Cara Persediaan Untuk Temuduga Kerja

Cara Persediaan Untuk Temuduga Kerja

Tidak kira apa yang anda lakukan untuk hidup, temu duga akan menjadi sesuatu yang anda perlu lakukan.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. 1. Tentukan Pekerjaan yang Anda Inginkan
 2. 2. Rangkaian, dan Kemudian Rangkaian Lagi
 3. 3. Buat Kerja Rumah Anda
 4. 4. Pastikan Surat Iringan Jelas & Mudah
 5. 5. Resume Anda Mestilah Tertentu
 6. 6. Beri Perhatian Kepada Fon & Kebolehbacaan
 7. 7. Bersedia untuk Kenalan Pertama
 8. 8. Temuduga Kerja
 9. Kesimpulan

Sama ada pekerjaan pertama sebagai seorang remaja, kerjaya pertama sebagai graduan atau sekadar perubahan dalam laluan anda, berjaya menavigasi proses temu duga selalunya boleh bermakna perbezaan antara tawaran kerja atau kenaikan gaji di satu pihak dan penolakan di pihak yang lain.

Dalam artikel ini, kami akan menumpukan pada 8 petua mencari kerja dan temu duga yang boleh membantu anda mendapatkan pekerjaan jika anda menyediakannya sebelum temu duga sebenar. Selain itu, kami membincangkan soalan temu bual dalam panduan seterusnya kami, jadi nantikan.Dengan mengikuti beberapa langkah mudah, dan menyediakan temu duga anda, mendapatkan pekerjaan impian anda tidak lama lagi boleh menjadi kenyataan. Kami sudah berbincang Apa Yang Perlu Dipakai Untuk Temuduga jadi lihatlah .

1. Tentukan Pekerjaan yang Anda Inginkan

Langkah ini sebenarnya mungkin mengambil masa yang paling lama, kerana mencari pekerjaan baharu bermula dengan merenung apa yang anda lakukan dan tidak mahu dalam sesuatu pekerjaan. Ia adalah soalan yang sukar, dan ia juga perlu dijawab dari segi apa yang realistik. Adakah anda mendambakan pemenuhan, kuasa, atau sekadar gaji? Tanya diri anda apa yang anda lakukan dan tidak suka tentang pekerjaan semasa anda, dan kemudian fikirkan bagaimana anda boleh menggunakan keperluan tersebut untuk mencari pekerjaan. Lebih fleksibiliti boleh bermakna mencari syarikat yang terkenal dengan dasar kerja yang fleksibel; lebih banyak peluang kemajuan boleh bermakna mencari firma yang berkembang pesat. Buat senarai keperluan anda dan buat senarai padanan syarikat sasaran.

Akhir sekali, buat pelan sandaran sekiranya tugas matlamat anda tidak dapat dicapai. Ia mungkin untuk kekal dalam pekerjaan anda untuk sementara waktu, membuat gerakan sisi, atau membuat langkah kecil ke arah yang betul.

2. Rangkaian, dan Kemudian Rangkaian Lagi

Sukar untuk membuat permohonan kerja dalam talian menonjol pada hari ini - penapis dan kakitangan HR akan segera membuang calon berdasarkan faktor yang anda sebagai pemohon kerja tidak mungkin tahu. Sebaliknya, membina rangkaian anda ialah cara manusia secara bersemuka untuk meningkatkan pendedahan anda dan memanfaatkan pengetahuan orang lain untuk meletakkan diri anda untuk sesuatu pekerjaan. Cadangan peribadi dan hubungan hampir selalu mengatasi orang yang tidak berwajah dalam timbunan resume, jadi tarik profil LinkedIn anda dan mula bertanya kepada rakan, saudara dan bekas rakan sekerja di firma sasaran anda jika anda boleh membelikan mereka kopi.

Kunci kepada rangkaian yang berjaya adalah untuk menunjukkan minat yang tulen dalam pengetahuan orang ramai tentang bidang dan syarikat mereka. Anda ingin belajar daripada mereka, dan jika mereka cukup belajar tentang watak dan matlamat anda, mereka mungkin bersedia membantu anda. Mereka juga akan memberi anda maklumat berharga tentang budaya, gaji dan faedah syarikat yang sebaliknya akan menjadi tabu untuk ditanya semasa temu duga. Sebaik sahaja anda menjalin hubungan dengan mereka, tanyakan sama ada mereka bersedia untuk menghubungi anda dengan orang lain dan jika mereka boleh memaklumkan anda tentang peluang pekerjaan yang akan datang sebelum mereka disiarkan secara rasmi.

Berbeza dengan temu bual, rangkaian adalah berdasarkan hampir keseluruhannya pada kesediaan orang untuk membantu anda kerana anda bertanya. Adalah penting untuk anda menunjukkan kepada mereka bahawa anda menghargai masa dan pandangan mereka, sama ada melalui nota terima kasih atau e-mel.

Langkah seterusnya dalam mencari pekerjaan yang sempurna ialah menyemak papan kerja dalam talian syarikat yang anda sasarkan. Sebaik sahaja anda menemui penyenaraian, anda boleh bertanya kepada rangkaian anda jika sesiapa mengetahui apa-apa tentangnya.

3. Buat Kerja Rumah Anda

Sebaik sahaja anda telah membangunkan senarai pendek pekerjaan yang anda ingin mohon, tiba masanya untuk menjalankan lebih banyak penyelidikan. Permulaan yang baik adalah dengan menyemak tapak web mereka supaya anda boleh belajar tentang syarikat, pendirian mereka dan perkara yang mereka cuba capai.

Kedua, lihat tapak seperti Glassdoor.com di mana pekerja syarikat boleh menyiarkan maklumat secara awanama tentang perkara yang mereka suka dan tidak suka tentang pekerjaan, syarikat atau pengurus langsung. Mereka juga boleh menyenaraikan julat gaji jika iklan tidak disertakan dan petua atau helah untuk proses temu duga. Perlu diingat bahawa, orang lebih cenderung untuk menulis tentang perkara negatif daripada pengalaman positif.

Resume ultra moden yang unik hanya berfungsi dalam industri tertentu

Resume ultra moden yang unik hanya berfungsi dalam industri tertentu

Jika jawatan kerja menyenaraikan orang tertentu, cuba cari mereka di tapak web seperti Facebook, LinkedIN dan Twitter untuk mengetahui lebih lanjut tentang mereka. Walaupun anda tidak akan bekerja dengan mereka dan mereka hanya menjalankan temu duga, mempunyai beberapa maklumat di tangan tentang suka dan tidak suka mereka adalah cara terbaik untuk membina hubungan dengan mereka. Ini tidak bermakna mengetahui nama anak mereka atau mereka menghabiskan hujung minggu lalu di The Hamptons. Kami akan mendapatkan maklumat generik.

4. Pastikan Surat Iringan Jelas & Mudah

Sebaik sahaja anda telah menetapkan bahawa anda ingin bekerja dengan organisasi tertentu, sudah tiba masanya untuk memberikan mereka resume atau C.V. Untuk melakukan itu, anda ingin menulis surat lamaran pendek.

Adakah anda memerlukan satu? Ia tidak pernah menjadi idea yang buruk!

Jika anda menghantar permohonan melalui e-mel, kandungan sebenar e-mel boleh berfungsi sebagai surat lamaran. Ia sepatutnya memperkenalkan anda secara ringkas, menerangkan dalam satu atau dua ayat mengapa anda sesuai untuk pekerjaan itu dan mempamerkan semangat dan minat anda terhadap peluang itu. Selalunya perekrut akan melihat sekilas pada surat lamaran dan memutuskan sama ada untuk menyemak resume berdasarkan apa yang dinyatakan dalam surat itu. Adalah penting bahawa setiap surat lamaran yang dihantar nampaknya ditulis untuk tugas tertentu itu.

Ikut arahan yang disenaraikan dalam penyenaraian dengan tepat. Ramai majikan akan memberikan arahan yang sangat ketat dalam iklan pekerjaan untuk melihat calon mana yang mampu mengambil hala tuju.

Nampak jelas tetapi pastikan bahawa jika resume anda dihantar kepada orang tertentu, anda mengeja nama mereka dengan betul dalam surat lamaran dan tidak menggunakan gelaran khusus jantina seperti Encik atau Puan jika mereka mempunyai nama uniseks. Adalah juga bijak untuk hanya merujuk wanita sebagai Cik jika anda tidak pasti sama ada mereka sudah berkahwin atau tidak. Sebaik sahaja anda selesai menulisnya, minta orang lain membacanya. Sebaik-baiknya, anda mencari seseorang yang mempunyai pengalaman HR.

Contoh resume yang diformat dengan baik

Contoh resume ramai

5. Resume Anda Mestilah Tertentu

Jika anda menyasarkan industri atau jawatan tertentu, idea terbaik ialah mempunyai resume khusus pekerjaan. Resume anda adalah kesan pertama dan anda hanya mendapat satu daripadanya. Ini adalah satu-satunya peluang anda untuk bermegah, tetapi sama pentingnya untuk kekal merendah diri. Sentiasa simpan pada satu halaman dan pastikan saiz fon boleh dibaca. Tiada siapa yang akan membaca C.V. yang kelihatan serupa dengan cetakan halus. Kurang sentiasa lebih dan ini menunjukkan bahawa anda boleh memecahkan perkara yang rumit kepada bahagian pentingnya.

Jujur & Serlahkan Pencapaian Anda

Itu adalah satu kemestian. Jangan memperindah atau berbohong tentang pengalaman atau kelayakan anda. Pastikan semua yang terdapat pada resume anda adalah tepat, tetapi cubalah memasarkan diri anda secara positif.

Bagi majikan, penunjuk terbaik prestasi masa depan ialah prestasi masa lalu anda. Gunakan nombor tertentu dan jangka masa yang menunjukkan pencapaian anda. Jika anda boleh menunjukkan kepada bakal majikan anda tiga perkara ini, peluang sangat baik untuk mendapatkan pekerjaan itu.

 1. Bagaimana anda membuat majikan anda lebih banyak wang
 2. Bagaimana anda menyimpan wang majikan anda
 3. Bagaimana anda meningkatkan kepuasan pelanggan

Daripada berkata, saya seorang individu yang didorong oleh prestasi, yang mematuhi tarikh akhir dan cemerlang di bawah tekanan, tulis ini: Peningkatan hasil sebanyak $255,000 dalam suku pertama; menstruktur semula proses penyerahan pesanan yang menjimatkan 5,000 jam syarikat setahun. Produk dilancarkan x 30 hari sebelum tarikh tamat…

Anda mendapat petunjuk. Jadi khusus dan gunakan nombor untuk menunjukkan kesan yang anda ada pada perniagaan, bukan hanya perkataan deskriptif yang digunakan oleh setiap resume.

6. Beri Perhatian Kepada Fon & Kebolehbacaan

Fon juga harus mudah dibaca. Mudah fon seperti Arial dan Times New Roman berfungsi dengan baik. Elakkan apa-apa yang berbentuk kartun atau sukar dibaca. Ini juga bermakna anda mahu saiz 14 dengan jarak yang cukup atau 12 jika anda perlu, tetapi tidak lebih kecil. Jika tidak, orang tidak akan membacanya.

Untuk tajuk dan pengepala, besarkan saiz fon atau jadikan ia tebal. Untuk item seperti tarikh, pertimbangkan italik.

Warna

Resume hendaklah bersih, ringkas dan mudah dibaca. Sesetengah orang memilih untuk menambah warna pada resume untuk menonjol daripada pemohon lain. Jika anda ingin memasukkan warna, letakkan nama anda di bahagian atas resume dalam warna seperti biru laut tetapi simpan baki resume dalam warna hitam. Jika anda memohon jawatan dalam bidang kreatif, anda juga boleh mengambil langkah ke belakang dan tampil dengan cara unik untuk memohon, yang pastinya akan membuatkan anda perasan lebih daripada resume kertas biasa.

Jika anda memohon jawatan dalam bidang kreatif, anda juga boleh mengambil langkah ke belakang dan tampil dengan cara unik untuk memohon, yang pastinya akan membuatkan anda perasan lebih daripada resume kertas biasa.

7. Bersedia untuk Kenalan Pertama

Jika majikan kagum dengan resume anda dan ingin mengetahui lebih lanjut tentang anda, mereka biasanya akan menghubungi anda melalui telefon untuk menjadualkan temu duga atau memberitahu anda tentang proses temu duga.

Pekerjaan yang berbeza memerlukan jenis temuduga yang berbeza. Jika anda menerima panggilan daripada majikan, matlamatnya adalah ringkas dan profesional. Jadilah baik, penuh perhatian dan sopan. Jika anda kebetulan menjawab telefon dalam persekitaran yang bising, maafkan diri anda daripada situasi itu atau tanya sama ada anda boleh menghubungi mereka kembali. Seorang perekrut akan lebih gembira untuk menunggu anda menghubungi semula kerana terpaksa mengabaikan bunyi latar belakang.

Dalam sesetengah kes, panggilan telefon ini hanyalah pengenalan untuk menyatakan bahawa resume anda telah diterima dan mereka ingin anda datang ke pejabat mereka untuk temu duga. Dalam situasi lain, mereka mungkin mempunyai beberapa soalan susulan untuk anda, atau mereka mungkin bertanya sama ada anda mempunyai masa untuk melakukan temu duga telefon untuk membantu mereka menentukan kesesuaian sebelum mereka memanggil anda untuk temu duga rasmi.

Jika mereka hanya meminta anda datang untuk temu duga, terima kasih atas peluang itu, tanya mereka jika ada apa-apa yang khusus anda perlu bawa bersama anda dan sahkan alamat mereka, tarikh dan masa temu duga. Pastikan anda mendapatkan nama orang yang mengendalikan temu duga dan minta mereka mengejanya jika anda tidak pasti.

Jika perekrut menelefon dengan harapan untuk mendapatkan beberapa maklumat asas atau ingin mengadakan pra-temuduga pendek, terima peluang itu. Terdapat dua sebab perekrut akan melakukan ini:

 1. Jika mereka benar-benar tidak mempunyai maklumat khusus yang mereka perlukan untuk menentukan sama ada anda layak untuk jawatan tersebut. Ini mungkin bermakna mengesahkan item yang disenaraikan pada resume anda atau bertanya sama ada anda mempunyai akreditasi khusus untuk pekerjaan itu.
 2. Mereka mungkin cuba menghalang anda. Kebanyakan perekrut memahami bahawa apabila anda hadir untuk temu duga di pejabat mereka, anda mempunyai masa untuk menyediakan dan kemungkinan besar telah merancang beberapa jawapan untuk soalan mereka. Jika mereka cuba menghalang anda, ini bukan untuk menipu anda atau membuat anda kelihatan seperti orang bodoh. Ini supaya mereka dapat melihat cara bertindak di bawah tekanan dan tanpa mempunyai peluang untuk merancang. Jika atas sebab apa pun anda benar-benar tidak mempunyai masa untuk temu duga pada masa itu atau diam-diam merasakan keperluan untuk merancang, tanya jika anda boleh menjadualkan sesuatu dengan mereka pada hari itu atau pada hari berikutnya.
Perkara asas kadang-kadang terlupa

Asas - kecuali

8. Temuduga Kerja

Pada ketika ini, anda telah diminta untuk hadir untuk temu duga. Bergantung pada jawatan yang anda mohon, temu duga mungkin dijalankan oleh seorang perekrut, pengurus langsung yang akan mengawasi anda atau mungkin sekumpulan orang. Adalah normal untuk berasa gementar atau takut. Ingatlah bahawa mereka memanggil anda yang bermakna mereka sudah mempunyai minat terhadap anda.

Apa yang Perlu Dibawa Ke Temuduga

Jika perekrut secara khusus mengarahkan anda untuk membawa dokumen, pastikan anda mempunyai dua salinan setiap dokumen. Jika mereka tidak meminta apa-apa, adalah bijak untuk membawa item berikut bersama anda, supaya anda kelihatan bersedia dan berminat.

1. Dua Pen

Kenapa dua? Sekiranya seseorang berhenti mengalir atau anda kehilangannya secara tidak sengaja. Selalunya sesi temu duga memerlukan anda melengkapkan beberapa kertas kerja atau peperiksaan. Pastikan anda membawa dua pen kerja dengan dakwat hitam. Jika alat tulis tertentu diperlukan seperti pensel atau pen dakwat merah, perekrut selalunya akan mempunyai satu di tangan untuk anda gunakan. Kami amat mengesyorkan membawa a alat tulis halus melalui pen BIC atau PaperMate generik.

2. ID anda

Jika pekerjaan itu berada di bangunan yang selamat, kemungkinan besar anda akan diminta ID apabila anda tiba. Sebab lain untuk membawa pengenalan adalah jika mereka menawarkan pekerjaan itu kepada anda. Mereka perlu dapat mengesahkan identiti anda. Pastikan anda membawa bersama yang berikut:

 • Lesen memandu / kad pengenalan
 • Nombor keselamatan sosial
 • Visa Kerja atau Dokumen Imigresen
 • Salinan Sijil atau Akreditasi Diperlukan
 • Berbilang Salinan Resume Anda

Barangan Lain

 • Senarai Rujukan dengan Maklumat Hubungan
 • Buku nota

Anda tidak semestinya perlu menawarkan semua item ini, tetapi jika mereka menyatakan bahawa mereka akan memerlukannya, ini adalah cara terbaik untuk menunjukkan kepada mereka betapa teratur dan bersedia anda.

Kesimpulan

Menyediakan temu duga tidaklah mudah. Ia memerlukan ketekunan, kerja keras dan masa di pihak anda. Tetapi jika anda bersedia untuk bekerja lebih jauh, ia akan membuahkan hasil. Jika tidak pada temuduga pertama, kedua atau ketiga, jangan berputus asa dan cuba memahami apa yang salah, supaya anda tidak akan melakukan kesilapan yang sama lagi. Jika anda mengikuti semua petua dalam panduan ini, anda berkemungkinan lebih layak daripada kebanyakan pemohon lain dan itu akan meningkatkan anda daripada ujian.

Seterusnya, nantikan panduan seterusnya kami, iaitu mengenai Soalan Temuduga dan Bagaimana Anda Harus Menyediakannya.

Panduan ini ditulis oleh J.A. Shapira dan Sven Raphael Schneider