Caraceni Bahagian V: Ferdinando & Nicoletta - Caracenis Lain

Ferdinando Caraceni 540

Dalam siri kami tentang Caracenis, kami memperkenalkan anda kepada Domenico , Ogos dan Galliano Caraceni. Berikut ialah Sarto keempat di Milan yang menganggap dirinya sebagai Caraceni: Ferdinando Caraceni.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Ferdinando Caraceni
  2. Nicoletta Caraceni
Dinasti Caraceni Menjelaskan

Menariknya, Ferdinando dilahirkan pada 30 Mei 1923 di Ortona a Mare. Memandangkan Caracenis yang lain dilahirkan di bandar yang sama dan Domenico Caraceni dilahirkan pada 30 Mei 1880, agak ironis bahawa Ferdinando Caraceni sebenarnya tidak berkaitan dengan Domenico, Augusto atau Galliano, dan berasal dari keluarga Caraceni yang berbeza!

Ferdinando Caraceni

Bagaimanapun, Ferdinando juga seorang tukang jahit yang dipesan lebih dahulu. Ceritanya, Ferdinando yang kecil menghabiskan waktu petangnya menjahit jahitan longgar di Garzelli, seorang tukang jahit di Ortona a Mare. Pada tahun 1936, beliau memulakan perantisan dengan Alessandro Cavaliere, yang dianggap sebagai salah seorang tukang jahit yang lebih baik yang tinggal di bandar selepas Caracenis berlepas ke Rom, Milan dan Naples.Ferdinando dan Nicoletta Caraceni

Nicoletta dan Ferdinando Caraceni

Pada masa itu, sukar bagi seorang anak muda untuk belajar sepenuhnya kerana tuan-tuan sering merahsiakan rahsia mereka, terutamanya apabila mereka bekerja di lubang lengan. Nasib baik, Ferdinando Caraceni sangat memerhati dan mempelajari kebiasaannya sendiri. Akhirnya dia juga menjadi seorang pemotong. Walaupun beberapa sumber mendakwa dia bekerja di bawah Domenco Caraceni, nampaknya agak tidak mungkin kerana Domenico meninggal dunia pada tahun 1940, ketika Ferdinando baru berusia 17 tahun. Malah, dia pernah bekerja untuk Augusto Caraceni di Via Fatebenfratelli 16 selama bertahun-tahun sehingga dia membuka jahitan Sartoria sendiri. perniagaan di Via San Marco di Milan.

Nicoletta Caraceni

Ferdinando Caraceni untuk Diego Della Valle

Ferdinando Caraceni untuk Diego Della Valle

Pada tahun 1980-an, anak perempuannya Nicoletta menyertai perniagaan dan menguruskan kedai tukang jahit. Apabila Ferdinando meninggal dunia pada tahun 2004, Nicoletta mengambil alih perniagaan itu. Hari ini, dia menggaji 8 tukang jahit dan pemotong yang menghasilkan kira-kira 400 sut setahun. Gaya ciri mereka selalunya ialah sut berpayudara dua 6×2 atau 6×1, yang mana bekas itu kerap dipakai oleh Silvo Berlusconi. Antara lain, Fernandino Caraceni telah membuat saman untuk Yves Saint Laurent, Diego della Calle Tod, Aga Khan dan ahli puak Benetton.

Anehnya, mereka selalu menggunakan bahasa Inggeris tetapi tidak pernah menggunakan kain Itali. Nicoletta

Ferdinando Caraceni untuk Yves Saint Laurent

Ferdinando Caraceni untuk Yves Saint Laurent

mengakui bahawa tidak ada sebab sebenar mengapa mereka lebih suka bahasa Inggeris, tetapi dia membandingkannya dengan wain:

Anda boleh mendapatkan orang California yang hebatwain merah, tetapi anda masih membeli Bordeaux atau Chianti. kenapa? Awak buat saja.

Sut dua helai bermula pada $4000.

FERDINANDO CARACENI
Melalui San Marco 22/A – MILAN, Itali
Tel. 02 6554284
www.sartoriacaraceni.net
e-mel: [e-mel dilindungi]