Cermin Mata Hitam Persol – Adakah Berbaloi?

cermin mata hitam persol berskala 3840x2160

Kami berkongsi ulasan jujur ​​kami yang mendalam Cermin mata hitam Persol yang telah lama menjadi ikon sejak Steve McQueen memakainya. Secara khusus, kami membincangkan gaya 649,714, dan Steve McQueen, dan kami akan membincangkan sama ada ia berbaloi dengan wang anda atau tidak.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
  1. Mengapa persol ikonik?
  2. Apa yang Membuat Cermin Mata Hitam Persol Terkenal?
  3. Model Persol 649, 714 & Steve McQueen
  4. Adakah Model Persol Ini Berbaloi?

Mengapa persol ikonik?

Logo jenama Persol

Logo jenama Persol

Mereka Memperkenalkan Sistem Maflecto

Ia dimulakan pada tahun 1917 oleh Guiseppe Ratti sebagai a jenama cermin mata hitam mewah memfokuskan kepada atlet dan penerbang . Pada tahun 1930-an, Persol bertanggungjawab untuk lonjakan ke hadapan dalam dunia cermin mata hitam dengan memperkenalkan apa yang mereka panggil sebagai Sistem Maflecto . Pada asasnya, ia adalah item logam fleksibel di dalam kuil yang dibina dengan cara supaya ia fleksibel dan ia lebih disesuaikan dengan bentuk kepala anda supaya anda tidak mempunyai titik tekanan yang tidak selesa. Untuk pengetahuan saya, tiada jenama utama lain yang benar-benar menggunakan sistem itu hari ini.Steve McQueen memakai Model Persol 649

Steve McQueen memakai Model Persol 649

Pada tahun 1957, Persol mencipta model 649. Ia direka untuk pemandu trem di Milan. Ideanya ialah bingkai besar melindungi mereka daripada cahaya dan habuk. Mengimbas kembali, model 64 jelas menandakan permulaan Persol sebagai jenama cermin mata hitam fesyen walaupun pada masa itu, mereka tidak melihat diri mereka sebegitu. Maksud saya, lihat sahaja mereka cermin mata hitam , tidakkah mereka mahu menjadikan anda pemandu trem di Milan?

Steve McQueen dalam The Thomas Crown Affair

Steve McQueen dalam The Thomas Crown Affair

Tidak lama kemudian pada tahun 60-an, model 714 telah diperkenalkan ke pasaran yang mempunyai kebaharuan dalam erti kata ia boleh dilipat. Selain daripada perubahan kecil, ia pada asasnya adalah model 649 yang boleh dilipat. Cermin mata hitam Persol memulakan kerjayanya di AS pada tahun 1962. Menjelang 1968, Steve McQueen terkenal memakainya dalam filem itu Thomas Crown Affair . Modelnya ialah asetat coklat karamel dengan kanta biru muda. Penampilan ini benar-benar meletakkan Persol pada peta dan gaya 741 menjadi sinonim dengan jenama Persol, itulah sebabnya kami menyemak model khusus itu dan bukan semua model lain yang mereka tawarkan hari ini. Steve McQueen memakai cermin mata hitam itu sehingga dia bukan sahaja memakainya dalam filem tetapi dia juga sering dilihat memakainya pada masa lapang. Akhirnya, cermin mata hitam Persol ini menjadi rupa Steve McQueen yang paling penting terutamanya apabila dipasangkan dengan jaket Baracuta G9 Harrington.

Persol telah diperoleh pada tahun 1995 oleh Luxottica yang merupakan jenama cermin mata terbesar di dunia. Dengan pendapatan lebih 9 bilion dolar setahun, nampaknya hampir setiap jenama utama mempunyai cermin mata hitam mereka yang dihasilkan oleh Luxottica. Namun begitu, Persol cermin mata hitam masih dibuat di Itali dan ciri ikonik mereka ialah anak panah perak yang boleh anda lihat di permulaan kuil.

Apa yang Membuat Cermin Mata Hitam Persol Terkenal?

Pada asasnya, ia datang kepada kuasa bintang. Selain Steve McQueen pada tahun 60-an dan 70-an, Jay-Z, Pierce Brosnan, Leo Dicaprio, dan Ryan Gosling semuanya peminat tegar Persolcermin mata hitamhari ini. Secara keseluruhannya, ia dipakai oleh orang ramai tidak kira muda atau tua dan ia benar-benar salah satu barangan yang tidak ketinggalan zaman dalam 50 atau 60 tahun yang lalu. Tidak kira jika anda menyukai gaya 649 klasik atau 714 boleh lipat, reka bentuknya tidak banyak berubah sejak tahun 1960-an dan ia hanyalah pilihan cermin mata hitam yang popular dengan semua jenis orang.

Steve McQueen memakai cermin mata hitam Persol dan Jaket Harrington navy

Steve McQueen memakai cermin mata hitam Persol dan Jaket Harrington navy

Rahsia di sebalik ini adalah bahawa mereka mungkin menyanjung lelaki dari semua peringkat umur. Jika anda seorang yang lebih muda, ia membuatkan anda kelihatan lebih matang . Sebaliknya, jika anda seorang yang lebih tua budiman , ia membuatkan anda kelihatan vintaj, sejuk dan berpengalaman, tidak ketinggalan zaman. Pada pendapat saya, satu lagi rahsia kejayaan mereka adalah mereka benar-benar merapatkan jurang antara formal dan santai sangat baik. Kebanyakan cermin mata hitam adalah sama ada formal atau kasual sahaja. Cermin mata hitam Persol, 649, 714, dan Steve McQueen, mereka betul-betul berada di tengah-tengah spektrum itu. Kerana itu, mereka boleh dipakai dengan tiga helai sesuai , sama seperti yang dilakukan oleh Steve McQueen dalam Thomas Crown Affair, atau anda boleh memakainya dengan sangat santai di kolam renang atau dengan anda Jaket Harrington . Pada penghujung hari, gaya cermin mata hitam Persol ini telah terbukti sebagai salah satu bingkai paling serba boleh di luar sana.

Model Persol 649, 714 & Steve McQueen

Kesemuanya dihasilkan di Turin, Itali. Ia diperbuat daripada asetat yang jauh lebih mahal untuk dikendalikan kerana ia perlu dipotong dan digilap tangan supaya lebih banyak sisa. Pada masa yang sama, anda tidak nampak jahitan cermin mata hitam acuan suntikan yang biasa anda temui di pasaran hari ini.

Laman web Persol mempunyai banyak pilihan cermin mata hitam dan bingkai optik

Laman web Persol mempunyai banyak pilihan cermin mata hitam dan bingkai optik

Persamaan & Perbezaan

Jadi daripada semua gaya itu, mereka sangat serupa, mengapa menyemak tiga pasang cermin mata hitam yang berbeza? Baiklah, pertama sekali, 649 adalah versi paling murah, ia adalah versi kemasukan, ia adalah versi tertua dan ia tidak boleh dilipat. Selain itu, jika anda membandingkan tiga bingkai, ia lebih lurus sedikit di hadapan dan kurang bersudut daripada 714 dan Steve McQueen. Jika tidak, dari segi bentuk dan ketinggian, mereka hampir sama. Harga kemasukan 649 ialah $260 dan anda perlu menambah $50 untuk kanta terpolarisasi. Jika anda ingin menggunakan 714, anda perlu menambah $60 pada asasnya, harganya ialah $320 dan $370 untuk kanta terpolarisasi. Jika anda mahukan model asal Steve McQueen, anda perlu mengeluarkan $480.

Untuk membuat 714 boleh dilipat, anda mempunyai engsel di tengah dan anda boleh membengkokkan pelipis cermin mata hitam. Kini, yang Steve McQueen sedikit berbeza dalam erti kata bahawa anda melipat pelipis ke arah kanta cermin mata hitam. Selain itu, jika anda melihat kuil, 714 dan 649 mempunyai reka bentuk anak panah yang menghala jauh dari bingkai berbanding sepasang cermin mata hitam Steve McQueen mempunyai sejumlah tiga anak panah. Sebenarnya, itu adalah perincian yang sangat kecil pada cermin mata hitam Steve McQueen jadi melainkan anda menyukai kombinasi warna model Steve McQueen dan tidak menyukai yang lain, saya tidak fikir ia berbaloi untuk menambah markah tambahan.

Adakah Model Persol Ini Berbaloi?

Persol 649

Persol 649

Persol 649

Nah, saya rasa $260 untuk gaya 649 pasti berbaloi. Ia adalah gaya yang sangat klasik; anda boleh memakainya untuk tahun-tahun akan datang. Anda boleh memakainya secara formal, tidak formal, santai, atau apa-apa sahaja di antaranya dan melainkan anda kehilangannya, kos setiap pemakaian mungkin sangat bagus. Hari ini, anda boleh memakai cermin mata hitam sepanjang tahun dan gayanya telah terbukti abadi, iaitu jenis produk yang kami, di Gentleman's Gazette, seperti.

Ia mungkin kelihatan mahal di hadapan tetapi ia mempunyai berat pepejal yang bagus, kantanya juga bagus, saya sangat menyukai kanta terpolarisasi. Selain itu, anda mendapatnya bingkai secara kecil dan standard. Memandangkan saya mempunyai kepala yang lebih besar, semua model tersebut adalah saiz standard. Mereka mendapat kotak kadbod yang bagus dan di dalamnya, bekas cermin mata hitam itu kelihatan seperti kulit tiruan. Pada penghujung hari, bagi saya, semuanya mengenai cermin mata hitam. Pada $260, saya fikir ia adalah pelaburan yang berbaloi jika anda mampu membelinya.

Persol 714

Persol 714

Persol 714

Model 714 membolehkan anda melipat cermin mata hitam dengan cara yang sangat padat. Secara peribadi, saya telah mempunyai model itu selama dua tahun dan saya hanya melipatnya sebanyak dua kali. Ia hanya mengambil lebih banyak masa dan hampir mustahil untuk memakai cermin mata hitam yang dilipat dengan hanya satu tangan dengan cepat jadi saya biasanya hanya memakainya seperti sepasang cermin mata hitam biasa dan jadi anda mungkin hanya mahu menggunakan gaya 641, bukan dengan 714. Apa yang dikatakan, saya suka mahkota yang lebih bersudut sedikit daripada 714, 649 hanya rata sedikit. Walaupun begitu, saya mungkin masih menggunakan 714 semata-mata kerana gaya, untuk nilai murni, saya lebih suka 649.

Steve McQueen

Steve McQueen

Steve McQueen

Edisi Steve McQueen pada asasnya adalah model yang sama dengan 714 dengan pengecualian reka bentuk kuil. Steve McQueen dilipat ke hadapan, 714 dilipat ke bawah pada kuil. Jika tidak, kes jika Steve McQueen jauh lebih bagus tetapi seperti yang saya katakan, saya tidak akan menggunakannya tetapi jika anda benar-benar menyukai kombinasi warna asetat dengan kanta biru, ia hanyalah rupa ikonik yang keren dan sudah tentu, ia adalah sentiasa cerita yang baik untuk diceritakan. Pada pendapat saya, walaupun, $480 iaitu $220 di atas versi asas tidak benar-benar wajar jadi jika nilai penting kepada anda dan anda ingin menggunakan gaya asas, 649 adalah di mana ia berada.