Cara Memakai Putih Putih: Gading, Krim dan Batu dalam Pakaian Lelaki

cara memakai putih berskala 3840x2160

Sebelum ini di Gentleman's Gazette, kami berbincangbagaimana untuk memaksimumkan penggunaan putihdalam almari pakaian anda, terutamanya semasa musim panas bulan. Jika anda masih berminat untuk mencuba warna putih, warna putih pudar, krim, gading atau kuning air boleh menjadi pintu masuk anda kepada warna yang lebih cerah. Mereka juga amat sesuai untuk dipakai sepanjang musim.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Cara Memakai Putih-Putih
  2. Pertimbangan Apabila Memakai Putih-Putih
  3. Kesimpulan
Seluar Flanel Putih Krim 1920an

Dua tona seluar flanel putih pudar tahun 1920-an

Cara Memakai Putih-Putih

Sebagai warna putih yang lebih lembut, putih pudar berpotensi menjadi sebahagian daripada setiap pakaian atau aksesori yang anda pakai. Hari ini, kami akan merangkumi pelbagai warna putih pudar, sebab untuk menambah warna putih pucat ke dalam pakaian anda, dan pertimbangan penting untuk dibuat apabila memakai rona serba boleh ini.Apa Sebenarnya Off-White?

Ini kedengaran seperti mudah untuk dijawab, tetapi ia semacam soalan muslihat kerana putih pudar terdapat dalam beberapa perisa, termasuk gading, semula jadi, batu, ecru dan krim, masing-masing mempunyai perbezaan tonal tersendiri yang mempengaruhi cara ia menyelaras dengan selebihnya pakaian anda (biasanya cuaca panas). Jadi, apa yang pernah dikatakan oleh Hakim Mahkamah Agung A.S. Potter Stewart tentang kelucahan–saya tahu apabila saya melihatnya–sangat terpakai pada varian warna putih: sukar untuk dihuraikan tetapi jelas pada pandangan. Untuk tujuan kami, kami bercakap tentang apa-apa sahaja yang berada di antara putih tulen dan kuning air. Oleh kerana istilah catch-all berwarna putih pudar, putih harus sentiasa menjadi rona utama. Akhirnya, ini bermakna pembayang warna halus dalam pakaian yang sebahagian besarnya berwarna putih.

Puan-puan bermusim putih dan putih

Dua versi berbeza jaket putih pudar [Kredit Imej: Pinterest ]

Dalam terminologi putih pudar, krim menunjukkan warna putih dengan warna kuning seperti gading, manakala semula jadi digunakan pada pakaian yang bersempadan dengan kuning air (kerana ia mengandungi sedikit coklat ) tetapi tidak sampai ke sana. Sementara itu, batu menandakan putih pudar dengan beberapa kelabu di dalamnya. Perbezaan ini penting kerana walaupun neutraliti warna putih pudar membolehkannya selaras dengan banyak warna berbeza, nada tertentu menentukan versi putih pudar yang boleh anda pasangkan dengan item lain dalam pakaian anda.

Krim atau Gading

Kerana kuning berfungsi hebat dengan biru , krim juga begitu. Dengan lanjutan, ia berpasangan dengan baik dengan mana-mana warna lain yang berkaitan dengan kuning, seperti coklat tembakau, iaitu antara coklat dan oren (ingat oren memang merah + kuning). krim Seluar panjang Oleh itu, akan digandingkan dengan linen tembakau atau hopsack biru pertengahan jaket . Sebaliknya adalah lebih jarang, kerana ia biasanya lebih rumit untuk memakai pepejal yang lebih ringan kot sukan dengan lebih gelap seluar , tetapi anda boleh melakukan jaket krim dengan seluar navy, sebagai contoh. Kerana ia memancarkan ton kuning, krim mungkin warna putih pudar yang paling terang dan paling musim panas.

Seluar krim dipakai dengan warna biru dan merah jambu

Seluar krim dipakai dengan warna biru dan merah jambu [Kredit Imej: Pinterest ]

Batu

Sebaliknya, kerana putih dengan rona kelabu, batu lebih terpelihara dan oleh itu juga paling sesuai dipadankan dengan warna yang lebih menjemukan seperti kelabu, coklat atau biru laut. Oleh itu, batu boleh melihat penggunaan yang lebih lanjutan ke musim bunga atau jatuh untuk menceriakan musim ini, dan, sebaliknya, juga apabila warna cuaca sejuk tradisional dipakai pada musim panas . Jika anda ingin melakukan versi tentera laut klasik blazer dengan seluar putih tetapi ingin menyerlahkan sedikit, seluar batu mungkin pilihan terbaik anda.

Seluar batu Brooks Brothers Golden Fleece dipakai dalam pakaian cuaca sejuk atau sejuk termasuk kelabu.

Seluar batu Brooks Brothers Golden Fleece dipakai dalam pakaian cuaca sejuk atau sejuk termasuk kelabu. [Kredit Imej:: Brooks Brothers ]

Semulajadi

Dengan rona coklatnya, warna semula jadi sangat sesuai dengan warna coklat dan warna coklat akan dipadankan dengan pelbagai warna biru seperti biru langit atau laut. Sedikit lebih gelap dan ia akan menjadi kuning air, yang mungkin menjadikannya yang paling serba boleh daripada putih-putih.

Chinese Incotex berlabel

Chino Incotex berlabel semula jadi [Kredit Imej: Amazon ]

Kadangkala, anda perlu percaya bahawa cara syarikat atau jenama menerangkan warna adalah benar kepada definisi standard, dan itu mungkin tidak berlaku. Saya telah melihat beberapa item pada asasnya berwarna putih pucat dipanggil dengan moniker beige dan beberapa item dengan cast kelabu dipanggil krim. Perkara yang merumitkan lagi, anda juga boleh mencari benda berlabel pasir, kuning air muda atau khaki cerah. Putih-putih jarang mengambil gambar dengan jelas, jadi jika anda melihat imej seluar putih pucat pada monitor anda, watak dan nada yang tepat akan sukar untuk dibezakan, yang mungkin benar bagi imej dalam artikel ini juga! Anda akan mendapati diri anda menjeling dan memeriksa berbilang peranti untuk cuba menentukan warna yang tepat sebelum membeli. Jadi, jika anda tidak melihatnya secara peribadi, bersiaplah untuk kemungkinan pulangan.

Jaket makan malam berwarna putih pudar dengan boutonniere semburan merah Fort Belvedere dan Bow Tie Hitam dalam Sutera Barathea dan poket sutera kotak-kotak Burgundy glen

Jaket makan malam berwarna putih pudar dengan boutonniere semburan merah mawar, Tali leher hitam dan poket sutera kotak-kotak burgundy glen. Putih pudar jelas memisahkan dari putih sebenar baju itu.

Red Spray Rose Boutonniere Bunga Lubang Butang Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Bunga Lubang Butang Boutonniere Rose Spray Merah

beli ni Tali Ikat Kupu-kupu Hitam dalam Tali Ikat Diri Rama-rama Bersaiz Barathea Sutera - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Ikat Kupu-kupu Hitam dalam Tali leher Rama-rama Bersaiz Barathea Sutera

beli ni

Dalam bahasa pakaian lelaki, apabila sesuatu item diterangkan sebagai putih, ia mungkin juga berwarna putih pudar, jadi jika anda mencari yang kedua, jangan tolak item yang disenaraikan sebagai putih. Contoh klasik ialah putih jaket makan malam , yang sentiasa putih pudar, perkara yang jelas apabila anda melihatnya dengan baju putih.

Kenapa Pakai Putih-Putih?

Christopher Lee dalam sut krim

Penulis dalam kot sukan krim di sebelah patung Beau Brummell [Kredit Imej: Etsy ]

Apabila kita bercakap putih, artikel pakaian yang paling biasa yang terlintas di fikiran adalah pertama, seluar, yang agak biasa; dan kemudian jaket dan saman ; diikuti dengan baju, yang biasanya jarang berlaku.

1) Ia Lebih Selamat daripada Putih

Nah, sedikit. Putih putih sering menjadi pilihan lelaki yang menganggap putih tulen terlalu menonjol atau berani. Bagi lelaki ini, memakai pakaian putih pudar yang lebih suram akan lebih selesa. Tiada tempat yang lebih jelas daripada dengan sut, kerana lebih ramai lelaki akan sanggup memakai pakaian putih pudar sesuai daripada satu dalam putih tulen, dan yang terakhir biasanya akan berfungsi lebih baik untuk kebanyakan. Kemeja putih mungkin salah satu warna baju yang paling biasa, tetapi ia juga merupakan warna terang yang tidak selalu dipadankan dengan banyak warna kulit.

Sut putih pudar boleh dibawa keluar dengan lebih berjaya daripada satu sut putih.

Sut putih pudar boleh dibawa keluar dengan lebih berjaya daripada satu sut putih. [Kredit Imej: Pinterest ]

Putih pudar juga lebih selamat dipakai daripada putih kerana ia memerlukan kurang kebimbangan tentang menjaga kebersihan pakaian anda. Tanda, calar dan tompokan kecil tidak banyak kelihatan pada seluar atau jaket putih pudar, jadi anda boleh mengurangkan rasa bimbang di mana anda duduk atau apa yang anda hadapi. Seluar dan jaket putih pudar juga boleh mempunyai lebih banyak flek atau tekstur padanya daripada putih yang lebih putih, kerana tidak mungkin untuk menambahkan elemen fabrik ini pada pakaian sambil mengekalkan warna putih tulen. Tekstur tambahan, slub atau gentian adalah perkara yang membantu untuk menyamarkan kotoran, jadi anda tidak perlu menyerah pada item dengan segera jika ia mempunyai tanda yang tidak boleh ditanggalkan. Putih pudar menunjukkan lebih banyak kotoran daripada, katakan, biru laut atau arang, tetapi ini benar untuk sebarang warna terang.

Kain Jaket Krim

Kain jaket krim yang menyembunyikan kotoran.

2) Ia Mempunyai Lebih Banyak Peluang untuk Dipakai

Fakta bahawa putih pudar kurang terang daripada putih juga merupakan faedah dalam memanjangkan penggunaan pakaian ke musim dan keadaan cuaca yang lain. Putih tulen benar-benar hanya boleh dilakukan dalam cuaca cerah yang hangat. Apabila suhu turun atau ketika mendung, warna putih pudar adalah pilihan. Lagipun, putih musim sejuk adalah bentuk putih pudar yang menjadikannya boleh diterima untuk cuaca sejuk. Anda boleh melihat ini dalam ilustrasi seni pakaian vintaj yang membuka artikel ini, di mana dua daripada lelaki itu memakai flanel putih pudar dalam rona yang berbeza. Dan, seperti yang dinyatakan sebelum ini, aspek kelabu batu menjadikannya sesuai untuk musim selain musim panas.

Sven Raphael Schneider memakai kot hijau zaitun dengan rompi sawo matang, tali leher jalur pepenjuru, baju cek putih & biru, Blue Cornflower Boutonniere & seluar krim serta sarung tangan hijau

Seluar batu Sven Raphael Schneider dalam cuaca musim luruh.

3) Ia Bukan Stark

Fakta bahawa warna putih pudar kurang terang juga merupakan nilai jualan dalam baju jika anda memakai jaket coklat atau hijau zaitun. Semasa baju putih yang segar muncul dengan warna biru atau kelabu jaket (kedua-duanya dianggap warna sejuk), ia boleh kelihatan silau di bawah warna yang lebih hangat seperti coklat. Jadi, jika anda memakai coklat kain flanel kot sukan, sebagai contoh, baju putih pudar biasanya akan kelihatan lebih harmoni daripada putih terang.

Kemeja krim dengan jaket coklat

Kemeja krim boleh melembutkan kontras apabila dipakai dengan jaket coklat.

Menariknya, baju baju sukar ditemui di luar rak. yang memalukan kerana mereka mengisi niche gaya yang penting. Di luar rak, pemilihan adalah terhad jika anda mahukan sesuatu yang lebih baik daripada versi murah tanpa menyeterika. Malah pembuat baju tersuai nampaknya mempunyai pilihan yang kecil–satu pilihan fabrik, satu ton putih pudar–mungkin kerana warna tersebut kurang dihargai atau dikaitkan dengan fesyen pada tahun 1990-an apabila ia kelihatan lebih meluas. Ini adalah keadaan yang harus diperbaiki. Ya, anda tidak akan memakai baju putih sekerap, tetapi bagi peminat gaya sebenar, ia sama pentingnya dengan mempunyai baju merah jambu atau berjalur berwarna.

Pertimbangan Apabila Memakai Putih-Putih

1) Pastikan Cipta Kontras yang Cukup

Seperti mana-mana warna, putih pudar tidak boleh dipakai sembarangan. Pertimbangan yang paling penting adalah untuk mencipta kontras atau pemisahan yang mencukupi antara putih pudar dan apa-apa putih yang anda pakai. Jika anda memakai jaket krim, sebagai contoh, anda ingin memastikan ia dibezakan daripada jaket anda baju raya . Ini lebih menjadi isu apabila memakai seluar putih dengan baju putih. Seluar putih dan baju putih boleh berfungsi bersama-sama jika seluar anda benar-benar putih (kadangkala dipanggil putih optik), tetapi jika seluar anda berwarna putih pudar, bahagian atas dan bawah anda kelihatan serupa tetapi nada yang cukup berbeza sehingga kombinasi itu kelihatan off. Ini sama seperti memakai merah marun jaket dengan seluar burgundy atau tali leher oren pepejal terbakar dengan seluar karat; mata serta-merta menyedari bahawa warna adalah serupa tetapi tidak tepat, jadi terdapat rasa tidak harmoni. Jika anda memakai baju putih pejal, penyelesaiannya adalah dengan mendapatkan seluar putih yang jelas tidak putih; perbezaan harus jelas. Pilihan lain ialah memakai baju anda dalam warna yang berbeza, seperti biru muda.

Dua Pendekatan untuk Membezakan Putih-Putih

Dua pendekatan untuk membezakan warna putih. Hogtown Rake di sebelah kiri dengan seluar yang jelas kontras dengan baju putihnya; Simon Crompton di sebelah kanan menggunakan baju biru. [Kredit Imej: Gaya Kekal ]

2) Pastikan Seluar Putih Putih Mempunyai Bahan Yang Cukup

Satu masalah yang berpotensi dengan seluar putih pudar ialah ia boleh kelihatan lusuh atau hambar dengan seluruh pakaian anda. Putih tidak pernah mengalami masalah itu kerana ia secara semula jadi sangat cerah. Seluar putih pudar, sebaliknya, boleh berundur lebih lama dalam beberapa kes, dan apabila ini berlaku, memakainya menjadi setara sartorial untuk mengecat semua bilik di rumah anda dalam kuning air–tidak berbahaya dan agak hambar. Dan, jika seluar anda dibasuh, kesannya ialah pakaian anda secara keseluruhan kelihatan tidak seimbang seolah-olah bahagian atas badan anda agak terpisah dari kaki anda.

Sama ada ini berlaku juga bergantung pada apa yang anda pakai di atas. Jika jaket, baju dan tali leher anda mengandungi corak atau warna yang kuat atau diperbuat daripada yang lebih beratkain, seluar putih pudar akan cenderung pudar ke belakang, menyebabkan pakaian anda kelihatan tidak seimbang atau berat atas. Penyelesaian yang jelas adalah untuk membumikan pakaian dan mengimbangi pakaian dengan menggunakan warna yang lebih gelap untuk seluar, yang bermakna bergerak lebih ke arah kuning air jika kita kekal dalam julat tonal yang sama. Tetapi, jika kita memakai seluar putih pudar, kain yang lebih tebal dan lebih tebal (seperti krim kapas kain kepar atau bulu flanel bukannya yang ringan cina ) akan melakukan silap mata.

Brian Sacawa Memakai Seluar Putih Putih

Walaupun Brian Sacawa daripada Dia Bercakap Gaya sentiasa berpakaian kemas, pakaian kirinya kurang seimbang berbanding di sebelah kanan. [Kredit Imej: {Kredit Imej: Dia Bercakap Gaya ]

Kesimpulan

Beige telah lama menjadi warna popular dalam pakaian lelaki, terutamanya di Amerika Syarikat, di mana ia membentuk bahagian bawah bersiap sedia seragam bersama tentera laut blazer . Sepupu rapatnya yang putih-putih kurang digunakan dalam perbandingan, walaupun ia agak serba boleh dan kadang-kadang lebih berguna daripada putih. Ia berpotensi untuk pudar kembali dalam beberapa kes, tetapi jika anda memilih warna putih pudar yang betul, anda boleh memasangkannya dengan semua warna ruji pakaian lelaki, termasuk coklat, kelabu dan biru, dan pastinya dengan mana-mana kasut pakaian coklat. Oleh itu, warna putih layak mendapat tempat penting dalam almari pakaian setiap lelaki.

Adakah anda suka baju kemeja putih pudar? Adakah anda akan memakai sut atau jaket berwarna putih atau adakah anda memakai seluar putih pudar? Beritahu kami di bahagian komen.