Cashmere Dijelaskan

kasmir menjelaskan berskala 3840x2160

Kasmir, seperti banyak bahan halus yang lain, mudah dipandang remeh dalam dunia global dan komoditi hari ini. Ia secara amnya mudah dicari dan ia lebih berpatutan sekarang berbanding dahulu. Walau bagaimanapun, gentian luar biasa ini bernilai menyelam lebih mendalam, kerana begitu banyak maklumat penting yang dikaburkan oleh industri pakaian yang perlu anda ketahui untuk menjadi pengguna termaklum.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Apa itu Cashmere?
 2. Sejarah Cashmere
 3. Bagaimana Cashmere Dicipta?
 4. Kasmir Kualiti Terbaik
 5. Cara Membeli Cashmere
 6. Sumber untuk Kasmir Berkualiti Tinggi
 7. Cara Menjaga Cashmere
 8. Kesimpulan

Jika anda ingin menghargai salah satu yang terbaikkaindi dunia, adalah berbaloi untuk belajar sedikit tentangnya. Kebolehcapaian mudah kasmir hari ini menafikan fakta bahawa ia masih merupakan salah satu fabrik paling jarang dan paling berharga di dunia.

Kambing kasmir

Kambing kasmirApa itu Cashmere?

Kasmir ialah istilah umum untuk gentian dan fabrik yang dibina daripada bulu halus di bawah kambing kasmir. Betul, seekor kambing. Setiap haiwan menumbuhkan bulu berganda yang terdiri daripada bulu pelindung yang tebal dan kasar yang menindih lapisan penebat rambut yang halus ke bawah. Sumber yang tidak dijangka ini, secara purata, menghasilkan hanya 150 gram (0.33 paun) gentian kasmir setiap tahun setiap kambing. Ia memerlukan 2-3 haiwan untuk menghasilkan baju sejuk, contohnya, dan 5-6 haiwan untuk menghasilkan jaket. Pengeluaran tahunan rambut kasmir dunia dianggarkan 15,000 hingga 20,000 tan, dan setelah rambut diproses untuk menghilangkan segala-galanya kecuali rambut bawah, hasil akhir dianggarkan hanya 6,500 tan.

Menurut definisi yang ditetapkan oleh kerajaan AS dalam Akta Pelabelan Produk Wool, tidak semua gentian dari kambing kasmir dianggap sebagai kasmir. Mereka mestilah:

 • Berasal daripada gentian bawah kot yang halus dan dicabut bulu kambing kasmir
 • Purata diameter gentian adalah kurang daripada 19 mikron
 • Tidak boleh mengandungi lebih daripada 3% berat gentian kasmir melebihi 30 mikron

Satu mikron adalah sama dengan satu perjuta meter. Sebagai rujukan, rambut manusia adalah kira-kira 100 mikron lebar, jadi gentian kasmir sangat halus.

Sejarah Cashmere

Wilayah Kashmir

Wilayah Kashmir

Cashmere telah menjadi produk mewah untuk hampir semua sejarah. Sejak kebelakangan ini, istilah kemewahan telah berkembang kepada banyak perkara yang berbeza, tetapi bagi kebanyakan sejarah pengeluaran kasmir, ia bermakna bahawa bahan itu hanya boleh diakses oleh orang kaya dan elit masyarakat. Kasmir ialah versi bahasa Inggeris dari Kashmir, wilayah di Asia dari mana pengeluaran kasmir berasal. Wilayah ini kini jatuh di bahagian India, China, dan Pakistan.

Kegilaan selendang Paisley di Eropah

Kegilaan selendang paisley di kalangan orang kaya di Eropah mendorong permintaan untuk kasmir

Walaupun pengeluaran kasmir telah wujud selama beribu-ribu tahun, pembentukan moden industri ini secara tradisinya dipercayai bermula pada abad ke-15 di Kashmir. Kasmir ditenun menjadi selendang yang menampilkan a corak paisley , dan pakaian khusus ini menguasai industri sehingga zaman perindustrian. Selendang kasmir tulen yang diimport jarang berlaku di Eropah, dan disebabkan permintaan yang tinggi, orang Eropah menggunakan gentian lain untuk menghasilkan selendang tiruan selama berabad-abad. Menjelang tahun 1800-an, orang Eropah telah mengimport kambing kasmir dari Asia dan sedang memutar benang kasmir di benua itu. Industri kasmir khususnya berkembang pesat di Scotland, dan negara ini terus menjadi pusat pengeluaran kasmir Eropah hingga ke hari ini. Cashmere diperkenalkan ke AS secara besar-besaran buat kali pertama pada tahun 1947.

Kasmir kekal sebagai komoditi yang mahal dan jarang berlaku sehingga undang-undang yang meliberalisasikan perdagangan antarabangsa diluluskan di China pada akhir 1970-an. Industri yang pernah dihadkan kini jauh lebih terbuka kepada pembangunan, dan permintaan membantu mendorong kasmir lebih jauh ke dalam arus perdana dalam dekad berikutnya. Penanaman kasmir berkembang pesat, membawa kepada era pengeluaran besar-besaran yang menyebabkan harga jatuh secara berterusan. Hanya kemerosotan alam sekitar yang serius di kawasan ragut kambing telah memaksa harga kasmir naik semula dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana lebih sedikit penggembala dapat mencari makanan untuk haiwan mereka.

Hari ini, kasmir dianggap sebagai kemewahan boleh dicapai dan boleh guna. Peruncit kotak besar memesan ratusan ribu keping kasmir setiap tahun, dan harga untuk sweater boleh serendah $50 hingga $100. Harga yang rendah dan volum yang tinggi menimbulkan beberapa soalan: Bolehkah anda masih menemui kasmir sebenar berkualiti tinggi yang berbaloi untuk melabur? Adakah kasmir mampan dalam jangka panjang?

Bagaimana Cashmere Dicipta?

Kambing kasmir

Kambing kasmir

Cashmere dipanggil gentian berlian di China, di mana 70% daripada pengeluaran gentian dunia tertumpu. Mongolia menghasilkan 20% manakala semua negara lain membentuk 10% pengeluaran terakhir. Iklim di Asia tengah adalah melampau dari segi panas dan sejuk, yang menyebabkan kambing kasmir tumbuh bulu hangat tebal yang kemudiannya meleleh pada musim bunga. Bulu bawah hanya dikumpul sekali setahun semasa musim molting musim bunga ini.

Menyikat gentian kasmir di Mongolia

Menyikat gentian kasmir dengan tangan di Mongolia

Gentian boleh dikumpulkan menggunakan salah satu daripada dua kaedah:

  Menyikatdilakukan dengan tangan, dan walaupun ia jauh lebih intensif buruh, kaedah pengumpulan ini menghasilkan kasmir yang lebih tulen dengan rambut pelindung yang lebih sedikitMencukurmenanggalkan kedua-dua lapisan rambut bawah dan rambut pelindung pada masa yang sama, menghasilkan hasil gentian kasmir tulen yang lebih rendah
Disikat di bawah gentian kasmir rambut

Disikat di bawah gentian kasmir rambut

Menyikat adalah kaedah pilihan di China dan Mongolia, manakala ricih lebih biasa di Timur Tengah, New Zealand dan Australia. Setelah dikumpulkan, gentian dijual kepada pemproses yang kemudiannya menyusun rambut, mencucinya dan memutarkannya menjadi benang. Benang kemudian boleh dipintal bersama untuk membentuk benang komposit, yang ketebalannya ditunjukkan oleh lapisan benang. Dua benang berpintal dirujuk sebagai 2-lapis, dan tiga benang 3-lapis, dan seterusnya. Oleh kerana kasmir adalah rambut, ia mendapat manfaat terutamanya daripada peningkatan struktur dalam benang yang dipintal. Semakin tinggi lapisan, semakin tahan lama benang dan semakin kecil kemungkinannya untuk pil, bulu atau terurai.

Bukit pasir di mana padang rumput pernah berada di Mongolia

Bukit pasir di mana padang rumput pernah berada di Mongolia

Akibat Alam Sekitar Kasmir

Sebilangan besar kasmir masih dihasilkan oleh penduduk penggembala nomad yang miskin di dataran tinggi Asia tengah, seperti Mongolia. Secara tradisinya, nomad ini mengembala yaks, unta, kuda, dan biri-biri sebagai tambahan kepada kambing di atas hamparan luas padang rumput yang tinggi dan gersang. Unta dan yaks adalah haiwan ragut kesan minimum, tetapi kambing mengoyak permukaan tanah dengan kukunya dan mencabut rumput hingga ke akarnya. Tanah yang tidak stabil kemudian bertiup ditiup angin, meninggalkan pasir. Apabila permintaan untuk kasmir (dan harga) melonjak pada tahun 1980-an dan 90-an, ternakan menjadi semakin dikuasai oleh kambing. Akibatnya, dalam tempoh 20 tahun yang lalu, tanah ragut tradisional telah tertakluk kepada ragut berlebihan dan penggurunan yang agresif. Sebanyak 65% padang rumput Mongolia telah terdegradasi. Ribut pasir dan debu kini melanda sebahagian besar Asia, menjejaskan kesihatan dan mata pencarian warganya.

Seperti kebanyakan produk semula jadi, penggunaan berlebihan kasmir mempunyai kesan yang jauh, walaupun sangat nyata, ke atas kehidupan orang yang menghasilkannya. Walaupun sebahagian besar kawalan industri terletak pada kerajaan China, penggunaan kasmir yang bertanggungjawab oleh pengguna boleh membantu untuk membendung keterlaluan industri.

Memusing benang kasmir

Memusing benang kasmir menggunakan kaedah tradisional

Kasmir Kualiti Terbaik

Kualiti terbaik kasmir biasanya:

 • Bersumberkan kambing sisir
 • Daripada kambing yang diternak di China dan Mongolia
 • Diperbuat daripada gentian paling nipis (14-16.5 mikron) dan terpanjang (sehingga 50mm)
 • Lebih tinggi lapisan, lebih baik

Kasmir dari Iran, Afganistan, dan negara kecil Timur Tengah yang lain kurang diingini kerana gentiannya lebih tebal (16.5-19 mikron) dan mengandungi lebih banyak bulu pelindung, yang menjadikan produk siap lebih kasar apabila disentuh. Gentian yang lebih panjang dan nipis boleh ditenun dengan lebih ketat, dan fabrik yang dihasilkan bukan sahaja lebih lembut tetapi ia juga lebih tahan terhadap cerucuk.

Mesin berputar kasmir

Mesin berputar kasmir moden di China

Cara Membeli Cashmere

Kebanyakan peruncit memberikan sedikit maklumat yang mengecewakan tentang tawaran kasmir mereka. Sebagai contoh, baju sejuk ini berharga $645 daripada Neiman Marcus hanya dilabelkan dengan kasmir; tiada petunjuk negara asal, lapis, lebar mikron atau panjang gentian. Sungguh mengejutkan bahawa syarikat menjangkakan pengguna membelanjakan wang sebanyak itu dengan begitu sedikit maklumat. Sweater ini boleh menjadi kualiti yang sama seperti sweater $99 dari Macy's ini.

Kebanyakan peruncit gembira untuk berkongsi maklumat tentang kualiti kasmir mereka jika ia lebih baik daripada purata; membeli apa-apa lagi memerlukan anda menerima bahawa kualiti kasmir adalah misteri.

Sweater V-Neck Neiman Marcus Cashmere

Produk yang hanya dilabelkan sebagai kasmir harus dilihat dengan keraguan

Dalam kes ini, gunakan akal; Baju sejuk kasmir $100 tidak mungkin menjadi kualiti terbaik. Cari maklumat lapis jika anda boleh menemuinya, lebih tinggi lapis lebih baik, dan uji kasmir untuk melihat cara ia tahan regangan. Tariknya di antara jari anda sedikit, dan jika fabrik itu muncul ke belakang, ia ditenun padat dan berkemungkinan lebih berkualiti. Jika tidak, jangan beli. Cari polisi pemulangan yang murah hati dan gunakannya jika produk mula menumpuk selepas hanya beberapa kali dipakai.

Seperti semua produk, lakukan penyelidikan anda!

LAKUKAN dan LAKUKAN Pembelian Kasmir kami

  JANGANtertipu dengan dakwaan pengukur. Tolok mengukur kerapatan rajutan, tetapi ambil perhatian bahawa ini tidak mengatakan apa-apa tentang kualiti kasmir sebenar. Sebagai contoh, di sini J Crew mendakwa bahawa rajutan tolok 14 adalah lebih lembut dan ringan, tetapi sebenarnya, tolok yang rendah menunjukkan bahawa produk itu menggunakan KURANG kasmir dan akibatnya, akan menjadi sangat nipis dan mungkin kehilangan bentuk dari semasa ke semasa. Tidak ada gunanya membeli sweater kasmir yang sangat nipis.LAKUKANjangkakan bahawa peruncit perlu menunjukkan kepada anda nilai untuk harga yang diminta bagi produk kasmir. Jika mereka tidak mahu,JANGANbeli murah, kasmir pakai buang. Memandangkan kerosakan alam sekitar yang disebabkan oleh industri, anda boleh menyokong industri kasmir yang lebih sihat dengan membeli kualiti dengan niat untuk menyimpan dan memakai pakaian selama bertahun-tahun.LAKUKANmelabur dalam kepingan kasmir klasik. Arah aliran datang dan pergi, tetapi baju sejuk dalam potongan dan warna klasik boleh berkhidmat untuk anda selama sedekad.LAKUKANpertimbangkan kos setiap haus apabila membeli produk kasmir. Kami menyatakan ini tentang setiap pembelian kerana ini adalah cara untuk mengukur nilai jangka panjang pelaburan pakaian anda. Baju sejuk $500 yang anda pakai sebulan sekali selama 10 tahun (pada musim sejuk) bersamaan dengan $8.33 setiap pemakaian, manakala baju sejuk $100 yang anda pakai hanya untuk satu musim akan berharga $16.67 setiap pemakaian.LAKUKANbeli kasmir untuk produk yang akan menggunakan ciri unik bahan tersebut. Sweater ,jaket, jubah , dan skaf akan menggunakan kelembutan dan kehangatan kasmir untuk kesan yang lebih besar daripada barangan yang lebih keras memakai seperti stokin .JANGANbeli campuran kasmir. Campuran kasmir boleh mengandungi kurang daripada 5% kasmir, dan campuran kasmir jarang berkualiti tinggi.LAKUKANpertimbangkan untuk membeli kasmir daripada negara pengeluar warisan, seperti Scotland, Itali dan Jepun. Pengeluar kasmir Scotland, Itali dan Jepun telah lama terkenal kerana menghasilkan fabrik berkualiti, dan banyak pengeluar dari negara ini telah berada dalam perniagaan selama 200 tahun. Walaupun warisan bukan jaminan kualiti, mereka akan lebih mengambil berat tentang melindungi reputasi mereka daripada kasmir tanpa nama.

Sumber untuk Kasmir Berkualiti Tinggi

Malah peruncit kasmir yang terus terang tidak akan sentiasa menawarkan semua butiran produk yang berguna kepada pembeli kasmir. Terus terang, mana-mana jenama yang menetapkan kiraan lapis, lebar mikron, panjang kodok, ATAU negara asal berkongsi lebih daripada purata peruncit. Berikut adalah beberapa sumber yang mempunyai reputasi baik untuk kasmir yang berusaha untuk berkongsi lebih terperinci tentang produk mereka. Anda mungkin terkejut dengan beberapa harga yang anda lihat, tetapi realitinya ialah kasmir yang baik datang pada harga.

Loro Piana Cardigan

Cardigan Loro Piana biru klasik ini dijual pada harga $1215

Rumah Itali Loro Piana ialah pengeluar kasmir global terbesar, dan mereka memberi tumpuan kepada produk mewah. Purata kasmir mereka 14.5 mikron daripada kambing dewasa dan 13-13.5 mikron daripada kasmir bayi. Gentian mereka diperoleh secara eksklusif dari China dan Mongolia dan ditenun di kilang Itali.

Johnstons of Elgin Cashmere Turtleneck Sweater

Johnstons dari Elgin Cashmere Turtleneck Sweater $469

Di Scotland, Johnstons dari Elgin , sebuah syarikat pakaian rajut berusia 200 tahun, menawarkan potongan baju sejuk kasmir klasik dalam kasmir rajutan Scotland 2 lapis yang berasal dari Mongolia dan China.

Tudung Kasmir Pepejal Buatan Jerman - Fort Belvedere

Tudung, seperti ini dari Kubu Belvedere , adalah pilihan yang sempurna untuk kasmir. Mereka boleh dipakai selama beberapa dekad, dan lembut dan hangat di leher.

Akhirnya, pada Kubu Belvedere , kami fanatik untuk memberikan anda maklumat sebenar tentang produk yang kami tawarkan. Kasmir kami diperolehi dari Mongolia dan China, dengan lebar 14-16.5 mikron dan mempunyai panjang ruji yang panjang 35-50mm. setiap satu selendang adalah selesai thistle untuk rasa yang sangat lembut.

Ingin Tudung Berkualiti Diperbuat Daripada Benang Kasmir Terbaik?

DAPATKAN MEREKA DI SINI!

Cara Menjaga Cashmere

Cashmere boleh bertahan selama bertahun-tahun jika dijaga dengan baik untuk. Sebaiknya elakkan membasuhnya lebih daripada yang diperlukan. Pertama sekali, jangan sekali-kali cucian kering atau mesin basuh kasmir. Kedua-dua proses pembersihan terlalu kasar pada fabrik, dan mereka berisiko menanggalkan bahan pelindung semula jadi lanolin daripada serat. Beli detergen beralkali rendah untuk bahan halus, atau gunakan syampu bayi sebagai agen pembersih.

 1. Isikan besen dengan air suam (80-85 darjah adalah ideal) dan tambah sedikit sabun.
 2. Putar perlahan-lahan pakaian kasmir di dalam air selama beberapa minit, berhati-hati untuk tidak menggosok, meregangkan atau menarik bahan tersebut.
 3. Kosongkan dan isi semula besen untuk membilas item. Ulangi seperti yang diperlukan sehingga tiada lagi sabun yang dapat dikesan.
 4. Perah perlahan-lahan untuk mengeluarkan air yang berlebihan, dan pindahkan item ke tuala. Lap kering.
 5. Jika item masih sangat basah, gulungkannya perlahan-lahan di antara dua tuala segar untuk mengeluarkan air yang berlebihan.
 6. Benarkan item kering rata di atas rak pengeringan berjaring atau pada tuala sehingga kering.

Kesimpulan

Kasmir bernilai pujian dan kekaguman yang telah disanjungi selama berabad-abad. Ia sangat lembut, bertekstur halus dan kualiti yang hangat menjadikannya berbaloi untuk dimiliki dan dipakai untuk jangka panjang. Apakah kepingan kasmir yang terdapat dalam senarai beli-belah anda?