Clark Gable – Lelaki Bergaya

Clark Gable

Terdapat hanya segelintir pelakon yang terkenal hari ini kerana mereka berada di pawagam Hollywood. Clark Gable adalah salah seorang daripada lelaki itu. Bintang beberapa filem terhebat dan paling dihormati pernah dibuat, dia secerdas berbusana seperti yang mereka dapat dan telah berjaya menghiasi skrin dengan gaya yakin yang hampir tiada tandingannya. Atas sebab inilah dia boleh dianggap sebagai seorangLelaki Bergaya.

Isi kandunganKembangkanRuntuh
 1. Tahun-tahun Awal
 2. Permulaan Kerjaya
 3. Seorang Lelaki Tentera
 4. Kembali ke Hollywood
 5. Gaya Clark Gable – Lelaki Berpakaian Baik
 6. Berpakaian Gaya Gable

Tahun-tahun Awal

Dilahirkan di Cadiz, Ohio kepada seorang pekerja minyak bernama William dan seorang wanita bernama Adeline, William Clark Gable menghiasi dunia dengan kehadirannya pada kelahiran abad ini, pada 1 Februari 1901.

Tersilap disenaraikan sebagai perempuan pada sijil kelahirannya, Gable berasal dari warisan Belanda dan Bavaria. Digelar Clark hampir sejak lahir, Gable dibesarkan sebagai Katolik oleh ibunya tetapi tidak dibesarkan sebagai seorang oleh bapanya sebaik sahaja dia meninggal dunia akibat tumor otak ketika dia baru berusia sepuluh bulan. Perubahan mendadak dalam bagaimana Gable muda dibesarkan menyebabkan kritikan yang ketara dari pihak keluarga ibunya, sehingga bapanya bersetuju untuk membenarkan Clark meluangkan masa bersama bapa saudara dan isterinya di ladang mereka di mana dia diperkenalkan semula ke gereja Katolik. Pada usia dua tahun, bapa Gable berkahwin semula dengan seorang wanita bernama Jennie Dunlap yang memainkan peranan penting dalam membesarkan Clark muda. Mengajarnya piano dan kemudian brass, dia menggalakkan Gable berpakaian kemas dan sentiasa rapi. Ramai ahli sejarah percaya bahawa gaya Clark Gable boleh dikaitkan dengan nasihat ibu tirinya dan semangat untuk pakaian. Dari usia muda, Gable menonjol daripada kanak-kanak lain dengan gaya teladan tetapi personaliti pemalunya. Gable menghabiskan masa lapangnya bekerja di kereta bersama bapanya dan bukannya dengan rakan-rakan. Cenderung muzik, dia menyertai kumpulan muzik bandar itu dan walaupun bapanya mendesak agar dia terlibat dalam aktiviti maskulin seperti memburu, Gable membenarkan minatnya dalam sastera dan bahasa membimbingnya. Dia terkenal kerana membaca soneta Shakespeare ketika syarikat melawat, dan walaupun bapanya menginginkan Clark menjadi lelaki yang jantan, dia menyokong anaknya, malah melabur dalam perpustakaan kesusasteraan untuk anaknya menghiburkan dirinya. Lewat kerjaya sekolah menengah Clark, bapanya mengalami masalah kewangan yang serius dan memutuskan untuk memindahkan keluarga ke ladang di Ravenna. Walaupun desakan William supaya Clark bekerja di ladang keluarga baharu, Clark menolak dan pergi bekerja di kilang B.F. Goodrich di Akron yang berdekatan.Gable sebagai Rhett Butler dalam Gone with the Wind

Gable sebagai Rhett Butler dalam Gone with the Wind

Permulaan Kerjaya

Ketika dia baru berusia 17 tahun, Gable berpeluang menonton drama The Bird of Paradise. Dia begitu terharu dengan persembahan itu sehingga dia segera memutuskan lakonan adalah pada masa depannya dan ia adalah sesuatu yang dia mahu lakukan sebagai kerjaya. Walaupun minatnya dalam teater, dia tidak dapat meneruskannya sehingga dia berumur 21 tahun dan mewarisi sejumlah wang selepas ibu tiri tercintanya meninggal dunia. Memilih untuk berpindah semula ke Tulsa, bapanya pergi dan Clark yang berusia 21 tahun mula mencari kerja dengan beberapa syarikat teater b-listed yang membenarkannya berpindah ke Oregon. Semasa tinggal di Portland, dia mencari rezeki dengan menjual hubungan di gedung membeli-belah Meier & Frank sambil mengetepikan pelbagai persembahan rawak. Melalui rangkaiannya, dia berjaya bertemu Laura Hope Crews, seorang pelakon yang mengesyorkan dia meninggalkan pekerjaannya sebagai jurujual dan memberi tumpuan secara eksklusif kepada kerjaya dalam bidang lakonan. Ini adalah permulaan persahabatan yang akan memuncak dengan Krews memainkan peranan Mak Cik Pittypat Pergi Bersama Angin .

Gable menerima cadangan Crews dan meninggalkan pekerjaannya. Dia mengupah seorang jurulatih lakonan yang kebetulan juga bekerja sebagai pengurus teater. Josephine Dillon yang lebih tua membawanya di bawah sayapnya, membayarnya untuk membetulkan gigi dan memotong rambut. Dia membangunkan rutin senaman dan diet untuk membantunya membesar dan menjadikannya kelihatan lebih maskulin dan mengajarnya postur yang betul. Walaupun telah melalui akil baligh, Gable mempunyai suara yang sangat feminin dan bernada tinggi. Dillon tidak menyukai perkara ini dan menghabiskan masa yang lama bekerja dengan Gable untuk merendahkan suaranya dan mengawal ekspresi mukanya yang luar biasa. Hanya selepas tempoh latihan yang panjang, Dillon membenarkan Gable mula mencari kerja sebagai pelakon.

Dengan sokongan kewangan berterusan daripada Dillon, Gable menerokai Hollywood di mana Dillon dan dia jatuh cinta dan berkahwin. Selepas perkahwinan, Gable menukar nama pentasnya daripada W.C. Gable kepada Clark Gable, yang dia telah dipanggil sejak dia muda. Dillon berjaya mendapatkannya peranan kecil dalam beberapa filem senyap di mana Gable bekerja sebagai pemain tambahan, dan kemudiannya sebagai pemain kecil.

Clark Gable memakai jaket berantakan

Clark Gable memakai jaket berantakan

Walaupun kerjanya yang konsisten sebagai tambahan, Gable tidak dapat benar-benar mendapatkan sebarang peranan yang cukup berkualiti dalam filem dan memutuskan untuk kembali ke teater langsung. Pada penghujung 1920-an, Gable bekerja dengan Syarikat Saham Laskin Brothers di Houston, Texas, di mana beliau bertindak dalam pelbagai peranan yang membantu menambah pengalamannya. Pada tahun 1929, dia meninggalkan Texas dan pasangan itu menuju ke New York di mana Dillon mendapati dia bekerja di Broadway. Walau bagaimanapun, apabila Kemelesetan Besar bermula dan filem senyap beralih ke gambar bunyi, banyak drama yang diupah Gable mula ditutup dan mencari kerja menjadi sukar untuk Gable dan Dillon.

Kembali ke Hollywood, Gable diberi peranan sebagai Killer Mears dalam produksi pentas The Last Mile. Bersinar dalam peranan itu, dia menarik perhatian pengkritik dan ditawarkan kontrak dengan MGM untuk barat bajet rendah yang dipanggil The Painted Desert. Dengan serta-merta berjaya dalam persembahannya, Gable mula menerima sejumlah besar mel peminat dan MGM mengambil perhatian tentang bintang mereka yang semakin meningkat. Wanita menyukai suaranya yang kuat dan penampilan maskulinnya dan cinta peminatnya mula memisahkannya daripada Dillon. Pada tahun 1930, Gable dan Dillon telah bercerai, hanya untuk mendapati Gable berkahwin semula hanya beberapa hari kemudian dengan seorang sosialit dari Texas bernama Maria Franklin Prentiss Lucas Langham. Memindahkannya ke California sejurus selepas perkahwinan terbukti sukar kerana undang-undang Negeri mengenai perkahwinan berbeza dan menyebabkan mereka terpaksa berkahwin semula.

Gable terus memperoleh kejayaan dan momentum dalam kerjayanya beraksi sebagai penjahat Jururawat malam pada tahun 1931. Dia mendapat peranan apabila James Cagney tiba-tiba menjadi orang terkemuka selepas kejayaannya dalam The Public Enemy.

Oleh kerana dia tidak lagi mendapat sokongan Dillon, Gable menandatangani kontrak dengan salah seorang ejen terbesar Hollywood, seorang wanita bernama Minna Wallas. Dia berjaya menghubungkannya kembali dengan MGM yang sedang mencari lelaki seperti Gable. Bekerja dalam pelbagai peranan sokongan, studio itu mula mengambil perhatian lebih lanjut mengenainya dan meningkatkan peranannya dalam filem Hell Divers, di mana dia mempunyai masa skrin hampir sama seperti lelaki terkemuka Wallace Beery. MGM mula memanfaatkan kejantanan Gable yang kuat dan mengiklankannya sebagai penebang kayu dalam pakaian malam.

Dalam tahun yang sama, rayuannya telah meluas sehingga Joan Crawford secara khusus memintanya sebagai pelakon bersama dalam Dance, Fools, Dance. Dia kemudian menembak A Free Soul dan dari situ dia dilakonkan sebagai lelaki terkemuka dalam setiap peranan sejak itu. Pengkritik mula menyayanginya dan The Hollywood Reporter menulis bahawa seorang bintang dalam pembikinan telah dibuat, yang, pada perkiraan kami, akan mengatasi bintang yang lain... Tidak pernah kami melihat penonton bekerja sendiri dalam semangat seperti ketika Clark Gable berjalan di atas skrin.

Gable di Vancouver 1933 memakai serba putih

Gable di Vancouver 1933 memakai serba putih

Dari situ, Gable membintangi banyak filem yang menghasilkan begitu banyak filem pada tahun pertama kemasyhurannya sehingga membuatkan pelakon berpengalaman kelihatan kurang bekerja. Walaupun dalam perkahwinan keduanya, Gable mendapati dirinya mempunyai hubungan sulit dengan rakan pelakon Joan Crawford. Akibat daripada urusan dan tindak balas yang terhasil, MGM mengancam untuk menamatkan kedua-dua kontrak dan bola hitam mereka daripada bekerja semula. Gable dan Crawford berpisah dan, sekali lagi, walaupun sudah berkahwin, dia mengalihkan perhatiannya dan memulakan hubungan lain, kali ini dengan Marion Davies.

Pada tahun berikutnya, Gable dilakonkan dalam filem Red Dust, bertentangan dengan Jean Harlow. Gable, yang tidak bercukur dalam filem itu, yang berbeza dengan penampilannya yang tampan, terlibat dalam adegan yang sangat wap untuk masa-masa dengan Harlow yang kelihatan tanpa bra. Seksualiti mentah dan maskulinnya dalam adegan tunggal itu melonjakkan kerjayanya dan menjadikannya bintang nombor satu MGM. Setahun kemudian, pada tahun 1933, Gable membintangi sekali lagi dengan Harlow dalam hit blockbuster Hold Your Man. Persembahannya begitu memukau sehingga MGM mengklasifikasikan Gable sebagai lombong emas yang berterusan dan menyusun semula dia dan Harlow dalam dua lagi filem. Mereka meneruskan perkongsian mereka dalam empat lagi filem sehingga Harlow meninggal dunia semasa pengeluaran Saratoga pada tahun 1937. Gable yang jelas kecewa, terpaksa meneruskan penggambaran filem itu kerana ia hanya 90% siap apabila Harlow meninggal dunia. Adegan selebihnya dirakam menggunakan pukulan panjang atau dengan beregu badan yang menyebabkan Gable berasa seolah-olah dia berada dalam pelukan hantu.

Seorang lelaki yang mempunyai banyak urusan, Gable mempunyai seorang anak perempuan hasil hubungan sulitnya dengan pelakon Loretta Young pada tahun 1934. Walaupun ramai yang percaya anak perempuan itu, Judy, secara biologi adalah miliknya, tidak seorang pun daripada mereka pernah menyatakan secara terbuka bahawa Gable adalah bapanya dan untuk masa yang lama, Young bertanding bahawa dia telah mengambil Judy sebagai anak angkat.

Sebelum penggambaran Saratoga, dan di tengah-tengah kerjaya penetapan rekodnya, Gable ditawarkan peranan Peter Warne dalam It Happened One Night apabila Robert Montgomery menolaknya, merasakan skrip itu ditulis dengan buruk. Walaupun suasana tegang, Gable tetap profesional malah berkawan dengan Frank Capra. Filem itu akhirnya menjadi satu kejayaan sehingga Gable memenangi Anugerah Akademi untuk Pelakon Terbaik manakala filem itu memenangi Gambar Terbaik. Pada masa itu dia dipinjamkan ke Columbia Pictures dan kembali ke MGM seorang legenda.

Gable kemudiannya dilemparkan dalam tiga gambar dengan Spencer Tracy menjadikan mereka satu pasukan di mata Hollywood. Gable, yang bertanggungjawab atas kejayaan Tracy sebagai pelakon, sentiasa bekerjasama setiap beberapa tahun sehingga Tracy merundingkan klausa pengebilan bintang dalam kontraknya yang kemudiannya menamatkan perkongsian mereka.

 • Clark Gable dalam Sut Berjalur dalam Warna

  Clark Gable dalam Sut Berjalur dalam Warna

 • Sekian, Autograf Clark Gable

  Setia Kepada Anda, Autograf Clark Gable

Pada tahun 1939, selepas bertahun-tahun membuat filem yang sangat berjaya yang dia yakin untuk mengambil bahagian, Gable telah diminta untuk membintangi filem Gone with the Wind. Enggan mengambil peranan, dia bukanlah seorang profesional yang sempurna. Walaupun keberatan untuk terlibat, dia memberikan persembahan yang memenangi anugerah dan dicalonkan sekali lagi untuk Pelakon Lelaki Terbaik di Anugerah Akademi. Gone with the Wind akan segera menjadi keturunannya dan setakat ini, adalah persembahannya yang paling terkenal. Sehingga kematiannya, Gable sentiasa berkata bahawa apabila kerjayanya mula pudar, mereka akan mengeluarkan semula Gone with the Wind dan dia akan segera kembali ke atas.

Gable dipandang baik kerana sentiasa bergaul dengan rakan-rakan pelakonnya. Dia baik dan pemurah, terkenal kerana meminjamkan tangan atau telinga. Pada tahun 1939, Gable berkahwin dengan isteri ketiganya, pelakon Carole Lombard. Dia sering dikenali kerana mendakwa bahawa perkahwinannya dengan Lombard adalah yang paling membahagiakannya. Selepas berkahwin, pasangan itu membeli ladang besar di Encino, California dan memelihara pelbagai haiwan ternakan dan haiwan peliharaan, hidup bahagia sehingga Lombard terbunuh semasa dalam perjalanan sebagai penumpang di Penerbangan Trans-World Airlines 3 apabila ia terhempas ke gunung berhampiran Las Vegas membunuh dia dan penumpang lain termasuk ibunya dan publisiti. Setelah mendengar berita itu, Gable terbang ke lokasi nahas di mana dia terpaksa menuntut mayat isterinya, ibu mertua dan publisitinya, yang merupakan kawan rapat Gable dan berkhidmat sebagai lelaki terbaik di majlis perkahwinan mereka. Lombard telah diisytiharkan sebagai korban wanita Amerika pertama yang berkaitan dengan perang semasa Perang Dunia II dan Gable menerima surat ucapan takziah peribadi daripada Presiden Roosevelt atas kehilangannya.

Sebulan kemudian, Gable kembali bekerja, walaupun jelas bahawa dia hancur dari segi emosi dan fizikal. Walaupun ketidakstabilannya, Gable kekal profesional dan terus memberi tumpuan kepada kerjayanya. Selepas kematian Lombard, Gable berlakon dalam 27 lagi filem yang berjaya dan berkahwin semula dua kali, tetapi menurut rakan dan keluarga tidak pernah sama selepas kematiannya yang tragis.

Clark Gable dalam bulu

Clark Gable dalam bulu

Seorang Lelaki Tentera

Semasa perang berterusan selepas kematiannya, Gable menyertai Tentera Udara Tentera AS pada tahun 1942 sebagai cara untuk memberi penghormatan kepada isterinya, yang telah mencadangkan sebelum kematiannya supaya dia berkhidmat kepada negaranya. Gable telah diberi tugasan khas untuk membuat filem merekrut untuk penembak udara.

Pada 27 Januari 1943, Gable melapor ke Pangkalan Udara Tentera Biggs untuk melatih dan bekerja sebagai ketua unit filem enam orang yang akan mengiringi Kumpulan Bom ke-351 ke England. Menghabiskan sebahagian besar tahun di England, Gable menerbangkan lima misi tempur, termasuk satu ke Jerman di mana Gable hampir terbunuh apabila pesawat itu rosak dalam serangan. Apabila MGM mendengar berita itu, mereka mendesak tentera untuk menugaskan semula Gable kepada tugas bukan pertempuran. Beliau telah dianugerahkan Pingat Udara dan Palang Terbang Terbilang atas perkhidmatannya. Dia diberhentikan atas permintaan pada tahun 1944 kerana dia sudah melebihi umur untuk bertempur. Kertas pelepasannya ditandatangani oleh seorang Kapten, kemudiannya Presiden, Ronald Reagan.

Gable & Monroe

Gable & Monroe

Kembali ke Hollywood

Sebaik sahaja dia dilepaskan daripada tugas, Gable kembali ke ladangnya di Encino. Dia terlibat dalam banyak hubungan dan urusan dan pada tahun 1945 meneruskan kerjayanya dengan penggambaran Adventure yang bertukar menjadi filem pertamanya yang gagal. Filem seterusnya bagaimanapun terbukti berjaya dan kerjayanya kembali ke landasan. Pada tahun 1949, Gable berkahwin lagi, kali ini dengan seorang wanita bernama Sylvia Ashley dari Britain. Perkahwinan itu singkat dan bergolak untuk dikatakan sekurang-kurangnya dan mereka telah bercerai pada tahun 1952. Gable mula menjalin hubungan semula, salah satunya adalah dengan Grace Kelly yang sangat muda, yang pada masa itu cukup muda untuk menjadi anak perempuannya. Pada masa ini, Gable sebahagian besarnya dianggap tidak berpuas hati. Dia kesunyian dan merasakan MGM memberinya peranan yang berada di bawahnya. Pada tahun 1953, Gable memilih untuk tidak memperbaharui kontraknya dengan MGM dan dia mula bekerja secara bebas. Pada tahun 1955, di tengah-tengah kerjayanya yang menderita, Gable berkahwin semula untuk kali kelima, kali ini dengan model fesyen Kay Spreckles. Gable menjadi bapa tiri kepada anaknya Bunker yang meninggal dunia secara tragis pada tahun 1977 selepas mengumpul reputasi sebagai kanak-kanak selebriti terkenal sepanjang tahun 1960-an dan 70-an.

Pada tahun yang sama dia berkahwin, Gable memulakan syarikat pengeluarannya sendiri. Walaupun diperbadankan baru, dia hanya berjaya menghasilkan The King dan Four Queens sebelum kesihatannya mula merosot. Pada tahun 1957, Gable kembali ke penggambaran dan mengambil peranan utama dalam Band of Angels yang terbukti gagal sepenuhnya dari segi kritikal dan komersial. Newsweek berkata, di sini adalah filem yang sangat teruk sehingga ia mesti dilihat untuk tidak percaya.

Projek seterusnya ialah Teacher’s Pet yang ditembaknya pada tahun berikutnya. Walau bagaimanapun, Gable semakin tua dan kini mempunyai berat badan berlebihan. Untuk mengatasi penampilannya yang gagal, mereka merakam filem itu dalam warna hitam dan putih dalam usaha untuk menyembunyikan penampilannya yang lebih tua dengan harapan dia akan tetap kelihatan muda dan berotot. Filem ini tidak betul-betul berjaya, tetapi ia cukup baik bahawa Gable ditawarkan peranan dalam filem berikutnya termasuk Run Silent, Run Deep. Ia jelas kepada studio bahawa Gable semakin tua dan kerjayanya telah lama berlalu. Gable mula menerima tawaran TV tetapi menolaknya sebaik sahaja mereka masuk. Kini hampir 60 tahun, Gable mengambil dua filem ringan untuk Paramount, dengan It Started in Naples dicalonkan untuk Anugerah Akademi dan dua Golden Globes.

Sepuluh hari selepas mengalami serangan jantung besar-besaran, Gable meninggal dunia akibat trombosis koronari di Hospital Presbyterian Hollywood pada 16 November 1960. Dia telah dikebumikan di The Great Mausoleum di Forest Lawn Memorial Park di Glendale, California bersebelahan dengan isteri ketiganya, Carole Lombard .

Empat bulan kemudian, isterinya Kay melahirkan seorang anak lelaki bernama John Clark Gable.

Pada tahun 1961, filem terakhir Gable, The Misfits telah dikeluarkan. Berlakon bersama Marilyn Monroe, hari ini dianggap oleh ramai sebagai persembahan terbaiknya.

 • Clark Gable dengan seluar Dalmatian dan seluar tinggi

  Clark Gable dengan seluar Dalmatian dan seluar tinggi

 • CG bermain golf dengan bergaya

  CG bermain golf dengan bergaya

Gaya Clark Gable – Lelaki Berpakaian Baik

oleh Sven Raphael Schneider

Clark Gable seorang yang berpakaian kemas budiman di atas dan di luar skrin. Walaupun anda mesti tahu bahawa pada zaman dahulu, adalah perkara biasa bagi pelakon untuk memakai almari pakaian mereka sendiri di set. Hari ini, itu hampir tidak dapat difikirkan atau sekurang-kurangnya kebanyakan pelakon akan kelihatan mengerikan. Dia adalah kawan haiwan, suka memburu, dan bermain tiang . Oleh itu, dia adalah peminat tegar pakaian kasual, namun dia sentiasa kelihatan begitu elegan apabila memakainya.

Menariknya, dia rapat dengan satu lagi legenda layar perak yang kami bincangkan sebelum ini: Cary Grant

Mereka bukan sahaja berkongsi inisial CG yang sama tetapi mereka juga mempunyai cita rasa yang sama dalam pakaian dan khabar angin mengatakan bahawa mereka kadang-kadang bertukar-tukar barangan pakaian kerana mereka mempunyai ketinggian dan binaan yang sama!

Gable akan sentiasa diingati kerana penampilan ikoniknya dari tahun 1930-an dengan sut dada dua, lapel lebar, bahu lebar, potongan langsir dan merapikan pinggang walaupun dia mengubah gayanya semasa tahun-tahun yang lebih berpengalaman. Satu perkara yang dia tidak ubah ialah misai tandatangannya, yang dicabutnya dengan baik sehingga akhir.

Clark Gable dengan misai, kolar klasik dan lapel lebar

Clark Gable dengan misai, kolar klasik dan lapel lebar

Clark Gable & The Undershirt

Ramai yang mendakwa sehingga hari ini bahawa Clark Gable bertanggungjawab seorang diri untuk penurunan baju dalam. Seperti yang digariskan sebelum ini, saya bukanlah peminat yang hebat dengan baju dalam , dan begitu juga Gable, tetapi kemudian filem itu Ia Berlaku Satu Malam disiarkan buat kali pertama pada tahun 1934 terdapat adegan di mana Gable menanggalkan baju sejuknya dan kemudian bajunya, mendedahkan bahawa kami tidak memakai baju dalam. Nampaknya satu adegan ini sudah cukup untuk tidak menggalakkan lelaki Amerika daripada memakai baju dalam lagi sehingga jualan untuk baju dalam berkurangan sebanyak 40% dalam sekelip mata, dan ada yang mendakwa kerugian yang lebih tinggi.

Pada pendapat saya, adalah dipersoalkan sama ada teori ini sebenarnya benar tetapi daripada membosankan anda dengan butiran legenda bandar ini, saya cadangkan anda membaca di sini jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang subjek ini.

Gable in It Happened One Night 1934

Gable in It Happened One Night 1934

Mengapa Clark Gable Merupakan Ikon Gaya

Ramai yang akan merujuk filem Gone with the Wind sebagai sebab Clark Gable menjadi ikon gaya, dan sementara penjelmaan oportunis Selatan Rhett Butler boleh dikatakan peranan Gable yang paling terkenal, pakaian itu bukanlah sebab dia dikenali sebagai ikon gaya.

Sebaliknya saman, tuxedo , dan baju ekor yang dipakainya dalam filem lain menjadikannya sebagai pengadil gaya. Malah filem 1953 Mogambo, yang menggambarkan watak Gable dalam suasana Safari kolonial menjadikannya kelihatan seperti seseorang yang sentiasa berpakaian secukupnya, tidak kira dalam keadaan apa pun. Menguasai seni berpakaian kemas sentiasa bermakna menyesuaikan diri dengan persekitaran anda tanpa kehilangan watak gaya peribadi anda, dan Gable melakukannya dengan baik.

Clark Gable bermain Polo - perhatikan sudut topi keledarnya

Clark Gable bermain Polo – perhatikan sudut topi keledarnya

Bagi saya, dia juga ikon gaya kerana tidak kira apa yang dia pakai, dia sentiasa melakukannya dengan cara yang sedikit mencarut yang membezakannya daripada orang ramai. Sebagai contoh lihat sahaja gambar dia menunggang kuda polo ini. Dia boleh memakai topinya sama seperti lelaki di sebelah kanan tetapi sebaliknya dia menyengetkannya sedikit ke tepi membuatkan dia kelihatan jauh lebih elegan.

Berpakaian Gaya Gable

Sebaik-baiknya, anda ingin mendapat inspirasi daripada elemen tertentu almari pakaian Gables daripada menyalin keseluruhan pakaiannya. Senarai berikut mengandungi 14 perkara yang membantu Gable mewujudkan gaya cirinya. Saya pasti anda akan temui sesuatu yang boleh membantu anda memperbaiki diri anda!

Clark Gable dalam topi fedora dipasangkan dengan tingkap 3 helai sut - perhatikan panjang seluar

Clark Gable dalam a topi fedora dipadankan dengan sut tingkap 3 helai - perhatikan panjang seluar

1. Seluar Seluar Tinggi Bertingkat dengan Lipit

Gable memakai seluar tinggi - sentiasa. Apabila dia semakin tua, seluar slacknya menjadi sedikit perapi tetapi dia sentiasa mengekalkan high rise dan pleats.

2. Butang Ke Bawah Kolar dengan Ikatan

Gable memakai baju berkolar berbutang dengan tali leher. Secara peribadi, saya bukan peminat tegar rupa melainkan kolar berfungsi dengan sempurna dengannya, tetapi jika anda mahukan rupa Clark Gable, pasangkannya dengan tali leher madder sutera atau micropattern dan baju putih atau off white dengan kot sukan yang menarik.

Clark Gable memakai baju sejuk v-leher dan tali leher corak mikro bercetak dengan seluar tinggi berlipat kelabu

Clark Gable memakai baju sejuk v-leher dan tali leher corak mikro bercetak dengan seluar tinggi berlipat kelabu

3. Sweater V-Neck dengan baju dan tali leher

Gable suka dipakai baju sejuk dengan leher V dalam yang akan mempamerkan tali lehernya. Jadi lain kali beli sweater, cari V-neck.

Clark Gable pada tahun 1941 dengan kot sukan twill pepenjuru kelabu dengan poket tampal

Clark Gable pada tahun 1941 dengan kot sukan twill pepenjuru kelabu dengan poket tampal

4. Poket Tampal

Gable menyukai kot sukan berpayudara tunggalnya poket tampal . Dia terkenal memakai kot sukan dengan 3 poket tampalan dan dia akan terus melakukannya selama bertahun-tahun akan datang.

Clark Gable memakai sut tweed lapel yang lebar

Clark Gable memakai sut tweed lapel yang lebar

5. Lapel Lebar

Terutamanya sut dua payudaranya mempunyai lapel lebar dengan perut yang membulat yang baik. Malah jaket berdada tunggalnya mempunyai lapel 4″ / 10cm.

Clark Gable Muda dalam Tali leher Hitam

Clark Gable Muda dalam Tali leher Hitam

6. Sut Tiga helai

Gable adalah peminat tegar sut 3 helai, tidak kira sama ada sut buruk atau kain flanel .

7. Kolar Baju Klasik

Gable tidak pernah memakai baju kolar berpotongan, tetapi kolar klasik yang sesuai dengan bentuk muka ini. Walaupun begitu, kolarnya berfungsi dengan mana-mana jenis muka.

Gable Muda dengan pin kolar dan tali leher berjalur tebal

Gable Muda dengan pin kolar dan tali leher berjalur tebal

8. Pin Kolar

Gable adalah peminat tegar pin kolar keselamatan

Clark Gable dengan kot DB dan pertindihan besar digandingkan dengan selendang kontras

Clark Gable dengan kot DB dan pertindihan besar digandingkan dengan selendang kontras

9. Kot Double Breasted dan kot bertindih

Sut dan kot Gables DB mempunyai banyak pertindihan, yang merupakan sesuatu yang anda tidak akan dapati lagi hari ini, melainkan anda secara khusus memintanya dengan pakaian yang ditempah khas.

Clark Gable dalam kumpulan White Tie yang betul dengan Carole Lombard

Clark Gable dalam ensembel White Tie yang betul dengan Carole Lombard

10. Petak Poket

Gable adalah peminatnya poket segi empat sama – sama ada putih polos dengan a lipatan mahkota atau petak bercetak dalam pelbagai warna - dia memakai semuanya.

11. Boutonniere dengan Pakaian Petang – sentiasa

Setiap kali kami memakai pakaian malam, Gable memakai boutonniere. Kegemarannya ialah anyelir dan bunga ros . Dia juga memakai bunga lapel dengan pakaian dan kombinasi yang lebih kasual pada bila-bila masa sahaja.

12. Cincin Pinky

Gable memakainya cincin merah jambu hampir secara eksklusif di tangan kirinya, walaupun gambar wujud menunjukkan dia memakainya di tangan kanan.

Clark Gable semua tersenyum dalam jaket herringbone dengan sweater v-leher dan tali leher berjalur

Clark Gable semua tersenyum dalam jaket herringbone dengan sweater v-leher dan tali leher berjalur

13. Pomade

Pomade adalah makanan ruji untuk Clark Gable. Checkout kami Panduan Pomade untuk mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan produk rambut yang agak murah ini.

14. Misai

Akhir sekali, tiada apa yang akan menunjukkan Clark Gable sama seperti misai pensil tandatangannya. Sama ada anda boleh menariknya atau tidak, saya tidak tahu dan apabila anda memakainya orang mungkin berfikir anda mahu meniru Gable, yang tidak pernah anda mahu bangkitkan, lagipun anda mempunyai gaya anda sendiri dan itulah yang anda mahu pakai. Secara peribadi, saya tidak akan memakai misainya, melainkan sudah tentu ia adalah Halloween atau mungkin untuk bulan November.