Cara Menjahit Pada Butang

cara menjahit butang berskala 3840x2160

Adalah selamat untuk mengatakan bahawa kebanyakan daripada kita, jika tidak semua, mungkin mempunyai pengalaman dengan butang yang longgar pada pakaian. Ia bukan sahaja memalukan jika ia berlaku di hadapan orang lain tetapi ia juga boleh memendekkan hayat berguna sesuatu pakaian. Anda boleh, sudah tentu, membawa pakaian menjadi tukang jahit untuk memasang semula butang tetapi penyelesaian yang mudah dan kos efektif hanyalah mempelajari cara memasang semula butang sendiri.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Apa yang Anda Perlukan…
 2. Cara Menjahit Butang Dengan Berkesan
 3. Untuk Mantel & Jaket:
 4. Menjahit Butang Pada Jaket Sut
 5. Butang Shank

Apa yang Anda Perlukan…

Jarum Jahit

Jarum Jahit

Jarum Jahit

Sudah tentu, jarum jahit akan menjadi alat utama anda. Mana-mana jenis jarum asas boleh digunakan tetapi secara amnya, jarum yang lebih langsing yang anda miliki, lebih baik untuk aplikasi ini.Macam-macam benang

Macam-macam benang

Benang

Dari segi benang, mempunyai kira-kira sembilan hingga dua belas inci sudah memadai untuk kebanyakan situasi, namun, jika anda ingin menggandakan benang anda untuk menjadikannya lebih kuat, menggandakan jumlah benang juga diperlukan. Oleh itu, anda mungkin memerlukan kira-kira lapan belas hingga dua puluh empat inci benang secara keseluruhan. Sebaik-baiknya, anda ingin memiliki benang yang sepadan dengan benang yang digunakan pada pakaian tetapi jika anda tidak mempunyai sesuatu dalam warna yang sama, biasanya selamat untuk hanya menggunakan benang berwarna terang untuk pakaian terang dan gelap. -benang berwarna untuk yang gelap.

Butang

Butang

Butang

Kebanyakan baju berbutang akan mempunyai ganti butang di bahagian dalam bahagian bawah depan plaket baju. Kebanyakan jaket dan pakaian luar akan disertakan dengan beberapa butang ganti biasanya dalam beg plastik kecil di dalam salah satu poket dan banyak sepasang seluar selalunya mempunyai butang ganti di bahagian dalam ikat pinggang.

Sebagai nota lain, terdapat butang dengan jumlah lubang yang berbeza. Butang standard akan mempunyai empat lubang tetapi anda juga kadang-kadang melihat butang dengan dua lubang atau lebih jarang beberapa jumlah lain.

Kaedah utama yang akan kami gambarkan hari ini melibatkan butang berlubang empat tetapi ia boleh digunakan pada butang dengan jumlah lubang yang berbeza juga. Terdapat juga jenis butang tertentu yang tidak mempunyai sebarang lubang, ini dirujuk sebagai butang shank dan ia memerlukan kaedah jahitan yang sedikit berbeza.

Jarum jahit digunakan sebagai pengatur jarak

Jarum jahit digunakan sebagai pengatur jarak

Spacer

Anda juga akan mahukan alat kecil yang dipanggil spacer diletakkan di atas butang semasa menjahit, ini akan meninggalkan sedikit ruang tambahan antara butang itu sendiri dan fabrik. Untuk pengatur jarak anda, anda boleh menggunakan jarum jahit lain, batang mancis atau sebarang alat bersaiz serupa. Sesetengah kit jahitan juga akan disertakan dengan batang logam kecil yang mempunyai dua hujung tumpul, anda boleh menggunakan yang ini tanpa perlu risau tentang mencucuk diri anda seperti yang anda lakukan jika anda menggunakan jarum kedua.

Gunting

Gunting

Alat memotong

Anda juga akan memerlukan alat pemotong, ini boleh menjadi sepasang gunting, pisau saku, penjahit jahitan atau sebarang objek bermata tajam yang lain.

Penanda Fabrik

Penanda Fabrik

Pensel Fabrik

Pen penanda larut air, pensel kain, atau kapur tukang jahit juga boleh membantu jika anda ingin membuat tanda kecil pada kain pakaian anda di mana butang itu akan diletakkan.

Thimbles

Thimbles

Thimble

Alat pilihan di sini ialah bidal. Jika anda pernah tertanya-tanya untuk apa bahagian monopoli itu sebenarnya, apabila anda bekerja dengan kain tebal, kadang-kadang agak menyakitkan untuk menusuk jarum sepenuhnya. Oleh itu, anda boleh memakai bidal pada ibu jari atau jari yang terutamanya melakukan tolakan.

Cara Menjahit Butang Dengan Berkesan

Mengeluarkan butang yang longgar

Mengeluarkan butang yang longgar

Keluarkan Butang Longgar Dari Baju

Jika butang anda longgar tetapi masih tergantung, anda harus menggunakan alat pemotong anda untuk menanggalkan benang yang masih menyimpan butang pada baju. Ripper jahitan akan berfungsi paling baik untuk ini tetapi anda juga boleh menggunakan jenis alat pemotong yang berbeza, cuma pastikan anda tidak merosakkan fabrik baju raya sendiri. Seterusnya, hanya gunakan alat pemotong atau jari anda untuk mengeluarkan sebarang lebihan benang lama yang masih tergantung pada sama ada pada butang atau pakaian.

Benang jarum

Benang jarum

Benang Jarum Anda & Simpul Hujung Benang

Satu lagi alat pilihan yang mungkin anda ingin gunakan ialah alat kecil yang dipanggil benang jarum, ini akan datang dalam beberapa kit jahitan dan ia menjadikan proses menjalin jarum lebih mudah. Jika anda hanya bekerja dengan satu utas, hanya hantar benang melalui jarum dan ikat beberapa simpulan mudah untuk memastikan semuanya selamat.

Jika anda telah menggandakan benang anda, anda boleh membuat simpulan dengan melilitkan benang di sekeliling jari telunjuk anda beberapa kali, gulungkan gelung yang dibuat menjadi satu berkas ketat dengan ibu jari anda, kemudian lepaskan berkas itu dari jari anda. Anda boleh genggam gelung yang diikat dengan satu tangan dan tarik hujung benang yang panjang dengan kuat dengan tangan yang satu lagi, ini sepatutnya menarik berkas yang longgar menjadi simpulan ketat yang boleh anda gunakan.

Tandakan titik sauh anda

Cipta Anchor Point Anda

Inilah masanya untuk membuat tanda kecil pada fabrik anda di mana butang akan diletakkan jika anda memilihnya tetapi ini adalah pilihan. Untuk membuat sauh anda, mulakan dengan melihat bahagian belakang kain, salurkan jarum dari bahagian belakang ke hadapan kemudian gerakkan jarak yang singkat, jarak antara lubang pada butang anda dan jalankan benang ke belakang melalui dari bahagian hadapan ke bahagian belakang.

Ulangi proses ini sekali lagi berserenjang dengan garis kecil pertama benang yang anda buat pada pakaian. Ini akan mencipta X kecil di mana butang akan dipusatkan. X juga merupakan penambat untuk benang anda untuk memastikan benang itu tidak longgar semasa anda menjahit.

Titik sauh X

Letakkan Butang

Letakkan butang anda pada mata sauh X dan mulakan menjahit dengan menolak jarum dari bahagian belakang ke bahagian hadapan dan melalui lubang butang. Anda boleh meletakkan spacer anda di atas butang dan masukkan jarum melalui lubang bertentangan dalam butang, kembali ke bahagian belakang kain. Anda boleh meletakkan jari pada butang untuk memastikan keadaan selamat semasa anda membuat beberapa hantaran pertama anda.

Menggunakan penambat X pada fabrik sebagai panduan, anda boleh berselang seli antara set lubang atau anda boleh melakukan satu set dan kemudian yang lain. Anda boleh membuat enam hantaran secara keseluruhan; tiga untuk setiap set lubang pada butang. Apabila butang selamat, anda boleh mengeluarkan spacer.

Butang pada kolar dengan shank yang memudahkan untuk butang

Butang pada kolar dengan shank yang memudahkan untuk butang

Cipta The Shank

Pada hantaran terakhir anda dari bahagian belakang ke hadapan, naik semula melalui kain tetapi jangan melalui salah satu lubang butang. Pusingkan sedikit jarum dan keluarkan dari bawah butang. Balutkan benang anda dengan ketat di sekeliling semua benang di bawah butang sekurang-kurangnya enam kali jumlahnya. Anda kini telah mencipta shank yang akan meletakkan butang jauh dari fabrik, ini akan memudahkan untuk butang pakaian anda kerana butang itu tidak akan terletak terus dan rapat pada fabrik. Tarik untuk memastikan benda-benda diikat di sini dan kemudian masukkan kembali jarum dari bahagian hadapan ke bahagian belakang.

Selamatkan benang

Selamatkan Benang

Dengan kedua-dua hujung benang anda di bahagian belakang kain, anda boleh menggunakan jarum anda untuk membuat gelung kecil pada satu bahagian benang. Anda boleh menggunakan jarum untuk membimbing benang melalui gelung itu untuk membuat simpulan atau anda boleh memotong benang dari jarum dan hanya mengikat simpulan dengan jari anda. Walau apa pun, penting untuk memastikan simpulan anda ketat.

Untuk keselamatan tambahan, anda sentiasa boleh menambah beberapa simpulan hanya untuk memastikan perkara tidak akan terlepas. Potong lebihan benang di bahagian belakang kain apabila anda selesai dan butang anda berjaya disambungkan semula pada baju anda.

Untuk Mantel & Jaket:

Arahan ini boleh digunakan terutamanya berkesan pada baju dan Seluar panjang tetapi jaket danbaju atasanakan memerlukan beberapa kaedah berbeza yang akan berfungsi sedikit lebih baik.

Butang overcoat boleh dijahit dengan kaedah yang sama seperti dengan baju atau seluar tetapi kadangkala, anda akan melihat ini dilakukan dengan butang lain yang lebih kecil dijahit serentak ke butang utama di bahagian belakangkain. Butang logam juga boleh mendapat manfaat daripada melekat pada bahagian belakang, kerana butang logam boleh menjadi lebih berat atau diperbuat daripada bahan yang lebih berharga supaya anda tidak mahu kehilangannya. Selain itu, untuk mendapatkan butang logam supaya berdiri tegak, anda boleh menggunakan benang berlilin yang akan menjadi lebih tahan lama. Butang logam selalunya butang shank, kami akan membincangkan cara menjahit butang shank dalam seketika.

Menjahit Butang Pada Jaket Sut

Menjahit butang pada sut boleh dilakukan dengan cara yang sama seperti yang telah kami gariskan untuk baju tetapi selalunya dilakukan dengan teknik yang sedikit berbeza supaya tiada simpulan yang kelihatan pada bahagian belakang kain.

 • Di sini, anda boleh mulakan dengan cara yang sama seperti sebelum ini dengan menandakan peletakan butang anda jika anda memilihnya, mengikat jarum anda dan membuat simpulan besar dalam panjang benang anda yang sepatutnya masih 18 hingga 24 inci dan digandakan untuk kekuatan.
Mula menjahit dari hadapan jaket
 • Seterusnya, masukkan jarum anda ke bahagian hadapan kain kira-kira ¾ inci dari tanda anda tetapi hentikan titik jarum di antara lapisan kain. Jangan pergi jauh ke bahagian belakang. Letakkan jarum anda ke tanda yang anda buat dan kemudian bawa mata jarum anda keluar melalui bahagian hadapan.
 • Seterusnya, menggunakan kaedah gelung yang kami gariskan sebelum ini, buat simpulan kecil pada tanda anda hanya untuk memastikan perkara itu selamat pada ketika ini. Ia juga berguna untuk melakukan ini satu atau dua kali lagi hanya untuk memastikan keadaan benar-benar stabil.
Buat dan sauh
 • Apabila simpulan diikat pada titik kancing anda, tarik pada simpulan besar, simpulan yang anda buat pada asalnya dengan benang untuk menyusun fabrik dan mendedahkan beberapa benang dalaman yang berada di dalam lapisan jaket. Jika anda memotong simpulan besar dan kemudian melepaskan fabrik yang diikat, ekor benang akan tergelincir di antara lapisan jaket supaya anda tidak dapat melihatnya. Dalam erti kata lain, anda mempunyai jumlah benang yang banyak untuk memastikan simpulan pada titik penanda anda selamat tetapi kerana ia berada di dalam lapisan jaket dengan kemas, anda tidak akan melihatnya.
 • Seterusnya, masukkan jarum anda melalui salah satu lubang pada butang. Pegang butang pada kot dan letakkan spacer anda di atas butang seperti kaedah sebelumnya. Letakkan benang melalui butang dan sekali lagi, di antara lapisan jaket. Anda akan mengulangi proses jahitan tanpa keluar dari bahagian belakang kain. Setiap kali anda bersentuhan dengan bahagian hadapan kain dengan kata lain, anda hanya akan mengambil sedikit lapisan kain itu. Jangan sekali-kali pergi melalui jaket.
Buat shank dan hantar beberapa kali untuk selamatkan benang
 • Buat enam hantaran anda seperti sebelum ini, lilitkan untuk membuat batang, masukkan jarum di pangkal batang, dan simpul beberapa kali untuk memastikannya.
 • Selepas simpulan, masukkan jarum anda di antara lapisan jaket sekali lagi. Kencangkan jarum tiga perempat inci dari butang dan keluarkan bahagian hadapan sekali lagi. Pada asasnya, ini adalah kebalikan daripada cara kami memulakan proses tertentu ini.
 • Tarik ketat, klipkan benang rapat ke kain dan lepaskan supaya ekor akhir benang anda juga akan tersembunyi di antara lapisan jaket. Kini, butang anda telah disambungkan semula pada jaket anda tanpa sebarang ekor benang yang kelihatan di mana-mana dan semuanya disimpul dan selamat.
Butang Shank

Butang Shank

Butang Shank

Seperti yang kami katakan, butang shank berbeza daripada butang standard dan kemudian ia tidak menampilkan sebarang lubang butang.

 • Untuk menjahit butang shank pada pakaian, mulakan seperti sebelumnya dengan 18 hingga 24 inci benang, digandakan dan disimpul. Anda boleh menggunakan kurang benang secara keseluruhan dengan butang shank jika anda mahu, kerana anda tidak perlu membungkus benang itu sendiri untuk mencipta shank.
 • Sauh yang anda buat pada fabrik mungkin akan lebih mudah di sini juga. Mulakan di bahagian belakang dan lari ke hadapan.
 • Gerakkan jarum anda pada jarak yang pendek hanya lebih besar sedikit daripada lebar batang itu sendiri dan tariknya dari hadapan ke belakang.
 • Gerakkan jarum kembali ke titik asal anda di bahagian ini dan masukkannya dari bahagian belakang ke bahagian hadapan. Kini, sauh ringkas anda untuk gaya butang ini telah selesai.
 • Seterusnya, jalankan jarum melalui batang butang dan kemudian melalui kain dari bahagian hadapan ke bahagian belakang. Ulangi proses ini beberapa kali sehingga anda merasakan butang itu selamat pada kain.
 • Dengan benang di bahagian belakang, gunakan simpulan mudah atau dua atau lebih untuk mengikat benang dan kemudian potong lebihan. Anda boleh sama ada mengalirkan jarum ke seluruh fabrik seperti yang telah kami gariskan atau anda boleh menggabungkan kaedah menjahit pada butang shank ini dengan kaedah yang kami gariskan untuk menjahit butang pada jaket tanpa melaluinya.
 • Selain itu, anda boleh berasa bebas untuk menggunakan butang tinggal di bahagian belakang fabrik dengan butang shank jika anda memilihnya dan begitu sahaja!

Berbekalkan teknik jahitan mudah ini, anda sepatutnya boleh memasang atau memasang semula butang pada pakaian anda dan memanjangkan hayatnya yang boleh digunakan. Lebih-lebih lagi, anda tidak perlu bergantung pada tukang jahit untuk melakukan ini.

Adakah terdapat petua dengan mana-mana kaedah ini yang anda fikir kami terlepas hari ini? Adakah anda lebih suka kaedah jahitan yang berbeza sama sekali yang tidak kami nyatakan? Jika ya, kongsi dengan kami dalam komen di bawah.