Cara Membeli Cincin Pertunangan

cara membeli cincin pertunangan berskala 3840x2160

Jadi anda telah memutuskan untuk melamar! tahniah. Ini adalah keputusan yang besar, dan sebaik sahaja anda membuat keputusan untuk berkahwin dengan pasangan anda, kebanyakan lelaki berhadapan dengan keputusan besar seterusnya: bagaimana untuk membeli cincin pertunangan. Selepas kereta anda, cincin pertunangan mungkin merupakan salah satu pembelian tunggal terbesar yang anda buat dan terdapat banyak perkara yang perlu dipertimbangkan sepanjang perjalanan.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Sejarah Cincin Pertunangan
 2. Kontroversi Mengenai Cincin Pertunangan
 3. Sebelum Anda Membeli
 4. Membeli Cincin
 5. Petua Akhir
 6. Kesimpulan

Sejarah Cincin Pertunangan

Mary of Burgundy menerima cincin pertunangan berlian pertama yang didokumentasikan

Mary of Burgundy menerima cincin pertunangan berlian pertama yang didokumentasikan

Malangnya, sejarah cincin pertunangan jauh dari romantis. Orang Rom kuno menggunakannya sebagai simbol pemilikan, tetapi hanya pada abad ke-15 bahawa penggunaan pertama cincin pertunangan berlian direkodkan. Archduke Maximilian dari Austria memberikan cincin berlian kepada yang dimaksudkannya, Mary of Burgundy, mencetuskan kegilaan terhadap cincin berlian, kemudian batu yang jarang ditemui, di kalangan bangsawan. Eksklusiviti bangsawan ini berterusan sehingga akhir abad ke-19 apabila berlian ditemui dalam kuantiti di Afrika Selatan.Iklan Berlian DeBeers 1958

Iklan Berlian DeBeers 1958

Apa yang diikuti selepas itu telah menjadi salah satu kempen pemasaran yang paling penting di dunia. DeBeers, kartel berlian yang memegang monopoli pasaran maya sepanjang abad ke-20, berusaha untuk memanipulasi permintaan yang merosot untuk berlian selepas Kemelesetan dan Perang Dunia II melalui pengiklanan. Pada tahun 1947, kempen a diamond is forever berjaya mengubah citarasa Amerika untuk menjadikan berlian sebagai batu pilihan untuk cincin pertunangan. Kempen ini dinamakan sebagai kempen pengiklanan terbaik abad ke-20 oleh Advertising Age.

Foto perkahwinan vintaj dengan hanya sebuah band

Foto perkahwinan vintaj dengan hanya sebuah band

Kontroversi Mengenai Cincin Pertunangan

Sebagai permulaan, tradisi pertunangan berbeza-beza mengikut budaya, dan satu tradisi tidak lebih sah daripada tradisi yang lain. Sesetengah negara Eropah utara bertukar jalur padanan mudah, manakala Eropah lain lebih suka batu separa berharga; selalunya cincin ini dipakai di tangan kanan dan bukannya kiri. Di China, wang atau barangan lain mungkin ditukar dengan pertunangan dan bukannya cincin, walaupun amalan itu semakin popular.

Walaupun terdapat banyak cincin pertunangan di Amerika Utara, terdapat banyak kritikan terhadap amalan yang patut ditangani sebelum anda serius membuat komitmen untuk membelinya, jika itu pilihan anda.

Perlombongan berlian di Sierra Leone

Perlombongan berlian di Sierra Leone

Berlian Darah

Berlian adalah sumber semula jadi yang sering dilombong di negara-negara yang ganas dan miskin di Afrika untuk tujuan membiayai peperangan atau pemberontakan. Pensijilan Proses Kimberley telah direka pada tahun 2000 untuk mewujudkan pasaran berlian bebas konflik yang diperakui, tetapi prosesnya penuh dengan rasuah. Akibatnya, hampir mustahil untuk menjamin bahawa berlian yang diperakui Kimberley, atau mana-mana berlian lain, adalah bebas konflik. Proses Kimberley juga tidak menangani isu lain, seperti kemerosotan alam sekitar, pencabulan hak asasi manusia, kemiskinan atau bentuk keganasan lain. Satu-satunya pengecualian di seluruh negara ialah Kanada, yang menulis setiap berlian dengan nombor pengenalan unik selain mematuhi piawaian alam sekitar Kanada dan proses Kimberley. Peruncit seperti Brilliant Earth telah muncul untuk menjual berlian secara eksklusif yang memenuhi piawaian tinggi ini, tetapi sistem ini juga tidak kalis penipuan.

Berlian dan alternatif berlian

Berlian dan alternatif berlian

Berlian Buatan Makmal

Berlian telah dicipta di makmal sejak tahun 1950-an, tetapi baru-baru ini berlian ini secara aktif dipasarkan sebagai alternatif mesra alam dan bebas konflik yang lebih murah kepada berlian yang dilombong. Batu ciptaan makmal adalah sama secara kimia dengan rakan sebaya yang dilombong, tetapi ia tidak boleh dikelirukan dengan berlian simulasi (seperti Moissanite), yang kelihatan seperti berlian tetapi tidak diperbuat daripada bahan yang sama. Banyak peruncit mendakwa bahawa batu buatan makmal boleh 30-40% lebih murah daripada batu semula jadi, tetapi itu nampaknya keterlaluan; dua batu bergred yang sama (satu dicipta makmal dan satu dilombong di Kanada) di Bumi Cemerlang hanya menghasilkan perbezaan harga sebanyak 16%. Sekurang-kurangnya, ia akan membayar untuk membandingkan harga berlian buatan makmal dan dilombong di kawasan anda jika anda serius mempertimbangkannya.

Walaupun batu ciptaan makmal mempunyai banyak kelebihan, ia dianggap tidak sahih oleh ramai, yang boleh berisiko jika anda tidak mengetahui pendapat penerima yang dimaksudkan.

Cincin pertunangan yang kecil

Cincin pertunangan kecil - adakah ia penting? Itu terpulang kepada anda dan pasangan anda

Materialisme

Cincin pertunangan mewakili banyak perkara, termasuk keputusan untuk membuat komitmen sepanjang hayat dan cinta anda untuk pasangan anda, tetapi cincin itu juga telah menjadi simbol kebendaan bagi ramai orang. Lihat sahaja ketaksuban media terhadap cincin pertunangan selebriti dan ia tidak memerlukan imaginasi untuk melihat bagaimana saiz cincin boleh dikaitkan dengan nilai kasih sayang pemberi.

Hakikatnya tidak kira apa yang anda beli, orang mungkin akan menilai anda untuknya. Terlalu kecil, dan anda murah atau anda tidak cukup mencintainya. Terlalu besar, dan anda sedang menunjuk-nunjuk. Walau bagaimanapun, dalam jangka masa panjang, ingat bahawa hanya dua orang yang anda perlukan untuk menggembirakan adalah diri anda dan bakal pasangan anda kerana anda tidak dapat mengawal apa yang orang lain fikirkan.

Imej berlian tidak begitu membantu

Imej berlian dalam talian tidak begitu membantu tanpa pembesaran

Sebelum Anda Membeli

Sebelum anda memulakan proses membeli-belah untuk cincin, terdapat 3 keputusan penting yang perlu dibuat terlebih dahulu. Bermula di kedai barang kemas jarang sekali untuk kepentingan anda!

Tinjauan bajet cincin pertunangan

Tinjauan bajet cincin pertunangan

Langkah Satu: Tentukan Belanjawan Anda

Pepatah lama adalah untuk menghabiskan dua bulan gaji tetapi lupa bahawa - anda harus membeli apa yang anda mampu. Malah, peraturan ini dibuat secara tidak sengaja oleh syarikat Diamond DeBeers pada tahun 1930-an. Pada masa itu, DeBeers mengawal kira-kira 60% daripada keluaran berlian kasar dunia dan mereka baru sahaja mengatasi kemurungan, jadi mereka mengaitkan berlian dengan pertunangan dan memberitahu orang ramai jumlah yang mereka perlu belanjakan juga.

Pada tahun 1930, mereka memberitahu lelaki untuk menghabiskan satu bulan gaji, dan pada tahun 1980 ia menjadi 2 bulan gaji.

DeBeers hanya membuat peraturan gaji 2 bulan

DeBeers hanya membuat peraturan gaji 2 bulan

Sehingga 2013, cincin purata telah dibeli dengan harga $4,000. Hari ini, anda harus mengambil kira gaji anda sebagai tambahan kepada sebarang hutang jangka panjang, seperti pinjaman rumah atau pelajar. Senario yang ideal adalah untuk membayar cincin dengan wang tunai. Kad kredit, dan talian kredit yang ditawarkan di kedai barang kemas, biasanya sangat mahal jika anda tidak dapat membayarnya dengan segera. Jika anda boleh mendapatkan rangkaian kredit barang kemas di kedai untuk APR 0%, ia mungkin berbaloi untuk mencubanya jika anda mampu membayarnya sebelum tempoh promosi tamat. Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa pekerja kedai mungkin akan diberi insentif untuk menjual kredit anda, jadi berhati-hati untuk membaca cetakan halus.

Sebaik sahaja anda menetapkan belanjawan anda, cabaran terbesar anda adalah untuk mematuhinya. Akan sentiasa ada tetapan yang lebih besar sedikit, atau berlian yang lebih baik sedikit untuk dilihat di kedai, jadi berpegang pada senjata anda.

Cincin Pertunangan Emas dan Berlian Antik

Cincin Pertunangan Emas dan Berlian Antik

Langkah Kedua: Tentukan Perkara Yang Anda Ingin Beli

Kedengaran mudah, bukan? Tidak begitu mudah. Anda mungkin biasa dengan pembelian berlian 4 C yang terkenal - potongan, kejelasan, warna dan berat karat - tetapi sebelum anda memasukkannya ke ingatan, mulakan dengan bertanya kepada diri sendiri beberapa soalan:

  Apa yang saya mahu?Anda mungkin mempunyai pendapat yang kuat tentang perkara yang anda inginkan untuk cincin atau anda mungkin tidak mempunyai apa-apa, tetapi lebih baik untuk memikirkannya sebelum pergi ke kedai. Mulakan dengan batu. Adakah anda mahu berlian atau sesuatu yang berbeza? Pertimbangkan satu lagi batu berharga seperti nilam atau zamrud, atau bahkan batu separa berharga seperti aquamarine. Kemudian pertimbangkan bahan penetapan. Ia boleh menjadi emas putih, emas kuning, emas mawar atau platinum. Bahan yang terakhir adalah yang paling mahal dan paling tahan lama, tetapi cari untuk membeli kualiti terbaik yang anda mampu dalam bajet anda.Apa yang pasangan anda mahukan?Tidak rugi untuk mengetahui seberapa banyak yang anda boleh, yang mungkin termasuk bertanya secara langsung atau hanya memerhatikan petunjuk, seperti ulasan pada cincin orang lain atau pandangan daripada rakan rapat. Pertimbangkan maksud cincin pertunangan kepada pasangan anda. Mereka akan menjadi orang yang memakainya, setiap hari, untuk masa hadapan yang boleh dijangka, dan ia mungkin satu-satunya barang kemas yang mereka pakai setiap hari.Adakah saya ingin membeli cincin baru, harta pusaka atau antik?Ramai lelaki tidak mempertimbangkan untuk membeli apa-apa selain sekeping baru untuk cincin pertunangan, dan itu memalukan. Anda selalunya boleh membeli cincin yang lebih bagus dengan jumlah wang yang sama jika ia adalah harta pusaka (iaitu cara yang bagus untuk mengatakan pra-milik) atau vintaj. Anda tidak akan dapat membuat sesuatu yang tersuai dengan cara ini, tetapi ini adalah pilihan yang bagus untuk mendapatkan lebih banyak wang untuk wang anda jika anda tidak keberatan untuk mendapatkan sesuatu yang bukan baharu. Terus terang, tiada siapa yang mungkin tahu, kerana perhiasan tidak menunjukkan usianya seperti yang dilakukan oleh perkara lain.
Berlian potong mewah

Berlian potong mewah

Langkah Ketiga: Ketahui Asas Membeli Batu Berharga dan Separuh Berharga

Berlian biasanya merupakan pilihan pertama untuk cincin pertunangan, dan disebabkan harganya yang tinggi, berbaloi untuk mempelajari seberapa banyak yang anda boleh tentang cincin tersebut sebelum membelinya. Anda harus sentiasa membeli batu dan tetapan secara berasingan kerana ia memberi anda peluang untuk melihat batu dari semua sudut sebelum ia ditetapkan dalam gelang siap. Cincin pra-tetap boleh menyembunyikan saiz sebenar batu atau kemasukan di bawah tetapan yang mungkin tidak ditunjukkan dalam harga.

4 C

4 C Penggredan Berlian

Jika berlian klasik adalah pilihan anda, maka pelajari asas 4 C, tetapi ingat bahawa rupa berlian itu secara peribadi paling penting. Anda boleh bermain-main dengan kombinasi potongan, kejelasan, warna dan berat karat yang berbeza sehingga anda menemui batu yang kelihatan hebat dan sesuai dengan bajet anda. Mendapatkan batu yang sempurna boleh menjadi sangat mahal dengan hasil yang minimum dari segi kecantikan di tengah-tengah batu jalan. Setiap berlian yang dipotong dipotong dan kemudian dinilai untuk menentukan gred yang diterima dalam setiap 4 C. Walaupun ukuran karat ialah berat, baki 3 komponen adalah gred berdasarkan skala.

  Potong gredialah kualiti bentuk akhir batu, yang merangkumi kemasan keseluruhan, perkadaran dan seberapa baik aspek batu membiaskan cahaya. Gred ini dianggap sebagai yang paling penting dalam menentukan kecantikan berlian, dan grednya berkisar dari Ideal hingga Miskin.Gred kejelasanmendedahkan betapa jelasnya berlian itu, berkenaan dengan kecacatan dalaman yang dikenali sebagai kemasukan. Kejelasan digredkan pada pembesaran 10x kerana banyak kelemahan adalah kecil, tetapi perkara yang paling penting ialah bagaimana batu itu kelihatan pada mata anda dan bagaimana ia kelihatan dalam tetapan. Kepincangan besar yang boleh dilihat atau hitam akan menarik perhatian dengan serta-merta. Skala kejelasan adalah seperti berikut: Tanpa Cacat, Sangat Sangat Sedikit Termasuk (VVS1 dan VVS2), Sangat Sedikit Termasuk (VS1 dan VS2), Sedikit Termasuk (SI1 dan SI2) dan Termasuk (I1, I2, dan I3).Gred warnamewakili kekurangan warna, bukannya kehadiran warna, sebagai ciri kualiti dalam batu. Batu tidak berwarna ialah nilai tertinggi, dan huruf terendah pada skala penggredan. Batu bergred D dan E tidak berwarna, dan ia terus menjadi lebih berwarna apabila ia turun ke bawah abjad. G-J hampir tidak berwarna, K-M berwarna kuning pudar, N-R berwarna kuning muda, dan S-Z berwarna kuning muda.Berat karatialah berat fizikal batu yang diukur dalam unit yang dikenali sebagai karat. Batu yang lebih besar dan lebih dalam mungkin tidak kelihatan lebih besar daripada batu yang lebih cetek kerana sebab ini.

Batu Berharga Lain

Cincin pertunangan ruby

Cincin pertunangan ruby

Sebelum tahun 1930, cincin pertunangan berlian tidak begitu biasa. Pada tahun 1940 hanya 10% daripada cincin pertunangan mengandungi berlian, jadi jangan berasa tertekan untuk mendapatkan cincin pertunangan berlian.

Batu lain, seperti zamrud berharga, nilam dan delima atau batu separa berharga seperti aquamarine masing-masing mempunyai ciri kualiti tersendiri yang berbeza daripada berlian. Mereka masih akan ditimbang dalam berat karat dan menggunakan sistem penamaan potongan yang serupa, tiada sistem penggredan piawai untuk batu berwarna, jadi lebih penting lagi untuk melihat batu itu secara peribadi. Tiga besar batu berwarna berharga adalah:

  delima. Batu delima adalah yang paling mahal daripada batu berwarna, kerana batu berkualiti tinggi melebihi satu karat sangat jarang berlaku. Ia terdiri daripada korundum mineral dengan kesan unsur kromium, yang memberikannya warna merah tandatangan. Warna adalah faktor terpenting yang mempengaruhi nilai delima, sehingga delima yang terlalu ringan dianggap sebagai nilam merah jambu. Kejelasan adalah faktor terpenting seterusnya. Kemasukan akan menurunkan nilai delima, tetapi ambil perhatian bahawa batu tanpa kemasukan hampir tidak wujud.nilam. Nilam datang dalam pelbagai warna (dan delima hanyalah nilam merah) tetapi untuk tujuan cincin pertunangan, nilam yang paling diingini ialah biru. Seperti delima, warna dan kejelasan, dalam susunan itu, adalah faktor yang paling penting untuk dipertimbangkan. Ambil perhatian bahawa nilam biru tua akan kelihatan lebih gelap sedikit dalam tetapan disebabkan oleh sekatan cahaya. Selain itu, nilam lebih berat daripada berlian, jadi nilam 1 karat akan lebih kecil daripada berlian 1 karat.Zamrud. Seperti dengan nilam dan delima, warna dan kejelasan adalah ciri yang paling penting bagi zamrud, tetapi ia berbeza daripada batu tersebut dengan cara yang penting. Nilam dan delima adalah 9 daripada 10 pada skala kekerasan, zamrud lebih rapuh. Kemasukan yang boleh dilihat dengan mata diterima untuk hadir walaupun dalam zamrud berkualiti tinggi, kerana semua batu mempunyai keretakan yang ketara. Batu yang melepasi GIA menerima penilaian pada tahap peningkatan kejelasan: kecil, sederhana atau ketara, walaupun ia bukan gred kejelasan sebenar. Cari hijau sebenar hingga zamrud berwarna hijau kebiruan.Petua untuk membeli batu berwarna:
  • Memandangkan pembesaran tidak digunakan dengan batu berwarna, cari kebersihan mata, atau batu yang bebas daripada kemasukan pada mata kasar.
  • Cuba beli warna paling tulen pada spektrum batu berwarna; ton merah, hijau dan biru harus kaya, tepu dan konsisten melalui batu.
  • Seperti batu lain, batu berwarna melihat lonjakan nilai melebihi 1 karat. Pertimbangkan untuk membeli batu hanya di bawah satu karat jika itu sekitar titik belanjawan anda.
  • Hampir semua batu berwarna di pasaran dirawat haba untuk mengurangkan kemasukan dan memperbaiki warna. Batu yang tidak dirawat haba sangat jarang berlaku dan akan mendapat harga yang lebih tinggi. Tukang emas anda dikehendaki mendedahkan cara batu dirawat, jadi pastikan anda bertanya.
  • Memandangkan berlian cenderung menjadi tunjang utama perniagaan barang kemas, anda mungkin perlu melihat sekeliling untuk mencari sumber tempatan yang baik untuk batu berwarna.
Kedai barang kemas

Bersedia dengan baik sebelum anda memasuki kedai barang kemas

Membeli Cincin

Memandangkan anda mempunyai belanjawan, ketahui batu dan bahan yang anda cari, dan telah mempelajari asas membeli batu berharga, tiba masanya untuk mula membeli-belah. Pilihannya termasuk dalam talian, dalam kedai atau daripada tukang emas jenama besar seperti Tiffany's atau Cartier. Terdapat banyak kebaikan dan keburukan untuk setiap satu, tetapi mungkin masuk akal untuk melihat semuanya sebelum membuat keputusan.

dalam talian:

 • PRO:
  • Kononnya anda boleh mendapatkan tawaran yang lebih baik (tetapi perbandingan epal-ke-epal hampir mustahil)
  • Pemilihan batu biasanya lebih besar dan lebih visual daripada di kedai
  • Anda tidak perlu berurusan dengan taktik jualan tekanan tinggi
  • Harga adalah jelas dan visual
  • Dasar pulangan yang jelas
 • Keburukan:
  • Anda tidak dapat melihat tetapan atau batu itu sendiri;
  • Sukar untuk membandingkan batu secara visual;
  • Anda perlu bersedia untuk mendidik diri sendiri;
  • Berlian sukar untuk difoto
  • Harga ditetapkan tanpa ruang untuk rundingan

Kedai Barang Kemas Bebas atau Tempatan:

 • PRO:
  • Peluang untuk membina kepercayaan dengan tukang emas tempatan untuk jangka masa panjang
  • Kakitangan boleh memberikan panduan tentang cara mendapatkan yang terbaik untuk wang anda
  • Harga boleh dirunding
  • Pembelian anda menyokong perniagaan tempatan
  • Mereka mungkin boleh membuat cincin yang dibuat khas
  • Anda boleh melihat semua tetapan dan batu secara peribadi
 • Keburukan:
  • Pemilihan batu biasanya lebih kecil
  • Anda hanya boleh melihat beberapa batu pada satu masa
  • Kakitangan selalunya dibayar komisen

Rantaian Jenama Besar

 • PRO:
  • Anda boleh melihat semua tetapan dan batu secara peribadi
  • Pilihan yang lebih besar daripada kedai bebas yang lebih kecil
 • Keburukan:
  • Pembelian pukal boleh menghasilkan kualiti yang lebih rendah
  • Pembelian pukal juga bermakna tetapan mereka tidak begitu unik
  • Kakitangan selalunya dibayar komisen
  • Kakitangan lebih seperti pekerja runcit daripada pakar barang kemas
  • Tuduhan terhadap penipuan di Kay Jewellers
Kotak biru ikonik

Kotak biru ikonik dari Tiffany's pasti menggembirakan bakal tunang anda tetapi akan lebih sukar untuk buku poket anda

Peruncit Bertaraf Tinggi Seperti Tiffany atau Cartier

 • PRO:
  • Kotak hadiah bayi biru dan merah yang terkenal pasti sesuai dengan keinginan anda
  • Mereka menggunakan berlian kualiti terbaik mutlak di luar sana
 • Keburukan:
  • Jangkakan kenaikan harga yang ketara. Tiffany memetik solitaire 1 karat mudah sebagai bermula pada $12,600; sekeping serupa dari Blue Nile dijual pada separuh harga itu
  • Jenama bukan ciri visual cincin itu
  • Reka bentuk mereka tidak lagi eksklusif; ia tidak mengambil masa yang lama untuk perhiasan rantai untuk menyalin dan menghasilkan semula reka bentuk mereka
Semua berlian berkilauan di bawah sinar matahari

Jangan terpengaruh dengan helah ini - semua berlian berkilauan di bawah sinar matahari

Petua Akhir

 • JANGAN - dan maksud kami tidak pernah - beli pada perjalanan pertama ke kedai. Luangkan masa untuk mempertimbangkan, membuat perbandingan dan tawar-menawar.
 • JANGAN beli cincin dengan batu yang telah ditetapkan, yang boleh menyembunyikan saiz sebenar atau ketidaksempurnaan dalam batu. Minta untuk mengeluarkannya supaya anda boleh memeriksanya terlebih dahulu.
 • JANGAN belanjakan wang tambahan untuk membuat pembelian anda dinilai secara bebas oleh pakar tempatan, tetapi JANGAN minta tukang emas anda untuk mendapatkan cadangan. LAKUKAN penyelidikan anda sendiri. JANGAN beli dari kedai yang tidak membenarkan anda membuat pulangan selepas penilaian pihak kedua.
 • LAKUKAN bertindak dengan yakin di kedai. Anda mungkin seorang pemula dalam barang kemas, tetapi orang yang mengawal kurang berkemungkinan ditipu oleh tukang emas. JANGAN gunakan pengetahuan yang anda perolehi dalam artikel ini untuk bertanya soalan yang menyelidik kepada tukang emas.
 • DO bermain keras dengan jurujual; perlu ada ruang untuk rundingan.
 • LAKUKAN belajar cara biasa orang ramai ditipu, seperti mewarnai batu secara buatan seperti nilam dan delima atau mengekalkannya sebagai semula jadi dan bukannya dirawat haba.
 • JANGAN terpikat melihatnya di bawah sinaran cahaya matahari yang tukang emas suka gunakan - malah berlian yang dipotong dengan buruk akan berkilauan di bawah sinar matahari.
 • JANGAN terpengaruh dengan garis pelaburan sama ada. Ia tidak akan meningkatkan nilai pada kadar biasa setiap tahun, dan ia tidak dimaksudkan untuk dijual semula, jadi jangan anggap ia sebagai pelaburan. Ia adalah perbelanjaan sekali sahaja yang tidak sepatutnya menjadi sebahagian daripada perancangan persaraan anda.
 • JANGAN percaya bahawa semua dokumentasi dan setem adalah benar. Mereka boleh dipalsukan, jadi minta bukti asal untuk barang antik dan dapatkan penilaian untuk semua yang anda beli.
 • JADI cadangkan dalam tetingkap pemulangan jika anda bimbang dia tidak akan menyukai pilihan anda. Anda sentiasa boleh kembali dan melihat bersama-sama.
 • JANGAN fikir anda perlu meminang dengan cincin yang lengkap. Jika anda ingin mengekalkan kejutan tetapi mahukan inputnya, beli batu tengah dan letakkannya dalam tetapan sementara. Anda boleh kembali dengan tunang anda untuk memilih tetapan terakhir.

Kesimpulan

Semoga berjaya dalam pencarian cincin pertunangan anda. Sekarang anda hanya perlu melamar!