Cara Menangani Jeruk Seperti Lelaki

bagaimana untuk menangani jerk berskala 3840x2160

Kami mungkin mempunyai bos yang seorang jerkah , mungkin jiran, ahli keluarga, rakan atau orang lain yang rapat dengan anda. Maksud saya, terus terang, kita semua orang tersentak kadang-kadang; jika kita mempunyai tidur malam yang buruk, mungkin jika kita sakit, atau jika kita hanya mempunyai perkara lain untuk ditangani, kita semua boleh berkelakuan seperti orang bodoh, namun, kita lebih banyak bercakap tentang orang yang sentiasa dan tanpa maaf seorang yang bodoh.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. apa sebenarnya yang bodoh dan bagaimana anda boleh mendapat penghormatan tanpa menjadi seorang?
  2. Salahkan Bias
  3. 2 Jenis Jeragat
  4. Apabila Berurusan Dengan Jeragat, Pastikan Anda Bukan Sendiri & Ambil Tindakan
  5. KESIMPULAN

Perkara yang peliknya ialah menjadi orang bodoh kadang-kadang dikaitkan dengan kejayaan. Sebagai contoh, Steve Jobs seorang yang bodoh tetapi dia sangat berjaya. Jadi hanya kerana anda seorang yang bodoh tidak bermakna anda berjaya secara automatik. Selalunya, ia adalah sebaliknya.

apa sebenarnya yang bodoh dan bagaimana anda boleh mendapat penghormatan tanpa menjadi seorang?

Secara ringkasnya, orang jerkah adalah degil, mereka hanya penuh dengan diri mereka sendiri, mereka hanya mengambil berat tentang diri mereka sendiri, mereka tidak terbuka kepada kritikan atau perubahan, dan mereka hanya tentang menang, merendahkan orang lain, dan maju dalam hidup tidak. kira kos.Salahkan Bias

Menariknya apabila ditinjau, lebih ramai orang menyifatkan mereka tertakluk kepada penindasan orang jer daripada mengaku dirinya sendiri. Ini bermakna terdapat ramai orang yang bodoh tetapi mereka tidak menganggap diri mereka sebagai orang bodoh, ini dipanggil bias menyalahkan. Apabila kita melihat tingkah laku pada orang lain, kita menganggap bahawa mereka cuba menjadi bodoh dan jahat tentang sesuatu tetapi apabila kita melakukan perkara yang sama, kita mempunyai motif yang berbeza dan kita tidak menganggap diri kita sebagai orang bodoh, apabila hakikatnya, orang lain menganggap kita begitu. Apabila orang berkelakuan buruk, mereka sering menganggapnya sebagai wajar tetapi mereka sahaja yang berfikiran sedemikian, yang lain hanya menganggap anda seorang yang bodoh. Masalah yang lebih besar dengan tingkah laku ini ialah ia boleh menular dan orang lain boleh bertindak dengan cara yang sama dan kemudian ia menjatuhkan seluruh masyarakat.

Steve Jobs

Steve Jobs

2 Jenis Jeragat

The Clueless Jerk

Ringkasnya, orang bodoh yang tidak tahu adalah pesalah kali pertama. Berurusan dengan orang bodoh yang tidak tahu itu adalah mudah kerana mereka sebenarnya mungkin bermaksud baik dan mereka hanya tidak tahu mengenainya.

Jerk Yang Tak Bertaubat

Si brengsek ini benar-benar mementingkan diri sendiri. Malangnya, tiada resipi memasak untuk menangani jenis ini, namun, kemungkinan besar ia tidak mungkin atau mudah berubah.

Apabila Berurusan Dengan Jeragat, Pastikan Anda Bukan Sendiri & Ambil Tindakan

Hanya menerima tingkah laku jerkah atau hanya membiarkannya tidak akan menjadikan keadaan lebih baik atau menyelesaikan apa-apa. Sebaliknya, anda memberi kuasa kepada orang yang tersentak untuk terus melakukan apa yang mereka lakukan kerana mereka tidak melihat sebarang halangan untuk berkelakuan sedemikian. Jerk selalunya degil dan tidak mungkin berubah jadi anda perlu melakukan sesuatu kerana itu adalah sesuatu yang anda boleh kawal.

Berdepan dengan orang bodoh itu secara peribadi adalah perkara terbaik untuk dilakukan

Berdepan dengan orang bodoh itu secara peribadi adalah perkara terbaik untuk dilakukan

Secara Persendirian Hadapi Si Jerk

Cara terbaik untuk menanganinya ialah dengan mengetepikan orang itu dalam masa peribadi dan menangani isu itu. Jangan bincangkannya di hadapan kumpulan di mana mereka boleh berasa diserang atau di mana mereka berasa sangat terdedah, bawa mereka ke tepi supaya tiada orang lain dapat melihatnya, bercakap dengan mereka dan terangkan perkara yang telah anda lihat. Orang bodoh yang tidak tahu pasti akan meminta maaf, menyesalinya, dan berjanji untuk berubah. Adalah penting untuk memberi tumpuan kepada tingkah laku mereka, bukan mereka sebagai seorang individu, jika tidak, mereka mungkin akan menutup diri dan tidak menerima sebarang kritikan anda.

Terima pujian dengan anggun

Mempunyai Ubat Dalam Fikiran

Jangan hanya membuang sesuatu di luar sana dan mengharapkan mereka mencari penyelesaian. Sekali lagi, jangan beritahu orang apa yang patut atau tidak patut mereka lakukan. Sebaliknya, kongsi mungkin pengalaman situasi serupa yang benar-benar membantu untuk mendapatkan penyelesaian. Dengan cara itu, orang bodoh yang tidak tahu pasti akan berfikir bahawa mereka telah menghasilkan penyelesaian dan disebabkan itu, mereka lebih cenderung untuk bertindak ke atasnya daripada jika anda memberitahu mereka perkara yang patut atau tidak patut mereka lakukan. Sekarang, apabila anda telah menangani orang tersentak, anda mungkin menganggap bahawa mereka bukan orang bodoh yang tidak tahu apa-apa kerana bagi anda, nampaknya jelas mereka tidak bertaubat dan mereka melakukannya kerana mereka menikmatinya tetapi itu adalah sebahagian daripada kecenderungan menyalahkan dan itu yang terbaik. untuk anda menganggap bahawa semua orang adalah orang bodoh yang tidak tahu apa-apa dan oleh itu, anda harus sentiasa, sebagai langkah pertama, mengetepikan mereka secara peribadi dan mendekati mereka dengan cara yang baru diterangkan.

Bos Jerk

Bos Jerk

Pertimbangkan The Power Dynamics

Juga, dinamik kuasa dalam perhubungan adalah sangat penting. Jika orang bodoh itu ialah ibu bapa atau bos dan anda berasa tidak berdaya, sebaiknya abaikan orang itu, menjauhi mereka, dan dengan sopan menolak untuk berbual dengan mereka. Abaikan sahaja mereka dan hilangkan perangai mereka seperti itu.

Buat Perubahan

Langkah ini terpakai kepada jerkah yang tidak bertaubat. Ini bermakna sudah tiba masanya untuk berubah untuk ANDA. Anda sama ada perlu berhenti, berpindah ke jabatan lain, atau mungkin menamatkan hubungan kerana jika anda menangani tingkah laku mereka secara langsung dengan atasan anda, kemungkinan besar mereka akan membalas anda dan memburukkan lagi hidup anda.

Pergi

Sekarang, jika dinamik kuasa adalah sama dan ia adalah seseorang seperti rakan, adik beradik atau rakan sekerja, anda berada pada tahap yang sama, anda mempunyai beberapa pilihan yang berbeza. Salah satunya adalah dengan hanya mengelak mereka, mengabaikannya, mengecualikan mereka daripada acara, dan mempunyai kesopanan dingin tertentu yang menunjukkan anda tidak mahu mempunyai apa-apa kaitan dengan mereka, anda tidak mahu mendengarnya, dan anda tidak. tidak mahu berada di sekeliling mereka.

Don

Lawan Api Dengan Api

Sekarang, ini sangat berisiko kerana seorang yang bodoh akan mengheret anda ke tahap mereka dan mengalahkan anda di sana dengan pengalaman. Oleh itu, jika orang jerkah menjerit kepada anda, adalah tidak bijak untuk menjerit balik tetapi anda boleh bersuara, anda boleh berhadapan dengan mereka, dan memberitahu mereka bahawa ia tidak baik. Anda juga boleh berbuat demikian di hadapan orang lain dan melihat sama ada itu membuat perubahan. Jika tidak, kemungkinan yang terbaik adalah untuk mengabaikannya dan sekali lagi, berhenti daripada hubungan itu atau cuba berpindah ke tempat yang anda tidak perlu berurusan dengan tingkah laku seperti itu. Jika berhenti bukan satu pilihan, memadamkan api dengan api adalah satu-satunya pilihan anda dan orang bodoh yang tidak bertaubat itu benar-benar memahami bahasa itu jadi ia boleh membawa anda ke suatu tempat tetapi berhati-hati.

Sekarang, bagaimana pula jika anda mempunyai orang bodoh yang merupakan pekerja anda atau orang bawahan anda? Dalam kes itu, perkara menjadi lebih mudah. Pada asasnya, anda menggunakan kuasa dan kuasa anda untuk memerlukan perubahan; anda mengetepikan mereka, anda menangani isu itu, anda memberitahu mereka apa yang perlu berlaku, dan jika ia tidak berlaku, anda hanya memecat mereka dan anda hanya perlu berpegang pada itu.

Jangan Beri S***

Ini adalah yang paling sukar dan selalunya memerlukan banyak lakonan dan disiplin diri yang baik tetapi akhirnya, jika anda boleh menunjukkan kepada orang ramai bahawa anda tidak mengambil berat sama ada tentang tingkah laku mereka atau tentang mereka, ia membuatkan mereka memikirkan semula tingkah laku mereka semata-mata kerana jerk mahukan perhatian dan jika anda tidak memberi mereka perhatian dan jika anda tidak memberi mereka kepuasan, mereka mungkin kempis dan mungkin mereka akan teruskan dan anda boleh kekal di tempat anda berada. Pada pendapat saya, ini adalah salah satu pendekatan yang paling sukar kerana ia memerlukan banyak kemahuan di pihak anda.

KESIMPULAN

Jeragat ada di mana-mana. Anda harus sentiasa menganggap bahawa jika anda menemui mereka bahawa mereka adalah orang yang tidak tahu apa-apa, bawa mereka ke tepi secara peribadi, beritahu mereka tentang perkara itu. Jika mereka masih tidak membetulkan tingkah laku mereka, mereka adalah orang yang tidak bertaubat dan anda mempunyai pilihan untuk menanganinya; anda boleh sama ada menjauhi mereka, mengabaikan mereka, atau melawan api dengan api.

Bagaimana anda berurusan dengan jeragat? Kongsi dengan kami dalam komen di bawah!