Cara Memakai Titik Polka dalam Pakaian Lelaki

cara memakai polka

Dalam bidang pakaian lelaki, terdapat segelintir corak klasik yang telah bertahan dalam ujian masa: cek glen, houndstooth , jalur dan cermin tingkap pada artikel pakaian dan motif paisley dan polka dot pada aksesori. Corak bertitik adalah sangat serba boleh, jadi apakah cara terbaik untuk memakainya?

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Sejarah Ringkas Titik Polka dalam Pakaian Lelaki
  2. Pertimbangan dalam Memilih Titik Polka
  3. Kesimpulan

Titik polka berfungsi dengan baik dengan kasual dan banyak lagi rasmi pakaian. Dalam artikel ini, kami akan menyemak penggunaan titik, bintik atau kemudian dalam gaya klasik dan berikan beberapa idea tentang cara memakainya.

Kot sukan tweed dengan boutonniere carnation merah gelap dengan tali leher bulu challis polka dot paisley dengan hujung runcing oleh Fort Belvedere

Kot sukan tweed dengan boutonniere carnation merah gelap dengan tali leher bulu challis polka dot paisley dengan hujung runcing oleh Fort BelvedereTali Tali Bulu Challis dalam Tentera Laut dengan Titik Polka Putih dan Hujung Runcing - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Tali Busur Challis Bulu dalam Tentera Laut dengan Titik Polka Putih dan Hujung Runcing – Fort Belvedere

berbelanja di sini Bunga Lapel Saiz Hidup Carnation Boutonniere Merah Gelap - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Bunga Lapel Saiz Hidup Carnation Boutonniere Merah Gelap – Fort Belvedere

berbelanja di sini

Sejarah Ringkas Titik Polka dalam Pakaian Lelaki

Dalam sejarah pakaian Barat, pakaian dengan corak bertompok (jarak tidak rata kerana dijahit tangan) pada asalnya adalah pantang larang kerana ia menyerupai pelbagai penyakit kulit termasuk wabak bubonic dan kusta. Walau bagaimanapun, menjelang 18keabad, titik mula mendapat populariti. Beberapa sumber melaporkan bahawa Ultimate Dandy sendiri, Beau Brummell dan mereka yang mengikuti jejaknya sering menggunakan corak bertitik dalam tudung dan aksesori lain mereka, walaupun saya masih belum menemui bukti konkrit mengenai perkara ini. Terdapat banyak bukti, bagaimanapun, untuk penciptaan apa yang dipanggil polka dot berkaitan dengan kegilaan tarian polka yang melanda Eropah dan Amerika Utara pada separuh pertama 19keabad. Corak bertitik yang kita tahu hari ini dipasarkan sebagai titik polka untuk memanfaatkan mania, walaupun kaitan dengan tarian itu tidak jelas. Mungkin, bentuk bulat dikaitkan dengan corak bulat yang dibuat oleh pasangan ketika mereka menari langkah polka.

Fabrizio Oriani (bersama Charlene WIlliams) dalam baju polka dot, jarang dalam pakaian lelaki klasik.

Fabrizio Oriani (bersama Charlene WIlliams) dalam baju polka dot, jarang dalam pakaian lelaki klasik.

Walaupun corak titik berulang semakin popular untuk fesyen, dalam pakaian lelaki ia kekal (dan masih kekal) sebahagian besarnya terhad kepada penggunaan skala kecil pada ikatan , skaf , segi empat sama poket , dan stokin . Ciri titik besar pada wanita blazer , pakaian, dan baju raya tetapi anda tidak mungkin melihat perkara yang sama pada pakaian lelaki klasik kerana titik menyampaikan rasa ringan dan keseronokan, yang bertentangan dengan gaya pakaian lelaki yang disesuaikan. Walau bagaimanapun, corak itu telah dipakai sebagai dos keseronokan dan keperibadian yang diukur oleh orang-orang seperti Duke of Windsor dan, yang paling terkenal, olehWinston churchill. Sesungguhnya, tali leher bertitik polka Churchill dari Turnbull & Asser adalah aksesori tandatangannya, dipakai olehnya dari muda hingga tua sebagai penghormatan kepada bapanya, Lord Randolph, yang juga menggemari corak itu.

Winston Churchill Polka Dot Tie

Sir Winston Churchill dan bapanya, Lord Randolph Churchill, kedua-duanya mempunyai kegemaran untuk titik-titik polka walaupun wajah mereka tegas [Kredit Imej: L - Pinterest , R- Wikipedia ]

Pertimbangan dalam Memilih Titik Polka

Apabila memilih aksesori bertitik polka, terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi kesan yang mereka cipta, iaitu saiz titik, warna dan jaraknya.

1. Saiz Titik

Walaupun sebarang jenis corak berbintik secara umum dirujuk sebagai titik polka, versi kecil biasanya digambarkan sebagai titik pin. Titik mikro juga boleh digunakan untuk merujuk kepada perkara yang sama atau boleh menjadi lebih besar sedikit. Ia boleh membantu untuk menggambarkan titik-titik pin sebagai rupa jika anda mengambil pin, mencelupkannya dalam warna dan kemudian mencucuk sehelai kain dengan hujungnya: hasilnya agak halus dan, walaupun ia tidak hilang sepenuhnya, ia boleh membantu. hampir menjadi pepejal apabila dilihat dari jauh. Di hujung spektrum yang lain, anda boleh mempunyai titik yang agak besar. Ini pastinya lebih santai dan menyeronokkan manakala titik purata dan lebih kecil adalah lebih sesuai untuk perniagaan. Untuk segala-galanya sehingga titik bersaiz purata (dan ini diakui relatif), orang akan melihat titik tetapi tidak memfokuskannya sebagai ciri reka bentuk yang jelas manakala di sana anda tidak boleh TIDAK memfokuskannya apabila ia besar. Jadi, dari segi formaliti , di mana titik terlibat, saiz memang penting!

Saiz titik yang berbeza pada ikatan

Dari kiri ke kanan, terkecil hingga terbesar: titik pin, titik mikro dan titik polka besar

2. Jarak Titik

Secara langsung berkaitan dengan saiz titik ialah ketumpatannya, yang boleh kita bayangkan dalam istilah pengkomputeran sebagai titik-per-inci (dpi). Atau, anda boleh bayangkan Beginilah jarak titik-titik tersebut atau berapa banyak ruang yang wujud di antara titik-titik tersebut. Semakin tinggi dpi, semakin kecil titik kerana lebih banyak daripadanya diperlukan untuk mengisi ruang yang sama, sama ada pada tali leher, selendang atau segi empat sama poket. Dalam sesetengah kes, ruang tambahan sengaja ditinggalkan di antara titik atas sebab artistik.

Tali leher 3 Lipat berwarna Biru dengan Titik Polka putih - Buatan Tangan oleh Fort Belvedere (2)

Tali leher Fort Belvedere buatan tangan ini mungkin mempunyai dua kali ganda bilangan titik polka dalam ruang, tetapi bintik-bintik itu sengaja dibiarkan dengan jarak yang luas untuk kesannya.

Biasanya, jarak antara titik juga sekata dan tetap–contohnya, 1/4″ antara titik–menghasilkan corak simetri yang menyenangkan mata. Walau bagaimanapun, pencinta asimetri boleh bergembira dengan ketersediaan item sekali-sekala di mana titik-titik itu ditaburkan secara rawak. Memakai tali leher dengan titik yang tidak teratur menimbulkan kesan bahawa pemakainya adalah artistik atau suka menceroboh norma. Dalam kes ini, kekurangan corak boleh membingungkan, walaupun ia mungkin menarik lebih banyak minat dan membangkitkan perbualan.

Jarak titik polka yang tidak teratur

Dua contoh jarak titik yang tidak teratur pada ikatan.

Sejauh mana bintik-bintik itu mempengaruhi kesan warna item itu juga. Jika terdapat banyak bintik yang berdekatan, item itu akan kelihatan kebanyakannya warna titik; sebaliknya, apabila terdapat jurang dalam corak, warna asas atau tanah akan meninggalkan kesan yang lebih besar.

3. Warna Titik

Jelas sekali, seperti yang ditunjukkan oleh imej dalam artikel ini, titik putih adalah yang paling biasa dalam pakaian lelaki. Dengan cara ini, sama ada mereka menggunakan a tali leher atau a segi empat sama poket , mereka serta-merta bekerja dengan standard putih baju baju . Tentera laut dengan bintik putih amat popular untuk tali leher dan sebaliknya–putih dengan titik navy–untuk segi empat sama poket, dan kedua-duanya biasanya boleh dipakai pada masa yang sama. Coklat dan putih adalah gandingan lain walaupun kelabu dengan putih jarang berlaku walaupun menonjol kelabu dalam menjahit . Ini kerana kontras antara kelabu dan putih biasanya terlalu rendah untuk menonjolkan bintik-bintik dengan jelas, yang membuka pintu untuk gandingan kelabu dan biru: titik polka biru pada tali leher kelabu, contohnya. Hampir mana-mana dua warna pelengkap adalah mungkin, terhad hanya oleh citarasa pemakai; apa sahaja dua warna yang anda akan pakai bersama boleh didapati dalam bentuk titik pada warna asas. Beberapa contoh ialah titik kuning air pada coklat mengikat tali leher , titik kuning pada tali leher shantung biru, atau titik merah pada segi empat sama poket biru.

Ikatan challis bulu dari Fort Belvedere dalam pelbagai kombinasi warna polka dot

Ikatan challis bulu dari Fort Belvedere dalam pelbagai kombinasi warna polka dot

Tali Tali Challis Bulu dalam Tentera Laut dengan Titik Polka Biru - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Tali Challis Bulu dalam Tentera Laut dengan Titik Polka Biru – Fort Belvedere

berbelanja di sini Tali Tali Challis Bulu dalam Tentera Laut dengan Titik Polka Putih - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Tali Challis Bulu dalam Tentera Laut dengan Titik Polka Putih – Fort Belvedere

berbelanja di sini Tali Tali Challis Bulu dalam Burgundy dengan Titik Polka Kuning - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Tali Challis Bulu dalam Burgundy dengan Titik Polka Kuning – Fort Belvedere

berbelanja di sini Tali Tali Challis Bulu dalam Jingga dengan Titik Polka Hijau Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Tali Challis Bulu dalam Jingga dengan Titik Polka Hijau Fort Belvedere

berbelanja di sini Tali Tali Challis Bulu Kuning dengan Titik Polka Merah - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Tali Challis Bulu Kuning dengan Titik Polka Merah – Fort Belvedere

berbelanja di sini

Cara Memakai Titik Polka

Keindahan aksesori bertitik polka ialah bagaimana mereka meminjamkan diri mereka kepada pelbagai kombinasi dua dan tiga warna. Manakala bintik-bintik putih membantu untuk membawa putih baju ke hadapan ke dalam dua lapisan di atasnya–dalam tali leher dan kemudian di dada poket daripada jaket sut di atas itu–titik berwarna lain boleh merapatkan lapisan pakaian anda dalam pelbagai cara kreatif. Bintik kuning air pada a coklat tali leher boleh diselaraskan dengan linen khaki Ireland kot sukan untuk mengukuhkan gabungan dua warna. Atau, titik pada tali leher atau segi empat sama poket boleh membawa warna yang sama sekali berbeza. Contohnya, a gabungan tiga warna boleh dicipta dengan memakai tali leher Fort Belvedere burgundy dengan kuning titik bersama a saman arang . Burgundy mengambil warna yang sama dalam overcheck manakala titik menambah warna ketiga sebagai aksen.

Ikatan Bulu Burgundy Fort Belvedere dengan Titik Polka Kuning

Tali leher Fort Belvedere Burgundy Polka Dot bersesuaian dengan overcheck burgundy dalam jaket arang sambil menambah warna ketiga.

Field Scabious Boutonniere Lubang butang Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Field Scabious Boutonniere Lubang butang Fort Belvedere

berbelanja di sini

Sebagai pertimbangan lain, warna titik boleh digunakan untuk menyelaraskan dengan warna kulit anda, daripada coklat kepada pelbagai kepada warna kuning air; Fabrizio Oriani melakukan ini dengan baik dalam imej dari awal dalam artikel.

1. Ikatan Polka Dot

Tempat yang paling berkemungkinan anda akan melihat titik polka adalah tali leher dan ikatan busur , dan, seperti yang anda boleh ketahui daripada perbincangan setakat ini, terdapat pelbagai jenis pilihan. Seperti mana-mana tali leher, sutera bercetak adalah pilihan yang selamat untuk pakaian perniagaan , dan dengan ini titik-titik juga dicetak. Titik polka bercetak malah sesuai untuk formaliti pakaian pagi .

Tali leher polka dot sutera bercetak, terutamanya dalam warna navy atau biru, sesuai untuk dipakai pada waktu pagi.

Tali leher polka dot sutera bercetak, terutamanya dalam warna navy atau biru, sesuai untuk dipakai pada waktu pagi. [Kredit Imej: Butik Perubahan]

Untuk kepelbagaian, anda boleh mencuba sesuatu yang berbeza seperti anyaman lembut challis bulu atau jacquard sutera . Anda juga boleh mencari ikatan shantung, grenadine atau rajutan di mana titik-titik itu disulam dengan tangan atau dilukis dengan tangan kerana titik bulat sempurna tidak boleh ditenun. Oleh kerana titik polka mewakili corak geometri berulang yang kecil, ia dipakai paling mudah pada tali leher dengan baju padat, tetapi jika anda ingin menggandakan dan memakai dua corak, pilih jalur halus atau pakai corak berulang yang lebih besar dalam jaket sut anda, seperti grid tingkap .

2. Petak Poket Polka Dot

Petak poket biasanya merupakan cara untuk menggunakan warna ketiga (atau keempat) ke dalam pakaian. Ia kecil dan agak tersembunyi di dalam poket dada anda dan boleh diputar dalam pelbagai cara untuk menekankan warna tertentu yang terkandung di dalamnya untuk melengkapkan apa sahaja yang anda pakai. Walau bagaimanapun, petak poket titik polka berbeza daripada petak poket yang mengandungi lebih banyak corak rawak seperti paisley atau yang dicetak dengan imej unicorn dan anjing pemburu. Kerana ia mengandungi corak yang kuat dan berulang, ia berfungsi paling baik sama ada dengan tali leher yang kukuh atau yang mempunyai corak yang serupa walaupun agak berbeza. Sudah tentu, anda tidak pernah mahu memakai segi empat sama poket yang sepadan dengan tali leher anda. Dalam imej di bawah, sebagai contoh, Sven Raphael Schneider memakai a Benteng Belvedere bulu challis polka dot poket persegi dengan tali leher sutera rajutan padat. Asas tentera laut menambah nada tambahan, cahaya biru tompok mencerminkan warna tali leher dan tekstur rajutan menyerupai pengulangan corak titik.

Navy Wool Challis Pocket Square dengan Titik Polka Biru

Salah satu cara untuk memakai poket segi empat sama polka dot

Tali Berkait dalam Sutera Biru Prussian Padat - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Bertali dalam Sutera Biru Prussian Padat – Fort Belvedere

berbelanja di sini Wool Challis Pocket Square in Navy dengan Blue Polka Dots pada latar belakang putih

Kubu Belvedere

Wool Challis Pocket Square in Navy dengan Blue Polka Dots Fort Belvedere

berbelanja di sini

3. Tudung dengan Polka Dots

Dengan selendang , pertimbangan yang sama diperlukan, terutamanya kerana titik polka pada selendang mungkin akan menjadi penggunaan terbesar corak yang boleh anda temui dalam pakaian lelaki klasik. Oleh itu, ia boleh membentuk aksen yang kuat, yang sekali lagi memerlukan bahawa selebihnya pakaian yang anda pakai tidak bercanggah. Diselit di sekeliling wajah anda, ia pasti akan menarik perhatian, jadi anggap ia sebagai tumpuan utama pakaian anda jika anda memakainya. Seperti aksesori lain, semakin kecil bintik-bintik, semakin kurang menonjol selendang. Biru laut dengan titik putih, diikuti dengan burgundy dengan titik putih, adalah pilihan klasik.

Selendang polka dot Navy

Selendang polka dot navy ialah pilihan klasik. [Kredit Imej: Mullen & Mullen ]

4. Stokin Bertompok

Terang stokin atau mereka yang mempunyai corak agresif pada mereka sering disebut-sebut sebagai cara untuk menyuntik keperibadian ke dalam apa yang anda pakai. Soalan yang perlu ditanya dahulu ialah sama ada anda lebih suka melihat orang lain pada buku lali anda daripada wajah anda. Di Warta Lelaki, kami tidak fikir stokin yang menonjol adalah pilihan terbaik ; lebih baik memakai stokin dengan corak yang halus lagi asli seperti a jalur bayang , yang membolehkan anda menonjolkan personaliti dengan cara yang lebih elegan.

Stokin Polka Dot

Stokin polka dot tebal boleh mengalihkan perhatian anda dari mana anda mahu perhatian diarahkan. [Kredit Imej: Pinterest ]

Kesimpulan

Pada ketika ini, mungkin anda melihat bintik-bintik di depan mata anda, tetapi saya harap anda juga melihat corak polka dot dalam cahaya baharu. Kebanyakan orang tahu bahawa titik polka terdapat dalam pakaian lelaki, tetapi kami tidak sering memikirkan semua kemungkinan untuk menggunakannya. Titik polka mempunyai keupayaan unik untuk mengangkangi pelbagai acara daripada yang sangat formal kepada suka bermain dan kasual, dan oleh itu, ia mesti ada dalam setiap almari pakaian lelaki .

Adakah anda memakai titik? Beritahu kami bagaimana anda melakukannya dalam ulasan.