Chronograph – Komplikasi Jam Tangan Dijelaskan

kronograf

Dalam panduan ini, kami akan membincangkan jam tangan chronograph, termasuk sejarahnya yang kaya, 50 model kegemaran dan tiga teratas kami untuk pembeli jam tangan bajet rendah, sederhana dan tinggi.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Sejarah Chronograph
 2. Pengenalan Kronograf Automatik
 3. Chronograph Meluncur
 4. Perkara yang Perlu Diperhatikan dalam Chronograph
 5. 3 Pilihan Chronograph Teratas Kami
 6. 50 Kronograf Teratas
 7. Kesimpulan

The Chronograph terus menjadi salah satu yang paling popular dan dicarijam tangan, namun ia juga merupakan salah satu yang paling kurang digunakan dan tidak difahami komplikasi .

Walaupun sebilangan luar biasa lelaki muda di bawah 40 tahun secara khusus mencari Chronographs; kajian menunjukkan bahawa sebahagian besar pengguna ini sama ada tidak memahami tujuan penggunaan mereka, tidak tahu cara mengendalikan fungsi itu, atau tidak pernah menggunakannya. Seperti mana-mana komplikasi, ia boleh meningkatkan harga jam tangan dengan ketara berbanding model asasnya, tetapi tidak seperti banyak komplikasi lain, Chronograph sebagai tambahan kepada fungsi tarikh ialah salah satu ciri yang paling kerap boleh digunakan yang terdapat pada jam tangan hari ini.Pengawal Selia Kronometer Senator Asal Glashutte

Jangan mengelirukan Chronograph dengan Chronometer; berikut ialah Pengawal Selia Kronometer Senator Asal Glashutte

Kronograf tidak boleh dikelirukan dengan a Kronometer , yang apabila dilabelkan pada jam tangan buatan Switzerland menunjukkan bahawa ia diperakui COSC dan telah diuji serta diperakui untuk memenuhi piawaian yang sangat tepat dan khusus. Chronograph, dalam istilah orang awam, hanyalah perkataan mewah untuk jam randik atau pemasa. Biasanya menggunakan mana-mana antara satu dan tiga butang, penolak ini memulakan, menghentikan dan menetapkan semula fungsi kronograf tanpa mengganggu jam tangan. Walaupun sesetengah jam tangan hanya boleh merakam sehingga tiga puluh minit pada satu masa, yang lain boleh merakam selama 12 jam. Masa yang dirakam dibacakan sub-daftar (atau perakam) yang terdapat pada dail jam tangan. Daftar ini mengira saat, minit dan jam berlalu apabila penolak diaktifkan.

Semasa kami meneruskan siri kami tentang horologi, kami telah mencipta panduan ini untuk membantu anda memahami kronografi dengan lebih baik dan membincangkan beberapa peristiwa penting dan keupayaan sejarahnya.

Sejarah Chronograph

Kronograf secara literal diterjemahkan bermaksud Penulis Masa — gabungan perkataan Yunani chronos yang bermaksud masa dan graf yang bermaksud menulis. Walaupun ini sering mengelirukan orang ramai tentang mengapa ia akan mempunyai perkataan bertulis di dalamnya, versi pertama kronograf dikendalikan dengan menandakan dail dengan pen kecil yang dilampirkan pada indeks, yang mana panjang tanda pen menunjukkan bagaimana banyak masa telah berlalu. Dicipta pada tahun 1815, Louis Moinet mencipta apa yang akan menjadi kronograf pertama apabila siap pada tahun 1816.

Louis Moinet

Louis Moinet

Moinet mencipta kronograf semata-mata sebagai alat untuk bekerja dengan peralatan astronomi. Walau bagaimanapun, walaupun ciptaan kreatif ini, seorang lelaki bernama Nicolas Mathieu Rieussec yang membina kronograf pertama yang benar-benar ditawarkan di pasaran. Ditugaskan oleh Raja Louis XVIII pada tahun 1821, Rieussec ialah pembuat jam Perancis yang mendapat penghormatan daripada Raja kerana dikenali umum sebagai bukan pengikut setia Napoleon. Pada 31 Januari 1817, Raja XVIII menandatangani waran diraja yang menyatakan:

Pada hari ketiga puluh satu bulan Januari ini, lapan belas ratus tujuh belas, Raja di Paris, telah disedarkan sepenuhnya tentang kehidupan yang baik dan kelakuan moral Sieur Nicolas Mathieu Rieussec, dan reputasi terbilang yang telah diperolehnya dalam profesionnya sebagai Pembuat Jam. , berhasrat untuk memberikan kepadanya tanda nikmatnya dan perlindungan yang dengannya dia menghormatinya; untuk tujuan ini, Kebawah Duli Yang Maha Mulia telah menganugerahkan dan memberikannya gelaran Pembuat Jamnya supaya Sieur Rieussec tersebut boleh menikmati semua penghormatan, hak prerogatif dan faedah lain yang berkaitan dengannya; Baginda berhasrat dan berhasrat supaya baginda boleh menggunakan Gelaran tersebut pada semua perhimpunan dan pada semua dokumen awam…

 • Kronograf Asal 1821

  Kronograf Asal Rieussec dari 1821

 • Chronograph 1822 yang Diperbaiki

  Chronograph 1822 yang Diperbaiki

 • Nicolas Mathieu Rieussec

  Nicolas Mathieu Rieussec

 • Diperbaiki Chronograph 1845

  Diperbaiki Chronograph 1845

Selepas itu beliau dikenali di seluruh Perancis sebagai Pembuat Jam kepada Raja. Rieussec diminta untuk membangunkan komplikasi supaya Raja dapat mengatur masa perlumbaan kuda, hobi kegemarannya. Hasilnya akan mengubah dunia sukan selama-lamanya dan digunakan dalam pelbagai kapasiti di seluruh dunia. Tidak lagi perlumbaan dimenangi hanya dengan menembusi pita dengan lebih pantas, buat masa ini, terima kasih kepada kronograf, semua jenis perlumbaan boleh diatur masa dan rekod terus dicabar dan dikalahkan. Kemudian, pada awal tahun 1844, seorang lelaki bernama Adolphe Nicole mencipta versi penambahbaikan bagi kronograf Rieussec yang sentiasa bergerak yang menggunakan ciri tetapan semula untuk membolehkan pengukuran berturut-turut.

Penambahan Tachymeter

Pada awal abad ke-20, chronographs mula menarik perhatian dunia jam tangan. Pengilang mula menjual jam tangan ini dengan bezel tetap agar dapat beroperasi sebagai a Tachymeter , yang boleh digambarkan sebagai skala yang membolehkan pemakai mengira kelajuan berdasarkan masa perjalanan atau mengukur jarak berdasarkan kelajuan. Sehingga tahun 1958 barulah tachymeter bezel berputar pertama diperkenalkan oleh Heuer (kini Tag Heuer).

Selepas kejayaan Wright Brother memperkenalkan penerbangan kepada dunia yang terpesona dengan penerbangan, permintaan untuk kronograf meningkat dengan ketara. Sama seperti kronograf berguna dalam penerbangan, adalah wajar bahawa industri lain yang memerlukan pemasaan yang sangat tepat atau berulang boleh mendapat manfaat daripada mekanisme sedemikian.

Kronograf bukan lagi hanya digunakan untuk perlumbaan kuda dan penerbangan, ia kini diperkenalkan kepada perlumbaan kereta, sukan Olimpik dan sudah tentu, navigasi laut dan kapal selam. Disebabkan oleh permintaan yang berbeza-beza, industri jam tangan mula menghasilkan pelbagai kronograf seperti Flyback, yang membolehkan tangan kedua diset semula dengan pantas; yang Rattrapante , di mana berbilang tangan kedua boleh dihentikan dan dimulakan secara bebas; dan masa minit dan jam, yang direka dalam pelbagai cara termasuk model kalis air untuk menyelam laut dalam dan sukan air.

Zenith Yang Pertama

Zenith Yang Pertama

Pengenalan Kronograf Automatik

1969 adalah tahun sepanduk untuk chronograph. Disebabkan permintaannya yang tinggi, pengeluar jam tangan di seluruh dunia bersaing untuk mendapatkan peluang untuk mematenkan versi automatik dan hak simpanan untuk kegunaan eksklusif mereka. Ketika itulah Breitling, Heuer dan Hamilton memutuskan untuk bekerjasama dengan pakar pergerakan Dubois Depraz untuk membangunkan kronograf penggulungan sendiri yang pertama. Dibangunkan secara rahsia dengan hanya segelintir pakar yang terlibat atas dasar yang perlu diketahui, kronograf automatik yang pertama telah diperkenalkan di New York dan Geneva pada 3 Mac 1969. Digelar Chrono-matic, pergerakan Kaliber 11 akan berputar dengan sendirinya menggunakan rotor mikro luar pusat. Kini, di sebalik pencapaian yang luar biasa ini, Zenith entah bagaimana menerima khabar bahawa konglomerat itu mencuba kejayaan sedemikian dan berlepas sendiri untuk menghasilkan El Primero, yang menggunakan rotor penuh yang dipasang di tengah dan mampu mengukur masa hingga satu persepuluh sesaat. Seiring dengan kedua-dua perkembangan ini, syarikat kuasa Jepun Seiko juga mengeluarkan kronograf automatik yang dipanggil 6139 Auto-Chrono. Walau bagaimanapun, pujian untuk pencapaian horologi ini tidak lama, kerana 1969 adalah tahun yang sama Seiko mencipta jam tangan kuarza pertama di dunia, boleh dikatakan salah satu kejayaan terbesar dalam sejarah horologi, dan sementara peminat jam tangan masih berdebat sehingga hari ini mengenai siapa yang mencipta kronograf automatik pertama, boleh dikatakan bahawa kronograf telah menjadi hampir usang dengan Seiko Quartz-Astron 35SQ.

 • Buzz Aldrin memakai Omega

  Buzz Aldrin memakai Omega

 • Vintage Omega Speedmaster

  Vintage Omega Speedmaster 'Pre-moon'

 • Omega di Angkasa

  Omega di Angkasa

Chronograph Meluncur

Dengan ciptaan kuarza jam tangan pada tahun 1969, banyak pengeluar jam tangan bimbang bahawa kronograf yang telah mereka laburkan begitu banyak masa dan wang untuk menyempurnakan akan gagal dijual berbanding dengan rakan elektronik baharu yang diperkenalkan oleh Seiko. Walau bagaimanapun, Presiden Eisenhower, seorang pengumpul jam tangan dan ahli horologi yang terkenal, telah mengarahkan bahawa dengan evolusi penerokaan angkasa lepas oleh NASA, semua juruterbang ujian dan angkasawan perlu memakai kronograf pada pergelangan tangan mereka. Pada 15 April 1970, hanya 56 minit selepas dilancarkan dan 200,000 batu dari Bumi, satu letupan berlaku di atas Apollo 13 yang melumpuhkan pesawat ulang-alik itu dan mengakibatkan apa yang NASA percaya akan menjadi kematian dan kehilangan tiga angkasawan Apollo 13 dan kapsul itu. mereka terbang buta masuk. Ketika dunia memerhati dan menunggu tanpa berdaya mencengkam tepi tempat duduk mereka, dua hari kemudian, pada 17 April 1970, angkasawan kembali dengan selamat ke bumi, terima kasih kepada Omega Speedmaster yang mereka miliki kerana arahan Presiden Eisenhower. Angkasawan dapat menggunakan fungsi kronograf untuk menentukan masa enjin terbakar walaupun semua komputer di atas kapal telah gagal. Dapat mengira semula kemasukan semula mereka ke bumi, mereka berjaya menyelaraskan kapsul yang mengakibatkan percikan selamat. Apabila rakyat Amerika menyedari bahawa jam tangan ringkas telah menyelamatkan nyawa lelaki ini apabila tiada komputer super canggih dari segi teknologi dapat; seluruh dunia sekali lagi mengambil perhatian, membandingkan yang baru popular jam tangan elektronik kepada teknologi yang telah gagal di atas Apollo 13. Hari ini, sebahagian besar juruterbang komersial, awam dan tentera memakai kronograf, sekiranya sistem mereka gagal dan jam mekanikal yang ringkas diperlukan untuk menyelamatkan mereka dan mana-mana jiwa lain di dalam pesawat mereka .

Breitling Chronomat GMT

Breitling Chronomat GMT

Perkara yang Perlu Diperhatikan dalam Chronograph

Terdapat beberapa perkara yang patut dipertimbangkan apabila memperoleh jam tangan kronograf baharu. Perkara paling penting yang perlu anda pertimbangkan ialah cara anda merancang untuk menggunakan ciri tersebut; yang sepatutnya menentukan jenis model yang anda pilih, selain daripada belanjawan anda. Tambahan pula, berikut ialah beberapa perkara yang boleh dan TIDAK DILAKUKAN tentang cara memilih kronograf yang sempurna.

LAKUKAN

 1. PILIH jam tangan yang mudah dibaca
 2. JADI pilih jam tangan dengan tanda bercahaya yang boleh anda baca pada waktu malam.
 3. JADI pilih dua atau tiga penolak kronograf untuk kemudahan penggunaan.
 4. JADI pilih kronograf yang mampu menetapkan masa lebih daripada tempoh yang anda inginkan supaya ia tidak memerlukan tetapan semula.
 5. JADI cari jam tangan yang terkenal dengan ketepatannya.
 6. Pilih jam tangan mekanikal dengan rizab kuasa.
 7. LAKUKAN pilih jam tangan kuarza jika ketepatan masa adalah yang paling penting.
 8. JADI pilih jam tangan kalis air apabila menggunakan kronograf dalam keadaan basah.

JANGAN

 1. JANGAN pilih kronograf dengan banyak ciri lain yang mencabar untuk dikendalikan atau dibaca.
 2. JANGAN pilih kronograf digital yang menjeda, berhenti atau menetapkan semula apabila menukar fungsi.
 3. JANGAN pilih kronograf yang bukan kalis air dan hentakan jika anda bercadang untuk menggunakannya di luar rumah atau semasa bergerak.
 4. JANGAN pakai chronograph sebagai jam tangan pakaian atau dengan tali leher hitam. Ia adalah jam tangan sukan pertama sekali.
 5. JANGAN pilih kronograf dengan penolak yang secara tidak sengaja boleh diaktifkan dengan sentuhan yang sedikit.
 6. JANGAN pilih kronograf yang tidak sesuai dengan pergelangan tangan anda atau anda mungkin secara tidak sengaja menyebabkan kronograf bermula, berhenti atau menetapkan semula.
 7. JANGAN mengharapkan untuk menggunakan kronograf sebagai penggera. Kebanyakannya tidak mempunyai amaran boleh didengar.
 8. JANGAN jangka bahawa setiap baris yang menampilkan kronograf bermakna setiap jam tangan dalam baris itu mempunyai fungsi. Selalunya jenama hanya mempunyai satu atau dua kronograf dalam barisan model mereka. Pastikan anda mengesahkan jam tangan yang anda beli mempunyai kronograf sebelum membelinya.
 9. JANGAN menganggap setiap jam yang kelihatan seperti kronograf mempunyai kronograf. Selalunya daftar yang digunakan untuk kronograf juga digunakan untuk komplikasi lain. Pastikan anda memeriksa daftar dengan teliti untuk mengesahkan ia, sebenarnya, fungsi kronograf.

3 Pilihan Chronograph Teratas Kami

Sebagai salah satu komplikasi yang paling biasa dibuat dan tersedia di dunia, chronograph telah dibina ke dalam jam tangan berkali-kali. Di bawah ialah tiga daripada kronograf kegemaran kami untuk mereka yang mencari belanjawan kecil, belanjawan sederhana atau jam tangan bajet tinggi.

Sama ada anda ingin membelanjakan $100 atau $100,000, ketiga-tiga jam tangan ini pasti menjadi pelaburan bijak yang anda akan menerima keseronokan selama bertahun-tahun daripada memakainya. Anda akan perasan bahawa kategori harga kami agak melampau, tetapi itulah sifat pasaran kronograf. Sebelum kita bermula, mari kita luangkan sedikit masa untuk melihat sebab kami tidak mengesyorkan membeli jam tangan kronograf dalam julat harga $500-$4000.

Elakkan Jam Tangan Terlalu Mahal, Berkualiti Rendah

Malangnya, pada pendapat kami, hampir setiap jam tangan kronograf baharu yang berharga antara $500 dan $4000 tidak berbaloi dengan wang anda, kerana semuanya terlalu mahal untuk kualiti yang mereka tawarkan. Sebagai contoh, yang baru Shinola jam tangan yang dijual pada harga $1000 hanya menawarkan pergerakan kuarza Ronda asas, dan anda boleh dengan mudah mencari jam tangan vintaj yang jauh lebih unggul daripada Breitling, Omega atau segelintir pembuat jam hebat lain dengan hanya beberapa ratus dolar lagi.

Jam Tangan Shinola Chronograph

Jam tangan Shinola Chronograph ini terlalu mahal untuk apa yang anda dapat

Tidak salah untuk membeli kronograf kuarza yang murah dengan harga $100. Anda akhirnya membeli berdasarkan estetik, malah jam tangan kuarza yang paling murah biasanya lebih tepat daripada beberapa pergerakan mekanikal yang paling mahal.Di mana anda mula masuk ke dalam air yang keruh ialah apabila anda akhirnya membeli jam tangan antara $500 dan $3000 yang bernilai hanya sebahagian kecil daripada kos. Jika belanjawan anda terletak dalam julat ini, pertaruhan terbaik anda ialah menggunakan vintaj.

Terdapat beberapa pengecualian untuk setiap peraturan. Jika anda tidak mencari kronograf, kami benar-benar akan mengesyorkan a NOMOS Tangen . Malangnya, ia masih belum tersedia dengan fungsi kronograf.Oleh itu, daripada membazirkan wang anda pada jam tangan yang tidak berbaloi dengan tanda harga, kami mengesyorkan agar anda membeli sesuatu pada harga yang lebih rendah dengan pergerakan kualiti yang serupa, menjadi vintaj atau berjimat untuk jam tangan yang anda mahukan.

Southview Multifunction oleh Timex Blue

Southview Multifunction oleh Timex

Pilihan Chronograph Teratas Bawah $100: Berbilang Fungsi Timex Southview

The Jam Tangan Berbilang Fungsi Timex Southview adalah sepertiklasik seperti yang Timex dapat. Jika anda menikmati penggayaan preppy model Weekender, Southview Multifunction ialah pilihan terbaik untuk lelaki yang menikmati jam tangan sukan kuarza dengan harga yang sederhana, menarik dan tepat. Didapati dengan harga kurang daripada $100, ia didatangkan dalam tiga gaya dan cukup langsing untuk lulus ujian cuff apabila memakai sut atau blazer.Anda boleh mendapatkannya terus dari Timex dengan hanya $72.

Omega Speedmaster Moonwatch dengan jalur logam

Omega Speedmaster Moonwatch dengan jalur logam

Pilihan Chronograph Teratas Bawah $5,000: Jam Tangan Bulan Profesional Omega Speedmaster

Pada asalnya dibina untuk perlumbaan kereta, tiada siapa yang menjangkakan bahawa Jam Tangan Bulan Profesional Omega Speedmaster suatu hari nanti akan menyelamatkan nyawa Angkasawan apabila komputer di atas kapal mereka tidak berfungsi. Disebabkan keturunannya dan kisah di sebalik jam tangan ini, Omega Speedmaster ialah salah satu kronograf kegemaran kami hari ini. Sama ada anda berfikir untuk mendaftar untuk Mission to Mars atau anda gembira melihat bintang dari halaman belakang rumah anda, jam tangan khusus ini ialah lelaki pertama yang melihat bulan. Ia menggunakan pergerakan Omega 1861 dengan rizab kuasa 48 jam standard. Pada 42mm, ia bukan jam tangan pakaian, tetapi ia dilengkapi dengan tali kulit hitam dalam corak buaya. Ia juga mempunyai tali NATO yang disertakan dan tali velcro untuk membolehkan anda menukar rupa. Jika mempunyai cerita di sebalik jam tangan anda adalah penting bagi anda, ini adalah salah satu jam tangan yang akan bermula perbualan ke mana sahaja kehidupan membawa anda.

Vacheron Constantin Traditionnelle Chronograph

Vacheron Constantin Traditionnelle Chronograph

Pilihan Chronograph Teratas Lebih $5,000: Vacheron Constantin Traditionnelle Chronograph

Tersedia di seluruh Amerika Syarikat di semua kedai Tourneau, atau di mana-mana butik jenama, the Vacheron Constantin Traditionnelle Chronograph ialah gabungan sempurna antara kejuruteraan yang canggih dan keanggunan yang bersahaja. Vacheron Constantin telah lama dihormati sebagai ahli triniti suci pembuat jam, dan jam tangan ini sememangnya mengesahkan sebabnya. Dengan harga lebih daripada $50,000, karya pengumpul ini sesuai untuk lelaki yang mempunyai bajet tinggi yang mencari jam tangan yang merupakan gabungan sempurna antara fungsi dan kesenian.

A. Pemisahan Berganda Lange & Sohne

A. Lange & Söhne Double Split, salah satu daripada 50 pilihan terbaik kami

50 Kronograf Teratas

Pilihan susun atur bagi lima puluh jam tangan kronograf berbeza dalam tiga julat harga berbeza (rendah $, sederhana $$ dan tinggi $$$) pasti menarik perhatian walaupun pengumpul yang paling arif.

KRONOGRAF JENAMA HARGA DI MANAKAH BOLEH DIBELI
Chronomat GMTBreitling$$$ Dapatkan di sini
Cermet Chronograph Laut DalamJaeger-LeCoultre$$$
Pemisahan BergandaA. Lange$$$
PertamaZenith$$$ Dapatkan di sini
Kronograf Kalendar AbadiPatek Philippe$$$
SpeedmasterOmega$$$ Dapatkan di sini
Daytona (Paul Newman)Rolex$$$
DatografA. Lange$$$
Chronograph Oak DirajaAudemars Piguet$$$ Dapatkan di sini
Chronograph berkaliber de CartierCartier$$$ Dapatkan di sini
L.U.C. Chrono PerpetualChopard$$$
Seramik Titanium Unico Big BangHublot$$$ Dapatkan di sini
AutaviaHeuer$$$ Dapatkan di sini
Chronograph VintajBell & Ross$$$ Dapatkan di sini
Pilot WatchBremont$$$ Dapatkan di sini
Perhimpunan VintageFrederick Constant$$$ Dapatkan di sini
SiswazahGirard-Perregaux$$$
MarinUlysses Nardin$$$ Dapatkan di sini
ganda 3Habring$$$
140 St. S.Akan menjadi$$$
5170R-001Patek Philippe$$$
NavigasiBreitling$$$ Dapatkan di sini
Auto ChronoHamilton$$$
Pershing 005Parmigiani Fleurier$$$
Memoris 200th Anniversary ChronographLouis Moinet$$$
Aquatimer ChronographIWC$$$ Dapatkan di sini
Jam Tangan Lelaki Automatik Luminor Submersible 1950Panerai$$$ Dapatkan di sini
Flyback ChronographBreguet$$$ Dapatkan di sini
Bathyscaphe Flyback ChronographBlancpain$$$
BarracudaDenisov$$$
Kronograf Perintis PemulaAlpina$$$ Dapatkan di sini
Kronograf PertamaEbel$$$
Kronograf Semak Segi EmpatBurberry$$$
Formula 1hari, tahun ini$$$ Dapatkan di sini
AstronSeiko$$$ Dapatkan di sini
Mahkota BesarOris$$$ Dapatkan di sini
Monaco Vitesse LarvottoStuhrling$$$ Dapatkan di sini
Kronograf Automatik PRC 200Tissot$$$ Dapatkan di sini
Muka Tentera Laut Bulat Bulu MerahBrooks Brothers$$$ Dapatkan di sini
Pelbagai fungsi SouthviewTimex$$$ Dapatkan di sini
Chronograph LelakiNautika$$$ Dapatkan di sini
KaptenOrient$$$ Dapatkan di sini
Chrono Sayap MerahTimex$$$ Dapatkan di sini
Berpakaian ChronoSeiko$$$ Dapatkan di sini
Eco Drive ChronographWarganegara$$$ Dapatkan di sini
Semangat St. LouisArmogan$$$ Dapatkan di sini
Chrono Kuarza PintarTimex$$$ Dapatkan di sini
Le MansHelgray$$$
Dapatkan di sini
bangunanCasio$$$ Dapatkan di sini
SauhSkagen$$$ Dapatkan di sini

Kesimpulan

Apabila kronograf mempunyai kegunaan yang jelas untuk juruterbang dan angkasawan, perkara yang tidak disedari oleh ramai orang ialah bagi kita yang lain, ia mempunyai beberapa fungsi dunia sebenar yang boleh kita gunakan setiap hari. Daripada menentukan masa stik anda di atas panggangan hingga berapa lama isteri anda tetap marah kepada anda selepas bertengkar, sebarang projek yang memerlukan pengiraan masa adalah kerja yang sesuai untuk kronograf di pergelangan tangan anda. Hakikatnya sama ada kerja itu besar atau kecil, kronograf boleh digunakan untuk pemasaan mudah seperti perlumbaan kereta atau basikal, untuk menyelamatkan nyawa dengan mengukur degupan jantung bayi, mengira paras oksigen penyelam atau menjajarkan semula pesawat ulang-alik 200,000 batu dari Bumi. Kronograf adalah satu fungsi yang diingini oleh kebanyakan lelaki dalam jam tangan, tetapi kebanyakannya tidak pernah menggunakannya. Jika anda salah seorang daripada lelaki yang telah membeli chronograph berdasarkan daya tarikan sejagatnya dan bukannya mengetahui keupayaan sebenarnya, bersihkan ia dan ujinya. Mereka mudah untuk digunakan tetapi, selalunya sangat rumit untuk dibuat. Daripada banyak-banyak komplikasi yang terdapat dalam jam tangan , ini adalah salah satu yang benar-benar layak mendapat perhatian anda, dan penghormatan anda.

Ingin mengetahui lebih lanjut tentang jam tangan? KLIK DI SINI dan dapatkan panduan jam tangan kami