Cara Memakai Kuning sebagai Warna Pakaian Lelaki

cara memakai kuning berskala 3840x2160

Meneruskan siri kami tentang cara memakai warna tertentu, kami beralih daripada dua warna pakaian lelaki yang dipandang rendah, hijau dan oren , dan satu terlebih menilai satu, hitam , kepada seseorang yang enggan digunakan oleh sesetengah lelaki kerana kecerahan atau tonnya: kuning. Sebagai aksen, kuning digandingkan dengan sangat baik dengan warna pakaian lelaki klasik, dan julat ton yang disertakan menjadikannya agak serba boleh apabila ditampilkan sebagai artikel pakaian yang lebih besar seperti kot sukan .

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Kuning ialah Julat Warna
  2. Warna Apa yang Dipasangkan dengan Kuning?
  3. Cara Memakai Kuning
  4. Apa yang Perlu Dielakkan dengan Kuning
  5. Kesimpulan
Elvis Presley memakai jaket kuning dan seluar kelabu

Elvis Presley memakai jaket kuning dan seluar kelabu

https://shop.gentlemansgazette.com/catalogsearch/result/?q=yellow&q=ye Grenadine kuning pastel dengan biru langit untuk penampilan musim bunga kasual.

Warna Kuning PantoneKuning ialah Julat Warna

Kuning termasuk julat warna dengan nama yang jelas: buff, mentega, emas, mustard, oker, dan juga tan, yang semestinya mesti mengandungi sedikit kuning. Bergantung pada tonnya, kuning boleh sama ada menjadi aksen yang kuat atau dianggap sebagai neutral, jadi ia kekal sebagai kemungkinan untuk beberapa musim dan keadaan iklim. Pada musim bunga, tali leher kuning pastel akan dipadankan dengan baik dengan biru langit, contohnya, manakala dalam cuaca yang lebih panas, tali leher kuning asli atau jaket linen mustard mungkin dipilih. Pada musim sejuk, warna kuning kaya yang mengandungi sedikit coklat adalah sesuai, seperti dalam kot sukan oker.

Kot sukan oker kuning dengan tekstur boleh mencerahkan hari musim sejuk yang sejuk dan mendung

Grenadine kuning pastel dengan biru langit untuk penampilan musim bunga kasual.

Tali leher Drakes Buttermilk dan poket tepi bertali pendek Simmonot Godard yang dipakai dengan warna biru untuk musim panas.

Kot sukan oker kuning dengan tekstur boleh mencerahkan hari musim sejuk yang sejuk dan mendung

Warna Apa yang Dipasangkan dengan Kuning?

Berikut ialah 5 cara klasik untuk menggandingkan warna lain dengan kuning.

1. Kuning dan Biru

Warna klasik (dan paling mudah) untuk dipadankan dengan kuning ialah biru. Memadankan kuning dan biru adalah sukar kerana kedua-duanya berada di kuadran bertentangan pada roda warna, bermakna ia secara amnya saling melengkapi. Penguasaan warna biru dalam pakaian lelaki yang disesuaikan (fikirkan sut tentera laut klasik) mengundang tambahan warna kuning. Walau bagaimanapun, pastikan anda memadankan ton kedua-dua warna. Sebagai contoh, tali leher kuning terang akan berfungsi lebih baik dengan sut biru diraja berbanding dengan warna biru tua yang kontrasnya mungkin terlalu tinggi. Secara keseluruhan, gandingan kuning dan biru terang paling kerap muncul dalam cuaca panas manakala kombinasi warna yang lebih diredamkan pada suhu yang lebih sejuk.

Kot sukan madu Orazio Luciano dengan seluar kelabu dari Armoury.

Tali leher Drakes Buttermilk dan poket tepi bertali pendek Simmonot Godard yang dipakai dengan warna biru untuk musim panas.

2. Kuning dan Kelabu

Kuning ialah cara terbaik untuk mencerahkan warna kelabu, yang merupakan warna yang menonjol dalam pakaian lelaki. Bagi mereka yang menganggap kelabu agak menjemukan, aksesori kuning boleh menyerlahkan pakaian yang sangat kelabu. Sut yang lebih ringan hingga kelabu pertengahan dan gandingan kuning pastel kelihatan paling sesuai. Sebagai alternatif, kot sukan kuning hangat dan seluar kelabu adalah lebih unik dan canggih.

Tali leher kuning Fort Belvedere melengkapi warna coklat kot sukan bertekstur ini.

Kot sukan madu Orazio Luciano dengan seluar kelabu dari Armoury.

3. Kuning dan Coklat

Apabila ia datang kepada warna latar belakang yang diredamkan, untuk aksesori kuning saya lebih suka kehangatan sut coklat. Oleh kerana tonnya lebih rapat (coklat boleh dibuat menggunakan warna kuning dengan warna lain), coklat masih membenarkan kuning bersinar tanpa menghasilkan terlalu banyak kontras; coklat kekal sebagai latar belakang tanpa hilang sama sekali.

musim sejuk kuning dan hijau

Tali leher kuning Fort Belvedere melengkapi warna coklat kot sukan bertekstur ini.

4. Kuning dan Hijau

Hijau diperbuat daripada gabungan kuning dan biru, jadi tidak menghairankan bahawa hijau adalah satu lagi pilihan untuk digandingkan dengan kuning, walaupun versi bumi bagi warna-warna ini kelihatan paling baik bersama-sama, dan biasanya dengan warna hijau sebagai warna aksen. Contohnya, kot sukan dalam nada oker atau unta kelihatan bagus dengan tali leher hijau hutan pada musim sejuk. Walau bagaimanapun, kot sukan hijau zaitun boleh dilengkapkan sama dengan rajutan kuning tanah jaket untuk bakat musim luruh. Kedua-dua warna adalah pilihan yang sangat baik untuk seluar apabila dipadankan dengan aksesori nada yang lain.

kuning dan burgundy

musim sejuk kuning dan hijau

5. Kuning dan Burgundy

Gandingan kedua terbaik untuk cuaca lebih sejuk ialah memakai kot sukan dalam ton kuning hangat dengan seluar burgundy atau merah maroon, tali leher atau kot. Ini adalah gabungan yang saya suka pada musim luruh menuju ke musim sejuk.

tali leher kuning luciano barbera

Unta berwarna kuning berpasangan cantik dengan burgundy

Cara Memakai Kuning

Tidak yakin bahawa kuning bernilai ditambah pada almari anda, atau hanya memerlukan beberapa idea lagi? Teruskan membaca.

Ingin menambah lebih banyak warna kuning pada almari pakaian anda?

Tekan di sini!

Mulakan dengan Aksesori

Kebanyakan lelaki mungkin akan mula memakai kuning dalam bentuk tali leher atau segi empat sama poket. Ini memberi anda peluang untuk memulakan yang kecil dan bereksperimen. Nasihat penting ialah mengelakkan sutera satin berkilat atau emas terang serta tali leher yang lebar. Dengan aksesori kuning, kurang adalah lebih, dan kehalusan adalah kunci kejayaan. Mana-mana tali leher yang cerah berisiko mengalihkan perhatian orang dari wajah anda di tempat yang anda inginkan. Pastel dan kuning lembut adalah warna yang sangat bagus apabila memilih dengan tali leher kuning padu.

Madder Print Silk Tie in Buff 9cm lebar dengan Corak Merah , Field Scabious Boutonniere Buttonhole & Classic White Pocket Square

tali leher kuning luciano barbera

Jika anda lebih suka corak, ini buff purba madder bercetak tali leher sutera dari Fort Belvedere berfungsi dengan sempurna dengan pelbagai jaket biru dari biru langit hingga navy serta dengan kelabu. Kuning di sini agak terkawal.

Shantung Bergaris Tentera Laut, Krim dan Tali Sutera Kuning - Fort Belvedere

Tali Sutera Cetakan Madder dalam Buff , Lubang butang Field Scabious Boutonniere & Petak Poket Putih Klasik

Perlu diingat bahawa anda boleh bermula dengan lebih kecil lagi dengan memilih tali leher dengan beberapa jalur kuning yang mengiringi warna tanah yang lebih lembut yang telah anda gunakan, seperti tali leher tentera laut ini, juga dari Fort Belvedere.

Poket Linen Kuning Pucat dengan tepi x jahitan kuning digulung tangan Fatto a mano Buatan Itali - Fort Belvedere

Shantung Bergaris Tentera Laut, Krim dan Tali Sutera Kuning – Fort Belvedere

Poket linen putih segi empat sama dengan hanya jidar kecil berwarna kuning atau emas turut menambah sedikit warna dan boleh dipadankan dengan tali leher yang mengandungi beberapa sentuhan kuning juga.

Yellow Carnation Boutonniere Buttonniere Handmade Sutera Fort Belvedere

Poket Linen Kuning Pucat dengan tepi x jahitan kuning digulung dengan tangan Fatto a mano Buatan Itali – Fort Belvedere

Untuk pendekatan yang unik, anda boleh cuba menambah warna kuning dalam bentuk boutonniere bunga, seperti boutonniere carnation kuning. Ia merupakan pelaburan murah yang menambahkan sentuhan musim bunga pada lapel anda.

Menyelaraskan manset dengan stoking anda seperti Navy dan Yellow Shadow Stripe Ribbed Socks oleh Fort Belvedere

Yellow Carnation Boutonniere Buttonniere Handmade Sutera Fort Belvedere

Akhir sekali, jangan lupa stoking sebagai aksesori kuning. Walaupun ada yang suka pakai stokin berwarna terang sebagai kenyataan, pilihan yang lebih elegan dan halus adalah seperti a jalur bayangan fil d’ecosse yang menggabungkan kuning dan navy bersama-sama.

Vest Linen Kuning dengan Sut Linen Biru Langit

Menyelaraskan manset dengan stoking anda seperti Stokin Bergaris Tentera Laut dan Garis Bayangan Kuning oleh Fort Belvedere

Tambah Vest dan Waistcoat Kuning

Sama ada anda sedang berpakaian kasual pintar atau secara formal pakai pagi , kuning mempunyai tempat dalam bentuk waistcoat atau vest.

Rompi kuning

Vest Linen Kuning dengan Sut Linen Biru Langit

Rompi atau kardigan rajutan kuning pastel ialah sehelai peralihan padat untuk dipakai pada cuaca awal musim bunga apabila masih sejuk, tetapi anda ingin membawa warna musim ini.

Putera Harry memakai kot berwarna kuning

Vest Kuning

Sebaliknya, jika anda mendapati diri anda berada di majlis untuk memakai pagi, seperti menghadiri Ascot Diraja di UK atau perkahwinan anda sendiri, kot berwarna kuning atau buff ialah cara yang boleh diterima sepenuhnya untuk mencerahkan arang dan kelabu dalam kod pakaian yang sangat dikawal. Warnanya sesuai untuk acara musim bunga dan awal musim panas pesta taman dan perlumbaan kuda di mana anda mungkin memakai pakaian pagi, mungkin dipakai dengan tali leher merah jambu atau biru pastel seperti Putera Harry.

2017 NFL Hall of Fame dilantik

Putera Harry memakai kot berwarna kuning pucat

Lulus ke Yellow Sports Coats

Di Amerika Syarikat, ramai orang akan biasa dengan kot sukan kuning dari jaket ikonik yang dipakai oleh Hall of Famers bola sepak, walaupun NFL berkeras untuk memanggil mereka emas untuk persatuan dengan kecemerlangan yang tersirat oleh logam berharga itu. Menariknya, ini adalah dibuat-untuk-ukur oleh Haggar dengan tenunan bulu di India yang dicelup dengan gabungan rahsia pigmen ; emas itu bertujuan untuk kelihatan baik di televisyen. Apa pun namanya, warna itu berguna sebagai contoh dari keluarga kuning yang tidak terlalu menggembirakan dan boleh dipadankan dengan seluar dan tali leher pelbagai warna.

Hopsack kuning

2017 NFL Hall of Fame dilantik

Saya memiliki kot sukan hopsack kuning yang merupakan salah satu kegemaran saya dalam cuaca yang lebih panas, kerana saya boleh memakainya dengan mudah dengan seluar bulu tropika tentera laut, chinos biru atau seluar kapas putih dengan atau tanpa pelbagai tali leher biru. Begitu juga dengan jaket Hall of Fame, ia berwarna kuning halus.

linen kuning

Blazer hopsack kuning untuk cuaca yang lebih panas

Walau bagaimanapun, apabila cuaca panas dan cerah, itulah satu-satunya peluang untuk memakai ton yang sama cerah dalam jaket kuning, seperti yang dalam linen, dengan atau tanpa corak.

kuning dan gingham

Linen kuning bertekstur cantik menjadikan warna kelihatan kaya

Keadaan cahaya matahari yang kuat cenderung untuk mengalahkan kuning dan menjadikannya kurang mengejutkan secara visual, walaupun, diakui, rupa masih berani dan bukan untuk semua orang. Warna kuning yang kuat dipadankan dengan baik dengan denim indigo pejal atau baju gingham biru.

chinos kuning

Kuning dan gingham

Sebaliknya, dalam cuaca sejuk, kuning coklat seperti oker dan unta adalah pilihan terbaik dan agak terkawal. Kerana nada kuning sudah diredam, mereka bertindak seperti neutral. Seperti yang dibincangkan di atas, ini membolehkan gandingan dengan warna musim sejuk lain seperti hijau hutan, coklat dan burgundy sambil menyerikan penampilan bermusim anda.

Seluar Kuning Membuat Kenyataan Berani

Kasut derby Oxblood dengan Stokin Kelabu dengan Kelabu Muda dan Jam Hitam dalam Kapas - Fort Belvedere dengan seluar kuning mustard

Chino kuning pekat

Untuk penampilan musim panas Itali atau untuk mencapai gaya pergi ke neraka seluar dipakai di Pantai Timur AS, cuba chinos kuning. Bergantung pada tempat tinggal anda, seluar cerah mungkin mendapat banyak perhatian, tetapi ia sesuai untuk dipakai di tempat seperti Rom atau Naples, Martha's Vineyard atau Hamptons, dan di tempat peranginan .

Casentino

Seluar kuning mustard dengan cuff 2″ dipadankan dengan Stokin Kelabu dengan Jam dalam Kapas oleh Fort Belvedere

Sekali lagi, biru adalah cara untuk pergi dengan chinos kuning, dalam bentuk baju dan/atau kot sukan. Jaket biru akan menundukkan kuning seluar lebih daripada baju sahaja. Keutamaan peribadi saya, jika memakai seluar kuning, adalah memilih warna pastel daripada kuning yang lebih panas, sesuatu yang lebih hampir dengan warna air limau berbanding limau itu sendiri. Ingat bahawa, sebagai peraturan, pastel atau kuning lebih terang sesuai dengan biru muda manakala kuning panas memerlukan biru yang lebih kaya.

Pakaian Luar Kuning adalah Pilihan Paling Berani

Pada pertunjukan musim sejuk Pitti Uomo yang diadakan setiap bulan Januari di Florence, anda pasti akan melihat sekurang-kurangnya satu kot bulu Casentino berwarna kuning. Ini adalah langkah berani yang condong ke arah gaya merak, tetapi sering dikatakan bahawa perkara yang keterlaluan dalam sut atau baju sukan boleh diterima dalam kot,sepertilapel lebar, corak yang kuat, dan warna yang cemerlang. Jika anda mendapati ia terlalu kuat, unta ialah pilihan sandaran yang mudah, di mana kuning dilembutkan dengan coklat, yang sesuai dalam cuaca sejuk di mana anda akan memakai kot.

jaket kuning luciano barbera dengan baju biru

Kot Casentino kuning

Pada musim bunga atau musim luruh, baju hujan panjang pinggul yang lebih pendek dalam kanvas kuning boleh berfungsi untuk penampilan yang lebih kasual, sekali lagi, terutamanya dengan denim biru atau chinos. Menariknya, baju hujan kuning pekat seperti ini dari Luciano Barbera nampaknya sesuai untuk keadaan hujan sama seperti kot sukan kuning terang berada dalam cahaya matahari musim panas yang kuat.

Jaket tweed dengan baju gaun oren kuning dan Houndstooth Silk Bourette Bow Tie Burgundy Cream - Fort Belvedere

Jaket kuning Luciano Barbera dengan baju biru

Apa yang Perlu Dielakkan dengan Kuning

Rumah fesyen seperti Salvatore Ferragamo selalunya menawarkan pakaian lelaki yang terunggul.

Kuning hanya berfungsi untuk baju dalam rona pastel yang sangat halus, seperti baju kuning-oren dengan Houndstooth Silk Bourette Bow Tie

Tiada Baju Baju Kuning Cerah

Kebanyakan penekanan kami dalam artikel ini adalah pada kuning sebagai warna aksen atau dalam warna pastel dan lembut apabila dipakai sebagai pakaian. Terdapat beberapa sebab mengapa baju kuning jarang berlaku. Pertimbangan penting apabila memakai baju kuning ialah bagaimana ia akan sepadan dengan kulit anda, seperti mana-mana baju berwarna terang, kerana ia mewakili petak besar warna begitu dekat dengan muka anda. Saya pernah memakai baju kuning ketika saya masih muda dan apabila saya pergi ke kedai haberdasher Itali di Rom, saya diberitahu secara terus terang bahawa ia tidak sesuai dengan kulit saya. Ia adalah panggilan bangun tidur, dan pengajarannya adalah untuk mengelakkan sama sekali memakai baju berwarna terang. Ia pastinya bukan gaya klasik. Jika warna kuning dipakai sebagai baju, pilih sama ada kuning pastel yang sangat pucat yang sesuai dengan kulit anda atau pakaian kasual. polo atau baju golf .

Elakkan Memakai Kuantiti Kuning Pada Masa yang Sama

Ini mungkin tidak perlu diperkatakan, tetapi melainkan anda mahu kelihatan seperti Big Bird dari Sesame Street atau mentol lampu, sebaiknya elakkan daripada memakai berbilang artikel pakaian kuning secara serentak. Kecuali dengan aksesori kecil seperti a bunga boutonniere dan tali leher, satu artikel kuning pada satu masa adalah peraturan yang baik. Berikutan ini, seseorang tidak boleh memakai sut kuning.

Gabungan kuning dan biru dipengaruhi secara negatif oleh dua kuning berbeza

Rumah fesyen seperti Salvatore Ferragamo selalunya menawarkan pakaian lelaki yang terunggul.

Jangan Gabungkan Dua Kuning Berbeza

Memperluas nasihat di atas, harus dikatakan bahawa memakai dua item dalam warna kuning boleh menjadi rumit kerana terdapat banyak variasi berbeza pada warna. Jika item kuning anda hampir dengan tona tetapi tidak tepat, perbezaannya akan menggelegar dan bertembung dengan ketara. Ini berlaku untuk mana-mana dua warna, bukan hanya kuning, jadi penjagaan perlu diambil untuk menyelaras dengan betul.

Seluar bercorak bintang kuning seperti ini adalah laungan untuk perhatian

Gabungan kuning dan biru dipengaruhi secara negatif oleh dua kuning berbeza

Elakkan Menggabungkan Butiran Mencolok dengan Kuning

Semua brogue kuning

Seluar bercorak bintang kuning seperti ini merosakkan kombinasi yang menjanjikan

Ini adalah peraturan yang bagus untuk hampir semua warna terang dalam pakaian lelaki, dengan beberapa pengecualian. Elakkan fabrik berkilat, corak yang kuat atau tidak sopan, dan kasut kuning. Pilihan-pilihan fesyen yang terlalu popular ini adalah rayuan untuk perhatian, dan mereka cenderung kelihatan mencolok atau murah.

Semua brogue kuning menarik mata ke bawah ke kaki anda

Jangan Abaikan Keadaan Bermusim

Prinsip panduan dalam panduan ini telah memikirkan tentang musim dan cuaca. Kot sukan berwarna kuning pastel akan kelihatan di luar musim pada pertengahan musim sejuk sama seperti unta menjadi luar biasa pada musim panas, jadi pastikan anda mengikut rentak tahun.

Kesimpulan

Kuning mungkin dianggap sebagai warna untuk cuaca panas atau untuk musim bunga dan musim panas, tetapi ia mempunyai pelbagai jenis yang sesuai untuk semua musim. Jika anda baru mengenal kuning, mulakan dengan kecil tetapi jangan teragak-agak untuk mencubanya, pertama dengan aksesori kemudian dengan satu artikel pakaian; ia akan menambahkan rasa tenaga dan kecerahan pada pakaian anda.

Bagaimana anda memakai kuning? Kongsi kegunaan warna anda dalam komen di bawah.