Cara Menggunakan Roda Warna untuk Memasang Pakaian Unggul

Roda Warna berskala

Bagi mereka yang baru menceburkan diri dalam dunia pakaian lelaki, memasang pakaian yang harmoni nampaknya merupakan satu cabaran yang menakutkan. Lagipun, jika anda hanya membuang sekumpulan pakaian bersama-sama dengan ditinggalkan dan ia menampilkan semua jenis warna yang berbeza, hasil akhirnya mungkin anda kelihatan seperti badut.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Memahami Roda Warna
  2. Hubungan Warna
  3. Mengapa Kita Perlu Memahami Hubungan Warna Apabila Menyatukan Pakaian?
  4. Cara Memakai & Memadankan Warna Dengan Berkesan
  5. Suhu & Intensiti Warna
  6. KESIMPULAN

Langkah pertama untuk mencegah hasil ini ialah bermula dengan memasang pangkalanalmari pakaiandaripada warna pepejal dan konservatif. Iaitu perkara dalam skala kelabu, warna coklat , dan warna biru. Berkenaan skala kelabu, kelabu dan putih jauh lebih serba boleh daripada pepejal hitam sebenarnya adalah.

Selepas memasang almari pakaian asas ini, sesetengah lelaki kemudiannya akan tergoda untuk mencuba bereksperimen dengan warna yang lebih berani dan ini tidak semestinya menjadi satu cabaran.Isaac Newton

Isaac Newton

Memahami Roda Warna

Mula-mula dipelopori oleh Sir Isaac Newton sekitar tahun 1665 untuk menunjukkan warna yang dibiaskan daripada pancaran cahaya, konsep meletakkan warna pelangi dalam orientasi bulat tidak lama kemudian digunakan untuk pigmen juga dengan itu, roda warna moden dilahirkan.

Merah, Kuning, Biru - Warna Utama

Merah, Kuning, Biru – Warna Utama

Warna Utama

Dunia pakaian lelaki terutamanya membimbangkan dirinya dengan roda warna yang digunakan dalam seni visual. Oleh itu, tiga warna yang kita anggap sebagai primer ialah merah, kuning , dan biru. Apakah warna primer itu? Secara ringkasnya, warna asas ialah warna asas yang digunakan untuk mencampurkan semua warna lain. Dalam erti kata lain, anda tidak mencampurkan sebarang warna untuk mendapatkan merah, kuning atau biru, ia adalah apa adanya.

Jingga, Hijau, Ungu (Violet) - Warna Sekunder

Jingga, Hijau, Ungu (Violet) – Warna Sekunder

Warna Sekunder

Ungu , juga dipanggil violet, hijau , dan oren . Warna sekunder dibuat dengan mencampurkan dua warna primer bersama-sama. Contohnya, merah dan kuning digabungkan menjadi oren. Merujuk sekali lagi kepada rajah roda warna, anda boleh melihat bahawa setiap warna sekunder terletak terus di antara dua warna utama yang membentuknya.

Warna Tertiari

Warna Tertiari

Warna Tertiari

Ia dibuat dengan mencampurkan warna primer dan warna sekunder bersama-sama. Warna-warna ini kadang-kadang boleh dirujuk dengan nama unik mereka sendiri, contohnya, gabungan biru dan hijau kadang-kadang boleh dipanggil teal tetapi dalam istilah yang lebih mudah, ia juga boleh dirujuk dengan hanya menggabungkan nama warna yang menciptanya. dengan warna primer diutamakan.

Suhu warna

Ini merujuk kepada kehangatan yang dirasakan sesuatu warna. Daripada tiga warna asas, merah dan kuning dikatakan hangat manakala biru dianggap sejuk. Ia berikutan bahawa mana-mana gabungan merah dan kuning juga akan, secara lalai, menjadi warna hangat. Sementara itu, apabila biru sejuk bercampur dengan salah satu pilihan utama yang hangat, perkara yang berbeza akan terhasil. Walaupun hijau biasanya dikatakan sebagai warna sejuk, ungu sering dikatakan sebagai warna hangat. Walaupun begitu, suhu relatif bagi warna sekunder dan perantaraan ini boleh berbeza-beza. Sebagai contoh, walaupun hijau secara kolektif dianggap sejuk, kuning-hijau masih akan lebih panas daripada Biru-hijau.

Suhu warna

Keamatan Warna

Satu lagi konsep penting untuk difahami ialah keamatan warna atau kecerahan atau kegelapan sesuatu warna. Satu lagi perkataan untuk warna ialah rona dan itu biasanya perkataan yang digunakan apabila kita bercakap tentang ringan atau keamatan relatif sesuatu warna. Jika putih ditambah pada sebarang warna, ini dirujuk sebagai warna warna tersebut. Hasilnya adalah rona yang lebih ringan dan kurang pekat. Sebaliknya, jika hitam ditambah kepada mana-mana warna, ini menghasilkan teduhan, kadangkala juga dipanggil ton warna tersebut. Hasilnya lebih gelap dan juga kurang sengit. Untuk keamatan tertinggi yang mungkin dalam warna tertentu, hanya gunakan warna sebenar lalai.

Bercakap tentang hitam dan putih, mereka tidak dianggap warna dalam erti kata yang paling ketat kerana mereka tidak berada di roda warna sebaliknya mereka berada pada spektrum mereka sendiri yang kami rujuk sebagai skala kelabu sejak apabila hitam dan putih dicampur bersama dalam kuantiti yang berbeza-beza , ia menghasilkan warna kelabu yang berbeza.

Keamatan Warna

Kadangkala juga dikatakan bahawa anda boleh mencapai warna hitam dengan mencampurkan semua warna pada roda warna walaupun ini sebenarnya lebih kepada anggaran.

Anda juga mungkin perasan bahawa coklat tidak ada di mana-mana sahaja pada roda warna, ini kerana untuk mencipta ton coklat, warna tertentu perlu dicampur bersama.

Hubungan Warna

Selain warna pada roda yang berkaitan antara satu sama lain dari segi cara mereka bergaul, mereka juga mempunyai hubungan dari segi cara mereka berinteraksi apabila ia dipisahkan. Jika itu agak sukar untuk difahami, teruskan perhatian anda pada roda warna untuk beberapa istilah seterusnya dan segala-galanya harus disatukan.

Roda Warna

Roda Warna

Warna Analogi

Ringkasnya, warna analog ialah warna yang serupa dalam suhu dan ditemui berdekatan antara satu sama lain dan kadangkala bersebelahan secara langsung pada roda warna. Mana-mana warna yang serupa dengan warna primer ialah warna yang mempunyai ciri utama itu. Jadi sebagai contoh, segala-galanya daripada kuning-oren kepada merah-oren adalah analog kepada kuning kerana semua warna tersebut menampilkan beberapa jumlah kuning di dalamnya.

Warna Pelengkap

Hubungan warna penting yang lain ialah warna pelengkap. Dalam istilah yang paling mudah, mana-mana dua warna yang bertentangan terus antara satu sama lain pada roda warna dianggap sebagai pelengkap. Oleh kerana jarak yang berbeza antara satu sama lain pada roda warna, warna pelengkap mempunyai jumlah kontras tertinggi yang mungkin. Beberapa contoh warna pelengkap termasuk merah dan hijau, kuning dan ungu, dan biru dan oren.

Pisah Warna Pelengkap

Selain itu, penetapan warna pelengkap berpecah boleh digunakan pada mana-mana satu warna dan dua analog langsung pelengkap warna tersebut. Untuk menyatakan bahawa lebih mudah dengan contoh dari roda warna, merah-ungu dan biru-ungu adalah pelengkap berpecah kuning ini.

Oleh itu, menjawab soalan kami tentang cara untuk menjadi coklat, cara paling mudah untuk mencapai ton coklat adalah dengan mencampurkan warna pelengkap atau belahan bersama. Mudah, kan? Terdapat gambaran keseluruhan lengkap tentang roda warna dalam perjalanan.

Pertembungan warna membuatkan anda kelihatan seperti badut

Pertembungan warna membuatkan anda kelihatan seperti badut

Mengapa Kita Perlu Memahami Hubungan Warna Apabila Menyatukan Pakaian?

Jawapannya adalah kerana warna adalah cara utama kita boleh mengarahkan mata orang lain. Objektif utama mana-mana warna dalam pakaian hendaklah menghalakan mata penonton ke wajah anda dan juga menjadikan wajah anda kelihatan berwarna dan sihat sebaik mungkin. Apakah cara terbaik untuk melakukannya?

Ringkasnya, terdapat dua kaedah utama untuk mencapai kesan ini dengan pakaian anda:

  • Teknik pertama ini adalah untuk memadankan tahap kontras antara warna dalam pakaian anda dengan tahap kontras antara anda. warna kulit dan warna rambut anda. Bercakap mengenainya, anda boleh mendapatkan video kami tentang cara menentukan awal warna kulit anda di sini.
  • Teknik kedua ialah mengulangi terus atau sebaliknya menggemakan salah satu warna semula jadi anda sama ada ton kulit anda, warna rambut atau warna mata dalam warna satu atau lebih pakaian yang membentuk pakaian anda.
Mencari warna kulit anda

Mencari warna kulit anda

Cara Memakai & Memadankan Warna Dengan Berkesan

Mengenai tahap kontras antara warna kulit lelaki dan warna rambutnya, lelaki jatuh ke dalam salah satu daripada tiga kumpulan asas; kontras yang tinggi, yang biasanya dicirikan oleh kulit cerah dan gelap rambut walaupun sebaliknya juga boleh berlaku untuk lelaki berkulit gelap dengan rambut dicelup atau beruban, kontras sederhana dengan warna berbeza tetapi tidak pada tahap yang besar, dan kontras rendah sama ada berkulit cerah dengan rambut berambut perang atau beruban atau kulit gelap dengan rambut gelap.

Lelaki kontras tinggi boleh bereksperimen dengan lebih selamat dengan memakai kombinasi warna yang lebih berani. Contohnya, menggandingkan warna primer atau warna pelengkap bersama-sama. Jangan pilih warna sebenar semua warna ini apabila anda memasangkannya bersama-sama atau anda akan jatuh ke dalam perangkap yang kelihatan seperti badut. Sebaliknya, cuba pasangkan primer atau pelengkap yang telah ditambah lagi dengan pewarnaan atau lorekan.

Lelaki kontras sederhana, sudah tentu, boleh memakai pakaian yang berwarna lebih berani tetapi dia harus sedar bahawa jika dia berbuat demikian, ia akan menarik perhatian dari wajahnya. Sekali lagi seperti banyak perkara dalam pakaian lelaki, keyakinan adalah kunci di sini.

Lelaki kontras rendah ialah mereka yang harus paling berhati-hati dalam menggandingkan warna kontras, benar-benar pastikan anda telah meredamkan warna warna kontras jika anda memutuskan untuk memakainya kerana itulah cara terbaik yang anda boleh tarik mereka pergi.

Hangat, neutral dan sejuk, nada lembut

Hangat, neutral dan sejuk, nada lembut

Suhu & Intensiti Warna

Apabila ia datang untuk mempunyai warna dalam pakaian yang menggemakan ton semula jadi lelaki, kunci di sini ialah suhu dan keamatan.

Jika anda berkulit cerah dan berambut cerah, teruskan memakai rona pastel dengan warna yang bergema dengan nada anda. Warna seperti biru, hijau atau ungu untuk rona kulit yang sejuk dan merah, kuning dan oren untuk rona hangat. Sebaliknya, warna gelap dan hitam berkemungkinan besar akan membuatkan kulit anda kelihatan bersih dan pucat.

Pengecualian di sini adalah jika anda seorang lelaki dengan kulit cerah dan rambut yang sangat gelap, dalam hal ini lelaki kontras tinggi, dan kemudian, sudah tentu, anda boleh meneruskan dan memakai warna yang lebih gelap ini. Jika anda mempunyai kulit yang cerah dan masih mahu menggunakan kontras yang halus, ambil petunjuk dari warna rambut anda. Contoh klasik di sini ialah lelaki berambut merah biasanya kelihatan sangat baik dalam kemeja biru pastel.

Sven Raphael Schneider memakai sut

Sven Raphael Schneider memakai sut

Jika anda mempunyai kulit dan rambut sederhana, anda boleh mula bereksperimen dengan warna yang lebih benar. Sedikit rona atau rona warna tanpa terlalu melampau dalam mana-mana arah akan berfungsi dengan baik untuk anda. Anda boleh bergema nada anda untuk rupa yang lebih harmoni atau anda boleh menggunakan pelengkap warna tersebut untuk sesuatu yang lebih berani dan lebih bergaya.

Akhir sekali, jika anda mempunyai kulit gelap dan rambut gelap, anda agak bertuah kerana dapat memakai kedua-dua rona sebenar dan rona gelap kerana wajah anda benar-benar tidak dalam bahaya kelihatan dicuci oleh warna-warna gelap ini. Satu kawasan yang perlu berhati-hati dalam kedudukan anda ialah jika anda cuba memakai warna yang sangat terang kerana kontras yang tinggi masih akan mengganggu perhatian anda. Jika anda ingin memakai pakaian yang lebih ringan, kami mencadangkan anda melakukannya bersama-sama dengan pakaian lain yang lebih gelap. Seperti lelaki dengan tona sederhana, bergema nada anda untuk lebih harmoni dan gunakan pelengkap mereka untuk lebih kontras.

KESIMPULAN

Pengetahuan tentang roda warna dan disiplin teori warna yang lebih luas adalah salah satu alat yang paling berguna dan serba boleh dalam senjata lelaki yang berpakaian kemas itu. Dengan pengetahuan ini, dia boleh yakin bahawa dia telah menyusun pakaian harmoni yang melengkapkan rona semula jadinya dan menarik perhatian yang sewajarnya pada wajahnya.

Apakah teknik yang anda gunakan untuk memasukkan warna ke dalam almari pakaian anda?