Caraceni Bahagian IV: Galliano & Tommy Dan Giulio Caraceni – Rom

Tommy dan Giulio Caraceni di bilik pemasangan mereka Via Campania

Selepas artikel kami mengenai Domenico Caraceni , Abang dia, Augusto, dan anak saudara, Mario Caraceni , hari ini kami meneruskan liputan kami tentang empayar Caraceni dengan memberi tumpuan kepada Sartoria of Galliano Caraceni dan anak-anaknya.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Galliano Caraceni
 2. Tommy & Giulio
Dinasti Caraceni Menjelaskan

Galliano Caraceni

Galliano ialah adik lelaki ketiga dan bongsu dari dinasti jahitan Caraceni yang terkenal.

Pada mulanya, Galliano telah membuka cawangan Caraceni di Naples, tetapi ia ternyata menjadi usaha yang sukar. Sekolah jahitan Neapolitain tempatan mempunyai gaya tersendiri dan pengikut setia, dan pendekatan bertelagah asal-usul Abruzzi Caraceni tidak memberi banyak ruang kepada Galliano untuk memenangi pelanggan baharu.Akibatnya, Galliano kembali ke atelier Via Boncompagni di Rom. Selepas perang, Galliano meneruskan perniagaan Sartoria abangnya yang meninggal dunia, Domenico, di Rom sementara Augusto Caraceni berpindah ke Milan.

 • Lakaran Pensel Galliano Caraceni

  Lakaran Pensel Galliano Caraceni

 • Henry Fonda, 1960 dalam Galliano Caraceni Suit

  Henry Fonda, 1960 dalam Galliano Caraceni Suit

 • Kuasa Tyrone di Caraceni

  Kuasa Tyrone di Caraceni

Sama seperti saudara-saudaranya, Galliano juga dilatih secara rasmi dalam jahitan. Namun, tidak seperti mereka, dia lebih kepada pengurus daripada tukang jahit. Walaupun semasa berada di Naples, dia menguruskan dan mengendalikan bengkel, manakala pemotong dan tukang jahit mencipta sut. Kembali ke Rom, dia bekerja dengan cara yang sama, menyelia buku-buku dan menguruskan cawangan utama hingga berjaya.

Pada tahun 50-an, Galliano berkhidmat sebagai Naib Presiden Associazone Artistica Habilitamento dan berpakaian bangsawan Itali, ahli politik dan ramai pelakon. Antara pelanggannya ialah bintang seperti Tyrone Powers, Douglas Fairbanks Sr., Gary Cooper, Maria Felix, Myrna Loy, Lynn Merrick, Helene Shepherd, Jenny Yugo, Junie Astor, dan Luis Trenker.

Saman Caraceni mentakrifkan saman Itali yang klasik, bebas daripada keterlaluan, tanpa kehilangan keperibadiannya sendiri. Nampaknya, Galliano bukanlah peminat sut gaya guni Amerika pada tahun 1950-an, dan oleh itu menggabungkan gaya dari England dan Itali.

Pada tahun 1963, beberapa isu keluarga yang sepatutnya menyebabkan Tommy dan Giulio meninggalkan kedai di Via Boncompagni untuk membuka kedai mereka sendiri di Via Campania di Rom. Namun begitu, Tommy dan Giulio masih dianggap oleh ramai sebagai satu-satunya Caracenis yang sebenar. Memandangkan mereka adalah cucu kepada Domenico, ini nampaknya tidak munasabah. Sebaliknya, Augusto adalah abang yang menyertai perniagaan seperti Galliano, dan oleh itu, seseorang mungkin juga menganggapnya sebagai Caraceni yang sebenar. Pada pendapat saya, kedua-duanya adalah tawaran sebenar kerana kedua-dua pertubuhan hari ini bersambung terus dengan Domenico Caraceni. Walau apa pun, Galliano terus mengendalikan ibu pejabat Caraceni di Via Boncompagni sehingga dia meninggal dunia pada tahun 1980-an.

Tommy & Giulio

Tommy dan Giulio adalah tukang jahit dan pemotong, dan Galliano berminat untuk menghantar mereka ke seluruh dunia untuk belajar kerana dia telah mengalami kuasa pemotong. Oleh itu, Galliano menghantar anak lelakinya untuk belajar daripada pembuat kot pakaian, tuksedo, kot pagi dan kot ekor yang terbaik. Dia juga menghantar mereka ke sekolah pemotong di Akademi Jahitan Kebangsaan. Selepas itu, mereka bekerja sebagai pembantu pemotong di Paris dengan Petitta, Paul Portes serta saudara Primavera, yang telah berhijrah dari Ortona a Mare ke Paris. Selepas dua tahun latihan sambil bekerja di tukang jahit Evangelista di Genova, dan setahun lagi di London di Henry Poole, Kilgour, French & Stambury dan John Davis, mereka bersedia untuk mengeluarkan pakaian dengan bangganya di bawah label Caraceni.

 • Sven Raphael Schneider dalam Tuxedo membakar penonton dengan seruling champagne

  Sven Raphael Schneider

 • Gustav Streseman

  Gustave Streseman

 • dr Gustav Stresemann memakai sut kereta dorong sekitar Januari 1928

  Gustav Stresemann (duduk di sebelah kanan, bersama Augustinas Voldemaras, Berlin (1928)

 • Sut Stresemann atau kereta sorong dengan paip dan topi bowler hitam dan jaket berpaip dua payudara1950

  Sut Stresemann atau kereta sorong dengan paip dan topi bowler hitam dan jaket berpaip dua payudara1950

 • Ilustrasi Fesyen dari tahun 1930-an menunjukkan sut kereta sorong dengan jaket lapel takuk hitam dan seluar kelabu twill padat di sebelah kiri dan sut jalur kapur tentera laut di sebelah kanan

  Ilustrasi Fesyen dari tahun 1930-an menunjukkan sut kereta sorong dengan jaket lapel takuk hitam dan seluar kelabu twill padat di sebelah kiri dan sut jalur kapur tentera laut di sebelah kanan

Walaupun trend umum ke arah sut yang dibuat untuk ukuran dan sedia untuk dipakai, Tommy dan Giulio yakin bahawa jahitan tradisional yang dipesan lebih dahulu tidak akan digunakan sepenuhnya oleh industri pakaian. Pada pendapat mereka, gaya sebenar tidak dicapai dengan jahitan itu sendiri, tetapi lebih oleh orang yang terlibat. Gaya ialah jumlah jahitan mahir serta tafsiran keinginan, yang mungkin hanya dinyatakan secara tidak sedar, oleh pelanggan – mungkin dia mahu kelihatan elegan, berkuasa, pintar... Semua perkara ini perlu ditafsirkan oleh pemotong. Walaupun mereka membuat saman untuk pelanggan sekali, ia akan berbeza dengan yang mereka buat dalam setahun, walaupun kain itu tetap sama. Tidak seperti sut buatan mesin, a dibuat khas saman yang dipesan lebih dahulu sentiasa mempunyai jiwa.

Hari ini, Tommy dan Giulio kedua-duanya berusia 80-an dan pemotong kepala mereka Carlo Tonini dan tukang jahit Guido Sinigaglia (menantu Tommy) juga bukan anak bongsu lagi. Pada masa lalu, mereka telah menyesuaikan sut untuk ikon seperti Gianni Agnelli dan Luca di Montezemolo, tetapi tanpa darah segar, sukar untuk mengetahui berapa lama mereka boleh bertahan.

Apabila di Rom, anda pasti perlu melawat mereka, janji temu tidak diperlukan!

Lain kali kami akan dedahkan sebabnya Ferdinando Caraceni bukanlah sebahagian daripada keluarga Caraceni sebenar.

Tommi dan Giulio Caraceni
Menjahit
Melalui Campania, 61/B
Rom, Itali
Tel.: +39 (0)6.42882595 / +39 (0)6.42744023
Faks: +39 (0)6.42825039
e-mel:[e-mel dilindungi]