Cara Menerima Pujian Seperti Lelaki & Apa Kesilapan Yang Perlu Dielakkan

Cara Menerima Pujian Seperti Seorang Lelaki dan Kesilapan Yang Perlu Dielakkan

Sekali awak mula berdandan , anda akan perasan bahawa orang akan memuji anda dengan lebih kerap, dan itu adalah perkara yang baik. Walau bagaimanapun, menerima pujian boleh menjadi janggal. Jangan merosakkannya! Dalam panduan hari ini, kita membincangkan cara untuk tidak membalas pujian, cara menerimanya seperti a budiman , dan cara memberi satu sebagai balasan.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Bagaimana Tidak Membalas Pujian
  2. Jadi sekarang kita mempunyai semua contoh buruk ini, bagaimana anda menerima pujian seperti seorang lelaki?
  3. Adakah anda patut memuji seseorang dengan penampilan mereka? Nah, itu bergantung.

Rakan sekerja anda di tempat kerja, orang yang tidak dikenali secara rawak, atau ibu anda lebih cenderung untuk mengatakan sesuatu yang memuji anda apabila anda kelihatan baik. Masalahnya, orang sering berasa tidak selesa apabila mereka dipuji. Ia kadangkala membuatkan mereka berasa sederhana, bersalah, atau malu. Ia juga boleh membuatkan anda berasa seperti penipu atau anda mungkin mula membaca perkara-perkara di dalamnya, seperti Apa yang sebenarnya dia katakan di sini? atau Apa yang dia mahu daripada saya?

Akibatnya, orang sering membalas pujian dengan cara yang menjadikan keseluruhan keadaan janggal. Pada asasnya, ia mengubah sesuatu yang positif kepada sesuatu yang negatif. Dalam senario terburuk, ia membuatkan anda kelihatan seperti orang bodoh.Bagaimana Tidak Membalas Pujian

Apabila diberi pujian, bersikap sopan dan itu

Apabila diberi pujian, bersikap sopan. Bukan masanya untuk membetulkannya kerana menggunakan istilah yang salah.

1. Pertama sekali, jangan betulkan orang

Pujian: Saman yang bagus, kawan!

Tanggapan anda: Nah, ia sebenarnya kot sukan.

Ia membuatkan anda kelihatan seperti orang bodoh. Sudah tentu, saman berbeza daripada a kot sukan , tetapi orang ini hanya cuba bersikap baik dan ini bukan masanya untuk mendidik atau membetulkannya.

Blazer Berpayudara Tunggal dengan baju popover, poket kapas segi empat sama, kain khaki dan loafers tassel coklat

Single Breasted Blazer dengan baju popover, kapas poket persegi, khakis dan loafers tassel coklat

2. Tahan keinginan untuk melarikan diri

Pujian: Saya suka awak….

Anda berasa tidak selesa dan mengganggu mereka dan berkata Oh, perlu pergi. Maaf.

Itu perkara yang buruk. Ia hanya janggal dan ia membuatkan mereka berasa seperti mereka mengatakan sesuatu yang salah dan sebenarnya, sesuatu yang sangat buruk sehingga anda lari daripada mereka.

Menafikan pujian tidak pernah wajar

Menafikan pujian tidak pernah wajar

3. Penafian

Pujian: Hei, hebat potong rambut !

Jawapan anda: Oh tidak, saya sangat benci itu dan saya mahu menyingkirkannya.

Ia membuatkan mereka berasa seperti mereka mempunyai rasa tidak enak. Selain itu, ia juga menunjukkan bahawa anda tidak mempunyai kebijaksanaan.

4. Menolak pujian

Pujian: Hei, saya sangat suka awak tali leher banyak!

Jawapan anda: Oh tidak, jawapan anda lebih baik!

Nampaknya dibuat-buat serta-merta dan tidak jujur ​​kerana anda baru sahaja mengatakan perkara yang sama seperti yang mereka katakan kepada anda. Tiada siapa yang akan mempercayai anda.

Elakkan penjelasan yang bermulut mulut, anda akan membuat mereka berharap mereka melakukannya

Elakkan penjelasan yang bermulut mulut, anda akan membuat mereka berharap mereka tidak mengatakan apa-apa sama sekali

5. Jangan terangkan atau terlalu terangkan

Pujian: Lelaki, saya suka merekakasut.

Maklum balas anda: Sebenarnya, saya mendapatnya daripada ibu saya dan dia selalu mengatakan bahawa wanita sukakan kasut yang bagus dan saya sangat berharap saya dapat mengambil gadis yang bagus di dalamnya.

Sebaik sahaja anda berkata demikian, orang ramai merasakan ia adalah perkongsian berlebihan. Mereka akan menganggap anda seorang yang tidak selamat dan mereka pastinya tidak akan memuji anda lagi.

6. Jangan bermegah-megah

Pujian: Tali leher yang bagus, dik!

Tanggapan anda: Ya, ia dari Hermes, harganya saya $200. Saya mempunyai keseluruhan koleksi di rumah.

Ini mungkin tindakan jerkah terbesar yang boleh anda lakukan, kerana anda hanya membual tentang diri anda dan betapa hebatnya anda.

Sut Tentera Laut Gelap dengan tali leher berjalur dan segi empat sama poket lipat TV

Sut Tentera Laut Gelap dengan tali leher berjalur dan segi empat sama poket lipat TV

7. Jangan sesekali meremehkan pujian

Pujian: Oh, ini menarik segi empat sama poket !

Jawapan anda: Oh tidak, ia tidak istimewa! Saya baru sahaja membelinya dengan harga 50 sen di kedai barangan bersebelahan.

Pada asasnya, apa yang anda katakan ialah orang lain mempunyai rasa yang murah, dan siapa yang mahu mendengarnya?

8. Jangan kalah

Mari kita kembali kepada contoh segi empat saku.

Ia seperti Oh tidak, ia tidak istimewa. Di sini! Ia akan kelihatan lebih baik pada anda, anda mahukannya? Hanya kerana seseorang memuji anda tidak bermakna mereka menginginkannya untuk diri mereka sendiri. Tambahan pula, anda memberitahu mereka sesuatu yang negatif tentang item tersebut dan kemudian ingin memberikannya kepada mereka. Ini menunjukkan kepada mereka betapa anda menghargai mereka, yang sangat sedikit.

Jadi sekarang kita mempunyai semua contoh buruk ini, bagaimana anda menerima pujian seperti seorang lelaki?

di sana

Tidak perlu malu, hanya berehat dan tersenyum

1. Bersantai

Seseorang hanya cuba bersikap baik dan mengatakan sesuatu yang baik kepada anda, itu sahaja. Jangan cuba mentafsir perkara sama sekali. Cukup senyum dan ucapkan terima kasih. Itu sahaja yang ada padanya. Ia adalah benar terutamanya jika orang yang tidak dikenali memuji anda dan anda mungkin tidak akan melihat mereka lagi dan tidak mengapa. Hanya pergi bersama dan tersenyum.

Sebaliknya, jika ia adalah pujian daripada seseorang yang kerap anda temui, sekali lagi, jangan berpaling dan katakan sesuatu yang baik tentang mereka.

Jadi, untuk mengimbas kembali: ucapan terima kasih dan senyuman adalah SEMUA YANG ANDA PERLUKAN! Tiada penjelasan, perincian atau perincian diperlukan.

Memberi perhatian adalah kunci untuk memberikan pujian yang ikhlas

Memberi perhatian adalah kunci untuk memberikan pujian yang ikhlas

2. Memerhati dan membalas

Sepanjang minggu atau dua minggu berikutnya, jika anda menemui sesuatu yang benar-benar istimewa dan unik tentang mereka, anda boleh memuji mereka. Jangan katakan Anda kelihatan hebat hari ini! kerana itu generik, mereka telah mendengarnya seribu kali, dan mereka tidak mempercayai anda. Ia juga sangat tidak kreatif.

  • Fred Astaire, berkeyakinan rapi

    Fred Astaire, berkeyakinan rapi

  • Potret lelaki dalam sut memegang topi - jangan pernah mengelak daripada menerima pujian

    Seorang lelaki berpakaian sut memegang topi di belakangnya, kelihatan janggal

3. Puji tindakan mereka

Jika anda memberi perhatian, berikan pujian pada pekerjaan yang mereka lakukan dengan baik, seperti makanan yang mereka masak atau sesuatu yang mereka minati. Ini menunjukkan kepada mereka bahawa anda memberi perhatian kepada mereka dan mengatakan sesuatu yang bermakna.

Adakah anda patut memuji seseorang dengan penampilan mereka? Nah, itu bergantung.

Memuji seseorang menunjukkan bahawa anda menghargai sesuatu tentang mereka

Memuji seseorang menunjukkan bahawa anda menghargai sesuatu tentang mereka

Jangan sesekali memuji ciri fizikal mereka

Ia menjadi bumerang dan menarik, tentu saja, bukan pujian. Sebaliknya, katakan seseorang benar-benar menyukai pakaian mereka dan anda melihat bahawa mereka mendapat sepasang kasut tumit baharu, sudah tentu anda boleh mengulasnya kerana mereka mungkin akan tersanjung mendengar mereka mendapat sepasang kasut tumit yang bagus. kasut yang anda suka.

KESIMPULAN

Kesimpulannya, untuk menerima pujian hanya memerlukan senyuman dan ucapan terima kasih. Untuk memberikan pujian yang hebat, anda perlu melakukannya beri perhatian ! Oleh itu, apabila anda membayar pujian, adalah penting bahawa pujian itu tulen. Jika tidak, bahasa badan anda dan cara anda menyebutnya akan memberitahu bahawa ia tidak benar, dan kemudian ia benar-benar merugikan anda.