Cara Meminta Maaf Seperti Lelaki - Etika Sosial untuk Menyatakan Maaf

cara memohon maaf berskala 3840x2160

Satu bahagian penting sosial adab untuk setiap lelaki agar dapat menjalankan dengan baik dan sering meminta maaf. Yang wujud dalam proses permohonan maaf boleh menjadi perasaan gagal, penyesalan, rasa tidak selamat, pertahanan diri, dan kemarahan. Tetapi walaupun ini adalah tindak balas emosi semula jadi apabila anda mendapati bahawa anda bersalah dalam situasi tertentu, mengetahui cara meminta maaf dengan sopan dan dengan kelas adalah kemahiran yang harus ada dalam senjata setiap lelaki.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Meminta Maaf Tidak Menjadikan Anda Lemah
  2. Mengapa Memohon Maaf Baik Untuk Anda?
  3. Cara Memohon Maaf Seperti Lelaki
  4. Apa yang Perlu Anda Lakukan Selepas Meminta Maaf?
  5. Cara Menerima Permohonan Maaf
  6. Kesimpulan

Fakta mudah yang perlu diingat ialah: tiada seorang pun boleh menjadi betul 100% pada setiap masa. Anda mungkin fikir anda betul sepanjang masa, tetapi jika anda melakukannya, saya ada berita untuk anda! Bukan sahaja orang lain di sekeliling anda menganggap anda begitu tidak tahan , tetapi ia juga tidak benar. Sudah tentu, ini adalah kes melampau yang mudah dikecam, dan kami percaya bahawa kebanyakan pembaca di sini bercita-cita untuk menjadi tuan puan n–dan oleh itu, mungkin tidak percaya bahawa mereka betul sepanjang masa. Namun, walaupun anda meminta maaf apabila anda bersalah, terdapat kemahiran yang boleh anda perbaiki untuk memastikan permohonan maaf anda diterima dengan berkesan.

Meminta Maaf Tidak Menjadikan Anda Lemah

Sesetengah lelaki teragak-agak untuk meminta maaf apabila mereka melakukan kesalahan, kerana mereka percaya bahawa ia akan kelihatan seperti tanda kelemahan. Hakikatnya ialah, jangan sekali-kali meminta maaf atas apa-apa pun akan menjadi taktik kalah untuk anda. Dengan tidak pernah meminta maaf, bukan sahaja anda akan menafikan orang lain dalam hidup anda penghormatan yang sepatutnya mereka terima dengan mendapatkan permintaan maaf yang sewajarnya, tetapi anda juga akan berakhir dengan keputusan yang anda cuba elakkan; dengan tidak pernah meminta maaf, anda sebenarnya akan kelihatan lebih lemah.Meminta maaf sebenarnya bukan tanda kelemahan dan ia tidak bermakna anda kurang; kurang pintar, kurang cekap, kurang berjaya, atau kurang potensi. Malah, sebaliknya. Jika anda tidak pernah meminta maaf untuk apa-apa, apa yang sebenarnya isyarat ini kepada orang lain ialah itu ego anda terlalu rapuh untuk pernah mengaku salah. Dalam erti kata lain, anda hanya akan kelihatan tidak selamat dan bukannya lebih kuat dalam keyakinan anda.

Meminta maaf boleh menjadi sukar, tetapi ia

Meminta maaf boleh menjadi sukar, tetapi selalunya ia merupakan tindakan terbaik

Orang lain akan berfikir bahawa anda cuba mengelak daripada berasa buruk kerana melakukan sesuatu yang anda lakukan, yang merupakan sesuatu yang perlu kita semua lalui untuk berkembang sebagai manusia. Dengan kata lain, tidak meminta maaf kepada seseorang untuk sesuatu yang anda lakukan menunjukkan bahawa anda menghargai ego anda sendiri lebih daripada perasaan orang lain. Menjadi kuat dalam hal ini (atau jika anda lebih suka, menjadi lelaki budiman) bermakna melakukan kerja emosi yang keras yang wujud dalam mana-mana hubungan yang kuat. Ini, seterusnya, bermakna anda harus meminta maaf dengan baik dan sering meminta maaf, apabila ia wajar.

Mengapa Memohon Maaf Baik Untuk Anda?

Sebenarnya terdapat beberapa faedah kepada permohonan maaf yang baik; yang pertama ialah anda akan lebih memahami perkara yang boleh dan tidak boleh dilaksanakan dalam mana-mana perkaraperhubungan. Selain itu, anda akan dapat mewujudkan keseimbangan antara keperluan anda sendiri dan keperluan orang lain, dan membersihkan udara secara kasar dengan komunikasi yang terbuka dan jujur. Selepas permohonan maaf, semua orang yang terlibat akan dapat menangani situasi yang diberikan dan bergerak ke hadapan, dan akhirnya, anda mungkin akan mempelajari lebih lanjut tentang diri anda.

Cara Memohon Maaf Seperti Lelaki

Mendengar secara aktif

Apabila anda memanggil sebagai salah, mulakan dengan tidak memasang tembok pertahanan, tetapi dengan ikhlasmendengarkepada orang lain. Anda mungkin berfikir bahawa anda tidak perlu meminta maaf, tetapi kajian telah menunjukkan kedua-dua lelaki dan wanita mempunyai tahap toleransi yang berbeza untuk tingkah laku yang menyinggung perasaan, dan wanita (secara purata) cenderung untuk meminta maaf lebih daripada lelaki. Dalam erti kata lain, lelaki adalah orang yang berkemungkinan besar akan meletakkan tembok pertahanan ini sebagai reaksi pertama.

Mendengar secara aktif membuat permohonan maaf yang lebih baik

Mendengar secara aktif membuat permohonan maaf yang lebih baik

Komponen lain untuk mendengar secara aktif apa yang cuba dikatakan oleh orang lain ialah mengingati bahawa tiada siapa yang akan dapat berkongsi perspektif anda tentang sesuatu situasi 100%, kerana mereka tidak berada di dalam kepala anda. Dan sudah tentu, keadaan sebaliknya adalah benar, jadi anda tidak akan dapat mengetahui dengan tepat perspektif orang lain. Namun, dengan mendengar secara aktif dan bertenang, anda akan dapat memahaminya dengan lebih baik dan bergerak ke hadapan. Perkara yang paling penting di sini adalah untuk mendapatkan punca apa sahaja yang menyebabkan kesalahan itu pada mulanya.

Kata Maaf Segera

Jika jelas bahawa anda sebenarnya salah dalam situasi tertentu, jangan seret masa yang diperlukan untuk membuat permohonan maaf. Sebaliknya, adalah lebih baik untuk meminta maaf dengan segera, sebaik sahaja anda menyedari ia perlu. Apabila meminta maaf kepada seseorang, melakukannya secara peribadi adalah tindakan terbaik.

Perkataan itu

Perkataan maaf membawa banyak kuasa!

Pilihan terbaik kedua di sini ialah meminta maaf melalui telefon , dan yang ketiga terbaik ialah komunikasi teks, seperti mesej teks atau e-mel. Walau bagaimanapun, kami tidak akan mengesyorkan anda menggunakan permohonan maaf secara teks melainkan ia adalah pilihan terakhir yang mutlak dan anda tidak mempunyai alternatif lain. Satu sebab utama permohonan maaf berasaskan teks harus dielakkan ialah beberapa nuansa secara peribadi perbualan boleh hilang kerana teks, dan oleh itu, terdapat potensi yang lebih besar untuk perkara disalahkomunikasikan. Namun secara umum, permohonan maaf secara tekstual hanya menghilangkan beberapa keikhlasan proses meminta maaf, dan orang lain mungkin akan menganggapnya kurang berharga.

Keikhlasan Adalah Kunci

Fikirkan seperti ini: apabila a ibu bapa menuntut anak mereka meminta maaf atas sesuatu yang telah dilakukan oleh anak, permohonan maaf ini selalunya tidak disampaikan dengan penuh keikhlasan. Kanak-kanak itu hanya meminta maaf kerana mereka fikir mereka perlu. Dalam nada yang sama, jika anda hanya meminta maaf kerana anda fikir anda perlu, ia tidak akan kelihatan sebagai ikhlas dan orang lain tidak akan mendapati ia bermakna. Apakah cara terbaik untuk menyampaikan keikhlasan ini, kemudian? Ini soal perspektif dan cara anda mengucapkan permohonan maaf anda. Dalam erti kata lain, anda hanya perlu memberi tumpuan kepada apa yang anda lakukan, tindakan yang sebenarnya bersalah. Ini adalah perbezaan utama antara permintaan maaf yang tulus seperti, saya minta maaf kerana saya melakukan ini dan tidak meminta maaf yang berat seperti, saya minta maaf kerana anda berasa begitu. Dalam kes kedua ini, perkara yang anda sampaikan ialah anda sebenarnya tidak menyesal atas apa-apa yang anda lakukan; anda hanya berfikir bahawa orang lain bertindak balas dengan cara yang salah.

Apabila membuat permohonan maaf, pastikan anda ikhlas

Apabila membuat permohonan maaf, pastikan anda ikhlas

Selain itu, jangan tambahkan apa-apa syarat pada permohonan maaf anda dengan mengatakan sesuatu seperti, saya minta maaf, tetapi... Jika anda cuba menambah apa-apa lagi pada permintaan maaf, ia mungkin akan merendahkan keikhlasan dan mungkin juga berpotensi untuk kembali menyalahkan kepada pihak lain (yang anda cuba elakkan). Jadi, apa yang berlaku apabila anda bukan satu-satunya orang atau pihak yang bersalah dalam situasi tertentu? Dalam kes ini, anda boleh mengakui bahawa segala-galanya bukan salah anda sepenuhnya, tetapi juga masih meminta maaf. Anda boleh mengatakan sesuatu seperti, saya minta maaf atas bahagian saya dalam perkara ini. Dengan cara itu, anda masih mengakui tanggungjawab, sambil juga memberitahu bahawa anda bukan satu-satunya yang bersalah.

Ucap selamat tinggal dengan berjabat tangan

Permintaan maaf yang baik boleh membawa kepada ikatan yang lebih kukuh

Ringkasnya, ringkaskan sahaja: mulakan dengan mengucapkan maaf, kemudian terangkan sebabnya, dan ikhlaskan hati. Jika anda merasakannya, anda juga boleh menambah perkara yang anda rancang untuk lakukan pada masa hadapan untuk mengelakkan situasi yang sama. Pihak lain mungkin akan menghargai usaha untuk tindakan proaktif di pihak anda.

Apa yang Perlu Anda Lakukan Selepas Meminta Maaf?

Melangkah ke hadapan boleh menjadi proses yang mudah, tetapi kadangkala ia juga boleh menjadi rumit. Orang mungkin menyimpan dendam untuk seketika berdasarkan sesuatu yang telah anda lakukan–dan terus terang, sekurang-kurangnya hak mereka untuk berbuat demikian, jika anda melakukan perbuatan salah. Anda tidak sepatutnya menjangkakan bahawa permohonan maaf, walaupun ia adalah perkataan yang baik dan ikhlas, akan membatalkan sepenuhnya apa-apa kesalahan yang mungkin telah anda lakukan sejak awal. Sebaliknya, buat komitmen untuk menjadi orang yang lebih besar dan elakkan daripada melakukan perkara yang sama kesilapan sekali lagi. Jika anda benar-benar boleh menunjukkan bahawa tingkah laku anda berubah, orang lain akan lebih berkemungkinan untuk mendapatkan semula hormat untuk anda yang mereka miliki. Dalam erti kata lain, bukan sahaja permohonan maaf anda harus ikhlas, tetapi juga tindakan susulan anda semasa anda meneruskan ke masa hadapan.

Cara Menerima Permohonan Maaf

Satu lagi perkara penting yang perlu diperhatikan di sini: jika seseorang meminta maaf kepada anda, adalah penting untuk menerima permohonan maaf mereka dengan anggun. Dalam erti kata lain, jangan temui mereka dengan perasaan bermusuhan atau meremehkan, cuma minta maaf mereka (terutamanya jika ia tulen) untuk apa adanya, dan kemudian harap anda berdua akan dapat meneruskan.

Matikan telefon semasa perbualan

Jika seseorang cuba meminta maaf kepada anda, jangan tolak mereka atau terganggu

Kesimpulan

Kami tidak mengatakan bahawa mana-mana lelaki semestinya berfikir bahawa dia perlu menjadi seorang yang mengecut ungu dan memohon maaf atas segalanya di bawah matahari. Sebaliknya, apabila timbul situasi di mana anda sebenarnya bersalah, adalah penting untuk memberikan permohonan maaf yang ikhlas kepada pihak yang terjejas. Itulah tanda seorang lelaki sejati.

Apakah situasi yang anda alami di mana anda terpaksa meminta maaf? Kongsi cara anda menanganinya dalam komen di bawah!