baju sejuk atau kardigan dalam merah. Anda berkemungkinan besar akan dapat menemui pilihan warna yang lebih terang sedikit di sini daripada sekadar merah marun atau burgundi, dan anda juga boleh mempertimbangkan gaya yang berbeza seperti baju sejuk tenis atau kardigan berkolar selendang. Pilihan lain termasuk baju sejuk v-leher, sekali lagi, dipasangkan dengan tali leher merah atau menukar warna dalam elemen yang berbeza, dan memakai baju sejuk kelabu dengan seluar merah atau baju sejuk kelabu dengan baju bercorak merah dan neutral Seluar panjang.

Anda juga boleh memadankan baju sejuk merah dengan seluar ganjil kelabu.

Anda juga boleh memadankan baju sejuk merah dengan seluar ganjil kelabu. ( mengikat tali leher dari Fort Belvedere)

Pilihan seluar merah untuk dipadankan dengan baju sejuk kelabu termasuk perkara seperti seluar chino atau pun korduroi . Bergantung pada keberanian warna merah, anda boleh masuk ke wilayah pergi ke neraka seluar jika anda memilih begitu. Memandu lebih jauh ke rumah, gandingan warna dengan rasa kasual keseluruhan akan menambahkan sesuatu seperti kasut suede kelabu pada campuran di sini.

Seluar chino merah juga boleh dipadankan dengan sweater kelabu.

Seluar chino merah juga boleh dipadankan dengan sweater kelabu.

4. Baju Baju & Chinos

Jika anda mencari sesuatu yang lebih kasual dan lebih berinspirasikan Americana, anda boleh menggunakan warna kelabu seluar cina digandingkan dengan baju corak gingham merah atau mungkin juga baju korduroi burgundy untuk sesuatu yang terutamanya desa.

Fikirkan untuk berpasangan dengan perkara seperti jaket kulit di sini untuk sesuatu yang lebih lasak tetapi masih dalam payung keseluruhan pakaian lelaki klasik.

Anda boleh menggunakan seluar chino kelabu yang dipadankan dengan baju corak gingham merah untuk penampilan yang lebih kasual dan berinspirasikan Americana.

Anda boleh menggunakan seluar chino kelabu yang dipadankan dengan baju corak gingham merah untuk penampilan yang lebih kasual dan berinspirasikan Americana.

Perbuatan dan Larangan Berpasangan Kelabu & Merah

1. Jangan Pakai Baju Baju Maroon

Kesilapan yang dilakukan oleh ramai lelaki apabila mula-mula menceburi pakaian lelaki ialah membeli baju baju berwarna pejal dalam warna permata gelap termasuk merah marun, selalunya dalam kemasan satin yang berkilat. Kontrasnya bukan sahaja terlalu memberangsangkan dalam pakaian formal, tetapi ia juga akan mengurangkan keseluruhan ensembel jika anda memakai baju seperti ini. Ia sudah tentu akan lebih biasa dilihat dalam tetapan seperti prom sekolah menengah atau mungkin Scarface kostum Halloween dan itu pastinya bukan persatuan yang anda mahu pergi.

Al Pacino memakai baju berwarna merah maroon dalam filem Scarface pada tahun 1983. (Kredit Imej: Gambar Universal)

Al Pacino memakai baju berwarna merah maroon dalam filem Scarface pada tahun 1983. (Kredit Imej: Gambar Universal)

Ini, sudah tentu, benar terutamanya apabila dipasangkan dengan tali leher warna yang sama . Secara keseluruhan, kami secara amnya mengesyorkan agar baju anda lebih terang daripada warna jaket anda dan atau sut penuh untuk memastikan pakaian kelihatan harmoni dan untuk menyanjung siluet anda.

Pakai baju dengan warna yang lebih terang daripada jaket atau sut anda untuk penampilan yang harmoni.

Pakai baju dengan warna yang lebih terang daripada jaket atau sut anda untuk penampilan yang harmoni. ( Tali leher Paisley Sutera Madder Kuno dari Fort Belvedere)

2. Lebih Fokus pada Kelabu untuk Pakaian Formal

Petua kami yang seterusnya ialah semakin anda mahu pakaian anda menjadi lebih formal, lebih banyak ia harus memberi tumpuan kepada kelabu dan kurang pada merah. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, kelabu ialah warna neutral yang membantu untuk menggariskan pakaian dan merupakan asas pakaian formal, manakala merah secara semula jadi lebih berani dan sepatutnya digunakan untuk potongan aksen dan aksesori, terutamanya untuk menarik perhatian ke arah muka. Mempunyai satu hingga tiga aksesori merah sekurang-kurangnya berhampiran muka mungkin sama seperti yang anda mahukan dan sekali lagi, semakin gelap merah semakin formal ia akan menjadi.

Kami mengesyorkan memakai kelabu dalam tetapan formal kerana merah cenderung menjadi lebih berani.

Kami mengesyorkan memakai kelabu untuk tetapan formal kerana merah cenderung menjadi lebih berani.

Seperti yang kami sebutkan dalam panduan kami untuk Menggandingkan Kelabu dan Biru , anda hampir sama boleh memakai ensembel yang menampilkan sut kelabu dan baju biru serta sut biru dengan baju kelabu. Walau bagaimanapun, perkara yang sama sebenarnya tidak benar apabila membincangkan kelabu dan merah. Walaupun anda pasti boleh memakai sut dalam warna kelabu yang berbeza dengan baju yang menggabungkan warna merah, memakai sut merah dengan baju kelabu bukanlah penampilan yang kami cadangkan.

Intinya di sini ialah sut merah benar-benar akan berada di luar parameter pakaian lelaki yang benar-benar klasik; lebih biasa dilihat pada tokoh seperti The Joker atau burung merak yang berani di acara Pitti Uomo di Itali . Ia boleh dilakukan dalam situasi yang menonjol seperti ini, tetapi dalam kehidupan seharian bagi kebanyakan lelaki, anda mungkin akan berasa lebih selamat dan, terus terang, kelihatan lebih baik berpegang kepada kombinasi yang lebih klasik seperti sut kelabu dan kemeja dengan ton merah.

Sut tiga helai kelabu arang digabungkan dengan aksesori tona merah

Sut tiga helai kelabu arang digabungkan dengan aksesori tona merah.

3. Pastikan Potongan Penyata Minimum

Kami telah merujuk kepada petua ini sebentar tadi tetapi sekali lagi, adalah penting untuk memperkukuh bahawa anda tidak boleh memakai terlalu banyak potongan pernyataan secara serentak dalam pakaian seperti ini. Merah ialah warna yang berani dan menarik perhatian, jadi jika terlalu banyak aksesori atau elemen pakaian sekali gus mungkin akan membuatkan pakaian kelihatan terharu. Anda boleh mempertimbangkan untuk menutup salah satu pakaian ini dengan sesuatu seperti merah marun fedora , sarung tangan memandu merah , atau sekali lagi boutonniere carnation merah, tetapi jangan pakai ketiga-tiga ini bersama-sama supaya anda tidak akan kelihatan seperti penjahat Dick Tracy.

Sarung Tangan Memandu Merah dan Pasir Berlumba dalam Kulit Lamb Nappa oleh Fort Belvedere

Sarung Tangan Memandu Merah dan Pasir Berlumba dalam Kulit Lamb Nappa oleh Fort Belvedere

4. Pilih Potongan yang Mempunyai Kedua-dua Kelabu & Merah

Sebagai petua keseluruhan terakhir di sini, satu lagi perkara yang kami sebutkan sebelum ini: cuba cari kepingan yang mengandungi kedua-dua warna kerana ia akan berfungsi dengan baik terutamanya dalam pakaian yang anda pasangkan di tempat lain. Sebagai contoh, anda boleh menemui ikatan yang menampilkan jalur repp berwarna kelabu dan merah atau mungkin corak mikro kelabu di atas tanah merah. Dan sekali lagi, mencari sut dalam warna kelabu dengan overcheck atau mungkin jalur halus dalam ton merah akan kelihatan sangat pintar dalam pakaian yang menampilkan gandingan warna ini.

Tali Sutera Berjalur Shantung Merah Gelap, Biru dan Putih - Fort Belvedere

Tali Sutera Berjalur Shantung Merah Gelap, Biru dan Putih – Fort Belvedere

Pakaian Kelabu & Merah untuk Bulan yang Lebih Sejuk

1. Mantel & Selendang

Mari kita kembali kepada beberapa lagi contoh pakaian, meletakkan lebih banyak lapisan untuk musim yang lebih sejuk. Mungkin cara paling mudah untuk menggabungkan gandingan warna ini ke dalam bidang pakaian luar adalah dengan bermula dengan kot berwarna kelabu dan kemudian menambah selendang berwarna merah.

Walaupun anda juga boleh mempertimbangkan untuk memasukkan pakaian kepala yang menampilkan rona merah seperti fedora atau tudung budak surat khabar , ini tidak akan ditemui seperti biasa dan ia mungkin kelihatan sedikit mencolok jika orang lain tidak biasa melihat anda dalam jenis gandingan warna ini.

Anda boleh memasangkan mantel kelabu dengan selendang yang mempunyai sentuhan merah.

Anda boleh memasangkan kot kelabu dengan a selendang yang mempunyai sentuhan merah .

2. Kot Sukan Tweed dengan Sweater

Sedangkan kita sebutkan pakaian yang menampilkan kot sukan atau baju sejuk sebelum ini, anda sudah tentu boleh memasangkannya bersama-sama untuk pakaian yang akan menampilkan lapisan lain untuk memastikan anda hangat. Sesuatu seperti kelabu tweed kot sukan dengan baju sejuk tona merah di bawah sudah tentu akan kelihatan sangat pintar.

Untuk lapisan, anda boleh menggandingkan kot sukan tweed dan sweater atau kardigan dengan sentuhan merah bersama-sama dengan baju putih anda.

Untuk lapisan, anda boleh menggandingkan kot sukan tweed dan sweater atau kardigan dengan sentuhan merah bersama-sama dengan baju putih anda. ( tali leher , boutonniere , dan segi empat sama poket dari Fort Belvedere.)

3. Baju Merah

Jika anda ingin memilih pilihan yang sangat berani di sini, anda boleh mempertimbangkan kot merah. Sesuatu seperti ini tidak akan menjadi pilihan yang sangat serba boleh untuk pakaian luar sudah tentu, tetapi ia boleh berfungsi sebagai sekeping pernyataan dan kerana anda tidak akan memakainya sepanjang hari seperti anda menggunakan sut merah tetapi sebaliknya menanggalkannya sebaik sahaja anda masuk ke dalam rumah, kesan keseluruhannya tidak akan begitu menggegarkan.

Kyle memakai kot burgundy.

Kyle memakai kot burgundy dan selendang burgundy.

Kasut untuk Pakaian Kelabu & Merah

Kasut merah

Untuk menyelesaikan perkara hari ini, satu bahagian terakhir pakaian untuk dibincangkan apabila mempertimbangkan gandingan warna kelabu dan merah ini, sudah tentu, adalah kasut. Pilihan yang paling tradisional di sini mungkin adalah kasut oxford dalam warna darah lembu atau merah gelap yang diperbuat daripada kulit Cordovan.

Anda boleh melengkapkan penampilan anda dengan sepasang kasut oxford dalam warna darah lembu.

Anda boleh melengkapkan penampilan anda dengan sepasang kasut oxford dalam warna oxblood.

Terdapat banyak pilihan lain untuk kasut warna merah sama ada dalam gaya kasut, termasuk a Derby atau pun a loafer , atau mungkin juga but dan dalam warna bukan sahaja dengan warna merah gelap atau burgundy tetapi juga merah sebenar yang lebih berani. Sudah tentu, anda tidak perlu pergi dengan yang lebih mahal dan agak lebih temperamental Kulit Cordovan , anda boleh menggunakan kulit anak lembu standard juga.

Allen Edmond Norwich Cordovan Monk Strap

Allen Edmond Norwich Cordovan Monk Strap

Kasut Kelabu

Walaupun kasut kulit kelabu agak jarang dan tidak begitu serba boleh, kasut suede kelabu boleh berfungsi dengan baik dalam tetapan kasual dan juga beberapa tetapan kasual perniagaan. Kulit kelabu kasut sukan boleh dipakai dalam ensembel kasual untuk gaya yang lebih bergaya dan sudah tentu, anda boleh menukar rupa hampir mana-mana kasut dengan memasukkan tali kasut berwarna , jadi merah akan menjadi pilihan semula jadi di sini.

Sepasang kasut suede kelabu akan berfungsi dalam suasana kasual dan kasual perniagaan.

Sepasang kasut suede kelabu akan berfungsi dalam tetapan kasual dan kasual perniagaan.

Bergerak dari kasut ke stokin, memadankan ton stoking anda dengan seluar anda sudah tentu adalah pilihan yang paling konservatif tetapi anda boleh menggunakan pilihan yang lebih berani dengan menggabungkan lebih banyak warna merah jika anda memilihnya. Dan sekali lagi, memakai stokin yang menampilkan kedua-dua warna kelabu dan merah seperti sepasang stokin berjalur bayangan akan menjadi satu lagi pilihan bijak.

Burgundy Merah Kelabu Muda, Oren, Perang, Turquoise, Hijau, Arang Tentera Laut, Ungu Bergaris Atas Stokin Anak Lembu dengan Jalur Bayangan

Stokin Bergaris Shadow Stripe dari Fort Belvedere .

Kesimpulan

Secara keseluruhannya, kelabu neutral dan asas yang digandingkan dengan warna merah yang lebih berani menghasilkan kombinasi pintar yang akan berfungsi pada musim yang berbeza dan pada pelbagai peringkat skala formaliti .

Bagaimanakah anda suka memakai kelabu dan merah bersama-sama? Kami berminat untuk mengetahui gandingan kegemaran anda, jadi kongsi dalam komen!