Cara Memakai Warna Cuaca Sejuk pada Musim Panas

cara memakai warna cuaca sejuk pada musim panas

Salah satu peraturan utama gaya adalah sentiasa berpakaian mengikut musim. Ini bermakna bertukar daripada linen kepada kain flanel , tetapi adakah anda perlu menolak palet warna musim sejuk sepenuhnya dalam cuaca panas?

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Cara Memakai Warna Cuaca Sejuk pada Musim Panas
  2. Menggunakan Semula Warna Musim Sejuk untuk Musim Panas
  3. Kesimpulan
Sut musim panas berwarna coklat & jalur pin dengan penonton + kombinasi musim panas jaket ganjil

Sut musim panas berwarna coklat & jalur pin dengan penonton + kombinasi musim panas jaket ganjil

Cara Memakai Warna Cuaca Sejuk pada Musim Panas

Warna musim panas seperti kuning , biru diraja dan putih ambil tempat duduk belakang ke zaitun, kelabu, dan burgundy dalam cuaca sejuk. Walau bagaimanapun, sebaliknya tidak semestinya benar; anda tidak perlu mengehadkan warna cuaca sejuk tradisional anda pada bahagian belakang anda almari pakaian dalam cuaca panas. Berikut ialah beberapa petua tentang cara mendapatkan lebih banyak perbatuan musim luruh dan musim sejuk rona semasa musim panas .Menggunakan Semula Warna Musim Sejuk untuk Musim Panas

Hijau zaitun, secara tradisinya warna musim luruh, digunakan semula di sini sebagai sut musim panas

Hijau zaitun, secara tradisinya warna musim luruh, digunakan semula di sini sebagai sut musim panas [Kredit Imej: Pinterest ]

Apabila kami mempertimbangkan julat warna cuaca sejuk, kami pasti akan memasukkan kelabu, coklat , zaitun atau hutan hijau, burgundy atau merah marun, dan karat. Sebahagian daripada ini bertujuan untuk selari dengan warna yang dilihat di alam semula jadi semasa musim luruh dan musim sejuk. Kebanyakan ini dikatakan menjemukan dalam erti kata yang paling neutral bagi istilah itu kerana warna terang akan kelihatan tidak sesuai apabila keadaan anda memakainya adalah mendung dan tiada tumbuh-tumbuhan. Nasib baik, apabila musim panas mekar penuh, warna ada di mana-mana–di dalam bunga dan pokok–dipertingkatkan oleh cahaya matahari langsung yang memancar dari sudut yang lebih tinggi. Ini bermakna anda boleh memakai warna tradisional anda yang menjemukan atau disenyapkan tanpa rasa takut bahawa ia akan menggembirakan. Sebaliknya, mereka akan mencapai kemeriahan yang lebih besar dalam cahaya matahari musim panas.

Mari lihat warna musim sejuk tradisional yang anda masih boleh gabungkan untuk memberi kesan yang hebat pada bulan-bulan yang lebih panas.

Kelabu

Antara warna cuaca sejuk, kelabu adalah warna yang paling mencerminkan langit mendung musim luruh dan musim sejuk. Walau bagaimanapun, kelabu juga merupakan warna asas klasik dalam pakaian lelaki, terutamanya dalam kombinasi dengan biru . Pertimbangan pertama apabila memilih warna sentiasa menjadi tujuan. Mengapa anda memakai apa yang anda pakai? Jika anda berpakaian untuk perniagaan . kelabu sesuai sesuai dalam mana-mana musim kerana warna menjemukan dipilih sebagai peraturan untuk persekitaran profesional. Namun, anda mungkin mahu melupakan kelabu gelap atau arang dan memilih kelabu yang lebih terang, setara dengan pastel, yang sentiasa menjadi tanda musim bunga. Cuba sut atau jaket bercorak Prince of Wales, yang biasanya tersedia dalam warna kelabu tetapi dengan warna aksen tambahan, seperti biru atau merah, sebagai bertindih yang mencerahkannya untuk musim ini.

Semak Prince of Wales dengan Bertindih Berwarna Kuning (dan Tali leher Biru Cerah)

Semak Prince of Wales dengan Bertindih Berwarna Kuning (dan Tali leher Biru Cerah)

Dalam keadaan yang kurang formal, item almari pakaian ruji musim bunga-musim panas ialah sepasang kelabu muda seluar bulu , mungkin dalam keadaan sejuk sejuk kain, musim panas bersamaan dengan kelabu musim sejuk kain flanel Seluar panjang. Walaupun cuaca mungkin mengundang warna putih, kuning air atau berwarna-warni seluar go-to-hell , sepasang kelabu berfungsi sebagai teman neutral untuk pelbagai warna biru kot sukan . Sebagai bonus, warna terang dan tekstur lukisan dinding menghapuskan sebarang kaitan dengan pakaian seragam pengawal keselamatan yang boleh dicadangkan apabila memadankan jaket biru dengan kelabu yang lebih gelap seluar .

Paul Lux memakai seluar dengan lipatan terbuka.

Paul Lux memakai seluar bulu kelabu muda dengan lipatan terbuka yang cantik

Tali leher yang berada dalam keluarga kelabu adalah cara paling mudah untuk menggabungkan warna pada musim panas kerana mereka cenderung lebih terang dan dipanggil perak dan bukannya dalam ton gelap. Tekstur dan bahan tali leher juga membantu menyesuaikannya dengan musim dan sama ada kapas kelabu mengikat tali leher , linen kelabu atau grenadine perak yang lapang dengan bukaan bangau halus tenunan akan sesuai dengan kain yang lebih kasual yang segera mengatakan musim panas.

Burgundy

Daripada semua warna cuaca sejuk yang dipertimbangkan, burgundy atau merah marun mungkin yang paling sukar untuk ditarik keluar pada musim panas kerana ia adalah warna yang kuat dengan persatuan musim sejuk yang sama kuat; fikir burgundy bersatu jaket atau baldu merah marun jaket makan malam untuk musim cuti. Oleh itu, ia lebih baik digunakan dalam bentuk loghat seperti a tali leher atau segi empat sama poket . Berita baiknya ialah burgundy mudah diselaraskan dengan kelabu dan biru. Pilihan fabrik sekali lagi rakan anda, dan sutera mentah seperti a tali leher shantung burgundy adalah pilihan yang sangat baik. Tekstur slubby sutera mentah memberikannya tahap tidak formal yang tepat yang anda perlukan untuk musim panas, namun shantung juga mudah melintasi musim luruh dan musim sejuk, jadi anda boleh menggunakan tali leher sepanjang tahun.

Tali Sutera Berjalur Shantung Merah Gelap, Biru dan Putih - Fort Belvedere

Tali Sutera Berjalur Shantung Merah Gelap, Biru dan Putih – Fort Belvedere adalah baik untuk pakaian musim panas

Satu lagi helah yang digunakan bukan sahaja untuk burgundy tetapi untuk semua warna yang sedang dipertimbangkan adalah untuk memasangkannya dengan item dan warna lain yang pastinya musim panas. Sebagai contoh, dalam imej di bawah, Ethan Wong memakai warna maroon blazer , namun ia kelihatan sesuai untuk cuaca yang lebih panas kerana dia telah menggabungkannya dengan warna putih seluar dan tali leher putih berbunga musim panas. Malah putih kontras butang membantu meningkatkan statusnya sebagai sekeping cuaca panas, yang butang gelap tidak akan dicapai.

Ethan Wong memakai blazer merah maroon pada musim panas dengan menggabungkannya dengan unsur cuaca panas yang jelas, seperti putih dan bunga

Ethan Wong menanggalkan blazer merah maroon pada musim panas dengan menggabungkannya dengan unsur cuaca panas yang jelas, seperti putih dan bunga

hijau

hijau sudah menjadi rona yang kurang digunakan dalam pakaian lelaki. Untuk musim bunga, tali leher hijau kotak krayon sebenar atau segi empat sama poket boleh dipakai untuk dos kecil warna bersama biru pertengahan menjahit . Dalam kes ini, hijau mencerminkan pembaharuan segar musim dan tumbuh rumput; anda boleh mengaitkannya dengan Paskah atau padang besbol. Walau bagaimanapun, ia adalah warna yang sangat kuat dan bukan untuk semua orang.

Poket Sutera Hijau Gelap dengan Motif Titik Oren dan Paisley Biru - Fort Belvedere

Pasangkan ini Poket Sutera Hijau Gelap dengan Motif Titik Oren dan Paisley Biru – Fort Belvedere dengan jahitan biru untuk musim panas

Zaitun atau hijau hutan kelihatan lebih kerap dalam pakaian lelaki, tetapi kerana ia lebih diredam, ini mempunyai lebih banyak persamaan dengan tumbuh-tumbuhan pudar musim sejuk. Dipakai dalam bentuk tali leher dengan baju putih, warna-warna ini membangkitkan persatuan dengan hutan pain di salji musim sejuk. Walau bagaimanapun, mereka cenderung untuk mencerahkan di bawah sinaran matahari, terutamanya apabila dipakai bersama warna cuaca panas yang lain.

Linen hijau dan gingham

Linus Norbom memakai jaket linen hijau dengan kemeja gingham hijau dan putih dan seluar putih [Kredit Imej: Pinterest ]

Gabungan kegemaran peribadi saya ialah kot sukan linen hijau zaitun, yang saya suka pakai dengan gingham hijau dan putih yang diredamkan baju raya dan seluar putih. Tiada apa-apa yang mengatakan musim panas seperti gingham, dan melakukan penampilan keseluruhan dalam warna hijau zaitun menjadikan cara yang unik untuk menonjol tetapi tidak dengan cara yang kelihatan terlalu berani.

Tali Bertali dalam Sutera Hijau Zaitun Pepejal - Fort Belvedere

Tali Kait dalam Sutera Hijau Zaitun Pepejal – Fort Belvedere

An ikatan zaitun adalah satu lagi pilihan, dan pilihan saya ialah ikatan bersatu untuk tekstur tambahan atau sekali lagi shantung, sama ada pepejal atau dengan jalur lebar berselang-seli hijau zaitun dan putih pudar. Penjajaran warna pasangan yang terang memberikan ikatan pop yang diperlukan untuk kegunaan cuaca panas. Jadi, sebagai prinsip panduan apabila pergi dengan musim sejuk hijau pada musim panas, cari item yang memberikan cahaya yang berbeza.

karat

Sama ada anda memanggilnya karat, tembakau atau sesuatu yang lain, jika terdapat satu warna yang biasanya anda kaitkan dengan musim luruh, ini ialah: warna daun mati, sama ada jatuh dari pokok atau bergulung menjadi cerut . Nada merah halus warna coklat ini nampaknya sangat sesuai untuk musim luruh dan musim sejuk, dan oleh itu seseorang akan menganggap bahawa karat tidak akan berfungsi pada musim panas. Namun warna itu sangat baik, mungkin kerana ia menunjukkan kelebihan terbaiknya dalam cahaya matahari langsung yang kuat.

Sut linen tembakau yang kaya dan berkedut di Pitti Uomo melalui Stile Maschile

Sut linen tembakau yang kaya dan berkedut di Pitti Uomo melalui Stile Maschile [Kredit Imej: Pinterest ]

Contohnya ialah linen tembakau sesuai yang meletupkan internet beberapa tahun lalu apabila ia digambarkan sedang dipakai oleh Itali tuan-tuan . Ia menjadi pilihan musim panas yang sangat penting dan masih ada, berdasarkan berpuluh-puluh versi yang kelihatan dalam beberapa tahun terakhir bulan Jun Pitti Uomo .

Seersucker luar biasa dengan topi hijau oleh Gui Bo dengan sut berbintik ungu, linen tembakau dan kot sukan musim panas kelabu muda

Jaket linen tembakau/karat untuk musim panas di Pitti Uomo di Florence. [Kredit Imej: Pinterest ]

Umumnya, kot sukan dan kombinasi ganjil disyorkan untuk musim panas saman kerana yang pertama adalah kurang formal, dan dalam kes warna musim luruh yang dipakai dalam cuaca panas, nampaknya logik bahawa kurang warna akan lebih baik. Namun, saman linen tembakau membuktikan sebaliknya; cuma ada sesuatu yang istimewa tentang serba bolehnya. Saya baru sahaja membeli jaket linen tembakau pertama saya, dan ia telah menjadi kegemaran saya dengan pantas, bukan kerana ia bergaya (yang akan menjadi negatif dalam buku saya) tetapi kerana warna itu hanya berfungsi dengan baik dengan rambut perang, dengan pelbagai jenis kulit ton, dan dengan pelbagai warna lain. Untuk satu perkara, ia berpasangan cantik dengan ikatan hijau zaitun yang dinyatakan di atas, jadi anda boleh membawa dua warna musim panas bukan tradisional ke dalam permainan pada masa yang sama.

coklat

Loafers jumbai tanpa stokin

Loafers tassel coklat tanpa stokin [Kredit Imej: Rahsia ]

Pada musim panas, kemungkinan besar anda sudah memakai coklat dalam bentuk suede atau betis loafers dan tali pinggang yang sepadan, tetapi anda juga boleh memakai petak yang lebih besar daripada warna ini. Kot sukan linen coklat atau bulu tropika; coklat cina dalam barisan kapas atau gabungan kedua-duanya; baju coklat; dan ikatan coklat semuanya adalah permainan yang adil. Kejayaan warna coklat boleh dikaitkan dengan kesesuaian ia berpasangan dengan warna kuning air dan biru pertengahan, kedua-duanya adalah warna cuaca panas yang popular.

Kemeja linen coklat pudar dari Boggi Milano

Kemeja linen coklat pudar dari Boggi Milano

Untuk pakaian cuaca panas kasual yang ringkas, anda boleh memakai baju linen dibasuh coklat (atau délavé) dengan sepasang baju putih pudar. seluar . Sifat linen yang santai ditambah dengan rawatan delavé yang pudar menjadikannya lebih musim panas daripada warna coklat tua. Sebagai peraturan, dengan coklat musim panas anda ingin mengelakkan versi warna yang lebih gelap, kerana ini akan membuat anda kelihatan lebih panas (secara literal, bukan metafora). Dengan baju, ini amat penting kerana warna perang yang kuat boleh menjadi sukar untuk dipakai berhampiran muka anda, tidak kira apa warna kulit anda. Jika kulit anda pucat, ia akan membuatkan anda kelihatan lebih putih, dan jika anda berwarna coklat, ia boleh bertembung. Jadi, pilih warna coklat anda dengan berhati-hati.

Suit Jendela Coklat Label Ungu Ralph Lauren dengan Boutonniere, Poket Square dan Tali leher

Sut tingkap berwarna coklat pertengahan yang cantik dari Ralph Lauren Purple Label sesuai untuk musim panas

Salah satu kombinasi pilihan saya untuk musim panas ialah kot sukan berwarna coklat yang dipasangkan dengan a putih baju, chinos kuning air dan loafer coklat; semudah bunyi pakaian, ia kelihatan sangat tajam. Untuk menambah kekayaan, cuba cari jaket coklat yang mempunyai sedikit kuning air di dalamnya juga, seperti dalam bentuk a cermin tingkap corak atau sedikit kedutan, yang akan menyerlahkan warna seluar anda sambil mencerahkan teduhan.

Seluar fresco berwarna coklat

Seluar fresko coklat dengan jaket linen kotak-kotak kuning air muda

Selalunya diabaikan pada musim panas adalah kemungkinan memakai seluar coklat. Lukisan dinding berwarna coklat kelabu yang diredamkan berfungsi dengan baik dengan jaket berwarna kuning air atau kelabu tua. Sementara itu. sesuatu seperti chino linen-kapas coklat coklat adalah hebat dengan jaket biru langit atau kot sukan tembakau yang disebutkan di atas jika anda ingin menggandakan tona musim panas bukan tradisional anda. Tambah tali leher zaitun itu lagi dan anda mempunyai tiga. Dalam kes ini, hakikat bahawa anda memakainya pada kaki anda dan bukan pada batang tubuh anda membolehkan warna coklat yang lebih dalam, dan, sudah tentu, anda tidak perlu risau tentang ia berada di dekat muka anda.

Kesimpulan

Ringkasnya, pilihan fabrik yang sesuai membuat perbezaan besar dalam memanjangkan kebolehpakaian warna cuaca sejuk yang tipikal pada musim panas. Kapas, linen dan sutera mentah memberikan tekstur dan gaya santai yang mencerminkan musim. Memilih versi warna musim luruh-musim sejuk yang lebih terang atau memakainya bersama rona musim panas yang lebih cerah juga menyamarkan kejelekannya walaupun sudut matahari yang lebih tinggi dari Jun hingga Ogos sudah boleh menjadikannya lebih menonjol. Sebaik sahaja anda membayangkan kemungkinan dan menggunakan teknik ini, anda boleh meningkatkan gaya anda sambil mengembangkan pilihan musim panas anda dan almari pakaian anda.

Adakah anda memakai warna musim luruh atau musim sejuk pada musim panas? Beritahu kami cara anda melakukannya di bahagian komen di bawah.