Cara Membutang Sut, Jaket, Vest, Mantel & Tuxedo Anda

bagaimana untuk butang sut anda berskala

Jika anda berusaha untuk berpakaian, anda mahu kelihatan terbaik. Sekarang, kadangkala jika anda menekan saman anda dengan cara yang salah, ia menghantar isyarat Saya tidak tahu apa-apa tentang konvensyen dan cara ia dilakukan dan cara ia paling menggembirakan saya.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Cara Membutang Jaket Suit
 2. Jaket Satu Butang
 3. Jaket Dua Butang
 4. Kot & Sut Paddock
 5. Sut Tiga Keping / Jaket Ganjil
 6. Jaket Tiga Butang
 7. Jaket Tiga Gulung Dua
 8. Jaket Empat/Lima Butang
 9. Jaket DB Dua Butang
 10. Jaket DB Empat Butang
 11. Jaket DB Enam Butang
 12. Jaket DB Enam Atau Lebih Butang
 13. Jaket DB Lapan Butang
 14. Bagaimana Untuk Butang Vest
 15. Rompi Berdada Tunggal
 16. Ensembel Tali leher Hitam & Putih
 17. Bagaimana Untuk Membutang Mantel
 18. Rundown Pakaian

Malangnya, kebanyakan orang tidak pernah bertanya mengapa peraturan itu adalah cara tertentu dan kerana itu, kami memutuskan untuk mencipta panduan muktamad tentang cara membutang dengan betul jaket sut . Perlu diingat bahawa konvensyen butangan telah berubah dari semasa ke semasa dan apa yang anda pakai pada tahun 1901 berbeza daripada apa yang anda pakai hari ini.

Cara Membutang Jaket Suit

Sut Butang Tunggal

Jaket Butang TunggalJaket Satu Butang

Jarang untuk melihat jaket butang tunggal di luar pakaian malam, tetapi ia wujud. Biasanya, ia mempunyai lapel puncak, kadangkala lapel bertakuk, tetapi apabila anda mempunyai itu dan ia adalah sut dua helai atau gabungan dengan jaket dan seluar, anda hanya menekan butang dan apabila anda duduk, anda membuka butangnya.

Lapel Hitam Butang tunggal sut tiga helai

Satu butang sut tiga helai

Jika anda memakainya dengan a jaket , mungkin dalam tiga keping sesuai , anda hanya membiarkannya tanpa butang. Tidak kira anda berdiri atau duduk, ia hanya dibuka setiap masa.

Jaket Dua Butang

Jika anda mempunyai dua butang sut dua helai atau jaket dan seluar , anda hanya butang butang atas apabila anda berdiri, dan anda membukanya apabila anda duduk.

Robert, Ted dan John Kennedy - lihat petak poket yang semakin hilang

Robert, Ted, dan John Kennedy

Secara amnya, ia adalah kesilapan untuk butang kedua-dua butang kerana ia kelihatan ganjil. Ya, ia adalah sesuatu yang anda akan lihat pada tahun 1920-an, tetapi fesyen lelaki telah hilang daripada itu. Jika anda kembali ke tahun 60-an, anda boleh melihat JFK memakai sut dengan kedua-dua butang berbutang namun, ia terlalu rendah dan kelihatan ganjil.

jaket sut biasa vs sut paddock

jaket sut biasa vs sut paddock

Kot & Sut Paddock

Itu kot dan sut paddock telah dibuat untuk dipakai pada kuda dan oleh itu mereka mempunyai bolong tengah dan mata butang yang lebih tinggi dan kerana itu, anda boleh butang kedua-dua butang. Pada asasnya, ia adalah jaket tiga butang dengan baris bawah hanya berhenti.

Pada zaman ini, 99.99% daripada dua jaket berdada tunggal butang disesuaikan, jadi anda hanya butang butang atas. Ini juga bermakna anda tidak boleh hanya butang bahagian bawah kot melainkan anda mempunyai kot paddock atau sut dengan butang yang lebih rendah setinggi paras pinggang anda.

burgundy vest gold button tweed jacket seluar hitam

Sut Tiga Keping / Jaket Ganjil

Jika anda memutuskan untuk memakai jaket yang ganjil atau jaket yang sepadan untuk menjadikannya sut tiga helai, anda sentiasa membiarkan jaket itu tidak berbutang.

Jaket tiga butang

Jaket tiga butang

Jaket Tiga Butang

Jika anda mempunyai jaket payudara tunggal tiga butang, perkara menjadi lebih rumit. Pada jaket ringkas atau sut dua helai, anda hanya butang butang tengah atau dua butang atas. Sudah tentu, ia hanya benar apabila anda berdiri dan apabila anda duduk, anda membuka butang kot anda.

Jangan sekali-kali hanya butang butang paling rendah atau dua butang paling rendah kerana ia kelihatan tidak aktif. Begitu juga, jangan butang ketiga-tiga butang kerana itu membuatkan anda kelihatan tertutup dan ia adalah gaya yang anda akan lihat kadang-kadang pada 20-an dan 30-an tetapi kemudian, sut disesuaikan secara berbeza.

Sut moden selalunya tidak disesuaikan dengan cara yang anda boleh butangkan segala-galanya supaya ia kelihatan kemas. Jika anda butang ketiga-tiga butang, kadangkala anda mendapat kedutan beralun dan ia kelihatan buruk. Anda juga harus menjauhkan diri daripada membutang hanya butang atas kerana ia memberikan anda rupa Victoria dan hanya kelihatan ganjil kerana ia mendedahkan anda tali leher dan juga baju raya di bawah titik butang dan ia meninggalkan sangat sedikit di atas bentuk v.

Jaket Tiga Gulung Dua

Jaket Tiga Gulung Dua

Jaket Tiga Gulung Dua

Ia mempunyai tiga butang tetapi butang atas digulung ke dalam lapel, dengan cara itu anda melihat lebih banyak bahagian hadapan baju dan V di atas titik butang dan pada asasnya, ia berkelakuan seperti jaket berdada tunggal dua butang. Dalam kes itu, anda hanya perlu butang bahagian tengah atau butang atas yang kelihatan.

Jika anda memakai vest di bawahnya, sama ada vest ganjil atau sut tiga helai, sekali lagi, biarkan ia tidak berbutang pada setiap masa. Ya, anda boleh menemui gambar vintaj di mana lelaki akan memakainya, tetapi pada zaman ini, ia akan kelihatan aneh.

Jaket Empat/Lima Butang

Pertama sekali, saya tidak mengesyorkan anda memakainya kerana ia sangat cepat masuk dan keluar dari fesyen dan ia bukan gaya klasik yang abadi. Jika anda masih mahu mempunyai jaket empat atau lima butang, hanya butang butang tengah, biarkan butang atas dan bawah dibatalkan. Saya amat menyarankan anda untuk tidak memakai jaket atau kot kerana jaket tersebut disesuaikan supaya tidak banyak ruang yang kelihatan untuknya.

saman DB dua butang

saman DB dua butang

Jaket DB Dua Butang

Jika anda melihat jaket berdada dua, perkaranya lebih rumit, berdada dua bermaksud anda mempunyai dua baris butang yang biasanya selari antara satu sama lain. Versi jaket berdada dua yang paling mudah ialah jaket dua butang.

Ini bermakna anda mempunyai satu butang palsu dan satu butang yang kelihatan di hadapan. Sama seperti semua pakaian yang lain, kemungkinan besar terdapat butang di bahagian dalam yang memastikan lapel anda sentiasa kelihatan simetri dan elegan.

Sama seperti kot empat atau lima butang payudara tunggal, kot dada dua butang dua adalah rupa yang sangat bertarikh yang meletakkan anda pada tahun 80-an. Mujurlah, ia sangat tidak rumit untuk membutangnya, anda hanya menekannya pada setiap masa dan anda membiarkannya berbutang apabila anda duduk atau apabila anda berdiri.

Jaket DB Empat Butang

Jaket DB Empat Butang

Jaket DB Empat Butang

Kot sut atau jaket berdada dua butang empat adalah lebih luar biasa tetapi lebih arus perdana, abadi dan klasik. Pada asasnya, anda mempunyai tiga pilihan. Anda boleh butang hanya bahagian atas butang yang berfungsi, anda boleh butang kedua-duanya, atau hanya bahagian bawah, atau jika anda mempunyai bentuk butang segi empat sama atau segi empat tepat.

Kebanyakan sut hari ini hanya berbutang pada bahagian atas atau kedua-duanya. Secara tradisinya, sut berdada dua dengan lapel puncak adalah lebih formal dan semua butang dibutang pada setiap masa. Hanya apabila anda akan duduk anda akan membuka butang bahagian bawah.

Hari ini, orang suka sprezzatura dan kelihatan lebih kasual dan oleh itu, mereka sering membiarkan butang bawah dibuka. Walau bagaimanapun, kadangkala anda juga boleh menemui kot berdada dua empat butang terutamanya pada pakaian malam di mana sepasang butang atas dijarakkan lebih jauh dan disebabkan itu, anda hanya boleh butangkannya pada butang bawah.

Blazer Tentera Laut Dua Payudara 6x3, Dibuat di Perancis oleh Cezar Ltd. untuk A. Sulka & Company, 1971

Blazer Tentera Laut Dua Payudara 6×3, Dibuat di Perancis oleh Cezar Ltd. untuk A. Sulka & Company, 1971

Jaket DB Enam Butang

Jaket double-breasted enam butang mungkin merupakan gaya yang paling popular dan biasa yang anda akan dapati. Kerana terdapat enam butang, terdapat cara yang berbeza untuk meletakkannya.

Cara yang tidak begitu popular untuk meletakkan butang adalah dengan mempunyai dua baris selari dari atas ke bawah. Jika anda mempunyai kot atau sut seperti itu, anda butangkan sama ada ketiga-tiganya atau dua yang teratas. Jika anda ingin duduk dengan selesa, anda mungkin perlu membuka butang bawah, namun, sama seperti mana-mana kot berdada dua yang lain, anda tidak sekali-kali membuka butang itu sepenuhnya.

Sven Raphael Schneider memakai sut flanel DB

Sven Raphael Schneider memakai DB kain flanel sesuai

Tali leher Sutera Madder Purba dalam Paisley Ungu - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali leher Sutera Madder Purba dalam Paisley Ungu

beli kat sini Foto Sutera Bunga Boutonniere Blue Cornflower Boutonniere

Kubu Belvedere

Blue Cornflower Boutonniere Sutera Bunga Lubang Butang

beli kat sini

Siluet berdada dua enam butang yang paling biasa ialah dua baris butang yang selari dengan pasangan atas yang dijarakkan lebih jauh. Ia menghasilkan bentuk v yang bagus yang menyerlahkan siluet lelaki yang menarik. Secara tradisinya, anda akan butang kedua-dua butang bawah untuk rupa yang sangat klasik.

Lino berbaju Biru

Lino dari Al Bazar – perhatikan bagaimana dia membutang jaket DB 6 butangnya

Sekarang jika anda pergi ke Itali, anda jarang akan melihat seorang lelaki yang memakai kot berdada dua yang berbutang pada kedua-duanya. Biasanya, mereka butang hanya butang tengah; mereka menyukainya kerana ia kelihatan lebih tidak peduli dan ia adalah sesuatu yang benar-benar dipopularkan oleh Lino dari Al Bazar.

Jika anda mempunyai sut double-breasted yang sangat formal, anda boleh memakai kedua-duanya tetapi rupa tradisional mungkin sedikit lebih baik dan lebih tepat.

Jaket DB Enam Atau Lebih Butang

Adalah sangat penting untuk anda memberi perhatian kepada cara anda membutangnya di dalam dan di luar. Kerana jika saya butang butang tengah di bahagian luar dan butang bawah di bahagian dalam, saya mendapat rupa asimetri lapel saya dan kebanyakan orang tidak dapat menentukan dengan tepat apa yang salah dengan pakaian anda tetapi ia hanya kelihatan off.

Oleh kerana itu, kebanyakan sut double-breasted berkualiti akan mempunyai dua butang dalam. Jadi jika anda memutuskan untuk butang hanya butang bawah di bahagian luar, anda butang butang bawah hanya di bahagian dalam. Jika anda memutuskan untuk butang bahagian tengah sahaja di bahagian luar, anda boleh butang sama ada yang atas atau yang atas dan yang bawah.

Putera Charles dalam blazer dua payudara 8x3 tentera laut yang sama

Putera Charles memakai blazer dua dada 8×3 tentera laut yang sama

Jaket DB Lapan Butang

Ini sangat luar biasa, dan ia memberikan rupa Maritim yang biasanya sesuatu yang anda lihat hanya dalam a blazer . Putera Charles mempunyai satu contohnya, dan dia telah memakainya selama bertahun-tahun. Dalam kes itu, baris atas dijarakkan, dan dia butang tiga butang butang di bawah. Oleh kerana anda mempunyai banyak butang di hadapan anda, kemungkinan besar anda perlu membuka butang bahagian bawah atau mungkin dua bahagian bawah anda duduk bergantung pada perkara yang membuatkan anda selesa.

Bagaimana Untuk Butang Vest

Sven Raphael Schneider memakai kot hijau zaitun dengan rompi sawo matang, tali leher jalur pepenjuru, baju cek putih & biru, Blue Cornflower Boutonniere & seluar krim serta sarung tangan hijau

Sven Raphael Schneider memakai kot hijau zaitun dengan rompi sawo matang, tali leher jalur pepenjuru, baju cek putih & biru, boutonniere & seluar krim serta sarung tangan hijau

Foto Sutera Bunga Boutonniere Blue Cornflower Boutonniere

Kubu Belvedere

Blue Cornflower Boutonniere Sutera Bunga Lubang Butang

beli kat sini Tali Sutera Berjalur Shantung Merah Gelap, Biru dan Putih - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Sutera Berjalur Shantung Merah Tua, Biru dan Putih

beli kat sini Lelaki Hijau Gelap

Kubu Belvedere

Sarung Tangan Lelaki Hijau Tua dengan Butang dalam Kulit Lamb Nappa

beli kat sini

Rompi Berdada Tunggal

Berpayudara tunggal jaket biasanya dipakai dengan butang bawah dibuka semula. Terdapat teori yang berbeza tentang mengapa itu berlaku. Satu merujuk kepada Bertie yang kemudiannya menjadi Edward yang ke-7, dan dia sangat besar, mereka tidak boleh butang butang bawah dan kerana itu, orang lain menyesuaikan gayanya.

Pada penghujung hari, tidak kira apa teori yang berbeza kerana ia hanyalah adat yang boleh anda lihat di seluruh tempat. Tidak kira jika anda memakai sut tiga helai dengan jaket padanan atau jaket ganjil, pada jaket berdada tunggal, butang bawah biasanya dibuka.

Ensembel baju ekor tali leher putih

Ensembel baju ekor tali leher putih

Satu-satunya pengecualian kepada peraturan adalah sebagai contoh, untuk pakaian malam seperti tali leher putih , jaket berdada tunggal, dan tali leher hitam jaket berdada tunggal. Dalam kes itu, anda menekan butang itu sepenuhnya kerana ia adalah ensemble formal dan butang yang tidak dibutang akan kelihatan tidak jelas dan terlalu acuh tak acuh dan kasual.

Sebaliknya, jika anda mempunyai rompi berdada dua, peraturannya mudah. Anda hanya perlu meletakkan semua butang pada setiap masa. Sesetengah orang Itali membiarkan butang bahagian bawah dibatalkan kerana mereka mahu kasual dan menunjukkan sedikit sprezzatura tetapi ia kelihatan tidak menarik kerana kot berdada dua adalah lebih formal berbanding rakan sejawat berdada tunggal.

Sven Raphael Schneider dalam Black Tie Tuxedo

Sven Raphael Schneider dalam Black Tie Tuxedo

Bunga Lapel Saiz Hidup Carnation Boutonniere Merah Gelap - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Nama Produk

beli kat sini Tali Leher Kupu-Kupu Hitam Bersaiz Satin Sutera dan Tali Sendiri - Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tali Leher Kupu-kupu Hitam Bersaiz Satin Sutera dan Tali Sendiri

beli kat sini

Ensembel Tali leher Hitam & Putih

Bagaimana dengan pakaian lain dalam ensembel tali leher putih? Tiada apa-apa untuk dibutang jadi anda biarkan sahaja ia dibuka. Sebaliknya, dengan a kumpulan tali leher hitam , ia sedikit berbeza. Jika anda mempunyai jaket satu butang tradisional; anda biarkan ia tidak berbutang jika anda memakainya dengan kot atau vest, dan anda butangnya jika anda memakainya dengan ikat pinggang.

Mempunyai aksesori yang betul boleh meningkatkan keseluruhan pakaian tidak kira musim

Tweed Donegal kot, topi fedora , selendang dan sarung tangan.

Lelaki Burgundy

Kubu Belvedere

Sarung Tangan Pakaian Lelaki Burgundy dengan Butang dalam Kulit Lamb Nappa

beli kat sini Tudung Herringbone Cashmere Scarf dalam Mustard Yellow dan Grey oleh Fort Belvedere

Kubu Belvedere

Tudung Herringbone Cashmere Scarf dalam Mustard Yellow and Grey

beli kat sini

Bagaimana Untuk Membutang Mantel

Apabila ia datang kepada baju atasan , membutang adalah agak mudah. Biasanya, anda mempunyai semua butang dibutangkan semata-mata kerana ia sepatutnya memanaskan anda. Ya, anda mempunyai pilihan untuk membiarkan butang bawah dibuat asal kerana ia menghasilkan lebih sedikit julat pergerakan dan ia membenarkan lebih sedikit udara masuk apabila ia tidak begitu sejuk di luar.

Jika anda mempunyai payudara bergandakotdengan butang dalam yang berbeza, anda perlu memberi perhatian kepada perkara yang sama seperti yang anda lakukan dengan sut. Jangan butang butang di dalam dengan bahagian atas di luar atau sebaliknya, ia hanya akan kelihatan off.

Rundown Pakaian

Raphael dalam sut berjalur jubah dua dada dari label ungu Ralph Lauren.

Raphael dalam sut berjalur jubah dua dada dari label ungu Ralph Lauren.

Tali Sutera Houndstooth Bourette dalam Krim Merah Burgundy

Kubu Belvedere

Tali Sutera Houndstooth Bourette dalam Krim Merah Burgundy

beli kat sini Petak Poket Linen Putih dengan Jahitan X Handrolled Merah Burgundy

Kubu Belvedere

Petak Poket Linen Putih dengan Jahitan X Handrolled Merah Burgundy

beli kat sini Manset Simpul Penumbuk Monyet - Bersalut Platinum Perak 925 Sterling

Kubu Belvedere

Manset Simpul Penumbuk Monyet – Bersalut Platinum Perak 925 Sterling

beli kat sini Stokin Bergaris Garis Tengah Malam Biru dan Burgundy Shadow Fil d

Kubu Belvedere

Stokin Fil d'Ecosse Stripe Shadow Stripe Midnight Blue dan Burgundy Stoking Fil d'Ecosse Cotton

beli kat sini

Sut berjalur jubah berdada dua daripada label ungu Ralph Lauren ialah konfigurasi enam butang dengan pasangan atas lebih dijarakkan. Ia adalah siluet berdada dua yang paling biasa kerana ia adalah sut yang lebih formal dan membutangnya pada kedua-duanya tetapi saya boleh dengan mudah juga hanya meletakkannya di bahagian tengah. Sut itu dipasangkan dengan tali leher houndstooth bourette merah dan putih dari Fort Belvedere yang saya reka sendiri. Saya menggunakan segi empat sama poket berwarna putih dengan tepi gulung tangan merah yang merupakan jahitan x yang sangat sukar dicapai tetapi kami menemui beberapa tukang Itali yang masih boleh melakukannya. Merah dan putih sesuai dengan tali leher dan juga baju putih. Ia adalah kolar separuh bentang dengan manset Perancis yang ditutup dengan manset penumbuk monyet perak sterling ringkas dari Fort Belvedere. Kasut saya adalah tali sami dua dalam warna coklat dan stokin saya adalah stokin berjalur bayangan biru dan merah begitu juga dari Fort Belvedere.

Seperti biasa anda boleh mencari semua Aksesori Fort Belvedere yang saya reka di kedai kami. Untuk memecahkan ton warna mudah biru, putih dan merah, saya memakai cincin merah jambu dengan batu malachite hijau.

Saya harap saya tidak mengelirukan anda dengan semua peraturan yang berbeza. Ini hanyalah video rujukan yang bagus jadi apabila anda tidak pasti tentang titik butang, anda sentiasa boleh kembali kepadanya, jadi tandakan ia!