Cara Menggulung Lengan Baju Anda

bagaimana untuk menggulung anda

Menggulung lengan baju bukanlah sesuatu yang dilakukan oleh ramai lelaki dengan niat, tetapi tabiat yang kelihatan mudah ini boleh memberi impak besar pada penampilan anda. Jadi, dalam panduan ini, kami akan membincangkan beberapa kaedah untuk menyingsing lengan baju anda apabila anda masih mahu kelihatan elegan dan cara mengelak daripada kelihatan seperti anda sudah bersedia untuk bertumbuk.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Sejarah Lengan Bergulung
 2. Perkara Larangan dan Larangan Menyingsingkan Lengan Anda
 3. Bila dan Bila Tidak Menyingsingkan Lengan Anda
 4. Cara Menggulung Lengan Anda
 5. Cara Mengelakkan Kedutan
 6. Kesimpulan
Askar Tentera AS dengan lengan bergulung

Askar Tentera AS dengan lengan bergulung

Sejarah Lengan Bergulung

Lelaki menyingsing lengan baju sebelum memukul lawan adalah klise lama dari filem dan rancangan televisyen, tetapi terdapat banyak sebab yang sah untuk mempertimbangkan untuk menyingsingkan lengan baju anda. Ia mungkin untuk mengelakkannya daripada kotor, basah atau bernoda, atau untuk menyejukkan badan pada hari yang panas. Pada masa kini, lengan baju yang digulung sering digunakan oleh eksekutif dan ahli politik peringkat tinggi dalam cubaan untuk menggambarkan bahawa mereka adalah seorang lelaki biasa. Jelas, lengan baju yang digulung boleh membuat kenyataan.Selama bertahun-tahun ia dianggap sebagai etika yang buruk untuk menggulung lengan baju anda. Sebahagian daripada ini adalah kerana ia kelihatan ceroboh untuk seorang lelaki yang elegan untuk menyingsingkan lengan bajunya, sebahagiannya disebabkan oleh perlindungan yang diberikan oleh lengan baju daripada fabrik yang lebih kasar dari kot ekor atau kot pagi, dan akhirnya, ia adalah kerana ia benar-benar tidak melakukan perubahan. Kot yang dipakai di atas baju itu jauh lebih besar, dan ia tidak sesuai untuk menanggalkan jaket sebelum bersara di rumah.

Kemeja pakaian lengan pendek adalah fesyen palsu yang besar

Kemeja pakaian lengan pendek adalah fesyen palsu yang besar - jangan pakai!!

Walau bagaimanapun, apabila trend persediaan melanda Timur Laut Amerika Syarikat dan lelaki muda yang kaya telah memberontak terhadap bapa mereka yang memakai sut untuk menyemak mel, menjadi kurang penting untuk memakai jaket. Ia adalah pemandangan biasa kampus kolej untuk lelaki untuk dilihat dengan mereka blazer disarungkan pada lengan mereka. Ia adalah cara untuk mengatasi panas pada musim panas, kelihatan sejuk dengan lengan bawah yang kuat menunjukkan dan memisahkan gaya mereka daripada lelaki yang tidak menanggalkan tali leher mereka sehingga menukar tidur. Apa yang mulanya bermula beberapa dekad sebelumnya dengan kelas pekerja secara beransur-ansur menjadi trend di sekolah-sekolah liga ivy yang mewah. Tidak lama kemudian ia bukan sahaja dilakukan di luar rumah. Trend ini berterusan, dan apabila bintang Hollywood seperti James Dean dan Steve McQueen menyingsing lengan baju mereka, ia menjadi satu cara untuk rapi rapi untuk kelihatan maskulin, of-the-moment dan mungkin juga agak sukar. Hari ini, menyingsing lengan baju anda dilakukan atas beberapa sebab.

 1. Ia memastikan lengan baju anda bersih jika anda terpaksa bermain di dalam kotoran atau menghalangnya daripada basah semasa mencuci tangan atau membersihkan kereta anda.
 2. Ia membuatkan anda sejuk pada hari yang panas dan lembap.
 3. Memakai baju baju lengan pendek adalah gaya palsu, tetapi bukan baju berlengan bergulung
 4. Ia menjadikan pakaian lebih formal kasual jika tempat berubah seperti pergi dari bilik mesyuarat ke bar untuk minum bersama rakan-rakan.
Apa yang tidak boleh dilakukan vs apa yang perlu dilakukan

Apa yang tidak boleh dilakukan vs apa yang perlu dilakukan

Perkara Larangan dan Larangan Menyingsingkan Lengan Anda

Tanggalkan manset anda sebelum menggulung baju anda

Tanggalkan manset anda sebelum menyingsing lengan baju anda

buat

 1. DO memeluk kedutan di sana sini. Ia tidak sepatutnya kelihatan seperti baju itu telah digari dan anda membelinya dengan cara itu.
 2. LAKUKAN pastikan lengan digulung sehingga ke lengan bawah atau tepat di atas siku. Tidak lebih tinggi atau lebih rendah untuk baju pakaian, atau ia hanya pilihan baju yang salah.
 3. lipat lengan baju anda. Ia meminimumkan kedutan dan kelihatan lebih berkilat dan kurang ceroboh.
 4. DO pastikan lengan baju sama rata. Jangan biarkan satu dua inci lebih rendah daripada yang lain.
 5. DO buat asal mana-mana butang atau keluarkan kancing manset sebelum anda lipat.
 6. LAKUKAN tanggalkan rompi anda jika anda mempunyai satu.
 • Jika anda mencuba rupa ini kami tidak dapat membantu anda maaf
 • Ini bukan fesyen ke hadapan ini adalah jenayah fesyen

Elakkan penampilan lengan bergulung ini.

tidak boleh

 1. JANGAN biarkan lengan baju anda berlipat semasa memakai jaket di atas.
 2. JANGAN menyingsingkan lengan jaket melainkan anda sengaja mahukan penampilan Miami Vice.
 3. JANGAN hanya menyorong lengan baju. Elakkan butang rawak terkeluar atau manset tergantung pada lengan anda.

Bila dan Bila Tidak Menyingsingkan Lengan Anda

Presiden Obama menayangkan penampilan kasual dengan baju gulung tipikalnya

Presiden Obama menayangkan penampilan kasual dengan baju gulung tipikalnya

Bila hendak menggulung lengan baju

Menyingsing lengan baju boleh diterima apabila:

 1. Anda perlu melindungi lengan baju anda daripada air, habuk atau kotoran seperti mencuci tangan, membantu mengalihkan perabot pejabat atau memberikan pertolongan cemas
 2. Ia panas atau lembap dan anda berada di luar
 3. Apabila makan makanan yang mudah membuat kucar-kacir seperti kaki ketam, hot dog atau hamburger semasa makan tengah hari.
 4. Apabila beralih kepada suasana kasual dalam pakaian perniagaan seperti bertemu rakan-rakan atau tarikh anda di pub atau pulang ke rumah kepada keluarga anda tanpa mempunyai masa untuk menukar.
 5. Bila meluangkan masa bersama anak-anak anda atau haiwan peliharaan sebelum dan selepas bekerja.
 6. Apabila dalam privasi anda pejabat sendiri dengan pintu tertutup.
 7. Semasa berulang alik atau dalam perjalanan.
 • Satu lagi contoh perkara yang tidak boleh anda lakukan

  Elakkan menyingsing lengan baju anda dalam suasana formal.

 • Elakkan menyingsing lengan baju anda dengan memakai kot

  Elakkan menyingsing lengan baju anda dengan memakai kot

Adalah bijak untuk mengelakkan menyingsing lengan baju apabila:

 1. Anda berada dalam persekitaran pejabat yang formal.
 2. Semasa mana-mana interaksi dengan bos anda atau pelanggan .
 3. Semasa sebarang jenis mesyuarat, termasuk mesyuarat makan malam atau makan tengah hari (pada ketika itu anda harus melangkau makanan yang tidak kemas)
 4. Apabila memakai pakaian lain pada bahagian atas badan anda seperti jaket atau vest.
 5. Di mana-mana majlis rasmi atau suram seperti perkahwinan, pengebumian atau pun a pesta koktel .
 6. Apabila memakai tali leher hitam, tali leher putih atau pakai pagi.
Berhati-hati dengan bahasa badan kerana sesetengah lelaki masih melihat lengan baju yang digulung sebagai tindakan yang agresif

Berhati-hati dengan bahasa badan kerana menyingsing lengan baju boleh dilihat sebagai satu tindakan yang agresif

Cara Menggulung Lengan Anda

Terdapat banyak teknik yang menawarkan pelbagai rupa. Berikut ialah tiga kaedah yang kami cadangkan kerana ia lebih bergaya dan elegan daripada yang lain.

Cuff yang dilipat dengan baik

Cuff yang dilipat dengan baik

Lipatan Klasik

Selama bertahun-tahun, Marin A.S. telah melancarkan lengan baju mereka. Tidak seperti lipatan lain, manset gaya Marin dibuat dengan sengaja, sebaik-baiknya sebelum anda memakai baju. Kami jarang mengesyorkan ini kerana tidak elegan untuk memakai baju berkolar anda yang digulung sepanjang hari. Jika begitu, tidak ada gunanya memakai pakaian perniagaan. Hanya memakai a baju polo dan menyebutnya sehari.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai privasi dan keperluan untuk menyingsing lengan baju anda - dan anda memakai baju dalam – cepat tanggalkan baju anda dan pertimbangkan manset Marin.

 1. Ini hanya berfungsi dengan baju yang tidak berkedut. Sama seperti anda meletakkan lengan semasa menyeterika, ratakan lengan di atas meja yang bersih seperti meja anda atau kaunter tandas kering.
 2. Pada jahitan di mana manset baju bermula - dan dengan butang tidak diikat - lipat lengan ke atas dengan jahitan manset baju sebagai jahitan supaya bahagian dalam manset kini menghadap ke luar.
 3. Luruskan lipatan, pastikan kedua-dua bahagian bawah dan atas lurus dan rata.
 4. Ulangi proses yang sama dan lipat sekali lagi, buat pendua lipatan awal.
 5. Luruskan dan pakaikan baju itu.
Seorang Marin dengan lengan bajunya yang digulung

Seorang Marin dengan lengan bajunya yang digulung

Gulung Itali kasual

Gulung Itali kasual

Kaedah Itali

Gaya ini berfungsi dengan baik baju baju ke hadapan fesyen yang menggunakan kain kontras untuk bahagian dalam manset baju. Ia menambah sedikit sprezzatura kepada rupa dan bersahaja tetapi ketara pada masa yang sama.

 1. Semasa memakai baju, buka butang manset dan lipat supaya manset itu berada kira-kira satu inci melepasi siku anda. Ini sepatutnya menjadi lipatan yang agak panjang kerana anda hanya melipatnya sekali.
 2. Seterusnya, balikkan bahagian bawah lengan yang paling hampir dengan tangan anda supaya ia menghasilkan lipatan lain dan memendekkan panjang manset yang digulung. Walau bagaimanapun, pastikan anda hanya menggulungnya kira-kira satu inci kurang daripada gulungan pertama. Dengan cara ini, kira-kira satu inci manset lengan akan mencucuk melepasi lipatan. Ini menambah lapisan dan dimensi pada gulungan dan mempamerkan sekilas fabrik pelapik untuk menambah seri yang berani pada pakaian anda.
Cara cepat menyingsing lengan baju

Cara cepat menyingsing lengan baju

Gulung Pantas

Ini sesuai untuk perjalanan pantas ke tandas di mana anda perlu mencuci tangan anda atau jika anda bimbang tentang sawi mengenai lengan anda selepas mendapat makan tengah hari dari troli hot dog di pejabat anda.

 1. Buat asal semua butang pada lengan baju anda.
 2. Pusingkan manset ke atas tepat di bawah siku anda dan kemudian lipat tepi manset dengan membalikkannya ke dalam manset supaya ia terselit.
 3. Singsingkan lengan baju ke atas dengan membalikkan lipat ke atas dirinya.

Gaya ini jauh lebih kasual tetapi cepat dan mudah dilakukan dalam masa yang sukar. Kami tidak mengesyorkan melakukannya untuk jangka masa yang lama, walaupun.

Lengan dilipat elok

Lengan dilipat elok

Cara Mengelakkan Kedutan

Semakin halus kain dan kualiti baju, semakin anda perlu risau tentang kedutan. Berikut adalah beberapa petua untuk memastikan anda tidak mendapat kedutan yang akan ketara selepas membuka lengan baju anda.

 1. Jangan biarkan lengan baju anda digulung lebih lama daripada yang diperlukan. Segera buka gulungannya apabila anda tidak lagi memerlukannya digari.
 2. Jangan sekali-kali biarkan butang diikat atau manset masuk semasa menggulung baju anda.
 3. Daripada menggulung lengan baju, lipat dan pastikan ia kemas dan tidak berkedut atau membonjol.
 4. Jangan sekali-kali menyidai baju atau mencuci baju yang masih bergulung.
 5. Pastikan baju tidak berkedut sebelum menyingsing lengan baju anda.
 • Ini sesuai untuk baju kasual tetapi bukan baju baju

  Kedutan kelihatan baik untuk baju kasual tetapi bukan baju berpakaian.

 • Kecuali anda seorang juruterbang, jangan sekali-kali memakai baju lengan pendek

  Kecuali anda seorang juruterbang, jangan sekali-kali memakai baju lengan pendek.

Kesimpulan

Sekarang anda tahu cara menyingsing lengan baju anda dengan betul. Ketiga-tiga teknik tersebut, jika dilakukan dengan betul, akan memberikan anda gulungan yang tajam tanpa tergelincir ke bawah atau kelihatan ceroboh. Ingatlah untuk tidak melakukannya dengan kerap dengan baju pakaian berkualiti tinggi kerana sebarang gulungan akan meregangkan sedikit kain dengan setiap lipatan. Bagaimana anda melipat baju anda?